Prime Minister's Office
English rendering of PM’s address at laying of foundation stone/ inauguration of various Project at Varanasi
07 JUL 2023 9:26PM by PIB Delhi
Bharat Mata ki Jai, Bharat Mata ki Jai, Bharat Mata ki Jai, Har Har Mahadev! Mata Annapurna ki Jai! Ganga Maiya ki Jai! Governor of Uttar Pradesh, Anandiben Patel, Chief Minister Shri Yogi Adityanath ji, my colleagues in the Union Cabinet, all ministers of the UP government, MPs and MLAs, beneficiaries of various schemes, and my dear brothers and sisters of Kashi.
With the beginning of the month of Sawan … with the blessings of Baba Vishwanath and Mother Ganga and the company of the people of Banaras, life becomes truly blessed. I know that nowadays people in Kashi are very busy, and the hustle bustle in Kashi is increasing day by day. Thousands of Shiva devotees from all over the country and the world are reaching here every day to offer water to Baba, and this time the duration of the Sawan period is even longer. Consequently, it is certain that a record number of devotees will come for Baba's ‘darshan’. But along with all this, one thing is certain. Now, whoever comes to Banaras, they will return happily! I don't worry much about so many people coming and how everything will be managed in Banaras. The people of Kashi teach me; I cannot teach them anything. During the G-20 summit, so many people from all over the world came to Banaras. The people of Kashi gave them such a grand welcome and managed everything so well that today you and Kashi are being praised all over the world. And that is why I know that the people of Kashi will handle everything. You have made Kashi Vishwanath Dham and the entire surroundings so magnificent that anyone who is coming here is leaving feeling overwhelmed. It was Baba's wish that we became instrumental in fulfilling it. This is the good fortune of all of us.
Brothers and sisters,
Today, Uttar Pradesh, including Kashi, has been gifted with projects worth about Rs 12,000 crore. This is an extension of the resolution we have taken for complete transformation while maintaining the soul of Kashi. They include projects related to railways, roads, water, education, and tourism, as well as projects related to the redevelopment of ghats (riverfront steps). Many congratulations to all of you for these development works.
Friends,
Just a while ago, I had a conversation with the beneficiaries of the Pradhan Mantri Awas Yojana and Ayushman Bharat Yojana. The biggest complaint people had with the previous governments was that they used to make plans while sitting in air-conditioned rooms. The impact of these schemes on the ground was unknown to the governments at that time. However, the BJP government has engaged in dialogue, communication, and meetings with the beneficiaries, initiating a new tradition. This means that the benefits are now provided directly, and feedback is also obtained directly. The advantage of this is that every government department and officer started understanding their responsibilities. Now, there is no chance for anyone to escape scrutiny.
Friends,
The parties that have run corrupt and ineffective governments in the past are shocked when they hear the name of beneficiaries. After so many years of independence, the true benefits democracy have are now available to the actual beneficiaries in the right way. Otherwise, earlier in the name of democracy, the interests of only a few people were served, and the poor were ignored. The beneficiary class has become an example of true social justice and true secularism in the BJP government. We are putting all our efforts to identify the real beneficiaries of every scheme, reach out to them, and ensure they receive the benefits of all the schemes. Do you know what is the biggest benefit of this? What happens when the government itself is reaching the people? The shops of those who used to take commissions are now closed. The shops of middlemen are closed. The shops of those who used to engage in corruption are closed. In other words, there is no discrimination and no corruption.
Friends,
In the past nine years, we have not made schemes for just one family or one generation, but we have also worked with the future generations in mind and improving their future prospects. For example, there is a housing scheme for the poor. So far, more than four crore families in the country have received pucca houses under the Pradhan Mantri Awas Yojana. Even today, around 4.5 lakh poor families in Uttar Pradesh have been provided with permanent homes. This is a great blessing from Lord Mahadev during the month of Sawan.
Friends,
When these homes are provided to the poor, their major worries are over, and a sense of security emerges within them. Those who receive these homes experience a newfound sense of pride and energy. When a child grows up in such a home, his aspirations are also different. And let me remind you repeatedly, the majority of the houses under the Pradhan Mantri Awas Yojana are registered in the names of women. Today, the value of these houses is worth several lakhs of rupees. There are crores of sisters in whose name a property has been registered for the first time. The sisters from these poor families truly understand the guarantee of financial security that they have received.
Friends,
The Ayushman Bharat Yojana is not limited to providing free treatment up to 5 lakh rupees alone. Its impact extends to several generations. When a serious illness befalls a poor family, someone's education gets affected, someone has to start working at a young age, and the wife also has to go out to earn a living. The burden of a serious illness can cause many years to pass without the children being able to get married, as the financial situation deteriorates due to the illness. And the poor are left with only two options. Either they see their loved ones struggling for life before their eyes, or they sell their property and land to take a loan from someone for medical treatment. When properties are sold, the debt burden increases, affecting future generations. The Ayushman Bharat Yojana is saving the poor from this crisis today. That is why I am trying hard to ensure that the Ayushman card reaches the beneficiaries in mission mode. Even today, the distribution of Ayushman Bharat cards has begun for one crore sixty lakh beneficiaries from here.
Brothers and sisters,
The deprived and the poor have the biggest right on the resources of the country. Previously, access to banks was limited only to the rich people. For the poor, it was believed that if they don't have money, what will they do with a bank account? Some people used to think how will they be able to secure a bank loan in the absence of any guarantee? The BJP government has changed this mindset as well in the last nine years. We have opened the doors of banks for everyone. We have opened nearly 50 crore Jan Dhan bank accounts. Under the Mudra Yojana, loans ranging from 50,000 to 10 lakh rupees have been provided without collateral. Even here in Uttar Pradesh, crores of beneficiaries have started their businesses by availing the benefits of the Mudra Yojana. The poor, Dalits, backward communities, tribal communities, minority families and women entrepreneurs have benefited the most. This is social justice, which is being guaranteed by the BJP government.
Friends,
Most of our friends who run small businesses on carts, stalls and footpaths belong to the deprived society. But the previous governments neglected them and they were subjected to humiliation and harassment. Anybody abuses and scolds those who run small businesses on carts, stalls and footpaths. But Modi, being the son of a poor mother, cannot tolerate this insult. Therefore, I have launched the PM-SVANidhi scheme for the street vendors. We have provided them with respect and urged banks to support them under the PM-SVANidhi scheme. The guarantee for the loans provided to the footpath vendors is given by the government itself. So far, financial assistance to more than 35 lakh beneficiaries has been approved under the PM-SVANidhi scheme. Even here in Banaras, over 1.25 beneficiaries have been given loans under this scheme today. With this loan, they will be able to progress in their work and expand their businesses. No one will dare to insult or look down upon them anymore. Ensuring dignity to the poor is Modi's guarantee.
Friends,
The governments that ruled the country for decades had corruption ingrained in their administration. And when this happens, no matter how much money is allocated, it falls short. Corruption and nepotism thrived under the previous governments before 2014. Whenever it came to the budget, there was only an excuse of deficits and losses. Today, there is no shortage of budget whether it's welfare for the poor or infrastructure development. The taxpayers are the same and the system is also the same. But the government has changed, the intentions have changed, and the results are visible. Previously, newspapers were filled with reports of corruption and scams. Now, the headlines are dominated by the inauguration and unveiling of new projects. Indian Railways is the biggest example of transformation in the last nine years. The plan for the Eastern Dedicated Freight Corridor, dedicated tracks for freight transportation, was initiated in 2006. But not even a kilometer of track was laid till 2014. Not even a kilometer. A significant portion of this project has been completed in the last nine years. Goods trains are already running on these tracks. Even today, the new Son Nagar section from Deen Dayal Upadhyay Junction has been inaugurated. This will not only increase the speed of goods trains but also create numerous employment opportunities in the Purvanchal and eastern India.
Friends,
Let me give you another example of how it works when the intention is clear. The country has always desired high-speed trains. For the first time, the Rajdhani Express was introduced in the country about 50 years ago. Rajdhani Express started running. However, even after so many years, these Rajdhani Express trains have only been operational on 16 routes. Similarly, about 30-35 years ago, the Shatabdi Express was launched, but even after all these years, it only serves 19 routes. Amidst these trains, there is a Vande Bharat Express, and Banaras is proud to have the country's first Vande Bharat. This train has commenced operations on 25 routes within four years. Today itself, two new Vande Bharat Express trains have been flagged off from Gorakhpur—one train from Gorakhpur to Lucknow and the other from Ahmedabad to Jodhpur. This Vande Bharat Express train has become incredibly popular among the middle class of the country, and demands for it are pouring in from all corners. The day is not far when Vande Bharat will connect every nook and corner of the country.
Brothers and sisters,
In the last nine years, incredible work has been done to enhance the connectivity of Kashi. The development projects here are also creating numerous new employment opportunities. For instance, more than 70 million tourists and pilgrims visited Kashi last year. Within just one year, the number of tourists visiting Kashi increased by 12 times. With a 12-fold increase in tourist arrivals, the direct beneficiaries are the rickshaw pullers, shopkeepers, and those running small eateries and hotels. Whether you are involved in the business of Banarasi sarees or Banarasi paan, my brothers, everyone is benefiting greatly from this. The increase in tourism has been a significant advantage for our boatmen. I am amazed to see the huge crowd on the boats even during the evening Ganga Aarti (prayer ritual). Please continue to take care of Banaras in the same way.
Friends,
With the blessings of Baba (Lord Shiva), the journey of Varanasi's rapid development will continue. I would like to express my heartfelt gratitude to the people of Kashi. Recently, municipal elections were held in Kashi. You all supported the journey of development, ensured victory of those who believe in development, and you have contributed towards establishing good governance in Kashi. As your representative in Parliament, I am truly grateful for your support. Once again, I extend my heartfelt congratulations to all of you on the progress made in developmental works, and on the auspicious occasion of the holy month of Sawan, I convey my best wishes to all of you. Har Har Mahadev!
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.

প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
বাৰাণসীত বিভিন্ন প্ৰকল্পৰ আধাৰশিলা স্থাপন/উদ্বোধনী অনুষ্ঠানত প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ ভাষণৰ অসমীয়া অনূবাদ
07 JUL 2023 9:26PM by PIB Guwahati
ভাৰত মাতা কী জয়,
ভাৰত মাতা কী জয়,
ভাৰত মাতা কী জয়,
হৰ হৰ মহাদেৱ!
মাতা অন্নপূৰ্ণা কী জয়!
গংগা মায়া কী জয়!
উত্তৰপ্ৰদেশৰ ৰাজ্যপাল আনন্দি বেন পেটেল, মুখ্যমন্ত্ৰী শ্ৰী যোগী আদিত্যনাথ জী, কেন্দ্ৰীয় মন্ত্ৰীসভাৰ মোৰ সতীৰ্থসকল, উত্তৰপ্ৰদেশ চৰকাৰৰ মন্ত্ৰীসকল, সাংসদ আৰু বিধায়কসকল, বিভিন্ন আঁচনিৰ হিতাধিকীসকল আৰু কাশীৰ মোৰ মৰমৰ ভাই-ভনীসকল৷
শাওন মাহত আৰম্ভণিতে… বাবা বিশ্বনাথ আৰু মা গংগাৰ আশীৰ্বাদ আৰু বাৰাণসীৰ লোকসকলৰ সৈতে থাকিবলৈ পালেই জীৱন একেবাৰে ধন্য হৈ যায়৷ মই জানো যে আজিকালি কাশী লোকসকল ভীষণ ব্যস্ত, আজি কালি কাশীত উৎসাহ-উদ্দীপনা অধিক হৈ আহিছে৷
দেশ-বিদেশৰ সহস্ৰাধিক শিৱভক্তই প্ৰতিদিনে ইয়াত উপস্থিত হৈ বাবাক পানী ঢালে আৰু এইবাৰ শাওন মাহৰ সময়ো অলপ বেছি। সেয়েহে এইবাৰ বাবাক দৰ্শনৰ বাবে অভিলেখ সংখ্যক ভক্ত অহাটো নিশ্চিত। কিন্তু এই সকলোবোৰৰ লগত আৰু এটা কথা নিশ্চিত। এতিয়া যিসকল লোক বাৰাণসীলৈ আহে, তেওঁলোক সুখী মনেৰে উভতি যাব লাগিব! ইমানবোৰ মানুহ আহিব, বাৰাণসীত সকলো কেনেকৈ পৰিচালিত হ’ব, সেই বিষয়ে মোৰ বৰ বেছি চিন্তা নাই। কাশীৰ মানুহে মোক শিকাই, মই তেওঁলোকক একো শিকাবলগীয়া নহয়। শেহতীয়াকৈ বিশ্বৰ বিভিন্ন প্ৰান্তৰ পৰা ইমানবোৰ মানুহ জি-২০ৰ বাবে বাৰাণসীলৈ আহিছিল। কাশীবাসীয়ে তেওঁক ইমান সুন্দৰ আদৰণি জনাইছিল, ইমান ভাল ব্যৱস্থা কৰিছিল যে আজি সমগ্ৰ বিশ্বতে আপোনালোক আৰু কাশীক প্ৰশংসা কৰা হৈছে। আৰু সেইবাবেই মই জানো কাশীবাসীয়ে সকলো তদাৰক কৰিব। আপোনালোকে কাশী বিশ্বনাথ ধাম আৰু সমগ্ৰ কমপ্লেক্সটোক ইমানেই ভব্য কৰি তুলিছে যে ইয়ালৈ অহা সকলো ব্যক্তিয়ে আপ্লুত হৈ ঘুৰি যায়। বাবাৰ যি ইচ্ছা আছিল যাতে আমি সেইটো পূৰণ কৰিব পাৰো। এয়া আমাৰ সকলোৰে সৌভাগ্য।
ভাই-ভনী,
আজি কাশীকে ধৰি উত্তৰপ্ৰদেশক প্ৰায় ১২ হাজাৰ কোটি টকাৰ প্ৰকল্প উপহাৰ দিয়া হৈছে। কাশীৰ আত্মা বজাই ৰাখি আমি নতুন শৰীৰৰ বাবে লোৱা সংকল্পৰ সম্প্ৰসাৰণ। ইয়াৰ ভিতৰত ৰে’ল, পথ, পানী, শিক্ষা, পৰ্যটনৰ সৈতে জড়িত প্ৰকল্প আছে, ঘাটসমূহৰ পুনৰ উন্নয়নৰ সৈতে জড়িত প্ৰকল্প আছে। এই উন্নয়নমূলক কামবোৰৰ বাবে আপোনালোক সকলোকে বহুত বহুত অভিনন্দন জনাইছো।
বন্ধুসকল,
কিছুদিনৰ আগতে প্ৰধানমন্ত্ৰী আৱাস যোজনা আৰু আয়ুষ্মান ভাৰত যোজনাৰ হিতাধিকাৰীসকলৰ সৈতে কথা-বতৰা হৈছিল। পূৰ্বৰ চৰকাৰসমূহৰ প্ৰতি মানুহৰ আটাইতকৈ ডাঙৰ অভিযোগ আছিল যে তেওঁলোকে শীততাপ নিয়ন্ত্ৰিত কোঠাত বহি পৰিকল্পনা কৰিছিল। সেই আঁচনিবোৰে তৃণমূল পৰ্যায়ত কি প্ৰভাৱ পেলাইছে সেয়াও তেতিয়াৰ চৰকাৰবোৰে নাজানিছিল। কিন্তু বিজেপি চৰকাৰে হিতাধিকাৰীৰ সৈতে কথা পাতি, আলোচনা কৰি আৰু সাক্ষাৎ কৰি এক নতুন পৰম্পৰা আৰম্ভ কৰিছে। অৰ্থাৎ লাভো প্ৰত্যক্ষ আৰু প্ৰতিক্ৰিয়াও প্ৰত্যক্ষ। ইয়াৰ সুবিধা আছিল যে প্ৰতিটো চৰকাৰী বিভাগ, প্ৰতিজন বিষয়াই নিজৰ দায়িত্ব উপলব্ধি কৰিবলৈ ধৰিলে। এতিয়া কাৰো বাবে যোগ-বিয়োগৰ কোনো সুযোগ বাকী নাথাকিল।
বন্ধুসকল,
আগতে যিবোৰ দলে দুৰ্নীতিগ্ৰস্ত আৰু ব্যৰ্থ চৰকাৰ চলাইছিল, আজি হিতাধিকাৰীৰ নাম শুনি স্তম্ভিত হৈ পৰিছে। স্বাধীনতাৰ ইমান বছৰৰ পাছত গণতন্ত্ৰৰ প্ৰকৃত সুফল এতিয়া সঁচা অৰ্থত উপযুক্ত লোকৰ ওচৰলৈ গৈছে। নহ’লে আগতে গণতন্ত্ৰৰ নামত মাত্ৰ কেইজনমান মানুহৰ স্বাৰ্থ সেৱা কৰা হৈছিল, দুখীয়াৰ কোনো প্ৰশ্নই নাছিল। বিজেপি চৰকাৰত হিতাধিকাৰী শ্ৰেণী প্ৰকৃত সামাজিক ন্যায় আৰু প্ৰকৃত ধৰ্মনিৰপেক্ষতাৰ নিদৰ্শন হৈ পৰিছে। প্ৰতিখন আঁচনিৰ শেষ হিতাধিকাৰীক বিচাৰি উলিয়াবলৈ, তেওঁলোকৰ ওচৰলৈ যাবলৈ আৰু তেওঁলোকক আঁচনিৰ সুবিধা প্ৰদান কৰিবলৈ আমি সকলো প্ৰচেষ্টা চলাইছো। ইয়াৰ আটাইতকৈ ডাঙৰ লাভ কি জানেনে? ভাই, যেতিয়া চৰকাৰে নিজেই তেওঁলোকৰ ওচৰলৈ গৈ আছে, তেতিয়া কি হৈছে? কমিচন লোৱা সকলৰ দোকান বন্ধ হৈছে। দালালৰ দোকান বন্ধ হৈছে। দুৰ্নীতিগ্ৰস্তৰ দোকান বন্ধ হৈছে। তাৰ অৰ্থ হ’ল কোনো বৈষম্য আৰু কোনো দুৰ্নীতি নাই।
বন্ধুসকল,
বিগত ৯ বছৰত আমি কেৱল এটা পৰিয়াল আৰু এটা প্ৰজন্মৰ বাবে পৰিকল্পনা নকৰি, উঠি অহা প্ৰজন্মৰ ভৱিষ্যত উন্নত হোৱা উচিত বুলিও মনত ৰাখি কাম কৰিছো। এতিয়া দুখীয়াৰ ঘৰৰ পৰিকল্পনা। এই পৰ্যন্ত প্ৰধানমন্ত্ৰী আৱাস যোজনাৰ অধীনত দেশৰ ৪ কোটিৰো অধিক পৰিয়ালে পকী ঘৰ লাভ কৰিছে। আজিও উত্তৰপ্ৰদেশৰ চাৰে চাৰি লাখ দৰিদ্ৰ পৰিয়ালক ইয়াত পকী ঘৰ গতাই দিয়া হৈছে। শাওন মাহত মহাদেৱৰ কি মহান কৃপা পোৱা গৈছে।
বন্ধুসকল,
এই ঘৰবোৰ পোৱা দুখীয়া লোকসকলৰ এটা ডাঙৰ চিন্তা শেষ হৈছে, তেওঁলোকৰ ভিতৰত নিৰাপত্তাৰ ভাৱ এটা আহিছে। যিসকলে এই ঘৰটো পায়, তেওঁলোকৰ মাজত এক নতুন আত্মসন্মান জাগ্ৰত হয়, নতুন শক্তি আহে। এনে ঘৰত যেতিয়া শিশু এটা ডাঙৰ হয়, তেতিয়া তেওঁৰ আকাংক্ষাও বেলেগ হয়। আৰু এটা কথা বাৰে বাৰে সোঁৱৰাই দিওঁ। প্ৰধানমন্ত্ৰী আৱাস যোজনাৰ এই ঘৰবোৰৰ অধিকাংশই মহিলাৰ নামত পোৱা গৈছে। আজি এই ঘৰবোৰৰ খৰচ বহু লাখ টকালৈ বৃদ্ধি পাইছে। কোটি কোটি ভগ্নীৰ নামত প্ৰথমবাৰৰ বাবে এটা সম্পত্তি পঞ্জীয়ন কৰা হৈছে। দুখীয়া পৰিয়ালৰ ভগ্নীক যি অর্থনৈতিক সুৰক্ষাৰ নিশ্চয়তা দিয়া হৈছে, সেয়া কেৱল তেওঁহে জানে৷
বন্ধুসকল,
আয়ুষ্মান ভাৰত আঁচনিও কেৱল ৫ লাখ টকাৰ বিনামূলীয়া চিকিৎসাৰ মাজতে সীমাবদ্ধ নহয়। ইয়াৰ প্ৰভাৱ বহু প্ৰজন্মলৈকে আছে। দৰিদ্ৰ পৰিয়ালত যেতিয়া কোনোবাই গুৰুতৰভাৱে অসুস্থ হৈ পৰে, কোনোবাই শিক্ষাৰ পৰা বঞ্চিত হয়, কোনোবাই কম বয়সতে কামলৈ যাব লগা হয়। পত্নীয়েও জীৱিকাৰ বাবে গুচি যাব লগা হৈছে। এটা গুৰুতৰ সমস্যা হৈছে যে বহু বছৰ ধৰি পিতৃ-মাতৃয়ে সন্তান ডাঙৰ হৈ যোৱাৰ পাছতো বিয়া দিব নোৱাৰে। কাৰণ অসুস্থতাৰ বাবে অৰ্থনৈতিক অৱস্থা শোচনীয় হৈ পৰে। আৰু দুখীয়াৰ হাতত মাত্ৰ দুটা বিকল্প। হয় তেওঁ চকুৰ সন্মুখতে নিজৰ ওচৰ-চুবুৰীয়া আৰু আপোনজনক জীৱনৰ বাবে সংগ্ৰাম কৰা দেখিব লাগে, নহয় নিজৰ ঘৰ-খেতি বিক্ৰী কৰি কাৰোবাৰ পৰা চিকিৎসাৰ বাবে ঋণ ল’ব লাগে। সম্পত্তি বিক্ৰী হ’লে ঋণৰ বোজা বাঢ়ি যায়, যাৰ ফলত আগন্তুক বহু প্ৰজন্মৰ ওপৰত প্ৰভাৱ পৰে। আয়ুষ্মান ভাৰত যোজনাই আজি এই সংকটৰ পৰা দৰিদ্ৰ লোকক ৰক্ষা কৰি আছে। সেইবাবেই মই মিছন মোডত হিতাধিকাৰীসকলৰ ওচৰলৈ আয়ুষ্মান কাৰ্ড পোৱাৰ বাবে ইমান চেষ্টা কৰিছো। আজিও ইয়াৰ পৰাই এক কোটি ৬০ লাখ হিতাধিকাৰীক আয়ুষ্মান ভাৰত কাৰ্ড বিতৰণ আৰম্ভ কৰা হৈছে।
ভাই-ভনীসকল,
দেশৰ সম্পদৰ ওপৰত বঞ্চিত, দুখীয়া লোকসকলৰ সৰ্বাধিক অধিকাৰ আছে। আগতে কেৱল ধনী লোকেহে বেংকৰ সুবিধা লাভ কৰিছিল। দুখীয়াৰ বাবে বিশ্বাস কৰা হৈছিল যে টকা নাই, গতিকে বেংক একাউণ্টটো কি কৰিব? আগতে কিছুমান মানুহে ভাবিছিল যে যদি নিশ্চয়তা দিবলৈ কোনো নাই, তেন্তে বেংকৰ ঋণ কেনেকৈ পাব৷ বিগত ৯ বছৰত এই চিন্তাধাৰাও সলনি কৰিলে বিজেপি চৰকাৰে। আমি সকলোৰে বাবে বেংকৰ দুৱাৰ খুলি দিলোঁ। আমি প্ৰায় ৫০ কোটি জন ধনৰ বেংক একাউণ্ট খুলিলো। মুদ্ৰা যোজনাৰ অধীনত বন্ধকীমুক্ত ৫০ হাজাৰৰ পৰা ১০ লাখ টকালৈকে ঋণ। ইয়াত উত্তৰপ্ৰদেশতো কোটি কোটি হিতাধিকাৰীয়ে মুদ্ৰা যোজনাৰ সুবিধা লৈ নিজৰ কাম আৰম্ভ কৰিছে। ইয়াত দৰিদ্ৰ, দলিত, পিছপৰা, জনজাতীয়, সংখ্যালঘু পৰিয়ালৰ বন্ধু-বান্ধৱী আৰু মহিলা উদ্যোগীসকলে সৰ্বাধিক লাভৱান হৈছে। এইটোৱেই হৈছে সামাজিক ন্যায়, যিটো বিজেপি চৰকাৰে নিশ্চিত কৰিছে।
বন্ধুসকল,
ৰাস্তা-গাড়ী-ট্ৰেক-পদপথত ক্ষুদ্ৰ ব্যৱসায় কৰা আমাৰ বেছিভাগ সংগীও বঞ্চিত সমাজৰ পৰাই আহিছে। কিন্তু আগৰ চৰকাৰবোৰে এই বন্ধুসকলক অপমান আৰু হাৰাশাস্তিৰ বাহিৰে একো নিদিলে। ৰাস্তা-গাড়ী-ট্ৰেক-পদপথত দোকানীসকলক বেয়া ব্যৱহাৰ, গালি-গালাজ কৰি আঁতৰি যায়। কিন্তু দুখীয়া মাতৃৰ পুত্ৰ মোদীয়ে এই অপমান সহ্য কৰিব নোৱাৰে। সেইবাবেই ৰাস্তা-গাড়ী-ট্ৰেক-পদপথত দোকান চলোৱা সকলৰ বাবে প্ৰধানমন্ত্ৰী-স্বানিধি আঁচনি এখন ৰূপায়ণ কৰিছো। আমিও প্ৰধানমন্ত্ৰী-স্বনিধি যোজনাৰ অধীনত তেওঁলোকক সন্মান জনাইছো আৰু বেংকক সহায় কৰিবলৈ অনুৰোধ জনাইছো। বেংকে ৰাজপথৰ ব্যৱসায়ীক দিয়া ধনৰ নিশ্চয়তা চৰকাৰে নিজেই লৈছে। এই পৰ্যন্ত প্ৰধানমন্ত্ৰী-স্বনিধি যোজনাৰ অধীনত ৩৫ লাখৰো অধিক বন্ধুক সহায়ৰ অনুমোদন পোৱা গৈছে। ইয়াত বাৰাণসীতো স্বনিধি আঁচনিৰ অধীনত ১.২৫ লাখৰো অধিক হিতাধিকাৰীক ঋণ দিয়া হৈছে। এই ঋণৰ জৰিয়তে তেওঁ নিজৰ কাম আৰু আগুৱাই নিব আৰু দোকানখন সম্প্ৰসাৰণ কৰিব। এতিয়া কোনেও তেওঁক গালি-গালাজ কৰিব নোৱাৰিব, অপমান কৰিব নোৱাৰিব। দুখীয়াৰ প্ৰতি আত্মসন্মান, এয়া মোদীৰ নিশ্চয়তা।
বন্ধুসকল,
যিসকল লোকে দশক দশক ধৰি দেশ শাসন কৰিছিল, অসততা তেওঁলোকৰ শাসনৰ মূলতে আছিল। আৰু যেতিয়া এনেকুৱা হয়, যিমানেই টকা সংগ্ৰহ নহওক কিয়, সেয়া কম হৈ পৰে। ২০১৪ চনৰ আগতে দুৰ্নীতি আৰু বংশবাদী চৰকাৰৰ দিনত এই ধৰণৰ ব্যৱসায় চলিছিল। যেতিয়াই বাজেটৰ কথা আহিছিল, তেতিয়াই হেৰুৱাৰ অজুহাতহে আছিল। আজি দুখীয়া কল্যাণেই হওক বা আন্তঃগাঁথনিয়েই হওক বাজেটৰ অভাৱ নাই। একেই কৰদাতা, একেই ব্যৱস্থা। কিন্তু চৰকাৰ সলনি হৈছে, উদ্দেশ্য সলনি হৈছে, গতিকে ফলাফলো দেখা গৈছে। আগৰ বাতৰি কাকতবোৰ দুৰ্নীতি আৰু ক’লা বেহাৰ বাতৰিৰে ভৰি আছিল। এতিয়া আধাৰশিলা স্থাপন আৰু নতুন প্ৰকল্পৰ উদ্বোধনীৰ খবৰ বাতৰি কাকতত আধিপত্য বিস্তাৰ কৰিছে। বিগত ৯ বছৰত অহা পৰিৱৰ্তনৰ আটাইতকৈ ডাঙৰ উদাহৰণ হ’ল ভাৰতীয় ৰে’লৱে। ইষ্টাৰ্ণ ডেডিকেটেড ফ্ৰেইট কৰিডৰ অৰ্থাৎ মালবাহী ৰে’লৰ বাবে বিশেষ ট্ৰেকৰ পৰিকল্পনা ২০০৬ চনত আৰম্ভ কৰা হৈছিল। কিন্তু ২০১৪ চনলৈকে আনকি ১ কিলোমিটাৰ ট্ৰেক স্থাপন কৰা নাছিল। এক কিলোমিটাৰো নহয়। ইয়াৰ এটা ডাঙৰ অংশ বিগত ৯ বছৰত সম্পূৰ্ণ হৈছে। ইয়াৰ ওপৰত মালবাহী ৰে’ল চলিবলৈ আৰম্ভ কৰিছে। আজিও দীনদয়াল উপাধ্যায় জংচনৰ পৰা নতুন সোণনগৰ খণ্ড উদ্বোধন কৰা হৈছে। ইয়াৰ ফলত কেৱল মালবাহী ৰে’লৰ গতি বৃদ্ধি পোৱাই নহয়, পূৰ্বাঞ্চল আৰু পূব ভাৰতত বহুতো নতুন কৰ্মসংস্থাপনৰ সুযোগ সৃষ্টি হ’ব।
বন্ধুসকল,
উদ্দেশ্য স্পষ্ট হ’লে ই কেনেকৈ কাম কৰে তাৰ আন এটা উদাহৰণ দিওঁ। দেশখনে সদায় বিচাৰিছিল যে দেশত তীব্ৰবেগী ৰে’ল চলিব লাগে। ইয়াৰ বাবে প্ৰায় ৫০ বছৰ পূৰ্বে দেশত প্ৰথমবাৰৰ বাবে ৰাজধানী এক্সপ্ৰেছ আৰম্ভ কৰা হৈছিল। ৰাজধানী এক্সপ্ৰেছ আৰম্ভ কৰা হ’ল। কিন্তু ইমান বছৰে এই ৰাজধানী এক্সপ্ৰেছ মাত্ৰ ১৬টা পথতহে চলিবলৈ সক্ষম হৈছে। ৫০ বছৰত কেৱল সৌৰ পথটোহে আৰম্ভ হ’ল। একেদৰে ৩০-৩৫ বছৰ আগতে শতাব্দী এক্সপ্ৰেছো আৰম্ভ হৈছিল। কিন্তু শতাব্দী ৰে’লখনেও ৩০-৩৫ বছৰত ১৯টা পথতহে সেৱা আগবঢ়াইছে। এই ৰে’লসমূহৰ ঊৰ্ধ্বত বন্দে ভাৰত এক্সপ্ৰেছ। আৰু বাৰাণসীৰ পৰা দেশৰ প্ৰথম বন্দে ভাৰতৰ চলাচলৰ খিতাপ আছে। ৪ বছৰত এই ৰে’লখন ২৫টা পথত চলিবলৈ আৰম্ভ কৰিছে। আজিও গোৰখপুৰৰ পৰা দুখন নতুন বন্দে ভাৰত এক্সপ্ৰেছৰ ফ্লেগ অফ কৰা হৈছে। এখন ৰে’ল গোৰখপুৰৰ পৰা লক্ষ্ণৌলৈ আৰু আনখন ৰে’ল আহমেদাবাদৰ পৰা যোধপুৰ পথত চলিছে। এই বন্দে ভাৰত দেশৰ মধ্যবিত্ত শ্ৰেণীৰ মাজত ইমানেই ছুপাৰহিট হৈ পৰিছে যে প্ৰতিটো কোণৰ পৰা চাহিদা আহি আছে। বন্দে ভাৰতে দেশৰ চুক-কোণ সংযোগ কৰিব সেই দিনটো বেছি দূৰত নহয়।
ভাই-ভনীসকল,
বিগত ৯ বছৰত কাশীৰ যোগাযোগৰ উন্নতিৰ বাবে অভূতপূৰ্ব কাম কৰা হৈছে। ইয়াত যিবোৰ উন্নয়নমূলক কাম চলি আছে, সেইবোৰেও বহুতো নতুন কৰ্মসংস্থাপনৰ সুযোগ সৃষ্টি কৰিছে। এতিয়া যোৱা বছৰৰ দৰে ৭ কোটিতকৈও অধিক পৰ্যটক আৰু ভক্ত কাশীলৈ আহিছিল। মাত্ৰ এবছৰত কাশীলৈ অহা পৰ্যটকৰ সংখ্যা ১২ গুণ বৃদ্ধি পালে। পৰ্যটকৰ সংখ্যা ১২ গুণ বৃদ্ধি পাইছে, গতিকে ইয়াৰ পৰা ৰিক্সাৱলা, দোকানী, ধাবা-হোটেল চলোৱা বন্ধুসকল পোনপটীয়াকৈ লাভৱান হৈছে। বেনাৰসী শাৰীত কাম কৰাসকলেই হওক, বা মোৰ ভায়েই হওক যিয়ে বানাৰসী পান বনাইছে, সকলোৱে ইয়াৰ পৰা যথেষ্ট লাভৱান হৈছে। পৰ্যটকৰ সংখ্যা বৃদ্ধিৰ ফলত আমাৰ নৌকা চলোৱা বন্ধুসকল যথেষ্ট উপকৃত হৈছে। সন্ধিয়া গংগা আৰতিৰ সময়ত নাওবোৰত কিমান ভিৰ হয় সেয়াও দেখি আচৰিত হৈ পৰো। আপোনালোকে এনেকৈয়ে বাৰাণসীক চোৱাচিতা কৰি থাকিব।
বন্ধুসকল,
বাবাৰ আশীৰ্বাদত বাৰাণসীৰ এই দ্ৰুত বিকাশৰ যাত্ৰা অব্যাহত থাকিব। আৰু এইবাৰ কাশীবাসীক আৰু অধিক ধন্যবাদ জনাইছো। আগতে কাশীত পৌৰসভাৰ নিৰ্বাচন অনুষ্ঠিত হৈছিল। আপোনালোক সকলোৱে উন্নয়নৰ যাত্ৰাত সমৰ্থন আগবঢ়াইছিল, জয়ী হোৱাৰ পিছত উন্নয়নত বিশ্বাসীসকলক পঠিয়াইছিল আৰু কাশীত এটা ভাল ব্যৱস্থা গঢ়ি তোলাৰ দিশত আপোনালোকে দিয়া সহযোগিতা আপোনালোকৰ মাজলৈ আহিছো, গতিকে আপোনালোকৰ প্ৰতি মোৰ আন্তৰিক কৃতজ্ঞতা জ্ঞাপন কৰিছো। পুনৰবাৰ আপোনালোক সকলোকে উন্নয়নমূলক কামৰ বাবে বহু অভিনন্দন আৰু পবিত্ৰ শাওন মাহ উপলক্ষে আপোনালোক সকলোলৈ বহু শুভেচ্ছা জ্ঞাপন কৰিলোঁ। হৰ হৰ মহাদেৱ!