হকশেল অমসুং য়াইফ-য়ুম্বাল মন্ত্রালয়
কেন্দ্রগী হকশেল মন্ত্রী, দা. ম্সুখ মান্দৱিয়ানা অমরনাথ য়াত্রাগীদমক্তা হেল্থ সর্বিসশিং অদু বেংশিনখি
দিভোতীশিংগী মেদিকেল কীবর অমসুং হেল্থ ফেসিলিতীশিংগীদমক্তা জম্মু অমসুং কাশ্মিরদা অঙম্বা পাংগনি হায়না ধাজবা পীরকখ্রে
দিভোতী পুম্নমক্তা য়াত্রা অসিগী মনুংদা খ্বাইদগী হেন্না ফবা হেল্থ সর্বিসশিং অমসুং মেদিকেল ফেসিলিতীশিং ফংহল্লগনি: দা. মন্সুখ মান্দৱিয়া
বাল্তাল অমসুং চন্দনৱারিদা ফমুং ১০০ লৈবা ওসপিতালশিং লিংখৎখ্রে; চবোল অমদা পুং ২৪ মথৌ তৌহল্লগনি
দোক্তর অমসুং হেল্থকিয়র ৱার্করশিংগী তীম থাখ্রে
27 JUN 2023 4:29PM by PIB Imphal
কেন্দ্রগী হকশেল অমসুং য়াইফ-য়ুম্বাল মন্ত্রী, দা. মন্সুখ মান্দৱিয়ানা ঙসি মফম অসিদা হকশেল মন্ত্রালয় অমসুং দি.জি.ঐচ.এস.কী সেনিয়র ওফিসরশিংগা লোইননা অমরনাথ য়াত্রা চৎলিবা দোভোতীশিংগীদমক্তা পীরিবা হেল্থ সর্বিসশিং অমসুং ক্বালিতী লৈবা হেল্থ ফেসিলিতীশিং অদুবু য়েংশিনখ্রে
বেজ কেম্প অমসুং লম্বি অসিদা পীরিবা মেদিকেল কিয়র অমসুং অতোপ্পা হেল্থ ফেসিলিতীশিং অদুগী মতাংদা মঙোন্দা খঙহনখি। কেন্দ্রগী হকশেল মন্ত্রীনা য়াত্রিশিংনা মখোয়গী অৱাবা খোংচৎ অদু চৎপা মতমদা হকচাং ফনা লৈনবা য়াত্রিশিং অদুদা মথৌ তাবা হেল্থ ফেসিলিতীশিং অমসুং মেদিকেল সর্বিসশিং মতিক চানা ফংহন্নবা জম্মু অমসুং কাশ্মিরগী য়ু.তি.বু সপোর্ত তৌনবা ওফিসিয়েলশিংদা খঙহনখি। “য়াত্রা অসিদা দিভোতীশিং অদুদা খ্বাইদগী হেন্না ফবা হেল্থ সর্বিসশিং অমসুং মেদিকেল ফেসিলিতীশিং ফংহল্লগনি”, হায়না মন্ত্রীনা হায়খি।
অমরনাথ য়াত্রা অসি জিয়োক্লাইমেতিক্কী ওইবা শিংনবশিং মরু ওইনা মফম অদুগী অৱাংবা অদুদগী মায়োক্নরিবা অৱাবশিং অদু ময়ামদগী থোইদোক-হেন্দোকপা ওই। কেন্দ্রগী হকশেল মন্ত্রীগী লমজিং-লমতাক্কী মতুং ইন্না হকশেল মন্ত্রালয়না জম্মু অমসুং কাশ্মিরগী য়ু.তি. সরকারবু য়াত্রাগীদমক্তা মথৌতাবা হকশেলগী চেকশিন থৌরাংশিং হেনগৎহন্নবা অমসুং মতিক চানা লৌখৎনবগীদমক্তা হেল্থ কিয়রগী এরেঞ্জমেন্তশিংদা মতেং পাংলি।
কেন্দ্রগী হকশেল মন্ত্রালয়না বেজ কেম্প অমসুং লম্বি অদুদা মথৌ তাবা ইনফ্রাস্ত্রকচরগা লোইননা মেদিকেল ফেসিলিতীশিং থমখি।
বল্তাল অমসুং চন্দনৱারিদা ফমুং ১০০ থাবা হোসপিতালশিং লিংখৎপা
এম.ও.ঐচ.এফ.দবল্যু.না বল্তাল অমসুং চন্দনৱারি হায়রিবা এক্সিস রুত অনি অসিদা দি.আর.দি.ও.না ফমুং ১০০ থাবা হোসপিতাল অনি লিংখৎপদা মপুংফানা শেল থাধখি অমসুং মতেং পাংখি, মসি মথৌ পাংথোকপা হৌখ্রে। মসিগী হোসপিতালশিং অসিদা য়াত্রা অসিগীদমক্তা থারকখিবা স্তাফকী লৈননবগী ফেসিলিতিশিং য়াওরি। মসিগী হোসপিতালশিং অসিদা লেব ফেসিলিতীশিং, রেদিয়ো দাইগ্নোসিস, গাইনোকোলোজিকেল, আই.সি.য়ু.শিং, হাইপরবারিক ওক্সিজেন চেম্বরশিংগীদমক্তা ফেসিলিতীসিং পুম্বা য়াওরগনি।
মসিগী হোসপিতালশিং অসি চয়োল অমদা পুং ২৪ মথৌ তৌরগনি অমসুং মশাগী তোঙানবা তআউমা য়ুনিৎশু য়াওনা স্পেসিয়েলিস্ত দোক্তরশিংনা য়েংশিল্লগনি।
হেল্থ কিয়র ৱার্করশিংগী দিপ্যুতেশন
দি.জি.ঐচ.এস. (এম.ও.ঐচ.এফ.দবল্যু.)না রাজ্য/য়ু.তি. ১১ অমসুং সরকারগী হোসপিতালশিংদগী নোমিনেশনশিং তৌদুনা হেল্থকিয়র ৱার্করশিংগী দেপভুতেশনশু লৌখৎখি। তীমশিং অসিনা বেচ/শিফ ৪দা থারম্মি। এম.ও.ঐচ.এফ.দবল্যু.না য়ু.তি.গা লোইননা হাই অল্তিত্যুত সিক্নেস অমসুং ইমর্জেন্সীশিংগী মেনেজমেন্তকী মতাংদা খুৎশম্নদুনা দেপ্যুতেশনগীদমক্তা খনগৎলবা দোক্তরশিং/পেরামেদিকশিংগী কেপাসিতী বিল্দিং পাংথোকখি। দি.তি.ই.জি.ঐচ.এস.কী ইমর্জেন্সী মেদিকেল রিলীফ দিবিজনগী তীম অমনা হন্দক্কী চহি অসিগী য়াত্রা অসিগীদমক্তা শেমসারিবশিং অদুবু বেংশিন্নবগীদমক্তা হৌজিক-হৌজিক লৈরিবা লোকেল মেদিকেল ইনফ্রাস্ত্রকচর/ফেসিলিতীশিং অমসুং মেকসিফ হোসপিতালশিংগি ওন-সাইত এসেসমেন্ত পাংথোকখি।
ৱেব পোর্তেল/আই.তি. এপ্লিকেশন
ইমর্জেন্সীগীদমক্তা শেমশানবগীদমক্তা, লাইনাশিংগী পেতর্ন অমসুং হকশেলগা মরি লৈনবা ৱাফমশিংগী সর্ভিলেন্স হেন্না ফজনা তৌনবগীদমক্তা, য়াত্রা অসিগীদমক্তা কস্তমাইজ তৌরবা ৱেব য়াহনবা রিয়ল-তাইম দেতা কলেক্সন মোদ্যুল অমা নেস্নেল সেন্তর ফোর দিজীজ কন্ত্রোল (এন.সি.দি.সি.)গী ইন্তিগ্রেতেদ দিজীজ সর্ভিলেন্স প্রোগ্রাম (আই.দি.এস.পি.)- ইন্তিগ্রেতেদ হেল্থ ইনফোর্মেশন প্লেতফোর্ম (আই.ঐচ.আই.পি.) পোর্তলগী খুত্থাংদা দেবেলপ তৌখ্রে।
এৱেয়রনেস এদভাইজরীশিং
হকশেল মন্ত্রালয়না তৌগদবা অমসুং তৌরোইদবশিংগী মওংদা লাই খুরুম্বা লাক্লিবশিং অদুগী এৱেয়রনেস হেনগৎহন্নবগীদমক্তা এদভাইজরিশিং দেবেলপ তৌখি। মেদিকেল মনেজমেন্ত মতিকচানা তৌনবগীদমক্তা হাই অল্তিত্যুত ইমর্জেন্সীশিংগী মেদিকেল মেনেজমেন্তকীদমক্তা এস.ও.পি.শিং শেমখ্রে।

Ministry of Health and Family Welfare
Union Health Minister Dr Mansukh Mandaviya reviews health services for Amarnath Yatra
Assures all support to J&K for medical care and health facilities for the devotees
Will ensure all devotees are provided the best health services and medical facilities during the Yatra: Dr Mansukh Mandaviya
100 Bedded hospitals at Baltal & Chandanwari established; to be functional 24*7
Team of doctors and healthcare workers being deputed
27 JUN 2023 4:29PM by PIB Delhi
Union Minister of Health and Family Welfare Dr. Mansukh Mandaviya reviewed the provisioning of health services and adequate quality health facilities for the devotees undertaking the Amarnath Yatra with senior officers of Health Ministry and DGHS, here today.
He was briefed about the medical care and other health facilities being provided at the base camp and en route. Union Health Minister has directed the officials to support UT of Jammu and Kashmir to ensure that the yatris are provided the required health facilities and medical services so that they are in good health and physical condition to take the ardous journey. “Will ensure the devotees are provided the best health services and medical facilities during the Yatra”, the Minister stated.
The Amarnath Yatra is exceptional in terms of the geoclimatic challenges, especially the issues pertaining to high altitude. As directed by Union Health Minister, the Ministry of Health is assisting the UT Govt. of J&K with the health care arrangements for the yatra in an effort to enhance and anticipate adequate health requirements.
Medical facilities have been set up by the Union Health Ministry at the base camp and enroute with required infrastructure.
Establishment of 100 Bedded hospitals at Baltal & Chandanwari
MoHFW has fully funded and supported the establishment of two 100 bedded hospitals by DRDO at two axis routes Baltal and Chandanwari, which have been operationalised. These hospitals will include the accommodation facilities of staff deputed for yatra. These hospitals would have all facilities for diagnosis and treatment including lab facilities, radio diagnosis, gynaecological, ICUs, hyperbaric oxygen chambers.
These hospitals would be functioning 24x7 and would be manned by specialist doctors with an independent trauma unit also.
Deputation of health care workers
DGHS (MoHFW) has also taken up deputation of healthcare workers by soliciting nominations from 11 States/UTs, and central Government Hospitals. These teams would be deputed in 4 batched/shifts. Capacity buidling of doctors/paramedics selected for deputation is being carried out by MoHFW in coordination with the UT on management of high altitude sickness and emergencies. A team from Emergency Medical Relief div. of DteGHS is conducting an on-site assessment of the existing local medical infrastructure/facilities and makeshift hospitals for reviewing the preparedness for this year’s yatra.
Web portal/IT Application
For better emergency preparedness, understanding of the pattern of diseases and surveillance of health-related issues, a customized web-enabled real-time data collection module for the Yatra is being developed through the Integrated Disease Surveillance Programme (IDSP)- Integrated Health Information Platform (IHIP) portal of National Centre for Disease Control (NCDC).
Awareness Advisories
Health Ministry has developed advisories for enhancing awareness of the pilgrims in the form of Do’s & Dont’s. SOPs for medical management of high altitude emergencies have also been prepared for adequate medical management.