রেলৱে মন্ত্রালয়
ইন্দিয়ন রেলৱেনা য়ুনাইতেদ স্তেতস এজেন্সী ফোর ইন্তরনেস্নেল দিবলপমেন্ত/ইন্দিয়া (য়ু.এস.এ.আই.দি./ইন্দিয়া)গা লোয়ননা য়ানা ৱারোল খুৎয়েক পীনখ্রে
য়ানা ৱারোলদা ক্লিন ইনর্জী অমসুং ইনর্জী ইফিসেন্সী সোলুসনশিংদা য়ু.এস.এ.আই.দি./ইন্দিয়াগা লোয়ননা তেংবাং পীনবদা মীৎয়েং থম্লি
মিসন নেত জেরো কার্বোন ইমিসন ফংনবগীদমক ইন্দিয়ন রেলৱেগী কার্বোন ফুতপ্রিন্ত হন্থনবা হোৎনবা
23 JUN 2023 9:49AM by PIB Imphal
ইন্দিয়ন রেলৱে (আই.আর.)না ২০৩০ ফাওবদা নেত জেরো কার্বোন ইমিসন ফংনবগীদমক মায়কৈদা মপুং ফানা থবক তৌরি। মসিগীদমক আই.আর.না লালোং কয়া য়াৎলি।
কার্বোন ফুতপ্রিন্ত হন্থনবা মসিগী কমিতমেন্তগী শরুক ওইনা ইন্দিয়ন রেলৱেনা খোংথাং কয়া অমা লৌখৎলি। মসিগী পরিংদা ভারত সরকারগী ইন্দিয়ন রেলৱে অমসুং য়ুনাইতেদ স্তেতস এজেন্সী ফোর ইন্তরনেস্নেল দিবলপমেন্ত/ইন্দিয়া (য়ু.এস.এ.আই.দি./ইন্দিয়া)গী মরক্তা রিন্যুএবল ইনর্জী অমসুং ইনর্জী ইফিসেন্সীদা তেংবাং পীননবগীদমক ২০২৩গী জুন ১৪দা য়ানা ৱারোল অমা খুৎয়েক পীনখ্রে। য়ানা ৱারোল অসি শ্রী নবীন গুলাতি, মেম্বর (ত্রেক্সন অমসুং রোল্লিং স্তোক), রেলৱে বোর্দ, ইন্দিয়ন রেলৱে অমসুং শ্রীমতী ইসাবেল কোলমেন, দিপুতী এদমিনিস্ত্রেতর, য়ু.এস.এ.আই.দি.না রেলৱে বোর্দকী চিয়ারমেন অমসুং সি.ই.ও. শ্রী অনিল কুমার লাহোতিগী মমাংদা খুৎয়েক পীনখি।
য়ু.এস.এ.আই.দি. অসি ইন্তরনেস্নেল দিবলপমেন্ত সপোর্ত তৌবা অমসুং ইকোনোমিক গ্রোথ, এগ্রিকলচর অমসুং ত্রেদ, ক্লিন ইনর্জী, ক্লাইমেত চেঞ্জ মিতিগেসন অমসুং এদাপতেসন, গ্লোবেল হেল্থ, দেমোক্রেসী অমসুং কনফ্লিক্ত মিতিগেসন অমসুং মেনেজমেন্ত অমসুং হ্যুমেনিতরিয়ান এসিসতেন্স সপোর্ত তৌদুনা মসিগী মিসন ওবজেক্তিবশিং খুমাং চাউশিলহল্লিবা য়ু.এস. সরকারগী এজেন্সী অমনি।
য়ানা ৱারোলগী খুত্থাংদা ইন্দিয়ন রেলৱেদা তেক্নিকেল এসিসতেন্স অমসুং সপোর্ত ফংহনগনি। য়ানা ৱারোলদা মখাগী লমশিং অসি মনুং চল্লি অদুবু মসিদা লোইবদি নত্তে:-
- ইন্দিয়ন রেলৱেজগীদমক ক্লিন ইনর্জী য়াওনা লোং-তর্ম ইনর্জী প্লানিং।
- ইন্দিয়ন রেলৱে বিলদিংশিংগীদমক ইনর্জী ইফিসেন্সী পোলিসী অমসুং এক্সন প্লান অমা দিবেলপ তৌবা।
- ইন্দিয়ন রেলৱেগী নেত-জিরো ভিজন ফংনবা ক্লিন ইনর্জী লৈনবগীদমক থৌরাং।
- রেগুলেতরী অমসুং ইমপ্লিমেন্তেসন বেরিয়রশিং লৈহন্দনবগীদমক তেক্নিকেল সপোর্ত।
- সিস্তেম- ফ্রেন্দলী, লার্জ-স্কেল রিন্যুএবল লৈনবগীদমক বিদ দিজাইন অমসুং বিদ মেনেজমেন্ত সপোর্ত।
- ই-মোবিলিতী প্রমোসন তৌবদা ইন্দিয়ন রেলৱেবু তেংবাংবা।
- ফিল্দ ভিজিতশিং অমসুং স্তদী তুরশিং (দোমেস্তিক/ইন্তরনেস্নেল) য়াওনা মশক খংদোক্লবা এরিয়াশিংদা পুন্না ইভেন্তশিং, কনফরেন্সশিং অমসুং কেপাসিতী-বিলদিং প্রোগ্রামশিং পাংথোকপা।
য়ু.এস.এ.আই.দি. ইন্দিয়াগা লোয়ননা ইন্দিয়ন রেলৱেগী পুন্না চৎমিন্নবা অসি ইন্দিয়ন রেলৱেগী ২০৩০ ফাওবদা নেত জেরো কার্বোন ইমিসন ফংবদা মতেং য়াম্না ওইরগনি।

Ministry of Railways
Indian Railways signed MoU with United States Agency for International Development/India (USAID/India)
MoU envisages co-operation with USAID/India on clean energy and energy efficiency solutions
The effort is to reduce carbon footprint of Indian Railways in order to achieve Mission Net Zero Carbon Emission
23 JUN 2023 9:49AM by PIB Delhi
Indian Railways (IR) is proactively working towards the achievement of Net Zero Carbon Emission by 2030. IR has strategized multipronged approach.
As part of its commitment to reduce carbon footprints, Indian Railways is taking several initiatives. In line with this, a Memorandum of Understanding (MoU) was signed between Indian Railways, Government of India and United States Agency for International Development/India (USAID/India) on 14th June, 2023 for collaboration on Renewable energy and Energy Efficiency. The MoU was signed by Shri Naveen Gulati, Member (Traction and Rolling Stock), Railway Board, Indian Railways and Ms. Isabel Coleman, Deputy Administrator, USAID, in the presence of Sh. Anil Kumar Lahoti, Chairman & CEO, Railway Board.
USAID is an agency of the U.S. Government that supports international development and advances its Mission objectives by supporting economic growth, agriculture and trade, clean energy, climate change mitigation and adaptation, global health, democracy and conflict mitigation and management, and humanitarian assistance.
Through MoU, technical assistance and support would be provided to Indian Railways. The MoU broadly includes but not limited to the following areas:-
1. Long-term energy planning including clean energy for Indian Railways.
2. Develop an Energy Efficiency Policy and Action Plan for IR Buildings.
3. Planning for clean energy procurement to achieve Indian Railways’ net-zero vision.
4. Technical support for addressing regulatory and implementation barriers.
5. Bid design and bid management support for system-friendly, large-scale renewable procurement.
6. Supporting Indian Railways in the promotion of e-mobility.
7. Collaboratively host events, conferences, and capacity-building programs in the mentioned identified areas including field visits and study tours (domestic/international).
The collaboration of Indian Railways with USAID, India will go a long way in helping Indian Railways to achieve Net Zero Carbon Emission by 2030.