Prime Minister's Office
English rendering of the statement of the Prime Minister Shri Narendra Modi at the event on 'India-USA: Skilling for the Future' in Washington DC
22 JUN 2023 11:32PM by PIB Delhi
First Lady, Dr. Jill Biden,
Dr. Panchanathan,
Mr. Mehrotra,
Dr. Williams.
Ladies and Gentlemen,
My dear young friends,
I am delighted that I have got the opportunity to connect with so many young and creative minds upon coming to Washington today. India is collaborating with the National Science Foundation on various projects, which makes this venue even more special.
Dr. Biden,
Your life, your efforts, and your achievements are a source of inspiration for everyone. Ensuring a better future for our present and future generations is our collective responsibility.
Education, skills and innovation are essential for this bright future, and in this direction, we have made several efforts in India. We have integrated education and skilling in the National Education Policy. We have established nearly 10,000 Atal Tinkering Labs in schools, where children are provided with various facilities for exploring different types of innovations. We have initiated the Start Up India Mission to encourage young entrepreneurs. Our goal is to make this decade a "Tech Decade" or Techade.
Friends,
There is a need for a pipeline of talent to maintain the momentum of growth between India and America. While America has prestigious educational institutions and advanced technologies, India possesses the world's largest youth factory. Therefore, I believe that the partnership between India and America will prove to be the engine for sustainable and inclusive global growth. I wholeheartedly congratulate all of you for the significant role being played by community colleges in America.
Friends,
I would like to share some thoughts on mutual cooperation in education and research between India and America. In this collaborative effort, it is essential to involve the government, industry, academia, teachers and students. We can consider initiating an India-US Teachers Exchange Program in this regard.
We initiated the Global Initiative of Academic Networks (GIAN) in 2015 in order to enhance engagement with scientists and entrepreneurs spread across the world. I am pleased to inform you that we have successfully welcomed 750 faculty members from the United States to India under this program. I would like to request serving and retired individuals associated with education and research in the United States to consider spending their holidays, especially the winter break, in India. By doing so, they can not only explore India but also share their knowledge with the new generation of India.
You are also aware that the spirit of creativity and innovation among young people is incredible. I believe that both countries should come together and conduct Hackathons on different subjects. This can not only provide us with solutions to many current problems but also generate new ideas for the future. We can also consider discussing mutual recognition of vocational skill qualifications.
Friends,
I would like to see students from America come to India under student exchange programs, where they can experience and explore India. I have hope and confidence that the day is not far when the youth of the "Navajo Nation" will sit in Nagaland, India, collaborating with their friends to co-develop an idea and a project. I am truly grateful from the bottom of my heart to these two young individuals for providing me with so many ideas.
I express my heartfelt gratitude once again to First Lady Dr. Jill Biden. I also thank the National Science Foundation and all of you for being here.
Thank you.

প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
ৱাশিংতন দি.সিদা পাংথোকপা ‘ভারত-য়ু.এস.এ: তুংগীদমক স্কিল লৈহনবা’ থৌরমদা ফোঙদোকখিবা প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীগী ৱারোল
22 JUN 2023 11:32PM by PIB Imphal
ফার্স্ত লেদি, দোক্তর জিল বাইদেন,
দোক্তর পঞ্চানাথন,
মেহরোত্রা,
দোক্তর ৱিল্লিয়মস,
ইবেম্মাশিং অমসুং ইবুংঙোশিং,
ঐগী নুংশিরবা নহা ওইরিবা মরুপশিং,
ঙসি ৱাশিংতনদা লাকপদা ঐনা নহারোল অমসুং হৈথোই-শিংথোইরবা মীওই কয়া উনবা ফংবগী খুদোংচাবা ফংবদা ঐ হরাওই। তোঙান-তোঙানবা প্রোজেকশিংদা ভারতনা নেসনেল সাইন্স ফাউন্দেসনগা মতেং পীনরি, মসিনা মফম অসি অমুক্কা হেন্না অখন্নবা ওইহল্লে।
দোক্তর বাইদেন,
অদোমগী পুন্সি, অদোমগী থবকশিং অমসুং অদোমগী মাইপাকপশিং অসি মীওই খুদিংমক ইথিল পীনবা হৌরকফম অমা ওইরে। ঐখোয়গী হৌজিক অমসুং তুংগী মীরোলশিংগী হেন্না ফবা তুংলমচৎ অমা শেম্বা হায়বসি ঐখোয় পুম্নমক্কী থৌদাংনি।
হেন্না ফবা তুংলমচৎ অমগীদমক লাইরিক-লাইশু, স্কিল অমসুং অনৌবা থবক অসি তঙাইফদে অমসুং মাইকৈ অসিদা ভারত্তা ঐখোয়না থবক কয়া পায়খৎলে। ঐখোয়না নেসনেল ইজুকেসন পোলিসিদা ইজুকেসন অমসুং স্কিল্লিং অনি পুনশিল্লে। ঐখোয়না স্কুলশিংদা অতল তিনকরিং লেব ১০,০০০ লিংখৎলে। লেবশিং অদুদা অনৌবা থবক কয়া পুথোক্নবা তোঙান-তোঙানবা খুদোংচাবাকয়া ঐখোয়না অঙাংশিংদা ফংহল্লে। নহারোল ওন্ত্রেপ্রেনিউয়রশিং পুক্নিং থৌগৎনবা ঐখোয়না স্তার্দ অপ ইন্দিয়া মিসন হৌদোক্লে। ঐখোয়গী পান্দমদি চৎলিবা চহি ১০ অসি “তেক দিকেদ” নত্ত্রগা তেক্কেদ অমা শেম্বনি।
মরুপশিং,
ভারত অমসুং অমেরিকাগী মরক্তা চাউখৎপগী খোঙজেল চপ চানা থম্নবা হৈথোই-শিংথোইবগী পাইপলাইন অমা দরকার ওইরে। অমেরিকাদা মমিং লৈরবা মহৈলোয়শঙশিং অমসুং চাউখৎলবা তেক্নোলোজিশিং লৈরগা, ভারত্তা মালেমদা খ্বাইদগী মশিং য়াম্লবা নহারোলশিং লৈরি। মরম অদুনা, ভারত অমসুং অমেরিকাগী মরক্তা মতেং পাংনবা অসিনা মালেমগী চাউখৎপগী ইঞ্জিন অমা ওইগনি। অমেরিকাদা কম্মুনিতি কলেজশিংনা লৌরিবা থৌদাংগীদমক ময়াম পুম্নমক ঐনা থম্মোয় শেংনা থাগৎচরি।
মরুপশিং,
ভারত অমসুং অমেরিকাগী মরক্তা লাইরিক-লাইশু অমসুং রিছার্সকী লমদা অমনা অমগী মতেং পাংনবগী মতাংদা করিগুম্বা খর ফোঙদোকপা ঐ পাম্মী। মসিগী অপুনবা থবক অসিদা, সরকার, উদোগ, অখঙ-অহৈ, ওজাশিং অমসুং মহৈরোয়শিং শরুক য়াবা দরকার ওই। মসিগী মতাংদা ইন্দিয়া-য়ু.এস তিচর্স একচেঞ্জ প্রোগ্রাম অমা হৌদোক্নবা ঐখোয় খন্নরি।
মালেম শীনবা থুংনা লৈরিবা সাইন্তিস্তশি অমসুং ওন্ত্রেপ্রেনিউয়রশিং থবক তৌমিন্নবা হেনগৎহন্নবা ঐখোয়না ২০১৫ দা গ্লোবেল ইনিসিয়েতিপ ওফ একাদেমিক নেতৱার্ক(গিয়ান) হৌদোক্লে। থৌরম অসিগী মখাদা য়ু.এস.এগী ভারত্তা ওজা ৭৫০ হেন্না ঐখোয়না মাইপাক্না তরাম্না ওকখ্রে হায়না ঐনা অদোমগী মফমদা খঙহল্লি। ইজুকেসন অমসুং রিছার্সকা মরী লৈনবা য়ু.এস.এদা লৈবা হৌজিক থবক তৌরিবা অমসুং থবক্তগী পোথারবা লনাই মীওইশিং নিংথম থাগী ছুতি থাবা মতমদা ভারত্তা লাক্নবা ঐনা হায়জরি। মসিনা, মখোয়না ভারত খঙবা খক নত্তনা ভারতকী অনৌবা মীরোলশিংদা মখোয়গী লৌশিং পীবা ঙমগনি।
নহারোলশিংগী মরক্তা লৈরিবা অনৌবা ৱাখল্লোন অমসুং অনৌবা পুথোকপগী থৌনা অসি অঙকপনি হায়বা অদোমসু খঙলে। তোঙান তোঙানবা হিরমশিংদা লৈবাক অনিমক্না পুন্না হেক্কাথোনশিং পাংথোক্কনি হায়না ঐনা থাজৈ। মসিনা হৌজিক মায়োক্নরিবা খুদোংচাদবা কয়াগী পাম্বৈশিং ঐখোয়দা পীবতা নত্তনা তুংগীদমক অনৌবা ৱাখল্লোন কয়া পুথোকপশু ঙমহনগনি। লৈবাক অমনা অমগী ভোকেসনেল স্কিল ক্বালিফিকেসনশিং শকখঙনবা ঐখোয় খন্নরি।
মরুপশিং,
স্তুদেন্ত একচেঞ্জ প্রোগ্রামগী মখাদা অমেরিকাগী মহৈরোয়শিং ভারত্তা লাকপা ঐ পাম্মী, মখোয়না ভারত মশক খঙনবগী খুদোংচাবা ফংগনি। “নভাজো নেসন” গী নহারোলশিং অপুনবা ওইনা নৌবা ৱাখল অমা অমসুং প্রোজেক অমা শেমগৎনবা মখোয়গী মরুপশিংগা লোয়ননা ভারতকী নাগালেন্দা মীফম পাংথোক্কদবা নুমিৎ অদু কুইদ্রে হায়না ঐনা থাজৈ। নহা ওইরিবা মীওই অনি অসিনা ঐঙোন্দা অনৌবা ৱাখল্লোন কয়া পীবগীদমক ঐগী থম্মোয়দগী থাগৎচরি।
ঐনা অমুক হন্না ফার্স্ত লেদি দোক্তর জিল বাইদেন ঐগী থম্মোয়দগী থাগৎচরি। ঐনা নেসনেল সাইন্স ফাউন্দেসন অমসুং মফম অসিদা তিল্লিবা ময়াম পুম্নমক থাগৎচরি।
অদোম থাগৎচরি।