Prime Minister's Office
English rendering of the statement of the Prime Minister Shri Narendra Modi at the event on 'India-USA: Skilling for the Future' in Washington DC
22 JUN 2023 11:32PM by PIB Delhi
First Lady, Dr. Jill Biden,
Dr. Panchanathan,
Mr. Mehrotra,
Dr. Williams.
Ladies and Gentlemen,
My dear young friends,
I am delighted that I have got the opportunity to connect with so many young and creative minds upon coming to Washington today. India is collaborating with the National Science Foundation on various projects, which makes this venue even more special.
Dr. Biden,
Your life, your efforts, and your achievements are a source of inspiration for everyone. Ensuring a better future for our present and future generations is our collective responsibility.
Education, skills and innovation are essential for this bright future, and in this direction, we have made several efforts in India. We have integrated education and skilling in the National Education Policy. We have established nearly 10,000 Atal Tinkering Labs in schools, where children are provided with various facilities for exploring different types of innovations. We have initiated the Start Up India Mission to encourage young entrepreneurs. Our goal is to make this decade a "Tech Decade" or Techade.
Friends,
There is a need for a pipeline of talent to maintain the momentum of growth between India and America. While America has prestigious educational institutions and advanced technologies, India possesses the world's largest youth factory. Therefore, I believe that the partnership between India and America will prove to be the engine for sustainable and inclusive global growth. I wholeheartedly congratulate all of you for the significant role being played by community colleges in America.
Friends,
I would like to share some thoughts on mutual cooperation in education and research between India and America. In this collaborative effort, it is essential to involve the government, industry, academia, teachers and students. We can consider initiating an India-US Teachers Exchange Program in this regard.
We initiated the Global Initiative of Academic Networks (GIAN) in 2015 in order to enhance engagement with scientists and entrepreneurs spread across the world. I am pleased to inform you that we have successfully welcomed 750 faculty members from the United States to India under this program. I would like to request serving and retired individuals associated with education and research in the United States to consider spending their holidays, especially the winter break, in India. By doing so, they can not only explore India but also share their knowledge with the new generation of India.
You are also aware that the spirit of creativity and innovation among young people is incredible. I believe that both countries should come together and conduct Hackathons on different subjects. This can not only provide us with solutions to many current problems but also generate new ideas for the future. We can also consider discussing mutual recognition of vocational skill qualifications.
Friends,
I would like to see students from America come to India under student exchange programs, where they can experience and explore India. I have hope and confidence that the day is not far when the youth of the "Navajo Nation" will sit in Nagaland, India, collaborating with their friends to co-develop an idea and a project. I am truly grateful from the bottom of my heart to these two young individuals for providing me with so many ideas.
I express my heartfelt gratitude once again to First Lady Dr. Jill Biden. I also thank the National Science Foundation and all of you for being here.
Thank you.

ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ୱାସିଂଟନ୍ ଡିସିରେ ‘ଇଣ୍ଡିଆ-ୟୁଏସଏ : ସ୍କିଲିଂ ଫର ଫ୍ୟୁଚର’ ବିଷୟ ଉପରେ ଆୟୋଜିତ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀଙ୍କ ବକ୍ତବ୍ୟର ଓଡ଼ିଆ ଅନୁବାଦ
22 JUN 2023 11:32PM by PIB Bhubaneswar
ଫାଷ୍ଟ ଲେଡି ଡା. ଜିଲ୍ ବାଇଡେନ୍
ଡା. ପଞ୍ଚନାଥନ
ମିଷ୍ଟର ମେହରୋଟା
ଡକ୍ଟର ୱିଲିୟମସ
ଲେଡିଜ୍ ଆଣ୍ଡ ଜେଣ୍ଟେଲମେନ୍
ମୋର ପ୍ରିୟ ଯୁବ ବନ୍ଧୁଗଣ
ମୁଁ ଖୁସି ଯେ ଆଜି ୱାଶିଂଟନ୍ ଆସିବା ପରେ ମୁଁ ଅନେକ ଯୁବକ ଏବଂ ସୃଜନଶୀଳ ମନ ସହିତ ଯୋଡି ହେବାର ସୁଯୋଗ ପାଇଛି। ଭାରତ ବିଭିନ୍ନ ପ୍ରକଳ୍ପରେ ଜାତୀୟ ବିଜ୍ଞାନ ଫାଉଣ୍ଡେସନ୍ ସହିତ ସହଯୋଗ କରୁଛି, ଯାହା ଏହି ସ୍ଥାନକୁ ଅଧିକ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର କରିଥାଏ।
ଡକ୍ଟର ବାଇଡେନ,
ଆପଣଙ୍କର ଜୀବନ, ଆପଣଙ୍କର ପ୍ରୟାସ, ଏବଂ ଆପଣଙ୍କର ସଫଳତା ସମସ୍ତଙ୍କ ପାଇଁ ପ୍ରେରଣା ଉତ୍ସ। ଆମର ବର୍ତ୍ତମାନ ଏବଂ ଭବିଷ୍ୟତ ପୀଢ଼ି ପାଇଁ ଏକ ଉତ୍ତମ ଭବିଷ୍ୟତ ନିଶ୍ଚିତ କରିବା ହେଉଛି ଆମର ସାମୂହିକ ଦାୟିତ୍ବ।
ଏହି ଉଜ୍ଜ୍ୱଳ ଭବିଷ୍ୟତ ପାଇଁ ଶିକ୍ଷା, ଦକ୍ଷତା ଏବଂ ନବସୃଜନ ଅତ୍ୟନ୍ତ ଜରୁରୀ ଏବଂ ଏହି ଦିଗରେ ଆମେ ଭାରତରେ ଅନେକ ଚେଷ୍ଟା କରିଛୁ। ଜାତୀୟ ଶିକ୍ଷା ନୀତିରେ ଆମେ ଶିକ୍ଷା ଏବଂ ଦକ୍ଷତାକୁ ଏକୀକୃତ କରିଛୁ। ଆମେ ବିଦ୍ୟାଳୟରେ ପ୍ରାୟ 10,000 ଅଟଲ ଟିଙ୍କରିଂ ଲ୍ୟାବ୍ ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରିଛୁ, ଯେଉଁଠାରେ ପିଲାମାନଙ୍କୁ ବିଭିନ୍ନ ପ୍ରକାରର ଉଦ୍ଭାବନ ଅନୁସନ୍ଧାନ ପାଇଁ ବିଭିନ୍ନ ସୁବିଧା ଯୋଗାଇ ଦିଆଯାଉଛି। ଯୁବ ଉଦ୍ୟୋଗୀଙ୍କୁ ଉତ୍ସାହିତ କରିବା ପାଇଁ ଆମେ ଷ୍ଟାର୍ଟ ଅପ୍ ଇଣ୍ଡିଆ ମିଶନ୍ ଆରମ୍ଭ କରିଛୁ। ଆମର ଲକ୍ଷ୍ୟ ହେଉଛି ଏହି ଦଶନ୍ଧିକୁ “ଟେକ୍ ଦଶନ୍ଧି” ବା ଟେକେଡ୍‌ କରିବା ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଭାରତ ଏବଂ ଆମେରିକା ମଧ୍ୟରେ ଅଭିବୃଦ୍ଧିର ଗତି ବଜାୟ ରଖିବା ପାଇଁ ପ୍ରତିଭା ପାଇପଲାଇନର ଆବଶ୍ୟକତା ଅଛି। ଆମେରିକାର ସମ୍ମାନଜନକ ଶିକ୍ଷାନୁଷ୍ଠାନ ଏବଂ ଉନ୍ନତ ଜ୍ଞାନକୌଶଳ ଥିବାବେଳେ ଭାରତ ବିଶ୍ୱର ସର୍ବବୃହତ ଯୁବ କାରଖାନାକୁ ଅଧିକାର କରିଛି। ତେଣୁ, ମୁଁ ବିଶ୍ୱାସ କରେ ଯେ ଭାରତ ଏବଂ ଆମେରିକା ମଧ୍ୟରେ ସହଭାଗୀତା ନିରନ୍ତର ତଥା ଅନ୍ତର୍ଭୂକ୍ତ ବିଶ୍ବ ଅଭିବୃଦ୍ଧିର ଇଞ୍ଜିନ ହେବ। ଆମେରିକାର କମ୍ୟୁନିଟି କଲେଜଗୁଡ଼ିକ ଦ୍ୱାରା ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଭୂମିକା ଗ୍ରହଣ କରିଥିବାରୁ ମୁଁ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ହୃଦୟରୁ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଉଛି।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ମୁଁ ଭାରତ ଏବଂ ଆମେରିକା ମଧ୍ୟରେ ଶିକ୍ଷା ଏବଂ ଅନୁସନ୍ଧାନରେ ପାରସ୍ପରିକ ସହଯୋଗ ଉପରେ କିଛି ଚିନ୍ତାଧାରା ଆଦାନ ପ୍ରଦାନ କରିବାକୁ ଚାହେଁ। ଏହି ସହଯୋଗୀ ପ୍ରୟାସରେ ସରକାର, ଶିଳ୍ପ, ଏକାଡେମୀ, ଶିକ୍ଷକ ଏବଂ ଛାତ୍ରମାନଙ୍କୁ ଜଡିତ କରିବା ଜରୁରୀ ଅଟେ। ଏହି ପରିପ୍ରେକ୍ଷୀରେ ଆମେ ଭାରତ-ଆମେରିକା ଶିକ୍ଷକ ବିନିମୟ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଆରମ୍ଭ କରିବାକୁ ବିଚାର କରିପାରିବା।
ସାରା ବିଶ୍ୱରେ ବୈଜ୍ଞାନିକ ଏବଂ ଉଦ୍ୟୋଗୀମାନଙ୍କ ସହିତ ଯୋଗାଯୋଗ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଁ ଆମେ 2015 ରେ ଗ୍ଲୋବାଲ୍ ଇନିସିଏଟିଭ୍ ଅଫ୍ ଏକାଡେମିକ୍ ନେଟୱାର୍କ (ଜିଆଇଏଏନ୍) ଆରମ୍ଭ କରିଥିଲୁ | ମୁଁ ଆପଣଙ୍କୁ ଜଣାଇ ଖୁସି ଯେ ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଅଧୀନରେ ଆମେ ଆମେରିକାରୁ ଭାରତକୁ 750 ଅଧ୍ୟାପକଙ୍କୁ ସଫଳତାର ସହ ସ୍ୱାଗତ କରିଛୁ। ଯୁକ୍ତରାଷ୍ଟ୍ରରେ ଶିକ୍ଷା ଏବଂ ଅନୁସନ୍ଧାନ ସହିତ ଜଡିତ ସେବା ତଥା ଅବସରପ୍ରାପ୍ତ ବ୍ୟକ୍ତିବିଶେଷଙ୍କୁ ମୁଁ ସେମାନଙ୍କ ଛୁଟିଦିନ, ବିଶେଷକରି ଶୀତ ବିରତି, ଭାରତରେ ବିତାଇବାକୁ ବିଚାର କରିବାକୁ ଅନୁରୋଧ କରିବାକୁ ଚାହେଁ | ଏହା କରିବା ଦ୍ୱାରା ସେମାନେ କେବଳ ଭାରତରେ ଅନୁସନ୍ଧାନ କରିପାରିବେ ନାହିଁ ବରଂ ଭାରତର ନୂତନ ପୀଢ଼ି ସହିତ ସେମାନଙ୍କର ଜ୍ଞାନ ମଧ୍ୟ ବାଣ୍ଟିପାରିବେ |
ଆପଣ ଏହା ମଧ୍ୟ ଜାଣିଛନ୍ତି ଯେ ଯୁବକମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ସୃଜନଶୀଳତା ଏବଂ ଅଭିନୟର ଆତ୍ମା ଅବିଶ୍ୱସନୀୟ। ମୁଁ ବିଶ୍ୱାସ କରେ ଯେ ଉଭୟ ଦେଶ ଏକାଠି ହୋଇ ବିଭିନ୍ନ ବିଷୟ ଉପରେ ହାକାଥନ୍ ଚଳାଇବା ଉଚିତ୍। ଏହା କେବଳ ଆମକୁ ଅନେକ ସାମ୍ପ୍ରତିକ ସମସ୍ୟାର ସମାଧାନ ପ୍ରଦାନ କରିପାରିବ ନାହିଁ ବରଂ ଭବିଷ୍ୟତ ପାଇଁ ନୂତନ ଚିନ୍ତାଧାରା ମଧ୍ୟ ସୃଷ୍ଟି କରିପାରିବ। ଧନ୍ଦାମୂଳକ ଦକ୍ଷତା ଯୋଗ୍ୟତାର ପାରସ୍ପରିକ ସ୍ୱୀକୃତି ବିଷୟରେ ଆଲୋଚନା କରିବାକୁ ମଧ୍ୟ ଆମେ ବିଚାର କରିପାରିବା |
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ମୁଁ ଆମେରିକାର ଛାତ୍ରମାନଙ୍କୁ ଛାତ୍ର ବିନିମୟ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଅଧୀନରେ ଭାରତରେ ଦେଖିବାକୁ ଚାହେଁ, ଯେଉଁଠାରେ ସେମାନେ ଭାରତକୁ ଅନୁଭବ କରିପାରିବେ ଏବଂ ଅନୁସନ୍ଧାନ କରିପାରିବେ। ମୋର ଆଶା ଏବଂ ଆତ୍ମବିଶ୍ୱାସ ଅଛି ଯେ ସେ ଦିନଟି ଦୂର ନୁହେଁ ଯେତେବେଳେ “ନାଭାଜୋ ନେସନ” ର ଯୁବକମାନେ ଭାରତର ନାଗାଲାଣ୍ଡରେ ବସିବେ ଏବଂ ସେମାନଙ୍କ ସାଙ୍ଗମାନଙ୍କ ସହିତ ଏକ ଧାରଣା ଏବଂ ଏକ ପ୍ରକଳ୍ପର ବିକାଶ ପାଇଁ ସହଯୋଗ କରିବେ। ମୋତେ ଏତେ ସଂଖ୍ୟକ ଆଇଡିଆ ଯୋଗାଇ ଦେଇଥିବାରୁ ମୁଁ ଏହି ଦୁଇ ଯୁବକଙ୍କୁ ମୋର ହୃଦୟର ଅନ୍ତରରୁ କୃତଜ୍ଞତା ଜଣାଉଛି।
ମୁଁ ପୁଣି ଥରେ ପ୍ରଥମ ଲେଡି ଡକ୍ଟର ଜିଲ ବିଡେନଙ୍କୁ ମୋର ହୃଦୟରୁ କୃତଜ୍ଞତା ଜଣାଉଛି । ମୁଁ ଏଠାରେ ଥିବାରୁ ନ୍ୟାସନାଲ ସାଇନ୍ସ ଫାଉଣ୍ଡେସନ ଏବଂ ଆପଣ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ଧନ୍ୟବାଦ ଦେଉଛି |
ଧନ୍ୟବାଦ