ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ଆମେରିକା ଏବଂ ଇଜିପ୍ଟ ଗସ୍ତ ପୂର୍ବରୁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ବିବୃତ୍ତି
20 JUN 2023 7:15AM by PIB Bhubaneswar
ରାଷ୍ଟ୍ରପତି ଜୋସେଫ ବାଇଡେନ ଏବଂ ପ୍ରଥମ ଲେଡି ଡକ୍ଟର ଜିଲ ବାଇଡେନଙ୍କ ନିମନ୍ତ୍ରଣ କ୍ରମେ ମୁଁ ଆମେରିକା ଯାତ୍ରା କରୁଛି। ଏହି ବିଶେଷ ନିମନ୍ତ୍ରଣ ହେଉଛି ଆମର ଗଣତାନ୍ତ୍ରିକ ରାଷ୍ଟ୍ର ମଧ୍ୟରେ ଭାଗିଦାରୀର ଶକ୍ତି ଏବଂ ସହଯୋଗର ପ୍ରତିଫଳନ।
ମୁଁ ନ୍ୟୁୟର୍କରୁ ମୋର ଗସ୍ତ ଆରମ୍ଭ କରିବି, ଯେଉଁଠାରେ ମୁଁ ଜୁନ୍ 21 ରେ ମିଳିତ ଜାତିସଂଘର ମୁଖ୍ୟାଳୟରେ ଜାତିସଂଘର ନେତୃତ୍ୱ ତଥା ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ସମ୍ପ୍ରଦାୟର ସଦସ୍ୟଙ୍କ ସହ ଯୋଗ ଦିବସ ପାଳନ କରିବି। ମୁଁ ଏହି ବିଶେଷ ଉତ୍ସବକୁ ଅପେକ୍ଷା କରିଛି ଯାହା ଡିସେମ୍ବର 2014 ରେ ଆନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ଯୋଗ ଦିବସକୁ ସ୍ୱୀକୃତି ଦେବା ପାଇଁ ଭାରତର ପ୍ରସ୍ତାବକୁ ସମର୍ଥନ ସହ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଥିଲା ।
ମୁଁ ଏହା ପରେ ୱାଶିଂଟନ୍ ଡି.ସି. ଠାରେ ରାଷ୍ଟ୍ରପତି ବାଇଡେନ ଙ୍କୁ ସାକ୍ଷାତ କରିବି ଯାହାଙ୍କୁ ସେପ୍ଟେମ୍ବର 2021 ରେ ମୋର ଶେଷ ଅଫିସିଆଲ୍ ଗସ୍ତ ପରଠାରୁ ମୁଁ ଅନେକ ଥର ସାକ୍ଷାତ କରିବାର ସୁଯୋଗ ପାଇଛି। ଏହି ଗସ୍ତ ଆମର ସହଭାଗୀତାର ଗଭୀରତା ଏବଂ ବିବିଧତାକୁ ସମୃଦ୍ଧ କରିବାର ଏକ ସୁଯୋଗ ହେବ।
ଭାରତ-ଆମେରିକା ସମ୍ପର୍କ ବହୁମୁଖୀ ଓ ଗଭୀର । ସାମଗ୍ରୀ ଏବଂ ସେବା କ୍ଷେତ୍ରରେ ଆମେରିକା ହେଉଛି ଭାରତର ସର୍ବବୃହତ ବାଣିଜ୍ୟ ଭାଗୀଦାର। ଆମେ ବିଜ୍ଞାନ ଏବଂ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା, ଶିକ୍ଷା, ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ, ପ୍ରତିରକ୍ଷା ଏବଂ ସୁରକ୍ଷା କ୍ଷେତ୍ରରେ ଘନିଷ୍ଠ ଭାବରେ ସହଯୋଗ କରୁ । କ୍ରିଟିକାଲ୍ ଆଣ୍ଡ ଏମର୍ଜିଂ ଟେକ୍ନୋଲୋଜି ଉପରେ ଏହି ପଦକ୍ଷେପ ପ୍ରତିରକ୍ଷା ଶିଳ୍ପ ସହଯୋଗ, ସ୍ପେସ୍, ଟେଲିକମ୍, କ୍ୱାଣ୍ଟମ୍, ଆର୍ଟିଫିସିଆଲ୍ ଇଣ୍ଟେଲିଜେନ୍ସ ଏବଂ ବାୟୋଟେକ୍ ସେକ୍ଟରରେ ନୂତନ ପରିମାଣ ଏବଂ ବ୍ୟାପକ ସହଯୋଗକୁ ସାମିଲ୍ କରିଛି। ଆମର ଦୁଇ ଦେଶ ମଧ୍ୟ ଏକ ମୁକ୍ତ ଏବଂ ସମନ୍ବିତ ଇଣ୍ଡୋ-ପାସିଫିକ୍ ବିଷୟରେ ଆମର ସମାନ ଦର୍ଶନକୁ ଆଗକୁ ବଢ଼ାଇବାରେ ସହଯୋଗ କରୁଛନ୍ତି।
ରାଷ୍ଟ୍ରପତି ବାଇଡେନ ଏବଂ ଆମେରିକାର ଅନ୍ୟ ବରିଷ୍ଠ ନେତାଙ୍କ ସହ ମୋର ଆଲୋଚନା ଆମର ଦ୍ୱିପାକ୍ଷିକ ସହଯୋଗକୁ ତଥା ଜି -20, କ୍ୱାଡ ଏବଂ ଆଇପିଏଫ ପରି ବହୁମୁଖୀ ଫୋରମରେ ଏକୀକରଣ କରିବାର ସୁଯୋଗ ପ୍ରଦାନ କରିବ।
ରାଷ୍ଟ୍ରପତି ବାଇଡେନ ଏବଂ ପ୍ରଥମ ଲେଡି ଡକ୍ଟର ଜିଲ ବାଇଡେନ ଙ୍କ ସହ ଷ୍ଟେଟ୍ ବାଙ୍କୱେଟ ରେ ଯୋଗଦେବା ର ମଧ୍ୟ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ରହିଛି।
ଆମେରିକା କଂଗ୍ରେସ ସର୍ବଦା ଭାରତ-ଆମେରିକା ସମ୍ପର୍କକୁ ଦୃଢ଼ ଦ୍ୱିପାକ୍ଷିକ ସମର୍ଥନ ଯୋଗାଇଥାଏ। ମୋର ଗସ୍ତ ସମୟରେ ମୁଁ କଂଗ୍ରେସ ନେତୃତ୍ୱର ନିମନ୍ତ୍ରଣ କ୍ରମେ ଆମେରିକା କଂଗ୍ରେସର ମିଳିତ ଅଧିବେଶନକୁ ସମ୍ବୋଧିତ କରିବି।
ଆମ ଦେଶ ମଧ୍ୟରେ ବିଶ୍ୱାସକୁ ବଢ଼ାଇବରେ ଶକ୍ତିଶାଳୀ ପିପୁଲ୍ ଟୁ ପିପୁଲ ଲିଙ୍କେଜ୍ ପ୍ରମୁଖ ଭୂମିକା ଗ୍ରହଣ କରିଛି। ମୁଁ ଉତ୍ସାହଜନକ ଭାରତୀୟ-ଆମେରିକୀୟ ସମ୍ପ୍ରଦାୟକୁ ଭେଟିବାକୁ ଅପେକ୍ଷା କରିଛି ଯାହା ଆମ ସମାଜର ସର୍ବୋତ୍ତମ ପ୍ରତିନିଧିତ୍ୱ କରେ। ଆମର ବାଣିଜ୍ୟ ଏବଂ ପୁଞ୍ଜି ବିନିଯୋଗ ସମ୍ପର୍କକୁ ସୁଦୃଢ଼ ଏବଂ ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ ଯୋଗାଣ ଶୃଙ୍ଖଳା ଗଠନ ପାଇଁ ସୁଯୋଗ ବିଷୟରେ ଆଲୋଚନା କରିବା ପାଇଁ ମୁଁ କେତେକ ଅଗ୍ରଣୀ ସିଇଓଙ୍କୁ ମଧ୍ୟ ସାକ୍ଷାତ କରିବି।
ମୁଁ ନିଶ୍ଚିତ ଯେ ମୋର ଆମେରିକା ଗସ୍ତ ଗଣତନ୍ତ୍ର, ବିବିଧତା ଏବଂ ସ୍ୱାଧୀନତାର ସହଭାଗୀ ମୂଲ୍ୟବୋଧ ଉପରେ ଆଧାର କରି ଆମର ସମ୍ପର୍କକୁ ଦୃଢ଼ କରିବ। ମିଳିତ ବିଶ୍ବର ଆହ୍ବାନ ଗୁଡିକ ପୂରଣ କରିବାରେ ଆମେ ଏକତ୍ର ରହିଛୁ।
ରାଷ୍ଟ୍ରପତି ଅବଦେଲ ଫତ୍ତାହ ଏଲ୍-ସିସିଙ୍କ ନିମନ୍ତ୍ରଣରେ ମୁଁ ୱାଶିଂଟନ୍ ଡି.ସି. ରୁ କାଇରୋ ଯାତ୍ରା କରିବି। ପ୍ରଥମ ଥର ପାଇଁ ଏକ ଘନିଷ୍ଠ ଏବଂ ବନ୍ଧୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଦେଶକୁ ରାଜ୍ୟ ପରିଦର୍ଶନ କରିବାକୁ ମୁଁ ଉତ୍ସାହିତ |
ଚଳିତ ବର୍ଷ ଆମ ଗଣତନ୍ତ୍ର ଦିବସ ପାଳନ ଅବସରରେ ରାଷ୍ଟ୍ରପତି ସିସିଙ୍କୁ ମୁଖ୍ୟ ଅତିଥି ଭାବରେ ଗ୍ରହଣ କରିବାର ଆନନ୍ଦ ପାଇଥିଲୁ। କିଛି ମାସ ମଧ୍ୟରେ ଏହି ଦୁଇଟି ପରିଦର୍ଶନ ଇଜିପ୍ଟ ସହିତ ଆମର ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ବିକାଶଶୀଳ ସହଭାଗୀତାର ପ୍ରତିଫଳନ ଅଟେ, ଯାହା ରାଷ୍ଟ୍ରପତି ସିସିଙ୍କ ଗସ୍ତ ସମୟରେ ଏକ ‘ଷ୍ଟ୍ରାଟେଜିକ୍ ପାର୍ଟନରସିପ୍’କୁ ଉନ୍ନୀତ ହୋଇଥିଲା |
ରାଷ୍ଟ୍ରପତି ସିସି ଏବଂ ଇଜିପ୍ଟ ସରକାରଙ୍କ ବରିଷ୍ଠ ସଦସ୍ୟମାନଙ୍କ ସହ ଆମର ସଭ୍ୟତା ଏବଂ ବହୁମୁଖୀ ସହଭାଗୀତାକୁ ଅଧିକ ଗତି ଦେବା ପାଇଁ ମୁଁ ମୋର ଆଲୋଚନାକୁ ଅପେକ୍ଷା କରିଛି । ମୋତେ ମଧ୍ୟ ଇଜିପ୍ଟରେ ଥିବା ଭାରତୀୟ ସମୂହମାନଙ୍କୁ ସାକ୍ଷାତ କରିବାର ସୁଯେଗା ମିଳିବ।

Prime Minister's Office
PM's departure statement ahead of his visit to USA and Egypt
20 JUN 2023 7:15AM by PIB Delhi
I am travelling to the United States of America on a State Visit at the invitation of President Joseph Biden and First Lady Dr. Jill Biden. This special invitation is a reflection of the vigour and vitality of the partnership between our democracies.
I will commence my visit in New York, where I will celebrate the International Day of Yoga on June 21 at the United Nations Headquarters with the UN leadership and members of the international community. I look forward to this special celebration at the very location that supported India’s proposal in December 2014 to recognize an International Day of Yoga.
I will thereafter travel to Washington D.C. President Biden and I have had the opportunity to meet several times since my last Official Visit to the USA in September 2021. This visit will be an opportunity to enrich the depth and diversity of our partnership.
India-US ties are multifaceted, with deepening engagements across sectors. USA is India’s largest trade partner in goods and services. We collaborate closely in science & technology, education, health, defence and security fields. The initiative on Critical & Emerging Technologies has added new dimensions and widened collaboration to defence industrial cooperation, space, telecom, quantum, Artificial Intelligence and biotech sectors. Our two countries are also collaborating to further our shared vision of a free, open and inclusive Indo-Pacific.
My discussions with President Biden and other senior US leaders will provide an opportunity to consolidate our bilateral cooperation as well as in plurilateral forums such as G20, Quad and IPEF.
I will also have the pleasure of joining President Biden and First Lady Dr. Jill Biden for the State Banquet along with a number of dignitaries.
The US Congress has always provided strong bi-partisan support to India-US ties. During my visit, I will address a Joint Session of the US Congress at the invitation of Congressional leadership.
Strong people-to-people linkages have been instrumental in developing the trust between our countries. I look forward to meeting the vibrant Indian-American community that represents the best of our societies. I will also meet some of the leading CEOs to discuss opportunities for elevating our trade and investment relationship and for building resilient global supply chains.
I am confident that my visit to the US will reinforce our ties based on shared values of democracy, diversity and freedom. Together we stand stronger in meeting the shared global challenges.
I will travel to Cairo from Washington D.C. at the invitation of President Abdel Fattah El-Sisi. I am excited to pay a State Visit to a close and friendly country for the first time.
We had the pleasure of receiving President Sisi as the Chief Guest at our Republic Day celebrations this year. These two visits in the span of a few months is a reflection of our rapidly evolving partnership with Egypt, which was elevated to a ‘Strategic Partnership’ during President Sisi’s visit.
I look forward to my discussions with President Sisi and senior members of the Egyptian Government to impart further momentum to our civilizational and multi-faceted partnership. I will also have the opportunity to interact with the vibrant Indian diaspora in Egypt.