প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
নেপালৰ প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ ভ্ৰমণকালত প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীৰ প্ৰেছ বিবৃতি
01 JUN 2023 8:30PM by PIB Guwahati
মহামহিম প্ৰধানমন্ত্ৰী 'প্ৰচন্দ' জী, দুয়োটা প্ৰতিনিধি দলৰ সদস্য, সংবাদ মাধ্যমৰ পৰা আমাৰ বন্ধু,
নমস্কাৰ!
প্ৰথমে প্ৰধানমন্ত্ৰী প্ৰচন্দ জী আৰু তেওঁৰ প্ৰতিনিধি দলক ভাৰতলৈ আন্তৰিকতাৰে আদৰণি জনাইছো। মোৰ মনত আছে, যে ৯ বছৰ আগতে ২০১৪ চনত কাৰ্যভাৰ গ্ৰহণ কৰাৰ তিনিমাহৰ ভিতৰতে মই প্ৰথমবাৰৰ বাবে নেপাল ভ্ৰমণ কৰিছিলো। সেই সময়ত মই ভাৰত-নেপাল সম্পৰ্ক, HIT- Highways, I-ways, আৰু Trans-ways ৰ বাবে "HIT" সূত্ৰ এটা দিছিলোঁ। মই কৈছিলোঁ যে আমি ভাৰত আৰু নেপালৰ মাজত এনে সংযোগ স্থাপন কৰিম যাতে আমাৰ সীমান্ত আমাৰ মাজত বাধা হৈ নাযায়। ট্ৰাকৰ সলনি পাইপলাইনৰ জৰিয়তে তেল ৰপ্তানি কৰিব লাগে। ভাগ কৰা নদীৰ ওপৰেৰে দলং নিৰ্মাণ কৰিব লাগে। নেপালৰ পৰা ভাৰতলৈ বিদ্যুৎ ৰপ্তানিৰ সুবিধা সৃষ্টি কৰিব লাগে।
বন্ধুসকল,
আজি ৯ বছৰৰ পাছত ক'বলৈ পাই সুখী যে আমাৰ অংশীদাৰিত্ব সঁচাকৈয়ে "হিট" হৈ পৰিছে। যোৱা ৯ বছৰত আমি বিভিন্ন ক্ষেত্ৰত বহুতো কৃতিত্ব অৰ্জন কৰিছো। নেপালৰ প্ৰথম আইচিপি বীৰগঞ্জত নিৰ্মাণ কৰা হৈছিল। আমাৰ অঞ্চলৰ প্ৰথমটো সীমা অতিক্ৰম কৰি পেট্ৰলিয়াম পাইপলাইন ভাৰত আৰু নেপালৰ মাজত নিৰ্মাণ কৰা হৈছিল। আমাৰ মাজত প্ৰথম ব্ৰড-গেজ ৰে’ল লাইন স্থাপন কৰা হৈছে। সীমান্তৰ সিপাৰে নতুন ট্ৰেন্সমিছন লাইন নিৰ্মাণ কৰা হৈছে। আমি এতিয়া নেপালৰ পৰা ৪৫০ মেগাৱাটতকৈ অধিক শক্তি আমদানি কৰি আছো। আমাৰ গোটেই দিনটো লাগিব, যদি আমি ৯ বছৰৰ কৃতিত্বৰ বৰ্ণনা কৰিবলৈ আৰম্ভ কৰো।
বন্ধুসকল,
আজি প্ৰধানমন্ত্ৰী প্ৰচন্দ জী আৰু মই বহু গুৰুত্বপূৰ্ণ সিদ্ধান্ত লৈছো যাতে ভৱিষ্যতে আমাৰ অংশীদাৰিত্বক ছুপাৰ হিট কৰি তোলা হয়। আজি ট্ৰেনজিট চুক্তি সম্পাদন কৰা হৈছে।
ইয়াত নেপালৰ জনসাধাৰণৰ বাবে নতুন ৰেলপথৰ লগতে ভাৰতৰ আভ্যন্তৰীণ জলপথৰ সুবিধাৰ ব্যৱস্থাও কৰা হৈছে। আমি নতুন ৰে’ল সংযোগ স্থাপন কৰি ভৌতিক সংযোগ বৃদ্ধি কৰাৰ সিদ্ধান্ত লৈছিলো।
ইয়াৰ সমান্তৰালকৈ ভাৰতীয় ৰে’লৱে ইনষ্টিটিউটত নেপালৰ ৰেলৱে কৰ্মীসকলক প্ৰশিক্ষণ দিয়াৰো সিদ্ধান্ত লোৱা হৈছে। নেপালৰ সুদূৰ পশ্চিম অঞ্চলৰ সৈতে সংযোগ বৃদ্ধিৰ বাবে শিৰ্ষা আৰু ঝুলাঘাটত আৰু দুখন দলং নিৰ্মাণ কৰা হ’ব।
সীমা অতিক্ৰম কৰি ডিজিটেল পেমেণ্টৰ জৰিয়তে বিত্তীয় সংযোগৰ ক্ষেত্ৰত গ্ৰহণ কৰা পদক্ষেপক আমি আদৰণি জনাইছো। সহস্ৰাধিক ছাত্ৰ-ছাত্ৰী, লাখ লাখ পৰ্যটক আৰু তীৰ্থযাত্ৰীৰ লগতে চিকিৎসাৰ বাবে ভাৰতলৈ অহা ৰোগীসকলো ইয়াৰ দ্বাৰা উপকৃত হ’ব। তিনিটা "আইচিপি" নিৰ্মাণৰ দ্বাৰা অৰ্থনৈতিক সংযোগ শক্তিশালী হ'ব।
বছৰ আমি শক্তি খণ্ডত সহযোগিতাৰ বাবে এক ল্যাণ্ডমাৰ্ক ভিজন ডকুমেণ্ট গ্ৰহণ কৰিছিলোঁ।এইটো আগুৱাই লৈ গৈ আজি ভাৰত আৰু নেপালৰ মাজত দীৰ্ঘম্যাদী শক্তি বাণিজ্য চুক্তি স্বাক্ষৰিত হৈছে। এই চুক্তিৰ অধীনত আমি আগন্তুক দহ বছৰত নেপালৰ পৰা ১০,০০০ মেগাৱাট বিদ্যুৎ আমদানি কৰাৰ লক্ষ্য নিৰ্ধাৰণ কৰিছো।
ফুকোট-কৰ্ণালী আৰু নিম্ন অৰুণ জল-বিদ্যুৎ প্ৰকল্পৰ চুক্তিৰ দ্বাৰা শক্তি খণ্ডত সহযোগিতা আৰু অধিক শক্তিশালী কৰা হৈছে। মতিহাৰী-আমলেখগঞ্জ পেট্ৰলিয়াম পাইপলাইনৰ ইতিবাচক প্ৰভাৱৰ পৰিপ্ৰেক্ষিতত এই পাইপলাইনটো চিতৱানলৈ লৈ যোৱাৰ সিদ্ধান্ত লোৱা হৈছে। ইয়াৰ উপৰিও শিলিগুৰিৰ পৰা পূব নেপালৰ ঝাপালৈ আন এটা নতুন পাইপলাইনো নিৰ্মাণ কৰা হ’ব। সমান্তৰালভাৱে চিতৱান আৰু ঝাপাতো নতুন ষ্ট’ৰেজ টাৰ্মিনেল স্থাপন কৰা হ’ব। নেপালত সাৰ উদ্যোগ স্থাপনৰ বাবেও আমি পাৰস্পৰিক সহযোগিতাৰ ওপৰত সহমতত উপনীত হৈছো।
বন্ধুসকল,
ভাৰত আৰু নেপালৰ মাজত ধৰ্মীয় আৰু সাংস্কৃতিক সম্পৰ্ক অতি পুৰণি আৰু অতি শক্তিশালী। এই সুন্দৰ লিংকটো আৰু অধিক শক্তিশালী কৰাৰ উদ্দেশ্যে প্ৰধানমন্ত্ৰী প্ৰচন্দ জী আৰু মই সিদ্ধান্ত লৈছো যে ৰামায়ণ চাৰ্কিটৰ সৈতে জড়িত প্ৰকল্পসমূহ ক্ষিপ্ৰতাৰে কৰা উচিত। আমাৰ সম্পৰ্কক হিমালয়ৰ উচ্চতা দিবলৈ আমি কাম কৰি যাম।
আৰু এই মনোভাৱেৰে আমি সকলো সমস্যা সমাধান কৰিম, সেয়া সীমাৰ হওক বা আন যিকোনো বিষয় হওক।
মহামহিম
প্ৰধানমন্ত্ৰী প্ৰচন্দ জী, কাইলৈ ​​আপুনি ইন্দোৰ আৰু ধৰ্মীয় চহৰ উজ্জয়িন ভ্ৰমণ কৰিব। মই নিশ্চিত যে আপোনাৰ উজ্জয়িন ভ্ৰমণ শক্তিৰে ভৰপূৰ হ’ব, আৰু পশুপতিনাথৰ পৰা মহাকালেশ্বৰলৈ এই যাত্ৰাত আপোনালোকেও আধ্যাত্মিক অভিজ্ঞতা লাভ কৰিব।
আপোনাক অশেষ ধন্যবাদ.
টোকা - এইটো প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ ভাষণৰ আনুমানিক অনুবাদ। মূল ভাষণ হিন্দী ভাষাত দিয়া হৈছিল।

Prime Minister's Office
English translation of Press Statement by Prime Minister Shri Narendra Modi during the visit of Prime Minister of Nepal
01 JUN 2023 8:30PM by PIB Delhi
Your Excellency Prime Minister 'Prachanda' ji, Members of both delegations, Our friends from the media,
Namaskar!
First of all, I heartily welcome Prime Minister Prachanda ji and his delegation to India. I remember, that 9 years ago, in 2014, within three months of taking charge in office, I made my first visit to Nepal. At that time, I had given a "HIT" formula for India-Nepal relations, HIT- Highways, I-ways, and Trans-ways. I had said that we will establish such links between India and Nepal that our borders do not become barriers between us.
Oil should be exported through pipeline instead of trucks.
Bridges should be built over the shared rivers.
Facilities should be created for exporting electricity from Nepal to India.
Friends,
Today, after 9 years, I am happy to say that our partnership has truly been a "hit". In the last 9 years, we have accomplished many achievements in various fields. Nepal's first ICP was made in Birganj. The first Cross-Border Petroleum Pipeline of our region was built between India and Nepal. The first Broad-Gauge rail line has been established between us. New transmission lines have been constructed across the border. We are now importing more than 450 MW of power from Nepal. It will take us a whole day, if we start describing the achievements of 9 years.
Friends,
Today Prime Minister Prachanda ji and I have taken many important decisions to make our partnership a super hit in the future. Today the Transit Agreement has been concluded.
In this, along with new rail routes for the people of Nepal, provision has also been made for the facility of India's inland waterways.
We decided to increase physical connectivity by setting up new rail links.
Along with this, it has also been decided to provide training to railway personnel of Nepal in Indian Railway Institutes.
To boost connectivity to the far western region of Nepal, two more bridges will be built at Shirsha and Jhulaghat.
We welcome the steps taken in financial connectivity through cross border digital payments. Thousands of students, lakhs of tourists and pilgrims as well as patients who have come to India for medical treatment will also be benefitted by this. Economic connectivity will be strengthened by the construction of three "ICPs”.
Last year, we had adopted a landmark vision document for cooperation in the power sector. Taking this forward, a long term Power Trade Agreement has been signed between India and Nepal today. Under this Agreement, we have set a target of importing 10,000 MW of electricity from Nepal in the coming ten years.
Cooperation in the power sector has been further strengthened by agreements on the Phukot-Karnali and Lower Arun Hydro-Electric Projects. In view of the positive impact of Motihari-Amlekhganj petroleum pipeline, it has been decided to take this pipeline up to Chitwan. Besides this, another new pipeline will also be constructed from Siliguri to Jhapa in eastern Nepal.
Simultaneously, new storage terminals will also be set up at Chitwan and Jhapa. We have also agreed on mutual cooperation to set up a fertilizer plant in Nepal.
Friends,
The religious and cultural ties between India and Nepal are very old and very strong. In order to further strengthen this beautiful link, Prime Minister Prachanda ji and I have decided that the projects related to Ramayana circuit should be expedited.
We will continue to work to give our relationship the height of the Himalayas.
And in this spirit, we will solve all the issues, whether it is of boundary or any other issue.
Excellency,
Prime Minister Prachanda ji, you will visit Indore and the religious city of Ujjain tomorrow. I am sure your visit to Ujjain will be full of energy, and you will also have a spiritual experience in this journey from Pashupatinath to Mahakaleshwar.
Thank you very much.
DISCLAIMER - This is the approximate translation of Prime Minister's remarks. Original remarks were delivered in Hindi.