Prime Minister's Office
English translation of Press Statement by Prime Minister Shri Narendra Modi during the visit of Prime Minister of Nepal
01 JUN 2023 8:30PM by PIB Delhi
Your Excellency Prime Minister 'Prachanda' ji, Members of both delegations, Our friends from the media,
Namaskar!
First of all, I heartily welcome Prime Minister Prachanda ji and his delegation to India. I remember, that 9 years ago, in 2014, within three months of taking charge in office, I made my first visit to Nepal. At that time, I had given a "HIT" formula for India-Nepal relations, HIT- Highways, I-ways, and Trans-ways. I had said that we will establish such links between India and Nepal that our borders do not become barriers between us.
Oil should be exported through pipeline instead of trucks.
Bridges should be built over the shared rivers.
Facilities should be created for exporting electricity from Nepal to India.
Friends,
Today, after 9 years, I am happy to say that our partnership has truly been a "hit". In the last 9 years, we have accomplished many achievements in various fields. Nepal's first ICP was made in Birganj. The first Cross-Border Petroleum Pipeline of our region was built between India and Nepal. The first Broad-Gauge rail line has been established between us. New transmission lines have been constructed across the border. We are now importing more than 450 MW of power from Nepal. It will take us a whole day, if we start describing the achievements of 9 years.
Friends,
Today Prime Minister Prachanda ji and I have taken many important decisions to make our partnership a super hit in the future. Today the Transit Agreement has been concluded.
In this, along with new rail routes for the people of Nepal, provision has also been made for the facility of India's inland waterways.
We decided to increase physical connectivity by setting up new rail links.
Along with this, it has also been decided to provide training to railway personnel of Nepal in Indian Railway Institutes.
To boost connectivity to the far western region of Nepal, two more bridges will be built at Shirsha and Jhulaghat.
We welcome the steps taken in financial connectivity through cross border digital payments. Thousands of students, lakhs of tourists and pilgrims as well as patients who have come to India for medical treatment will also be benefitted by this. Economic connectivity will be strengthened by the construction of three "ICPs”.
Last year, we had adopted a landmark vision document for cooperation in the power sector. Taking this forward, a long term Power Trade Agreement has been signed between India and Nepal today. Under this Agreement, we have set a target of importing 10,000 MW of electricity from Nepal in the coming ten years.
Cooperation in the power sector has been further strengthened by agreements on the Phukot-Karnali and Lower Arun Hydro-Electric Projects. In view of the positive impact of Motihari-Amlekhganj petroleum pipeline, it has been decided to take this pipeline up to Chitwan. Besides this, another new pipeline will also be constructed from Siliguri to Jhapa in eastern Nepal.
Simultaneously, new storage terminals will also be set up at Chitwan and Jhapa. We have also agreed on mutual cooperation to set up a fertilizer plant in Nepal.
Friends,
The religious and cultural ties between India and Nepal are very old and very strong. In order to further strengthen this beautiful link, Prime Minister Prachanda ji and I have decided that the projects related to Ramayana circuit should be expedited.
We will continue to work to give our relationship the height of the Himalayas.
And in this spirit, we will solve all the issues, whether it is of boundary or any other issue.
Excellency,
Prime Minister Prachanda ji, you will visit Indore and the religious city of Ujjain tomorrow. I am sure your visit to Ujjain will be full of energy, and you will also have a spiritual experience in this journey from Pashupatinath to Mahakaleshwar.
Thank you very much.
DISCLAIMER - This is the approximate translation of Prime Minister's remarks. Original remarks were delivered in Hindi.

ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ନେପାଳର ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କର ଗସ୍ତ ସମୟରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀଙ୍କ ପ୍ରେସ ବିବୃତ୍ତିର ଇଂରାଜୀ ଅନୁବାଦ
01 JUN 2023 8:30PM by PIB Bhubaneswar
ମାନନୀୟ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ 'ପ୍ରଚଣ୍ଡ' ଜୀ, ଉଭୟ ଦେଶର ପ୍ରତିନିଧି ମଣ୍ଡଳୀ, ଆମର ସମସ୍ତ ଗଣମାଧ୍ୟମ ବନ୍ଧୁ
ନମସ୍କାର!
ସର୍ବପ୍ରଥମେ ମୁଁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ପ୍ରଚଣ୍ଡ ଜୀ ଏବଂ ତାଙ୍କ ପ୍ରତିନିଧି ମଣ୍ଡଳୀଙ୍କୁ ଭାରତରେ ହାର୍ଦ୍ଦିକ ସ୍ୱାଗତ ଜଣାଉଛି । ମୋର ମନେ ଅଛି, ୯ ବର୍ଷ ପୂର୍ବେ, ୨୦୧୪ ରେ, ଦାୟିତ୍ୱ ଗ୍ରହଣ କରିବାର ତିନି ମାସ ମଧ୍ୟରେ ମୁଁ ନେପାଳ ଗସ୍ତରେ ଯାଇଥିଲି । ସେତେବେଳେ ମୁଁ ଭାରତ ଓ ନେପାଳ ମଧ୍ୟରେ ସମ୍ପର୍କ, ଏଚ୍‌ଆଇଟି (ହିଟ୍‌) - ରାଜପଥ, ଆଇ - ୱେ ଏବଂ ଟ୍ରାନ୍ସ - ୱେ ପାଇଁ ଏକ "ଏଚ୍‌ଆଇଟି" (ହିଟ୍‌) ସୂତ୍ର ଦେଇଥିଲି । ମୁଁ କହିଥିଲି ଯେ , ଭାରତ ଏବଂ ନେପାଳ ମଧ୍ୟରେ ଆମେ ଏପରି ସଂଯୋଗ ସ୍ଥାପନ କରିବୁ , ଯାହା ଦ୍ୱାରା ଆମର ସୀମା ଆମ ମଧ୍ୟରେ ପ୍ରତିବନ୍ଧକ ହୋଇ ରହିବ ନାହିଁ ।
ଟ୍ରକ ବଦଳରେ ପାଇପଲାଇନ ମାଧ୍ୟମରେ ତେଲ ରପ୍ତାନି କରାଯିବା ଆବଶ୍ୟକ ।
ଅଂଶୀଦାର ନଦୀ ଗୁଡ଼ିକ ଉପରେ ସେତୁ ନିର୍ମାଣ କରାଯିବା ଉଚିତ୍ ।
ନେପାଳରୁ ଭାରତକୁ ବିଦ୍ୟୁତ୍ ରପ୍ତାନି ପାଇଁ ସୁବିଧା ସୃଷ୍ଟି କରାଯିବା ଉଚିତ୍ ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଆଜି, ୯ ବର୍ଷ ପରେ, ମୁଁ ବହୁତ ଖୁସି ଯେ ଆମର ସହଭାଗିତା ପ୍ରକୃତରେ ‘ହିଟ୍‌’ (ସଫଳ) ସାବ୍ୟସ୍ତ ହୋଇଛି । ଗତ ୯ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ, ଆମେ ବିଭିନ୍ନ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଅନେକ ସଫଳତା ହାସଲ କରିଛୁ । ନେପାଳର ପ୍ରଥମ ଆଇସିପି ବିରଗଞ୍ଜରେ କରା ଯାଇଥିଲା । ଆମ କ୍ଷେତ୍ରର ପ୍ରଥମ ସୀମା ପାର ପେଟ୍ରୋଲିୟମ ପାଇପଲାଇନ ଭାରତ ଏବଂ ନେପାଳ ମଧ୍ୟରେ ନିର୍ମିତ ହୋଇଥିଲା । ଆମ ମଧ୍ୟରେ ପ୍ରଥମ ବ୍ରଡ - ଗେଜ୍ ରେଳ ଲାଇନ ସ୍ଥାପନ କରାଯାଇଛି । ସୀମା ପାର୍ଶ୍ୱରେ ନୂତନ ଟ୍ରାନ୍ସମିସନ ଲାଇନ ନିର୍ମାଣ କରାଯାଇଛି । ଆମେ ବର୍ତ୍ତମାନ ନେପାଳରୁ ୪୫୦ ମେଗାୱାଟରୁ ଅଧିକ ବିଦ୍ୟୁତ୍ ଆମଦାନୀ କରୁଛୁ । ଯଦି ଆମେ ୯ ବର୍ଷର ସଫଳତାକୁ ବର୍ଣ୍ଣନା କରିବା ଆରମ୍ଭ କରିବା, ତେବେ ଏହାକୁ କହିବା ପାଇଁ ଆମକୁ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ଦିନ ଲାଗିଯିବ ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଭବିଷ୍ୟତରେ ଆମର ସହଭାଗିତାକୁ ଅଧିକରୁ ଅଧିକ ସଫଳ କରିବା ପାଇଁ ଆଜି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ପ୍ରଚଣ୍ଡ ଜୀ ଏବଂ ମୁଁ ଅନେକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ନିଷ୍ପତ୍ତି ନେଇଛୁ । ଆଜି ଦୁଇ ଦେଶ ମଧ୍ୟରେ ଗମନାଗମନ ଚୁକ୍ତି ହୋଇଛି ।
ଏଥିରେ ନେପାଳର ଲୋକ ମାନଙ୍କ ପାଇଁ ନୂତନ ରେଳ ମାର୍ଗ ସହିତ ଭାରତର ଅର୍ନ୍ତଦେଶୀୟ ଜଳପଥ ସୁବିଧା ପାଇଁ ମଧ୍ୟ ବ୍ୟବସ୍ଥା କରାଯାଇଛି ।
ଆମେ ନୂତନ ରେଳ ସଂଯୋଗ ସ୍ଥାପନ କରି ଭୌତିକ ସଂଯୋଗ ବୃଦ୍ଧି କରିବାକୁ ସ୍ଥିର କରିଛୁ ।
ଏହା ସହିତ ନେପାଳର ରେଳ କର୍ମଚାରୀ ମାନଙ୍କୁ ଭାରତୀୟ ରେଳ ପ୍ରତିଷ୍ଠାନରେ ତାଲିମ୍ ପ୍ରଦାନ କରିବାକୁ ମଧ୍ୟ ନିଷ୍ପତ୍ତି ନିଆଯାଇଛି ।
ନେପାଳର ସୁଦୂର ପଶ୍ଚିମ ଅଞ୍ଚଳ ସହିତ ସଂଯୋଗକୁ ବୃଦ୍ଧି କରିବା ପାଇଁ ଶିରଶା ଏବଂ ଝୁଲାଘାଟରେ ଆଉ ଦୁଇଟି ସେତୁ ନିର୍ମାଣ ହେବ ।
ସୀମା ପାର ଡିଜିଟାଲ୍ ଦେଣନେଣ ମାଧ୍ୟମରେ ଆର୍ଥିକ ସଂଯୋଗ କ୍ଷେତ୍ରରେ ନିଆ ଯାଇଥିବା ପଦକ୍ଷେପ ଗୁଡିକୁ ଆମେ ସ୍ୱାଗତ କରୁଛୁ । ଏଥିରୁ ହଜାର ହଜାର ଛାତ୍ର, ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ ପର୍ଯ୍ୟଟକ ଏବଂ ତୀର୍ଥଯାତ୍ରୀ ତଥା ଚିକିତ୍ସା ପାଇଁ ଭାରତ ଆସିଥିବା ରୋଗୀମାନେ ମଧ୍ୟ ଉପକୃତ ହେବେ । ତିନୋଟି "ଆଇସିପି" ନିର୍ମାଣ ଦ୍ୱାରା ଅର୍ଥନୈତିକ ସଂଯୋଗ ମଜବୁତ ହେବ ।
ଗତ ବର୍ଷ ଆମେ ବିଦ୍ୟୁତ୍ କ୍ଷେତ୍ରରେ ସହଯୋଗ ପାଇଁ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଭବିଷ୍ୟତର ଦୂରଦୃଷ୍ଟି ଯୋଜନା ଗ୍ରହଣ କରିଥିଲୁ । ଏହାକୁ ନେଇ ଆଜି ଭାରତ ଏବଂ ନେପାଳ ମଧ୍ୟରେ ଏକ ଦୀର୍ଘକାଳୀନ ବିଦ୍ୟୁତ୍ ବାଣିଜ୍ୟ ଚୁକ୍ତି ସ୍ୱାକ୍ଷରିତ ହୋଇଛି । ଏହି ଚୁକ୍ତିନାମା ଅନୁଯାୟୀ, ଆମେ ଆସନ୍ତା ଦଶ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ନେପାଳରୁ ୧୦,୦୦୦ ମେଗାୱାଟ ବିଦ୍ୟୁତ୍ ଆମଦାନୀ କରିବାର ଲକ୍ଷ୍ୟ ସ୍ଥିର କରିଛୁ ।
ଫୁକୋଟ - କର୍ନାଲି ଏବଂ ଲୋୟର ଅରୁଣ ଜଳ – ବିଦ୍ୟୁତ୍ ପ୍ରକଳ୍ପ ଗୁଡ଼ିକ ଉପରେ ହୋଇଥିବା ଚୁକ୍ତିନାମା ଦ୍ୱାରା ବିଦ୍ୟୁତ୍ କ୍ଷେତ୍ରରେ ସହଯୋଗକୁ ଆହୁରି ମଜବୁତ କରାଯାଇଛି । ମୋତିହାରି - ଆମଲେଖଗଞ୍ଜ ପେଟ୍ରୋଲିୟମ ପାଇପଲାଇନର ସକାରାତ୍ମକ ପ୍ରଭାବକୁ ଦୃଷ୍ଟିରେ ରଖି ଏହି ପାଇପଲାଇନକୁ ଚିତୱାନ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ବିସ୍ତାର କରିବା ପାଇଁ ନିଷ୍ପତ୍ତି ନିଆଯାଇଛି । ଏହା ବ୍ୟତୀତ ପୂର୍ବ ନେପାଳର ସିଲିଗୁଡି ଠାରୁ ଝାପା ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଆଉ ଏକ ନୂତନ ପାଇପଲାଇନ ନିର୍ମାଣ କରାଯିବ ।
ଏକା ସାଙ୍ଗରେ ଚିତୱାନ୍ ଏବଂ ଝାପା ଠାରେ ନୂତନ ଷ୍ଟୋରେଜ୍ ଟର୍ମିନାଲ୍ ମଧ୍ୟ ସ୍ଥାପନ କରାଯିବ । ନେପାଳରେ ଏକ ସାର କାରଖାନା ସ୍ଥାପନ ପାଇଁ ଆମେ ପାରସ୍ପରିକ ସହଯୋଗ ଉପରେ ମଧ୍ୟ ସହମତ ହୋଇଛୁ ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଭାରତ ଏବଂ ନେପାଳ ମଧ୍ୟରେ ଧାର୍ମିକ ଏବଂ ସାଂସ୍କୃତିକ ସମ୍ପର୍କ ବହୁତ ପୁରୁଣା ଏବଂ ବହୁତ ସୁଦୃଢ଼ । ଏହି ସୁନ୍ଦର ସଂଯୋଗକୁ ଆହୁରି ମଜବୁତ କରିବା ପାଇଁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ପ୍ରଚଣ୍ଡ ଜୀ ଏବଂ ମୁଁ ନିଷ୍ପତ୍ତି ନେଇଛୁ ଯେ ରାମାୟଣ ସର୍କିଟ ସହ ଜଡିତ ପ୍ରକଳ୍ପ ଗୁଡିକ ତ୍ୱରାନ୍ୱିତ କରାଯାଉ ।
ଆମର ସମ୍ପର୍କକୁ ହିମାଳୟର ଉଚ୍ଚତା ଦେବା ପାଇଁ ଆମେ କାର୍ଯ୍ୟ ଜାରି ରଖିବୁ ।
ଏବଂ ଏହି ଭାବନା ସହିତ, ଆମେ ସୀମା କିମ୍ବା ଅନ୍ୟ କୌଣସି ସମସ୍ୟାର ସମାଧାନ କରିବୁ ।
ମାନ୍ୟବର,
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ପ୍ରଚଣ୍ଡ ଜୀ, ଆପଣ ଆସନ୍ତା କାଲି ଇନ୍ଦୋର ଏବଂ ଧାର୍ମିକ ସହର ଉଜ୍ଜୟିନୀ ପରିଦର୍ଶନ କରିବେ । ମୁଁ ନିଶ୍ଚିତ ଯେ , ଆପଣଙ୍କର ଭାରତ ଗସ୍ତ ଶକ୍ତିରେ ପରିପୂର୍ଣ୍ଣ ହେବ, ଏବଂ ପଶୁପତିନାଥରୁ ମହାକାଳେଶ୍ୱର ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଏହି ଯାତ୍ରାରେ ଆପଣଙ୍କର ଆଧ୍ୟାତ୍ମିକ ଅଭିଜ୍ଞତା ମଧ୍ୟ ରହିବ ।
ଆପଣଙ୍କୁ ଅନେକ ଅନେକ ଧନ୍ୟବାଦ ।
ସ୍ୱୀକାରୋକ୍ତି - ଏହା ହେଉଛି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ମନ୍ତବ୍ୟର ଆନୁମାନିକ ଅନୁବାଦ । ମୂଳ ଟିପ୍ପଣୀ ହିନ୍ଦୀରେ ପ୍ରଦାନ କରା ଯାଇଥିଲା ।