প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
নেপালগী প্রধান মন্ত্রীগী খোঙচৎ মনুংদা প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা প্রেস্তা ফোঙদোকখিবা ৱারোল
01 JUN 2023 8:30PM by PIB Imphal
ইকায়খুম্নরবা প্রধান মন্ত্রী ‘প্রাচান্দা’ জি, লৈবাক অনিগী মীহুৎ কাংবুগী মেম্বরশিং, মেদিয়াগী মরুপ-মপাংশিং ,
খুরুমজরি!
অহানবদা, ঐনা প্রধান মন্ত্রী প্রাচান্দা জি অমসুং ভারতকী দেলিগেসন ভারত্তা তরাম্না ওকচরি। চহি ৯গী মমাঙদা, ২০১৪দা, ওফিস পায়বা থা অহুমগী মনুংদা, ঐনা অহানবা ওইনা নেপালদা চৎখিবা অদু ঐ নিংশিংলি। মতম অদুদা ঐনা ভারত-নেপাল মরীগী “হিত” ফোর্মুলা অমা পুথোকখি, হিত-হায়ৱেজ, আই-ৱেজ অমসুং ত্রান্স-ৱেজ। ঐখোয়গী ঙমখৈ অসিনা ঐখোয়দা অপনবা ওইদনবা ভারত অমসুং নেপালগী মরক্তা অসিগী লিঙ্ক অমা লৈহন্নবা ঐনা ফোঙদোকখি। ত্রকশিংগী মহুত্তা পাইপলাইনগী খুৎথাংদা থাউ য়োনগদবনি। অপুনবা তুরেলশিংগী মথক্তা থোঙশিং শাগদবনি। নেপালদগী ভারত্ত মৈ য়োন্নবা থৌরাং তৌগদবনি।
মরুপশিং,
ঙসিদি, চহি ৯গী মতুংদা, ঐখোয়গী মরী অসি “হিত” অমা ওইবদা ঐ হরাওই। হৌখিবা চহি ৯দা তোঙান-তোঙানবা হিরমশিংদা ঐখোয় মাইপাকপা ঙম্লে। নেপালগী অহানবা আই.সি.পি বিগঞ্জদা শেমগৎলে। ঐখোয়গী লমদম অসিগী অহানবা ঙমখৈ লান্না পুবা পেত্রোলিয়ম পাইপলাইন ভারত অমসুং নেপালগী মরক্তা শেমগৎলে। ঐখোয়গী লৈবাক্কী মরক্তা অহানবা ব্রোদ গেজ রেল লাইন শেমগৎলে। ঙমখৈ লান্না অনৌবা ত্রান্সমিসন লাইনশিং শেমগৎলে। হৌজিক ঐখোয়না নেপালদগী মৈ মেগাৱাত ৪৫০ হেন্না লৈরে। চহি ৯গী মাইপাকপশিং অসি করিগুম্বা ঐখোয়না ফোঙদোকপদা মসি নুমিৎ চুপ্পা অমা চঙগনি।
মরুপশিং,
তুংদা ঐখোয়গী মরী অসি হিত ওইনবা ঙসি প্রধান মন্ত্রী প্রাচান্দা জি অমসুং ঐ মরুওইবা ৱারেপ কয়া লৌরে। ঙসি ত্রান্সিত এ্রগ্রিমেন্ত লোইশিল্লে। নেপালগী মীয়ামগী অনৌবা রেল রুতশিং লৈরগনি, ভারতকী কংফাল মনুংগী ঈশিং লম্বীশিং শীজিন্নবগী খুদোংচাবা লৈরে।
মসিগা লোয়ন্না, ভারতকী রেলৱে ইন্সতিতুৎশিংদা নেপালগী রেলৱে পর্সোনেলশিং ত্রেনিং পীনবা ৱারেপ লৌরে। নোংচুপ থংবা নেপালগী লমদমগা চৎথোক-চৎশিন ফগৎহন্নবা সিরসা অমসুং ঝুলাঘাত্তা থোঙ অনি শারগনি।
ঙমখৈ লান্না দিজিতেল পেমেন্ত পাংথোক্নবা পায়খৎলিবা থবকশিং ঐখোয়না তরাম্না ওক্লে। মহৈরোয় লিশিং কয়া, লমকোয়বা অমসুং লাই খুরুম্বা মীওই লাখ কয়া অমসুং ভারত্তা অনাবা লায়য়েংবা লাকপা মীওইশিং মসিগী খুদোংচাবা ফংলগনি। আই.সি.পি অহুম শাগৎপা অসিনা শেন-থুমগী মরী হেন্না মপাঙ্গল কনখৎহল্লগনি।
পৱার সেক্তরদা মতেং পীন্নবা হৌখিবা চহিদা ঐখোয়না শিংথানিঙাই ওইবা ভিজন দোকুমেন্ত অমা চৎনরে। ঙসি লৈবাক অনিগী মরক্তা মতম কুইনা চৎনগদবা পৱার ত্রেদ এগ্রিমেন্ত অমা খুৎয়েক পীনরে। এগ্রিমেন্ত অসিগী মখাদা, লাক্লিবা চহি ১০দা নেপালদগী মৈ মেগাৱাত ১০,০০০ লৈনবা ঐখোয়না পান্দম থম্লে।
পৱার সেক্তরদা মতেং পীনবা অসিদগী ফুকোত-করনালি অমসুং লৱার অরুন হায়দ্রো ইলেক্ত্রিক প্রোজেকশিং এগ্রিমেন্তশিংনা মখা তানা মপাঙ্গল কনখৎহল্লে। মোতিহারি-অমলেখগঞ্জ পেত্রোলিয়ম পাইপলাইন অসি চিতৱান ফাওবা য়ৌহল্লগনি। নোংপোক থংবা নেপালদা সিলিগুরিদগী ঝাপা ফাওবা অনৌবা পাইপলাইন অমসু শেমগৎলগনি। চিতৱান অমসুং ঝাপাদা অনৌবা স্তোরেজ তর্মিনেলশিং শারগনি। নেপালদা হার শুংনবা প্লান্ত অমা লিংখৎনবা ঐখোয়না মতেং পীনবা হায়না য়ানরে।
মরুপশিং,
ভারত অমসুং নেপালগী মরক্তা লৈনরিবা লাইনিং অমসুং কলচরগী মরীশিং য়াম্না কুইরে অমসুং মপাঙ্গল য়াম্না কল্লি। মসিগী ফজরবা মরী অসি হেন্না মপাঙ্গল কনখৎহন্নবা রামায়ন সর্কুইতকা মরী লৈনবা প্রোজেকশিং য়াংনা লোইশিন্নবা প্রধান মন্ত্রী প্রাচান্দা অমসুং ঐনা ৱারেপ লৌরে। মসিগী ৱাখল্লোন অসিগা লোয়ন্না, ঙমখৈ নত্ত্রগা অতোপ্পা ৱাফমশিং ঐখোয়না ৱারোইশিন পুরক্কনি।
শক্নাইরবা,
প্রধান মন্ত্রী প্রাচান্দা জি, হয়েং অদোম্নবা ইন্দোর অমসুং উজ্জেনদা চৎকনি। অদোমগী উজ্জেনগী খোঙচৎ নুংঙাইগনি হায়না ঐনা থাজবা থম্লি অমসুং পসুপতিনাথদগী মহাকালেশ্বর ফাওবগী খোঙচৎ অসিদা অদোম্না স্পিরিচুএলগী নুংঙাইবা অমা ফংগনি।
অদোম ঙমখৈ লৈতনা থাগৎচরি !

Prime Minister's Office
English translation of Press Statement by Prime Minister Shri Narendra Modi during the visit of Prime Minister of Nepal
01 JUN 2023 8:30PM by PIB Delhi
Your Excellency Prime Minister 'Prachanda' ji, Members of both delegations, Our friends from the media,
Namaskar!
First of all, I heartily welcome Prime Minister Prachanda ji and his delegation to India. I remember, that 9 years ago, in 2014, within three months of taking charge in office, I made my first visit to Nepal. At that time, I had given a "HIT" formula for India-Nepal relations, HIT- Highways, I-ways, and Trans-ways. I had said that we will establish such links between India and Nepal that our borders do not become barriers between us.
Oil should be exported through pipeline instead of trucks.
Bridges should be built over the shared rivers.
Facilities should be created for exporting electricity from Nepal to India.
Friends,
Today, after 9 years, I am happy to say that our partnership has truly been a "hit". In the last 9 years, we have accomplished many achievements in various fields. Nepal's first ICP was made in Birganj. The first Cross-Border Petroleum Pipeline of our region was built between India and Nepal. The first Broad-Gauge rail line has been established between us. New transmission lines have been constructed across the border. We are now importing more than 450 MW of power from Nepal. It will take us a whole day, if we start describing the achievements of 9 years.
Friends,
Today Prime Minister Prachanda ji and I have taken many important decisions to make our partnership a super hit in the future. Today the Transit Agreement has been concluded.
In this, along with new rail routes for the people of Nepal, provision has also been made for the facility of India's inland waterways.
We decided to increase physical connectivity by setting up new rail links.
Along with this, it has also been decided to provide training to railway personnel of Nepal in Indian Railway Institutes.
To boost connectivity to the far western region of Nepal, two more bridges will be built at Shirsha and Jhulaghat.
We welcome the steps taken in financial connectivity through cross border digital payments. Thousands of students, lakhs of tourists and pilgrims as well as patients who have come to India for medical treatment will also be benefitted by this. Economic connectivity will be strengthened by the construction of three "ICPs”.
Last year, we had adopted a landmark vision document for cooperation in the power sector. Taking this forward, a long term Power Trade Agreement has been signed between India and Nepal today. Under this Agreement, we have set a target of importing 10,000 MW of electricity from Nepal in the coming ten years.
Cooperation in the power sector has been further strengthened by agreements on the Phukot-Karnali and Lower Arun Hydro-Electric Projects. In view of the positive impact of Motihari-Amlekhganj petroleum pipeline, it has been decided to take this pipeline up to Chitwan. Besides this, another new pipeline will also be constructed from Siliguri to Jhapa in eastern Nepal.
Simultaneously, new storage terminals will also be set up at Chitwan and Jhapa. We have also agreed on mutual cooperation to set up a fertilizer plant in Nepal.
Friends,
The religious and cultural ties between India and Nepal are very old and very strong. In order to further strengthen this beautiful link, Prime Minister Prachanda ji and I have decided that the projects related to Ramayana circuit should be expedited.
We will continue to work to give our relationship the height of the Himalayas.
And in this spirit, we will solve all the issues, whether it is of boundary or any other issue.
Excellency,
Prime Minister Prachanda ji, you will visit Indore and the religious city of Ujjain tomorrow. I am sure your visit to Ujjain will be full of energy, and you will also have a spiritual experience in this journey from Pashupatinath to Mahakaleshwar.
Thank you very much.
DISCLAIMER - This is the approximate translation of Prime Minister's remarks. Original remarks were delivered in Hindi.