Ministry of Personnel, Public Grievances & Pensions
Union Minister Dr. Jitendra Singh says, National Rozgar Mela” a unique concept visualised by Prime Minister Narendra Modi has institutionalised the government’s recruitment process
The Minister addresses the media about the 9 years achievements of Ministry of Personnel, Public Grievances and Pensions; says, in last 9 years the government has prioritized the recruitment process by making it faster, transparent and unbiased
“Mission Karmayogi” will prove to be a Game -Changing reform visualized and launched by Prime Minister Narendra Modi for capacity building with a paradigm shift - “rules-based” approach to “roles-based” learning: Dr Jitendra Singh
Innovative changes in National Rozgar Mela, a more robust Capacity Building & Training Framework for Civil Servants from bottom to top rung, more use of technology like Artificial Intelligence and regular holding of “Chintan Shivirs” for free exchange of ideas are way forward for the Ministry: Dr Jitendra Singh
09 JUN 2023 4:27PM by PIB Delhi
Union Minister of State (Independent Charge) Science & Technology; MoS PMO, Personnel, Public Grievances, Pensions, Atomic Energy and Space, Dr Jitendra Singh today said, “National Rozgar Mela” a unique concept visualised by Prime Minister Narendra Modi has institutionalised the government’s recruitment process.
Briefing the media about the 9 years achievements of Ministry of Personnel, Public Grievances and Pensions, Dr Jitendra Singh said, hallmark of most of the administrative and governance reforms are youth-centric and Rozgar Mela stands apart as a major and bold initiative to provide government jobs to youth, besides creating millions of job opportunities through various schemes.
The Minister informed that through Rozgar Mela, the Central Government and co-operating State Governments to distribute 10 Lakh appointment letters in mission mode.
Dr Jitendra Singh quoted the Prime Minister Modi in the last Rozgar Mela in May, 2023 as saying, “In last 9 years the government has prioritized the recruitment process by making it faster, transparent and unbiased”. He also recalled the difficulties faced in the recruitment process, the Prime Minister pointed out that the Staff Selection Board took roughly 15-18 months to onboard the new recruits whereas today it takes only 6-8 months.
Referring to other youth-centric recruitment reforms, Dr Jitendra Singh said, interviews abolished for Group B Non Gazetted and lower posts, leading to more transparency, Computer based examinations introduced in place of paper-based exams, Regional languages introduced in SSC exams for various Posts leading to increased participation of youth for govt jobs.
Dwelling on the Administrative Reforms of Nine Years, Dr Jitendra Singh said, “Mission Karmayogi” will prove to be a Game -Changing reform visualized and launched by Prime Minister Narendra Modi for capacity building with a paradigm shift - “rules-based” approach to “roles-based” learning. He also informed that Karmayogi Prarambh, an online module of courses launched to impart initial training to new recruits, apart from iGOT Karmayogi APP launched to provide any-where, any-time learning.
The Minister informed that Capacity Building Commission (CBC) established for building a credible and uniform approach to capacity building. National standards for Civil Service Training Institutions have been launched by CBC. He said, Centers of Excellence are being set up in every Central Training Institutions. CBC is helping all Ministries/ Departments/Organisations(MDOs) in developing an annual capacity building Plan. A National Training Conclave is being inaugurated on 11th June 2023.
Briefing about several measures undertaken by the Ministry of Personnel, which is the nodal Ministry for personnel management, Dr Jitendra Singh said, DoPT has taken concerted efforts to increase the representation of women in Central Government jobs and to provide them a balance between professional as well as family life.
The Minister cited the example of Child Care Leave (CCL) and said, in continuation of grant of 730 days CCL, some new measures have also been taken and those are like an employee on Child Care Leave may be permitted to leave headquarters with the prior approval of appropriate competent authority, the Leave Travel Concession (LTC) may be availed, while an employee is on CCL and can also proceed on foreign travel provided clearances from appropriate competent authorities are taken in advance. Moreover, minimum period for Child Care Leave reduced from mandatory 15 days to 5 days and the limit of 22 years in case of disabled child for the purpose of a government servant availing Child Care Leave under the provisions of Rule 43-C of the CCS (Leave) Rules, 1972 has been removed.
Dr Jitendra Singh also underlined that Special Allowance @ Rs.3000/- p.m. to Women employees with Disability has been granted for child care with effect from 01st July, 2022, which will increase by 25% on increase of DA by 50%.
Similarly, the families of missing employees covered under NPS can now get family pension within 6 months of lodging FIR and not wait for 7 years after which employee considered deemed dead. Even in cases where the Government servant dies before completing a service of 7 years, family pension shall be payable to the family at enhanced rate of 50% of last pay for first 10 years and thereafter @ 30% of last pay.
Speaking about the transparency and accountability in the governance, Shri Singh said that the benchmark for clean and effective government is the robust grievance redressal mechanism. A 10 step CPGRAMS reforms process has been adopted for improving of disposal and reducing the time lines which has resulted weekly disposal rate upto 95 to 100%. Average disposal time of Central Ministries/Departments has improved from 32 days in 2021 to 27 days in 2022 to 17 days in April, 2023.
Dr. Singh pointed out several complimented the DARPG team for the successful organizing of Swachhata 1.0 and 2.0 campaigns. For the first time, the realization dawned in the society that Swachhata could also fetch you money. The Swachhata Campaign 2.0 was conducted in over one lakh office sites, 89.85 lac square feet of space was freed and Rs. 370.83 crores revenue earned from disposal of office scrap including the electronic scrap. Moreover, Dr. Jitendra Singh said, when covid struck, the work in this Ministry did not get affected even for a single day, rather the output sometimes was even more.
Talking about digital transformation, the Minister said that e-Office version 7.0 has been adopted in all 75 Ministries/ Departments of Central Secretariat. This is a commendable achievement that 89.6 percent of all files are being processed today as e-files in the Central Secretariat. In 2022, the DARPG has prepared Central Secretariat Manual of Office Procedure (CSMOP) to bring simplicity, efficiency and transparency in government processes and procedures leading to responsive and accountable governance.
Dr Jitendra Singh concluded by saying that innovative changes in National Rozgar Mela, a more robust Capacity Building & Training Framework for Civil Servants from bottom to top rung, more use of technology like Artificial Intelligence and regular holding of “Chintan Shivirs” for free exchange of ideas are way forward for the Ministry.

कार्मिक, सार्वजनिक गुनासो र निवृत्तिभरण मन्त्रालय
केन्द्रीय मन्त्री डा. जितेन्द्र सिंह भने, राष्ट्रिय रोजगार मेला प्रधानमन्त्री नरेन्द्र मोदीद्वारा कल्पना गरिएको एक अद्वितीय अवधारणाले सरकारको भर्ती प्रक्रियालाई संस्थागत गरेको छ
मन्त्रीले कार्मिक, सार्वजनिक गुनासो तथा निवृत्तिभरण मन्त्रालयको 9 वर्षको उपलब्धिबारे सञ्चारकर्मीलाई सम्बोधन गरे; विगत 9 वर्षमा सरकारले भर्ना प्रक्रियालाई त्वरित, पारदर्शी र निष्पक्ष बनाएर प्राथमिकतामा राखेको बताए
“मिशन कर्मयोगी” एक खेल परिवर्तनकारी साबित हुनेछ, जसको क्लपना प्रधानमन्त्री नरेन्द्र मोदीले क्षमता निर्माणका लागि “भूमिकामा आधारित” शिक्षाको लागि “नियम-आधारित” दृष्टिकोणका साथ क्षमता निर्माणको लागि गरेका थिए: डा जितेन्द्र सिंह
राष्ट्रिय रोजगार मेलामा नयाँ परिवर्तन, तल्लोदेखि माथिल्लो तहसम्म निजामती कर्मचारीका लागि थप मजबुत क्षमता अभिवृद्धि र तालिम संरचना, आर्टिफिसियल इन्टेलिजेन्स जस्ता प्रविधिको बढी प्रयोग र विचारको निःशुल्क आदान - प्रदानका लागि चिन्तन शिविरहरूको नियमित आयोजना मन्त्रालयको लागि अगाडि बढेको छ : डा जितेन्द्र सिंह
09 JUN 2023 4:27PM by PIB Gangtok
केन्द्रीय राज्य मन्त्री (स्वतन्त्र प्रभार) विज्ञान तथा प्रविधि; पीएमओ, कर्मचारी, सार्वजनिक गुनासो, निवृत्तिभरण, आणविक ऊर्जा र अन्तरिक्ष राज्यमन्त्री डा. जितेन्द्र सिंहले आज भने, “राष्ट्रिय रोजगार मेला प्रधानमन्त्री नरेन्द्र मोदीले कल्पना गरेको एक अद्वितीय अवधारणाले सरकारको भर्ती प्रक्रियालाई संस्थागत गरेको छ।”
कार्मिक, सार्वजनिक गुनासो तथा निवृत्तिभरण मन्त्रालयको 9 वर्षको उपलब्धिबारे सञ्चारकर्मीलाई जानकारी दिँदै डा. जितेन्द्र सिंहले अधिकांश प्रशासनिक र सुशासन सुधार युवा केन्द्रित भएको र रोजगार मेला सरकारले युवाहरूलाई रोजगारी, विभिन्न योजनामार्फत लाखौँ रोजगारीका अवसरहरू सिर्जना गर्नुका साथै उपलब्ध गराउने प्रमुख र साहसी पहलका रूपमा रहेको बताए।
मन्त्रीले रोजगार मेलामार्फत केन्द्र सरकार र राज्य सरकारहरूलाई मिशन मोडमा 10 लाख नियुक्ति पत्र वितरण गर्ने उनले जानकारी दिए।
डा. जितेन्द्र सिंहले मई 2023 मा भएको अन्तिम रोजगार मेलामा प्रधानमन्त्री मोदीलाई उद्धृत गर्दै भनेका थिए, “विगत 9 वर्षमा सरकारले भर्ती प्रक्रियालाई त्वरित, पारदर्शी र निष्पक्ष बनाएर प्राथमिकता दिएको छ।” भर्ना प्रक्रियामा परेको कठिनाइको स्मरण गर्दै प्रधानमन्त्रीले कर्मचारी छनोट बोर्डले नयाँ भर्ना गर्न करिब 15-18 महिना समय लगाएकोमा आज 6-8 महिना मात्रै लागेको बताए।
अन्य युवा केन्द्रित भर्ती सुधारको सन्दर्भमा डा. जितेन्द्र सिंहले भने, समूह बी गैर राजपत्रित र तल्लो पदका लागि अन्तर्वार्ता खारेज गरियो, जसले थप पारदर्शिता ल्याउने, कागजमा आधारित परीक्षाको सट्टा कम्प्युटरमा आधारित परीक्षाहरू ल्यायो, विभिन्न पदहरूको लागि एसएससी परीक्षामा क्षेत्रीय भाषाहरू लागू गरियो। यसले गर्दा सरकारी नोकरीहरूमा युवाहरूको सहभागिता बढाएको छ।
नौ वर्षको प्रशासनिक सुधारको बारेमा चर्चा गर्दै डा. जितेन्द्र सिंहले भने, “मिशन कर्मयोगी” एक खेल परिवर्तनकारी साबित हुनेछ, जसको क्लपना प्रधानमन्त्री नरेन्द्र मोदीले क्षमता निर्माणका लागि “भूमिकामा आधारित” शिक्षाको लागि “नियम-आधारित” दृष्टिकोणका साथ क्षमता निर्माणको लागि गरेका थिए।” उनले आईजीओटी कर्मयोगी ऐप बाहेक नयाँ भर्नाहरूलाई प्रारम्भिक तालिम दिनको लागि शुरु गरिएको पाठ्यक्रमको अनलाइन मोड्युल कर्मयोगी प्रारम्भले जहाँसुकै, जुनसुकै समयमा सिकाइ उपलब्ध गराउन शुरु गरिएको जानकारी पनि दिए।
क्षमता विकासमा विश्वसनीय तथा समान दृष्टिकोण निर्माण गर्न क्षमता विकास आयोग (सीबीसी) गठन गरिएको मन्त्रीले जानकारी दिए। सीबीसीद्वारा निजामती सेवा प्रशिक्षण संस्थाहरूको लागि राष्ट्रिय मापदण्ड शुरु गरिएको छ। उनले भने, “हरेक केन्द्रीय तालिम संस्थामा सेन्टर अफ् एक्सिलेन्स स्थापना भइरहेको छ। सीबीसीले सबै मन्त्रालय/विभाग/सङ्गठन (एमडीो) लाई वार्षिक क्षमता निर्माण योजना विकास गर्न मद्दत गरिरहेको छ। 11 जून, 2023 मा एक राष्ट्रिय प्रशिक्षण सम्मेलनको उद्घाटन हुँदैछ।”
कार्मिक व्यवस्थापनको लागि नोडल मन्त्रालय रहेको कार्मिक मन्त्रालयले गरेका धेरै उपायहरूको बारेमा जानकारी दिँदै डा जितेन्द्र सिंहले भने, डीओपीटीले केन्द्र सरकारका नोकरीहरूमा महिलाहरूको प्रतिनिधित्व बढाउन र उनीहरूलाई व्यावसायिक र पारिवारिक जीवनबीच सन्तुलन प्रदान गर्न ठोस प्रयास गरेको छ।
मन्त्रीले बाल हेरचाह विदा (सीसीएल) को उदाहरण दिँदै 730 दिनको सीसीएल अनुदानलाई निरन्तरता दिँदै केही नयाँ उपायहरू पनि लिएको र ती बाल हेरचाह विदामा काम गर्ने कर्मचारीलाई उपयुक्त सक्षम अधिकारीको पहिले नै स्वीकृति, छुट्टी यात्रा सहुलियत (एलटीसी) प्राप्त गर्न सकिने र मुख्यालय छोड्ने अनुमति दिन सकिने बताउँदै कर्मचारी सीसीएलमा हुँदा र उपयुक्त सक्षम अधिकारीहरूबाट अग्रिम अनुमति लिएको खण्डमा विदेश यात्रामा पनि अघि बढ्न सक्छ। यसबाहेक, बाल हेरचाह विदाको न्यूनतम अवधि अनिवार्य 15 दिनबाट घटाएर 5 दिन र अशक्त बालक - बालिकाको हकमा 22 वर्षको सीमा सीसीएस (विदा) नियमावली, 1972 नियम 43-सी बमोजिम बाल हेरचाह विदा लिने सरकारी कर्मचारीको प्रयोजनका लागि तोकिएको छ।
डा. जितेन्द्र सिंहले पनि विशेष भत्ता अर्थात् रु. 3000/- प्रति महिना अपाङ्गता भएका महिला कर्मचारीहरूलाई 01 जुलाई, 2022 देखि बाल हेरचाहको लागि प्रदान गरिएको छ, जसमा भत्तामा 50 प्रतिशतले वृद्धि भएकोमा 25 प्रतिशतले वृद्धि हुने रेखाङ्कित गरे।
त्यसैगरी एनपीएस अन्तर्गत बेपत्ता भएका कर्मचारीका परिवारले अब एफआईआर दर्ता गरेको 6 महिनाभित्र पारिवारिक पेन्शन पाउन सक्नेछन् र 7 वर्षपछि मृत मानिने कर्मचारीलाई पर्खनु पर्दैन। सरकारी कर्मचारीको 7 वर्षको सेवा पूरा नगरी मृत्यु भएको अवस्थामा पनि परिवारलाई पहिलो 10 वर्षको अन्तिम तलबको 50 प्रतिशत र त्यसपछिको अन्तिम तलबको 30 प्रतिशतले बढ़ी दरले परिवार निवृत्तिभरण दिइनेछ।
शासनमा पारदर्शिता र जवाफदेहिताको बारेमा बोल्दै श्री सिंहले स्वच्छ र प्रभावकारी सरकारको लागि मापदण्ड बलियो गुनासो निवारण संयन्त्र रहेको बताए। निपटानको सुधार गर्न र समयसीमा घटाउन 10 चरणको सीपीजीआरएएमएस सुधार प्रक्रिया अपनाएको छ, जसले साप्ताहिक निपटान दर 95 देखि 100% सम्म पुर्याएको छ। केन्द्रीय मन्त्रालय/विभागहरूको औसत निपटान समय 2021 मा 32 दिनबाट 2022 मा 27 दिनमा अप्रेल, 2023 मा 17 दिनमा सुधार भएको छ।
डा. सिंहले स्वच्छता 1.0 र 2.0 अभियानको सफल आयोजनाको लागि डीएआरपीजी टोलीको धेरै प्रशंसा गरे। स्वच्छताले पनि पैसा पाउन सक्छ भन्ने अनुभूति समाजमा पहिलोपटक भयो। स्वच्छता अभियान 2.0 एक लाखभन्दा बढी कार्यालय स्थलमा सञ्चालन गरिएको थियो, 89.85 लाख वर्ग फिट ठाउँ खाली गरी इलेक्ट्रोनिक स्क्र्यापसहित कार्यालय स्क्र्यापको निपटानबाट रु. 370.83 करोड राजस्व आर्जन भएको छ। साथै डा. जितेन्द्र सिंहले कोभिडको प्रकोप आएपछि यो मन्त्रालयको काम एक दिन पनि प्रभावित नभएको बरु कहिलेकाहीँ उत्पादन बढी हुने गरेको बताए।
डिजिटल रूपान्तरणको बारेमा कुरा गर्दै मन्त्रीले भने, ई-अफिस संस्करण 7.0 केन्द्रीय सचिवालयका सबै 75 मन्त्रालय / विभागहरूमा अपनाइएको छ। आज केन्द्रीय सचिवालयमा सबै फाइलमध्ये 89.6 प्रतिशत ई-फाइलका रूपमा प्रशोधन भइरहेको यो सराहनीय उपलब्धि हो। 2022 मा डीएआरपीजीले उत्तरदायी र जवाफदेही शासनको लागि नेतृत्व गर्ने सरकारी प्रक्रिया र पद्धतिहरूमा सरलता, दक्षता र पारदर्शिता ल्याउन केन्द्रीय सचिवालय म्यानुअल अफ् अफिस प्रोसिजर (सीएसएमओपी) तयार गरेको छ।
डा. जितेन्द्र सिंहले राष्ट्रिय रोजगार मेलामा नयाँ परिवर्तन, निजामती कर्मचारीका लागि तल्लोदेखि माथिल्लो तहसम्म थप मजबुत क्षमता विकास र तालिम ढाँचा, आर्टिफिसियल इन्टेलिजेन्स जस्ता प्रविधिको बढी प्रयोग र मन्त्रालयको विचारलाई आदानप्रदानका लागि निःशुल्क ‘चिन्तन शिविर’ नियमित आयोजना गर्ने बताए।