Ministry of Personnel, Public Grievances & Pensions
Union Minister Dr. Jitendra Singh says, National Rozgar Mela” a unique concept visualised by Prime Minister Narendra Modi has institutionalised the government’s recruitment process
The Minister addresses the media about the 9 years achievements of Ministry of Personnel, Public Grievances and Pensions; says, in last 9 years the government has prioritized the recruitment process by making it faster, transparent and unbiased
“Mission Karmayogi” will prove to be a Game -Changing reform visualized and launched by Prime Minister Narendra Modi for capacity building with a paradigm shift - “rules-based” approach to “roles-based” learning: Dr Jitendra Singh
Innovative changes in National Rozgar Mela, a more robust Capacity Building & Training Framework for Civil Servants from bottom to top rung, more use of technology like Artificial Intelligence and regular holding of “Chintan Shivirs” for free exchange of ideas are way forward for the Ministry: Dr Jitendra Singh
09 JUN 2023 4:27PM by PIB Delhi
Union Minister of State (Independent Charge) Science & Technology; MoS PMO, Personnel, Public Grievances, Pensions, Atomic Energy and Space, Dr Jitendra Singh today said, “National Rozgar Mela” a unique concept visualised by Prime Minister Narendra Modi has institutionalised the government’s recruitment process.
Briefing the media about the 9 years achievements of Ministry of Personnel, Public Grievances and Pensions, Dr Jitendra Singh said, hallmark of most of the administrative and governance reforms are youth-centric and Rozgar Mela stands apart as a major and bold initiative to provide government jobs to youth, besides creating millions of job opportunities through various schemes.
The Minister informed that through Rozgar Mela, the Central Government and co-operating State Governments to distribute 10 Lakh appointment letters in mission mode.
Dr Jitendra Singh quoted the Prime Minister Modi in the last Rozgar Mela in May, 2023 as saying, “In last 9 years the government has prioritized the recruitment process by making it faster, transparent and unbiased”. He also recalled the difficulties faced in the recruitment process, the Prime Minister pointed out that the Staff Selection Board took roughly 15-18 months to onboard the new recruits whereas today it takes only 6-8 months.
Referring to other youth-centric recruitment reforms, Dr Jitendra Singh said, interviews abolished for Group B Non Gazetted and lower posts, leading to more transparency, Computer based examinations introduced in place of paper-based exams, Regional languages introduced in SSC exams for various Posts leading to increased participation of youth for govt jobs.
Dwelling on the Administrative Reforms of Nine Years, Dr Jitendra Singh said, “Mission Karmayogi” will prove to be a Game -Changing reform visualized and launched by Prime Minister Narendra Modi for capacity building with a paradigm shift - “rules-based” approach to “roles-based” learning. He also informed that Karmayogi Prarambh, an online module of courses launched to impart initial training to new recruits, apart from iGOT Karmayogi APP launched to provide any-where, any-time learning.
The Minister informed that Capacity Building Commission (CBC) established for building a credible and uniform approach to capacity building. National standards for Civil Service Training Institutions have been launched by CBC. He said, Centers of Excellence are being set up in every Central Training Institutions. CBC is helping all Ministries/ Departments/Organisations(MDOs) in developing an annual capacity building Plan. A National Training Conclave is being inaugurated on 11th June 2023.
Briefing about several measures undertaken by the Ministry of Personnel, which is the nodal Ministry for personnel management, Dr Jitendra Singh said, DoPT has taken concerted efforts to increase the representation of women in Central Government jobs and to provide them a balance between professional as well as family life.
The Minister cited the example of Child Care Leave (CCL) and said, in continuation of grant of 730 days CCL, some new measures have also been taken and those are like an employee on Child Care Leave may be permitted to leave headquarters with the prior approval of appropriate competent authority, the Leave Travel Concession (LTC) may be availed, while an employee is on CCL and can also proceed on foreign travel provided clearances from appropriate competent authorities are taken in advance. Moreover, minimum period for Child Care Leave reduced from mandatory 15 days to 5 days and the limit of 22 years in case of disabled child for the purpose of a government servant availing Child Care Leave under the provisions of Rule 43-C of the CCS (Leave) Rules, 1972 has been removed.
Dr Jitendra Singh also underlined that Special Allowance @ Rs.3000/- p.m. to Women employees with Disability has been granted for child care with effect from 01st July, 2022, which will increase by 25% on increase of DA by 50%.
Similarly, the families of missing employees covered under NPS can now get family pension within 6 months of lodging FIR and not wait for 7 years after which employee considered deemed dead. Even in cases where the Government servant dies before completing a service of 7 years, family pension shall be payable to the family at enhanced rate of 50% of last pay for first 10 years and thereafter @ 30% of last pay.
Speaking about the transparency and accountability in the governance, Shri Singh said that the benchmark for clean and effective government is the robust grievance redressal mechanism. A 10 step CPGRAMS reforms process has been adopted for improving of disposal and reducing the time lines which has resulted weekly disposal rate upto 95 to 100%. Average disposal time of Central Ministries/Departments has improved from 32 days in 2021 to 27 days in 2022 to 17 days in April, 2023.
Dr. Singh pointed out several complimented the DARPG team for the successful organizing of Swachhata 1.0 and 2.0 campaigns. For the first time, the realization dawned in the society that Swachhata could also fetch you money. The Swachhata Campaign 2.0 was conducted in over one lakh office sites, 89.85 lac square feet of space was freed and Rs. 370.83 crores revenue earned from disposal of office scrap including the electronic scrap. Moreover, Dr. Jitendra Singh said, when covid struck, the work in this Ministry did not get affected even for a single day, rather the output sometimes was even more.
Talking about digital transformation, the Minister said that e-Office version 7.0 has been adopted in all 75 Ministries/ Departments of Central Secretariat. This is a commendable achievement that 89.6 percent of all files are being processed today as e-files in the Central Secretariat. In 2022, the DARPG has prepared Central Secretariat Manual of Office Procedure (CSMOP) to bring simplicity, efficiency and transparency in government processes and procedures leading to responsive and accountable governance.
Dr Jitendra Singh concluded by saying that innovative changes in National Rozgar Mela, a more robust Capacity Building & Training Framework for Civil Servants from bottom to top rung, more use of technology like Artificial Intelligence and regular holding of “Chintan Shivirs” for free exchange of ideas are way forward for the Ministry.

থবক শুবা, মীয়ামগী ৱাকৎ অমসুং পেন্সন মন্ত্রালয়
কেন্দ্রগী মন্ত্রী, দা. জিতেন্দ্র সিংনা হায় প্রধান মন্ত্রী নরেন্দ্র মোদীনা শাগৎলকপা তোপ-তোপ্পা কেন্সেপ্ত নেস্নেল রোজগার মেলা অসিনা সরকারগী রেক্রুইৎমেন্তকী থৌওংবু ইনস্তিত্যুস্নেলাইজ তৌখ্রে
মন্ত্রী অসিনা পর্সোনেল, পব্লিক গ্রীভান্সেস অমসুং পেন্সন্সকী মন্ত্রালয়না চহি ৯দা মাইপাক্না পাংথোকখিবা থবক-থৌরমশিং অদুগী মতাংদা মীদিয়াদা ৱা ঙাংখি; মহাক্না হায়, হৌখিবা চহি ৯ অসিদা সরকার অসিনা রেক্রুইৎমেন্ত তৌবগী থৌওংবু হেন্না য়াংখৎহন্দুনা, য়াম্না শেংনা পাংথোক্তুনা অমসুং অচান-মরাই খাইদনা পাংথোক্তুনা খ্বাইদগী হেন্না মরু ওইবা পীখি
“মিসন কর্ময়োগী” অসিনা গেম-চেঞ্জিং ওইগদবা অহোংবা অমা ওইরগনি, মসি প্রধান মন্ত্রী, নরেন্দ্র মোদীনা পেরদাইম সিফত অমা পুরকপগা লোইননা – “রুলস-বেজদ” এপ্রোচতগী “রোলস-বেজদ” লর্নিংদা ওন্থোক্নবা কেপাসিতী বিল্দিংগীদমক্তা বিজ্বেলাইজ তৌদুনা লোঞ্চ তৌখি: দা. জিতেন্দ্র সিং
নেস্নেল রোজগার মেলাদা ইন্নোভেতিব ওইবা অহোংবা অমা লাক্লে, সিভিল সর্ভেন্তশিংগীদমক্তা মচাদগী অচৌবা ফাওবা য়াম্না লিংবা কেপাসিতী বিল্দিং অমসুং ত্রেনিং ফ্রেমৱার্ক অমা, আর্তিফিসিয়েল ইন্তেলিজেন্সগুম্বা তেক্নোলোজী য়াম্না হেন্না শিজিন্নবা অমসুং ৱাখল্লোনশিংগী তাথোক-তাশিন তৌননবগীদমক্তা “চিন্তন শিৱিরশিং”বু য়াম্না তৌইনা পাংথোকপা অসিনা মন্ত্রালয় অসিনা থাংগদবা তুংগী লম্বিশিংনি: দা. জিতেন্দ্র সিং
09 JUN 2023 4:27PM by PIB Imphal
কেন্দ্রগী সাইন্স অমসুং তেক্নোলোজীগী রাজ্য মন্ত্রী (ইন্দিপেন্দেন্ত চার্জ); এম.ও.এস. পি.এম.ও., পর্সোনেল, পব্লিক গ্রীভান্সেস, পেন্সন্স, এতোমিক ইনর্জী অমসুং স্পেস, দা. জিতেন্দ্র সিংনা ঙসি হায়খি মদুদি, “নেস্নেল রোজগার মেলা” প্রধান মন্ত্রী নরেন্দ্র মোদীনা শাগৎলকপা তোপ-তোপ্পা কেন্সেপ্ত অসিনা সরকারগী রেক্রুইৎমেন্তকী থৌওংবু ইনস্তিত্যুস্নেলাইজ তৌখ্রে।
দা. জিতেন্দ্র সিংনা পর্সোনেল, পব্লিক গ্রীভান্সেস অমসুং পেন্সন্সকী মন্ত্রালয়না চহি ৯ অসিদা মাইপাক্লকখিবশিং অদুগী মতাংদা মীদিয়াদা খঙহল্লদুনা, দা. জিতেন্দ্র সিংনা হায়খি, এদমিনিস্ত্রেতিবঅমসুং গোবর্নেন্সতা পুরকখিবা অহোংবশিং অয়াম্বগী হোলমার্ক অসি নহাশিংদা য়ুমফম ওই অমসুং স্কীম কয়া অমগী খুত্থাংদা থবক্কী খুদোংচাবা মিলিয়ন কয়া অমা পীবা নত্তনা, রোজগার মেলানা নহাশিংদা সরকারগী থবক ফংহন্নবগী য়াম্না মরু ওইবা অমসুং য়াম্না চাউবা অনৌবা থৌরাং অমা ওইরি।
মন্ত্রী অসিনা খঙহল্লকখি মদুদি রোজগার মেলা অসিগী খুত্থাংদা, কেন্দ্র সরকার অমসুং মসিদা খুৎশম্নদুনা থবক তৌমিন্নরিবা রাজ্য সরকারশিংনা মিসন মোদতা লাখ ১০গী এপোইন্তমেন্ত য়েন্থোক্লগনি।
দা. জিতেন্দ্র সিংনা প্রধান মন্ত্রী মোদীনা ২০২৩গী মেগী রোজগার মেলাদা হায়খিবা, “হৌখিবা চহি ৯ অসিদা সরকারনা রেক্রুইৎমেন্ত তৌবগী থৌওং অদুবু হেন্না য়াংশিনহন্দুনা, শেংনা তৌদুনা অমসুং অচান-মীরাই অমত্তা লৈহন্দদুনা মসিদা মরু ওইবা পীখি”। মহাক্না রেক্রুইৎমেন্ত তৌবগী থৌওংদা মায়োক্নখিবা অৱাবশিং অদুবুশু নিংশিংলদুনা মহাক্না হায়রকখি মদুদি প্রধান মন্ত্রীনা খঙহল্লকখি মদুদি স্তাফ সেলেক্সন বোর্দনা অনৌবা রেক্রুইৎশিং অদুবু থবক পীবদা চাউরাক্না থা ১৫-১৮ ফাওবা চংকি অদুবু ঙসিদি থা ৬-৮ খক্তমক চংলে।
অতোপ্পা য়ুথ–সেন্ত্রিক ওইবা রেক্রুইৎমেন্ত রিফোর্মশিং অদুবু পল্লদুনা, দা. জিতেন্দ্র সিংনা হায়খি, গ্রুপ বি. নন গেজেত্তেদ অমসুং অসিগী মখাগী পোস্তশিংগীদমক্তা ইন্তর্ভ্যুশিং লৌথোকখ্রে, মসিনা ত্রান্সপরেন্সী হেনগৎহনখ্রে, পেপর-বেজদ একজামশিংগী মহুত্তা কমপ্যুতর-বেজদ একজামিনেশনশিং হৌদোরকপা, এস.এস.সি. একজামশিং পোস্ত কয়া অমগীদমক্তা রিজেনেলগী ওইবা লোনদা থাবা য়াহনবনা সরকারগী থবকশিংদা নহাশিংনা শরুক য়াবা হেনগৎলকখ্রে।
চহি মাপল অসিগী এদমিনিস্ত্রেতিব রিফোর্মশিং অদুবু পল্লদুনা, দা. জিতেন্দ্র সিংনা হায়খি, “মিসন কর্ময়োগি” অসি পেরদাইম সিফ অমা পুরক্কদবা – “রুলস-বেজদ” এপ্রোচতগী “রোলস-বেজদ” লর্নিংদা ওন্থোক্নবা কেপাসিতী বিল্দিংগীদমক্তা প্রধান মন্ত্রী, নরেন্দ্র মোদীনা পুথোরকখিবা অমসুং হৌদোরকখিবা অসিনা গেম-চেঞ্জিং রিফোর্ম অমা ওইরগনি। মহাক্না খঙহল্লকখি মদুদি অনৌবা রেক্রুইৎশিংদা অহৌবগী ত্রেনিং পীনবা কোর্সশিংগী ওনলাইন মোদ্যুল কর্ময়োগি প্রারম্ভহৌদোকখ্রে। মসিগী মথক্তা মফম অমহেক্তদা ফংহন্নবা, মতম অমা হেক্তদা তম্নবা আই.জি.ও.তি. কর্ময়োগি এপ লোঞ্চ তৌখি।
মন্ত্রী আসিনা খঙহল্লকখি মদুদি কেপাসিতী বিল্দিংদা থাজনিংঙাই ওইবা অমসুং চাং মান্নবা এপ্রোচ অমা শেমগৎনবগীদমক্তা কেপাসিতী বিল্দিং কমিসন (সি.বি.সি.) লিংখৎখি। সি.বি.সি.না নেস্নেল স্তেন্দার্দস ফোর সিভিল সর্বিস ত্রেনিং ইনস্তিত্যুশনশিং হৌদোকখ্রে। মআক্না হায়খি, সেন্ত্রেল ত্রেনিং ইনস্তিত্যুশন খুদিংমক্তা সেন্তর ফোর এক্সেলেন্স থমখ্রে। সি.বি.সি.না চহি অমগী ওইবা কেপাসিতী বিল্দিং প্লান অমা দেবেলপ তৌবদা মন্ত্রালয়শিং/দিপার্তমেন্তশিং/ওর্গনাইজেশনশিং (এম.দি.ও.শিং)বু মতেং পাংলি। ২০২৩গী জুন ১১দা নেস্নেল ত্রেনিং কনক্লেব হৌদোক্লগনি।
পর্সোনেল মেনেজমেন্তকী নোদল মন্ত্রালয় অমা ওইরিবা পর্সোনেল মন্ত্রালয়না লৌখৎখিবা পাম্বৈশিং অদুগী মতাংদা খঙহল্লদুনা, দা. জিতেন্দ্র সিংনা হায়খি, দি.ও.পি.তি.না কেন্দ্র সরকারগী থবকশিংদা নুপীশিংনা শরুক য়াবা হেনগৎনবা অমসুং মখোয়দা শিনফম অমসুং ইমুং-মনুংগী পুন্সি অনিসিগী মরক্তা অকাইবা লৈতনবা য়াম্না কন্না হোৎনরি।
মন্ত্রী অসিনা চাইল্দ কিয়র লীব (সি.সি.এল.)গী খুদম পীখি অমসুং হায়খি মদুদি সি.সি.এল. নুমিৎ ৭৩০নিগী গ্রান্ত অদুগী মখাতাবা ওইনা অনৌবা পাম্বৈশিংশু লৌখৎখ্রে অমসুং মসিশু চাইল্দ কিয়র লীবতা লৈবা এমপ্লোয়ীগুম্না মতিক চাবা ওথোরিতীদগী মাংজৌননা অয়াবা লৌরবা মতুংদা হেদক্বার্তরদগী লীব লৌবা য়াগনি, এমপ্লোয়ী অদুনা সি.সি.এল.দা লৈরিঙৈদা লীব ত্রাভেল কন্সেসন (এল.তি.সি.) লৌবা য়াগনি অমসুং মতিক চাবা ওথোরিতীশিংদগী মাংজৌননা ক্লিয়রেন্স লৌরবা মতুংদা মপান লমদা চৎপশু য়াগনি। মসিগী মথক্তা চাইল্দ কিয়র লীবকীদমক্তা খ্বাইদগী য়ামদবা মতম অদু নুমিৎ ১৫নি মেন্দেতরী ওইরম্বদগী নুমিৎ ৫নিদা হন্থখ্রে অমসুং সি.সি.এস. (লীব) রুলশিংগী রুল ৪৩-সি.গী প্রোভিজনশিং অদুগী মখাদা চাইল্দ কিয়র লীব লৌরিবা সরকারগী কর্মচারী অদুগীদমক্তা ময়ামগা মীমান্নদ্রবা অঙাং অমগী কেসতা চহি ২২গী অকক্নবা চহি থম্লবদু লৌথোকখ্রে
দা. জিতেন্দ্র সিংনা ময়ামগা মীমান্নদ্রবা নুপী এমপ্লোয়ীশিংগীদমক্তা চাইল্দ কিয়রগীদমক্তা ২০২২গী জুলাই ০১দগী চৎনবা হৌদুনা থা খুদিংগী লুপা ৩০০০/-গী অখন্নবা এলোৱেন্স পীখ্রে হায়নশু পনখি, হায়রিবা অসি দি.এ.দা ৫০% হেনগত্তুনা ২৫% হেনগৎলক্কনি।
অসিগুম্না, এন.পি.এস.কী মখাদা কোভর তৌবা মফম খংদনা মাংখিবা এমপ্লোয়ীশিংগী ইমুং-মনুংশিনা হৌজিক্তি এফ.আই.আর. অমা চনশিল্লবা মতুংদা থা ৬কী মনুংদা ফেমিলী পেন্সন ফংলগনি অমসুং এমপ্লোয়ী অদুনা লৈখিদ্রে হায়না লৌরবা মতুংদা চহি ৭ ঙাইনবগী মথৌ তাররোই। সরকার কর্মচারী অদুনা মহাক্কী চহি ৭কী সর্বিস মপুং ফাদ্রিঙৈগী মমাংদা লৈখিদবআ মতমদশু, ফেমিলী পেন্সন অদু ইমুং-মনুংশিং অদুদা মহাক্কী খ্বাইদগী অরোইবদা ফংখিবা তোলোপ অদুগী ৫০%গী চাংদা হেনগত্তুনা অহৌবগী চহি ১০ অদু পীরগনি অমসুং মসিগী মতুং তারকপা মহাক্কী অরোইবদা ফংখিবা তোলোপ অদুগী ৩০%দা পীগনি।
গোবর্নেন্সতা ত্রান্সপরেন্সী অমসুং একাউন্তেবিলিতী লৈবগী মতাংদা ঙাংলদুনা, শ্রী সিংনা হায়খি মদুদি য়াম্না লিংবা গ্রীভান্স রিদ্রেসল মেকানিজম্না য়াম্না শেংবা অমসুং নিংথিনা মথৌ তৌবা সরকারগী বেঞ্চমার্কনি। দিসপোজল তৌবদা অহোংবা পুরক্নবা অমসুং তাইম লাইনশিং হন্থহন্নবগীদমক্তা খোংথাং ১০গী ওইবা সি.পি.জি.আর.এ.এম.এস. রিফোর্মস প্রোসেস এদোপ তৌখ্রে, মসিনা চয়োল খুদিংগী দিসপোজল তৌবগী চাং অদু ৯৫তগী ১০০% ফাউবা য়ৌহনখ্রে। কেন্দ্রগী মন্ত্রালয়শিং/ দিপার্তমেন্তশিংগী দিসপোজল তৌবগী তাইমলাইন অদু ফগৎলক্তুনা চাংচত্তা ২০২১দা নুমিৎ ৩২ ওইরম্বদগী ২০২২দা নুমিৎ ২৭নি অমসুং ২০২৩গী এপ্রিলদা নুমিৎ ১৭নি ওইখি।
দা. সিংনা হায়রখখি স্বচছতা ১.ও অমসুং ২.০ কেমপেনশিং মাইপাক্না শিনবগীদমক্তা মদুদি দি.এ.আর.পি.জি. তীম্বু মীয়াম্না থাগৎনরকখি। খ্বাইদগী অহানবা ওইনা খুনাই অসিদা স্বচছতানা শেল তানবা য়াই হায়বসি ফাওবদা হৌনরকখি। স্বচছতা কেমপেন ২.০ অসি ওফিস সাইত লাখ অমা হেন্নদা পাংথোকখি, স্ক্ব্যার ফীত লাখ ৮৯.৯৫ হেন্না হাংহনখি অমসুং ইলেক্ত্রোনিক স্ক্রেপ য়াওনা ওফিসকী স্ক্রেপ দিসপোজল তৌবদগী লুপা করোর ৩৭০.৮৩গী শেনফম ফংবআ ঙমখি। মসিগী মথক্তা, দা. জিতেন্দ্র সিংনা হায়খি মদুদি কোবিদ লাকপা মতমদা, মন্ত্রালয়দা নোংমতা ফাওবা থবক্তা অকাইবা লৈখিদে, মসিগী ওন্ন-তৈনবদা করিগুম্বা মতমদা আউৎপুত হেন্না লাকপদুম য়াওরি।
দিজিতেল ত্রান্সফোর্মেশনগী মতাংদা ঙাংলদুনা, মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি ই-ওফিস ভর্জন ৭.০ অসি সেন্ত্রেল সেক্রেতরিয়েতকী মন্ত্রালয়/ দিপার্তমেন্ত ৭৫দা শিজিন্নখ্রে। ঙসিদি সেন্ত্রেল সেক্রেতরিয়েত্তা ফাইল পুম্নমক্কী চাদা ৮৯.৬তি ই-ফাইলশিং ওইনা ওন্থোকখ্রে, মসিমক য়াম্না থাগৎনিংঙাই ওইবা মাইপাকপা অমনি। ২০২২দা, দি.এ.আর.পি.জি.না সরকারগী থবক-থৌওংশিং অমসুং প্রোসিজরশিংদা লাইথোকহন্নবা, এন্না ফজনা তৌবা ঙম্নবা অমসুং য়াম্না শেংনা থবক তৌনবা সেন্ত্রেল সেক্রেতরিয়েত মেন্যুৱল ওফ ওফিস প্রোসিজর (সি.এস.এম.ও.পি.) শেমখি, মসিনা মরম ওইরগা রেসপোন্সিব অমসুং একাউন্তেবল ওইবা গোবর্নেন্স অমা পুরকখি।
দা. জিতেন্দ্র সিংনা নেস্নেল রোজগার মেলাদা ইন্নোভেতিব ওইবা অহোংবা অমা লাক্লে, সিভিল সর্ভেন্তশিংগীদমক্তা মচাদগী অচৌবা ফাওবা য়াম্না লিংবা কেপাসিতী বিল্দিং অমসুং ত্রেনিং ফ্রেমৱার্ক অমা, আর্তিফিসিয়েল ইন্তেলিজেন্সগুম্বা তেক্নোলোজী য়াম্না হেন্না শিজিন্নবা অমসুং ৱাখল্লোনশিংগী তাথোক-তাশিন তৌননবগীদমক্তা “চিন্তন শিৱিরশিং”বু য়াম্না তৌইনা পাংথোকপা অসিনা মন্ত্রালয় অসিনা থাংগদবা তুংগী লম্বিশিংনি হায়বা ৱাফমশিং অসি থম্লদুনা ৱারোইশিন তাখি।