Ministry of Cooperation
In the direction of realizing the Prime Minister Shri Narendra Modi’s vision of “Sahkar Se Samridhi”, the Government of India has taken five more important decisions
08 JUN 2023 3:24PM by PIB Delhi
In the direction of realizing the Prime Minister Shri Narendra Modi’s vision of “Sahkar Se Samridhi”, the Government of India has taken five more important decisions. These decisions were taken in a meeting of Union Home Minister and Minister of Cooperation, Shri Amit Shah with Minister of Chemicals and Fertilizers, Shri Mansukh S. Mandaviya in New Delhi. Senior officials of the Ministry of Cooperation and Department of Fertilizers were also present in the meeting.
The following 5 important decisions were taken in the meeting-
1. There are about 1 lakh Primary Agricultural Credit Cooperative Societies present across the country. On the basis of mapping, Primary Agricultural Credit Societies (PACS) which are not functioning as fertilizer retailers will be identified and they will be encouraged to function as retailers on the basis of feasibility in a phased manner.
2. PACS which are not currently functioning as Pradhan Mantri Kisan Samridhi Kendras (PMKSK) will be brought under the ambit of PMKSK.
3. PACS will be connected with the marketing of organic fertilizers, especially Fermented Organic Manure (FoM) / Liquid Fermented Organic Manure (LFOM) / Phosphate Enriched Organic Manure (PROM).
4. Under the Market Development Assistance (MDA) scheme of Department of Fertilizers, fertilizer companies will act as an aggregator for small bio-organic producers to market the end product, in this supply and marketing chain of bio-organic fertilizers PACS will also be included as wholesalers/retailers.
5. PACS can also be employed as Drone entrepreneurs for spraying fertilizers and pesticides. Drones can also be used for survey of property.
The benefits of these decisions : These important decisions will increase the income of Primary Agricultural Credit Societies, as well as increase the employment opportunities in rural areas and farmers will be able to get fertilizers, pesticides, seeds and agricultural machinery at the local level.

কোওপরেসন মন্ত্রালয়
প্রধান মন্ত্রী, শ্রী নরেন্দ্র মোদীগী “সাহকার সে সমৃধি”গী ভিজনবু ফংনবগী মাইকৈদা, ভারত সরকার অসিনা মরু ওইবা ৱারেপ মঙা লৌখ্রে
08 JUN 2023 3:24PM by PIB Imphal
প্রধান মন্ত্রী, শ্রী নরেন্দ্র মোদীগী “সাহকার সে সমৃধি”গী ভিজনবু ফংনবগী মাইকৈদা, ভারত সরকার অসিনা মরু ওইবা ৱারেপ মঙা লৌখ্রে। মসিগী ৱারেপ অসি কেন্দ্রগী হোম অমসুং কোওপরেশনগী মন্ত্রী, শ্রী অমিত শাহগা কেমিকেল অমসুং ফর্তিলাইজরগী মন্ত্রী, শ্রী মন্সুখ মান্দৱিয়াগা নই দিল্লীদা পাংথোকখিবা মীফম অদুদা লৌখিবনি। কোওপরেশন মন্ত্রালয় অমসুং দিপার্তমেন্ত ওফ ফর্তিলাইজরগী অৱাংবা থাক্কী ওফিসিয়েলশিংনশু মীফম অসিদা শরুক য়াখি।
মীফম অদুদা মখাগী মরু ওইবা ৱারেপ ৫ অসি লৌখি-
১. লৈবাক শিনবা থুংনা প্রিআমরী এগ্রিকলচরেল ক্রেদিৎ কোওপরেতিব সোসাইতী চাউরাক্না লাখ ১ রোম লৈ।
২. হৌজিক-হৌজিকমক প্রধান মন্ত্রী কিসান সমৃধি কেন্দ্রশিং (পি.এম.কে.এস.কে.) ওইনা মথৌ তৌদবা পি.এ.সি.এস. অদু পি.এম.কে.এস.কে.গী মিৎয়েং মখাদা থম্লগনি।
৩. পি.এ.সি.এস. অসি ওর্গানিক ফর্তিলাইজরশিং, মরু ওইনা ফর্মেন্তেদ ওর্গানিক মেন্যোর (এফ.ও.এম.)/ লিক্বিদ ফর্মেন্তেদ ওর্গানিক মেন্যোর (এল.এফ.ও.এম.)/ ফোস্ফেত এনরিচদ ওর্গানিক মেন্যোর (পি.আর.ও.এম.)গী মার্কেত্তিংগা কেনেক্ত তৌরগনি।
৪. দিপার্তমেন্ত ওফ ফর্তিলাইজরগী মার্কেত দেবেলপমেন্ত এসিস্তেন্স (এম.দি.এ.)স্কীম মখাদা, ফর্তিলাইজর কমপনীশিংনা অপিকপা বায়ো-ওর্গানিক প্রোদ্যুসরশিংশাবা লোইরবা প্রোদক্ত অদুবু য়োন্নবগীদমক্তা এগ্রিগেতর অমা ওইনা থবক তৌরগনি, মসিগী বায়ো-ওর্গানিক ফর্তিলাইজরশিংগী পি.এ.সি.এস.গী সপ্লাই অমসুং মার্কেতিং চেন অসিবুশু হোসেলরশিং/রিতেলরশিং ওইনা মসিদা য়াওরগনি।
৫. ফর্তিলাইজরশিং অমসুং পেস্তিসাইতশিং চাইনবগীদমক্তা পি.এ.সি.এস.বু দ্রোন এন্ত্রপ্রেনরশিং ওইনা থবক তৌহনবা য়াগনি। প্রোপর্তী সর্ভেগীদমক্তা দ্রোনশিংশিজিন্নবশু য়াগনি।
মসিগী ৱারেপশিং অসিগী কানবশিং: মসিগী মরুওইবা ৱারেপশীং অসিনা প্রিআমরী এগ্রিকলচরেল ক্রেদিৎ সোসাইতীশিংগী ইনকম হেনগৎহল্লগনি, লোইন-লোইননা খুঙ্গংগী লমশিংদা থবক্কী খুদোংচাবশিং হেনগৎহল্লগনি অমসুং লৌমীশিংনা লোকেলগী থাক্তা ফর্তিলাইজরশিং, পেস্তিসাইতশিং, মরু-মরাংশিং অমসুং এগ্রিকলচরেল মেছিনরী ফংবা ঙম্লগনি।