অকোইবগী ফিভম অমসুং ঊমংগী মন্ত্রালয়
মিসন লাইফতা অকনবা মীৎয়েং অমা থমদুনা ৱার্ল্দ ইনভাইরোনমেন্ত দে ২০২৩ পাংথোকখ্রে
শেন-থুম চাউখৎনবা অমসুং ইকোলোজি অমসুং মহৌশাগী অকোয়বগী ফিবম ঙাক-শেন্নবা অমসুং কন্নবা অনিমক্তা ভারতনা পায়খৎলিবা থবকশিংদা লাইফতা অখন্নবা মীৎয়েং থম্বগা লোয়ন্না ভিদিও মেসেজগী খুৎথাংদা প্রধান মন্ত্রীনা মীয়ামদা ৱা ঙাংখি
ৱার্ল্দ ইনভাইরোনমেন্ত দে থৌরমদা শ্রী ভুপেন্দ্র যাদবনা ৱা ঙাংখি
লাইফস্তাইল ফোর ইনভাইরোনমেন্ত (লাইফ)কী দিজিতেল একজিবিসন য়েংখি
রামসার সাইতশিংগী লল্লোংশিং থবক ওইনা পায়খৎনবা অমৃত ধারোহর অমসুং মেঙগ্রোব ইনিসিএতিপ ফোর সোরলাইন হেবিতেৎস এন্দ তেঞ্জিবল ইনকমস (মিস্তি) হৌদোকখ্রে
লাইফগী মতাংদা পাংথোকখিবা মালেম থাক্কী অনৌবা ৱাখল্লোনশিং অমসুং পেপরশিংগী চাংদম্নবদা মনা ফংলবশিং ইকায়খুম্নবা উৎখ্রে
05 JUN 2023 4:39PM by PIB Imphal
মিসন লাইফতা অকনবা মীৎয়েং অমা থমদুনা জুন ৫, ২০২৩দা ইনভাইরোনমেন্ত, ফোরেস্ত অমসুং ক্লাইমেত চেঞ্জ মিনিস্ত্রি, ভারত সরকারনা শীন্দুনা ৱার্ল্দ ইনভাইরোনমেন্ত দে পাংথোকখ্রে। কোপ ২৬তা গ্লাস্কোদা পাংথোকপা মালেমগী লুচিংবশিংগী মীফমদা প্রধান মন্ত্রীনা লাইফ (লাইফস্তাইল ফোর ইনভাইরোনমেন্ত) হৌদোকখি, অকোয়বগী ফিবমগা চুনবা পুন্সি মহিং অমসুং থবকশিং পায়খৎনবা মালেমগী ওইবা খোঙজং অমা পায়খৎনবা মহাক্না তকশিনখি।
মিসন লাইফকী মথক্তা, থিম ৭তা লনাই মীওই অমনা পাংথোক্কদবা লাইফ থবক ৭৫ গী পরেং অমা ফোংলে, লোয়ন্না থিমশিং অদুদি-ঈশিং তুংশিনবা, ইনর্জি তুংশিনবা, অমোৎপা পুথোকপা হন্থহনবা, ই-ৱেস্ত হন্থহনবা, শিঙ্গল-য়ুজ প্লাস্তিক হন্থহনবা, তুংকোইগদবা চীঞ্জাক পুথোক্নবা থবকশিং অমসুং অফবা পুন্সি মহিং চৎনবা অসিনি। চহি অসিগী ৱার্ল্দ ইনভাইরোনমেন্ত দেগী থিমদি “ প্লাস্তিক পোল্লুসন থিংনবা পাম্বৈশিং” মিসন লাইফকী থিম ৭গী থিম অমগা মান্নরিবা: “শিঙ্গল-য়ুজ প্লাস্তিক শীজিন্নবা তোকসি” হায়বা অসিনি অমসুং মসিগা লাইফকী থবকশিং পায়খৎপগা মরী লৈনরে।
ঙসি ভিদিও মেসেজগী খুৎথাংদা প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা ৱার্ল্দ ইনভাইরোনমেন্ত দে থৌরমদা তিনখিবা মীয়ামদা ৱা ঙাংখি। মহাক্না হায়খি ২০১৮দগী শিঙ্গল-য়ুজ প্লাস্তিক শীজিন্নবা লেপ্নবা থাক অনিদা ভারতনা থবক তৌরি। অতোপ্পা অমদা, ঐখোয়না শিঙ্গল-য়ুজ প্লাস্তিক থিংলে অমসসুং অতোপ্পা অমদা, প্লাস্তিক ৱেস্ত লোইশিনবা তঙাইফদবা ওইহল্লে।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি অইং-অশাগী ফিবম হোংলকপা অমসুং অকোয়বগী ফিবম ঙাক্নবা নাখৈ শেংবা পান্দম অমগা লোয়ন্না ২১শুবা চহিচাগী ভারত মাঙলোমদা চঙশিল্লি। হৌজিক্কী দরকার ওইবশিং অমসুং তুংগী পান্দম ভারতনা থোং মান্ননা থম্লি। লায়রবশিংগী মনুংদা খ্বাইদগী লায়রবশিংদা দরকার ওইবশিং ফংহল্লে অমসুং তুংগী দরকার ওইবা ইনর্জিগী য়েংদুনা অচৌবা খোঙথাংশিং থাংজিল্লে। হৌখিবা চহি ৯ অসিদা মমাঙদা অমুক্তা ওইখিদ্রবা মওংদা ভারতনা মৈখু চেন্দবা ইনর্জিদা মীৎয়েং চঙলে। সোলার পৱার অমসুং এল.ই.দি ব্লবশিংনা মীওই কয়াগী শেন কনবা অমসুং অকোয়বগী ফিবম ঙাক-শেনবদা মতেং পাংলে। ভারতনা মিসন গ্রিন হায়দ্রোজেন হৌরে অমসুং কেমিকেল হারশিংদগী লৈবাক লৈহাও অমসুং ঈশিং কন্নবা মহৌশাগী লৌউ পথাপকী মাইকৈদা অচৌবা খোঙথাংশিং থাঙজিল্লে। হৌখিবা চহি ৯দা, মমাঙগা চাংদম্নবদা ভারত্তা পাৎ অমসুং রামসার সাইত মশিং শরুক ৩ হেনগৎলে। গ্রিন ফিউজর, গ্রিন ইকোনোমি কেম্পেনশিংগী মখাদা তাবা ওইনা অহেনবা স্কিম অনি ঙসি হৌদোক্লে হায়বা ঐ খঙলে। মীয়াম শরুক য়াহন্দুনা রামসার সাইতশিং ঙাক-শেন্নবা ঙসিদগী ‘অমৃত ধারোহার য়োজনা’ হৌদোক্লে। তুংদা হায়রিবা রামসার সাইতশিং অসি ইকো-তুরিজমগী মফম অমা ওইরক্লগনি অমসুং মীওই লিশিং কয়া গ্রিন জোব ফংনবা মফম অমা ওইরগনি। অনিশুবা স্কিম ‘মিস্তি য়োজনা’ অসিনা লৈবাক অসিগী মেঙগ্রোব ইকোসিস্তেম ঙাকথোক্কনি। লৈবাক অসিগী রাজ্য ৯দা মেঙগ্রোবশিং হান্নগী ফিবমদা হঞ্জিনহলগনি অমসুং সমুদ্রগী ঈশিং ইমায় হেনগৎলকপা অমসুং নোংলৈ-নুংশিৎনা মরম ওইদুনা সমুদ্র মপানশিংগী শরুকশিংদা হিংবদা শিংনবা অমসুং হিংনবা লম্বীদা অকায়বা পীবদগী ঙাকথোকপা ঙমগনি। মতম কয়াগী মমাঙদগী মালেমগী অচৌবা লৈবাকশিংনা কনাগুম্বা অমগী লৈবাক অমা চাউখৎনবা নমুনাগী ৱাখল খনবা মতমদা মহৌশাগী অকোয়বগী ফিবমগী মখোয়না ৱারম্মী। হায়রিবা লৈবাকশিং অসিনা চাউখৎপগী পান্দমশিং ফংবা ঙম্লবসু, মালেম শীনবা থুংনা মহৌশাগী অকোয়গী ফিবম্না মদুগী ফত্তবা ফল ফংলে। ঙসিদি চাউখৎলবা অমসুং চাউখৎলক্লিবা লৈবাকশিংনা চাউখৎলবা লৈবাক খরগী অরানবা থৌশিলশিংনা মরম ওইদুনা অৱাবা মায়োক্নরি। চহিচা কয়া, চাউখৎলবা লৈবাক খরগী ৱাখল্লোন অসি লৈবাক অমতনা লেপহনবা ঙমদ্রি। অসিগী লৈবাকশিংগী মমাঙদা ক্লাইমেত জর্জতিসকী মতাংদা ভারতনা ৱাফম কয়া পুখৎলে।
থৌরম অদুদা ২০২৩দা ইনভাইরোনমেন্ত, ফোরেস্ত অমসুং ক্লাইমেত চেঞ্জগী য়ুনিয়ন মিনিস্তর শ্রী ভুপেন্দ্র যাদব শরুক য়াখি অমসুং মিসন লাইফকী মতাংদা পাংথোকপা অয়েকপা লাইশিং অমসুং দিজিতেল একজিবিসন য়েংখি অমসুং মীয়ামদা ৱা ঙাংখি। মহাক্না হায়খি প্রধান মন্ত্রীনা ২০১৮দা পাংথোকখিবা ৱার্ল্দ ইনভাইরোনমেন্ত দেদা প্লাস্তিক্কী অৱাবশিং কোক্নবা পাম্বৈ পুথোক্নবা তকশিনখি। মহাক্কী ৱাফম অসিদগী ভারতনা ২০২২দগী শিঙ্গল-য়ুজ প্লাস্তিক্কী পোৎলমশিং শাবা, মপান্দগী পুশিল্লকপা, পৈশিন্দুনা থম্বা, য়েন্থোকপা অমসুং য়োনবা অমসুং শীজিন্নবা থিংলে। মসিগী থবক অসি লৈবাক মনুং খক নত্তনা মালেমগী লৈবাকশিংনা থাগৎনরে। ঙসি ভারতনা কোলিএসন ফোর দিজাস্তর রিসিলিয়েন্ত ইনফ্রাস্ত্রকচর(সি দি আর আই) অমসুং ইন্তরনেসনেল বিগ কেত এল্লাইন্সগুম্বা ওর্গনাইজেনশিংগী হৌরকফম ওইরে। মসি অচৌবা কৈ কয়া কন্নবা মাইকৈদা থাংজিনবা অচৌবা খোঙথাংনি।
মিনিস্ত্রিশিং অমসুং ইন্সিতিতুৎশিংনা থৌরমশিংগী পাউদমশিং অপলোদ তৌনবা মেরি লাইফ পোর্তেল (merilife.org) শেমগৎলে। মেরি লাইফ পোর্তেলদা ফংবা পাউগী মতুংইন্না, থা অসিগী মনুংদা লৈবাক শীনবা থুংনা মীওই করোর ২ রোম শরুক য়াদুনা থৌরম লাখ ১৩ হেন্না পাংথোকখি অমসুং মীওই করোর ১.৮ না ৱাশক লৌখি।
থৌরম অসিদা মিনিস্ত্রিনা অমৃত ধরোহর অমসুং মিস্তি কৌবা থৌরম অনি হৌদোক্লে। মীয়াম শরুক য়াহন্দুনা রামসার সাইতশিং ঙাক-শেন্নবা ঙসিদগী ‘অমৃত ধারোহার য়োজনা’ হৌদোক্লে। তুংদা হায়রিবা রামসার সাইতশিং অসি ইকো-তুরিজমগী মফম অমা ওইরক্লগনি অমসুং মীওই লিশিং কয়া গ্রিন জোব ফংনবা মফম অমা ওইরগনি। অনিশুবা স্কিম ‘মিস্তি য়োজনা’ অসিনা লৈবাক অসিগী মেঙগ্রোব ইকোসিস্তেম ঙাকথোক্কনি। লৈবাক অসিগী রাজ্য ৯দা মেঙগ্রোবশিং হান্নগী ফিবমদা হঞ্জিনহলগনি অমসুং সমুদ্রগী ঈশিং ইমায় হেনগৎলকপা অমসুং নোংলৈ-নুংশিৎনা মরম ওইদুনা সমুদ্র মপানশিংগী শরুকশিংদা হিংবদা শিংনবা অমসুং হিংনবা লম্বীদা অকায়বা পীবদগী ঙাকথোকপা ঙমগনি।
জুন ৫,২০২২দা নিতি অয়োগনা পাংথোকখিবা অনৌবা ৱাখল্লোনশিং অমসুং পেপরশিংগী চাংদম্নবদা মনা ফংলবশিংদা মনা য়েন্থোকপগী থৌরম অমা পাংথোকখি। য়ুনিয়ন মিনিস্তরনা নিতি অয়োগকী চাংদম্নবা অদুদা মনা ফংলবা মীওই ৫দা মনাশিং য়েন্থোকখি।
মসিগী মথক্তা নেসনেল মিউজম ওফ নেচরেল হিস্তরিনা য়ুনাইতেদ নেসন্স ইনভাইরোনমেন্ত প্রোগ্রাম, ইন্দিয়ানা শীন্দুনা ক্লাস ৮দগী ক্লাস ১২ ফাওবগী স্কুল মহৈরোয়শিংগী লাইয়েকপা চাংদম্নবা অমা পাংথোকখি। রাজ্য ২৫ অমসুং য়ু.তি ৪দগী অপুনবা লাই ৫,৯৮০ লাকখি। চাংদম্নবা অদুদা মাইপাক্লবা মহৈরোয় ৩দা য়ুনিয়ন মিনিস্তরনা মনা য়েন্থোকখি।
নিতি অয়োগনা পুথোকপা থিঙ্কিং ফোর অৱার প্লানেত, মাইন্দফুল লিভিং. অমসুং থোদ লিদরশিপ ফোর লাইফ কৌবা খোমজিনবা লাইরিক অমা শ্রী যাদবনা ফোঙখি।

Ministry of Environment, Forest and Climate Change
World Environment Day 2023 celebrated with a thrust on Mission LiFE
Prime Minister addresses the gathering through video message with special emphasis on LiFE stressing India’s emphasis on both economic development with preservation and conservation of ecology and environment.
Shri Bhupender Yadav addresses the World Environment Day event
Walks-through the digital exhibition on Lifestyle for Environment (LiFE)
Launches Amrit Dharohar implementation strategy related to Ramsar sites and Mangrove Initiative for Shoreline Habitats and Tangible Incomes (MISHTI)
Felicitates winners of Global Call for Ideas and Papers on LiFE
Releases 3 Compendiums on LiFE: Thinking for Our Planet, Thought Leadership for LiFE and Mindful Living
Livestreaming of Amrit Dharohar and MISHTI activities across the country
05 JUN 2023 4:39PM by PIB Delhi
The Ministry of Environment, Forest and Climate Change, Government of India organized the World Environment Day on 5th June 2023 with a thrust on the Mission LiFE. The concept of LiFE, i.e., Lifestyle for Environment was introduced by The Prime Minister at the World Leaders' Summit in Glasgow at COP26, when he gave a clarion call to rekindle a global pursuit to adopt environment friendly lifestyles and practices.
As a part of Mission LiFE, a comprehensive and non-exhaustive list of 75 individual LiFE actions have been identified across 7 themes – save water, save energy, reduce waste, reduce e-waste, reduce single-use plastics, adopt sustainable food systems, and adopt healthy lifestyles. The theme for this year’s World Environment Day is “Solutions to Plastic Pollution”, a topic which aligns with one of the 7 themes of Mission LiFE: “Saying No to Single-use Plastics” and is also linked to implementation of a number of LiFE actions.
The Prime Minister, Shri Narendra Modi addressed the gathering on the World Environment Day through video message today. Addressing the gathering, he underlined that India has already undertaken significant efforts since 2018 for plastic pollution in two phases- ban on single use plastic and compulsory plastic waste processing.
The Prime Minister stated that India has drawn a roadmap for tackling climate change and environment protection by maintaining a balance between present requirements and future vision and in the last 9 years, various initiatives such as Green Hydrogen Mission, Natural Farming efforts, focus on green and clean energy were introduced. Even in the midst of the global pandemic, India continued to make progress while maintaining the balance between ecology and economy. He congratulated the Ministry of Environment, Forest and Climate Change for the launch of Amrit Dharohar and Mangrove Initiative for Shoreline Habitats and Tangible Incomes (MISHTI) initiatives on the occasion of World Environment Day. On Amrit Dharohar and MISHTI, Prime Minister further spoke about India’s achievement on wetlands and Mangrove restoration with ‘jan bhagidari’, which could serve as centres of ecotourism and generate green jobs as well. He stressed on how India has successfully raised the issue of Climate Justice before the International Community. The Prime Minister emphasized the relevance of LiFE and its increasing importance at the global level as a means of combating climate change. He expressed satisfaction that LiFE is transforming into a Global Mass Movement. The Prime Minister referred to the mass mobilization campaign on Mission LiFE in which more than 2 crore persons had joined the mass mobilization campaign on LiFE in less than one month.
Union Minister of Environment, Forest and Climate Change and Labour and Employment Shri Bhupender Yadav graced the occasion and walked through exhibition comprising Paintings and Digital exhibition on LiFE and also addressed the gathering. Speaking on the occasion, Shri Yadav recalled The Prime Minister’s Global Call for Plastic solution on World Environment Day celebrated in 2018. In line with this clarion call, India has banned manufacture, import, stocking, distribution, sale and use of identified single use plastic items in 2022. The decision along with its implementation has not only been acknowledged at the domestic level, but had been appreciated at the global stage as well. He talked about the ‘Unbottled’ initiative of Indian Oil. Shri Yadav talked about Mission LiFE and its reference in various international documents such as Preamble of Paris Agreement, Cover decision of COP 27, IPCC 3rd Working Group Report and in the recent paper by International Energy Agency. He further added that in addition to the three international initiatives by India; International Solar Alliance, Coalition for Disaster Resilient Infrastructure and Leadership Group for Industry Transition, International Big Cat Alliance was also launched recently.
A video showcased the activities undertaken during the month-long Mass Mobilization Campaign culminating in the World Environment Day on 5th June, 2023. The Meri LiFE Portal (merilife.org) has been developed for Ministries and Institutions to upload event reports. As captured in the Meri LiFE portal, more than 13 lakh events with participation of around 2 crore persons took place across the country during this one month with pledge being taken by 1.8 crore citizens.
Videos related to two new initiatives of the Ministry namely AMRIT DHAROHAR and MISHTI were also launched on the occasion. As a significant milestone during 75th year of independence, 75 wetlands have been designated as Ramsar sites i.e. Wetlands of International Importance, from only 26 in year 2014, now making it home to the second largest network of Ramsar sites in Asia. Acknowledging the importance of conservation of Ramsar Sites, the Government of India announced ‘Amrit Dharohar’ initiative as part of this year’s Budget announcement to promote the unique conservation values of Ramsar Sites. Highlighting the importance of local communities in conserving the wetland ecosystem, implementation Strategy of “Amrit Dharohar” was launched today, which is another example of Government’s commitment to the philosophy of conservation through community participation, and prosperity through conservation.
MISHTI: “Mangrove Initiative for Shoreline Habitats and Tangible Incomes” was announced in the Union Budget 2023-24 to promote and conserve mangroves. Mangroves are unique, natural eco-system having very high biological productivity and carbon sequestration potential, besides working as a bio-shield. MISHTI Programme was launched today with active participation of coastal States and UTs. The Programme will cover approximately 540 sq km area across nine (9) coastal States and four (4) UTs in five years (2023-2028). It will create around 22.8 million man-days with estimated carbon sink of 4.5 million tons of Carbon. It will also create potential areas for nature tourism and livelihood potential for local communities.
Mangrove plantation drive at more than 75 mangrove sites was also organized. This drive witnessed the participations through the plantation activities by public representatives, local people, village communities, Educational institutes and other stakeholders.
The programme witnessed the award ceremony for the winners of Global Call for Ideas and Papers by NITI Aayog. On 5th June 2022, Prime Minister had launched the global movement of Mission LiFE and LiFE Global Call for Ideas and Papers, inviting individuals, universities, think tanks, non-profits and others worldwide are required to submit behaviour-change. The Global Call for Ideas and Papers invited submissions in two phases. A 7 member evaluation committee conducted two rounds of evaluation to shortlist the Top 5 winning ideas. Union Minster Shri Yadav felicitated the 5 winners of NITI Aayog’s Global Call for Ideas and Papers.
In addition, National Museum of Natural History (NMNH) in collaboration with the United Nations Environment Programme (UNEP) India organized an “Inter-School Painting Competition” for school students of class 8 to 12. A total of 5,980 numbers of paintings from 25 States and 4 UTs were received. The Union Minister also felicitated the 3 winners of this painting competition.
Shri Yadav also released three compendiums prepared by NITI Aayog; namely, Thinking for Our Planet, Mindful Living, and Thought Leadership for LiFE.