कोइला मन्त्रालय
केन्द्रीय मन्त्रिपरिषद्ले ‘कोइला र लिग्नाइट योजनाको अन्वेषण’ को केन्द्रीय क्षेत्र योजनाको निरन्तरतालाई अनुमोदन गर्यो
07 JUN 2023 3:01PM by PIB Gangtok
माननीय प्रधानमन्त्री श्री नरेन्द्र मोदीको अध्यक्षतामा आर्थिक मामिला सम्बन्धी मन्त्रिपरिषद् समिति (सीसीईए) ले आज 2021-22 देखि 2025-26 सम्म 15 औँ वित्त आयोग चक्रसँग को-टर्मिनस रु. 2980 करोडको अनुमानित व्ययको साथ ‘कोइला र लिग्नाइट योजनाको अन्वेषणको केन्द्रीय क्षेत्र योजना’लाई निरन्तरता दिन अनुमोदन गरेको छ।
यस योजना अन्तर्गत, कोइला र लिग्नाइटको अन्वेषण दुई ठूला चरणमा सञ्चालन गरिन्छ: (1) प्रवर्द्धन (क्षेत्रीय) अन्वेषण र (2) गैर-कोल इण्डिया लिमिटेड ब्लकहरूमा विस्तृत अन्वेषण।
स्वीकृतिले प्रवर्द्धन (क्षेत्रीय) अन्वेषणको लागि रु. 1650 करोड र गैर-सीआईएल क्षेत्रहरूमा विस्तृत ड्रिलिङको लागि रु. 1330 करोडको परिव्यय प्रदान गर्नेछ। लगभग 1300 वर्ग किलोमिटर क्षेत्र क्षेत्रीय अन्वेषण अन्तर्गत समेटिनेछ र लगभग 650 वर्ग किलोमिटर क्षेत्र विस्तृत अन्वेषण अन्तर्गत समेटिनेछ।
देशमा उपलब्ध कोइला स्रोतहरू प्रमाणित गर्न र अनुमान गर्न कोइला र लिग्नाइटको अन्वेषण आवश्यक छ, जसले कोइला खानी शुरु गर्न विस्तृत परियोजना प्रतिवेदन तयार गर्न मद्दत गर्दछ। यी अन्वेषणमार्फत तयार पारिएका भूगर्भीय प्रतिवेदनहरू नयाँ कोइला ब्लकहरू लिलामी गर्न प्रयोग गरिन्छ र त्यसपछि सफल आवन्टितकर्ताबाट लागत असुली गरिन्छ।

Ministry of Coal
Union Cabinet approves continuation of Central Sector Scheme of ‘Exploration of Coal and Lignite Scheme’
07 JUN 2023 3:01PM by PIB Delhi
The Cabinet Committee on Economic Affairs (CCEA) chaired by the Hon’ble Prime Minister Shri Narendra Modi today approved the continuation of the Central Sector Scheme of “Exploration of Coal and Lignite scheme” with an estimated expenditure of Rs. 2980 crore from 2021-22 to 2025-26 co-terminus with the 15th Finance Commission cycle.
Under this scheme, exploration for Coal and Lignite is conducted in two broad stages: (i) Promotional (Regional) Exploration and (ii) Detailed Exploration in Non-Coal India Limited blocks.
The approval will provide an outlay of Rs.1650 crore for Promotional (Regional) Exploration and Rs.1330 crore for Detailed Drilling in Non-CIL areas. Approximately, 1300 sq. km area will be covered under Regional exploration and approximately 650 sq. km area will be covered under Detailed exploration.
Exploration for Coal and Lignite is required to prove and estimate coal resources available in the country which helps in preparing detailed project report to start coal mining. The Geological reports prepared through these exploration is used for auctioning new coal blocks and the cost is thereafter recovered from successful allocatee.