প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
এফআইপিআইচি তৃতীয় সন্মিলনত প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ প্ৰাৰম্ভিক মন্তব্যৰ পাঠ
22 MAY 2023 12:58PM by PIB Guwahati
মহামান্য,
তৃতীয় এফআইপিআইচি সন্মিলনত আপোনালোক সকলোকে উষ্ম আদৰণি জনাইছো। মই সুখী যে প্ৰধানমন্ত্ৰী জেমছ মাৰেপে মোৰ সৈতে এই সন্মিলনৰ সহ-আয়োজন কৰিছে। পোৰ্ট মৰেছবিত সন্মিলনৰ সকলো ব্যৱস্থাৰ বাবে মই তেওঁক আৰু তেওঁৰ দলক ধন্যবাদ জনাইছো।
মহামান্য,
এইবাৰ আমি বহুদিনৰ পিছত লগ পাইছো। ইফালে, বিশ্বই কোভিড মহামাৰী আৰু আন বহুতো প্ৰত্যাহ্বানৰ এক কঠিন সময়ৰ মাজেৰে পাৰ হৈ গৈছে। এই প্ৰত্যাহ্বানসমূহৰ প্ৰভাৱ গোলকীয় দক্ষিণৰ দেশসমূহৰ ওপৰত আটাইতকৈ বেছি। জলবায়ু পৰিৱৰ্তন, প্ৰাকৃতিক দুৰ্যোগ, অনাহাৰ, দৰিদ্ৰতা, স্বাস্থ্যসম্পৰ্কীয় বহুতো প্ৰত্যাহ্বান ইতিমধ্যে আছিল। এতিয়া, নতুন সমস্যাৰ উদ্ভৱ হৈছে। খাদ্য, ইন্ধন, সাৰ আৰু ফাৰ্মাৰ যোগান শৃংখলাত ব্যাঘাত ঘটিছে। যিসকলক আমি আমাৰ বিশ্বাসী বুলি গণ্য কৰিছিলোঁ তেওঁলোকে জানিব পাৰিছিল যে তেওঁলোকে প্ৰয়োজনৰ সময়ত আমাৰ কাষত থিয় হোৱা নাছিল। এই অসুবিধাৰ সময়ত পুৰণি বাক্যটো প্ৰমাণিত হৈছিল: প্ৰয়োজনীয় বন্ধু এজন সঁচাকৈয়ে বন্ধু।
মই সুখী যে ভাৰতে এই প্ৰত্যাহ্বানপূৰ্ণ সময়ত আমাৰ প্ৰশান্ত মহাসাগৰীয় দ্বীপৰ বন্ধুসকলৰ সৈতে কান্ধত কান্ধ মিলাই থিয় দিছে। ভাৰতত তৈয়াৰ কৰা ভেকছিন হওঁক বা প্ৰয়োজনীয় ঔষধ হওঁক; ঘেঁহু হওঁক বা চেনী হওঁক, ভাৰতে সকলো অংশীদাৰ দেশক ইয়াৰ সৰ্বশ্ৰেষ্ঠ সামৰ্থ্য ৰক্ষা কৰাত সহায় কৰি আহিছে।
মহামান্য,
মই আগতে কোৱাৰ দৰে, মোৰ বাবে আপুনি ডাঙৰ সাগৰীয় দেশ, সৰু দ্বীপ ৰাজ্য নহয়। আপোনাৰ এই সাগৰে ভাৰতক আপোনাৰ সৈতে সংযোগ কৰিছে। ভাৰতীয় চিন্তাত, সমগ্ৰ বিশ্বক এটা পৰিয়াল হিচাপে দেখা গৈছে। এই বছৰৰ জি-২০ প্ৰেচিডেন্সিৰ বিষয়বস্তু – 'এক পৃথিৱী, এক পৰিয়াল, এক ভৱিষ্যত' – এই আদৰ্শৰ ওপৰত আধাৰিত। এই বছৰৰ জানুৱাৰীমাহত আমি ভইচ অফ গ্লোবেল চাউথ সন্মিলনৰ আয়োজন কৰিছিলো। আপোনাৰ প্ৰতিনিধিসকলে ইয়াত অংশগ্ৰহণ কৰিছিল। আপোনাৰ মতামত ভাগ বতৰা কৰক। তাৰ বাবে মই আপোনাক অভিনন্দন জনাইছো। ভাৰতে জি-২০ৰ জৰিয়তে বিশ্ব দক্ষিণৰ উদ্বেগ, প্ৰত্যাশা আৰু আকাংক্ষা বিশ্বক জনোৱাটো ইয়াৰ দায়িত্ব বুলি বিবেচনা কৰে।
মহামান্য,
যোৱা দুদিনত, জি-7 আউটৰিচ সন্মিলনত, মইও একেটা চেষ্টা কৰিছো। তাত প্ৰশান্ত মহাসাগৰীয় দ্বীপ মঞ্চক প্ৰতিনিধিত্ব কৰি থকা মহামান্য মাৰ্ক ব্ৰাউন ইয়াৰ সাক্ষী।
মহামান্য,
ভাৰতে জলবায়ু পৰিৱৰ্তনৰ বিষয়ত উচ্চাকাংক্ষী লক্ষ্য নিৰ্ধাৰণ কৰিছে। মই সুখী যে আমি তেওঁলোকৰ ওপৰত দ্ৰুতগতিত কাম কৰি আছো। যোৱা বছৰ, ৰাষ্ট্ৰসংঘৰ মহাসচিবৰ সৈতে, মই মিছন LiFE – পৰিৱেশৰ বাবে জীৱনশৈলী আৰম্ভ কৰিছিলো। মই বিচাৰো যে আপুনিও এই আন্দোলনত যোগদান কৰক। ভাৰতে আন্তৰ্জাতিক সৌৰ মিত্ৰতা আৰু চিডিআৰআইৰ দৰে পদক্ষেপ গ্ৰহণ কৰিছে। মই বুজিপাইছো যে আপোনালোকৰ বেছিভাগ দেশ সৌৰ মিত্ৰতাৰ সৈতে জড়িত। মই বিশ্বাস কৰোঁ যে আপুনি চিডিআৰআইৰ কাৰ্যসূচীবোৰো উপযোগী পাব। মই এই সুযোগত আপোনালোক সকলোকে এই পদক্ষেপবোৰত যোগদান কৰিবলৈ আমন্ত্ৰণ জনাইছো।
মহামান্য,
খাদ্য সুৰক্ষাক অগ্ৰাধিকাৰ দিয়াৰ সময়ত, আমি পুষ্টি আৰু পৰিৱেশ সুৰক্ষাৰ কথাও মনত ৰাখিছো। ২০২৩ বৰ্ষক ৰাষ্ট্ৰসংঘৰ দ্বাৰা আন্তৰ্জাতিক বাজ্ৰা বৰ্ষ হিচাপে ঘোষণা কৰা হৈছে। ভাৰতে এই চুপাৰফুডক শ্ৰীঅন্নৰ মৰ্যাদা দিছে। তেওঁলোকৰ খেতিৰ বাবে কম পানীৰ প্ৰয়োজন, আৰু তেওঁলোকৰ অধিক পুষ্টিও থাকে। মই বিশ্বাস কৰোঁ যে আপোনাৰ দেশসমূহতো বহনক্ষম খাদ্য সুৰক্ষা নিশ্চিত কৰাৰ ক্ষেত্ৰত বাজৰাবোৰে এক ডাঙৰ অৱদান আগবঢ়াব পাৰে।
মহামান্য,
ভাৰতে আপোনাৰ অগ্ৰাধিকাৰক সন্মান কৰে। আপোনাৰ বিকাশৰ অংশীদাৰ হ'বলৈ পাই গৌৰৱান্বিত। মানৱীয় সহায় হওঁক বা আপোনাৰ বিকাশ হওঁক; আপুনি ভাৰতক এক নিৰ্ভৰযোগ্য অংশীদাৰ হিচাপে চাব পাৰে। আমাৰ দৃষ্টিভংগী মানৱীয় মূল্যবোধৰ ওপৰত আধাৰিত।
পালাউৰ সন্মিলন কেন্দ্ৰ;
নাউৰুৰ আৱৰ্জনা ব্যৱস্থাপনা প্ৰকল্প;
ফিজিৰ ঘূৰ্ণীবতাহত ক্ষতিগ্ৰস্থ কৃষকসকলৰ বাবে বীজ;
আৰু কিৰিবাছাৰ সৌৰ পোহৰ প্ৰকল্প।
এই সকলোবোৰ সেই অনুভৱৰ ওপৰত আধাৰিত। আমি কোনো দ্বিধা নোহোৱাকৈ আমাৰ সামৰ্থ্য আৰু অভিজ্ঞতাবোৰ আপোনালোকৰ সৈতে ভাগ বতৰা কৰিবলৈ সাজু। ডিজিটেল প্ৰযুক্তি হওঁক বা মহাকাশ প্ৰযুক্তি হওঁক; স্বাস্থ্য সুৰক্ষা হওঁক বা খাদ্য সুৰক্ষা হওঁক; জলবায়ু পৰিৱৰ্তন হওঁক বা পাৰিপাৰ্শ্বিক সুৰক্ষা হওঁক; আমি সকলো ধৰণে আপোনাৰ সৈতে আছো।
মহামান্য,
আপোনাৰ দৰে, আমি বহুপাক্ষিকতাত বিশ্বাস কৰো। মুক্ত, মুক্ত আৰু অন্তৰ্ভুক্ত ইণ্ডো-পেচিফিক সমৰ্থন কৰক। সকলো দেশৰ সাৰ্বভৌমত্ব আৰু অখণ্ডতাক সন্মান কৰক। ৰাষ্ট্ৰসংঘৰ নিৰাপত্তা পৰিষদতো গোলকীয় দক্ষিণৰ কণ্ঠস্বৰ জোৰেৰে উঠিব লাগে। ইয়াৰ বাবে, আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় প্ৰতিষ্ঠানসমূহৰ সংস্কাৰ আমাৰ অংশীদাৰী অগ্ৰাধিকাৰ হ'ব লাগে। হিৰোছিমাত, মই অষ্ট্ৰেলিয়া, আমেৰিকা যুক্তৰাষ্ট্ৰ আৰু জাপানৰ সৈতে এক কোৱাড কথা পাতিছিলো। এই আলোচনাত, ইণ্ডো-পেচিফিক অঞ্চলৰ ওপৰত বিশেষ গুৰুত্ব দিয়া হৈছে। কোৱাড সভাত, আমি পালাউত এটা ৰেডিঅ' এক্সেছ নেটৱৰ্ক (আৰএএন) স্থাপন কৰাৰ সিদ্ধান্ত লৈছো। আমি প্ৰশান্ত মহাসাগৰীয় দ্বীপৰ দেশসমূহৰ সৈতে আমাৰ সম্পৰ্ক বৃদ্ধি কৰিম।
মহামান্য,
মই সুখী যে ফিজিৰ দক্ষিণ প্ৰশান্ত মহাসাগৰীয় বিশ্ববিদ্যালয়ত বহনক্ষম উপকূলীয় আৰু মহাসাগৰ গৱেষণা প্ৰতিষ্ঠান (এছচিঅ'আৰআই) স্থাপন কৰা হৈছে। প্ৰতিষ্ঠানটোৱে প্ৰশান্ত মহাসাগৰীয় দ্বীপ দেশসমূহৰ দৃষ্টিভংগীৰ সৈতে বহনক্ষম উন্নয়নৰ ক্ষেত্ৰত ভাৰতৰ অভিজ্ঞতাক একত্ৰিত কৰে। আৰ এণ্ড ডিৰ লগতে, ই জলবায়ু পৰিৱৰ্তনৰ প্ৰত্যাহ্বানৰ মোকাবিলা কৰাতো উপযোগী হ'ব। আজি মই ১৪ খন দেশৰ নাগৰিকৰ কল্যাণ, প্ৰগতি আৰু সমৃদ্ধিৰ বাবে এছচিঅ'আৰআই উৎসৰ্গিত কৰি আনন্দিত হৈছো। একেদৰে, মই সুখী যে ৰাষ্ট্ৰীয় আৰু মানৱ উন্নয়নত মহাকাশ প্ৰযুক্তিৰ ব্যৱহাৰৰ বাবে এটা ৱেবছাইট মুকলি কৰা হৈছে। ইয়াৰ জৰিয়তে, আপুনি ভাৰতীয় উপগ্ৰহ নেটৱৰ্কৰ পৰা আপোনাৰ দেশৰ ৰিম'ট চেঞ্চিং ডাটা ডাউনলোড কৰিবলৈ সক্ষম হ'ব। তেওঁলোকে ইয়াক তেওঁলোকৰ নিজ নিজ ৰাষ্ট্ৰীয় উন্নয়ন পৰিকল্পনাত ব্যৱহাৰ কৰিবলৈ সক্ষম হ'ব।
মহামান্য,
এতিয়া মই আপোনাৰ সকলো চিন্তা শুনিবলৈ বাট চাই আছোঁ। আজি এই সন্মিলনত অংশগ্ৰহণ কৰাৰ বাবে আপোনালোক সকলোকে আকৌ এবাৰ এক ডাঙৰ ধন্যবাদ।

Prime Minister's Office
English translation of Prime Minister's opening statement at the FIPIC III Summit
22 MAY 2023 12:58PM by PIB Delhi
Excellencies,
A warm welcome to all of you at the Third FIPIC Summit! I am delighted that Prime Minister James Marape is co-hosting this summit with me. I would like to express my gratitude to him and his team for all the arrangements made for the Summit here in Port Moresby.
Excellencies,
This time, we are meeting after a long time. Meanwhile, the world has gone through a difficult period of Covid pandemic and many other challenges. The impact of these challenges has been felt most by the countries of the Global South.
Climate change, natural disasters, hunger, poverty, and various health-related challenges were already prevalent. Now, new issues are emerging. Barriers are arising in the supply chains of food, fuel, fertilizer, and pharmaceuticals.
Those whom we considered trustworthy, it turned out that they were not standing by our side in times of need. During these challenging times, an old saying has proven true: "A Friend in need is a friend indeed."
I am glad that India stood with its Pacific island friends during this challenging time. Whether it was vaccines or essential medicines, wheat or sugar; India, in line with its capabilities, has been assisting all partner countries.
Excellencies,
As I have said before, for me, you are not Small Island States, but Large Ocean Countries. It is this vast ocean that connects India with all of you. The Indian philosophy has always viewed the world as one family.
The theme of our ongoing G-20 Presidency this year, 'One Earth, One Family, One Future,' is also based on this ideology.
This year, in January, we organized the Voice of Global South Summit, in which your representatives participated and shared their thoughts. I congratulate you for that. India considers it a responsibility to bring the issues, expectations and aspirations of the Global South to the attention of the world through the G-20 platform.
Excellencies,
In the last two days, I have made the same effort at the G-7 outreach Summit as well. His Excellency Mark Brown, who was representing the Pacific Island Forum there, can attest to it.
Excellencies,
India has set ambitious targets on the issue of climate change, and I am pleased that we are working rapidly towards them.
Last year, I launched the mission LiFE - Lifestyle For Environment, along with the UN Secretary-General. I would like you to join this movement as well.
India has taken initiatives like the International Solar Alliance and CDRI. I understand that most of you are already part of the Solar Alliance. I believe you will also find the CDRI programs useful. On this occasion, I invite all of you to join these initiatives.
Excellencies,
While prioritizing food security, we have also focused on nutrition and environmental conservation. The year 2023 has been declared as the International Year of Millets by the UN. India has given the status of "Shree Ann" to this superfood.
They require less water for cultivation and are nutritionally rich. I believe that millets can make a significant contribution to ensuring sustainable food security in your countries as well.
Excellencies,
India respects your priorities. It feels proud to be your development partner. Whether it's humanitarian assistance or your development, you can count India as a reliable partner. Our perspective is based on human values.
Convention Center in Palau;
Waste management project in Nauru;
Seeds for cyclone-affected farmers in Fiji;
And solar light project in Kiribati.
All of these are based on the same sentiment.
We are ready to share our capabilities and experiences with you without any hesitation.
Whether it's digital technology or space technology; Whether it's health security or food security; Whether it's climate change or environmental conservation; We are with you in every way.
Excellencies,
We share your belief in multilateralism. We support a free, open, and inclusive Indo-Pacific. We respect the sovereignty and integrity of all countries.
The voice of the Global South should also resonate strongly in the UN Security Council. For this, reform of the international institutions - should be our shared priority.
I had discussions with Australia, the United States, and Japan in Hiroshima as part of the QUAD. This dialogue has a special focus on the Indo-Pacific region. In the QUAD meeting, we have taken decision to establish the Radio Access Network (RAN) in Palau. In a plurilateral format, we will enhance partnership with Pacific Island countries.
Excellencies,
I am glad to hear that the Sustainable Coastal and Ocean Research Institute (SCORI) has been established at the University of the South Pacific in Fiji. This institute connects India's experiences in sustainable development with the vision of Pacific Island countries.
In addition to research and development, it will be valuable in addressing the challenges of climate change. Today, I am pleased that SCORI is dedicated to the well-being, progress, and prosperity of citizens from 14 countries.
Similarly, I am delighted that the launch of the website for space technology is taking place for national and human development. Through this, you will be able to download remote sensing data of your country from the Indian satellite network and utilize it in your respective national development plans.
Excellencies,
Now, I am eager to hear your thoughts. Once again, thank you very much for participating in this summit today.
DISCLAIMER - This is the approximate translation of Prime Minister's remarks. Original remarks were delivered in Hindi.