ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ଫିପିକ ତୃତୀୟ ଶିଖର ସମ୍ମିଳନୀରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ପ୍ରାରମ୍ଭିକ ବକ୍ତବ୍ୟର ମୂଳ ପାଠ
22 MAY 2023 12:58PM by PIB Bhubaneswar
ମାନ୍ୟଗଣ୍ୟ,
ତୃତୀୟ ଫିପିକ ସମ୍ମିଳନୀରେ ଆପଣ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ହାର୍ଦ୍ଦିକ ସ୍ୱାଗତ । ମୋତେ ଖୁସି ଲାଗୁଛି ଯେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଜେମ୍ସ ମରାପେ ମୋ ସହିତ ଏହି ସମ୍ମିଳନୀର ଆୟୋଜନ କରୁଛନ୍ତି । ଏଠାରେ ପୋର୍ଟ ମୋରେସବୀରେ ଅନୁଷ୍ଠିତ ସମ୍ମିଳନୀର ବ୍ୟବସ୍ଥା ପାଇଁ ମୁଁ ତାଙ୍କୁ ଏବଂ ତାଙ୍କର ଟିମକୁ ଧନ୍ୟବାଦ ଜଣାଉଛି ।
ମାନ୍ୟଗଣ୍ୟ,
ଏଥର ଆମେ ବହୁ ଦିନ ପରେ ସାକ୍ଷାତ କରୁଛୁ । ଏହା ମଧ୍ୟରେ ବିଶ୍ୱ କୋଭିଡ୍ ମହାମାରୀ ଏବଂ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ଅନେକ ଆହ୍ୱାନର କଠିନ ସମୟ ଦେଇ ଗତି କରୁଛି । ଏହି ଆହ୍ୱାନ ଗୁଡ଼ିକର ପ୍ରଭାବ ଗ୍ଲୋବାଲ ସାଉଥର ଦେଶମାନଙ୍କ ଉପରେ ସର୍ବାଧିକ ପଡ଼ିଛି । ଜଳବାୟୁ ପରିବର୍ତ୍ତନ, ପ୍ରାକୃତିକ ବିପର୍ଯ୍ୟୟ, କ୍ଷୁଧା, ଦାରିଦ୍ର୍ୟ, ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ସହିତ ଜଡ଼ିତ ବହୁତ ଗୁଡ଼ିଏ ଆହ୍ୱାନଗୁଡ଼ିକ ପୂର୍ବରୁ ଥିଲା । ବର୍ତ୍ତମାନ, ନୂତନ ସମସ୍ୟାମାନ ଉତ୍ପନ୍ନ ହେଉଛି । ଖାଦ୍ୟ, ଇନ୍ଧନ, ସାର ଏବଂ ଫାର୍ମାର ଯୋଗାଣ ଶୃଙ୍ଖଳାରେ ବାଧା ଆସୁଛି । ଯେଉଁମାନଙ୍କୁ ଆମେ ନିଜର ବୋଲି ବିଶ୍ୱାସଯୋଗ୍ୟ ମାନୁଥିଲୁ, ଜଣାପଡ଼ିଲା ଯେ ଆବଶ୍ୟକତା ସମୟରେ ସେମାନେ ଆମ ସହିତ ଛିଡ଼ା ହୋଇ ନ ଥିଲେ । ଏହି କଠିନ ସମୟରେ ପୁରୁଣା କଥା ସତ ହେଲା- ଆବଶ୍ୟକତା ସମୟର ବନ୍ଧୁ ପ୍ରକୃତ ବନ୍ଧୁ ।
ମୁଁ ଖୁସି ଯେ ଏହି ଆହ୍ୱାନ ସମୟରେ ଭାରତ ପ୍ରଶାନ୍ତ ମହାସାଗରରେ ଥିବା ସାଥୀମାନଙ୍କ ସହିତ କାନ୍ଧ ମିଳାଇ ଠିଆ ହୋଇଥିଲା । ଭାରତରେ ତିଆରି ହୋଇଥିବା ଭାକସିନ ହେଉ କିମ୍ବା ଅତ୍ୟାବଶ୍ୟକ ଔଷଧ, ଗହମ ହେଉ କିମ୍ବା ଚିନି, ଭାରତ ନିଜର ସାମର୍ଥ୍ୟ ଅନୁଯାୟୀ ସମସ୍ତ ସାଥୀ ଦେଶକୁ ସାହାଯ୍ୟ କରିବାକୁ ଲାଗିଲେ ।
ମାନ୍ୟଗଣ୍ୟ,
ଯେମିତି ମୁଁ ପୂର୍ବରୁ ମଧ୍ୟ କହିଥିଲି, ମୋ ପାଇଁ ଆପଣ ବିଶାଳ ମହାସାଗର ଅଟନ୍ତି, ଛୋଟ ଦ୍ୱୀପପୁଞ୍ଜ ନୁହନ୍ତି । ଆପଣଙ୍କ ସହ ଏହି ମହାସାଗର ଭାରତକୁ ଆପଣଙ୍କ ସହିତ ଯୋଡ଼ିଥାଏ । ଭାରତୀୟ ବିଚାରଧାରାରେ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ବିଶ୍ୱକୁ ଗୋଟିଏ ପରିବାର ଭଳି ଦେଖାଯାଇଛି । ଚଳିତ ବର୍ଷ ଆମର ଚାଲିଥିବା ଜି-୨୦ ପ୍ରେସିଡେନ୍ସିର ବିଷୟବସ୍ତୁ ଥିଲା- ‘ଗୋଟିଏ ପୃଥିବୀ, ଗୋଟିଏ ପରିବାର, ଗୋଟିଏ ଭବିଷ୍ୟତ’ ମଧ୍ୟ ଏହି ବିଚାରଧାରା ଉପରେ ଆଧାରିତ ଅଟେ । ଚଳିତ ବର୍ଷ ଜାନୁଆରୀରେ ଆମେ ଭଏସ୍ ଅଫ୍ ଗ୍ଲୋବାଲ୍ ସାଉଥ୍ ସମ୍ମିଳନୀର ଆୟୋଜନ କରିଥିଲୁ । ଆପଣଙ୍କ ପ୍ରତିନିଧିମାନେ ଏଥିରେ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରିଥିଲେ । ନିଜସ୍ୱ ବିଚାରଧାରାକୁ ବାଣ୍ଟିଥିଲେ । ଏଥିପାଇଁ ମୁଁ ଆପଣଙ୍କୁ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଉଛି । ଭାରତ ଗ୍ଲୋବାଲ୍ ସାଉଥର ଚିନ୍ତାଧାରା, ତାହାର ଭବିଷ୍ୟତ ଏବଂ ଆକାଂକ୍ଷାକୁ ଜି-୨୦ ମାଧ୍ୟମରେ ବିଶ୍ୱ ସମ୍ମୁଖରେ ପହଂଚାଇବା ଆମର ଦାୟିତ୍ୱ ହୋଇଥାଏ ।
ମାନ୍ୟଗଣ୍ୟ,
ଗତ ଦୁଇଦିନ ମଧ୍ୟରେ, ଜି-୭ ଆଉଟରିଚ ସମ୍ମିଳନୀରେ ମଧ୍ୟ ମୋର ଏହି ପ୍ରୟାସ ରହିଥିଲା । ସେଠାରେ ତାଙ୍କର ମହାମହିମ ମାର୍କ ବ୍ରାଉନ, ଯିଏ ପ୍ରଶାନ୍ତ ଦ୍ୱୀପପୁଞ୍ଜ ଫୋରମର ପ୍ରତିନିଧିତ୍ୱ କରୁଥିଲେ, ସେ ଏହାର ସାକ୍ଷୀ ଅଟନ୍ତି ।
ମାନ୍ୟଗଣ୍ୟ,
ଜଳବାୟୁ ପରିବର୍ତ୍ତନ ବିଷୟ ଉପରେ ଭାରତ ମହତ୍ୱାକାଂକ୍ଷୀ ଲକ୍ଷ୍ୟ ତା’ର ସମ୍ମୁଖରେ ରଖିଛି । ମୋତେ ଖୁସି ଲାଗୁଛି ଯେ, ଆମେ ଏହା ଉପରେ ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛୁ । ଗତବର୍ଷ, ମିଳିତ ଜାତିସଂଘର ସେକ୍ରେଟାରୀ ଜେନେରାଲଙ୍କ ସହ ମୁଁ ମିଶନ ଲାଇଫ- ପରିବେଶଗତ ଜୀବନ ଶୈଳୀ ଶୁଭାରମ୍ଭ କରିଥିଲି । ମୁଁ ଚାଂହିବି ଯେ ଆପଣ ମଧ୍ୟ ଏହି ଆଂଦୋଳନରେ ଯୋଗ ଦିଅନ୍ତୁ । ଭାରତ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ସୋଲାର ଆଲାଏନ୍ସ ଏବଂ ସିଡିଆରଆଇ ଭଳି ପଦକ୍ଷେପ ନେଇଛି । ମୁଁ ବୁଝିପାରୁଛି ଯେ ସୋଲାର ଆଲାଏନ୍ସ ସହିତ ଆପଣମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରୁ ଅଧିକରୁ ଅଧିକ ଦେଶ ଯୋଡ଼ି ହୋଇଛନ୍ତି । ମୋର ବିଶ୍ୱାସ ଯେ ସିଡିଆରଆଇ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମକୁ ମଧ୍ୟ ଆପଣ ଉପଯୋଗୀ ଭାବରେ ପାଇବେ । ମୁଁ ଏହି ଅବସରରେ ଆପଣ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ଏହି ପଦକ୍ଷେପ ସହିତ ଯୋଡ଼ି ହେବା ପାଇଁ ନିମନ୍ତ୍ରଣ କରୁଛି ।
ମାନ୍ୟଗଣ୍ୟ,
ଖାଦ୍ୟ ନିରାପତ୍ତାକୁ ପ୍ରାଥମିକତା ଦେବାବେଳେ ଆମେ ପୁଷ୍ଟିକର ଖାଦ୍ୟ ଏବଂ ପରିବେଶ ସୁରକ୍ଷାକୁ ମଧ୍ୟ ଧ୍ୟାନରେ ରଖିଛୁ । ଜାତିସଂଘ ଦ୍ୱାରା ୨୦୨୩ ବର୍ଷକୁ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ମିଲେଟ ବର୍ଷ ଭାବରେ ଘୋଷଣା କରାଯାଇଛି । ଭାରତ ଏହି ସୁପର ଫୁଡକୁ ଶ୍ରୀ ଅନ୍ନ ମାନ୍ୟତା ଦେଇଛି । ସେଗୁଡ଼ିକର ଚାଷ ପାଇଁ କମ ଜଳ ଆବଶ୍ୟକ ପଡ଼ିଥାଏ ଏବଂ ସେଗୁଡ଼ିକ ଅଧିକ ପୁଷ୍ଟିକର ଖାଦ୍ୟ ମଧ୍ୟ ହୋଇଥାଏ । ମୁଁ ବିଶ୍ୱାସ କରୁଛି ଯେ ଆପଣଙ୍କ ଦେଶରେ ମଧ୍ୟ ନିରନ୍ତର ଭାବେ ଖାଦ୍ୟ ନିରାପତ୍ତା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବାରେ ମିଲେଟ ଏକ ବଡ଼ ଅବଦାନ ଦେଇପାରେ ।
ମାନ୍ୟଗଣ୍ୟ,
ଭାରତ ଆପଣଙ୍କର ପ୍ରାଥମିକତା ଗୁଡ଼ିକର ସମ୍ମାନ କରିଥାଏ । ଆପଣଙ୍କର ବିକାଶରେ ସହଯୋଗୀ ହେବା ଉପରେ ଗର୍ବ ଅନୁଭବ କରିଥାଏ । ମାନବିକତାର ସହାୟତା ହେଉ କିମ୍ବା ଆପଣଙ୍କର ବିକାଶ; ଭାରତକୁ ଆପଣ ନିର୍ଭରଯୋଗ୍ୟ ଅଂଶୀଦାର ଭାବରେ ଦେଖିପାରିବେ । ଆମର ଆଭିମୁଖ୍ୟ ମାନବିକ ମୂଲ୍ୟବୋଧ ଉପରେ ଆଧାରିତ ।
ପାଲାଭର ସମ୍ମିଳନୀ କେନ୍ଦ୍ର;
ନାଭରୁ ବର୍ଜ୍ୟବସ୍ତୁ ପରିଚାଳନା କେନ୍ଦ୍ର;
ଫିଜିର ସାଇକ୍ଲୋନ ପ୍ରଭାବିତ କୃଷକମାନଙ୍କ ପାଇଁ ବିହନ;
ଏବଂ କିରିବାସର ସୋଲୋର ଆଲୋକ ପ୍ରକଳ୍ପ ।
ଏହା ସମସ୍ତ ଏହି ଅନୁଭବ ଉପରେ ଆଧାରିତ ଅଟେ । ଆମେ ବିନା କୌଣସି ସଂକୋଚରେ, ନିଜର ସାମର୍ଥ୍ୟ ଏବଂ ଅଭିଜ୍ଞତାକୁ ଆପଣଙ୍କ ସହିତ ବାଣ୍ଟିବାକୁ ପ୍ରସ୍ତୁତ ଅଛୁ । ଡିଜିଟାଲ ଟେକ୍ନୋଲୋଜି ହେଉ କିମ୍ବା ସ୍ପେସ୍ ଟେକ୍ନୋଲୋଜୀ; ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ସୁରକ୍ଷା ହେଉ କିମ୍ବା ଖାଦ୍ୟ ସୁରକ୍ଷା; ଜଳବାୟୁ ପରିବର୍ତ୍ତନ ହେଉ କିମ୍ବା ପର୍ଯ୍ୟାବରଣ ସଂରକ୍ଷଣ; ଆମେ ସବୁ ସମୟରେ ଆପଣଙ୍କ ସହିତ ରହିଛୁ ।
ମାନ୍ୟଗଣ୍ୟ,
ଆପଣଙ୍କ ଭଳି ଆମେ ବହୁ ପକ୍ଷୀୟତା ଉପରେ ବିଶ୍ୱାସ କରୁ । ମୁକ୍ତ, ଖୋଲା ଏବଂ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ ଇଣ୍ଡୋ-ପାସିଫିକର ସମର୍ଥନ କରୁଛୁ । ସମସ୍ତ ଦେଶର ସାର୍ବଭୌମତ୍ୱ ଏବଂ ଅଖଣ୍ଡତାକୁ ସମ୍ମାନ ଦେଉଛୁ । ଜାତିସଂଘ ସୁରକ୍ଷା ପରିଷଦର ଶିଖରରୁ ଗ୍ଲୋବାଲ ସାଉଥର ସ୍ୱର ମଧ୍ୟ ଉଠାଯିବା ଉଚିତ । ଏଥିଫାଇଁ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ଅନୁଷ୍ଠାନଗୁଡ଼ିକର ସଂସ୍କାର ଆମର ସାଧାରଣ ପ୍ରାଥମିକତା ହେବା ଉଚିତ । ହିରୋସିମା, ଅଷ୍ଟ୍ରେଲିଆ, ଆମେରିକା ଏବଂ ଜାପାନ ସହିତ କ୍ୱାଡରେ କଥାହେଲି । ଏହି ବାର୍ତ୍ତାଳପ ସମୟରେ ବିଶେଷ ଭାବରେ ଭାରତ-ପ୍ରଶାନ୍ତ ମହାସାଗର ସମ୍ପର୍କରେ ଦୃଷ୍ଟି ଆକର୍ଷଣ କରାଯାଇଛି । କ୍ୱାଡର ବୈଠକରେ ଆମେ ପାଲାଉରେ ରେଡିଓ ଆକ୍ସେସ ନେଟୱର୍କ (ଆରଏଏନ) ସ୍ଥାପନ କରିବାକୁ ନିଷ୍ପତ୍ତି ନେଇଛୁ । ଆମେ ବହୁମୁଖି ଫର୍ମାଟରେ ପ୍ରଶାନ୍ତ ଦ୍ୱୀପ ଦେଶଗୁଡ଼ିକ ସହିତ ଯୋଗାଯୋଗ ବୃଦ୍ଧି କରିବୁ ।
ମାନ୍ୟଗଣ୍ୟ,
ମୁଁ ଖୁସି ଯେ ଫିଜିର ଦକ୍ଷିଣ ପ୍ରଶାନ୍ତ ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟରେ ସ୍ଥାୟୀ ଉପକୂଳ ଏବଂ ମହାସାଗର ଅନୁସନ୍ଧାନ ପ୍ରତିଷ୍ଠାନ (ଏସସିଓଆରଆଇ) ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରାଯାଇଛି । ଏହି ଅନୁଷ୍ଠାନ ପ୍ରଶାନ୍ତ ଦ୍ୱୀପପୁଞ୍ଜର ଦୂରଦୃଷ୍ଟି ସହିତ ନିରନ୍ତର ବିକାଶରେ ଭାରତର ଅଭିଜ୍ଞତାକୁ ଯୋଡ଼ିବ । ଆରଏଣ୍ଡଡି ସହିତ ଜଳବାୟୁ ପରିବର୍ତ୍ତନର ଆହ୍ୱାନଗୁଡ଼ିକୁ ସମାଧାନ କରିବାରେ ଏହା ମଧ୍ୟ ଉପଯୋଗୀ ହେବ । ଆଜି ମୁଁ ୧୪ ଦେଶ ନାଗରିକଙ୍କ କଲ୍ୟାଣ, ପ୍ରଗତି ଏବଂ ସମୃଦ୍ଧତା ପାଇଁ ଉତ୍ସର୍ଗ କରି ମୁଁ ଖୁସି ଅନୁଭବ କରୁଛି । ସେହିଭଳି ଭାବରେ, ମୋତେ ଖୁସି ଲାଗୁଛି ଯେ ଜାତୀୟ ଏବଂ ମାନବ ବିକାଶରେ ସ୍ପେସ୍ ଟେକ୍ନୋଲୋଜୀର ବ୍ୟବହାର ପାଇଁ ୱେବସାଇଟ ଉନ୍ମୋଚିତ ହୋଇଛି । ଏହା ମାଧ୍ୟମରେ, ଆପଣ ଭାରତୀୟ ଉପଗ୍ରହ ନେଟୱର୍କରୁ ଆପଣଙ୍କ ଦେଶର ରିମୋଟ ସେନ୍ସିଂ ଡାଟା ଡାଉନଡୋଲ କରିବାକୁ ସମର୍ଥ ହେବେ । ଏହାକୁ ନିଜ ନିଜ ଜାତୀୟ ବିକାଶ ଯୋଜନାରେ ବ୍ୟବହାର କରିବାକୁ ସକ୍ଷମ ହେବେ ।
ମାନ୍ୟଗଣ୍ୟ,
ବର୍ତ୍ତମାନ ମୁଁ ଆପଣ ସମସ୍ତଙ୍କ ବିଚାର ଜାଣିବା ପାଇଁ ଆଗ୍ରହୀ ଅଛି । ପୁଣିଥରେ, ଆଜି ଏହି ସମ୍ମିଳନୀରେ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରିଥିବାରୁ ଆପଣ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ବହୁତ ଧନ୍ୟବାଦ ।

Prime Minister's Office
English translation of Prime Minister's opening statement at the FIPIC III Summit
22 MAY 2023 12:58PM by PIB Delhi
Excellencies,
A warm welcome to all of you at the Third FIPIC Summit! I am delighted that Prime Minister James Marape is co-hosting this summit with me. I would like to express my gratitude to him and his team for all the arrangements made for the Summit here in Port Moresby.
Excellencies,
This time, we are meeting after a long time. Meanwhile, the world has gone through a difficult period of Covid pandemic and many other challenges. The impact of these challenges has been felt most by the countries of the Global South.
Climate change, natural disasters, hunger, poverty, and various health-related challenges were already prevalent. Now, new issues are emerging. Barriers are arising in the supply chains of food, fuel, fertilizer, and pharmaceuticals.
Those whom we considered trustworthy, it turned out that they were not standing by our side in times of need. During these challenging times, an old saying has proven true: "A Friend in need is a friend indeed."
I am glad that India stood with its Pacific island friends during this challenging time. Whether it was vaccines or essential medicines, wheat or sugar; India, in line with its capabilities, has been assisting all partner countries.
Excellencies,
As I have said before, for me, you are not Small Island States, but Large Ocean Countries. It is this vast ocean that connects India with all of you. The Indian philosophy has always viewed the world as one family.
The theme of our ongoing G-20 Presidency this year, 'One Earth, One Family, One Future,' is also based on this ideology.
This year, in January, we organized the Voice of Global South Summit, in which your representatives participated and shared their thoughts. I congratulate you for that. India considers it a responsibility to bring the issues, expectations and aspirations of the Global South to the attention of the world through the G-20 platform.
Excellencies,
In the last two days, I have made the same effort at the G-7 outreach Summit as well. His Excellency Mark Brown, who was representing the Pacific Island Forum there, can attest to it.
Excellencies,
India has set ambitious targets on the issue of climate change, and I am pleased that we are working rapidly towards them.
Last year, I launched the mission LiFE - Lifestyle For Environment, along with the UN Secretary-General. I would like you to join this movement as well.
India has taken initiatives like the International Solar Alliance and CDRI. I understand that most of you are already part of the Solar Alliance. I believe you will also find the CDRI programs useful. On this occasion, I invite all of you to join these initiatives.
Excellencies,
While prioritizing food security, we have also focused on nutrition and environmental conservation. The year 2023 has been declared as the International Year of Millets by the UN. India has given the status of "Shree Ann" to this superfood.
They require less water for cultivation and are nutritionally rich. I believe that millets can make a significant contribution to ensuring sustainable food security in your countries as well.
Excellencies,
India respects your priorities. It feels proud to be your development partner. Whether it's humanitarian assistance or your development, you can count India as a reliable partner. Our perspective is based on human values.
Convention Center in Palau;
Waste management project in Nauru;
Seeds for cyclone-affected farmers in Fiji;
And solar light project in Kiribati.
All of these are based on the same sentiment.
We are ready to share our capabilities and experiences with you without any hesitation.
Whether it's digital technology or space technology; Whether it's health security or food security; Whether it's climate change or environmental conservation; We are with you in every way.
Excellencies,
We share your belief in multilateralism. We support a free, open, and inclusive Indo-Pacific. We respect the sovereignty and integrity of all countries.
The voice of the Global South should also resonate strongly in the UN Security Council. For this, reform of the international institutions - should be our shared priority.
I had discussions with Australia, the United States, and Japan in Hiroshima as part of the QUAD. This dialogue has a special focus on the Indo-Pacific region. In the QUAD meeting, we have taken decision to establish the Radio Access Network (RAN) in Palau. In a plurilateral format, we will enhance partnership with Pacific Island countries.
Excellencies,
I am glad to hear that the Sustainable Coastal and Ocean Research Institute (SCORI) has been established at the University of the South Pacific in Fiji. This institute connects India's experiences in sustainable development with the vision of Pacific Island countries.
In addition to research and development, it will be valuable in addressing the challenges of climate change. Today, I am pleased that SCORI is dedicated to the well-being, progress, and prosperity of citizens from 14 countries.
Similarly, I am delighted that the launch of the website for space technology is taking place for national and human development. Through this, you will be able to download remote sensing data of your country from the Indian satellite network and utilize it in your respective national development plans.
Excellencies,
Now, I am eager to hear your thoughts. Once again, thank you very much for participating in this summit today.
DISCLAIMER - This is the approximate translation of Prime Minister's remarks. Original remarks were delivered in Hindi.