প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
প্রধান মন্ত্রীনা এফ.আই.পি.আই.সি. III সম্মিৎ হৌদোকপদা থমখিবা ৱারোলগী মনিপুরি ৱাহন্থোক
22 MAY 2023 12:58PM by PIB Imphal
এক্সিলেন্সীশিং,
অহুমশুবা এফ.আই.পি.আই.সি. সম্মিৎতা ময়ামবু তরাম্না ওকচরি! প্রধান মন্ত্রী জেমস মারাপেনা ঐহাক্কা লোয়ননা সম্মিৎ অসিদা পুন্না ময়াই তাংবল লৌবা ফংজবদা নুংঙাইবা পোকই। মহাক অমসুং মহাক্কী তীমনা পোর্ত মোর্সবীদা সম্মিৎ অসিগীদমক শিনবী লাংবীরম্বগীদমক ঐহাক্না তৌবীমল খঙবা উৎচরি।
এক্সিলেন্সীশিং,
হন্দক্তি ঐখোয়না মতম কুইরবগী তুংদা উন্নরি। মরক অদুদা মালেমনা কোবিদ লাইচৎ অমসুং অতোপ্পা শীংনবা কয়াগী অৱাবা মতম অমা মায়োক্নখি। শীংনবশিং অসিগী শাফু অসি গ্লোবেল সাউথকী লৈবাক অয়াম্বনা থেংনখি।
ক্লাইমেৎ চেঞ্জ, মহৌশাগী খুদোংথিবা, চাবা ফংবা, লায়রবা অমসুং তোঙান-তোঙানবা হকশেলগা মরী লৈনবা শীংনবশিং হন্নদগী লৈখি। হৌজিক অনৌবা সমস্যাশিং থোরক্লি। চীঞ্জাক তাও, হার অমসুং ফার্মাক্যুতিকেল্সকী সপ্লাই চেন্দা অপনবশিং থোরক্লি।
ঐখোয়না থাজখিবা মীওইশিং অদুনা তেংবাং পীগদবা মতমদা ঐখোয়গীদমক লেপ্পীখিদে। অৱাবা মতম অসিগী মনুংদা, অরিবা মতমদগী হায়ন্দুনা লাকখিবা ৱাফম অমা চুম্মি তাকখি: “অৱাবা তারবা মতমদা লেপ্পীবা মরুপ অদু তশেংবা মরুপনি”।
ভারতনা অৱাবা তারবা মতমদা মাগী পেসিফিক আইলেন্দ মরুপশিংগীদমক লেপখিবদা ঐহাক্না নুংঙাইবা পোকই। ভেক্সিন নত্ত্রগা তঙাই ফদবা হীদাক-লাংথকশিং, গেহু নত্ত্রগা চিনি ওইরবসু ভারতনা মাগী মতিক ময়াইগী মতুং ইন্না মপাং ওইরিবা লৈবাক পুম্নমক্তা মতেং পাংলি।
এক্সিলেন্সীশিং,
ঐহাক্না মমাংদা হায়খ্রে ঐহাক্কী ওইনদি নখোয় অপীকপা আইলেন্দ স্তেৎশিং নত্তে অচৌবা ওসিন কন্ত্রীশিংনি। অচৌবা সমুদ্র অসিনা ভারতকা নখোয় পুম্নমক্কা শম্নহল্লি। ভারতকী ফিলোসোফীনা মালেমবু ইমুং অমা ওইনা মতম চুপ্পদা উদুনা লাকখি।
ঐখোয়গী হৌজিক চত্থরিবা চহি অসিগী জি-২০ প্রসিদেন্সীগী থিম অসি ৱাখল্লোন অসিদা য়ুম্ফম ওইরিবা ‘ৱান আর্থ, আন ফেমিলী, ৱান ফ্যুচর’না ওইরি।
চহি অসিগী জনুৱারীদা ঐখোয়না ভোইস ওফ গ্লোবেল সাউথ সম্মিৎ পাঙথোকখি, মসিদা নখোয়গী মীহুৎশিংনা শরুক য়াখি অমসুং মখোয়গী ৱাখল্লোনশিং শিয়র তৌখি। মসিগীদমক ঐহাক্না অদোমবু থাগৎচরি। ভারতনা জি-২০ প্লেৎফোর্মগী খুত্থাংদা মালেমদা গ্লোবেল সাউথকী সমস্যাশিং, অপাম্বা অমসুং অনীংবশিং য়ৌহনবগী থৌদাং লৈ হায়না লৌই।
এক্সিলেন্সীশিং,
হৌখিবা নুমিৎ নিনি অসিদা ঐহাক্না জি-৭ আউৎরীচ সম্মিৎতা চপ মান্ননা হোৎনখি। হিস এক্সিলেন্সী মার্ক ব্রাউন্দ, মফম অদুদা পেসিফিক আইলেন্দ ফোরমগী মীহুৎ ওইনা লাকখিবা অসিনসু মসিবু এতেস্ত তৌবা য়াগনি।
এক্সিলেন্সীশিং,
ক্লাইমেৎ চেঞ্জকী সমস্যাশিংদা ভারতনা অচৌবা পান্দমশিং থমখি অমসুং মখোয়গী মাইকৈদা ঐখোয়না খোঙজেল য়াংনা থবক পাইখৎলিবা অসিদা ঐহাক্না নুংঙাইবা পোকই।
মমাং চহিদা ঐহাক্না য়ু.এন. সেক্রেতরী-জেনরেলগা লোয়ননা মিসন লাইফ –লাইফস্তাইল ফোর এনভাইর্নমেন্ত হৌদোকখি। ময়াম্না খোঙজং অসিদা য়াওশিনবা ঐহাক্না পাম্মি।
ভারতনা ইন্তর্নেস্নেল সোলর এলাইন্স অমসুং সি.দি.আর.আই.গুম্বা থৌশিলশিং পাইখৎখি। ঐহাক্না খঙই নখোয় অয়াম্বনা সোলর এলাইন্স য়াওই। নখোয়না সি.দি.আর.আই. প্রোগ্রামসু কান্নৈ হায়বা খঙগনি হায়না ঐহাক্না থাজৈ। থৌরম অসিদা ঐহাক্না পুম্নমকপু থৌশিলশিং অসিদা য়াওশিন্নবা বর্তন তৌজরি।
এক্সিলেন্সীশিং,
ফুদ সেক্যুরিতীদা মরু ওইবা মীৎয়েং চংদুনা ঐখোয়না ন্যুত্রিসন অমসুং এনভাইর্নমেন্তেল কঞ্জর্বেসন্দা মীৎয়েং চংখি। ২০২৩বু য়ু.এন.না ইন্তর্নেস্নেল ইয়র ওফ মিল্লেৎস হায়না লাউথোকখি। ভারতনা সুপরফুদ অসিদা “শ্রী অন্ন” হায়বগী মীংথোন পীখি।
মখোয়বু থাবদা ঈশিং য়াম্না চংদে অমসুং মচি য়াম্না ওই। ঐহাক্না থাজৈ মিল্লেৎনা নখোয়গী লৈবাকশিংদসু সস্তেনেবল ফুদ সেক্যুরিতী লৈহনবদা চাউনা শরুক তম্বা ঙমগনি।
এক্সিলেন্সীশিং,
ভারতনা নখোয়না মরু ওইনা লৌরিবশিংবু ইকাই খুম্নৈ। নখোয়গী চাউখৎ খোঙচৎকী মপাং ওইবা ফংজবদা চাউথোকচবা পোকই। হ্যুমেনিতরিয়ন এসিস্তেন্ত নত্ত্রগা নখোয়গী চাউখৎ-থৌরাং ওইরবসু নখোয়না ভারতপু থাজবা য়াবা মপাং অমা ওইনা লৌবা য়াগনি। ঐখোয়গী ৱাখল্লোন অসি হ্যুমেন ভেল্যুশিংদা য়ুম্ফম ওই।
পালৌদা লৈবা কনভেন্সন সেন্তর; নৌরুদা লৈবা ৱেস্ত মেনেজমেন্ত প্রোজেক্ত, ফিজিদা লৈবা সীদস ফোর সাইক্লোন-এফেক্তেদ ফার্মরস; অমসুং কিরিবাতিগী সোলর লাইৎ প্রোজেক্ত।
পুম্নমক অসি চপ মান্নবা ৱাখল্লোন্দা য়ুম্ফম ওই।
নীংহন্নবা লৈতনা ঐখোয়না অদোমদা ঐখোয়গী কেপাবিলিতিশিং অমসুং এক্সপরিয়েন্সশিং শিয়র তৌনবা শেম-শাদুনা লৈ।
দিজিতেল তেক্নোলোজী নত্ত্রগা স্পেস তেক্নোলোজী ওইরবসু; হেল্থ সেক্যুরিতী নত্ত্রগা ফুদ সেক্যুরিতী ওইরবসু; ক্লাইমেৎ চেঞ্জ নত্ত্রগা এনভাইর্নমেন্তেল কঞ্জর্বেসন ওইরবসু; ঐখোয়না হীরম খুদিংমক্তা নখোয়গীদমক লেপ্পী।
এক্সিলেন্সীশিং,
নখোয়না মলতিলেতরেলিজমদা থাজবা থম্মিবা অদু ঐখোয়নসু থম্মি। ঐখোয়না ফ্রী, ওপন অমসুং ইনক্লুসিন ইন্দো-পেসিফিক অমা ওইহন্নবা সপ্পোর্ত তৌই। ঐখোয়না লৈবাক পুম্নমক্কী সোবরেন্তী অমসুং ইন্তিগ্রিতীবু ইকাই খুম্নৈ।
গ্লোবেল সাউথকী ভোইস অসি য়ু.এন. সেক্যুরিতী কাউন্সিলদা খঙহনগদবনি। মসিগীদমক ইন্তর্নেস্নেল ইন্সতিত্যুসনশিংদা রিফোর্ম পুরকপা অসি – ঐখোয়গী অপুনবা থৌদাং ওইগদবনি।
ঐহাক্না ক্বাদকী শরুক ওইনা ওস্ত্রেলিয়া, য়ুনাইতেদ স্তেৎস, অমসুং জপানগা খন্ন-নৈনখি। দাইলোগ অসিনা ইন্দো-পেসিফিক রিজন্দা অখন্ননা মীৎয়েং চংখি। ক্বাদ মীফমদা ঐখোয়না পালৌদা রেদিও এক্সেস নেৎৱার্ক (আর.এ.এন.) লিংখৎনবা ৱারেপ লৌখি। প্লুরিলেতরেল ফোর্মেৎ অমদা ঐখোয়না পেসিফিক আইলেন্দ লৈবাকশিংগা লোয়ননা পার্তনরশিপ ফগৎহনগনি।
এক্সিলেন্সীশিং,
ফিজিগী য়ুনিভর্সিতী ওফ সি সাউথ পেসিফিক্তা সস্তেনেবল কোস্তেল এন্দ ওসীন রিসর্চ ইন্সতিত্যুত (এস.সি.ও.আর.আই.) লিংখৎলে তাবদা ঐহাক্না নুংঙাইবা পোকই। ইন্সতিত্যুত অসিনা পেসিফিক আইলেন্দ লৈবাকশিংগী বিজনগা লোয়ননা সস্তেনেবল দিবেলপমেন্তদা ভারতকী এক্সপরিয়েন্সশিংগা কন্নেক্ত তৌরগনি।
রিসর্চ অমসুং দিবেলপমেন্তগী মথক্তা মসিনা ক্লাইমেৎ চেঞ্জকী শীংনবশিং কোকহনবদসু কান্নগনি। ঙসি এস.সি.ও.আর.আই. অসি লৈবাক ১৪গী প্রজাশিংগী য়াইফনবা, খুমাং চাউশিন্নবা অমসুং চাউখৎনবা কত্থোকপদা ঐহাক্না নুংঙাইবা পোকই।
মতৌ অসুম্না, নেস্নেল অমসুং হ্যুমেন দিবেলপমেন্তগীদমক স্পেস তেক্নোলোজীগী ৱেবসাইৎ লোঞ্চ তৌরিবা অসিদা ঐহাক্না নুংঙাইবা পোকই। মসিগী খুত্থাংদা অদোম্না ইন্দিয়ন সেতলাইৎ নেৎৱার্ক্তগী নখোয়গী লৈবাক্কী রিমোৎ সেন্সিং দেতা দাউনলোদ তৌদুনা মদুবু নখোয় নশাগী লৈবাক্কী চাউখৎ-থৌরাংগী পোরমশিং য়াৎপদা শীজিন্নবা য়াগনি।
এক্সিলেন্সীশিং,
নখোয়গী ৱাখল্লোনশিং তানবা ঐহাক্না হৌজিক খৌরাংনা ঙাইজরি। অমুক হন্না ঐহাক্না ঙসিগী সম্মিৎ অসিদা শরুক য়ারিবা পুম্নমকপু হন্না-হন্না থাগৎচরি।
খঙহঞ্জবা – মসি প্রধান মন্ত্রীগী ৱারোলগী চাউরাকপা ৱাহন্থোকনি। তশেংবা ৱারোলদা হিন্দীদা পীখি।

Prime Minister's Office
English translation of Prime Minister's opening statement at the FIPIC III Summit
22 MAY 2023 12:58PM by PIB Delhi
Excellencies,
A warm welcome to all of you at the Third FIPIC Summit! I am delighted that Prime Minister James Marape is co-hosting this summit with me. I would like to express my gratitude to him and his team for all the arrangements made for the Summit here in Port Moresby.
Excellencies,
This time, we are meeting after a long time. Meanwhile, the world has gone through a difficult period of Covid pandemic and many other challenges. The impact of these challenges has been felt most by the countries of the Global South.
Climate change, natural disasters, hunger, poverty, and various health-related challenges were already prevalent. Now, new issues are emerging. Barriers are arising in the supply chains of food, fuel, fertilizer, and pharmaceuticals.
Those whom we considered trustworthy, it turned out that they were not standing by our side in times of need. During these challenging times, an old saying has proven true: "A Friend in need is a friend indeed."
I am glad that India stood with its Pacific island friends during this challenging time. Whether it was vaccines or essential medicines, wheat or sugar; India, in line with its capabilities, has been assisting all partner countries.
Excellencies,
As I have said before, for me, you are not Small Island States, but Large Ocean Countries. It is this vast ocean that connects India with all of you. The Indian philosophy has always viewed the world as one family.
The theme of our ongoing G-20 Presidency this year, 'One Earth, One Family, One Future,' is also based on this ideology.
This year, in January, we organized the Voice of Global South Summit, in which your representatives participated and shared their thoughts. I congratulate you for that. India considers it a responsibility to bring the issues, expectations and aspirations of the Global South to the attention of the world through the G-20 platform.
Excellencies,
In the last two days, I have made the same effort at the G-7 outreach Summit as well. His Excellency Mark Brown, who was representing the Pacific Island Forum there, can attest to it.
Excellencies,
India has set ambitious targets on the issue of climate change, and I am pleased that we are working rapidly towards them.
Last year, I launched the mission LiFE - Lifestyle For Environment, along with the UN Secretary-General. I would like you to join this movement as well.
India has taken initiatives like the International Solar Alliance and CDRI. I understand that most of you are already part of the Solar Alliance. I believe you will also find the CDRI programs useful. On this occasion, I invite all of you to join these initiatives.
Excellencies,
While prioritizing food security, we have also focused on nutrition and environmental conservation. The year 2023 has been declared as the International Year of Millets by the UN. India has given the status of "Shree Ann" to this superfood.
They require less water for cultivation and are nutritionally rich. I believe that millets can make a significant contribution to ensuring sustainable food security in your countries as well.
Excellencies,
India respects your priorities. It feels proud to be your development partner. Whether it's humanitarian assistance or your development, you can count India as a reliable partner. Our perspective is based on human values.
Convention Center in Palau;
Waste management project in Nauru;
Seeds for cyclone-affected farmers in Fiji;
And solar light project in Kiribati.
All of these are based on the same sentiment.
We are ready to share our capabilities and experiences with you without any hesitation.
Whether it's digital technology or space technology; Whether it's health security or food security; Whether it's climate change or environmental conservation; We are with you in every way.
Excellencies,
We share your belief in multilateralism. We support a free, open, and inclusive Indo-Pacific. We respect the sovereignty and integrity of all countries.
The voice of the Global South should also resonate strongly in the UN Security Council. For this, reform of the international institutions - should be our shared priority.
I had discussions with Australia, the United States, and Japan in Hiroshima as part of the QUAD. This dialogue has a special focus on the Indo-Pacific region. In the QUAD meeting, we have taken decision to establish the Radio Access Network (RAN) in Palau. In a plurilateral format, we will enhance partnership with Pacific Island countries.
Excellencies,
I am glad to hear that the Sustainable Coastal and Ocean Research Institute (SCORI) has been established at the University of the South Pacific in Fiji. This institute connects India's experiences in sustainable development with the vision of Pacific Island countries.
In addition to research and development, it will be valuable in addressing the challenges of climate change. Today, I am pleased that SCORI is dedicated to the well-being, progress, and prosperity of citizens from 14 countries.
Similarly, I am delighted that the launch of the website for space technology is taking place for national and human development. Through this, you will be able to download remote sensing data of your country from the Indian satellite network and utilize it in your respective national development plans.
Excellencies,
Now, I am eager to hear your thoughts. Once again, thank you very much for participating in this summit today.
DISCLAIMER - This is the approximate translation of Prime Minister's remarks. Original remarks were delivered in Hindi.