ইনফোর্মেসন অমসুং ব্রোদকাস্তিং মন্ত্রালয়
নেস্নেল কনক্লেব ওন ৯ ইয়র্স ওফ দি গভর্নমেন্ত লোইশিনবগী থৌরমদা শেলখুম মন্ত্রীনা অথোইবা মীথুং ওইনা শরুক য়াখ্রে
নহাশিংগী মরক্তা মখোয়গী তুংগী লম্বী উবা ঙম্লিবসি মতিং লৈবা লুচিংবা অমদি লৈঙাক্কী অফবা খুজিল থৌরাংগী ফিরেপশিংখক্তনা ঙমহনবনি: ইনফোর্মেসন অমদি ব্রোদকাস্তিংগী কেন্দ্র মন্ত্রী
পি.এম. গতী শক্তিনা ভারতকী য়ুম্ফম থোনবগী ইনফ্রাস্ত্রকচর পীদুনা 'গিতী' অমদি 'প্রগতি' অনিমক ফংহল্লি: শ্রী অনুরাগ থাকুর
চহি অসিগী খেলো ইন্দিয়া গেম্সতা, অনৌবা নেস্নেল রেকোর্দ ২৫ শেমখি মখোয়গী মরক্তা ২১দি ভারতকী ইমোমশিংনা শেমখিবনি: শ্রী অনুরাগ থাকুর
প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা লুচিংদুনা হৌখিবা চহি ৯সিদা রেস্পোন্সিব লৈঙাক অমগী খুদম থমদুনা মীয়ামগী মীৎয়েঙ অমদি পুক্নিংদা অহোংবা পুরক্লে: শেলথুম মন্ত্রী শ্রীমতী নিরমলা সিতরমন
শেলথুম মন্ত্রীনা জি.এস.তি.গী মরুওইবা রিফোর্মশিং, অরিবা লোশিং লৌথোকখিবা, ইন্সোলভেন্সী এন্দ বেঙ্করপ্তসী কোদ, নুমী মপাঙ্গল হাপ্পা, স্তার্ত-অপ, অমদি কোবিদ-১৯ লাইচৎ মনুংদা পুরকখিবা মরুওইবা রিফোর্মশিংগী মতাঙদা ৱাফম কয়া থমখি
27 MAY 2023 9:24PM by PIB Imphal
শেলথুম অমদি কোর্পোরেৎ এফ্যার্সকী কেন্দ্র মন্ত্রী, শ্রীমতী নির্মলা সিতরমন্না ঙসি বিজ্ঞান ভবনগী প্লেনরী হোলদা পাঙথোকখিবা নেস্নেল কনক্লেব ওন ৯-ইয়র্স ওফ দী গভর্নমেন্তকী লোইশিনবগী থৌরমদা অথোইবা মীথুং ওইনা শরুক য়াখ্রে‍। ঙসি ঙল্লিঙৈদা রেলৱেজকী কেন্দ্র মন্ত্রী শ্রী অস্বিনি বৈষ্ণবনা হৌদোকখিবা থৌরমদুদা থীমেতিক সেসন অহুম পাঙথোক্তুনা তোঙান তোঙানবা লমশিংদগী পেনেলিস্তশিংনা মখোয়গী ৱাখল্লোনশিং ফোঙদোক্নখি অমদি ‘য়ুবা শক্তি’গা ৱারী ৱাতায় শানখি‍।
লোইশিনবগী থৌরমদুদা ইনফোর্মেসন অমদি ব্রোদকাস্তিংগী কেন্দ্র মন্ত্রী শ্রী অনুরাগ থাকুর, ইনফোর্মেসন অমদি ব্রোদকাস্তিংগী কেন্দ্রগী রাজ্য মন্ত্রী দোক্তর এল মুরুগন, আই.বি. মন্ত্রালয়গী সেক্রেতরী শ্রী অপুর্ব চন্দ্র অমদি প্রসার ভারতী সি.ই.ও. শ্রী গৌরব দ্বিবেদীসু শরুক য়াখি‍।
অথোইবা মীথুং অমদি অতৈ শরুক য়াখিবশিংবু তরাম্না ওক্লদুনা, শ্রী অনুরাগ থাকুরনা ভারতকী শক্তম হৌখিবা দেকেদ অসিদা অওন্বা লাক্লি হায়খি‍। নহাশিংনা মখোয়গী তুংগী লম্বী উবা ঙম্লিবসি মতিং লৈবা লুচিংবা অমদি লৈঙাক্কী অফবা খুজিল থৌরাংগী ফিরেপশিংনা ঙমহনবনি হায়না মহাক্না হায়খি‍। মহাক্না লৈবাকসিনা চহি ৯গী মমাঙদা থেংনখিবা শিংনবশিংগী মতাঙদা মীপুম খুদিংমক্কী পুক্নিং চিংশিনখি‍। “অদুবু চহি ৯গী মতুংদা, ভারত তুরোই ঙাম্লোই চৎপা শেন্মিৎলোন ওইদ্রে অমদি খ্বা্য়দগী খোঙজেল য়াঙনা চেনখৎলক্লিবা শেন্মিৎলোন ওইরক্তুনা ব্রিতিস ইকনমীবুসু তুংওইনরম্লগা ৫শুবা খ্বায়দগী চাউবা শেন্মিৎলোন ওইরে,” হায়না মহাক্না মখা তাখি‍।
মন্ত্রীনা মতৌ কমদৌনা প্রধান মন্ত্রীগী খোল্লাউ ‘জান হে তো জহান হে’ অমদি ‘জান ভি, জহান ভি’ পরিংদা কোবিদ-১৯ লাইচৎপু কেন্দ্র লৈঙাক্না থেংনখিবগে হায়বগী মতাংদা নৌহৌননা নীংশিংখি‍। “কোবিদ ভেক্সিন পুথোক্নবা সাইন্তিস্তশিং এঙ্গেজ তৌখি‍। অমখক্তা নত্তনা কোবিদ ভেক্সিন অনি শেমখি অমদি কোবিদ ভেক্সিন দোজ কর,র ২২০লোম মীয়ামদা লেম্না ফংহনখি,” হায়বা ৱাফম মহাক্না থমখি‍।
মরুওইনা কোবিদ-১৯ লাইচৎকী মতমদা লৈঙাক অসিনা ফুদ সিক্যুরিতী লৈহন্নবা হোৎনখিবশিং পল্লদুনা, মন্ত্রীনা মীওই করোর ৮০দা থা ২৮ চুপ্না চাননবা চেঙ হৱায় লেম্না ফংহনখি অমদি হীরম অসিদা লৈঙাক্না লুপা করোর লাখ ৪রোম চাদিং তৌখি হায়খি‍। লাইচৎ মনুংদা বিজিনেসশিংনা থেংনখিবা শিংনবশিং থেংননবগীদমক, ইমর্জেন্সী ক্রেদিৎ লাইন গরেন্তীনচিংবা তোঙান তোঙানবা স্কীমশিং হৌদোক্তুনা বিজিনেসশিং হিংহনবখক নত্তনা হৌজিক মপুং মরৈ ফানা লৈবা ঙম্লি‍। লৈঙাক অসিনা স্তার্তঅপ ইকোসিস্তেমদা পীরিবা মরুওইবা মীৎয়েঙগী মরমদা পল্লদুনা, লৈবাকসিদা য়ুনিকোর্ন ১০০ য়াওনা স্তার্তঅপ লাখ ১ লৈদুনা ভারতনা মালেমগী ৩শুবা খ্বায়দগী চাউবা স্তার্তঅপ ইকোসিস্তেম লৈদুনা চাউথোক্না লেপ্লি হায়না মহাক্না মখা তাখি‍।
শ্রী অনুরাগ থাকুরনা হৌখিবা চহি ৯ সিদা লৈঙাক্না রেকোর্দ ওইনা ফংবা ঙমখ্রবশিং পুথোকখি অমদি লৈঙাক অসিনা দিজিতেল তেক্নোলোজীগী খুত্থাঙদা ত্রান্সপেরেন্সী অমদি একাউন্তেবিলিতী লৈহনবতা নত্তনা বিনিফিসরী করোর ৩.৫দা পক্কাগী য়ুম ফংহল্লি, তোইলেৎ করোর ১২ শাখি, য়ুমথোঙ করোর ১১.৭দা তোতিগী ঈশিং ফংহনখি, নুমী করোর ৯.৬তা উজ্বলা গ্যাস কন্নেক্সন পীখি, এল.ই.দি. বল্ব করোর ১০০ হেন্না য়েন্থোকখি, হৌখিবা চহি ৯সিদা লম্বী শেম্বগী খোঙজেল শরুক মরি হেনগৎহনখি অমদি খুঙ্গং খুদিংমক্তা মৈ ফংহনখি হায়না মহাক্না হায়খি‍। পি.এম. গতী শক্তিনা ভারত্তা ফাউন্দেস্নেল ইনফ্রাস্ত্রকচর পীদুনা ‘গতী’ অমদি ‘প্রগতী’ অনিমক লৈহল্লি হায়না মহাক্না মখা তাখি‍।
মন্ত্রীনা শান্ন-খোৎনবগী বজেৎকী চাকথুং হৌখিবা চহি ৯ অসিদা লুপা করোর ৮৬৪ দগী লুপা করোর ২৭০০দা শরুক অহুম হেন্না হেনগৎলে হায়খি‍। খেলো ইন্দিয়ানচিংবা স্কীমশিংগী খুত্থাঙদা য়ুথ গেম্স, য়ুনিভর্সিতী গেম্স অমদি ৱিন্তর গেম্স পাঙথোক্তুনা শান্নরোয় ১৫,০০০ হেনবনা শরুক য়াদুনা লাক্লি‍। চহি অসিগী খেলো ইন্দিয়া গেম্সতা, অনৌবা নেস্নেল রেকোর্দ ২৫ শেমখি, মখোয়গী মনুংদা ২১দি ভারতকী মমোমশিংনা শেমখিবনি হায়না মহাক্না হায়খি‍।
শ্রী অনুরাগ থাকুরনা ভারতকী দিজিতেল পেমেন্ত ইনফ্রাস্ত্রকচরগী মতিক ময়াইবু পুথোকখি অমদি মসিবু গুগল সি.ই.ও. সুন্দর পিচাই য়াওনা মালেম পুম্বনা শিংথানখিববুসু নৌহৌননা নীংশিংখি‍। হায়রিবা চাউরবা দিজিতেল ইনফ্রাস্ত্রকচর অসিখক্তনা মরম ওইরগা নুপী করোর ২১গী বেঙ্ক একাউন্তশিংদা লুপা করোর ৩১,০০০ ত্রান্সফর তৌখ্রে হায়না মন্ত্রীনা পাউদমখি‍।
“পক্কাগী য়ুম শাবিখ্রবা য়ুমথোঙ করোর ৩.৫গী মনুংদা, ৭৫%দি নুপীশিংগী মমিংদা পানবনি,” হায়না মন্ত্রীনা মখা তাখি‍। লৈঙাক অসিনা হৱাই চপ্পল তোংবা মীসু হৱাই জহাজ তোংদুনা চৎহল্লে‍। লম্বী শেম্বদা খোঙজেল য়াংশিনবনা মরম ওইরগা তোঙান তোঙানবা ময়োল্লমশিংগী মরক্তা লৈনরিবা অরাপ্পা অমদি চৎপদা চঙবা মতম হায়নিংঙাই লৈতনা তেনশিল্লে হায়না মহাক্না ফোঙদোকখি‍।
মালেম অসিনা ভারত্তা থাজবা থম্লি অমদি লৈঙাক্কী থৌরাংগা লোয়ননা, ভারতনা ২০৪৭গী মাঙওইননা চাওখৎপা ভারত অমা ওইবগী পান্দম থংনবগী লম্বীদা চঙশিল্লি হায়বা ৱাফম ফোঙদোক্তুনা মন্ত্রীগী ৱারোল লোইশিনখি‍।
শেলথুম মন্ত্রীনা মহাক্কী ৱারোল লৈঙাক অসিনা সেবা, সুসাসন অমদি গরীব কল্য়ানগী খুত্থাঙদা পায়খৎনিংলিবা থৌরাংশিং পুথোক্লদুনা হৌদোকখি‍। প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীগী লুচিংগী মতাঙদা পল্লদুনা, শ্রীমতী সিতরমন্না, প্রধান মন্ত্রীনা হোৎনবা কনবখক্তনা মীয়ামগী থাজবা ফংবা ঙমখিবনি অমদি হায়রিবা অসিমক মীয়াম্না মহাকপু য়ারিবা অসিদা মমি তাবা ফংই হায়খি অমদি মীয়ামগী মীৎয়েঙসু হোংলে হায়না মখা তাখি‍।
মহাক্কা প্রধান মন্ত্রীনা খন্নখিবগী মতাঙদা পাউদম্লদুনা, শেলথুম মন্ত্রীনা হায়খি, “কোবিদ লাইচৎকী মিংদা ঐনৌবা তেক্স অমত্তা পুথোক্তনবা মহাক্না পাউতাক পীখি অমদি ঐখোয়না মীয়ামদগী ভেক্সিন কাপ্পদগী হৌরগা চাননবা চেঙ হৱায় য়েন্থোকপা ফাওবদা শেল অমত্তা লৌখিদে‍। মদুদা নত্তনা কোবিদ-১৯ লাইচৎ মতুংদসু তেক্স হেনগৎখিদে‍।”
রিফোর্ম্সকী মতাঙদা ৱা ঙাংলদুনা, প্রধান মন্ত্রীনা অরিবা মতমগা চুনদ্রবা লো ১,৫০০ লৌথোক্তুনা রিফোর্মশিং লেপ্তনা পুরক্নবা পুক্নিং থৌগৎখি অমদি অসিগুম্বা লোশিং অসিনা মীয়ামদা ওৎনবা অমদি শেঞ্জা থুমজা তৌনবগী খুৎলায় ওইহন্দবা পাউতাক পীখি হায়না শ্রীমতি সিতরমন্না হায়খি‍।
গুদ্স এন্দ সর্ভিস তেক্স (জি.এস.তি.) রেজিমগী মখাদা লৈরিবা ৱন নেসন, ৱন তেক্সকী খুদম পীরদুনা, লৈঙাক অসিনা স্তেত পুম্নমক য়াওহন্দুনা অচৌবা লেজিসলেসন পুরকপখক নত্তনা মীচম অমদি বিজিনেসশিংদা ইজ ওফ লিভিং ফংহন্নবগীদমক মপাঙ্গল কনবা জি.এস.তি.গী সিস্তেম অমসু শেমখি হায়না শেলথুম মন্ত্রীনা হায়খি‍।
নুপীশিংগী শাফবগী মতাঙদা পল্লদুনা, প্রধান মন্ত্রীনা মহাক্কী নীংতম নুমিৎকী ৱারোলদা লাল কিলাদগী নুপীশিং শাফনা থম্বগী মতাঙদা ৱা ঙাংখি হায়না শেলথুম মন্ত্রীন হায়খি‍। “প্রধান মন্ত্রীনা নুপীমচা কয়ানা সেনিতরী পেদ ৱাৎপনা মরম ওইরগা মশাদা ফরোইদবা থৌওং কয়া চত্থবগী মতাঙদখক নত্তনা, মহাক্না হায়রিবা পোৎলমশিং অদু অহোঙবা মমলদা লুপা ১গী চাংদা ফংহন্নবা ৱাফমসু থমখি‍। হায়রিবশিং অসি মীৎয়েঙ হোংবগী অপীকপা ৱাফম নত্তে,” হায়ন শেলথুম মন্ত্রীনা হায়খি‍।
স্তার্ত-অপ ইকোসিস্তেমগী মতাঙদা পল্লদুনা, শ্রীমতী সিতরমন্না মমাঙদদি চীং লেম্না বিজিনেস থুপচিনবসি খুন্নাইনা হন্থনা য়েংবিরম্মি অদুবু ইনসোলভেন্সী এন্দ বেঙ্করপ্তসী কোদ (আই.বি.সি.) পুথোরকপদগী নহাশিংনা বিজিনেস অমা হৌজবা য়ারে, অদুগা মায় পাকপা ঙমদ্রবদি, চীং লেম্না থুপচিঞ্জবা য়ারে হায়খি‍।
আর্ম্দ ফোর্সেসতা চাউনা অহোংবা পুরক্লিবসিগী মতাঙদা ৱা ঙাংলদুনা, শ্রীমতী সিতরমন্না মমাঙদদি পর্মেনেন্ত কক্মিসন নুপাশিংখক্তদা ফংহলম্মি অদুবু প্রধান মন্ত্রীনা পাউতাক মতুং ইন্না সেক্তর অসি নুপীশিংগীদমক্তসু হাংদোক্লে; মতৌ অসুম্না আর্মী, নেভী, এয়র ফোর্স অমদি কোস্ত গার্দ ফাওবদা ফ্রন্ত লাইন্দা পর্মেনেন্ত কম্মিসন ফংনবগী মখোয়গী অপাম্বশিং ফংহল্লে হায়খি‍।
হায়রিবা খুদম পুম্নমকসিনা চাউনা অহোংবা পুরকপা তাক্লি, হায়না হায়রদুনা শ্রীমতী সিতরমন্না হায়খি “হায়রিবা অহোংবশিং অসি লুচিংবনা স্তেকহোল্দর পুম্নমক্কা লোয়ননা মখোয়গী মীৎয়েঙ হোংননবা থবক তৌরকপদগী ওইথোক্লিবনি‍। ভারত য়াম্না লুবা লৈবাক্নি অমদি ফিরেপ লৌবসি তোঙান তোঙানবা মরোল অমদি থাকশিং লান্দুনা চৎলি‍।”
য়ুক্রেন, য়িমেন অমদি সুদান্দা পন্দুনা লৈবা মহৈরোয়শিং হোন্দোরকপগী খুদম পীরদুনা, শ্রীমতী সিতরমন্না হায়খিবদা লৈঙাক অসিনা ভারতকী মপান্দা লৈরিবা মীয়ামগী মীৎয়েঙদা অহোংবা পুরক্লি, ভারতকী ইন্তরেস্তপু মাঙদা পুখৎপা ফিরেপ চেৎপা অমদি কত্থোক্লবা লৈঙাক অমগী শক্লোন উৎলি‍। “মসিনা উৎলি মদুদি প্রধান মন্ত্রীনা মীপুম খুদিংবু লূম্না লৌই; মীপুম খুদিংমক্কী ৱা তায় অমদি মীপুম খুদিংমক্কী পাউখুম পী,” হায়না শেলথুম মন্ত্রীনা মখা তাখি‍।

Ministry of Information & Broadcasting
Finance Minister presides as Chief Guest over the valedictory session of the National Conclave on 9-Years of the Government
It is only because of the able leadership and good policy decisions of the government that the perception among the youth about their future has improved: Union Minister of Information and Broadcasting
PM GATI Shakti is providing India with the foundational infrastructure thereby ensuring ‘Gati’ as well as ‘Pragati’: Sh. Anurag Thakur
In this year’s Khelo India Games, 25 new National Records have been created out which 21 have been set by the daughters of India: Sh. Anurag Thakur
Leadership of Prime Minister Shri Narendra Modi has changed the mindset of the people through the example of a responsive Government in last 9 years: Finance Minister Smt. Nirmala Sitharaman
Finance Minister speaks of key reforms of GST, shelving of archaic laws, Insolvency and Bankruptcy Code, women empowerment, Start-ups, and other key reforms during COVID-19 Pandemic
27 MAY 2023 9:24PM by PIB Delhi
Union Minster of Finance and Corporate Affairs, Smt. Nirmala Sitharaman presided as Chief Guest over the valedictory session of the National Conclave on 9-Years of the Government held at Plenary Hall, Vigyan Bhawan today. The event inaugurated earlier in the day by Union Minister of Railways Shri Ashwini Vaishnav, witnessed the three thematic sessions where the panellists from various fields expressed their views and also interacted with the ‘Yuva Shakti’.
The valedictory session also witnessed the presence of Union Minister of Information and Broadcasting Shri Anurag Thakur, Union Minister of State for Information and Broadcasting Dr L. Murugan. Secretary, Min of I&B Shri Apurva Chandra and CEO, Prasar Bharati, Shri Gaurav Dwivedi.
Sh. Anurag Thakur, while welcoming the Chief Guest and other participants, highlighted that the image of India has transformed in the last decade. The minister said that it is only because of the able leadership and good policy decisions of the government that the perception among youth about their future has improved. He brought to the attention of everyone about the challenges the country was facing 9 years back. “But after 9 years, India is no more a staggering economy and has emerged as the fastest growing economy, also surpassing the British economy to become the 5th largest one”, he added.
The Minister recalled how union government tackled the COVID-19 pandemic in line with the Prime Minister’s adage of ‘Jaan hai toh jahan hai’ &‘Jaan Bhi, jahan bhi’. “The scientists were engaged to develop covid vaccines. Not one but two vaccines were developed and around 220 crore covid vaccine doses were provided free-of-cost to the public”, he highlighted.
While highlighting the efforts of government in ensuring food security, especially during the times of COVID-19 pandemic, the minister mentioned that 80 crore people were provided free-of-cost foodgrains for 28 months and around Rs. 4 lakh crores were spent by the government in this regard. Also, to tackle the challenges faced by businesses during the pandemic, various schemes were introduced such as Emergency Credit Line Guarantee Scheme because of which businesses have not only survived but also flourishing now. He also laid emphasis on the efforts of government in providing impetus to the startup ecosystem and added that India now proudly stands as the 3rd largest Startup ecosystem in the world with 1 lakh startups in the country, including 100 Unicorns.
Sh. Anurag Thakur went on to highlight the record achievement of the government in last 9 years and mentioned that this government not only ensured transparency and accountability through digital technology but also ensured pucca houses to 3.5 crore beneficiaries, constructed 12 crore toilets, provided tap water connection to 11.7 crores households, Ujjwala gas connections to 9.6 crores women, distributed more than 100 crores LED bulbs, quadrupled the pace of road construction in last 9 years and also ensured that all the village are electrified. He also added that PM GATI Shakti is providing India with the foundational infrastructure thereby ensuring ‘Gati’ as well as ‘Pragati.
The Minister said that budget outlay for sports has more than tripled from Rs. 864 crores to Rs 2700 crores in last 9 years. Through schemes such as Khelo India, Youth games, University games and Winter games have been initiated in which around 15,000 sportspersons have already participated. He also mentioned that in this year’s Khelo India Games, 25 new National Records were created out which 21 were created by the daughters of India.
Sh. Anurag Thakur highlighted the prowess of India’s digital payment infrastructure and recalled how the same have been appreciated globally, including by Google CEO Sundar Pichai. The minister said that because of this robust digital infrastructure only, 21 crore women could get Rs 31,000 crore transferred in their bank accounts
“Out of 3.5 core households provided with pucca houses, 75% of the registries have been done in the name of women”, the minister added. He also said that government has ensured that people in Hawai Chappal can now travel in Hawai Jahaz. He then went on the say that due to rapid pace of construction of roads, the distance and time between various cities have also come down considerably.
The Minister concluded by saying that the world sees hope in India and with the efforts of government, India is on fast track to realise the goal of becoming a viksit (developed) even before 2047.
The Finance Minister started her address by highlighting the intention of the Government through Seva, Sushashan and Garib kalyan, Referring to Prime Minister Shri Narendra Modi's leadership, Smt. Sitharaman said that the Prime Minister has earned the trust and faith of people by his sheer hard work and it is manifested through his popularity among the people and added that the mindset of the people has also changed.
Sharing the minutes of her discussion with the Prime Minister, the Finance Minister said, “It was his advice that no new tax should be introduced in the name of COVID and we didn’t charge people right from vaccines to distribution of food. Not only that, even after COVID-19 pandemic, taxes were not raised.”
Speaking on the issue of reforms, Smt. Sitharaman said the Prime Minister encouraged continuous reforms through removal of 1,500 archaic laws to ensure that such laws do not become an instrument to harass citizens and a tool for corruption.
Giving an example of One Nation, One Tax under the Goods and Services Tax (GST) regime, the Finance Minister said this government not only brought the robust legislation with all states on board, but also created a strong system of GST to provide ease of living to the common and business people.
Referring to the safety of women, the Finance Minister said that the Prime Minister addressed the issue of women safety through his speech on Independence Day at the Red Fort. “The Prime Minister not only spoke about many girls having unhealthy practices, due to want of sanitary pads, he also made it affordable by providing them at the cost of Rs 1. These are not small mindset change issues,” the Finance Minister said.
In reference to the Start-Up ecosystem, Smt. Sitharaman said that honourably closing business was stigma earlier but with the introduction of the Insolvency and Bankruptcy Code (IBC) young people can start a business and in case of failure, also close it honourably.
Talking about the huge change in the Armed Forces, Smt. Sitharaman said that earlier Permanent Commission was only available to boys but on the directions of Prime Minster this sector has now been opened for women also; thereby fulfilling their aspirations of getting Permanent Commission on the front line in the Army, Navy, Air Force and even Coast Guard.
All these examples signify a huge change, Smt. Sitharaman said, while adding that “These changes happen when the leadership works with all the stakeholders to change their mindsets. India is a very complex country & decision-making goes through many layers and levels.”
Citing the examples of evacuation of students stuck in Ukraine, Yemen and Sudan, Smt. Sitharaman said that this Government is changing the perceptions of people outside India, manifested in a committed and dedicated Government, which puts India's interest first. “This shows that the Prime Minister takes every citizen seriously; every citizen is heard and every citizen is responded to,” the Finance Minister added