প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
প্রধান মন্ত্রীনা দেরাদুনদগী দিল্লি ফাওবা চেনবা বন্দে ভারত এক্সপ্রেস লমথাখ্রে
নৌনা ইলেক্ত্রিক ফংহল্লবা রেল সেক্সনশিং মীয়ামদা কৎথোকখ্রে অমসুং উত্তরখন্দ চাদা ১০০ ইলেক্ত্রিক ত্রেক্সন লৈবা রাজ্য ওইরে হায়না লাউথোক্লে
“দিল্লি-দেরাদুন বন্দে ভারত এক্সপ্রেসনা ‘চৎথোক-চৎশিন লাইহনবা’গা লোয়ন্না মীয়াম হেন্না নুংঙাইহল্লগনি”
“লৈবাক অসিগী শেন-থুম ফগৎলকপা অমসুং লায়রবা কোকহনবদগী ভারত মালেমগী থাজবগী মঙাল অমা ওইরে”
“চৎলিবা দিকেদ অসি উত্তরখন্দগী দিকেদ অমা ওইরগনি”
“দেবভুমি অসি মালেমদা স্পিরিচুএলগী মফম অমা ওইরগনি”
“উত্তরখন্দ চাউখৎনবা নবরত্নশিংদা সরকারনা মীৎয়েং চঙলি”
“দবল পৱার অমসুং দবল স্পিৎকা লোয়ন্না দবল ইঞ্জিন সরকার থবক তৌরি”
“ইনফ্রাস্ত্রকচরগী খুদোংচাবশিং হেনগৎহন্দুনা ২১শুবা চহিচাগী ভারত মখা তানা চাউখৎহনবা ঙমগনি”
“লাক্লিবা নুমিৎশিংদা পর্ভাত মালা প্রোজেক্না রাজ্য অসিগী মরাইবক্তা অহোংবা পুরক্লগনি”
“অচুম্বা মীৎয়েং, থৌশিল অমসুং কৎথোকপনা চাউখৎপা হেনগৎহল্লি”
“লৈবাক অসি হৌজিক লেপকদবা নত্তে, হৌজিক লৈবাক অসি খুমাঙচাউশিল্লি। বন্দে ভারতকী খোঙজেলদা হৌজিক লৈবাক শীনবা থুংনা মাঙলোমদা চঙশিল্লি অমসুং মখা তানা মাঙলোমদা চঙশিনগনি”
25 MAY 2023 12:21PM by PIB Imphal
ঙসি ভিদিও কনফরেন্সকী খুৎথাংদা প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা দেরাদুনদগী দিল্লি ফাওবা চেনবা বন্দে ভারত এক্সপ্রেস লমথাখ্রে। মহাক্না নৌনা ইলেক্ত্রিক ফংহল্লবা রেল সেক্সনশিং মীয়ামদা কৎথোকখ্রে অমসুং উত্তরখন্দ চাদা ১০০ ইলেক্ত্রিক ত্রেক্সন লৈবা রাজ্য ওইরে হায়না লাউথোক্লে।
থৌরম অদুদা তিনখিবা মীয়ামদা ৱা ঙাংবদা, দেরাদুনদগী দিল্লি ফাওবা বন্দে ভারত এক্সপ্রেস চেনবা হৌদোকপদা উত্তরখন্দগী মীয়াম থাগৎপা ফোঙদোক্লদুনা প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি ত্রেন অসি উত্তখন্দগী দেবভুমিগা লৈবাক অসিগী কোনুংগা শম্নহনগনি। সহর অনিগী মরক্তা চৎথোক-চৎশিন তৌবদা চঙবা মতম হন্থরগনি অমসুং মসিনা চৎথোক-চৎশিনদা নুংঙাইবা অমা পীরগনি।
মহাক্কী জপান,পাপুৱা নিউ গিনি অমসুং অস্ত্রেলিয়া লৈবাক অহুমগী খোঙচৎ পল্লদুনা প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি হৌজিক মালেম্না ভারত্তা অচৌবা থাজবা অমগা লোয়ন্না য়েংলে। লৈবাক অসিগী শেন-থুম ফগৎলকপা অমসুং লায়রবা কোকহনবদগী ভারত মালেমগী থাজবগী মঙাল অমা ওইরে। ভারতনা কোরোনা লাইচৎ লাকশিনখিবা অমসুং মালেমদা খ্বাইদগী চাউবা তিকা থাবগী থবক পাংথোকখিবা অদু মালেম্না শিংথানখি। বন্দে ভারত ত্রেন অসিনা উত্তরখন্দগুম্বা ফজরবা রাজ্য অমদা মালেমগী মফম কয়াদগী মীওই কয়া লাকপদা খুদোংচাবা অমা পীরগনি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি চৎলিবা দিকেদ অসি উত্তরখন্দগী দিকেদ অমা ওইরগনি। লো অমসুং ওর্দরগী ফিবম ফনা লৈবগা লোয়ন্না রাজ্য অসি চাউখৎপা হেনগৎলক্লি। দেবভুমি অসি মালেমদা স্পিরিচুএলগী মফম অমা ওইরগনি। মসিগী খুদোংচাবা অসি থবক ওইনা পাংথোক্নবা ঐখোয়না হোৎনগনি। চার ধামদা লাকপা লাইখুরম্বা মীওই মশিং অরিবা রেকোর্দশিং থুগাইরে। হরিদ্বার অমসুং কনৱার যাত্রাদা বাবা কেদরনাথ, কুম্ত/অর্ধ কুম্ত দর্সন তৌনবা ভক্তশিং লাক্নরি। রাজ্য কয়া মসিগী ভক্ত মশিং অসি য়ৌনা লাক্তে অমসুং খুদোল অমনি অমসুং অচৌবা থবক অমনি। মসিগী ‘ভগিরাথ’ থবক অসি লাইহন্নবা দবল পৱার অমসুং দবল স্পিৎকা লোয়ন্না দবল ইঞ্জিন সরকার থবক তৌরি
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি চাউখৎপগী ‘নবরত্ন’দা সরকারনা অকনবা মীৎয়েং চঙলি। অহানবা রত্ন ওইনা, কেদরনাথ-বদ্রিনাথ ধাম লুপা করোর ১৩০০ চঙনা অমুক হন্না শেমগৎকনি। অনিশুবদা, গৌরিকুন্দ-কেদরনাথ অমসুং গোবিন্দ ঘাত-হেমকুন্ত সাহিবতা লুপা করোর ২৫০০০ চঙনা রোপৱে শেমগৎকনি। অহুমশুবদা, মনাস খান্দ মন্দির মালা প্রোগ্রামগী মখাদা কুমাওনদা অরিবা লাইশঙশিং অমুক হন্না শেমগৎকনি। মরিশুবদা, রাজ্য অসিদা হোমস্তে ৪০০০ হেন্না রেজিস্তার তৌখিবগা লোয়ন্না রাজ্য শীনবা থুংনা হোমস্তে য়োকখৎকনি। মঙাশুবদা, ইকোতুরিজমগী মফম ১৬ শেমগৎকনি। তরুকশুবদা, উত্তরখন্দদা হকশেলগী থবকশিং পাকথোক-চাউথোকহনগনি। উধাম সিংহ নাগরদা এ.আই.আই.এম.এস সেতেল্লাইত সেন্তর শেমগৎলে। তরেৎশুবদা, লুপা করোর ২০০০ চঙনা তেহরি লেক দিবলপমেন্ত প্রোজেক পায়খৎলে। নিপালশুবদা, য়োগা, এদভেঞ্চর তুরিজমগী কোনুং ওইনা হরিদ্বার রিকিকেস শেমগৎকনি। অরোইবদা তানাকপুর বাগেশ্বার রেল লাইন শেমগৎপা অসিনি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি হায়রিবা নবরত্নশিং অসিনা রাজ্য অসিদা ইনফ্রাস্ত্রকচর চাউখৎহনবদা অনৌবা ইনোৎ অমা পীগনি। লুপা করোর ১২,০০০ চঙনা চার ধাম মহাপরিয়োজনা থবক পায়খৎলি। দিল্লি দেরাদুন এক্সপ্রেসৱেনা চৎথোক-চৎশিন হেন্না নুংঙাইহল্লগনি। উত্তরখন্দদা রোপৱে শেমগৎলি। লাক্লিবা নুমিৎশিংদা পর্ভাত মালা প্রোজেক্না রাজ্য অসিগী মরাইবক্তা অহোংবা পুরক্লগনি। লুপা করোর ১৬,০০০ চঙনা পায়খৎলিবা রিসিকেস-কারানপ্রায়াগ রেল প্রোজেক চহি ২-৩গী মনুংদা লোইশিল্লগনি। প্রোজেক অসিনা উত্তরখন্দা চৎথোক-চৎশিন, ইনভেস্তমেন্ত, উদোগ অমসুং থবক ফংবা হেনগৎহল্লগনি।
প্রধান মন্ত্রীনা মখা তানা হায়খি কেন্দ্র সরকারগী মতেংগা লোয়ন্না উত্তরখন্দ অসি তুরিজম, এদভেঞ্চর তুরিজম, ফিল্ম নম্ফম অমসুং লুহোংনবা মফম অমা ওইরক্লে। রাজ্য অসিগী লমকোয়ফমশিং মালেম শীনবা থুংবগী মীওই কয়াগী পুক্নিং চিংশিল্লে অমসুং বন্দে ভারত এক্সপ্রেসনা মখোয়দা কান্নবা পীরগনি। মখোয়গী ইমুং-মনুংগা লোয়ন্না চৎলিবশিংনা অহানবদা ত্রেনশিং তোংনবা খল্লি অমসুং বন্দে ভারত অসি ইরাই লাইনা চৎথোক-চৎশিন য়াবা পাম্বৈ অমা ওইরক্লে।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি ইনফ্রাস্ত্রকচরগী খুদোংচাবশিং হেনগৎহন্দুনা ২১শুবা চহিচাগী ভারত মখা তানা চাউখৎহনবা ঙমগনি। মমাঙগী সরকারশিং শেঞ্জা-থুমজা অমসুং শাগৈগী রাজনিতি তৌদুনা লৈখিবদগী মখোয়না ইনফ্রাস্ত্রকচরগী মরুওইবা খঙখিদে। ভারত্তা অয়াবা ত্রেনশিং চেলহন্নবা মমাঙগী সরকারশিংনা কয়ারক ৱাশকখ্রবসু, মখোয়না রেল নেতৱার্কশিংদা মী শেন্নদবা গেতশিং লৌথোকপা ঙমখিদে অমসুং রেল লাইনশিং ইলেক্ত্রিক ফংহনবগী থবক হান্নদগী হেন্না ফৎখিদে। ২০১৪দা লৈবাক অসিগী রেল নেতৱার্ককী শরুক অহুম থোকপগী শরুক অমা খক ইলেক্ত্রিক ফংলমখি অমসুং মসিনা অয়াংবা ত্রেন চেন্নবা ৱাখল খনবা ঙমখিদে। ২০১৪গী মতুংদা রেলৱেদা অওনবা পুরক্নবা থবক হৌখিবনি। নেতৱার্ক শীনবা থুংনা সেমি-হায়-স্পিৎ ত্রেনশিং চেন্নবা থৌরাং তৌরিঙৈদা লৈবাক অসিগী অহানবা হায়-স্পিৎ ত্রেনগী মঙলান থবক ওইনা পাংথোক্নবা থবক হৌরে। ২০১৪গী মমাঙদা চহি অমদা রেল লাইন কিলোমিতর ৬০০ ইলেক্ত্রিক ফংহল্লমখি অমসুং হৌজিক চহি অমদা রেল লাইন কিলোমিতর লিশিং ৬ ইলেক্ত্রিক ফংহল্লে। ঙসিদি, লৈবাক অসিগী রেল নেতৱার্ককী চাদা ৯০ হেন্না ইলেক্ত্রিক ফংহল্লে। উত্তরখন্দদা চাদা ১০০ রেল নেতৱার্ক ইলেক্ত্রিক ফংলে।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি অচুম্বা মীৎয়েং, থৌশিল অমসুং কৎথোকপনা চাউখৎপা হেনগৎহল্লি। রেল বজেত হেনগৎহনবা অসিনা উত্তরখন্দদা হকথেংন্না কান্নবা পীরে। ২০১৪গী মমাঙদা রাজ্য অসিগী রেল বজেত চাউরাক্না লুপা করোর ২০০ ওইরমখি অদুবু ঙসিদি রেল বজেত শরুক ২৫ হেনগত্তুনা লুপা করোর লিশিং ৫ য়ৌরে। লম্বী-থোংগী খুদোংচাবা ৱাৎপদগী চীংগী রাজ্য অমদা মীয়াম্না খুঙ্গংদগী য়ুম হোংলকপনি অমসুং মসি থিংনবা থবক পায়খৎপা সরকারনা পাম্মী। অনৌবা লম্বী-থোং অসিনাঐখোয়গী ঙমখৈগী শরুকশিংদা চৎথোক-চৎশিন তৌবা লাইহনগনি অমসুং লান্মীশিংনা লৈবাক ঙাক-শেনবদা খুদোংচাদবা অমতা লৈহল্লোই।
মহাক্কী লোইশিল্লকপগী ৱারোলদা, প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি উত্তরখন্দ চাউখৎনবা দবল ইঞ্জিন সরকারনা থবক পায়খৎলি। উত্তরখন্দ য়াংনা চাউখৎলকপা অসিনা ভারত য়াংনা চাউখৎপদা মতেং পাংগনি। লৈবাক অসি হৌজিক লেপকদবা নত্তে, হৌজিক লৈবাক অসি খুমাঙ চাউশিল্লি। বন্দে ভারতকী খোঙজেলদা হৌজিক লৈবাক শীনবা থুংনা মাঙলোমদা চঙশিল্লি অমসুং মখা তানা মাঙলোমদা চঙশিনগনি।
নুঙগীৱারোল
মসি উত্তরখন্দগী অহানবা বন্দে ভারতনি। মালেম থাক্কী খুদোংচাবশিং পীদুনা, ত্রেন অসিনা মরুওইনা রাজ্য অসিদা চৎপা মীওইশিংদা অনৌবা যুগকী চৎথোক-চৎশিনগী নুংঙাইবা অমা পীরগনি। ত্রেন অসি লৈবাক অসিনা মশানা শাজবনি অমসুং মসিদা কভচ তেক্নোলোজি য়াওনা অৱাংবা থাক্কী অশোই-অঙাম থোক্তনা খুৎলায় য়াওরে। অনৌবা বন্দে ভারত এক্সপ্রেসনা দেরাদুনদগী দিল্লি ফাওবা অসি পুং ৪.৫দা চেনগনি।
মৈখু থাংদবা মীয়ামগী চৎথোক-চৎশিনগী খুদোংচাবা ফংহন্নবা প্রধান মন্ত্রীগী পান্দম মখাদা লৈবাক অসিগী রেল রুতশিং মপুংফানা ইলেক্ত্রিক ফংহন্নবা ভারত রেলৱেজনা থবক পায়খৎলি। মাইকৈ অসিদা য়াংনা চঙশিন্দুনা, প্রধান মন্ত্রীনা উত্তরখন্দদা নৌনা ইলেক্ত্রিক ফংহল্লবা রেল লাইনশিং মীয়ামদা কৎথোক্কনি। মসিগা লোয়ন্না রাজ্য অসিগী রেল রুপ পুম্নমক চাদা ১০০ ইলেক্ত্রিক ফংলে। ইলেক্ত্রিক ফংলবা সেক্সনশিংদা চেনবা ত্রেনশিংনা খোঙজেল য়াংবা অমসুং হোলেজ কেপাসিতি হেনগৎহনবা ঙম্মি।

Prime Minister's Office
PM flags off inaugural run of Vande Bharat Express from Dehradun to Delhi
Dedicates to the nation newly electrified rail sections and declares Uttarakhand 100% electric traction state
“Delhi-Dehradun Vande Bharat Express will ensure ‘Ease of Travel’ as well as greater comfort for the citizens”
“India has become a ray of hope for the world when it comes to strengthening the economy and fighting poverty”
“This decade is going to be the decade of Uttarakhand”
“Devbhoomi will be the center of the spiritual consciousness of the world”
“Government’s focus is on the Navratnas of Development for Uttrakhand”
“Double engine government is working with double power and double speed”
“The India of 21st century can scale further heights of development by maximizing the potential of infrastructure”
“Parvat Mala Project is going to change the state's fortune in the coming days”
“Right intention, policy and dedication is driving development”
“The country is not going to stop now, the country has now caught its pace. The whole country is moving ahead at the speed of Vande Bharat and will continue to move ahead”
25 MAY 2023 12:21PM by PIB Delhi
The Prime Minister, Shri Narendra Modi flagged off the inaugural run of Vande Bharat Express from Dehradun to Delhi via video conferencing today. He also dedicated to the nation, newly electrified rail sections and declared Uttarakhand a 100% electric traction state.
Addressing the gathering, the Prime Minister congratulated everyone from Uttarakhand for the inaugural Vande Bharat Express between Dehradun and Delhi and said the train will connect the nation’s capital to the Dev Bhoomi of Uttrakhand. He informed that the travel time between the two cities will be further reduced and the onboard facilities will make for a pleasant travel experience.
Throwing light on his three-nation tour to Japan, Papua New Guinea and Australia, the Prime Minister underlined that the world is looking at India with high hopes. “India has become a ray of hope for the world when it comes to strengthening the economy and fighting poverty”, the Prime Minister said. He also touched upon India’s tackling of the Coronavirus pandemic and the world's largest vaccination campaign carried out in the country. The Prime Minister emphasized that beautiful states like Uttarakhand should make the most of today's situation when people from around the world want to come to India. Shri Modi underlined that the Vande Bharat train is also going to help Uttarakhand in taking full advantage of this opportunity.
The Prime Minister recalled his visit to Kedarnath and remembered his spontaneous statement that ‘This decade is going to be the decade of Uttarakhand’. He praised the development push of the state while keeping the law and order situation strong. The Prime Minister expressed the hope that ‘Devbhoomi will be the center of the spiritual consciousness of the world.’ He said that we will have to work to realize this potential. He mentioned that the number of pilgrims for the Char Dham Yatra keeps on breaking old records. He also talked about the devotees coming for the darshan of Baba Kedar, Kumbh/Ardh Kumbh at Haridwar and Kanwar Yatra. He said that not many states have this number of devotees arriving and it is a gift as well as a monumental task. “Double engine government is working with double power and double speed to make this ‘Bhagirath’ task easy”, he added.
The Prime Minister said that the government’s emphasis is on the ‘Navratna’, 9 gems of development. First Ratna, he said, is Rs 1300 crore rejuvenation work at Kedarnath-Badrinath Dham. Second, Rs 2500 crore Ropeway project at Gaurikund-Kedarnath and Gobind Ghat- Hemkunt Sahib. Third, the renovation of ancient temples of Kumaon under Manas Khand Mandir Mala programme. Fourth, the promotion of Homestay in the entire state where more than 4000 homestays have been registered in the state. Fifth, the development of 16 ecotourism destinations. Sixth, expansion of health services in Uttarakhand. AIIMS satellite center is coming up in Udham Singh Nagar. Seventh, Rs 2000 cr Tehri Lake Development Project. Eighth, the development of Haridwar Rishikesh as the capital of Yoga and adventure tourism and finally, the Tanakpur Bageshwar Rail Line.
He said these Navratnas are being consolidated with a new push to infrastructure development in the state. Work is going on at a rapid pace on Rs 12,000 cr Char Dham Mahapariyojana, he informed. Delhi Dehradun Expressway will make the journey faster and easier. He also talked about the Ropeway connectivity in Uttarakhand. “Parvat Mala Project is going to change the state's fortune in the coming days”, he said. He remarked that the Rs 16,000 cr Rishikesh-Karanprayag Rail Project will be completed in 2-3 years. The Project will make a big part of Uttarakhand accessible and will push investment, industry and employment.
The Prime Minister remarked that with the assistance of the Central Government, Uttarakhand is emerging as the hub of tourism, adventure tourism, film shooting destination and wedding destination. He said that the tourist spots of the state are attracting visitors from all across the globe and the Vande Bharat Express will be greatly beneficial to them. The Prime Minister observed that traveling by train remains the first choice for those who are accompanied by their family members and the Vande Bharat is gradually becoming the go-to means of transportation.
“The India of the 21st century can scale further heights of development by maximizing the potential of infrastructure”, the Prime Minister remarked as he pointed out that the governments of the past could not understand the importance of infrastructure while they were preoccupied with corruption and dynastic politics. Even though huge promises were made by the previous governments regarding high-speed trains in India, the Prime Minister observed that they even failed to get rid of unmanned gates from the rail network, while the state of electrification of rail lines was even worse. The Prime Minister informed that only one-third of the country's rail network had been electrified by 2014 making it impossible to think of a fast-running train. “The all-around work to transform the railways began after 2014”, the Prime Minister said. He underlined that the work to implement the dream of the country's first high-speed train began in full swing while also preparing the whole network for semi-high-speed trains. The Prime Minister informed that 600 km of rail lines were electrified every year on an average before 2014 whereas 6 thousand kilometers of railway lines are being electrified every year today. “Today, more than 90 percent of the country's railway network has been electrified. In Uttarakhand, 100 percent electrification of the entire rail network has been achieved”, the Prime Minister informed.
The Prime Minister credited the development work to the right intention, policy and dedication. Underlining that the boost in the railway budget in comparison to 2014 has directly benefited Uttarakhand, the Prime Minister informed that 5 years before 2014, the average budget for the state was less than Rs 200 crore whereas today the rail budget is 5 thousand crore rupees, a 25 fold increase. The Prime Minister emphasized the importance of connectivity in a hilly state where people from the villages migrated due to a lack of connectivity and underlined that the Government wants to prevent that suffering for the coming generations. He also noted that modern connectivity will also be of great use in easy access to our borders and the soldiers defending the nation should not be inconvenienced in any way.
Concluding the address, the Prime Minister said that the double-engine government is committed to the development of Uttarakhand where the rapid development of Uttarakhand will also help in the rapid development of India. “The country is not going to stop now, the country has now caught its pace. The whole country is moving ahead at the speed of Vande Bharat and will continue to move ahead”, the Prime Minister concluded.
Background
This will be the first Vande Bharat to be introduced in Uttarakhand. With world-class amenities, it will herald a new era of comfortable travel experiences, especially for tourists traveling to the state. The train has been indigenously and is equipped with advanced safety features including the Kavach technology. The new Vande Bharat Express will cover the distance between Dehradun to Delhi in 4.5 hours.
Guided by the vision of the Prime Minister of providing cleaner means of public transport, Indian Railways is on a quest to completely electrify rail routes in the country. Moving ahead in this direction, the Prime Minster dedicated the newly electrified rail line sections in Uttarakhand. With this, the state will have its entire rail route 100% electrified. Trains run by electric traction on the electrified sections will result in an increase in the speed of trains and enhance haulage capacity.