ସୂଚନା ଓ ପ୍ରସାରଣ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
କେନ୍ଦ୍ର ସରକାର ଙ୍କ 9 ବର୍ଷ ପୂରଣ ହେବା ଅବସରରେ ଜାତୀୟ ସମ୍ମିଳନୀରେ ‘ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ଆଗକୁ ବଢ଼ୁଥିବା ଭାରତ’ ର ଥିମ୍ ଉପରେ ବିସ୍ତୃତ ପ୍ୟାନେଲ୍ ଆଲୋଚନା
ବ୍ୟବସାୟକୁ ଏକ ଦୃଢ଼ ନେତୃତ୍ବର ଆବଶ୍ୟକତା ହୋଇଥାଏ ଏବଂ ଏକ ଦୀର୍ଘ ସମୟ ପରେ ଆମ ନିକଟରେ ଏପରି ଜଣେ ନେତା ରହିଛନ୍ତି, ଯାହାଙ୍କର ପରିଚୟ ଏକ ବିଶ୍ବ ରାଜନେତା ଭାବରେ ହୋଇଛି ଏବଂ ଯିଏ ଭାରତକୁ ଏକ ବିକଶିତ ରାଷ୍ଟ୍ର କରିବା ପାଇଁ ସଙ୍କଳ୍ପବଦ୍ଧ ଅଟନ୍ତି : ଶ୍ରୀ ସୁନିଲ୍ ଭାରତୀ ମିତ୍ତଲ୍
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀଙ୍କ ଦକ୍ଷ ପରିଚାଳନା କାରଣରୁ ଭାରତ କୋଭିଡ୍ ସଙ୍କଟକୁ ସଫଳତାର ସହିତ ଦୂର କରିବାରେ ଅଗ୍ରଣୀ ଭୂମିକା ଗ୍ରହଣ କରିଛି : ଶ୍ରୀମତୀ ସଙ୍ଗୀତା ରେଡ୍ଡୀ
କେନ୍ଦ୍ର ସରକାର ଅସମ୍ଭବର ପରିକଳ୍ପନା କରି ତାହାକୁ ପ୍ରଭାବୀ ଉପାୟରେ ପୂରଣ କରି ଦେଖାଇଛନ୍ତି ଏବଂ ଏହା ସରକାରଙ୍କର ବାସ୍ତବିକ ପ୍ରଦର୍ଶନର ସୂଚକ ଅଟେ : ଶ୍ରୀ ସୁରଜିତ୍ ଭଲ୍ଲା
ଜାମ୍ ଟ୍ରିନିଟି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଆମକୁ ବ୍ୟାଙ୍କିଂ ସୁବିଧାକୁ ତୃଣମୂଳ ସ୍ତରରେ ନେଇଯିବାରେ ସକ୍ଷମ କରାଇଛି : ଶ୍ରୀମତୀ ଦେବଜାନୀ ଘୋଷ
27 MAY 2023 6:26PM by PIB Bhubaneswar
କେନ୍ଦ୍ର ସରକାରଙ୍କ 9 ବର୍ଷର କାର୍ଯ୍ୟ ସମାପ୍ତ ହେବା ପରେ, ସୂଚନା ଓ ପ୍ରସାରଣ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଦ୍ୱାରା ନୂଆଦିଲ୍ଲୀର ବିଜ୍ଞାନ ଭବନରେ “9 ବର୍ଷର ସେବା, ସୁଶାସନ୍, ଗରିବ କଲ୍ୟାଣ” ଥିମ୍ ସହିତ ଏକ ଜାତୀୟ କନକ୍ଲେଭ ଆୟୋଜିତ ହୋଇଥିଲା। କନକ୍ଲେଭର ଏକ ଅଂଶ ଭାବରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀଙ୍କ ନିର୍ଣ୍ଣାୟକ ନେତୃତ୍ୱରେ କେନ୍ଦ୍ର ସରକାରଙ୍କ ବିଭିନ୍ନ ସଫଳତା ତଥା ଦେଶର ଦ୍ରୁତ ଅଗ୍ରଗତି ତଥା ଉନ୍ନତି ପାଇଁ ସରକାରଙ୍କ ନିରନ୍ତର ଉଦ୍ୟମ ଉପରେ ସମ୍ମାନିତ ପ୍ୟାନେଲିଷ୍ଟମାନଙ୍କ ସହ ତିନୋଟି ବିଷୟବସ୍ତୁ ସମ୍ବଳିତ ଅଧିବେଶନ ଅନୁଷ୍ଠିତ ହୋଇଥିଲା। ଜନତା ପ୍ରଥମ ଅଧିବେଶନ 'ଭାରତ: ଆଗକୁ ବଢ଼ୁଛି' ଥିମ୍ ଉପରେ ଥିଲା। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀଙ୍କ ଦକ୍ଷ ନେତୃତ୍ୱରେ ଭାରତ କିପରି ଜଣେ ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ ଲିଡର ଭାବରେ ଏକ ଉଲ୍ଲେଖନୀୟ ପରିବର୍ତ୍ତନ କରିଛି ତାହା ଏହି ଅଧିବେଶନରେ ସ୍ପଷ୍ଟ ହୋଇଛି।
ଏହି ଅଧିବେଶନକୁ ବିଶିଷ୍ଟ ସାମ୍ବାଦିକ ଶ୍ରୀ ନିତିନ ଗୋଖଲେ ପରିଚାଳନା କରିଥିଲେ ଏବଂ ଭାରତୀ ଏଣ୍ଟରପ୍ରାଇଜର ପ୍ରତିଷ୍ଠାତା ଚେୟାରମ୍ୟାନ୍ ଶ୍ରୀ ସୁନୀଲ ଭାରତୀ ମିତ୍ତଲ, ଶ୍ରୀମତୀ ସଙ୍ଗିତା ରେଡ୍ଡୀ, ଆପୋଲୋ ହସ୍ପିଟାଲର ଯୁଗ୍ମ ପରିଚାଳନା ନିର୍ଦ୍ଦେଶକ ଶ୍ରୀମତୀ ଏସ୍. ଦେବଜାନି ଘୋଷ, ପ୍ରେସିଡେଣ୍ଟ, ନାସକମ୍, ଆଇଏମ୍ଏଫ୍ ଇଣ୍ଡିଆର ପୂର୍ବତନ କାର୍ଯ୍ୟନିର୍ବାହୀ ନିର୍ଦ୍ଦେଶକ ଶ୍ରୀ ସୁରଜିତ୍ ଭାଲା, ଶ୍ରୀ ସୌମ୍ୟ କାନ୍ତୀ ଘୋଷ ଗ୍ରୁପ୍ ମୁଖ୍ୟ ଅର୍ଥନୈତିକ ପରାମର୍ଶଦାତା, ଷ୍ଟେଟ୍ ବ୍ୟାଙ୍କ ଅଫ୍ ଇଣ୍ଡିଆ ଏବଂ ଇଣ୍ଡିଆନ୍ ଓମେନ୍ ଇନଷ୍ଟିଚ୍ୟୁସନାଲ ଲିଗ୍ (ଆଇଡବ୍ଲୁଆଇଏଲ୍‌) ଭାରତର ପ୍ରତିଷ୍ଠାତା ତଥା ସଭାପତି ଶ୍ରୀମତୀ ଦୀପା ସାୟଲ୍ ଙ୍କ ସମେତ ବିଭିନ୍ନ ବର୍ଗର ବିଶିଷ୍ଟ ବକ୍ତାମାନେ ଯୋଗ ଦେଇଥିଲେ।
ଅଧିବେଶନ ପାଇଁ ପୃଷ୍ଠଭୂମି ସ୍ଥିର କରି ଶ୍ରୀ ଗୋଖଲେ କହିଛନ୍ତି, “ଭାରତ ପରିବର୍ତ୍ତନର ଯାତ୍ରା ଆରମ୍ଭ କରିଛି ଯାହା ଦଶନ୍ଧି ଦଶନ୍ଧି ଧରି କେବେ ଦେଖାଯାଇ ନଥିଲା ଏବଂ ବିଶ୍ୱରେ ଭାରତର ଷ୍ଟକ୍ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି”। ସେ କହିଛନ୍ତି “ମୋର୍ଗାନ ଷ୍ଟାନଲି ନଭେମ୍ବର 2022 ରେ କହିଥିଲେ ଯେ ଏହା ଭାରତର ଦଶନ୍ଧି ହେବ। ଏପ୍ରିଲ୍, 2023 ରେ ଆଇଏମ୍ଏଫ୍ ପୂର୍ବାନୁମାନ କରିଛି ଯେ ଭାରତ ପୃଥିବୀର ଦ୍ରୁତ ଅଭିବୃଦ୍ଧିଶୀଳ ଅର୍ଥନୀତି ଭାବରେ ଉଭା ହେବ। ବିଶ୍ୱ ଶୃଙ୍ଖଳାକୁ ସନ୍ତୁଳିତ କରିବାରେ ଭାରତ ଆଗେଇ ଆସୁଛି ଏବଂ ତେଣୁ ଏହି କନକ୍ଲେଭ ଏଥିପାଇଁ ଏକ ପ୍ରକୃଷ୍ଟ ସମୟ। ”
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀଙ୍କ ନେତୃତ୍ବରେ ଚାଲିଥିବା ଶାସନର ଏକ ଦଶନ୍ଧି ବିଷୟରେ ଶ୍ରୀଯୁକ୍ତ ସୁନୀଲ ଭାରତୀ ମିତ୍ତଲ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଗତ କିଛି ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଆମେ ସମସ୍ତେ ପାର୍ଥକ୍ୟ ଅନୁଭବ କରିଛୁ ଏବଂ ଦେଖିଛୁ। ସେ କହିଛନ୍ତି ବ୍ୟବସାୟଗୁଡିକ ନିର୍ଣ୍ଣାୟକ ନେତୃତ୍ୱ ଆବଶ୍ୟକ କରନ୍ତି ଏବଂ ଦୀର୍ଘ ସମୟ ପରେ ଆମର ଜଣେ ନେତା ଅଛନ୍ତି ଯିଏ ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ ନେତା ଭାବରେ ସ୍ୱୀକୃତିପ୍ରାପ୍ତ ଏବଂ ଯିଏ କି ଭାରତକୁ ଏକ ବିକଶିତ ରାଷ୍ଟ୍ର କରିବାକୁ ସ୍ଥିର କରିଛନ୍ତି। ଟେଲିକମ୍ କ୍ଷେତ୍ର ବିଷୟରେ ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଭାରତରେ ଦ୍ରୁତତମ 5ଜି ରୋଲଆଉଟ୍ ହୋଇଛି ଏବଂ ମାର୍ଚ୍ଚ 2024 ସୁଦ୍ଧା ଭାରତର ପ୍ରତ୍ୟେକ ଦେଶରେ 5ଜି ସୁବିଧା ଉପଲବ୍ଧ ହୋଇପାରିବ। ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଦେଶର ସଂସ୍କାର ତଥା ଲାଭ ପାଇଁ ସରକାର ଟେକ୍ନୋଲୋଜିର ଶକ୍ତିକୁ ଏହାର ସର୍ବୋଚ୍ଚ ସୁବିଧା ପାଇଁ ବ୍ୟବହାର କରିଛନ୍ତି। ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଆମେ ଚମତ୍କାର ଓ ସଫଳ 9 ବର୍ଷ ଦେଖିଛୁ ଏବଂ 5 ଟ୍ରିଲିୟନ ଡଲାରର ଅର୍ଥନୀତିର ଲକ୍ଷ୍ୟ ଯାହା କିଛି ବର୍ଷ ପୂର୍ବେ ଏକ କଷ୍ଟସାଧ୍ୟ କାର୍ଯ୍ୟ ପରି ଦେଖାଯାଉଥିଲା ଏବଂ ଏହା 2027 ସୁଦ୍ଧା ହାସଲ କରିବାକୁ ସମର୍ଥ ହେବାକୁ ଯାଉଛୁ।
ଆପୋଲୋ ହସ୍ପିଟାଲର ଯୁଗ୍ମ ପରିଚାଳନା ନିର୍ଦ୍ଦେଶକ ଶ୍ରୀମତୀ ସଙ୍ଗିତା ରେଡ୍ଡୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଭାରତ କିପରି କୋଭିଡ୍‌ ମହାମାରୀ ବିରୁଦ୍ଧରେ ଲଢ଼ିବା ପାଇଁ ବ୍ୟାପକ ତଥା ପ୍ରଭାବଶାଳୀ ଯୋଜନା ପ୍ରସ୍ତୁତ କରିଛି। ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଆମ ଦେଶ ଏକ ସଙ୍କଟର ମୁକାବିଲା କରିବାରେ ଛିଡା ହୋଇଛି ଯାହା ଅନେକ ଦେଶକୁ ଧ୍ୱଂସ କରିଦେଇଛି ଏବଂ ଏହା ଆମର ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଏବଂ ସରକାରଙ୍କ ଦ୍ବାରା ପରିସ୍ଥିତିର ଉତ୍ତମ ପରିଚାଳନା ହେତୁ ଏହା ସମ୍ଭବ ହୋଇପାରିଛି। ସେ ଜନତା କର୍ଫ୍ୟୁକୁ ପ୍ରଶଂସା କରିଥିଲେ ଯାହାକି ଆବଶ୍ୟକ ଭିତ୍ତିଭୂମି ସ୍ଥାପନ ପାଇଁ ସମୟ ଏବଂ ସ୍ଥାନ ପ୍ରଦାନ କରିଥିଲା ଏବଂ ମହାମାରୀର ମୁକାବିଲା କରିବାରେ ସାହାଯ୍ୟ କରିଥିଲା। କୋଭିଡ୍‌ ଭ୍ୟାକ୍ସିନ୍ ବିଷୟରେ ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଏହା ଭାରତର ପ୍ରଶଂସନୀୟ ତଥା ଉନ୍ନତ ତଥା ଆମର ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ବିଶ୍ବସ୍ତରୀୟ କାର୍ଯ୍ୟ ପ୍ରକ୍ରିୟା କ୍ରମେ ବିଶ୍ବର 50% ଟିକା ଭାରତରେ ଉତ୍ପାଦିତ ହୋଇଛି ଏବଂ ଏହା ଏକ ଅତୁଳନୀୟ ସ୍ତରରେ ଏକ ଟିକା ସହାୟତା ପ୍ରଦାନ କରିଛି । ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ସରକାରଙ୍କ ଆଭିମୁଖ୍ୟ “ସୁ-ସମନ୍ୱିତ, ଉଲ୍ଲେଖନୀୟ କାର୍ଯ୍ୟ କୌଶଳ ଯାହା ଶକ୍ତିଶାଳୀ ଭାବରେ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରାଯାଇଥିଲା”। ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଛନ୍ତି ଯେ “ଭାରତରେ ଭିତ୍ତିଭୂମି ଭଲ ଭାବରେ ସ୍ଥାପିତ ହୋଇଛି ଏବଂ କେବଳ ଭାରତ ନିଜ ଲୋକଙ୍କ ଯତ୍ନ ନେଇପାରିବ ନାହିଁ ବରଂ ବିଶ୍ବର ଡାକ୍ତରୀ ପର୍ଯ୍ୟଟନ ସ୍ଥଳୀ ହୋଇପାରିଛି, ବର୍ତ୍ତମାନ ଆମେ 4 ନମ୍ବରରେ ରହିଛୁ କିନ୍ତୁ ମୋର ବିଶ୍ୱାସ ଯେ ଶୀଘ୍ର ଆମେ 2 ନମ୍ବର ହେବୁ। ”। ଯୋଗ, ଆୟୁଷ ବ୍ୟବହାର କରିବାକୁ ଏବଂ ସେମାନଙ୍କ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟର ଯତ୍ନ ନେବାକୁ ସେ ଯୁବକମାନଙ୍କୁ ଅନୁରୋଧ କରିଥିଲେ କାରଣ ଭାରତର ଭବିଷ୍ୟତ ବହୁତ ଭଲ ଏବଂ ଏହା ଯୁବ ପୀଢ଼ି ସହିତ ଅଛି।
ଆଇଏମ୍ଏଫ୍ ଇଣ୍ଡିଆର ପୂର୍ବତନ କାର୍ଯ୍ୟନିର୍ବାହୀ ନିର୍ଦ୍ଦେଶକ ଶ୍ରୀ ସୁରଜିତ ଭାଲା ପ୍ରାରମ୍ଭରେ କହିଛନ୍ତି ଯେ କୋଭିଡ୍‌ ଅବଧି ଏବଂ ଆଜି ସମୟରେ ଭାରତ ବିଶ୍ୱର ସର୍ବୋତ୍ତମ ପ୍ରଦର୍ଶନକାରୀ ଅର୍ଥନୀତି ଭାବରେ ଉଭା ହୋଇଛି। ଦାରିଦ୍ର୍ୟ ହ୍ରାସ ବିଷୟରେ ସେ କହିଛନ୍ତି, “ସରକାରଙ୍କ ସମଗ୍ର ପ୍ରକ୍ରିୟା ନିଶ୍ଚିତ କରିଛି ଯେ କୋଭିଡ୍‌ ର ପରିଣାମ ସ୍ୱରୂପ ଜନସଂଖ୍ୟାର ଅର୍ଦ୍ଧେକ ଲୋକ କୌଣସି ଅସୁବିଧାର ସମ୍ମୁଖୀନ ହେବେ ନାହିଁ’’। ଭିତ୍ତିଭୂମି ପରିବର୍ତ୍ତନ ବିଷୟରେ ସେ କହିଥିଲେ ଏବଂ ବିଶ୍ବରେ ଏପରି କୌଣସି ଅର୍ଥନୀତି ଅଛି ଯାହା ଗତ 9 ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଏପରି କାର୍ଯ୍ୟ କରିଛି ତାହା ଜାଣିବା ପାଇଁ ସେ ଏକ ଅଧ୍ୟୟନ ଉପରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛନ୍ତି ବୋଲି କହିଛନ୍ତି। ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଏହି ସରକାର ପ୍ରଥମେ ଅସମ୍ଭବକୁ ସମ୍ଭବ କରିବା ପାଇଁ ପରିକଳ୍ପନା କରିଥିଲେ ଓ ଏହାପରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ନେତୃତ୍ବ ବଳରେ ଏହାକୁ ସାକାର ରୂପ ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇପାରିଛି। ଏହାକୁ ଉପଯୁକ୍ତ ଭାବରେ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରିବା ଏବଂ ଏହା ହେଉଛି ଏହି ସରକାରଙ୍କ ପ୍ରକୃତ ପ୍ରଦର୍ଶନ ସୂଚକାଙ୍କ। ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ବିଶ୍ବର ଯେକୌଣସି ଦେଶ ଅପେକ୍ଷା ଭାରତୀୟ ଉଦ୍ଭାବନ ପ୍ରକୃତରେ ଅନନ୍ୟ। ଭାରତର ଏହି ସଫଳତା ଅନ୍ୟ ଦେଶ ମାନଙ୍କ ତୁଳନାରେ ବହୁତ ଆଗରେ ରହିଛି ଓ ଏହି ଉନ୍ନତି ବିଷୟରେ ବିଷୟରେ ଏକ ପୁସ୍ତକ ଲେଖାଯିବ।
ଶ୍ରୀମତୀ ଦେବଜାନୀ ଘୋଷ, ପ୍ରେସିଡେଣ୍ଟ ନାସକୋମ କହିଛନ୍ତି ଯେ 2008 ରେ କେବଳ 17% ଭାରତୀୟଙ୍କର ବ୍ୟାଙ୍କ ଆକାଉଣ୍ଟ ଥିଲା ଏବଂ ଏକ ଅଧ୍ୟୟନରେ କୁହାଯାଇଛି ଯେ 80% ଏହି ସୁବିଧା ପାଇଁ ଭାରତକୁ 46 ବର୍ଷ ଲାଗିବ କିନ୍ତୁ ଭାରତ ଏହାକୁ କରିବାକୁ ମାତ୍ର 7 ବର୍ଷ ସମୟ ନେଇଛି। ଟେକ୍ନୋଲୋଜି, ଆଧାର, ଇଣ୍ଡିଆ ଷ୍ଟାକ, ଡିଜିଟାଲ୍ ପେମେଣ୍ଟ ଏବଂ ବହୁ ଉନ୍ନତ ଆର୍ଥିକ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତୀକରଣ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଜନ ଧନ ଯୋଜନା ଯୋଗୁଁ ଭାରତ ଏହା କରିବାରେ ସଫଳ ହୋଇପାରିଛି ଓ ସମଗ୍ର ବିଶ୍ବ ପାଇଁ ଏକ ଉଦାହରଣ ସୃଷ୍ଟି କରିଛି। ସେ କହିଛନ୍ତି “ଜେଏଏମ୍ ଟ୍ରିନିଟି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଆମକୁ ବ୍ୟାଙ୍କିଙ୍ଗକୁ ତୃଣମୂଳ ସ୍ତରକୁ ନେବାକୁ ସକ୍ଷମ କରିଛି। ଟେକ୍ନୋଲୋଜି ସମସ୍ତଙ୍କ ପାଇଁ ଉପଲବ୍ଧ ଏବଂ ଭାରତରେ ଥିବା ପ୍ରତିଭା ଏହାକୁ ସାକାର ରୂପ ପ୍ରଦାନ କରିପାରିଛି। ଯାହା ଫଳରେ ଆମେ ଏହିପରି ସ୍ଥିତିକୁ ପରିବର୍ତ୍ତନ କରିବାରେ ସଫଳ ହୋଇପାରିଛୁ। 245 ବିଲିୟନ ଡଲାରର ରାଜସ୍ୱ ହେଉଛି ଆମର ବୈଷୟିକ ଶିଳ୍ପ ଉତ୍ପାଦନ ଏବଂ ଅଭିବୃଦ୍ଧି ତଥା ନବସୃଜନର ଗତି ଅତୁଳନୀୟ ଅଟେ ଏବଂ ପ୍ରତିଭା ଦ୍ୱାରା ପରିଚାଳିତ ହେଉଛି ଯାହା ଭାରତକୁ ଏକ ଅଭିନବ ହବ୍ ଏବଂ ଷ୍ଟାର୍ଟଅପ୍ ହବ୍ କରିପାରିଛି। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଇନୋଭେସନ କ୍ଷେତ୍ରରେ ‘ଆଇ’ର ଅର୍ଥ ହେଉଛି ଇଣ୍ଡିଆ। ଏହା ଭାରତରେ ସେମାନଙ୍କର ନୂତନତ୍ୱ କରିବା ପାଇଁ ସମସ୍ତ ବଡ କମ୍ପାନୀକୁ ଆଣିଛି। ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଛନ୍ତି ଯେ “ଟେକ୍ନୋଲୋଜି ଧନୀ ଏବଂ ସହରାଞ୍ଚଳର ବିଳାସପୂର୍ଣ୍ଣ ଥିଲା କିନ୍ତୁ ଭାରତ ଏହାକୁ ତୃଣମୂଳ ସ୍ତରରୁ ଆଣି ପାରିଛି। ତୃଣମୂଳ ସ୍ତରର ଲୋକମାନେ ବର୍ତ୍ତମାନ ଏହି ସୁବିଧା ପାଇ ପାରୁଛନ୍ତି। ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ବୈଷୟିକ କ୍ଷେତ୍ରରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଥିବା 5.3 ନିୟୁତ ଲୋକଙ୍କ ମଧ୍ୟରୁ 36% ମହିଳା ଏବଂ ସେମାନେ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଏବଂ ନୂତନତ୍ୱକୁ ଆଗେଇ ନେଉଛନ୍ତି।
ଇଣ୍ଡିଆନ୍ ଓମେନ୍ ଇନଷ୍ଟିଚ୍ୟୁସନାଲ ଲିଗ୍ (ଆଇଡବ୍ଲୁଏଲ୍) ର ପ୍ରତିଷ୍ଠାତା ତଥା ପ୍ରେସିଡେଣ୍ଟ ଶ୍ରୀମତୀ ଦୀପା ସାୟଲ କହିଛନ୍ତି ଯେ ମୋ ଦେଶ ଏଭଳି ବେଗରେ ପରିବର୍ତ୍ତନ କରୁଛି ଏବଂ ସରକାର ଯେଉଁ ଗତିରେ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଆଣୁଛନ୍ତି, ତାହା ଅତ୍ୟନ୍ତ ଗୌରବର ବିଷୟ। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ “ମୋର୍ଗାନ ଷ୍ଟାନଲି କହିଛନ୍ତି ଯେ ଦଶନ୍ଧି ଶେଷ ସୁଦ୍ଧା ଆମର ଜିଡିପି ଦ୍ୱିଗୁଣିତ ହୋଇ 7.5 ଟ୍ରିଲିୟନ ଡଲାରରେ ପହଞ୍ଚିବ ଯାହା ଏକ ଗୌରବର ବିଷୟ”। ସେ କହିଛନ୍ତି ମୁଁ ସୌଭାଗ୍ୟବାନ୍ ଯେ ବିଭିନ୍ନ ରାଜ୍ୟ ଯାଇ ଷ୍ଟାର୍ଟଅପ୍ ସହିତ ସଂଯୋଗ ହୋଇପାରିଛନ୍ତି, ଏବଂ ମହିଳା ଏବଂ ଶିଶୁମାନେ ସମସ୍ତେ ଆତ୍ମନିର୍ଭରଶୀଳ ହେବା ପାଇଁ ସୁଯୋଗ ପାଇଛନ୍ତି। ସେ ଷ୍ଟାର୍ଟଅପ୍ ର ଅଦ୍ଭୁତ ଯାତ୍ରା ବିଷୟରେ କହିଥିଲେ ଯାହା 2016 ରେ 450 ରୁ 2023 ରେ 90000 ଷ୍ଟାର୍ଟଅପ୍ କୁ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି ଏବଂ ଏଥିପାଇଁ ସେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀଙ୍କୁ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଇଛନ୍ତି।
ଷ୍ଟେଟ ବ୍ୟାଙ୍କ ଅଫ୍ ଇଣ୍ଡିଆର ଗ୍ରୁପ୍ ମୁଖ୍ୟ ଅର୍ଥନୈତିକ ପରାମର୍ଶଦାତା ଶ୍ରୀ ସୌମ୍ୟ କାନ୍ତୀ ଘୋଷ କହିଛନ୍ତି ଯେ “କୋଭିଡ୍‌ ମାନବଜାତି ପାଇଁ ସବୁଠାରୁ ବଡ ଆହ୍ବାନ ଥିଲା କିନ୍ତୁ ଗତ ବର୍ଷ ଆମର ନୋମିନାଲ୍ ଜିଡିପି 37 ଟ୍ରିଲିୟନ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଥିଲା। ଆର୍ଥିକ ବର୍ଷ 2014 - 20 ଆମର ହାରାହାରି 14.5 ଟ୍ରିଲିୟନ୍ ଥିଲା ତେଣୁ ଆମେ ଗତ 6 ବର୍ଷ ତୁଳନାରେ 2.5 ଗୁଣ ଅଧିକ କରିଥିଲୁ ଯେଉଁଥିପାଇଁ ରିକଭରି ଦ୍ରୁତତମ ଥିଲା। 5 ଟ୍ରିଲିୟନ ଡଲାର ଅର୍ଥନୀତିର ଲକ୍ଷ୍ୟ ବିଷୟରେ ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ 1 ଟ୍ରିଲିୟନରେ ପହଞ୍ଚିବା ପାଇଁ ଭାରତ 57 ବର୍ଷ ସମୟ ନେଇଥିଲା ଏବଂ ତା’ପରେ ପ୍ରତି 7 ବର୍ଷରେ ଆମେ 1 ଟ୍ରିଲିୟନ ଯୋଡିଥିଲୁ ଏବଂ ବର୍ତ୍ତମାନ ପ୍ରତି ତିନି ବର୍ଷରେ ଆମେ ଏକ ଟ୍ରିଲିୟନ ଯୋଡିଛୁ ଏବଂ ଗତ ଦୁଇ ବର୍ଷରେ ଆମ ଅର୍ଥନୀତି 750 ବିଲିୟନ ଯୋଡିଛି ଏବଂ ସେଥିପାଇଁ 2014 ରେ ଆମେ ଦଶମ ବୃହତ୍ତମ ଅର୍ଥନୀତି ଥିଲୁ, 2015 ରେ ଆମେ ସପ୍ତମ, 2019 ରେ ଆମେ ଷଷ୍ଠ ଏବଂ 2022 ଆମେ 5ମ ହୋଇପାରିଛୁ ଏବଂ 2026 ରେ ଚତୁର୍ଥ ଏବଂ 2028 ରେ ତୃତୀୟ ବୃହତ୍ ଅର୍ଥନୀତି ହେବାକୁ ଯାଉଛି, ଯାହାକି ଏକ ବିଶାଳ ରୂପାନ୍ତରଣ ଅଟେ। ସେ କେନ୍ଦ୍ର ସରକାରଙ୍କ ବିଭିନ୍ନ ଯୋଜନା ବିଷୟରେ ଆଲୋଚନା କରି ସୂଚନା ଦେଇଛନ୍ତି ଯେ ମହିଳାଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ମହିଳାଙ୍କ ସମ୍ପୃକ୍ତି ବହୁତ ଅଧିକ ଏବଂ ଏହା ମହିଳା ସଶକ୍ତିକରଣ ଏବଂ ଆର୍ଥିକ ସ୍ବାଧୀନତା ଆଣିଦେଇଛି। ଗତ 7 ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଆମର ସେବା ରପ୍ତାନି ଦ୍ୱିଗୁଣିତ ହୋଇଛି ବୋଲି ସେ କହିଛନ୍ତି। ସଂକ୍ଷେପରେ ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ସମସ୍ତ ସଂଖ୍ୟା ଏକ ଭାରତ ଆଡକୁ ସୂଚାଇଥାଏ ଯାହା ମିଳିତ ଭାବରେ ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ଆଗକୁ ବଢ଼ୁଛି।
ପରିଶେଷରେ, ଆଗାମୀ 5-10 ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଭାରତ ପାଇଁ କଣ ହେବ ସେ ବିଷୟରେ ସମସ୍ତେ କହିଥିଲେ। ଶ୍ରୀମତୀ ଦୀପା ସାୟଲ କହିଛନ୍ତି ଯେ ନିଯୁକ୍ତି ଏକ ସୁଯୋଗ ଏବଂ ଏକ ଆହ୍ବାନ ତଥା ଏହି ସୁଯୋଗର ଲାଭ ନେବା ପାଇଁ ଆମକୁ ସଠିକ୍ କୌଶଳ ସେଟ୍ କରିବା ଆବଶ୍ୟକ। ଶ୍ରୀମତୀ ଦେବଜାନୀ ଘୋଷ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଯୁବ, ପ୍ରତିଭା, ନବସୃଜନର ଶକ୍ତି ନିଶ୍ଚିତ କରିବ ଯେ ଯେତେବେଳେ ବିଶ୍ୱ ଡିଜିଟାଲ୍, ଟେକ୍ନୋଲୋଜି ଏବଂ ନବସୃଜନକୁ ଗ୍ରହଣ କରିବ ସେତେବେଳେ ବିଶ୍ୱ ଭାରତ ବିଷୟରେ ଚିନ୍ତା କରିବ। ଶ୍ରୀ ସୁନୀଲ ମିତ୍ତଲ କହିଛନ୍ତି ଯେ “ଆମ ଦେଶ ପାଇଁ ଅତ୍ୟନ୍ତ ଉଜ୍ଜ୍ୱଳ ଭବିଷ୍ୟତ ପାଇଁ ମୂଳଦୁଆ ଗତ 9 ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ସ୍ଥାପିତ ହୋଇଛି ଏବଂ ଆମକୁ ଯାହା କରିବାକୁ ହେବ ତାହା ଉପରେ ନିର୍ମାଣ କରିବାକୁ ହେବ। ଏକ ନିଷ୍ପତ୍ତି ନେତୃତ୍ୱ ଏବଂ ଦୃଢ଼ ଟେଲୱିଣ୍ଡର ସମନ୍ବୟ ସହିତ ଏହା ଭାରତ ପାଇଁ ଏକ ବିରଳ ସୁଯୋଗ ଏବଂ ଏହା ଭାରତ ପାଇଁ ଏକ ଗୌରବମୟ ସ୍ଥିତି, ତଥା ଆମର ବୃହତ ଯୁବ ଜନସଂଖ୍ୟା ପାଇଁ ଆମକୁ ଭଲ ଶିକ୍ଷା, ତାଲିମ ଏବଂ କୁଶଳୀ ମାନବ ସମ୍ବଳ ନିଶ୍ଚିତ କରିବାକୁ ପଡିବ ଯାହା ମିଳିତ ଭାବରେ ଏକ ଭାରତ ପାଇଁ ଉଜ୍ଜ୍ୱଳ ଭବିଷ୍ୟତ ନିଶ୍ଚିତ କରିବ।” ଶ୍ରୀମତୀ ସଂଗୀତା ରେଡ୍ଡୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଗତ 9 ବର୍ଷ ହେଉଛି 468 ସପ୍ତାହ ଏବଂ 500 ରୁ ଅଧିକ ସ୍କିମ୍ ଶୁଭାରମ୍ଭ କରାଯାଇଛି ତେଣୁ ପ୍ରତି ସପ୍ତାହରେ 1 ସ୍କିମ୍ ଆସିଛି ଏବଂ ଆସନ୍ତା 10 ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଏହି ଯୋଜନାଗୁଡିକର ମାର୍ଗଦର୍ଶନ କରିବାକୁ ଆମର ସମୟ ଅଛି। ମହିଳାଙ୍କ ନେତୃତ୍ୱରେ ବିକାଶକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିଥିବାରୁ ସେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ମୋଦୀଙ୍କୁ ପ୍ରଶଂସା କରିବା ସହ ମହିଳାଙ୍କ ପ୍ରତି ସମ୍ମାନ ଭାରତ ପାଇଁ ପରିବର୍ତ୍ତନଶୀଳ ହେବ ଏବଂ ବିଶ୍ୱ ପାଇଁ ଏକ ଉଦାହରଣ ସୃଷ୍ଟି କରିବ ବୋଲି କହିଛନ୍ତି। ଚିନ୍ତାଧାରା ଏବଂ ଆଧ୍ୟାତ୍ମିକ ତଥା ମାନବିୟ ନେତୃତ୍ୱ ଦୃଷ୍ଟିରୁ ଭାରତ ସର୍ବଦା ଏକ ନମ୍ବର ରହିଛି ଏବଂ ରହିବ। ଶ୍ରୀ ସୁରଜିତ ଭାଲା କହିଛନ୍ତି ଯେ ଅନେକ କିଛି ହାସଲ କରାଯାଇଛି ଏବଂ ଭାରତ ଆବଶ୍ୟକ କରୁଥିବା ଏକ ପ୍ରମୁଖ ସଂସ୍କାର ହେଉଛି ସିଧାସଳଖ ଟିକସ ଏବଂ ଭାରତ ହେଉଛି ବିଶ୍ବର ସବୁଠାରୁ ଅଧିକ ଟିକସ ଅର୍ଥନୀତି ମଧ୍ୟରୁ ଅନ୍ୟତମ ଏବଂ ଆଶା କରୁଛି ଯେ ପ୍ରଭାବଶାଳୀ ଟିକସ ହାର ହ୍ରାସ କରିବା ଦ୍ବାରା ଏଥିରେ ଏକ ସଂସ୍କାର ଆସିବ ଏବଂ ଏହା ଏକ ଉଚ୍ଚ ଜିଡିପି ଅଭିବୃଦ୍ଧି ହାର ହାସଲ କରିବାରେ ସାହାଯ୍ୟ କରିବ।

Ministry of Information & Broadcasting
National Conclave on 9 Years of Union Government Witnesses Elaborate Panel Discussion on The Theme ‘India: Surging Ahead‘
Businesses Require Decisive Leadership & After A Long Time We Have A Leader Who Is Recognised As A Global Leader & One Who Is Determined To Make India A Developed Nation: Shri Sunil Bharti Mittal
India stood out in tackling COVID crisis due to masterful management by Prime Minister Shri Narendra Modi: Smt. Sangita Reddy
Union Government has shown to imagine the impossible and deliver it effectively and this is the real performance index of this government: Shri Surjit Bhalla
JAM trinity programme has enabled us to take banking to the grassroot level: Smt. Debjani Ghosh
27 MAY 2023 6:26PM by PIB Delhi
On completion of 9 Years of the Union Government, a National Conclave was organised by the Ministry of Information and Broadcasting with the theme “9 Years of Seva, Sushasan, Garib Kalyan” at Vigyan Bhawan in New Delhi. As part of the Conclave, three thematic sessions were held with esteemed panellists to discuss various achievements of the Union Government under the decisive leadership of Prime Minister Shri Narendra Modi and the persistent efforts being undertaken by the Government for rapid advancement of the nation and betterment of masses. The first session was on the theme 'India: Surging Ahead'. The session elucidated how India has undergone a remarkable transformation into a prominent global leader under the able leadership of Prime Minister Shri Narendra Modi.
The session was moderated by eminent journalist, Shri Nitin Gokhale and featured distinguished speakers from different walks of life, including Shri Sunil Bharti Mittal, Founder Chairman of Bharti Enterprises, Smt. Sangita Reddy, Joint Managing Director, Apollo Hospital, Smt. Debjani Ghosh, President NASSCOM, Shri Surjit Bhalla, former Executive Director for IMF India, Shri Soumya Kanti Ghosh Group Chief Economic Advisor, State Bank of India and Smt. Deepa Sayal, Founder and President of Indian Women Institutional League (IWIL) India.
Shri Gokhale, setting the backdrop for the session said, “India has embarked on a path of transformation which has not been seen for decades together and India stock has risen globally”. He said “Morgan Stanley said in November 2022 that this is going to be India’s Decade. IMF in April, 2023 predicted India will emerge as the fastest growing economy in the world. India is surging and taking a lead in balancing the world order and therefore this conclave could not have come at a better time.”
Shri Sunil Bharti Mittal, talking about the decade of good governance under Prime Minister Shri Narendra Modi, said that we have all experienced and seen the difference in the past few years. He said businesses require decisive leadership and after a long period of time we have a leader who is recognised as a global leader and one determined to make India a developed nation. Talking about telecom sector, he said India has the fastest 5G rollout and by March, 2024, India will have 5G across every nook and cranny of the country. He added that “Government has used the power of technology to its utmost advantage for ushering in the reforms and benefits to the masses of the country”. He said we have seen fantastic 9 years and the audacious target of 5 trillion-dollar economy which looked like a difficult task a few years back is now in sight and we should be able to achieve it by 2027.
Smt. Sangita Reddy, Joint Managing Director, Apollo Hospital, spoke about how India made extensive and effective plan to fight the COVID Pandemic. She said our country stood out in tackling a crisis which wiped out many countries and it was due to the masterful management of the situation by our Prime Minister and the Government. She praised the People’s curfew which provided the time and space for the necessary infrastructure to be put in place and helped in tackling the pandemic effectively. Talking about the COVID Vaccines, she said “its commendable and reflective of India and our Prime Minister’s Global thought process that 50% of world’s vaccines were manufactured in India and it created a vaccine diplomacy on an unprecedented scale”. She said Government’s approach was “well-coordinated, fantastically masterminded strategy which was powerfully executed”. She further added that “the foundation is well set in India and not only can India take care of its own people well but has become the medical tourism destination of the world, currently we are number 4 but I believe that soon we will be number 2”. She urged the youngsters to use Yoga, Ayush and take care of their health as India has a great future ahead and it lies with the younger Generation.
Shri Surjit Bhalla, former Executive Director for IMF India, at the very onset said India has emerged as the best performing economy in the world during the shocking COVID period and today. Talking about the poverty reduction he said, “the entire process of government was geared towards ensuring that the bottom half of the population at least did not suffer any hardship as a consequence of COVID”. He spoke about the infrastructure transformation and said he is working on a study to see whether there is any economy in the world that has shown such a transformation in the last 9 years. He added that this government has shown to first, imagine the impossible and second, deliver it effectively and this is the real performance index of this government. He said Indian innovation is truly unique, Indian and better than any country in the world and books will be written about the speed of the transformation of India.
Smt. Debjani Ghosh, President NASSCOM said in 2008 only 17% Indians had bank accounts and a study said it would take India 46 years to achieve 80% penetration but India took just 7 years to do it. Why India could do it and disrupt status quo is due to technology, Aadhar, India stack, Digital Payment and the most genius financial inclusion program Jan Dhan Yojana. She said “the JAM trinity programme has enabled us to take banking to the grassroot level. Technology is available to all but what made the difference in India was the talent, the people which enabled us to challenge the status quo. 245 billion dollar revenue is what our tech industry generates and pace of growth and innovation is unprecedented and is being driven by talent which has made India an innovation hub and a startup hub”. She asserted that the ‘I’ in innovation stands for India., it has brought all big companies to do their innovation in India. She further added that “technology had been a luxury of the rich and urban but India turned this on its head and started from the grassroots and scaled it up. Ability to think bottoms up has made it possible”. She said 36% of the 5.3 million people working in tech sector are women and they are driving the change and innovation.
Smt. Deepa Sayal, Founder and President of Indian Women Institutional League (IWIL) India said she is very proud that my nation is changing at such pace and the pace and scale at which the government is bringing change praise worthy and immaculate. She stated that “Morgan Stanley has said our GDP will double to 7.5 trillion dollars by the end of the decade which is huge”. She said I have been lucky to be able to go to various states and connect with Startups, and women and children all are so charged up to begin and be self-employed. She talked about the phenomenal journey of startup that have increased from 450 in 2016 to 90000 startups in 2023 and said she must congratulate Prime Minister Shri Narendra Modi for this.
Shri Soumya Kanti Ghosh, Group Chief Economic Advisor, State Bank of India talking about the key numbers said “COVID was the largest disruption for mankind but last year our nominal GDP expanded by 37 trillion. FY 2014 - 20 our average was 14.5 trillion so we did 2.5 times more than last 6 years that’s why recovery was fastest. Talking about 5 Trillion Dollar Economy goal, he said India took 57 years to get to 1 trillion and then every 7 years we added 1 trillion and now norm is every three years we add one trillion and in the last two years our economy added 750 billion and that is why in 2014 we were 10th largest economy, in 2015 we are 7th, in 2019 we were 6th and 2022 we were 5th and supposed to be 4th in 2026 and 3rd in 2028 and this is the transition in terms of rebound”. He talked about various schemes of the Union government and informed that women involvement has been very high in all of them and it has led to women empowerment and financial freedom. He said our service exports has doubled in past 7 years. Summing up he said that all numbers point out towards an India which is inclusive and expanding at an exponential rate.
In conclusion, all spoke about what is next for India in the coming 5-10 years. Smt. Deepa Sayal said employability is an opportunity and a challenge and we need to inculcate the right skill set to tap this opportunity. Smt. Debjani Ghosh said the power of youth, talent, innovation will ensure that when the world thinks digital, technology and innovation the world will think of India. Shri Sunil Mittal said “the foundation for a very bright future for our country has been laid in the last 9 years and we need to build on what we need to do. This is a rare opportunity for India with a confluence of a decision leadership and strong tailwinds and it is a delightful position for India, and we need to ensure good education, training and skilled for our large young population which will together ensure a bright future for India”. Smt. Sangeeta Reddy said last 9 years is 468 weeks and over 500 schemes launched so 1 scheme every week and we have the time to guide these schemes over next 10 years. She praised Prime Minister Shri Modi for promoting women led development and said the respect for women is going to be transformational for India and set an example for the world. In terms of thought and spiritual and humane leadership India is and will always be number one. Shri Surjit Bhalla said a lot has been achieved and a major reform that India needs is in Direct Taxation and concluded by saying the India is one of the most overtaxed economies in the world and hoped that a reform will come to lower the effective tax rate which will help in achieving a higher GDP Growth Rate.