ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
କ୍ୱାଡ ନେତୃବୃନ୍ଦଙ୍କ ଶିଖର ସମ୍ମିଳନୀରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ପ୍ରାରମ୍ଭିକ ବକ୍ତବ୍ୟ
21 MAY 2023 1:30PM by PIB Bhubaneswar
ମହାମହିମ,
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଏଲବନିସୀ, ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କିଶିଦା ଏବଂ ରାଷ୍ଟ୍ରପତି ବାଇଡେନ,
ଆଜି ବନ୍ଧୁମାନଙ୍କ ଗହଣରେ କ୍ୱାଡ ଶିଖର ସମ୍ମିଳନୀରେ ଭାଗ ନେଇ ମୁଁ ବେଶ ଆନ୍ଦନ ଅନୁଭବ କରୁଛି । କ୍ୱାଡ ସମୂହ, ଭାରତ- ପ୍ରଶାନ୍ତ ମହାସାଗର କ୍ଷେତ୍ରରେ ଶାନ୍ତି, ସ୍ଥିରତା ଓ ସମୃଦ୍ଧି ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ଦିଗରେ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ମଂଚ ଭାବେ ପ୍ରତିଷ୍ଠିତ ହୋଇ ସାରିଛି । ଏଥିରେ କୌଣସି ସନ୍ଦେହ ନାହିଁ ଯେ, ଭାରତ- ପ୍ରଶାନ୍ତ ମହାସାଗର ଅଂଚଳ ହେଉଛି ବୈଶ୍ୱିକ ବ୍ୟାପାର, ଅଭିନବତା ଏବଂ ଅଭିବୃଦ୍ଧିର ଇଞ୍ଜିନ । ଆମେ ସମସ୍ତେ ସହମତ ଯେ, ଭାରତ- ପ୍ରଶାନ୍ତ ମହାସାଗର ଅଂଚଳର ସୁରକ୍ଷା ଓ ସଫଳତା ନା କେବଳ ଏହି ଅଂଚଳ ପାଇଁ ବରଂ ସମଗ୍ର ବିଶ୍ୱ ପାଇଁ ହେଉଛି ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ। ଏକ ରଚନାତ୍ମକ ଏଜେଣ୍ଡା ସହିତ ସହଭାଗୀ ଗଣତାନ୍ତ୍ରିକ ମୂଲ୍ୟବୋଧ ଆଧାରରେ ଆମେ ଆଗକୁ ଅଗ୍ରସର ହେଉଛେ ।
ମିଳିତ ପ୍ରୟାସ ଦ୍ୱାରା ଆମେ ମୁକ୍ତ, ଅବାଧ ଏବଂ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ ପ୍ରଶାନ୍ତ ମହାସାଗର ଦୃଷ୍ଟିଭଙ୍ଗୀକୁ ବାସ୍ତବ ସ୍ୱରୂପ ପ୍ରଦାନ କରୁଛୁ । ଜଳବାୟୁ କାର୍ଯ୍ୟାନ୍ୱୟନ, ବିପର୍ଯ୍ୟୟ ପରିଚାଳନା, ରଣନୀତିକ ବୈଷୟିକଜ୍ଞାନ, ନିର୍ଭରଯୋଗ୍ୟ ଯୋଗାଣ ଶୃଙ୍ଖଳ, ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ନିରାପତା, ସାମୁଦ୍ରିକ ନିରାପତା, ଆତଙ୍କବାଦର ମୁକାବିଲା ଭଳି କ୍ଷେତ୍ରରେ ଆମର ସକାରାତ୍ମକ ସହଯୋଗ ବୃଦ୍ଧି ପାଉଛି । ଅନେକ ଦେଶ ଏବଂ ଗୋଷ୍ଠୀ ସମୂହ ଭାରତ- ପ୍ରଶାନ୍ତ ମହାସାଗର ପ୍ରତି ନିଜର ରଣନୀତି ଏବଂ ଦୃଷ୍ଟିଭଙ୍ଗୀ ନେଇ ଘୋଷଣା କରୁଛନ୍ତି । ଆଜିକାର ଆମର ଏହି ବୈଠକ ଏହି ସମଗ୍ର ଅଂଚଳର ସମାବେଶୀ ଏବଂ ଜନକୈନ୍ଦ୍ରିକ ବିକାଶ ସହିତ ଜଡ଼ିତ ବିଷୟ ଉପରେ ଆଲୋଚନା କରିବାର ସୁଯୋଗ ପ୍ରଦାନ କରିବ ।
ମୋର ବିଶ୍ୱାସ ଯେ କ୍ୱାଡ଼ ଦେଶ ସମୂହ ବୈଶ୍ୱିକ ମଙ୍ଗଳ ଏବଂ ମାନବ କଲ୍ୟାଣ ନିମନ୍ତେ, ଶାନ୍ତି ଏବଂ ସମୃଦ୍ଧି ପାଇଁ ନିରନ୍ତର କାର୍ଯ୍ୟରତ ରହିବେ । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଅଲବନିସୀଙ୍କୁ ଏହି ଶୀଖର ସମ୍ମିଳନୀରେ ସଫଳ ଅଧ୍ୟକ୍ଷତା ପାଇଁ ମୁଁ ଅଭିନନ୍ଦନ ଏବଂ ଶୁଭେଚ୍ଛା ଜଣାଉଛି । 2024ରେ ଭାରତରେ କ୍ୱାଡ଼ ନେତୃବୃନ୍ଦଙ୍କର ଶିଖର ସମ୍ମିଳନୀ ଆୟୋଜନ କରିବା ନେଇ ଆମେ ଆନନ୍ଦ ଅନୁଭବ କରୁଛୁ ।
ଧନ୍ୟବାଦ ।

Prime Minister's Office
English translation of Prime Minister's opening remarks at the QUAD Leaders' Summit
21 MAY 2023 1:30PM by PIB Delhi
Your Excellencies,
Prime Minister Albanese, Prime Minister Kishida, and President Biden,
It is my pleasure to participate among my friends in this QUAD Summit today. The QUAD group has established itself as an important platform for ensuring peace, stability and prosperity in the Indo-Pacific. There is no doubt that the Indo-Pacific region is the engine of global trade, innovation and growth. We unanimously agree that the security and success of the Indo-Pacific is important not only to the region, but to the world. With a constructive agenda, based on shared democratic values, we are marching ahead.
Through our shared efforts, we are giving practical dimensions to our vision of a free, open and inclusive Indo-Pacific. Our positive cooperation is growing in areas like climate action, disaster management, strategic technologies, reliable supply chain, health security, maritime security, counter-terrorism. Several countries and groups are announcing their Indo-Pacific strategy and vision. Our meeting today, will provide an opportunity to discuss issues related to inclusive and people-centric development of this entire region.
I believe that the QUAD will continue to work for the global good, human welfare, peace and prosperity. I appreciate and congratulate Prime Minister Albanese for his successful Presidency of this Summit. In 2024, we would be happy to host the QUAD Leaders’ Summit in India.
Thank you.
DISCLAIMER - This is the approximate translation of Prime Minister's remarks. Original remarks were delivered in Hindi.