প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
ওরিসাদা তোঙান-তোঙানবা রেলৱে প্রোজেকশিং হৌদোকপদা প্রধান মন্ত্রীনা পীখিবা ৱারোল
18 MAY 2023 2:41PM by PIB Imphal
জয় জগন্নাথ!
ওরিসাগী রাজ্যপাল শ্রী গনেস লাল জি, চীফ মিনিস্তর ঐগী মরুপ নবিন পাতনাইক জি, মন্ত্রীমন্দলগী ঐগী মরুপ অশ্বিনি বৈষ্ণব জি, ধর্মেন্দ্র প্রধান জি, বিশ্বেশ্বর তুদু জি, শক্নাইরবা মীওই খুদিংমক, নোংচুপ বেঙ্গল অমসুং ওরিসাগী ঐগী ইচিন-ইনাওশিং অমসুং ইচল-ইচেশিং!
ঙসি ওরিসা অমসুং নোংচুপ বেঙ্গলগী মীয়াম বন্দে ভারত ত্রেন খুদোল ওইনা ফংলে। বন্দে ভারত ত্রেন অসি অনৌবা ভারত অমসুং চাউখৎপা পাম্বা ভারত অনিমক্কী খুদম অমনি। ঙসিদি, বন্দে ভারতনা মফম অমদগী মফম অমদা চেনবা মতমদা, মসিনা ভারতকী খোঙজেল অমসুং ভারতকী চাউখৎপা মশক তাক্লে।
হৌজিক বন্দে ভারতকী খোঙজেল অমসুং চাউখৎপা অসি বেঙ্গল অমসুং ওরিসাদা য়ৌরক্লগনি। মসিনা রেল তোংবগী নুংঙাইবা ফংহল্লগনি অমসুং চাউখৎপগী ৱাহন্থোক হোঙহল্লগনি। হৌজিক কোলকাতাদগী পুরি ফাওবা লাই খুরুম্বা চৎপা মতমদা, নত্ত্রগা পুরিদগী কোলকাতাদা থবক অমগী চৎপা মতমদা, শুপ্নগী পুং ৬:৩০ খক্তগী মতম চঙলগনি। মসিনা মতম চঙহল্লরোই, ললোন-ইতিক হেনগৎলগনি, নহারোলশিংগী অনৌবা খুদোংচাবা পীরগনি। মসিগীদমক ঐনা ওরিসা অমসুং নোংচুপ বেঙ্গলগী মীয়াম থাগৎপা ফোঙদোকচরি।
মরুপশিং,
কনাগুম্বা খরনা মহাক্কী ইমুং-মনুংগা লোয়ন্না অথাপ্পা মফম অমদা চৎপা পাম্লবদি, মখোয়না অহানবা ওইনা ত্রেন্দা চৎনবা খনগনি। ঙসিদি ওরিসাদা রেলৱেগী মরুওইবা থবক কয়া পায়খৎলে। পুরি অমসুং কত্তক রেলৱে স্তেসনশিং মতমগা চুনবা ম ওংদা অমুক হন্না শেমগৎনবা নত্ত্রগা ওরিসাদা রেলৱে লাইনশিং চাদা ১০০ ইলেক্ত্রিক পীনবা থবকশিং য়াওরে। হায়রিবা থবকশিং অসিগীদমক ঐনা ওরিসাগী মীয়াম থাগৎচরি।
মরুপশিং,
নিংতম্বগী অমৃত কালগী মতম অসি অপুনবা ভারত মপাঙ্গল কনখৎহন্নবা মতম্নি। হেন্না পুনশিনবা মতমদা, ভারতকী অপুনবগী শক্তি হেন্না মতোল লোমগনি। হায়রিবা বন্দে ভারত ত্রেনশিং অসি মসিগী ৱাখল্লোনগী মমি অমনি। অমৃত কাল অসিদা, বন্দে ভারত ত্রেনশিং চাউখৎপগী ইঞ্জিন অমা ওইরে অমসুং এক ভারত শ্রেস্থা ভারতকী ৱাখল্লোলসু য়োকখৎলি।
ভারত রেলৱেজনা মীওই খুদিংমক ফোর্মুলা অমদা পরেং ওইনা শম্নহল্লে। মসিগী থৌওং অসিগা চপ মান্নবা ফিবমদা বন্দে ভারত ত্রেনশু চঙশিল্লি। মসিগী বন্দে ভারত ত্রেন অসিনা বেঙ্গল অমসুং ওরিসা, হাওরা অমসুং পুরিগী মরক্তা কলচর অমসুং স্পিরিচুএলগী মরীশিং হন্না মপাঙ্গল কনখৎহনগনি। ঙসিদি অসিগুম্বা বন্দে ভারত ত্রেন ১৫ লৈবাক্কী তোঙান তোঙানবা রাজ্যশিংদা চেল্লে। হায়রিবা অনৌবা ত্রেনশিং অসিনা লৈবাক্কী শেন-থুমগী ফিবমশু ফগৎহল্লে।
মরুপশিং,
চহি কয়া, মালেমগী খ্বাইদগী খুদোংথিবা মতম মনুংদা, ভারতনা মসিগী চাউখৎপগী খোঙজেল লেংদনা থম্লক্লি। মসিগী মরুওইবা মরমদি রাজ্য খুদিংমক চাউখৎপা অসিদা শরুক য়াবদগীনি অমসুং রাজ্য খুদিংমক্কা লোয়ন্না লৈবাক অসি মাঙলোমদা চঙশিল্লি। অনৌবা তেক্নোলোজি অমা লাকপদা, নত্ত্রগা অনৌবা খুদোংচাবা অমা ফংবা মতমদা, দিল্লি নত্ত্রগা সহর খর খক্তদা মদু ফংবগী মতম অমা মমাঙদা লৈরমখি। ঙসিদি ভারত মসিগী অরিবা ৱাখল্লোন অসি থাদোক্লগা মাঙলোমদা চঙশিল্লে। ঙসিগী অনৌবা ভারতনা মশাগী তেক্নোলোজি পুথোকচরে অমসুং লৈবাক্কী কাচিন কোয়া খুদিংমক্তা অনৌবা খুদোংচাবশিং ফংহল্লে। বন্দে ভারত ত্রেসন অসিসু ভারত মশাগী মশাগী পুথোকচবনি। ঙসি ভারতনা মশাগী ওইবা ফাইব-জি তেক্নোলোজি পুথোকচরে অমসুং মসি লৈবাক্কী খ্বাইদগী মনুংহুঞ্জিনবা মফমশিংদা য়ৌহল্লে।
কোরোনাগুম্বা লাইচৎশিংগী লৈবাক অসিগী মশাগী ওইবা তিকাশিং পুথোক্তুনা ভারতনা মালেম অসি অঙকপা ফাওহনখ্রে। হায়রিবা খুদোংচাবশিং অসি সহর অমা নত্ত্রগা রাজ্য অমা খক্তদা ফংহনবা নত্তে, খোঙলৈ থুংনা মীওই খুদিংমক্তা ফংহল্লে। অৱাংদগী খা ফাওবা, নোংপোক্তগী নোংচুপ ফাওবা ঐখোয়গী বন্দে ভারত ত্রেনশিং হৌজিক লৈবাক্কী কাচিন-কোয়া খুদিংমক য়ৌরে।
মরুপশিং,
থৌশিল অসিগী কান্নবা ফংলবা মীওইশিং অসি চাউখৎপগী লমজেলদা লৈহৌরবা মীওই খুদিংমক্নি। হৌখিবা চহি ৮-৯দা ওরিসাদা রেলৱে প্রোজেকশিংগী বজেত শিংথাবা য়ানা হেনগৎলে। ২০১৪গী মমাঙদা চহি অমদা কিলোমিতর ২০ গী রেলৱে লাইনশিং শেমখি। অদুবু ২০২২-২৩দা চহি অমদা কিলোমিতর ১২০গী অনৌবা রেলৱে লাইনশিং শেমখি।
২০১৪গী মমাঙদা ওরিসাদা কিলোমিতর ২০গী মখাদা রেলৱে লাইনশিং দব্লিংগী থবক পাংথোকখি। হৌখিবা চহিদা কিলোমিতর ৩০০ রোমগী রেলৱে লাইনশিং দব্লিং তৌখ্রে। কিলোমিতর ৩০০ রোম শাংবা খোরধা-বোলাপুর প্রোজেক চহি কয়া পন্দুনা লৈবা ওরিসাগী মীয়াম্না খঙলে। ওরিসাগী মীয়াম্না চহি কয়া ঙাইদুনা লাক্লবা হরিদাসপুর-পারাদিপ অনৌবা রেলৱে লাইন, তিতলাগর-রাইপুর লাইন দব্লিং অমসুং ইলেক্ত্রিক ফংহনবগী থবক হৌজিক মপুংফানা লোইশিল্লে।
ঙসি, লৈবাক অসিদা রেল নেতৱার্ক মপুংফানা ইলেকত্রিক ফংহল্লবা রাজ্যশিংগী মনুংদা ওরিসা য়াওরে। নোংচুপ বেঙ্গলসু চাদা ১০০ ইলেক্ত্রিক ফংহন্নবা থবক পায়খৎলি। মসিনা ত্রেনশিংগী খোঙজেল হেনগৎহল্লে অমসুং ফ্রেদ ত্রেনশিংগী মতমসু হন্থহল্লে। মিনরেল রিছোর্স মরাং কাইনা ফংবা ওরিসাগুম্বা রাজ্যদা রেলৱে ইলেক্ত্রিক ফংহনবদা কান্নবা য়াম্না ফংগনি। মসিনা উদোগ চাউখৎপা য়াংখৎহনগনি অমসুং দিজল পোল্লুসন থোকপদগী কনবা ঙমগনি।
মরুপশিং,
ইনফ্রাস্ত্রকচরনা মীয়াম হিংবদা লাইহনবা খক নত্তনা, খু্ন্নাইদা শক্তি পী। ইনফ্রাস্ত্রকচর চাউখৎতবা মফমদা, মীয়ামগী চাউখৎপসু থিন্থৈ। ইনফ্রাস্ত্রকচর চাউখৎপা মফমদা, মীয়াম য়াংনা চাউখৎলি।
প্রধান মন্ত্রী সৌভাগ্যা য়োজনাগী মখাদা য়ুমথোং করোর ১.৫ হেনবদা ভারত সরকারনা লেম্না মৈ ফংহল্লে। মসিগী মনুংদা ওরিসাদা য়ুম লাখ ২৫ রোম য়াওরি অমসুং বেঙ্গলদা য়ুম লাখ ৭.৫ রোম য়াওরি। ঙসি ২১সুবা চহিচা অসি ফাওবদা লৈবাক অসিদা অঙাং মিল্লিয়ন ২.৫ হেন্না অমম্বদা লাইরিক পারি অমসুং অমম্বদা হিংলি। অসিগুম্বা মতমগী অনৌবা চৎথোক-চৎশিন অমসুং খুদোংচাবা খুদিংমক ফংদ্রবা ইমুংশিংদা ইলেক্ত্রিক ফংহল্লে।
মরুপশিং,
এয়রপোর্ত ৭৫ লৈরম্বদগী এয়রপোর্ত ১৫০দা হেনগৎলকপগী মতাংদা ঙসি ঐখোয়না ৱারি শানরি। মসি ভারতকী অচৌবা মাইপাকপা অমনি। ঙসিদি মীচম মীয়াম এরোপ্লেন্দা চৎথোক-চৎশিন তৌরে, মসি মতম অমদা মীওই অমগী খ্বাইদগী চাউবা মঙলান অমা ওইরমখি। মীচম মীয়াম কয়ানা মখোয়না এয়রপোর্ততা থেংনরকপশিংগী ফোতোশিং সোসিএল মেদিয়াদা সিয়ার তৌবা অদোম উরম্লগনি। মখোয়গী মচাশিংগা লোয়ন্না অহানবা ওইনা প্লেন অমা তোংবদা, মদুগী হরাওবা অদু চাংদম্নবা ঙম্লোই।
মরুপশিং,
ইনফ্রাস্ত্রকচরশিং শেমগৎনবা ঐখোয়না লুপা করোর লাখ ১০ কাইথোক্লে, মসিনা থবক লাখ কয়া ফংহল্লে। ঐখোয়না মফম অমা রেল অমসুং হায়ৱেশিংনা শম্নহনবা মতমদা, মসিনা চৎথোক-চৎশিন খুদোংচাহনবা খক নত্তনা, মসিনা লৌমীশিং অমসুং ওন্ত্রেপ্রেনিউয়রশিং অনৌবা কৈথেলশিংগা শম্নহল্লে, মসিনা লমকোয়বশিং লমকোয়ফমশিংগা শম্নহল্লে। মসিনা মহৈরোয়শিং মখোয়না পামজবা কলেজশিংগা শম্নহল্লে। মসিগী ৱাখল্লোন অসিদা ঙসি ভারতনা রেকোর্দ ওইনা অনৌবা ইনফ্রাস্ত্রকচরগী শেন থাদরি।
মরুপশিং,
ঙসি লৈবাক অসি মীয়ামগী সেবা তৌনবা নাৎকী ওইবা ৱাখল্লোন অমদা মাঙলোমদা চঙশিল্লি। চহিচা কয়া ঐখোয়গী লাইনিংনা মসিগী ৱাখল্লোন অসি য়োকখৎতুনা লাক্লি। পুরিগী জগন্নাথ লাইশঙ অসি মসিগী মফম অমনি। চহি চা কয়া লায়রবা মীওইশিং ভাগবান জগন্নাথকী মহাপ্রাসাদ ফংদুনা লাক্লি।
মসিগী ৱাখল্লোন অসিগা লোয়ন্না ঙসি লৈবাক অসিদা প্রধান মন্ত্রী গরিব কলয়ান য়োজনা পায়খৎতুনা মীওই করোর ৮০দা লেম্না চেং পীরি। অয়ুস্মান কার্দকী খুৎথাংদা লুপা লাখ ৫ ফাওবা লায়রবশিং লেম্না লায়য়েংনবা পীরে। প্রধান মন্ত্রী অৱাস য়োজনাগী মখাদা লায়রবা মীওই করোর কয়া মখোয়গী য়ুম শারে। উজ্জৱালাগী মখাদা য়ুম অমদা লেম্না এল.পি.জি ফংলে, জল জিবন মিসনগী মখাদা তোতি ঈশিং ফংলে।
মরুপশিং,
ভারত য়াংনা চাউখৎপা অমসুং ভারতকী রাজ্যশিং থোং মান্না চাউখৎপা অসি তঙাইফদে। লন-থুম ৱাৎপনা মরম ওইদুনা চাউখৎপগী লমজেলদা রাজ্য অমতা তুংদা লৈহৌদনবা ঙসি লৈবাক অসিনা থবক পায়খৎলে। মরম অদুনা ঙসিদি ১৫শুবা ফাইনান্স কম্মিসন্না ওরিসা অমসুং বেঙ্গল রাজ্যশিংগী য়াম্লবা বজেতকী শেনফমশিং হান্নগী হেন্না রিকমেন্দ তৌরে। মহৌশাগী লন-থুম কয়া মরাংকাইনা ফংলিবা ওরিসাগুম্বা রাজ্য অমা, মমাঙদা অরানবা থৌশিলশিংনা মরম ওইদুনা চাউখৎতনা লৈরমখি।
ঐখোয়না মাইনিং পোলিসি শেমদোক্লে। মসিনা ঙসিদি মিনরেল মরাংকাইনা ফংলিবা রাজ্যশিংগী শেন্থোক হেনগৎলে। জি.এস.তি চৎনরবা মতুংদশু, তেক্স রেভিনিউ শিংথাবা য়ানা হেনগৎলে। হায়রিবা ইনকম অসি ঙসিদি রাজ্য অসিগী লায়রবা মীয়ামগী য়াইফনবা থবকশিংদা শীজিন্নরে। ওরিসানা মহৌশাগী ওইবা খুদোংথিবশিং মাইপাক্না থেংনবা ঙম্নবা কেন্দ্র সরকারনসু মীৎয়েং চঙলে। দিজাস্তার মেনেজমেন্ত অমসুং এন.দি.আর.এফগীদমক কেন্দ্র সরকারনা ওরিসাদা লুপা করোর লিশিং ৮ হেন্না পীরে। মসিনা নোংলৈ-নুংশিৎ লাকপদা মীয়াম অমসুং লন-থুম কনবদা মতেং ওইরগনি।
মরুপশিং,
লাক্লিবা মতমদা ওরিসা, বেঙ্গল অমসুং লৈবাক পুম্নমক্কী চাউখৎপগী খোঙজেল য়াংখৎলক্কনি হায়না ঐনা থাজৈ। ভাগবান জগন্নাথ অমসুং ইমা কালিগী থৌজালনা, ঐখোয়না অনৌবা অমসুং চাউখৎলবা ভারত অমগী পান্দম শোইদনা য়ৌবা ঙমগনি। মসিগী পাউজেল অসিগা লোয়ন্না, মীয়াম পুম্নমক থাগৎচরি! অমুক হন্না হায়জরি জয় জগন্নাথ!

Prime Minister's Office
English rendering of PM’s address at the launch of several railway projects in Odisha
18 MAY 2023 2:41PM by PIB Delhi
Jai Jagannath!
Governor of Odisha Shri Ganeshi Lal ji, Chief Minister & my friend Shri Naveen Patnaik ji, my cabinet colleagues Ashwini Vaishnaw ji, Dharmendra Pradhan ji, Bishweswar Tudu ji, all other dignitaries, and all my brothers and sisters from West Bengal and Odisha!
Today the people of Odisha and West Bengal are receiving the gift of Vande Bharat train. The Vande Bharat train is turning into a symbol of a modern India as well as an aspirational Indian. Today, when Vande Bharat travels from one place to another, it reflects both the speed and progress of India.
Now this speed and progress of Vande Bharat is going to knock at the doors of Bengal and Odisha. This will not only change the experience of rail travel but also give a new meaning to development. Now whether someone travels from Kolkata to Puri for darshan, or from Puri to Kolkata for some work, this journey will take only 6.5 hours. This will save time; help expand trade and business and create new opportunities for the youth. I congratulate the people of Odisha and West Bengal for the same.
Friends,
Whenever someone has to travel far with his family, rail is his first choice and priority. Today, several other major works have been done for the rail development of Odisha, be it laying the foundation stone for modernization of Puri and Cuttack railway stations, doubling of railway lines, or achieving 100% electrification of railway lines in Odisha. I congratulate the people of Odisha for all these projects.
Friends,
This is the 'Azaadi Ka Amritkaal'. This is the time to further strengthen India's unity. The greater the unity, the stronger will be the collective strength of India. These Vande Bharat trains are a reflection of this spirit as well. In this 'Amritkaal', Vande Bharat trains are not only becoming the engine of development, but are also taking forward the spirit of 'Ek Bharat, Shreshtha Bharat'.
Indian Railways connect everyone and weave them in one thread. Vande Bharat trains too will carry this trend forward. This Vande Bharat will further strengthen the spiritual and cultural ties between Howrah and Puri, between Bengal and Odisha. Today, about 15 such Vande Bharat trains are running in different states of the country. These modern trains are also giving a boost to the country's economy.
Friends,
Over the years, India has maintained its momentum of growth even during the most difficult global conditions. There is a major reason behind this. And that is, every state participates in this development journey, and the country is moving forward taking every state along with it. There was a time when any new technology or a new facility that would be introduced remained confined to Delhi or some major cities only. But today's India is moving ahead leaving behind this old thinking.
Today's new India is not only creating new technologies all by itself but is also rapidly taking the new facilities to every nook and corner of the country. India has built Vande Bharat trains on its own. Today, India is developing 5G technology on its own and is taking it to far-flung areas of the country.
India had also surprised the world by developing an indigenous vaccine for a pandemic like Corona. And the common thing in all these efforts is that all these facilities were not limited to just one city or one state. These facilities reached everyone and reached quickly. Our Vande Bharat trains are also now touching every corner of the country from north to south, and east to west.
Brothers & Sisters,
The maximum benefit of this policy of 'Sabka Saath, Sabka Vikas' has been reaped by those states of the country who were earlier left behind in the race for development. In the last 8-9 years, there has been a substantial increase in the budget for rail projects in Odisha. In the first 10 years before 2014, on an average only around 20 kilometres of rail lines were laid here every year; while in the year 2022-23 i.e. in just one year, around 120 kilometres of new rail lines have been laid here.
In the 10 years before 2014, doubling of rail lines in Odisha was less than 20 km. Last year this figure has also increased to around 300 kms. People of Odisha are aware of the fact that about 300 km long Khurdha-Bolangir project was pending for several years. Today the work on this project is also going on at a rapid pace. Be it the new 'Haridaspur-Paradip' railway line, or doubling and electrification of Titlagarh-Raipur line, all these projects for which the people of Odisha had been waiting for years are now being completed.
Today, Odisha is among those states of the country, where 100 percent electrification of rail network has been done. In West Bengal too, work is going on rapidly for 100 percent electrification. Consequently, the speed of trains has increased and the time taken by the freight trains has also been reduced. A state like Odisha, which is such a huge reservoir of mineral wealth, will benefit even more from the electrification of railways. As a result of this, besides accelerating industrial development there will also be freedom from pollution caused by diesel.
Friends,
There is another aspect of building infrastructure which is usually not talked about much. Infrastructure not only makes life easier for the people, but it also empowers the society. Where there is lack of infrastructure, the development of the people also lags behind. Where there is development of infrastructure, there is also rapid development of people.
You also are aware that under the PM Saubhagya Yojana, the Government of India has given free electricity connections to more than 2.5 crore households. It also includes about 25 lakh houses in Odisha and 7.25 lakh houses in Bengal. Now just imagine, if this scheme was not implemented, what would have happened? Even today in the 21st century, the children of 2.5 crore households would be forced to study in the dark and live in the dark. Those families would remain cut off from modern connectivity and all the facilities related to electricity.
Friends,
Today we talk about increasing the number of airports from 75 to around 150. This is a great achievement for India, but the thought behind it makes it even bigger. Today even that person can travel in an aeroplane who once only dreamt of it. You must have seen many such pictures on social media wherein ordinary citizens of the country are sharing their experiences of being at the airport. Nothing can compare to the joy when their son or daughter takes them on an airplane ride for the first time.
Friends,
India's achievements related to infrastructure are also a subject of research today. When we set aside Rs 10 lakh crore for infrastructure development, it also creates lakhs of jobs. When we link an area with infrastructure like railways and highways, its impact is not limited to the convenience of travelling only. It connects farmers and entrepreneurs to new markets; it connects tourists to tourist places; it connects students to the college of their choice. With this thinking, today India is making record investment on modern infrastructure.
Friends,
Today the country is moving ahead with the cultural idea of 'Jan Seva Hi Prabhu Seva' or public service is service to God. Our spiritual practice here has nurtured this idea for centuries. Pilgrimages like Puri, sacred places like Jagannath Temple have been its centres. Many poor people have been receiving food from the ‘Mahaprasad’ of Lord Jagannath for centuries.
In line with this spirit, today the country is running the Pradhan Mantri Garib Kalyan Yojana, giving free ration to 80 crore people. Today, if a poor person needs treatment, he gets free treatment of up to Rs 5 lakh through the Ayushman card. Crores of poor have got pucca houses under the Pradhan Mantri Awas Yojana. Be it Ujjwala gas cylinder in the house or water supply under Jal Jeevan Mission, today the poor are also getting all those basic facilities, for which they had to wait for years earlier.
Friends,
For the rapid development of India, balanced development of the states in India is equally necessary. Today the country is trying to ensure that no state lags behind in the race of development due to lack of resources. That is why in the 15th Finance Commission, a higher budget was recommended for states like Odisha and Bengal compared to before. A state like Odisha has also been blessed with such a vast natural wealth. But, earlier due to wrong policies the states had to be deprived of their own resources.
We reformed the mining policy keeping in mind the mineral wealth. Due to this, the revenue of all the states having mineral wealth has increased considerably. After the introduction of GST, the income from tax has also increased a lot. Today these resources are being used for the development of the state and in the service of the poor and the rural areas. The central government is paying full attention to ensure that Odisha can successfully combat natural calamities. Our government has given more than Rs 8000 crore to Odisha for disaster management and NDRF. This has helped in protecting both people and money during the cyclone.
Friends,
I am confident that this pace of development for Odisha, Bengal and the entire country will increase even further in the coming times. With the grace of Lord Jagannath and Maa Kali, we will definitely reach the goal of a new and developed India. With this wish, my heartiest thanks to all of you! Jai Jagannath to all once again!