ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ଓଡ଼ିଶାରେ ଅନେକ ରେଳ ପ୍ରକଳ୍ପର ଶୁଭାରମ୍ଭ ଅବସରରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଅଭିଭାଷଣର ମୂଳ ପାଠ
18 MAY 2023 2:41PM by PIB Bhubaneswar
ଜୟ ଜଗନ୍ନାଥ
ଓଡ଼ିଶାର ରାଜ୍ୟପାଳ ଶ୍ରୀ ଗଣେଶୀ ଲାଲ ଜୀ, ମୋର ମିତ୍ର ଶ୍ରୀ ନବୀନ ପଟ୍ଟନାୟକ ଜୀ, କ୍ୟାବିନେଟରେ ମୋର ସହଯୋଗୀ ଅଶ୍ୱିନୀ ବୈଷ୍ଣବ ଜୀ, ଧର୍ମେନ୍ଦ୍ର ପ୍ରଧାନ ଜୀ, ବିଶ୍ୱେଶ୍ୱର ଟଡୁ ଜୀ, ଅନ୍ୟ ସମସ୍ତ ମହାନୁବ ଏବଂ ସମସ୍ତ ପଶ୍ଚିମବଙ୍ଗ ଏବଂ ମୋର ଭାଇ ଓ ଭଉଣୀମାନେ!
ଆଜି ଓଡ଼ିଶା ଏବଂ ପଶ୍ଚିମବଙ୍ଗର ଲୋକମାନଙ୍କୁ ବଂଦେ ଭାରତ ଟ୍ରେନର ଉପହାର ମିଳିଛି । ବଂଦେ ଭାରତ ଟ୍ରେନ, ଆଧୁନିକ ଭାରତ ଏବଂ ଆକାଂକ୍ଷୀ ଭାରତୀୟ, ଉଭୟର ପ୍ରତୀକ ହୋଇପାରିଛି । ଆଜି ଯେତେବେଳେ ବଂଦେ ଭାରତ ଗୋଟିଏ ସ୍ଥାନରୁ ଅନ୍ୟ ସ୍ଥାନକୁ ଯାତ୍ରା କରୁଛି, ସେତେବେଳେ ଏଥିରେ ସାମିଲ ଭାରତର ଗତି ଦେଖାଯାଉଛି ଏବଂ ଭାରତର ପ୍ରଗତି ମଧ୍ୟ ଦେଖାଯାଉଛି ।
ବର୍ତ୍ତମାନ ବଙ୍ଗ ଏବଂ ଓଡ଼ିଶାରେ ବଂଦେ ଭାରତର ଏହି ଗତି ପ୍ରଗତିକୁ ସ୍ପର୍ଶ କରିପାରୁଛି । ଏହା ଦ୍ୱାରା ରେଳଯାତ୍ରାର ଅନୁଭୂତି ମଧ୍ୟ ପରିବର୍ତ୍ତନ ହେବ ଏବଂ ବିକାଶର ଅର୍ଥ ମଧ୍ୟ ବଦଳିଯିବ, ବର୍ତ୍ତମାନ କଲିକତାରୁ ଦର୍ଶନ ପାଇଁ ପୁରୀ ଯିବାକୁ ଅଛି କିମ୍ବା ପୁରୀରୁ କଲିକତା କୌଣସି କାମ ପାଇଁ ଯିବାକୁ ଅଛି, ଏହି ଯାତ୍ରା ମାତ୍ର ସାଢ଼େ ୬ ଘଣ୍ଟାର ରହିବ । ଏହାଦ୍ୱାରା ବ୍ୟବସାୟ ମଧ୍ୟ ବଢ଼ିବ ଏବଂ ଯୁବକମାନଙ୍କ ପାଇଁ ନୂତନ ଅବସର ମଧ୍ୟ ପ୍ରସ୍ତୁତ ହେବ । ମୁଁ ଓଡ଼ିଶା ଏବଂ ପଶ୍ଚିମବଙ୍ଗର ଲୋକମାନଙ୍କୁ ଏଥିପାଇଁ ବହୁତ ବହୁତ ଶୁଭେଚ୍ଛା ଜଣାଉଛି ।
ସାଥୀମାନେ,
ଯେତେବେଳେ ମଧ୍ୟ କେହି ନିଜ ପରିବାର ସହିତ କେଉଁଠିକୁ ଦୂର ଯାତ୍ରାରେ ଯିବାକୁ ହେବ ସେତେବେଳେ ରେଳ ହିଁ ତାଙ୍କର ପ୍ରଥମ ପସନ୍ଦ ଥିଲା, ତାହାର ପ୍ରାଥମିକତା ମଧ୍ୟ ରହିଥିଲା । ଆଜି ଓଡ଼ିଶାର ରେଳ ପରିଦୃଶ୍ୟ ପାଇଁ ଆହୁି ମଧ୍ୟ ଅନେକ ବଡ଼ କାମ ହୋଇଛି । ପୁରୀ ଏବଂ କଟକ ରେଳଯାତ୍ରୀମାନଙ୍କ ପାଇ ଆଧୁନିକୀକରଣର ଶିଳାନ୍ୟାସ ହେଉ, ରେଳ ଲାଇନର ଦୋହରୀକରଣର କାର୍ଯ୍ୟ ହେଉ, କିମ୍ବା ଓଡ଼ିଶାରେ ରେଳ ଲାଇନର ଶତ ପ୍ରତିଶତର ଲକ୍ଷ୍ୟ ପ୍ରାପ୍ତି ହେଉ, ମୁଁ ଏହି ସମସ୍ତ କାର୍ଯ୍ୟ ପାଇଁ ଓଡ଼ିଶାର ଲୋକମାନଙ୍କୁ ବହୁତ ବହୁତ ଶୁଭେଚ୍ଛା ଜଣାଉଛି ।
ସାଥୀମାନେ,
ଏହି ସମୟ ସ୍ୱାଧୀନତାର ଅମୃତ କାଳର ସମୟ ଅଟେ, ଭାରତର ଏକତାକୁ ମଜବୁତ କରିବାର ସମୟ ଅଟେ, ଯେତେ ଅଧିକ ଏକତା ହେବ, ଭାରତର ସାମୂହିକ ସାମର୍ଥ୍ୟ ସେତିକି ଅଧିକ ଶିଖରରେ ପହଂଚିବ । ଏହି ବଂଦେ ଭାରତ ଟ୍ରେନ ଏହି ଭାବନାର ମଧ୍ୟ ପ୍ରତିବିମ୍ବ ଅଟେ । ଅମୃତରେ ବଂଦେ ଭାରତ ଟ୍ରେନ, ବିକାଶର ଇଞ୍ଜିନ ମଧ୍ୟ ପ୍ରସ୍ତୁତ ହେଉଛି ଏବଂ ‘ଏକ ଭାରତ ଶ୍ରେଷ୍ଠ ଭାରତ’ର ଭାବନାକୁ ମଧ୍ୟ ଆଗକୁ ବଢ଼ାଯାଉଛି ।
ଭାରତୀୟ ରେଳବାଇ ଇତିହାସରେ, ଏକ ସୂତ୍ରରେ ବାନ୍ଧି ରଖିଛି । ବଂଦେ ଭାରତ ଟ୍ରେନ ମଧ୍ୟ ନିଜେ ଏହି ଆଧାରରେ ଚାଲି ଆଗକୁ ବଢ଼ୁ । ଏହି ବଂଦେ ଭାରତ, ବଙ୍ଗ ଏବଂ ଓଡ଼ିଶା ମଧ୍ୟରେ, ହାୱଡ଼ା ଏବଂ ପୁରୀ ମଧ୍ୟରେ, ଯେଉଁ ଆଧ୍ୟାତ୍ମିକ ଏବଂ ସାଂସ୍କୃତିକ ସମ୍ପର୍କ ଅଛି, ତାହା ଆହୁରି ଶକ୍ତିଶାଳୀ ହେବ । ଆଜି ଦେଶର ଭିନ୍ନ ଭିନ୍ନ ରାଜ୍ୟରେ ଏମିତି ହିଁ ପ୍ରାୟ ୧୫ଟି ବଂଦେ ଭାରତ ଟ୍ରେନ ଚଳାଚଳ କରିଛି । ଏହି ଆଧୁନିକ ଟ୍ରେନ ଦେଶର ଉଦ୍ୟୋଗ ଜଗତକୁ ମଧ୍ୟ ଗତି ଦେବ ।
ସାଥୀମାନେ,
ଗତ ବର୍ଷରେ ଭାରତ କଠିନରୁ କଠିନ ବୈଶ୍ୱିକ ପରିସ୍ଥିତି ମଧ୍ୟରେ ମଧ୍ୟ ନିଜର ବିକାଶର ଗତିକୁ ସ୍ଥିର ରଖିଛି । ଏହା ପଛରେ ଗୋଟିଏ ବଡ଼ କାରଣ ହେଉଛି ଯେ ଏହି ବିକାଶରେ ପ୍ରତ୍ୟେକ ରାଜ୍ୟର ଭାଗିଦାରୀ ରହିଛି, ଦେଶ ପ୍ରତ୍ୟେକ ରାଜ୍ୟକୁ ନେଇ ଆଗକୁ ବଢୁଛି । ଦିନ ଥିଲା, ଯେତେବେଳେ କୌଣସି ନୂତନ ପଦ୍ଧତି ଆସିଥାଏ ସେତେବେଳେ ନୂତନ ସୁବିଧା ସୃଷ୍ଟି ହୋଇଥାଏ, ତେବେ ତାହା କେବଳ ଜିଲ୍ଲା କିମ୍ବା କିଛି ବଡ଼ ସହର ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ସୀମିତ ରହୁଥିଲା । କିନ୍ତୁ ଆଜିର ଭାରତ ଏହି ପୁରାତନ ଚିନ୍ତାଧାରାକୁ ପଛରେ ପକାଇ ଦେଇ ଆଗକୁ ବଢୁଛି ।
ଆଜିର ନୂତନ ଭାରତ, ଜ୍ଞାନକୌଶଳ ମଧ୍ୟ ନିଜେ କରୁଛି ଏବଂ ନୂତନ ସୁବିଧାଗୁଡ଼ିକୁ ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ଦେଶର କୋଣ ଅନୁକୋଣକୁ ପଠାଉଛି । ଏହି ବଂଦେ ଭାରତ ଟ୍ରେନ, ଭାରତ ନିଜେ ନିଜ ବଳରେ ଆଜି ପ୍ରସ୍ତୁତ କରିଛି । ଆଜି ଭାରତ ନିଜେ ନିଜର କଠିନ ପରିଶ୍ରମ ଦ୍ୱାରା ୫-ଜି ଟେକ୍ନୋଲୋଜୀର ବିକାଶ କରି ତାହାକୁ ଦେଶର ଦୂରଦୂରାନ୍ତର ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ନେଇ ଯାଇଛି ।
ଭାରତ କରୋନା ଭଳି ମହାମାରୀର ସ୍ୱଦେଶୀ ଭାକସିନ୍ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରି ମଧ୍ୟ ଦୁନିଆକୁ ଆଶ୍ଚର୍ଯ୍ୟ କରି ଦେଇଥିଲା ଏବଂ ଏହି ସମସ୍ତ ପ୍ରୟାସରେ ସମାନ କଥା ହୋଇଛି ଯେ ଏହି ସମସ୍ତ ସୁବିଧାଗୁଡ଼ିକ କେମିତି ଗୋଟିଏ ସହର କିମ୍ବା ଗୋଟିଏ ରାଜ୍ୟ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ସୀମିତ ରହୁନାହିଁ ବରଂ ପ୍ରତ୍ୟେକଙ୍କ ପାଖରେ ପହଂଚିପାରୁଛି, ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ପହଂଚିଛି । ଆମର ଏହି ବଂଦେ ଭାରତ ଟ୍ରେନ ମଧ୍ୟ ବର୍ତ୍ତମାନ ଉତ୍ତରୁ ନେଇ ଦକ୍ଷିଣ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ, ପୂର୍ବରୁ ନେଇ ପଶ୍ଚିମ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ, ଦେଶର ପ୍ରତ୍ୟେକ କେଣାକୁ ସ୍ପର୍ଶ କରୁଛି ।
ଭାଇ ଏବଂ ଭଉଣୀମାନେ,
‘ସବକା ସାଥ, ସବକା ବିକାଶ’ର ଏହି ନୀତିକୁ ସବୁଠାରୁ ବଡ଼ ଲାଭି ଆଜି ଦେଶର ସେହି ରାଜ୍ୟଗୁଡ଼ିକୁ ହେଉଛି, ଯେଉଁମାନେ ବିକାଶର ଦୌଡ଼ରେ ପଛରେ ରହିଯାଇଥିଲେ । ଗତ ୮-୯ ବର୍ଷରେ ଓଡ଼ିଶାରେ ରେଳ ପ୍ରକଳ୍ପର ବଜେଟରେ ବହୁତ ବୃଦ୍ଧି ହୋଇଛି, ୨୦୧୪ ପୂର୍ବରୁ ୧୦ ବର୍ଷରେ ପ୍ରତ୍ୟେକ ବର୍ଷ ଆପାତତଃ ୨୦ କିଲୋମିଟର ପାଖାପାଖି ରେଳ ଲାଇନ ବିଛାଯାଇଛି, ଯାହାକି ବର୍ଷ ୨୦୨୨-୨୩ରେ ଅର୍ଥାତ କେବଳ ଗୋଟିଏ ବର୍ଷରେ ଏଠାରେ ୧୨୦ କିଲୋମିଟର ପାଖାପାଖି ନୂତନ ରେଳଲାଇନ ବିଛାଯାଇଛି ।
୨୦୧୪ ପୂର୍ବରୁ ୧୦ ବର୍ଷରେ ଏଠାରେ ଓଡ଼ିଶାରେ ୨୦ କିଲୋମିଟର ଠାରୁ ମଧ୍ୟ କମ ଦୋହରୀକରଣ ହୋଇଥିଲା । ଗତ ବର୍ଷ ଏହା ପ୍ରାୟତଃ ୩୦୦ କିଲୋମିଟର ପାଖାପାଖି ପହଂଚିଯାଇଛି । ଓଡ଼ିଶାର ଲୋକମାନେ ଜାଣିଛନ୍ତି ଯେ ପାଖାପାଖି ୩୦୦ କିଲୋମିଟର ଲମ୍ବା ଖୋର୍ଦ୍ଧା-ବଲାଙ୍ଗୀର ପ୍ରକଳ୍ପ ଅନେକ ବର୍ଷରୁ ପଡ଼ି ରହିଥିଲା । ଆଜି ଏହି ପ୍ରକଳ୍ପ ଉପରେ ମଧ୍ୟ ବହୁତ ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ କାର୍ଯ୍ୟ ଚାଲିଛି । ହରିଦାସପୁର-ପାରାଦୀପ ନୂତନ ରେଳ ଲାଇନ ହେଉ, ଟିଟିଲାଗଡ଼-ରାୟପୁର ଲାଇନର ଦୋହରୀକରଣ ଏବଂ ବିଜୁଳି ହେଉ, ଯେଉଁ ଟ୍ରେନର ଅପେକ୍ଷା ଲୋକମାନଙ୍କୁ ବହୁ ବର୍ଷରୁ ଥିଲା, ତାହା ବର୍ତ୍ତମାନ ପୂରଣ ହେଉଛି ।
ଆଜି ଓଡ଼ିଶା ଦେଶର ସେହି ରାଜ୍ୟମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ରହିଛି, ଯେଉଁଠାରେ ଶତ ପ୍ରତିଶତ ରେଳ ନେଟୱାର୍କର ବିଦୁତକରଣ ହୋଇଯାଇଛି । ପଶ୍ଚିମବଙ୍ଗରେ ମଧ୍ୟ ଶତ ପ୍ରତିଶତ ବିଦୁତକରଣ କରିବା ପାଇଁ ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ କାର୍ଯ୍ୟ ଚାଲିଛି । ଏହି ଟ୍ରେନକୁ ଦିଆଯାଇଛି, ଏବଂ ମାଲଗାଡ଼ି ଗୁଡ଼ିକର ସମୟ ମଧ୍ୟ ସଞ୍ଚୟ ହୋଇପାରିଛି । ଓଡ଼ିଶା ଭଳି ରାଜ୍ୟ ଯାହା ଖଣିଜ ସମ୍ପଦର ଏତେ ବଡ଼ ବିକ୍ରେତା ଅଟନ୍ତି, ସେଣ୍ଟର ଅଟେ, ସେମାନଙ୍କୁ ରେଲୱେର ବିଦୁତକରଣ ଦ୍ୱାରା ଆହୁରି ଅଧିକ ଲାଭ ମିଳିବ । ଏହାଦ୍ୱାରା ଉଦ୍ୟୋଗର ବିକାଶକୁ ଗତି ସହିତ ଡିଜେଲ ଦ୍ୱାରା ହେଉଥିବା ପ୍ରଦୂଷଣରୁ ମଧ୍ୟ ମୁକ୍ତି ମିଳିବ ।
ସାଥୀମାନେ,
ଭିତ୍ତିଭୂମି ନିର୍ମାଣର ଆହୁରି ଗୋଟିଏ ଦିଗ ରହିଛି ଯାହା ଉପରେ ବେଶି ଆଲୋଚନା ହେବ ନାହିଁ । ଭିତ୍ତିଭୂମି ଦ୍ୱାରା ଲୋକମାନଙ୍କର ଜୀବନ କେବଳ ସହଜ ହେବନାହିଁ, ବରଂ ଏହା ସମାଜକୁ ମଧ୍ୟ ସଶକ୍ତ କରିବ । ଯେଉଁଠି ଭିତ୍ତିଭୂମିର ଅଭାବ ରହିଛି, ସେଠାରେ ଲୋକମାନଙ୍କର ବିକାଶ ମଧ୍ୟ ପଛରେ ରହି ଯାଇଥାଏ । ଯେଉଁଠାରେ ଭିତ୍ତିଭୂମିର ବିକାଶ ହୋଇଥାଏ, ସେଠାରେ ଲୋକଙ୍କର ବିକାଶ ମଧ୍ୟ ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ହୋଇଥାଏ ।
ଆପଣ ଏହା ମଧ୍ୟ ଜାଣିଛନ୍ତି ଯେ ପିଏମ ମୋଦୀ ସରକାର ଯୋଡ଼ି ହୋଇଥିବା କୋଟି କୋଟି ଲୋକଙ୍କ ଘରେ ମାଗଣାରେ ବିଜୁଳି ସଂଯୋଗ ଦେଇଛନ୍ତି । ଏଥିରେ ଓଡ଼ିଶାର ପ୍ରାୟ ୨୫ ଲକ୍ଷ ଏବଂ ପଶ୍ଚିମବଙ୍ଗର ୭.୨୫ ଲକ୍ଷ ଘର ମଧ୍ୟ ସାମିଲ ଅଛି । ବର୍ତ୍ତମାନ ଆପଣ ଚିନ୍ତା କରନ୍ତୁ, ଯଦି ଏଭଳି ଏକ ଯୋଜନା ଆରମ୍ଭ ହେବନାହିଁ, ତେବେ କ’ଣ ହେବ? ଏକବିଂଶ ଶତାବ୍ଦୀରେ ଆଜି ମଧ୍ୟ କୋଟି କୋଟି ଘରେ ପିଲାମାନେ ଅନ୍ଧାରରେ ପଢ଼ିବା ପାଇଁ, ଅନ୍ଧାରରେ ବଂଚିବା ପାଇଁ ବାଧ୍ୟ ହୋଇଥାନ୍ତି । ସେହି ପରିବାର ଆଧୁନିକ ସଂଯୋଗୀକରଣ ଏବଂ ସମସ୍ତ ସୁବିଧାରୁ ବଂଚିତ ହେଉଥିଲା, ଯାହା ବିଜୁଳି ଆସିବା ପରେ ମିଳିଛି ।
ସାଥୀମାନେ
ଆଜି ଆମେ ବିମାନବନ୍ଦରର ସଂଖ୍ୟା ୭୫ରୁ ବୃଦ୍ଧି ଘଟି ପାଖାପାଖି ୧୫୦ ହୋଇଯିବାର କଥା କହୁଛୁ । ଏହା ଭାରତର ଏକ ବଡ଼ ଉପଲବ୍ଧି ଅଟେ, କିନ୍ତୁ ଏହା ପଛରେ ଯେଉଁ ଚିନ୍ତାଧାରା ରହିଛି ତାହା ଏହାକୁ ଆହୁରି ବଡ଼ କରି ଦେଇଥାଏ । ଆଜି ସେହି ବ୍ୟକ୍ତି ମଧ୍ୟ ବିମାନ ଦ୍ୱାରା ଯାତ୍ରା କରିପାରିବ, ଯେଉଁଥି ପାଇଁ ତାଙ୍କର କେବେ ଜୀବନର ସବୁଠାରୁ ବଡ଼ ସ୍ୱପ୍ନ ଥିଲା । ଆପଣ ସୋସିଆଲ ମିଡିଆରେ ଏମିତି ଅନେକ ଚିତ୍ର ଦେଖିଥିବେ, ଯେଉଁଥିରେ ଦେଶର ସାଧାରଣ ନାଗରିକ ବିମାନବନ୍ଦରର ଅନୁଭବକୁ ବାଣ୍ଟିଛନ୍ତି । ଯେତେବେଳେ ତାଙ୍କ ପୁଅ କିମ୍ବା ଝିଅ ପ୍ରଥମ ଥର ଉଡ଼ାଜାହାଜରେ ଯାତ୍ରା କରିବାକୁ ଆସିଥାନ୍ତି, ସେମାନଙ୍କର ଖୁସିର କୌଣସି ତୁଳନା ନାହିଁ ।
ସାଥୀମାନେ,
ଭିତ୍ତିଭୂମି ସହିତ ଜଡ଼ିତ ଭାରତର ଏହି ଉପଲବ୍ଧିଗୁଡ଼ିକ ଆଜି ମଧ୍ୟ ଅଧ୍ୟୟନର ବିଷୟ ଅଟେ । ଯେତେବେଳେ ଆମେ ଭିତ୍ତିଭୂମି ନିର୍ମାଣ ପାଇଁ ୧୦ ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କା ନର୍ଦ୍ଧାରଣ କରିଥାଉ, ସେତେବେଳେ ଏହାଦ୍ୱାରା ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ ମାନଙ୍କର ରୋଜଗାର ମଧ୍ୟ ସୃଷ୍ଟି ହୋଇଥାଏ । ଯେତେବେଳେ ଆମେ କୌଣସି କ୍ଷେତ୍ରକୁ ରେଳ ଏବଂ ରାଜପଥ ସହିତ ଯୋଡ଼ିଥାଉ, ସେତେବେଳେ ଏାର ପ୍ରଭାବ କେବଳ ଯାତ୍ରାର ସୁବିଧା ସହିତ ହୋଇଥାଏ ଯାହାକି ସୀମିତ ରହି ନ ଥାଏ। ଏହା ଚାଷୀ ଏବଂ ଉଦ୍ୟମୀମାନଙ୍କ ପାଇଁ ନୂତନ ବଜାର ମଧ୍ୟ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିଥାଏ, ଏହା ପର୍ଯ୍ୟଟକମାନଙ୍କୁ ପର୍ଯ୍ୟଟନ କ୍ଷେତ୍ର ସହିତ ଯୋଡ଼ିଥାଏ । ଏହା ଛାତ୍ରମାନଙ୍କୁ ସେମାନଙ୍କ ପସନ୍ଦ ମୁତାବକ କଲେଜ ସହିତ ଯୋଡ଼ିଥାଏ । ଏହି ଭାବନା ସହିତ ଆଜି ଭାରତ ଆଧୁନିକ ଭିତ୍ତିଭୂମି ଉପରେ ରେକର୍ଡ ପରିମାଣରେ ନିବେଶ କରୁଛି ।
ସାଥୀମାନେ,
ଆଜି ଦେଶର ଜନସେବା ହିଁ ପ୍ରଭୁ ସେବାର ସାଂସ୍କୃତିକ ଚିନ୍ତାଧାରା ସହିତ ଆଗକୁ ବଢୁଛି । ଆମର ଆଧ୍ୟାତ୍ମିକ ବ୍ୟବସ୍ଥା ବହୁ ଯୁଗରୁ ଏହି ବିଚାରଧାରାକୁ ଉନ୍ମୁକ୍ତ କରିଦେଇଛି । ପୁରୀ ଭଳି ତୀର୍ଥ ସ୍ଥାନ, ଜଗନ୍ନାଥ ମନ୍ଦିର ଭଳି ପବିତ୍ର ସ୍ଥାନ ଏହାର କେନ୍ଦ୍ର ରହିଛି । ଭଗବାନ ଜଗନ୍ନାଥଙ୍କ ମହାପ୍ରସାଦ ବହୁ ଯୁଗରୁ ଅନେକ ଗରୀବଙ୍କୁ ଭୋଜନ ମିଳିଆସୁଛି ।
ଏହି ଭାବନା ସହିତ ଆଜି ଦେଶ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଗରୀବ କଲ୍ୟାଣ ଯୋଜନା ଚଳାଇଛନ୍ତି, ୮୦ କୋଟି ଲୋକଙ୍କୁ ମାଗଣାରେ ରାସନ ଦେଉଛନ୍ତି । ଆଜି କୌଣସି ଗରିବଙ୍କୁ ଚିକିତ୍ସାର ଆବଶ୍ୟକତା ପଡ଼ିଥାଏ, ସେତେବେଳେ ଆୟୁଷ୍ମାନ କାର୍ଡ ମାଧ୍ୟମରେ ୫ ଲକ୍ଷ ଟଙ୍କା ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ମାଗଣାରେ ଚିକିତ୍ସା ସେମାନଙ୍କୁ ମିଳୁଛି । କୋଟି କୋଟି ଗରୀବମାନଙ୍କୁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଆବାସ ଯୋଜନା ଅଧିନରେ ପକ୍କା ଘର ମିଳୁଛି । ଘରେ ଉଜ୍ଜ୍ୱଳାର ଗ୍ୟାସ ସିଲିଣ୍ଡର ହେଉ କିମ୍ବା ଜଳ ଜୀବନ ମିଶନ ଅଧିନରେ ଜଳ ଯୋଗାଣ ହେଉ, ଆଜି ଗରୀବଙ୍କୁ ମଧ୍ୟ ସେହି ସମସ୍ତ ମୌଳିକ ସୁବିଧାମାନ ମିଳୁଛି, ଯେଉଁଥିପାଇଁ ସେମାନଙ୍କୁ ପୂର୍ବେ ବର୍ଷ ବର୍ଷ ଧରି ଅପେକ୍ଷା କରିବାକୁ ପଡୁଥିଲା ।
ସାଥୀମାନେ,
ଭାରତର ଦ୍ରୁତ ବିକାଶ ପାଇଁ, ଭାରତର ରାଜ୍ୟଗୁଡ଼ିକର ସନ୍ତୁଳିତ ବିକାଶ ମଧ୍ୟ ସେତିକି ଆବଶ୍ୟକ ଅଟେ । ଆଜି ଦେଶର ପ୍ରୟାସ ରହିଛି ଯେ କୌଣସି ମଧ୍ୟ ରାଜ୍ୟ ସଂସାଧନର ଅଭାବ କାରଣରୁ ବିକାଶର ଦୌଡ଼ରେ ପଛରେ ରହି ନ ଯାଉ । ଏଥିପାଇଁ ୧୫ତମ ବିତ୍ତ ଆୟୋଗରେ ଓଡ଼ିଶା ଏବଂ ବଙ୍ଗ ଭଳି ରାଜ୍ୟ ପାଇଁ ପୂର୍ବ ତୁଳନାରେ ଅଧିକ ବଜେଟର ସୁପାରିସ କରାଯାଇଥିଲା । ଓଡ଼ିଶା ଭଳି ରାଜ୍ୟକୁ ଏତେ ବିଶାଳ ପ୍ରାକୃତିକ ସମ୍ପଦକୁ ମଧ୍ୟ ଆଶୀର୍ବାଦ ମିଳିଛି । କିନ୍ତୁ, ପୂର୍ବେ ଭୁଲ ନୀତିଗୁଡ଼ିକ କାରଣରୁ ରାଜ୍ୟକୁ ନିଜର ସଂସାଧନରୁ ବଂଚିତ ରହିବାକୁ ପଡୁଥିଲା ।
ଆମେ ଖଣିଜ ସମ୍ପଦକୁ ଧ୍ୟାନରେ ରଖି ଖନନ ନୀତିରେ ସୁଧାର କରିଛୁ । ଏଥିରେ ଆଜି ଖଣିଜ ସମ୍ପଦ ଥିବା ସମସ୍ତ ରାଜ୍ୟକୁ ରାଜସ୍ୱରେ ବହୁ ମାତ୍ରାରେ ବୃଦ୍ଧି ହୋଇଛି । ଜିଏସଟି ଆସିବା ପରେ କର ଦ୍ୱାରା ହେଉଥିବା ଆମଦାନୀ ମଧ୍ୟ ବହୁତ ବଢ଼ିଯାଇଛି । ଏହି ସଂସାଧନ ଆଜି ରାଜ୍ୟର ବିକାଶ ପାଇଁ କାମରେ ଆସୁଛି, ଗାଁର ଗରୀବଙ୍କ ସେବାରେ କାମରେ ଆସୁଛି । ଓଡ଼ିଶା, ପ୍ରାକୃତିକ ବିପର୍ଯ୍ୟୟକୁ କିପରି ମୁକାବିଲା କରିପାରିବ, ଏହା ଉପରେ ମଧ୍ୟ କେନ୍ଦ୍ର ସରକାରଙ୍କର ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ଧ୍ୟାନ ରହିଛି । ଆମ ସରକାର ଓଡ଼ିଶାକୁ ବିପର୍ଯ୍ୟୟ ପ୍ରଶମନ ଓ ଏନଡିଆରଏଫ ପାଇଁ ୮ ହଜାର କୋଟି ଟଙ୍କାରୁ ଅଧିକ ଅନୁଦାନ ଦେଇଛନ୍ତି । ଏହାଦ୍ୱାରା ବାତ୍ୟା ସମୟରେ ଜନ ଏବଂ ଧନ ଉଭୟଙ୍କର ସୁରକ୍ଷାରେ ସାହାଯ୍ୟ ମିଳିବ ।
ସାଥୀମାନେ,
ମୋତେ ବିଶ୍ୱାସ ଅଛି ଯେ ଆଗାମୀ ସମୟରେ ଓଡ଼ିଶା, ବଙ୍ଗ ଏବଂ ସମଗ୍ର ଦେଶର ବିକାଶର ଏହି ଗତି ଆହୁରି ବଢ଼ିବ। ଭଗବାନ ଜଗନ୍ନାଥ, ମା’ କାଳୀ ସେମାନଙ୍କ କୃପାରେ ଆମେ ନୂତନ ଏବଂ ବିକଶିତ ଭାରତର ଲକ୍ଷ୍ୟ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଅବଶ୍ୟ ପହଂଚିବା । ଏହି କାମନା ସହିତ, ଆପଣ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ବହୁତ ବହୁତ ଧନ୍ୟବାଦ! ପୁଣିଥରେ ଆପଣ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ଜୟ ଜଗନ୍ନାଥ!

Prime Minister's Office
English rendering of PM’s address at the launch of several railway projects in Odisha
18 MAY 2023 2:41PM by PIB Delhi
Jai Jagannath!
Governor of Odisha Shri Ganeshi Lal ji, Chief Minister & my friend Shri Naveen Patnaik ji, my cabinet colleagues Ashwini Vaishnaw ji, Dharmendra Pradhan ji, Bishweswar Tudu ji, all other dignitaries, and all my brothers and sisters from West Bengal and Odisha!
Today the people of Odisha and West Bengal are receiving the gift of Vande Bharat train. The Vande Bharat train is turning into a symbol of a modern India as well as an aspirational Indian. Today, when Vande Bharat travels from one place to another, it reflects both the speed and progress of India.
Now this speed and progress of Vande Bharat is going to knock at the doors of Bengal and Odisha. This will not only change the experience of rail travel but also give a new meaning to development. Now whether someone travels from Kolkata to Puri for darshan, or from Puri to Kolkata for some work, this journey will take only 6.5 hours. This will save time; help expand trade and business and create new opportunities for the youth. I congratulate the people of Odisha and West Bengal for the same.
Friends,
Whenever someone has to travel far with his family, rail is his first choice and priority. Today, several other major works have been done for the rail development of Odisha, be it laying the foundation stone for modernization of Puri and Cuttack railway stations, doubling of railway lines, or achieving 100% electrification of railway lines in Odisha. I congratulate the people of Odisha for all these projects.
Friends,
This is the 'Azaadi Ka Amritkaal'. This is the time to further strengthen India's unity. The greater the unity, the stronger will be the collective strength of India. These Vande Bharat trains are a reflection of this spirit as well. In this 'Amritkaal', Vande Bharat trains are not only becoming the engine of development, but are also taking forward the spirit of 'Ek Bharat, Shreshtha Bharat'.
Indian Railways connect everyone and weave them in one thread. Vande Bharat trains too will carry this trend forward. This Vande Bharat will further strengthen the spiritual and cultural ties between Howrah and Puri, between Bengal and Odisha. Today, about 15 such Vande Bharat trains are running in different states of the country. These modern trains are also giving a boost to the country's economy.
Friends,
Over the years, India has maintained its momentum of growth even during the most difficult global conditions. There is a major reason behind this. And that is, every state participates in this development journey, and the country is moving forward taking every state along with it. There was a time when any new technology or a new facility that would be introduced remained confined to Delhi or some major cities only. But today's India is moving ahead leaving behind this old thinking.
Today's new India is not only creating new technologies all by itself but is also rapidly taking the new facilities to every nook and corner of the country. India has built Vande Bharat trains on its own. Today, India is developing 5G technology on its own and is taking it to far-flung areas of the country.
India had also surprised the world by developing an indigenous vaccine for a pandemic like Corona. And the common thing in all these efforts is that all these facilities were not limited to just one city or one state. These facilities reached everyone and reached quickly. Our Vande Bharat trains are also now touching every corner of the country from north to south, and east to west.
Brothers & Sisters,
The maximum benefit of this policy of 'Sabka Saath, Sabka Vikas' has been reaped by those states of the country who were earlier left behind in the race for development. In the last 8-9 years, there has been a substantial increase in the budget for rail projects in Odisha. In the first 10 years before 2014, on an average only around 20 kilometres of rail lines were laid here every year; while in the year 2022-23 i.e. in just one year, around 120 kilometres of new rail lines have been laid here.
In the 10 years before 2014, doubling of rail lines in Odisha was less than 20 km. Last year this figure has also increased to around 300 kms. People of Odisha are aware of the fact that about 300 km long Khurdha-Bolangir project was pending for several years. Today the work on this project is also going on at a rapid pace. Be it the new 'Haridaspur-Paradip' railway line, or doubling and electrification of Titlagarh-Raipur line, all these projects for which the people of Odisha had been waiting for years are now being completed.
Today, Odisha is among those states of the country, where 100 percent electrification of rail network has been done. In West Bengal too, work is going on rapidly for 100 percent electrification. Consequently, the speed of trains has increased and the time taken by the freight trains has also been reduced. A state like Odisha, which is such a huge reservoir of mineral wealth, will benefit even more from the electrification of railways. As a result of this, besides accelerating industrial development there will also be freedom from pollution caused by diesel.
Friends,
There is another aspect of building infrastructure which is usually not talked about much. Infrastructure not only makes life easier for the people, but it also empowers the society. Where there is lack of infrastructure, the development of the people also lags behind. Where there is development of infrastructure, there is also rapid development of people.
You also are aware that under the PM Saubhagya Yojana, the Government of India has given free electricity connections to more than 2.5 crore households. It also includes about 25 lakh houses in Odisha and 7.25 lakh houses in Bengal. Now just imagine, if this scheme was not implemented, what would have happened? Even today in the 21st century, the children of 2.5 crore households would be forced to study in the dark and live in the dark. Those families would remain cut off from modern connectivity and all the facilities related to electricity.
Friends,
Today we talk about increasing the number of airports from 75 to around 150. This is a great achievement for India, but the thought behind it makes it even bigger. Today even that person can travel in an aeroplane who once only dreamt of it. You must have seen many such pictures on social media wherein ordinary citizens of the country are sharing their experiences of being at the airport. Nothing can compare to the joy when their son or daughter takes them on an airplane ride for the first time.
Friends,
India's achievements related to infrastructure are also a subject of research today. When we set aside Rs 10 lakh crore for infrastructure development, it also creates lakhs of jobs. When we link an area with infrastructure like railways and highways, its impact is not limited to the convenience of travelling only. It connects farmers and entrepreneurs to new markets; it connects tourists to tourist places; it connects students to the college of their choice. With this thinking, today India is making record investment on modern infrastructure.
Friends,
Today the country is moving ahead with the cultural idea of 'Jan Seva Hi Prabhu Seva' or public service is service to God. Our spiritual practice here has nurtured this idea for centuries. Pilgrimages like Puri, sacred places like Jagannath Temple have been its centres. Many poor people have been receiving food from the ‘Mahaprasad’ of Lord Jagannath for centuries.
In line with this spirit, today the country is running the Pradhan Mantri Garib Kalyan Yojana, giving free ration to 80 crore people. Today, if a poor person needs treatment, he gets free treatment of up to Rs 5 lakh through the Ayushman card. Crores of poor have got pucca houses under the Pradhan Mantri Awas Yojana. Be it Ujjwala gas cylinder in the house or water supply under Jal Jeevan Mission, today the poor are also getting all those basic facilities, for which they had to wait for years earlier.
Friends,
For the rapid development of India, balanced development of the states in India is equally necessary. Today the country is trying to ensure that no state lags behind in the race of development due to lack of resources. That is why in the 15th Finance Commission, a higher budget was recommended for states like Odisha and Bengal compared to before. A state like Odisha has also been blessed with such a vast natural wealth. But, earlier due to wrong policies the states had to be deprived of their own resources.
We reformed the mining policy keeping in mind the mineral wealth. Due to this, the revenue of all the states having mineral wealth has increased considerably. After the introduction of GST, the income from tax has also increased a lot. Today these resources are being used for the development of the state and in the service of the poor and the rural areas. The central government is paying full attention to ensure that Odisha can successfully combat natural calamities. Our government has given more than Rs 8000 crore to Odisha for disaster management and NDRF. This has helped in protecting both people and money during the cyclone.
Friends,
I am confident that this pace of development for Odisha, Bengal and the entire country will increase even further in the coming times. With the grace of Lord Jagannath and Maa Kali, we will definitely reach the goal of a new and developed India. With this wish, my heartiest thanks to all of you! Jai Jagannath to all once again!