প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
পি.এম.না নেস্নেল রোজগার মেলাদা ৱা ঙাংখ্রে
তোঙান-তোঙানবা সরকারগী বিভাগ অমসুং সংস্থানশিংদা নৌনা থবক খল্লবশিংদা এপোইন্তমেন্ত লেত্তর ৭১,০০০ য়েন্থোকখ্রে
“রোজগার মেলাশিংনা নহাশিংগীদমক সরকারগী ফিরেপ অদু তাক্লি”
“হৌখিবা চহি ৯দা সরকারনা থবক লৌবগী থৌওং খোঙজেল য়াংশিনহন্দুনা, মনুং মপান ফাওনা উহন্দুনা অমসুং খেন্নবা থমদনা মীৎয়েং চংখি”
“থবক্কী ওইথোকপা য়াবশিং য়েংলগা সরকারনা পোলিসীশিং শেমখি”
“হৌখিবা চহি ৯দা কেপিতেল এক্সপেন্দিচরদা সরকারনা লুপা করোর লাখ ৩৪ চাদিং তৌখি অমসুং চহি অসিদা কেপিতেল এক্সপেন্দিচরগীদমক লুপা করোর লাখ ১০ এল্লোকেৎ তৌখি”
“আত্মনির্ভর ভারত কেম্পেন অসি লৈবাক অসিদা মেন্যুফেকচর তৌবগী খুত্থাংদা থবক ফংহনবদা য়ুম্ফম ওইখি”
16 MAY 2023 11:54AM by PIB Imphal
প্রধান মন্ত্রী, শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা ঙসি ভিদিও কনফরেন্সকী থোংদা নেস্নেল রোজগার মেলাদা ৱা ঙাংখ্রে অমসুং তোঙান-তোঙানবা সরকারগী বিভাগ অমসুং সংস্থানশিংদা নৌনা থবক খল্লবশিংদা এপোইন্তমেন্ত লেত্তর ৭১,০০০ য়েন্থোকখ্রে।
থৌরম অসিদা ৱা ঙাংলদুনা প্রধান মন্ত্রীনা নৌনা থবক খল্লবশিং অমসুং মখোয়গী ইমুং-মনুংশিংদা য়াইফ মঙ্গোল পীখি। মহাক্না গুজরাতকুম্বা রাজ্যশিংদা রোজগার মেলাশিং হন্দক্তা পাঙথোকখিবা অমসুং অসামদা পাঙথোক্কদৌরিবা অসি নীংশিংখি। মহাক্না হায়খি কেন্দ্র অমসুং বি.জে.পি.না পানবা রাজ্যশিংদা মেলাশিং পাঙথোক্লিবা অসিনা নহাশিংগীদমক সরকারগী ফিরেপ অদু উৎলি।
হৌখিবা চহি ৯ অসিদা প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি সরকারনা থবক লৌবগী থৌওং খোঙজেল য়াংশিনহন্দুনা, মনুং মপান ফাওনা উহন্দুনা অমসুং খেন্নবা থমদনা মীৎয়েং চংখি। থবক লৌবগী থৌওংদা মায়োক্নখিবা খুদোংচাদবশিংগী মতাংদা নীংশিংলদুনা প্রধান মন্ত্রীনা হায়ি স্তাফ সেলেক্সন বোর্দনা অনৌবা রিক্রুৎশিং লৌনবা হোৎনবদা থা ১৫-১৮ চংখি অদুবু ঙসিদি মসি শুপ্নগী থা ৬-৮ খক্তমক চংলে। মহাক্না হায়খি এপ্লিকেসন ফোর্ম লৌবদগী হৌরগা পোস্তকী খুত্থাংদা থাজিনবগী মমাংদা লৈরম্বা থবক লৌবগী থৌওং অদু ওনলাইন ওইহন্দুনা চে-চাংশিং সেল্ফ-এতেস্তেসন তৌবা হৌদোকখিবা অসিনা হৌজিক্তি লাইথোকহল্লে। প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি গ্রুপ সি অমসুং গ্রুপ দিগী ইন্তর্ভ্যুশিং মুত্থৎখ্রে। প্রধান মন্ত্রীনা হায় মসিগী খ্বাইদগী চাউবা কান্নবা অসি অপুনবা থৌওং অসিদগী নেপোতিজম মাংহনবা অসিনা ওইরি।
প্রধান মন্ত্রীনা ঙসিগী তাং অসি মরু ওই হায়না ফোঙদোকখি, চহি ৯গী মমাংদা তাং অসিদা, মে ১৬তা লোক সভা মীখলগী ফলশিং লাউথোকখি। নুমিৎ অদুদা হরাও-নুংঙাইখিবা অদু নীংশিংলদুনা প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি সবকা সাথ, সবকা বিকাসকী ৱাখল্লোনগা লোয়ননা হৌখিবা খোঙচৎ অসিনা বিক্ষিৎ ভারত অমগীদমক থবক তৌরি। প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি ঙসি অসি সিক্কিম শেমখিবা নুমিৎসু তারি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি চহি ৯ অসিদা থবক পীবগী ওইথোকপা য়াবশিং য়েংলগা সরকারগী পোলিসীশিং শেমখি। মোদর্ন ইনফ্রাস্ত্রকচরগী লমশিংদা পাইখৎলিবা থৌশিলশিং, খুঙ্গং চাউখৎহনবা নত্ত্রগা পুন্সিগী তঙাই ফদবা মথৌ তাবশিং ফংহনবা, ভারত সরকারগী পোলিসী খুদিংমক্না নহাশিংগীদমক অনৌবা খুদোংচাবশিং পীরি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি হৌখিবা চহি ৯দা সরকারনা কেপিতেল এক্সপেন্দিচর অমসুং তঙাই ফদবা খুদোংচাবশিংদা লুপা করোর লাখ ৩৪ চাদিং তৌখি। চহি অসিগী বজেৎতসু কেপিতেল এক্সপেন্দিচরগীদমক লুপা করোর লাখ ১০ এলোকেৎ তৌখি। শেনফম অসিনা অনৌবা হায়ৱেশিং, অনৌবা এয়রপোর্তশিং, অনৌবা রেল রুৎশিং, থোংনচিংবা মোদর্ন ইনফ্রাস্ত্রকচর শেমগৎপা ঙমহল্লি। মসিনা লৈবাক অসিদা অনৌবা থবক কয়া পীরি হায়না মহাক্না ফোঙদোকখি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি ঙসি নীংতম্বা ফংলবা ভারতকী পুৱারীদা ভারতকী খোঙজেল অমসুং স্কেল অসি অমুক্তা উখিদ্রি। মহাক্না হায় মমাংগী দিকেদ ৭তা কিমি লিশিং ২০ ইলেক্ত্রিফাইদ তৌখিবা অদুগা চাংদম্নবদা হৌখিবা চহি ৯ অসিদা রেল লাইন কিমি লিশিং ৪০ ইলেক্ত্রিফাইদ তৌবা ঙমখি। লৈবাক্কী মেত্রো রেল নেৎৱার্ক্কী মতাংদা পল্লদুনা প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি ২০১৪গী মমাংদা মেত্রো লাইন শুপ্নগী মিতর ৬০০ শেমখি অদুবু ঙসিদি মেত্রো রেল লাইন চাউরাক্না কিমি ৬ শেমখ্রে।
২০১৪গী মমাংদা খুঙ্গংগী লম্বী কিমি লাখ ৪দগী তানা লৈরমখি ঙসিদি মসিগী অশাংবা অসি কিমি লাখ ৭.২৫ য়ৌরে। ২০১৪দা এয়রপোর্তশিংগী মশিং ৭৪ ওইরম্বদগী ঙসিদি ১৫০গী ময়াদা শুরে। মতৌ অসুম্না হৌখিবা চহি ৯দা লায়রবশিংগীদমক য়ুম করোর ৪ শাদুনা থবক চাউনা পীখি। খুঙ্গংশিংদা কম্মন সর্ভিস সেন্তর লাখ ৫না খুঙ্গংগী মফমশিংদা থবকশিং পীরি। খুঙ্গংশিংদা পঞ্চায়ৎ ভাবন লিশিং ৩০ হেন্না শাখ্রে অমসুং য়ুমথোং করোর ৯দা তোতি ঈশিংগী কন্নেক্সন পীবা ঙমখ্রে। পুম্নমক অসিনা থবক চাউনা পীরি হায়না প্রধান মন্ত্রীনা ফোঙদোকখি। ফোরেন ইনভেস্তমেন্ত নত্ত্রগা ভারতকী এক্সপোর্তকী মতিক-ময়াই ওইরবসু মসিনা লৈবাক অসিদা থবক পীনবা অমসুং মশানা মশাদা থবক পীজনবা খুদোংচাবা কয়ামরুম পীরি হায়না প্রধান মন্ত্রীনা ফোঙদোকখ্রে।
প্রধান মন্ত্রীনা মখা তারদুনা হায়খি হৌখিবা চহি ৯ অসিদা লৈবাক অসিদা নহারোলশিংগীদমক অনৌবা সেক্তরশিং থোরক্তুনা থবক্কী মওং-মতৌশিংদা চাউনা অহোংবশিং লাকখি। প্রধান মন্ত্রীনা নৌহৌননা ফোঙদোকখি মদুদি কেন্দ্র সরকারনা অনৌবা সেক্তরশিং অসিদা লেপ্পা লৈতনা তেংবাং পীরি অমসুং লৈবাক অসিনা উবা ফংলিবা স্তার্তঅপ রিভোল্যুসনগী মতাংদা ফোঙদোকখি। মহাক্না হায়খি লৈবাক অসিদা ২০১৪দা স্তার্তঅপশিংগী মশিং অসি ১০০ ওইরম্বদগী ঙসিদি লাখ ১ হেন্দুনা নহারোল লাখ ১০ হেনবদা থবক পীরি।
তেক্নোলোজীগী লমদা চাউখৎলকপনা মরম ওইদুনা মীয়ামগী পুন্সিশিংবু মমাংদগী হেন্না নুংঙাইহল্লি হায়না ফোঙদোক্লদুনা প্রধান মন্ত্রীনা এপ-বেজ তেক্সি সর্ভিসশিংনা সহরশিংগী লাইফলাইন ওইরকপা, অফবা ওনলাইন দেলিবরী সিস্তেমশিংনা থবক পীবা হেনগৎলকপা, দ্রোন সেক্তরদা শাহৌ পীবনা তিল হীদাক চাইবদগী হীদাক লাংথকশিং দেলিবরী তৌবদা মতেং পাংবা, সিতী গ্যাস দিস্ত্রিব্যুসন সিস্তেমগী কবরেজ অসি সহর ৬০দগী ৬০০তা হেনগৎলকপা অসি খুদম ওইনা পীখি।
প্রধান মন্ত্রী হায়খি হৌখিবা চহি ৯দা সরকার অসিনা মুদ্রা য়োজনাগী মখাদা লুপা করোর লাখ ২৩ হেনবগী লোনশিং পীথখি হায়রিবা অসিনা প্রজাশিংবু অনৌবা ললোন-ইতিক তৌবা, তেক্সি লৈবা নত্ত্রগা মখোয়না হৌজিক তৌরিবা অদু পাকথোক চাউথোকহনবদা মতেং পাংখি। প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি চাউরাক্না প্রজা করোর ৮-৯না মুদ্রা য়োজনাগী মখাদা লোন ফংলবা মতুংদা অহানবা ওইনা ওন্তপ্রিনোরশিং ওইবা ঙমখি। কেন্দ্র সরকারনা পি.এল.আই. স্কিমগী মখাদা মেন্যুফেকচরিংগীদমক লুপা করোর লাখ ২ রোমগী তেংবাং পীরি হায়না ফোঙদোক্লদুনা প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি, “আত্মনির্ভর ভারত কেম্পেন অসি লৈবাক অসিদা মেন্যুফেকচরিংগী খুত্থাংদা থবক পীবদা য়ুম্ফম ওই”।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি হায়র এজুকেসন ইন্সতিত্যুতশিং অমসুং স্কিল দিবেলপমেন্ত ইন্সতিত্যুতশিং লৈবাক অসিদা খোঙজেল য়াংনা চাউখৎহল্লি। ২০১৪ অমসুং ২০২২গী মরক্তা অনৌবা আই.আই.তি অমসুং অনৌবা আই.আই.এম.শিং চহি খুদিংগী হাংদোকখি হায়না প্রধান মন্ত্রীনা ফোঙদোকখি। মহাক্না মখা তারদুনা হায়খি হৌখিবা চহি ৯ অসিদা চাংচৎ ওইনা চয়োল খুদিংগী য়ুনিভর্সিতী অমা শঙ্গাখি অমসুং নুমিৎ খুদিংগী কোলেজ অসি ফঙ্কস্নেল ওইহনখি। প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি ২০১৪গী মমাংদা লৈবাক অসিদা য়ুনিভর্সিতী ৭২০রোম লৈরমখি অদুবু ঙসিসি ১১০০ হেন্না লৈরে। লৈবাক্কী মেদিকেল এজুকেসনগী মতাংদা পল্লদুনা প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি দিকেদ ৭ অসিদা লৈবাক অসিদা এম্স ৭ খক্তমক শারমখি অদুবু হৌখিবা চহি ৯ অসিদা সরকারনা অনৌবা এম্স ১৫ শেমগৎখি। মহাক্না মখা তারদুনা হায়খি লৈবাক্কী মেদিকেল কোলেজশিংগী মশিং অসি ৪০০দগী ৭০০তা হেনগৎলকখি অমরোমদা এম.বি.বি.এস. অমসুং এম.দি.গী সীৎশিংগী মশীং অসি লিশিং ৮০ ওইরম্বদগী লাখ ১গা লিশিং ৭০দা হেনগৎহনখি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি চাউখৎ-থৌরাংদা আই.তি.আই.শিংগী থৌদাং লৈ। “হৌখিবা চহি ৯দা নুমিৎ খুদিংগী আই.তি.আই. অমা লিংখৎখি”। মহাক্না হায়খি অনৌবা কোর্সশিং লৈবাক্কী মথৌ তাবশিংগী মতুং ইন্না আই.তি.আই. লিশিং ৫০দা হৌদোকখি অমসুং নহারোল করোর ১.২৫ হেনবনা পি.এম. কৌশাল বিকাস য়োজনাগী মখাদা স্কিল লৈবা ঙমখি। ই.পি.এফ.ও.গী খুদম পীরিদুনা প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি ২০১৮-১৯গী মতুংদা অনৌবা ফোর্মেল জোব করোর ৪.৫ পীখি, ই.পি.এফ.ও. নেৎ পেরোলগী মতুং ইন্না ফোর্মেল জোবশিংদা লেপ্পা লৈতনা গ্রোথ লৈরি। মশানা মশাবু থবক পীজবগী খুদোংচাবশিং লেপ্পা লৈতনা হেনগৎলক্লি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মালেমগী থাক্তা ভারতকী ইন্দস্ত্রী অমসুং ইনভেস্তমেন্ততা অমুক্তা ওইখিদ্রিবা মওংদা পোজিতিবিতী লৈবা উবা ফংখি। মহাক্না হন্দক্তা ৱালমার্তকী সি.ই.ও.গা উন্নখিবা অদু নীংশিংলদুনা প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি সি.ই.ও.না ভারত্তগী লুপা করোর লিশিং ৮০ ফাওবগী পোৎলমশিং এক্সপোর্ত তৌগনি হায়না থাজবা থমখি। মসি লোজিস্তিক্স অমসুং সপ্লাই চেনগী সেক্তরশিংদা লৈরিবা নহারোলশিংগীদমক নুংঙাইবা পাউ অমনি। সিস্কোগী সি.ই.ও.গা মহাক্কা উন্নখিবা অদু নীংশিংলদুনা হায় মখোয়গী পান্দম অসি ভারত্তগী লুপা করোর লিশিং ৮গী পোৎলম এক্সপোর্ত তৌবনি অমসুং এপলগী সি.ই.ও.না ভারতকী মোবাইল মেন্যুফেকচরিং ইন্দস্ত্রীদা থাজবা থম্মি হায়না ফোঙদোকখি, সেমিকন্দক্তর কম্পনী এন.এক্স.পি.গী তোপ একজিক্যুতিবনা সেমিকন্দক্তর ইকোসিস্তেম অমা শেম্নবা ভারতকী মতিক-ময়াইদা থাজবা থম্মি উৎখি, হায়না মহাক্না ফোঙদোকখি। ফোক্সকোন্না লুপা করোর লিশিং কয়াগী ইনভেস্তমেন্তশিং তৌবা হৌখ্রে হায়না মহাক্না ফোঙদোকখি। প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মথংগী চবোলদা মহাক্না মালেমগী মাংজিল থারিবা কম্পনীশিংগী সি.ই.ও.শিংগা লোয়ননা উনগনি অমসুং মখোয়না ভারত্তা ইনভেস্ত তৌবদা চাউনা থৱায় য়াওরি। মহাক্না হায়খি অসিগুম্বা খোঙথাংশিং অসিনা ভারতকী তোঙান-তোঙানবা সেক্তরশিংদা অনৌবা থবক্কী খুদোংচাবশিং পীরি।
ৱারোল পীবা লোইশিংনবদা প্রধান মন্ত্রীনা নৌনা থবক খল্লবশিংদা মহাক্না ৱা হায়খি অমসুং মথংগী চহি ২৫দা চাউখৎপা ভারত অমগী ফোরেপ থুংহন্নবা লৈবাক অসিদা পাইখৎলিবা চাউখৎ-থৌরাংগী মহায়জ্ঞা অসিদা মখোয়গী থৌদাংগী মতাংদা ফোঙদোকখি। প্রধান মন্ত্রীনা থবক খল্লবশিংদা মসিগী খুদোংচাবা মপুং ফানা শীজিন্ননবা হায়খি অমসুং সরকারনা আই.জি.ও.তি. কর্ময়োগী মোদ্যুল, ওনলাইন লর্নিং প্লেৎফোর্ম অসিগী খুত্থাংদা মাগী কর্মচারীশিংগী স্কিল দিবেলপমেন্ত তৌবদা মীৎয়েং চংলি হায়না ফোঙদোকখি।
বেকগ্রাউন্দ
রোজগার মেলা অসি কেন্দ্র সরকারগী বিভাগশিং অমসুং রাজ্য সরকারশিং/য়ু.তি.শিংনা থৌশিল অসিবু শৌগৎলদুনা থবক লৌবগা লোয়ননা লৈবাক্কী মফম ৪৫দা পাঙথোকখি। লৈবাক শিনবা থুংবদগী নৌনা থবক খল্লবশিইংনা গ্রামিন দাক সেবকশিং, ইন্সপেক্তর ওফ পোস্তস, কম্মর্সিএল-কম-তিকেৎ ক্লর্ক, জুনিয়র ক্লর্ক-কম-তাইপিস্ত, জুনিয়র একাউন্ত ক্লর্ক, ত্রেক মেন্তেনর, এসিস্তেন্ত সেক্সন ওফিসর, লোবর দিবিজন ক্লর্ক, সব দিবিজনেল ওফিসর, তেক্স এসিস্তেন্ত, এসিস্তেন্ত এনফোর্মেন্ত ওফিসর, ইন্সপেক্তর, নর্সিং ওফিসর, এসিস্তেন্ত সেক্যুরিতী ওফিসর, ফায়রমেন, এসিস্তেন্ত একাউন্ত ওফিসর, এসিস্তেন্ত ওদিৎ ওফিসর, দিবিজনেল একাউন্তেন্ত, ওদিতর, কোন্সতেবল, হেদ কোন্সতেবল, এসিস্তেন্ত কম্মান্দেন্ত, প্রিন্সিপল, ত্রেন্দ গ্রেজ্যুএৎ তীচর, এসিস্তেন্ত রেজিসতার, এসিস্তরেন্ত প্রোফেসরগুম্বা তোঙান-তোঙানবা ফমশিং য়াওরি।
রোজগার মেলা অসি থবক পীবদা চাউনা মীৎয়েং থমখিবা প্রধান মন্ত্রীগী ফিরেপ অদু থুংহন্নবা মাইকৈদা চংশিনবা খোঙথাং অমনি। রোজগার মেলানা থবক পীবদা অমসুং নহারোলশিংবু মখোয়গী এম্পাৱরমেন্তগীদমক মখোয়দা অফবা খুদোংচাবশিং পীবদা অমসুং লৈবাক্কী চাউখৎ-থৌরাংদা শরুক য়াবদা কেতলিস্ত অমা ওইখি।
নৌনা খনখ্ররবা এপোইন্তীশিংনা ওনলাইন ওরিয়েন্তেসন কোর্স অমা ওইরিবা কর্ময়োগী প্রারম্ভগী খুত্থাংদা তোঙান-তোঙানবা সরকারগী বিভাগশিংদা নৌনা খল্লবা এপোইন্তী পুম্নমক্না মখোয় মশাবু ত্রেন তৌনবা খুদোংচাবা অমসু ফংগনি।

Prime Minister's Office
PM addresses National Rozgar Mela
Distributes about 71,000 appointment letters to newly inducted recruits in various Government departments and organizations
“Rozgar Melas show government’s commitment towards the youth”
“In the last 9 years, government has prioritized the recruitment process by making it faster, transparent and unbiased”
“Government policies are made keeping in mind the employment possibilities”
“Government has spent about 34 lakh crore rupees on capital expenditure in 9 years and 10 lakh crore rupees were allocated for the capital expenditure this year also”
“The Atmanirbhar Bharat campaign is based on the creation of employment through manufacturing in the country”
16 MAY 2023 11:54AM by PIB Delhi
The Prime Minister, Shri Narendra Modi addressed the National Rozgar Mela via video conferencing today and distributed about 71,000 appointment letters to newly inducted recruits in various Government departments and organizations.
Addressing the gathering, the Prime Minister conveyed his best wishes to all the inducted recruits and their families. He recalled recent Rozgar Melas in states such as Gujarat and the upcoming Mela in Assam. He said these Melas at the center and BJP-ruled states, show the government’s commitment towards the youth.
In the last 9 years, the Prime Minister emphasized that the government has prioritized the recruitment process by making it faster, transparent and unbiased. Recalling the difficulties faced in the recruitment process, the Prime Minister pointed out that the Staff Selection Board took roughly 15-18 months to onboard the new recruits whereas today it takes only 6-8 months. He underlined that the tedious process of recruitment which existed earlier starting from acquiring the application form to submitting it via post has now been simplified by making it online where a provision for self-attestation of documents has also been introduced. The Prime Minister also added that interviews for Group C and Group D have also been abolished. The Prime Minister said that the biggest benefit of this is the extermination of nepotism from the entire process.
The Prime Minister underscored the importance of today’s date as 9 years ago on this date, 16th May, Lok Sabha Elections results were announced. Recalling the enthusiasm of the day, the Prime Minister said that the journey which started with the spirit of Sabka Saath, Sabka Vikas, is working for a Viksit Bharat. The Prime Minister also mentioned that today is also the establishment day of Sikkim.
The Prime Minister said that during these 9 years, government policies were made keeping in mind the employment possibilities. Initiatives in the fields of modern infrastructure, rural push or expansion of the basic needs of life, every policy of the Government of India is creating new opportunities for the youth.
The Prime Minister informed that in the last 9 years, the Government has spent about 34 lakh crore rupees on capital expenditure and on basic facilities. In this year’s Budget too, 10 lakh crore rupees were allocated for the capital expenditure. This amount is resulting in modern infrastructure like new highways, new airports, new rail routes, bridges etc. This is creating many new jobs in the country, he said.
The Prime Minister said that today, India's speed and scale are unprecedented in the history of Independent India. He informed that in the last 9 years, 40 thousand km of rail lines got electrified compared to 20 thousand km in the 7 decades previous to that. Referring to the metro rail network in the country, the Prime Minister informed that merely 600 meters of metro lines were laid before 2014 whereas today, approximately 6 km of metro rail lines are being laid.
Before 2014, there were less than 4 lakh km of rural roads, today this length has gone to 7.25 lakh km. The number of airports rose from 74 in 2014 to nearly 150 today. Similarly, 4 crore houses constructed for the poor in the last 9 years have created significant employment. 5 lakh common service centers in the villages are providing jobs in rural areas. More than 30 thousand Panchayat Bhawans have been constructed in the villages and 9 crore households have been connected with piped water. All are creating employment at a large scale, said the Prime Minister. Be it a foreign investment or India’s export might, the Prime Minister said that it is creating numerous opportunities for employment and self-employment in the country.
In the last 9 years, the Prime Minister continued, the nature of jobs has seen tremendous changes where new sectors have emerged for the youth of the country. The Prime Minister reiterated that the central government is providing continuous support to these new sectors and highlighted the startup revolution that the nation has witnessed. He informed that the number of startups in the country increased from 100 before 2014 to more than 1 lakh today which has given employment to more than 10 lakh youths.
Highlighting the technological developments that have made the lives of people easier than before, the Prime Minister gave examples of app-based taxi services that have become a lifeline for the cities, efficient online delivery systems that have increased employment, boost to the drone sector which has helped in spraying of pesticides to delivery of medicines, expanding city gas distribution system whose coverage has gone up from 60 to 600 cities.
In the last 9 years, the Prime Minister informed that the government has disbursed loans worth more than 23 lakh crores under the Mudra Yojna which has helped the citizens in establishing new businesses, buying taxis or expanding their existing establishments. The Prime Minister also informed that approximately 8-9 crore citizens have become first-time entrepreneurs after availing of loans under the Mudra Yojana. “The Atmanirbhar Bharat campaign is based on the creation of employment through manufacturing in the country”, the Prime Minister said, as he informed that the central government is providing assistance of about Rs 2 lakh crore for manufacturing under the PLI scheme.
The Prime Minister emphasized that higher education institutes and skill development institutes are being developed at a fast pace in the country. Between 2014 and 2022, the Prime Minister informed, a new IIT and a new IIM have come up every year. He further added that one university has been inaugurated every week and two colleges have become functional every day on average in the last 9 years. The Prime Minister pointed out that there were around 720 universities in the country before 2014, whereas that number has increased to more than 1100 today. Touching upon medical education in the country, the Prime Minister stated that only 7 AIIMS were built in the country in 7 decades whereas in the last 9 years, the government has developed 15 new AIIMS. He also added that the number of medical colleges in the country has increased from 400 to 700 where the number of MBBS and MD seats increased from around 80 thousand to more than 1 lakh 70 thousand.
The Prime Minister also underlined the role of ITIs in the development. “In the last 9 years, one ITI has been established every day”. He informed that new courses are being started in 15 thousand ITIs as per the needs of the country and more than 1.25 crore youth has been imparted skills under the PM Kaushal Vikas Scheme. Giving the example of EPFO, the Prime Minister the Prime Minister informed that after 2018-19 4.5 crore new formal jobs have been created as per EPFO Net Payroll indicating a steady growth in formal jobs. Opportunities for self-employment are also increasing continuously.
The Prime Minister noted that there is unprecedented positivity for India's industry and investment at the global level. Recalling his recent meeting with the Walmart CEO, the Prime Minister informed about the CEO’s confidence in India in exporting up to 80 thousand crore rupees worth of goods from the country. This is big news for the youth employed in the sectors of logistics and supply chain. He said. He also recalled his meeting with the CEO of CISCO whose goal is to export 8 thousand crores worth of products from India and the CEO of Apple who expressed confidence about the mobile manufacturing industry in India, Top Executive of the semiconductor company NXP also showed positivity for India’s capacity to create a semiconductor ecosystem. Foxconn too has started investments worth thousands of crore, he said. The Prime Minister also informed about his scheduled meetings with CEOs of the world's leading companies in the next week and said that all of them are full of enthusiasm to invest in India. He underlined that such efforts highlight the new employment opportunities being created in different sectors in India.
Concluding the address, the Prime Minister directed his address to the new recruits and underlined their role in this Mahayagya of development going on in the country where the resolutions of a developed India have to be realized in the next 25 years. The Prime Minister urged the recruits to make full use of this opportunity and highlighted the government's emphasis on the skill development of its employees through the iGoT Karmayogi module, an online learning platform.
Background
The Rozgar Mela was held at 45 locations across the country where recruitments took place across Central Government Departments and State Governments/UTs supporting the initiative. The new recruits, selected from across the country, will join various positions/posts like Gramin Dak Sevaks, Inspector of Posts, Commercial-cum-Ticket Clerk, Junior clerk-cum-Typist, Junior Accounts Clerk, Track Maintainer, Assistant Section Officer, Lower Division Clerk, Sub Divisional Officer, Tax Assistants, Assistant Enforcement Officer, Inspectors, Nursing Officers, Assistant Security Officers, Fireman, Assistant Accounts officer, Assistant Audit officer, Divisional Accountant, Auditor, Constable, Head Constable, Assistant Commandant, Principal, Trained Graduate Teacher, Assistant Registrar, Assistant Professor, among others.
The Rozgar Mela is a step towards the fulfillment of the Prime Minister’s commitment to accord the highest priority to employment generation. The Rozgar Mela is expected to act as a catalyst in further employment generation and provide meaningful opportunities to the youth for their empowerment and participation in national development.
The newly inducted appointees will also get an opportunity to train themselves through Karmayogi Prarambh, an online orientation course for all new appointees in various Government departments.