প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
পি.এম.না রাজস্থানগী অবু রোদতা ব্রহ্মা কুমারিশিংগী শান্তিভান কমপ্লেক্সতা চৎপা
সুপর স্পেসিয়েলিতী গ্লোবল হোসপিতল, শিৱমনি ওল্দ এজ হোম অমসুং নর্সিং কোলেজগী এক্সতেন্সনগী উরেপ-উয়ুং তম্বা
“মসিগী অমৃত কাল অসি লৈবাক অসিগী প্রজা খুদিংমক্কীদমক কর্তৱ্য কালনি”
“লৈবাক অসিদা হেল্থ ফেসিলিতীশিংগী অওনবা অমা লাক্লি”
“পাংথোক্নিংলিবা থবক অদুগী পান্দম অদুবু ময়েক শেংলবা অমসুং সোসিয়েল সর্বিসকী ৱাখল্লোন অমা লৈরবা, অদু ওইরবদি অচেৎপা ফিরেপশিং লৌগনি অমসুং মদু মাইপাক্কনি ”
“মথংগী দিকেদতা ভারত্তা পুথোক্কদবা দোক্তরশিংগী মশিং অদু নিংখা তম্লবা মতুং হৌখিবা দিকেদ ৭তা পুথোকখিবা দোক্তরশিংগী মশিংগা মান্নারগনি”
“ব্রহ্মা কুমারি ওর্গনাইজেশন্না মতম পুম্বদা থাজরুবদগী হেন্না থবক তৌরকখি”
“ব্রহ্মা কুমারিশিংনা ইন্নোভেতিব ওইবা মওং অমদা নেসন বিল্দিংগা মরি লৈনবা অনৌবা হিরমশিংবু পুখৎকদবনি”
10 MAY 2023 5:06PM by PIB Imphal
প্রধান মন্ত্রী, শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা ঙসি রাজস্থানগী অবু রোদতা ব্রহ্মা কুমারিশিংগী শান্তিভান কমপ্লেক্সতা চৎখি। মহাক্না সুপর স্পেসিয়েলিতী চেরিতেবল গ্লোবল হোসপিতাল, শিৱমনি ওল্দ এজ হোমগী অনিশুবা ফেজ অমসুং নর্সিং কোলেজগী এক্সতেন্সনগীদমক্তা উরেপ-উয়ুং তমখি। প্রধান মন্ত্রীনা থৌরম অদুদা কলচরেল পর্ফোর্মেন্স অমসু মিৎয়েং তাখি।
মীতিন অদুদা ৱা ঙাংলদুনা প্রধান মন্ত্রীনা থৌরম কয়া অমদা ব্রহ্মা কুমারিশিংগী শান্তিভান কমপ্লেক্সতা চৎপগী খুদোংচাবা ফংবগী মতম অদু নিংশিংখি অমসুং মহাক্না মফম অদু চৎপা খুদিংগী নুংদগী স্পিরিচুৱল ওইবা ৱাখল্লোন অমা ফাওরকই হায়না হায়খি। মহাক্না খঙহল্লকখি মদুদি হৌখিবা থা খরা অসিদা মহাক্না ব্রহ্মা কুমারিশিংগা মরি লৈনবা থৌরমশিংদা শরুক য়ানবগী খুদোংচাবা ফংবা অসি মসিনা অনিশুবনি। হন্দক্কী চহি অসিগী ফেব্রৱারীদা জল জন অভিয়ান হৌদোকপগী খুদোংচাবা অদুবু নিংশিংলদুনা প্রধান মন্ত্রীনা ব্রহ্মা কুমারিশিংগী ওর্গনাইজেশনগা লেপ্তনা লৈরক্লিবা মহাক্কী মরি অদুবু মরু ওইনা থমখি অমসুং পরম পিতাগী থৌজাল অমসুং রাজ্য য়োগিনি দাদিজীনা নুংশিবীদগীনি হায়না হায়খি। প্রধান মন্ত্রীনা খঙহল্লকখি মদুদি সুপর স্পেসিয়েলিতী চেরিতেবল গ্লোবল হোসপিতালগী উরেপ-উয়ুং তম্বা অসি শিৱমনি ওল্দ এজ হোম অমসুং নর্সিং কোলেজকী এক্সপান্সনগী থবক পাইখৎপগা ইরোইননা পাংথোকখিবনি অমসুং মসিগীদমক্তা ব্রহ্মা কুমারিশিংগী ওর্গনাইজেশনবুসু নুংঙাইবা ফোংদোকখি।
পর্ধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি অমৃত কালগী য়ুগ অসিদা, খুনাই অমসুং ধর্মগী ওইবা ইনস্তিত্যুশনশিং পুম্নমক্কী য়াম্না চাউরবা থৌদাং লৈরি। “মসিগী অমৃত কাল অসি লৈবাক অসিগী নাগরিক খুদিংমকক্কীদমক কর্তৱ্যা কালনি। মসিনা তাক্লিবা অসি ঐখোয়না ঐখোয়গী ইথৌদাং অদু মপুং ফানা পাংথোক্কদবনি”, হায়না প্রধান মন্ত্রীনা মরু ওইনা পনখি। মসিবু ঐখোয়না খুনাইগী অমসুং লৈবাক অসিগী য়াইফনবগীদমক্তা ঐখোয়গী ৱাখল্লোনশিং অমসুং ইথৌদাংশিং অদু চাউথোকপগা ইরোইননা থবক তৌগদবনি হায়না মহাক্না মখা তারকখি। মহাক্না হায়খি ব্রহ্মা কুমারিশিংনা ইনস্তিত্যুশন অমা ওইনা, খুনাই অসিগী মোরেল ভেল্যুশিং ফগৎহন্নবগীমদক্তা থবক তৌগদবনি। সাইন্স, এজুকেশন অমসুং সোসিয়েল এৱেয়রনেস প্রোমোত তৌনবগী মাইকৈদা মখোয়না লৌখিবা থৌদাংশিং অদুবুসু মহাক্না মশক খঙবীখি। হেল্থ অমসুং ৱেলনেসকী লমদা মখোয়না লৌখিবা থৌদাং অদুবুসু মহাক্না থাগৎখি।
“লৈবাক অসিদা হেল্থ ফেসিলিতীশিংগী অওনবা অমা লাক্লি”, হায়না প্রধান মন্ত্রীনা লাইরবা সেক্সনশিংগী মরক্তা অনা লাইয়েংগী খুদোংচাবা ফংহন্নবা অয়ুশমান ভারতকী থৌদাং অদুবু শন্দোক্না তাক্লদুনা হায়খি। মসিনা সরকারগী থোংশিং হাংদোকপদা নত্তনা লাইরবা প্রজাশিংগীদমক্তা লনাইগী হোসপিতালশিংগীসু থোং হাংদোক্লি হায়না হায়খি। মহাক্না খঙহল্লকখি মদুদি লাইরবা পেসেন্ত করোর ৪ হেনবনা স্কীম অসিগী মখাদা হান্নদগী কান্নবা ফংখ্রে, মসিনা মখোয়গী লুপা করোর লিশিং ৮০ তুংশিনহনবা ঙমহনখি। অসিগা চপ মান্ননা, জন ঔশাধি স্কীমনা লাইরবা অমসুং মিদল ক্লাস পেসেন্তশিংগী লুপা করোর লিশিং ২০ রোম তুংশিনবা ঙমহনখি। মহাক্না ব্রহ্মা কুমারিশিংগী য়ুনিৎশিংদা সরকারগী স্কীমশিংগী মতাংদা এৱেয়রনেস শন্দোক্নবা হায়জখি।
লৈবাক অসিদা দোক্তরশিং, নর্সশিং অমসুং মেদিকেল স্তাফকী অৱাৎপা অসিবু মেনখৎনবা লৈবাক অসিদা মমাংদা ওইথোক্কনি হায়না থাজরুদবা চাউখৎ-থৌরাংগী থবকশিং অদুবু পল্লদুনা, প্রধান মন্ত্রীনা খঙহল্লকখি মদুদি হৌখিবা চহি ৯ অসিদা চাংচত্তা থা খুদিংগী মেদিকেল কোলেজ অমদি হৌদোকখি হায়না হায়খি। মহাক্না পনখি মদুদি ২০১৪গী মমাংগী দিকেদতা মেদিকেল কোলেজ ১৫০দগী তানা হৌদোকখি হায়না হায়খি অদুগা হৌখিবা চহি ৯ অসিদা সরকার অসিনা মেদিকেল কোলেজ ৩৫০ হেন্না হৌদোকখি। ২০১৪গী মমাং অমসুং মতুংগা চাংদম্নবা মতমদা প্রধান মন্ত্রীনা পনখি মদুদি লৈবাক অসিদা চাউরাক্না চহি খুদিংগী এম.বি.বি.এস. সীত লিশিং ৫০মুক লৈরম্মি অদুবু মসিগী মশিং অসি ঙসিদি লাখ ১ হেন্না হেনগৎলকখ্রে, অদুগা পোস্ত গ্রেজুৱেত সীতশিংগী মশিং অদুনা চাউরাক্না লিশিং ৩০দগী লিশিং ৬৫ এন্না হেনগৎলকখ্রে। “তৌনিংলিবা অদুগী পান্দম্না ময়েক শেংলবা অমসুং সোসিয়েল সর্বিসকী ৱাখল্লোন অমা লৈরবা, অদু ওইরবদি অচেৎপা ফিরেপশিং লৌগনি অমসুং মাইপাক্কনি”, হায়না মহাক্না মখা তাখি।
“মথংগী দিকেদতা ভারত্তা পুথোক্কদবা দোক্তরশিংগী মশিং অসিনা নিংখা তম্লবা মতুংদা হৌখিবা দিকেদ ৭তা পুথোকপা দোক্তরশিংগী মশিং অদুগা চপ মান্নরগনি”, হায়না প্রধান মন্ত্রীনা নর্সিংগী লমদা থোরক্লিবা খুদোংচাবশিং অদুবু পল্লদুনা হায়খি। মহাক্না লৈবাক অসিদা নর্সিং কোলেজ ১৫০ হেন্না খুৎশিন্নখ্রে হায়না খঙহল্লকখি অমসুং রাজস্থান মশামক্তা নর্সিং কোলেজ ২০ হেন্না লৈরগনি, মসিনা লিংখৎলক্লিবা সুপর স্পেসিয়েলিতী চেরিতেবল গ্লোবল হোসপিতালদসু কান্নহল্লগনি।
ভারতকী খুনাইদা রেলিজিয়স অমসুং স্পিরিচুৱল বোদীশিংনা সোসিয়েল অমসুং এজুকেশনগী লমদা লৌরিবা থৌদাংশিং অদুবু পল্লদুনা, প্রধান মন্ত্রীনা মহৌশাগী ওইবা খুদোংথিবশিংগী মতমদা ব্রহ্মা কুমারিশিংগী থৌদাং অদুবু নিংশিংখি অমসুং মহাক্না থেংনখিবা মীওইবা খুনাই অসিগী সেবাগীদমক্তা ইনস্তিত্যুশন অসিগী দেদিকেশনগী মতাংদা মহাক মশামক্কী এক্সপরিয়েন্স অদুবুসু নিংশিংখি। মহাক্না ব্রহ্মা কুমারিশিংবু জল জীৱন মিসন অমসুং দিএদিক্সন পীপলস মুবমেন্তগুম্বা ইশুশিং পুরকপগীদমক্তা থাগৎখি।
ব্রহ্মা কুমারি ওর্গনাইজেশন্না মতম পুম্বদা মহাক্না থমখিবা থাজবদগী থোইদোক-হেন্দোক্না থবক তৌরকখি হায়না প্রধান মন্ত্রীনা পনখি অমসুং আজাদি কা অমৃত মাহোতসবকী মনুংদা শিনখিবা থৌরমশিং, মালেম শিনবা থুংনা য়োগ শিৱির শিনখিবা, দিদি জানকিনা স্বচছ ভারতকী এম্বেসেদর ওইরকপগী খুদম পীখি। মহাক্না হায়খি মদুদি ব্রহ্মা কুমারিশিংনা পাংথোকপা অসিগুম্বা থবক-থৌরমশিং অসিনা ওর্গনাইজেশন অসিদা মহাক্কী থাজবা অদুবু হেনগৎহল্লে অমসুং মসিনা থাজবা থম্বগী অনৌবা অৱাংবা থাক অমা থমখ্রে।
প্রধান মন্ত্রীনা শ্রী অন্না অমসুং মালেমগী থাক্তা মিল্লেতশিংগী মতাংদা ভারতনা হাপ্লিবা ইনোৎ অদুগী মতাংদসু পনখি। মহাক্না মরু ওইনা পনখি মদুদি লৈবাক অসিনা নেচরেল ফার্মিং, ঐখোয়গী তুরেলশিং শেংদোকপা অমসুং গ্রাউন্দৱাতর কঞ্জর্ব তৌবগুম্বা কেমপেনশিং অসিবু মাংলোমদা পুখৎলি অমসুং মসিগী হিরমশিং অসি চহি লিশিং কয়া লিরবা লমদম অসিগী কলচরশিং অমসুং ত্রেদিশনশিংগা মরি লৈনহল্লি হায়না হায়খি। ৱারোল অদুবু লোইশিল্লদুনা, প্রধান মন্ত্রীনা ব্রহ্মা কুমারিশিংদা ইন্নোভেতিব ওইবা মওংদা নেসন-বিল্দিংগা মরি লৈনবা অনৌবা হিরমশিংদা পুখৎনবা হায়খি। “হোৎনরিবশিং অসিদা নখোয়না কোওপরেশন হেন্না ফংলিবমখৈ, লৈবাক অসিগী সেবা হেন্না তৌগদৌরিবনি। চাউখৎলবা ভারত অমা শেম্বনা, ঐখোয়না মালেম অসিগীদমক্তা ‘সার্ৱে ভাৱন্তু সুখিনাথ’কী মন্ত্রগী মাই ঙাক্কদৌরিবনি”, হায়রদুনা প্রধান মন্ত্রীনা ৱারোইশিন তাখি।
বেকগ্রাউন্দ
লৈবাক শিনবা থুংনা স্পিরিচুৱল রিজুভনেশনদা অনৌবা ইনোৎ হাপ্পা হায়বসিগী মতাংদা প্রধান মন্ত্রীগী অখন্নবা মিৎয়েং থমদুনা লাকখি। হোৎনরিবা থবকশিং অসিবু মখা তারদুনা প্রধান মন্ত্রীনা ব্রহ্মা কুমারিশিংগী শান্তিভান কমপ্লেক্সতা চৎলগনি। মহাক্না সুপর স্পেসিয়েলিতী চেরিতেবল গ্লোবল হোসপিতালগী উরেপ উয়ুং তম্লগনি, শিৱমনি ওল্দ এজ হোমগী অনিশুবা ফেজ অমসুং নর্সিং কোলেজগী এক্সতেন্সন তৌরগনি। সুপর স্পেসিয়েলিতী চেরিতেবল গ্লোবল হোসপিতাল অসি একর ৫০দা পাকশন্না শন্দোক্তুনা অবু রোদতা লিংখৎলগনি। মসিনা মালেমগী থাক্তা লৈবা মেদিকেল ফেসিলিতীশিং ফংহল্লগনি অমসুং মসিনা মরু ওইনা লমদম অসিদা লৈবা লাইরবশিং অমসুং ত্রাইবলগী মীশিংগীদমক্তা কান্নহল্লগনি।

Prime Minister's Office
PM visit Shantivan Complex of Brahma Kumaris in Abu Road, Rajasthan
Lays foundation stone for Super Speciality Charitable Global Hospital, second phase of Shivmani Old Age Home and extension of Nursing College
“This Amrit Kaal is Kartavya Kaal for every citizen of the country”
“The nation is undergoing the transformation of health facilities”
“When intentions are clear and there is a sense of social service, then resolutions are taken and also accomplished”
“The number of doctors produced in India in the next decade will be the same as the number of doctors produced in the last 7 decades after independence”
“Bramha Kumari organization has always exceeded the expectations”
“Brahma Kumaris should take forward new topics related to nation-building in an innovative way”
10 MAY 2023 5:06PM by PIB Delhi
The Prime Minister, Shri Narendra Modi visited the Shantivan complex of Brahma Kumaris in Abu Road, Rajasthan today. He laid the foundation stone for a Super Speciality Charitable Global Hospital, the second phase of Shivmani Old Age Home and the extension of the Nursing College. The Prime Minister also witnessed a cultural performance on the occasion.
Addressing the gathering, the Prime Minister recalled getting the opportunity to visit the Shantivan complex of Brahma Kumaris on numerous occasions and said a spiritual feeling emerges from within whenever he visits the place. He informed that it is the second time in the last few months that he got the opportunity to take part in programs related to Brahma Kumaris. Recalling the opportunity to inaugurate the Jal Jan Abhiyan in February this year, the Prime Minister emphasized his continuous affinity with the Brahma Kumaris organization and credited the blessing of Param Pita and the affection of Rajya Yogini Dadiji. The Prime Minister informed that the foundation stone of Super Speciality Charitable Global Hospital has been laid down while the expansion work of Shivmani Old Age Home and Nursing College is also being carried out, and congratulated the Brahma Kumaris organization for this.
The Prime Minister said that in this epoch of Amrit Kaal, all the social and religious institutions have a big role to play. “This Amrit Kaal is Kartavya Kaal for every citizen of the country. This means that we should fulfill our responsibility completely”, the Prime Minister emphasized. This, he continued, should be accompanied by the expansion of our thinking and responsibilities in the interest of the society and country. He said Brahma Kumaris as an institution, work for strengthening moral values in the society. He also noted their contribution towards the promotion of science, education and social awareness. He also praised their intervention in the field of health and wellness.
“The nation is undergoing the transformation of health facilities”, said the Prime Minister elaborating on the role of Ayushman Bharat in spreading the feeling of access to medical treatment among the poor sections. It has opened the doors of not only the government but also the private hospitals for the poor citizens, he said. He informed that more than 4 crore poor patients have already availed of the benefits under the scheme helping them save 80 thousand crore rupees. Similarly, Jan Aushadhi Scheme saved about 20 thousand crore rupees of poor and middle-class patients. He requested units of Brahma Kumaris to spread awareness about the government schemes.
Underlining the unprecedented developments in the country to address the lack of doctors, nurses and medical staff in the country, the Prime Minister informed that one medical college has been inaugurated every month on average in the last 9 years. He pointed out that less than 150 medical colleges had been inaugurated in the decade before 2014 whereas, in the last 9 years, the government has inaugurated more than 350 medical colleges. Drawing comparisons before and after 2014, the Prime Minister noted that the country had roughly 50 thousand seats for MBBS every year whereas that number has gone up to more than 1 lakh today, while the number of Post Graduate seats has gone up to more than 65 thousand from roughly 30 thousand. “When intentions are clear and there is a sense of social service, then such resolutions are taken and also accomplished”, he added.
“The number of doctors produced in India in the next decade will be the same as the number of doctors produced in the last 7 decades after independence”, the Prime Minister remarked as he highlighted the opportunities arising in the field of nursing. He informed that acceptance to more than 150 nursing colleges has been given in the country and more than 20 nursing colleges will come in Rajasthan itself which will also benefit the upcoming Super Speciality Charitable Global Hospital
Touching upon the social, and educational role played by the religious and spiritual bodies in Indian society, the Prime Minister recalled the contribution of Brahma Kumaris in cases of natural calamities and his personal experience of witnessing the dedication of the institution for the service of humanity. He praised Brahma Kumaris for making issues like Jal Jeevan Mission and the deaddiction people’s movement.
The Prime Minister highlighted that the Brahma Kumari organization has always exceeded the expectations laid down by him and gave the example of the programs organized during the Azadi Ka Amrit Mahotsav, Yog Shivir being organized all over the world, Didi Janki becoming the ambassador of Swacch Bharat. He said that such actions by the Brahma Kumaris have multiplied his faith in the organization and thereby set a new bar of higher expectations.
The Prime Minister also touched upon Shree Anna and India’s push given to millets on the global scale. He emphasized that the nation is taking forward campaigns like natural farming, cleaning our rivers and conserving groundwater and said that these subjects are linked to the thousand years old cultures and traditions of the land. Concluding the address, the Prime Minister urged the Brahma Kumaris to take forward new topics related to nation-building in an innovative way. “The more cooperation you get in these efforts, the more the country will be served. By building a developed India, we will live up to the mantra of ‘Sarve Bhavantu Sukhinah’ for the world”, the Prime Minister concluded.
Background
The Prime Minister's special focus has been giving impetus to spiritual rejuvenation across the country. Continuing with the endeavor, the Prime Minister will visit the Shantivan complex of Brahma Kumaris. He will lay the foundation stone of a Super Speciality Charitable Global Hospital, the second phase of Shivmani Old Age Home and the extension of the Nursing College. The Super Speciality Charitable Global Hospital will be set up in Abu Road, spread across 50 acres. It will offer world-class medical facilities and will prove especially beneficial for the poor and the tribal people in the region.