ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ରାଜସ୍ଥାନର ଆବୁ ରୋଡରେ ବ୍ରହ୍ମ କୁମାରୀଙ୍କ ଶାନ୍ତିବନ କମ୍ପ୍ଲେକ୍ସ ପରିଦର୍ଶନ କରିଛନ୍ତି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
ସୁପର ସ୍ପେସିଆଲିଟି ଚାରିଟେବୁଲ୍ ଗ୍ଲୋବାଲ୍ ହସ୍ପିଟାଲ୍, ଶିବମଣି ଓଲ୍‌ଡ ଏଜ୍ ହୋମର ଦ୍ୱିତୀୟ ପର୍ଯ୍ୟାୟ ଏବଂ ନର୍ସିଂ କଲେଜର ସମ୍ପ୍ରସାରଣ ପାଇଁ ଶିଳାନ୍ୟାସ କରିଛନ୍ତି
“ଏହି ଅମୃତ କାଳ ଦେଶର ପ୍ରତ୍ୟେକ ନାଗରିକଙ୍କ ପାଇଁ କର୍ତ୍ତବ୍ୟ କାଳ”
ଦେଶ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ସୁବିଧାଗୁଡ଼ିକର ଉନ୍ନତି କରୁଛି
“ଯେତେବେଳେ ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ ସ୍ପଷ୍ଟ ଏବଂ ଦେଶ ସେବାର ଭାବନା ଥାଏ, ସେତେବେଳେ ଯେଉଁ ସଂକଳ୍ପ ନିଆଯାଏ ତାହା ସଫଳ ହୁଏ
ଆସନ୍ତା ଦଶନ୍ଧିରେ ଭାରତରେ ସୃଷ୍ଟି ହୋଇଥିବା ଡାକ୍ତରଙ୍କ ସଂଖ୍ୟା ସ୍ବାଧୀନତା ପରେ ଗତ 7 ଦଶନ୍ଧିରେ ସୃଷ୍ଟି ହୋଇଥିବା ଡାକ୍ତରଙ୍କ ସଂଖ୍ୟା ସହିତ ସମାନ ହେବ ବୋଲି ସେ କହିଛନ୍ତି
“ବ୍ରହ୍ମ କୁମାରୀ ସଂଗଠନ ସବୁବେଳେ ଆଶାଠାରୁ ଅଧିକ କରିଛି”
ବ୍ରହ୍ମ କୁମାରି ଏକ ଅଭିନବ ଉପାୟରେ ରାଷ୍ଟ୍ର ନିର୍ମାଣ ସହ ଜଡିତ ନୂତନ ବିଷୟଗୁଡିକ ଆଗକୁ ନେବା ଉଚିତ
10 MAY 2023 5:06PM by PIB Bhubaneswar
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ଆଜି ରାଜସ୍ଥାନର ଆବୁ ରୋଡରେ ଥିବା ବ୍ରହ୍ମ କୁମାରୀଙ୍କ ଶାନ୍ତିବନ କମ୍ପ୍ଲେକ୍ସ ପରିଦର୍ଶନ କରିଛନ୍ତି। ସେ ଏକ ସୁପର ସ୍ପେସିଆଲିଟି ଚାରିଟେବୁଲ୍ ଗ୍ଲୋବାଲ୍ ହସ୍ପିଟାଲ୍, ଶିବମଣି ଓଲଡ ଏଜ୍ ହୋମର ଦ୍ୱିତୀୟ ପର୍ଯ୍ୟାୟ ଏବଂ ନର୍ସିଂ କଲେଜର ସମ୍ପ୍ରସାରଣ ପାଇଁ ଶିଳାନ୍ୟାସ କରିଛନ୍ତି। ଏହି ଅବସରରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଏକ ସାଂସ୍କୃତିକ ପ୍ରଦର୍ଶନ ମଧ୍ୟ କରିଥିଲେ।
ଏହି ସମାବେଶକୁ ସମ୍ବୋଧିତ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଅନେକ ଥର ବ୍ରହ୍ମ କୁମାରିଙ୍କ ଶାନ୍ତିବନ କମ୍ପ୍ଲେକ୍ସ ପରିଦର୍ଶନ କରିବାର ସୁଯୋଗ ପାଇବା ବିଷୟରେ ମନେ ପକାଇ କହିଥିଲେ ଯେ ଯେତେବେଳେ ସେ ଏହି ସ୍ଥାନ ପରିଦର୍ଶନ କରନ୍ତି ସେତେବେଳେ ଭିତରୁ ଏକ ଆଧ୍ୟାତ୍ମିକ ଭାବନା ଉତ୍ପନ୍ନ ହୁଏ। ସେ ସୂଚନା ଦେଇଛନ୍ତି ଯେ ଗତ କିଛି ମାସ ମଧ୍ୟରେ ଦ୍ୱିତୀୟ ଥର ପାଇଁ ସେ ବ୍ରହ୍ମକୁମାରିଙ୍କ ସହ ଜଡିତ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରିବାର ସୁଯୋଗ ପାଇଛନ୍ତି। ଚଳିତ ବର୍ଷ ଫେବୃଆରୀରେ ଜଲ ଜନ ଅଭିଆନ୍ ଉଦ୍‌ଘାଟନ କରିବାର ସୁଯୋଗକୁ ମନେ ପକାଇ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ବ୍ରହ୍ମକୁମାରି ସଂଗଠନ ସହ ତାଙ୍କର ନିରନ୍ତର ସମ୍ପର୍କ ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରି ପରମ ପିତାଙ୍କ ଆଶୀର୍ବାଦ ଏବଂ ରାଜ୍ୟ ଯୋଗିନୀ ଦାଦିଜୀଙ୍କ ସ୍ନେହକୁ ଶ୍ରେୟ ଦେଇଛନ୍ତି। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସୂଚନା ଦେଇଛନ୍ତି ଯେ ଶିବମଣି ଓଲ୍ଡ ଏଜ୍ ହୋମ୍ ଏବଂ ନର୍ସିଂ କଲେଜର ସମ୍ପ୍ରସାରଣ କାର୍ଯ୍ୟ ଚାଲିଥିବା ବେଳେ ସୁପର ସ୍ପେସିଆଲିଟି ଚାରିଟେବୁଲ୍ ଗ୍ଲୋବାଲ୍ ହସ୍ପିଟାଲର ଭିତ୍ତି ପ୍ରସ୍ତର ସ୍ଥାପନ କରାଯାଇଛି ଏବଂ ଏଥିପାଇଁ ବ୍ରହ୍ମକୁମାରି ସଂଗଠନକୁ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଇଛନ୍ତି।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଅମୃତ କାଳର ଏହି ଯୁଗରେ ସମସ୍ତ ସାମାଜିକ ତଥା ଧାର୍ମିକ ଅନୁଷ୍ଠାନର ପ୍ରମୁଖ ଭୂମିକା ରହିଛି। “ଏହି ଅମୃତ କାଳ ହେଉଛି ଦେଶର ପ୍ରତ୍ୟେକ ନାଗରିକଙ୍କ ପାଇଁ କର୍ତ୍ତବ୍ୟ କାଳ। ଏହାର ଅର୍ଥ ହେଉଛି ଯେ ଆମେ ଆମର ଦାୟିତ୍ବ କୁ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ରୂପେ ପୂରଣ କରିବା ଉଚିତ୍ ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଛନ୍ତି। ଏହାସହିତ ସେ କହିଛନ୍ତି, ସମାଜ ଏବଂ ଦେଶର ସ୍ୱାର୍ଥରେ ଆମର ଚିନ୍ତାଧାରା ଏବଂ ଦାୟିତ୍ବର ବିସ୍ତାର ସହିତ ଏହା ହେବା ଉଚିତ୍। ସେ କହିଛନ୍ତି ବ୍ରହ୍ମକୁମାରି ଏକ ଅନୁଷ୍ଠାନ ଭାବରେ ସମାଜରେ ନୈତିକ ମୂଲ୍ୟବୋଧକୁ ଦୃଢ଼ କରିବା ପାଇଁ କାର୍ଯ୍ୟ କରନ୍ତୁ। ବିଜ୍ଞାନ, ଶିକ୍ଷା ଏବଂ ସାମାଜିକ ସଚେତନତା ପାଇଁ ସେମାନଙ୍କର ଅବଦାନ ବିଷୟରେ ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଛନ୍ତି। ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଏବଂ ସୁସ୍ଥତା କ୍ଷେତ୍ରରେ ସେମାନଙ୍କର କାର୍ଯ୍ୟକୁ ମଧ୍ୟ ସେ ପ୍ରଶଂସା କରିଛନ୍ତି।
ଗରିବ ବିଭାଗ ମଧ୍ୟରେ ଚିକିତ୍ସା ସୁବିଧା ପାଇବାର ଅନୁଭବ ପ୍ରସାର କରିବାରେ ଆୟୁଷ୍ମାନ ଭାରତର ଭୂମିକା ଉପରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି, “ଦେଶ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ସୁବିଧାଗୁଡ଼ିକର ରୂପାନ୍ତରିତ କରୁଛି। ଏହା କେବଳ ସରକାର ନୁହେଁ ଗରିବ ନାଗରିକଙ୍କ ପାଇଁ ଘରୋଇ ଡାକ୍ତରଖାନାର ଦ୍ୱାର ଖୋଲିଛି ବୋଲି ସେ କହିଛନ୍ତି। ସେ ସୂଚନା ଦେଇଛନ୍ତି ଯେ 4 କୋଟିରୁ ଅଧିକ ଗରିବ ରୋଗୀ ଏହି ଯୋଜନା ଅଧୀନରେ 80 ହଜାର କୋଟି ଟଙ୍କା ସଞ୍ଚୟ କରିବାରେ ସାହାଯ୍ୟ କରିସାରିଛନ୍ତି। ସେହିଭଳି ଜନ ଔଷଧୀ ଯୋଜନା ପ୍ରାୟ 20 ହଜାର କୋଟି ଟଙ୍କା ଗରିବ ଏବଂ ମଧ୍ୟବିତ୍ତ ରୋଗୀଙ୍କର ସଞ୍ଚୟ କରିଛି। ସରକାରୀ ଯୋଜନା ବିଷୟରେ ସଚେତନତା ସୃଷ୍ଟି କରିବାକୁ ସେ ବ୍ରହ୍ମା କୁମାରିଙ୍କ ୟୁନିଟକୁ ଅନୁରୋଧ କରିଥିଲେ।
ଦେଶରେ ଡାକ୍ତର, ନର୍ସ ଏବଂ ମେଡିକାଲ କର୍ମଚାରୀଙ୍କ ଅଭାବକୁ ଦୂର କରିବା ପାଇଁ ଦେଶରେ ଅତୁଳନୀୟ ବିକାଶକୁ ଦର୍ଶାଇ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସୂଚନା ଦେଇଛନ୍ତି ଯେ ଗତ 9 ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ପ୍ରତି ମାସରେ ହାରାହାରି ଗୋଟିଏ ମେଡିକାଲ କଲେଜ ଉଦ୍‌ଘାଟନ କରାଯାଇଛି। ସେ ଦର୍ଶାଇଛନ୍ତି ଯେ 2014 ପୂର୍ବରୁ ଏକ ଦଶନ୍ଧି ମଧ୍ୟରେ 150 ରୁ କମ୍ ମେଡିକାଲ କଲେଜ ଉଦଘାଟିତ ହୋଇଥିବାବେଳେ ଗତ 9 ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ସରକାର 350 ରୁ ଅଧିକ ମେଡିକାଲ କଲେଜ ଉଦ୍‌ଘାଟନ କରିଛନ୍ତି। 2014 ପୂର୍ବରୁ ଏବଂ ପରେ ତୁଳନାତ୍ମକ ଚିତ୍ର ପ୍ରଦାନ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଛନ୍ତି ଯେ ଦେଶରେ ପ୍ରତିବର୍ଷ ଏମବିବିଏସ୍ ପାଇଁ ପ୍ରାୟ 50 ହଜାର ସିଟ୍ ଥିବାବେଳେ ସେହି ସଂଖ୍ୟା ଆଜି 1 ଲକ୍ଷରୁ ଅଧିକ ହୋଇଥିବାବେଳେ ପୋଷ୍ଟ ଗ୍ରାଜୁଏଟ୍ ସିଟ୍ ସଂଖ୍ୟା 65 ହଜାରରୁ ଅଧିକ ହୋଇଛି ଯାହା ପ୍ରାୟ 30 ହଜାର ଥିଲା। ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଯେତେବେଳେ ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ ସ୍ପଷ୍ଟ ହୁଏ ଏବଂ ସେଠାରେ ଦେଶ ସେବାର ଭାବନା ଥାଏ, ସେତେବେଳେ ଏଭଳି ନିଷ୍ପତ୍ତି ନିଆଯାଏ ଏବଂ ସମ୍ପନ୍ନ ହୁଏ।
ଆଗାମୀ ଦଶନ୍ଧିରେ ଭାରତରେ ଉତ୍ପାଦିତ ଡାକ୍ତରଙ୍କ ସଂଖ୍ୟା ସ୍ୱାଧୀନତା ପରେ ଗତ 7 ଦଶନ୍ଧିରେ ଉତ୍ପାଦିତ ଡାକ୍ତରଙ୍କ ସଂଖ୍ୟା ସହିତ ସମାନ ହେବ ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି। ନର୍ସିଂ କ୍ଷେତ୍ରରେ ସୃଷ୍ଟି ହେଉଥିବା ସୁଯୋଗ ଉପରେ ସେ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ। ସେ ସୂଚନା ଦେଇଛନ୍ତି ଯେ ଦେଶରେ 150 ରୁ ଅଧିକ ନର୍ସିଂ କଲେଜକୁ ସ୍ଥାପନ କରାଯାଇଛି ଏବଂ ରାଜସ୍ଥାନରେ 20 ରୁ ଅଧିକ ନର୍ସିଂ କଲେଜ ଆସିବ ଯାହା ଆଗାମୀ ସୁପର ସ୍ପେସିଆଲିଟି ଚାରିଟେବୁଲ ଗ୍ଲୋବାଲ ହସପିଟାଲକୁ ମଧ୍ୟ ଉପକୃତ କରିବ।
ଭାରତୀୟ ସମାଜରେ ଧାର୍ମିକ ତଥା ଆଧ୍ୟାତ୍ମିକ ସଂସ୍ଥାଗୁଡ଼ିକର ସାମାଜିକ ତଥା ଶିକ୍ଷାଗତ ଭୂମିକା ଉପରେ ସୂଚନା ପ୍ରଦାନ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ପ୍ରାକୃତିକ ବିପର୍ଯ୍ୟୟ ସମୟରେ ବ୍ରହ୍ମା କୁମାରିସଙ୍କ ଅବଦାନ ତଥା ମାନବିକତାର ସେବା ପାଇଁ ଅନୁଷ୍ଠାନର ଉତ୍ସର୍ଗୀକୃତ ସାକ୍ଷୀ ହେବାର ବ୍ୟକ୍ତିଗତ ଅଭିଜ୍ଞତାକୁ ମନେ ପକାଇଥିଲେ। ଜଲ ଜୀୱନ୍ ମିଶନ୍ ଏବଂ ନିଶାମୁକ୍ତି ଜନ ଆନ୍ଦୋଳନ ଭଳି ବିଷୟରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରିଥିବାରୁ ସେ ବ୍ରହ୍ମକୁମାରିଙ୍କ ପ୍ରଶଂସା କରିଥିଲେ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି କରିଛନ୍ତି ଯେ ବ୍ରହ୍ମକୁମାରୀ ସଂଗଠନ ସର୍ବଦା ତାଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ଧାର୍ଯ୍ୟ କରାଯାଇଥିବା ଆଶାଠାରୁ ଅଧିକ ରହିଆସିଛି ଏବଂ ଆଜାଦୀ କା ଅମୃତ ମହୋତ୍ସବ, ଯୋଗ ଶିବିର ସାରା ବିଶ୍ୱରେ ଆୟୋଜିତ ହୋଇଥିବା କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମଗୁଡ଼ିକର ଉଦାହରଣ ଦେଇଛନ୍ତି, ଦିଦି ଜାନକୀ ସ୍ବଚ୍ଛ ଭାରତର ରାଷ୍ଟ୍ରଦୂତ ହୋଇଛନ୍ତି। ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ବ୍ରହ୍ମକୁମାରୀଙ୍କ ଏପରି କାର୍ଯ୍ୟ ସଂଗଠନରେ ତାଙ୍କର ବିଶ୍ବାସକୁ ବଢ଼ାଇ ଦେଇଛି ଏବଂ ଏହାଦ୍ୱାରା ଅଧିକ ଆଶା କରାଯାଉଛି।
ବିଶ୍ୱ ସ୍ତରରେ ମିଲେଟକୁ ଦିଆଯାଇଥିବା ଶ୍ରୀ ଅନ୍ନ ଏବଂ ଭାରତର ପ୍ରୋତ୍ସାହନକୁ ମଧ୍ୟ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଛନ୍ତି। ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଦେଶ ପ୍ରାକୃତିକ ଚାଷ, ଆମର ନଦୀ ସଫା କରିବା ଏବଂ ଭୂତଳ ଜଳ ସଂରକ୍ଷଣ ଭଳି ଅଭିଯାନକୁ ଆଗେଇ ନେଉଛି ଏବଂ ଏହି ବିଷୟଗୁଡିକ ସହସ୍ର ବର୍ଷର ସଂସ୍କୃତି ଏବଂ ଦେଶର ପରମ୍ପରା ସହିତ ଜଡିତ ବୋଲି ସେ କହିଛନ୍ତି। ସମ୍ବୋଧନକୁ ସମାପ୍ତ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ବ୍ରହ୍ମ କୁମାରୀମାନଙ୍କୁ ଏକ ନୂତନ ଉପାୟରେ ରାଷ୍ଟ୍ର ନିର୍ମାଣ ସହ ଜଡିତ ନୂତନ ପ୍ରସଙ୍ଗଗୁଡିକ ଆଗକୁ ନେବାକୁ ଅନୁରୋଧ କରିଥିଲେ। “ଏହି ପ୍ରୟାସରେ ଆପଣ ଯେତେ ସହଯୋଗ ପାଇବେ, ଦେଶ ସେତେ ଅଧିକ ସେବା ପାଇବ। ଏକ ବିକଶିତ ଭାରତ ଗଠନ କରି ଆମେ ବିଶ୍ୱ ପାଇଁ ‘ସର୍ବେ ଭବନ୍ତୁ ସୁଖୀନଃ’ର ମନ୍ତ୍ରକୁ ସାକାର କରିବୁ ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି।
ପୃଷ୍ଠଭୂମି
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ବିଶେଷ ଧ୍ୟାନ ସମଗ୍ର ଦେଶରେ ଆଧ୍ୟାତ୍ମିକ ନବୀକରଣକୁ ଉତ୍ସାହିତ କରୁଛି। ଏହି ପ୍ରୟାସକୁ ଜାରି ରଖି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ବ୍ରହ୍ମକୁମାରୀଙ୍କ ଶାନ୍ତିବନ କମ୍ପ୍ଲେକ୍ସ ପରିଦର୍ଶନ କରିବେ। ସେ ଏକ ସୁପର ସ୍ପେସିଆଲିଟି ଚାରିଟେବୁଲ୍ ଗ୍ଲୋବାଲ୍ ହସ୍ପିଟାଲ, ଶିବମଣି ଓଲଡ ଏଜ୍ ହୋମର ଦ୍ୱିତୀୟ ପର୍ଯ୍ୟାୟ ଏବଂ ନର୍ସିଂ କଲେଜର ସମ୍ପ୍ରସାରଣ କାର୍ଯ୍ୟର ଶିଳାନ୍ୟାସ କରିବେ। 50 ଏକର ଜମିରେ ବ୍ୟାପିଥିବା ଆବୁ ରୋଡରେ ସୁପର ସ୍ପେସିଆଲିଟି ଚାରିଟେବୁଲ୍ ଗ୍ଲୋବାଲ୍ ହସ୍ପିଟାଲ୍ ପ୍ରତିଷ୍ଠା ହେବ। ଏହା ବିଶ୍ବ ସ୍ତରୀୟ ଚିକିତ୍ସା ସୁବିଧା ପ୍ରଦାନ କରିବ ଏବଂ ଏହି ଅଞ୍ଚଳର ଗରିବ ଏବଂ ଆଦିବାସୀମାନଙ୍କ ପାଇଁ ବିଶେଷ ଲାଭଦାୟକ ହେବ।

Prime Minister's Office
PM visit Shantivan Complex of Brahma Kumaris in Abu Road, Rajasthan
Lays foundation stone for Super Speciality Charitable Global Hospital, second phase of Shivmani Old Age Home and extension of Nursing College
“This Amrit Kaal is Kartavya Kaal for every citizen of the country”
“The nation is undergoing the transformation of health facilities”
“When intentions are clear and there is a sense of social service, then resolutions are taken and also accomplished”
“The number of doctors produced in India in the next decade will be the same as the number of doctors produced in the last 7 decades after independence”
“Bramha Kumari organization has always exceeded the expectations”
“Brahma Kumaris should take forward new topics related to nation-building in an innovative way”
10 MAY 2023 5:06PM by PIB Delhi
The Prime Minister, Shri Narendra Modi visited the Shantivan complex of Brahma Kumaris in Abu Road, Rajasthan today. He laid the foundation stone for a Super Speciality Charitable Global Hospital, the second phase of Shivmani Old Age Home and the extension of the Nursing College. The Prime Minister also witnessed a cultural performance on the occasion.
Addressing the gathering, the Prime Minister recalled getting the opportunity to visit the Shantivan complex of Brahma Kumaris on numerous occasions and said a spiritual feeling emerges from within whenever he visits the place. He informed that it is the second time in the last few months that he got the opportunity to take part in programs related to Brahma Kumaris. Recalling the opportunity to inaugurate the Jal Jan Abhiyan in February this year, the Prime Minister emphasized his continuous affinity with the Brahma Kumaris organization and credited the blessing of Param Pita and the affection of Rajya Yogini Dadiji. The Prime Minister informed that the foundation stone of Super Speciality Charitable Global Hospital has been laid down while the expansion work of Shivmani Old Age Home and Nursing College is also being carried out, and congratulated the Brahma Kumaris organization for this.
The Prime Minister said that in this epoch of Amrit Kaal, all the social and religious institutions have a big role to play. “This Amrit Kaal is Kartavya Kaal for every citizen of the country. This means that we should fulfill our responsibility completely”, the Prime Minister emphasized. This, he continued, should be accompanied by the expansion of our thinking and responsibilities in the interest of the society and country. He said Brahma Kumaris as an institution, work for strengthening moral values in the society. He also noted their contribution towards the promotion of science, education and social awareness. He also praised their intervention in the field of health and wellness.
“The nation is undergoing the transformation of health facilities”, said the Prime Minister elaborating on the role of Ayushman Bharat in spreading the feeling of access to medical treatment among the poor sections. It has opened the doors of not only the government but also the private hospitals for the poor citizens, he said. He informed that more than 4 crore poor patients have already availed of the benefits under the scheme helping them save 80 thousand crore rupees. Similarly, Jan Aushadhi Scheme saved about 20 thousand crore rupees of poor and middle-class patients. He requested units of Brahma Kumaris to spread awareness about the government schemes.
Underlining the unprecedented developments in the country to address the lack of doctors, nurses and medical staff in the country, the Prime Minister informed that one medical college has been inaugurated every month on average in the last 9 years. He pointed out that less than 150 medical colleges had been inaugurated in the decade before 2014 whereas, in the last 9 years, the government has inaugurated more than 350 medical colleges. Drawing comparisons before and after 2014, the Prime Minister noted that the country had roughly 50 thousand seats for MBBS every year whereas that number has gone up to more than 1 lakh today, while the number of Post Graduate seats has gone up to more than 65 thousand from roughly 30 thousand. “When intentions are clear and there is a sense of social service, then such resolutions are taken and also accomplished”, he added.
“The number of doctors produced in India in the next decade will be the same as the number of doctors produced in the last 7 decades after independence”, the Prime Minister remarked as he highlighted the opportunities arising in the field of nursing. He informed that acceptance to more than 150 nursing colleges has been given in the country and more than 20 nursing colleges will come in Rajasthan itself which will also benefit the upcoming Super Speciality Charitable Global Hospital
Touching upon the social, and educational role played by the religious and spiritual bodies in Indian society, the Prime Minister recalled the contribution of Brahma Kumaris in cases of natural calamities and his personal experience of witnessing the dedication of the institution for the service of humanity. He praised Brahma Kumaris for making issues like Jal Jeevan Mission and the deaddiction people’s movement.
The Prime Minister highlighted that the Brahma Kumari organization has always exceeded the expectations laid down by him and gave the example of the programs organized during the Azadi Ka Amrit Mahotsav, Yog Shivir being organized all over the world, Didi Janki becoming the ambassador of Swacch Bharat. He said that such actions by the Brahma Kumaris have multiplied his faith in the organization and thereby set a new bar of higher expectations.
The Prime Minister also touched upon Shree Anna and India’s push given to millets on the global scale. He emphasized that the nation is taking forward campaigns like natural farming, cleaning our rivers and conserving groundwater and said that these subjects are linked to the thousand years old cultures and traditions of the land. Concluding the address, the Prime Minister urged the Brahma Kumaris to take forward new topics related to nation-building in an innovative way. “The more cooperation you get in these efforts, the more the country will be served. By building a developed India, we will live up to the mantra of ‘Sarve Bhavantu Sukhinah’ for the world”, the Prime Minister concluded.
Background
The Prime Minister's special focus has been giving impetus to spiritual rejuvenation across the country. Continuing with the endeavor, the Prime Minister will visit the Shantivan complex of Brahma Kumaris. He will lay the foundation stone of a Super Speciality Charitable Global Hospital, the second phase of Shivmani Old Age Home and the extension of the Nursing College. The Super Speciality Charitable Global Hospital will be set up in Abu Road, spread across 50 acres. It will offer world-class medical facilities and will prove especially beneficial for the poor and the tribal people in the region.