প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
মধ্যপ্ৰদেশৰ ৰেৱাত ৰাষ্ট্ৰীয় পঞ্চায়তীৰাজ দিৱস উদযাপন অনুষ্ঠানত প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ ভাষণ
প্ৰায় ১,৭০০০ কোটি টকা মূল্যৰ প্ৰকল্পৰ আধাৰশিলা স্থাপন আৰু ৰাষ্ট্ৰৰ নামত উচৰ্গা
পঞ্চায়ত পৰ্যায়ত ৰাজহুৱা সামগ্ৰী ক্ৰয়ৰ বাবে সংহত ই-গ্ৰামস্বৰাজ আৰু জিইএম পৰ্টেল উদ্বোধন
প্ৰায় ৩৫ লাখ স্বামীত্ব সম্পত্তি কাৰ্ড বিতৰণ
পিএমএৱা-জিৰ অধীনত ৪লক্ষাধিক হিতাধিকাৰীৰ ‘গৃহ প্ৰৱেশ’ কাৰ্যসূচীত অংশগ্ৰহণ
জল জীৱন মিচনৰ অধীনত প্ৰায় ৭,০০০ কোটি টকা মূল্যৰ প্ৰকল্পৰ আধাৰশিলা স্থাপন
“পঞ্চায়তীৰাজ প্ৰতিষ্ঠানসমূহে গণতন্ত্ৰৰ মনোভাৱক প্ৰসাৰিত কৰাৰ সমান্তৰালভাৱে আমাৰ নাগৰিকসকলৰ উন্নয়নৰ আকাংক্ষা পূৰণ কৰে”
“অমৃত কালত আমি উন্নত ভাৰতৰ সপোন দেখিছো আৰু ইয়াক বাস্তবায়িত কৰিবলৈ দিনে-নিশাই কাম কৰি আছো”
“২০১৪ চনৰ পৰা দেশে নিজৰ পঞ্চায়তসমূহৰ সবলীকৰণৰ কাম হাতত লৈছে আৰু ইয়াৰ ফল আজি দৃশ্যমান হৈছে”
“ডিজিটেল বিপ্লৱৰ এই যুগত পঞ্চায়তকো স্মাৰ্ট কৰি তোলা হৈছে”
“এখন উন্নত ভাৰতৰ বাবে প্ৰতিখন পঞ্চায়ত, প্ৰতিটো প্ৰতিষ্ঠান, প্ৰতিজন প্ৰতিনিধি, প্ৰতিজন নাগৰিক একত্ৰিত হ’ব লাগিব”
“প্ৰাকৃতিক কৃষিৰ সন্দৰ্ভত আমাৰ পঞ্চায়তসমূহে জনজাগৰণ অভিযান হাতত ল’ব লাগে”
24 APR 2023 2:16PM by PIB Guwahati
প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে আজি মধ্যপ্ৰদেশৰ ৰেৱাত ৰাষ্ট্ৰীয় পঞ্চায়তীৰাজ দিৱস উপলক্ষে ভাষণ আগবঢ়ায়৷ এই উপলক্ষে তেওঁ প্ৰায় ১৭,০০০ কোটি টকা মূল্যৰ প্ৰকল্পৰ আধাৰশিলা স্থাপন কৰাৰ লগতে ৰাষ্ট্ৰৰ নামত উচৰ্গা৷
এই উললক্ষে উপস্থিত ৰাইজক উদ্দেশ্যি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে মা বিদ্যাৱাসিনী আৰু বীৰত্বৰ ভূমিক প্ৰণাম কৰি ভাষণ আৰম্ভ কৰে। তেওঁ পূৰ্বৰ ভ্ৰমণৰ লগতে ইয়াৰ মানুহৰ মৰমৰ কথা মনত পেলায়৷ দেশৰ বিভিন্ন প্ৰান্তৰ পৰা ৩০লক্ষাধিক পঞ্চায়ত প্ৰতিনিধিৰ ভাৰ্চুৱেল উপস্থিতি লক্ষ্য কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে ই ভাৰতীয় গণতন্ত্ৰৰ এক সাহসী ছবি দাঙি ধৰিছে৷ তেওঁ আঙুলিয়াই দিয়ে যে ইয়াত উপস্থিত প্ৰতিজন ব্যক্তিৰ কামৰ পৰিসৰ বেলেগ হ’ব পাৰে কিন্তু সকলোৱে দেশ সেৱাৰ জৰিয়তে নাগৰিকক সেৱা আগবঢ়োৱাৰ উমৈহতীয়া লক্ষ্যৰ বাবে কাম কৰে। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে আনন্দ প্ৰকাশ কৰে যে পঞ্চায়তসমূহে গাওঁ আৰু দৰিদ্ৰ লোকৰ বাবে চৰকাৰৰ আঁচনিসমূহ সম্পূৰ্ণ নিষ্ঠাৰে ৰূপায়ণ কৰিছে।
পঞ্চায়ত পৰ্যায়ত ৰাজহুৱা সামগ্ৰী ক্ৰয়ৰ বাবে ইগ্ৰামস্বৰাজ(eGramSwaraj) আৰু জিইএম (GeM) পৰ্টেলৰ কথা উল্লেখ কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে ইয়াৰ দ্বাৰা পঞ্চায়তসমূহৰ কাম-কাজ সহজ হ’ব। মধ্যপ্ৰদেশৰ উন্নয়নৰ বাবে ৰে’লৱে, গৃহ নিৰ্মাণ, পানী আৰু কৰ্মসংস্থাপন সম্পৰ্কীয় ৩৫ লাখ স্বামীত্ব সম্পত্তি কাৰ্ড বিতৰণ আৰু ১৭,০০০ কোটি টকাৰ প্ৰকল্প ৰূপায়ণ কথাও উল্লেখ কৰে।
স্বাধীনতাৰ অমৃত কালত প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে প্ৰতিজন নাগৰিকে পৰম নিষ্ঠাৰে উন্নত ভাৰতৰ সপোন পূৰণৰ দিশত কাম কৰি আছে। পূৰ্বৰ চৰকাৰসমূহৰ বৈষম্যৰ বিপৰীতে বৰ্তমান উন্নত ৰাষ্ট্ৰ গঠনৰ স্বাৰ্থত ভাৰতৰ গাঁৱে-ভূঞে সামাজিক ব্যৱস্থা, অৰ্থনীতি আৰু পঞ্চায়তীৰাজ ব্যৱস্থাৰ বিকাশৰ গুৰুত্বৰ ওপৰত আলোকপাত কৰি বর্তমান চৰকাৰে এক সুদৃঢ় ব্যৱস্থা গঢ়ি তোলা আৰু ইয়াৰ পৰিসৰ বৃদ্ধিৰ বাবে অক্লান্তভাৱে কাম কৰি আছে বুলি উল্লেখ কৰে৷ ২০১৪ চনৰ পূৰ্বে পূৰ্বৰ চৰকাৰসমূহৰ প্ৰচেষ্টাহীনতাৰ কথা আলোকপাত কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে জনায় যে বিত্ত আয়োগে ৭০,০০০ কোটিতকৈও কম অনুদান দিছিল যিটো দেশৰ পৰিসৰ বিবেচনা কৰিলে তেনেই সামান্য পৰিমাণৰ ধন আছিল, কিন্তু ২০১৪ চনৰ পিছত এই অনুদান ২ লাখ কোটিতকৈ অধিক টকালৈ বৃদ্ধি কৰা হ’ল। তেওঁ লগতে উল্লেখ কৰে যে ২০১৪ চনৰ এটা দশকৰ আগতে মাত্ৰ ৬,০০০ পঞ্চায়ত ভৱন নিৰ্মাণ কৰা হৈছিল, আনহাতে বৰ্তমানৰ চৰকাৰে বিগত ৮ বছৰত ৩০,০০০ৰো অধিক পঞ্চায়ত ভৱন নিৰ্মাণ কৰিছে৷ তেওঁ লগতে অৱগত কৰে যে বৰ্তমানৰ চৰকাৰখন ক্ষমতালৈ অহাৰ পিছত পূৰ্বৰ ৭০ খনতকৈও কম গাঁও পঞ্চায়তৰ তুলনাত বৰ্তমান ২ লক্ষাধিক পঞ্চায়তত অপ্টিকেল ফাইবাৰ সংযোগ সংযোগ কৰা হৈছে। ভাৰতৰ স্বাধীনতাৰ পিছত পূৰ্বৰ চৰকাৰসমূহে বৰ্তমানৰ পঞ্চায়তীৰাজ ব্যৱস্থাৰ প্ৰতি দেখুওৱা বিশ্বাসৰ অভাৱৰ কথাও তেওঁ উল্লেখ কৰে। মহাত্মা গান্ধীৰ ‘ভাৰত নিজৰ গাঁৱত বাস কৰে’ বুলি কোৱা কথাখিনি স্মৰণ কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে আঙুলিয়াই দিয়ে যে পূৰ্বৰ শাসন ব্যৱস্থাই তেওঁৰ মতাদৰ্শৰ প্ৰতি কোনো গুৰুত্ব নিদিলে যাৰ ফলত পঞ্চায়তীৰাজ ব্যৱস্থা দশক দশক ধৰি অৱহেলিত হৈ থাকিল। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে আজি পঞ্চায়তসমূহ ভাৰতৰ উন্নয়নৰ প্ৰাণশক্তি হিচাপে আহি আছে। “গাঁও পঞ্চায়ত বিকাশ যোজনাই পঞ্চায়তসমূহক ফলপ্ৰসূভাৱে কাম কৰাত সহায় কৰিছে”, শ্ৰী মোদীয়ে লগতে কয়।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে চৰকাৰে গাঁও-নগৰৰ মাজৰ ব্যৱধান দূৰ কৰিবলৈ অবিৰতভাৱে কাম কৰি আছে। ডিজিটেল বিপ্লৱৰ এই যুগত পঞ্চায়তক স্মাৰ্ট কৰি তোলা হৈছে। পঞ্চায়তসমূহে গ্ৰহণ কৰি থকা প্ৰকল্পসমূহত প্ৰযুক্তিৰ সদ্ব্যৱহাৰ কৰা হৈছে। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে অমৃত সৰোবৰৰ উদাহৰণ দাঙি ধৰে য’ত স্থান নিৰ্বাচন আৰু প্ৰকল্প সম্পূৰ্ণ কৰাৰ দৰে বিষয়বোৰ প্ৰযুক্তিৰ সহায়ত কৰা হৈছে। তেওঁ কয় যে পঞ্চায়ত পৰ্যায়ত ৰাজহুৱা ক্ৰয়ৰ বাবে জিইএম পৰ্টেলে পঞ্চায়তসমূহৰ দ্বাৰা ক্ৰয় কৰাটো সহজ আৰু স্বচ্ছ কৰি তুলিব। স্থানীয় কুটিৰ উদ্যোগে তেওঁলোকৰ বিক্ৰীৰ বাবে এক শক্তিশালী পথ বিচাৰি পাব বুলি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয়।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে প্ৰধানমন্ত্ৰী স্বামীত্ব আঁচনিৰ প্ৰযুক্তিৰ উপকাৰিতাৰ কথা কয়। তেওঁ অৱগত কৰে যে এই আঁচনিখনে গাঁৱে-ভূঞে সম্পত্তিৰ অধিকাৰৰ দৃশ্যপট সলনি কৰি বিবাদ আৰু গোচৰ-মোকৰ্দমা হ্ৰাস কৰিছে। ড্ৰ’ন প্ৰযুক্তিৰ ব্যৱহাৰে কোনো ধৰণৰ বৈষম্য নোহোৱাকৈ ৰাইজৰ বাবে সম্পত্তিৰ নথি নিশ্চিত কৰা হৈছে। তেওঁ জনায় যে দেশৰ ৭৫ হাজাৰ গাঁৱত সম্পত্তি কাৰ্ডৰ কাম সম্পূৰ্ণ হৈছে। এই দিশত ভাল কাম কৰাৰ বাবে মধ্যপ্ৰদেশ চৰকাৰক প্ৰশংসা কৰে।
ছিণ্ডৱাৰাৰ উন্নয়নৰ প্ৰতি থকা উদাসীনতাৰ কথা উল্লেখ কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কেইটামান ৰাজনৈতিক দলৰ চিন্তাধাৰাক দোষাৰোপ কৰে। স্বাধীনতাৰ পিছত গ্ৰামাঞ্চলৰ মৌলিক প্ৰয়োজনীয়তাক আওকাণ কৰি শাসকীয় দলসমূহে গ্ৰাম্য দৰিদ্ৰসকলৰ বিশ্বা ভংগ কৰিছিল বুলিও তেওঁ কয়।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে সজোৰে কয় যে দেশৰ আধা জনসংখ্যা বসবাস কৰা গাঁৱৰ মাজত বৈষম্য কৰি দেশখন আগবাঢ়িব নোৱাৰে। তেওঁ কয় যে ২০১৪ চনৰ পিছত গ্ৰাম্য অৰ্থনীতি, গাঁৱৰ সুবিধা আৰু গাঁৱৰ স্বাৰ্থক সৰ্বোচ্চ অগ্ৰাধিকাৰ দিয়া হৈছিল। তেওঁ কয় যে উজ্জ্বলা আৰু প্ৰধানমন্ত্ৰী আৱাসৰ দৰে আঁচনিয়ে গাঁৱে-ভূঞে গভীৰ প্ৰভাৱ পেলাইছে। তেওঁ কয় যে ৪.৫ কোটি ঘৰৰ ভিতৰত পিএমএৱাইৰ ৩ কোটি ঘৰ গ্ৰামাঞ্চলত আৰু সেইবোৰৰ অধিকাংশই মহিলাৰ নামত।
প্ৰধানমন্ত্ৰী আৱাস যোজনাৰ অধীনত নিৰ্মিত প্ৰতিটো ঘৰৰ ব্যয় ১ লাখতকৈও অধিক বুলি আলোকপাত কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে চৰকাৰে দেশৰ কোটি কোটি মহিলাক ‘লাখপতি দিদী’ (কোটিপতি)” হিচাপে জীৱন সলনি কৰিছে। তেওঁ জনোৱা মতে আজি ৪লক্ষাধিক পৰিয়ালে পকী ঘৰত গৃহপ্ৰৱেশ কৰিছে আৰু বৰ্তমান গৃহস্বত্বাধিকাৰী হোৱা ভগ্নীসকলক অভিনন্দন জনায়।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে প্ৰধানমন্ত্ৰী সৌভাগ্য যোজনাৰ কথাও উল্লেখ কয় কয় যে বিদ্যুৎ লাভ কৰা ২.৫ কোটি ঘৰৰ ভিতৰত অধিকাংশ ঘৰ গ্ৰামাঞ্চলৰ আৰু হৰ ঘৰ জল যোজনাৰ ফলত ৯ কোটিতকৈ অধিক গ্ৰামাঞ্চললৈ টেপযোগে পানী সংযোগ স্থাপন কৰা হৈছে৷ তেওঁ আঙুলিয়াই দিয়ে যে মধ্যপ্ৰদেশৰ প্ৰায় ৬০ লাখ ঘৰত এতিয়া টেপযোগে পানীৰ সংযোগ প্ৰদান কৰা হৈছে, যিটো পূৰ্বতে মাত্ৰ ১৩ লাখ ঘৰ আছিল।
বেংক আৰু বেংক একাউণ্টৰ সুবিধা লাভৰ প্ৰয়োজনীয়তাৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে আঙুলিয়াই দিয়ে যে গ্ৰাম্য জনসাধাৰণৰ অধিকাংশ লোকৰে বেংক একাউণ্ট নাছিল, বেংকৰ পৰা কোনো সেৱাও লাভ কৰা নাছিল। ফলস্বৰূপে হিতাধিকাৰীসকললৈ যি আৰ্থিক সাহায্য প্ৰেৰণ কৰা হৈছিল, তেওঁলোকৰ ওচৰ পোৱাৰ আগতেই লুটপাত হৈছিল বুলি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে লগতে কয়৷ জন ধন যোজনাৰ ওপৰত আলোকপাত কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে অৱগত কৰে যে গাঁৱৰ পৰা অহা ৪০ কোটিৰো অধিক বাসিন্দাৰ বাবে বেংক একাউণ্ট মুকলি কৰা হৈছে আৰু ভাৰত ডাকঘৰৰ জৰিয়তে ইণ্ডিয়া ডাক পেমেণ্টছ বেংকৰ জৰিয়তে বেংকৰ প্ৰসাৰ কৰা হৈছে। লগতে তেওঁ বেংক মিত্ৰ আৰু প্ৰশিক্ষণপ্ৰাপ্ত বেংক সখীৰ উদাহৰণ দাঙি দৰে, যিসকলে গাঁৱৰ ৰাইজক খেতিয়েই হওক বা ব্যৱসায়েই হওক সকলো কামতে সহায় কৰি আছে।
পূৰ্বৰ চৰকাৰসমূহে ভাৰতৰ গাঁওসমূহৰ ওপৰত কৰা বৃহৎ অন্যায়ৰ ওপৰত আলোকপাত কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে উল্লেখ কৰে যে গাঁওসমূহক ভোট বেংক বুলি গণ্য নকৰাৰ বাবে গাঁৱৰ বাবে ধন ব্যয়ৰ পৰা হাত সাৰিব পৰা যায়। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে বৰ্তমান চৰকাৰে হৰ ঘৰ জল যোজনাত ৩.৫ লাখ কোটিতকৈ অধিক ব্যয় কৰি গাঁওসমূহৰ উন্নয়নৰ দুৱাৰ মুকলি কৰিলে, লাখ লাখ কোটি টকা প্ৰধানমন্ত্ৰী আৱাস যোজনাত ব্যয় কৰা হৈছে, ১ লাখ কোটি টকা সম্পূৰ্ণ কৰিবলৈ ব্যয় কৰা হৈছে দশক দশক ধৰি অসম্পূৰ্ণ হৈ থকা জলসিঞ্চন প্ৰকল্পসমূহ আৰু হাজাৰ হাজাৰ কোটি টকা প্ৰধানমন্ত্ৰী গ্ৰামীন চডক অভিযানৰ বাবে ব্যয় কৰা হৈছে। আনকি প্ৰধানমন্ত্ৰী কিষাণ সন্মান নিধিৰ অধীনতো চৰকাৰে প্ৰায় ২.৫ লাখ কোটি টকা পোনপটীয়াকৈ কৃষকৰ বেংক একাউণ্টলৈ হস্তান্তৰ কৰিছে, য’ত মধ্যপ্ৰদেশৰ প্ৰায় ৯০ লাখ কৃষকে এই আঁচনিৰ অংশ হিচাপে ১৮,৫০০ কোটি টকা লাভ কৰিছে বুলি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয়। “ৰেৱাৰ কৃষকসকলেও এই পুঁজিৰ পৰা প্ৰায় ৫০০ কোটি টকা লাভ কৰিছে”, তেওঁ লগতে কয়। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে উল্লেখ কৰে যে এমএছপি বৃদ্ধিৰ জৰিয়তেও হাজাৰ হাজাৰ কোটি টকা গাঁওসমূহৰ কৃষকৰে লাভ কৰিছে, আনহাতে ক’ৰোনা কালত চৰকাৰে বিগত তিনি বছৰে দৰিদ্ৰ লোকক বিনামূলীয়া ৰেচন দি আহিছে, যাৰ বাবে ৩ লাখ কোটি টকা ব্যয় হৈছে৷
মুদ্ৰা যোজনাৰ কথা উল্লেখ কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে অৱগত কৰে যে কেন্দ্ৰীয় চৰকাৰে কেৱল বিগত বছৰবোৰত ২৪ লাখ কোটি টকাৰ সাহায্য প্ৰদান কৰি গাঁওসমূহত কৰ্মসংস্থাপন আৰু স্বনিয়োজনৰ সুযোগ সৃষ্টি কৰিছে। ইয়াৰ বাবেই প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে মহিলাসকলে বিপুল সংখ্যক হিতাধিকাৰী লাভ কৰা গাঁওসমূহত কোটি কোটি লোকে কৰ্মসংস্থাপন আৰম্ভ কৰিছে। শ্ৰী মোদীয়ে জনায় যে বিগত ৯ বছৰত মধ্যপ্ৰদেশৰ ৫০ লাখৰো অধিক মহিলাকে ধৰি ৯ কোটি মহিলাই আত্মসহায়ক গোটত যোগদান কৰিছে আৰু চৰকাৰে প্ৰতিটো আত্মসহায়ক গোটক বেংকৰ বন্ধকীমুক্ত ২০ লাখ টকা পৰ্যন্ত ঋণ আগবঢ়াইছে৷ “মহিলাসকলে এতিয়া বহু ক্ষুদ্ৰ উদ্যোগৰ দায়িত্ব চম্ভালিছে”, প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে প্ৰতিখন জিলাতে ৰাজ্য চৰকাৰে স্থাপন কৰা ‘দিদি কেফে’ৰ কথা উল্লেখ কৰে। শ্ৰী মোদীয়ে মধ্যপ্ৰদেশৰ নাৰী শক্তিক অভিনন্দন জ্ঞাপন কৰি অৱগত কৰে যে বিগত পঞ্চায়ত নিৰ্বাচনত আত্মসহায়ক গোটৰ সৈতে জড়িত প্ৰায় ১৭,০০০ মহিলা পঞ্চায়ত প্ৰতিনিধি হিচাপে নিৰ্বাচিত হৈছে।
আজি শুভাৰম্ভ কৰা ‘সমাবেশী অভিযান’ৰ কথা উল্লেখ কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে সবকা বিকাশৰ জৰিয়তে বিক্ষিত ভাৰত লাভৰ বাবে এয়া এক শক্তিশালী পদক্ষেপ হ’ব। ‘এখন উন্নত ভাৰতৰ বাবে প্ৰতিখন পঞ্চায়ত, প্ৰতিটো অনুষ্ঠান, প্ৰতিজন প্ৰতিনিধি, প্ৰতিজন নাগৰিকে একত্ৰিত হ’ব লাগিব। এইটো তেতিয়াহে সম্ভৱ, যেতিয়া প্ৰতিটো মৌলিক সুবিধাই ১০০% হিতাধিকাৰীয়ে দ্ৰুত আৰু কোনো বৈষম্য নোহোৱাকৈ লাভ কৰে”, তেওঁ কয়।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে সজোৰে কয় যে পঞ্চায়তসমূহে কৃষিৰ নতুন ব্যৱস্থাৰ বিষয়ে সজাগতা প্ৰসাৰ কৰিব লাগিব। তেওঁ বিশেষকৈ প্ৰাকৃতিক কৃষিৰ প্ৰসাৰৰ প্ৰয়োজনীয়তাৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰে। তেওঁ কয় যে ক্ষুদ্ৰ কৃষক, মাছমৰীয়া, পশুপালনৰ বাবে এই পদক্ষেপত পঞ্চায়তৰ বৃহৎ ভূমিকা আছে। “যেতিয়া আপুনি উন্নয়ন সম্পৰ্কীয় প্ৰতিটো কামত জড়িত হ’ব, তেতিয়া ৰাষ্ট্ৰৰ সামূহিক প্ৰচেষ্টা শক্তিশালী হ’ব। ই অমৃত কালত উন্নত ভাৰত গঢ়াৰ শক্তি হৈ পৰিব।”
আজিৰ প্ৰকল্পসমূহৰ ওপৰত আলোকপাত কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ছিণ্ডৱাৰা-নৈনপুৰ-মাণ্ডলা দুৰ্গ ৰে’ল লাইনৰ বৈদ্যুতীকৰণৰ কথা উল্লেখ কৰে যিটোৱে এই অঞ্চলৰ জনসাধাৰণৰ দিল্লী-চেন্নাই আৰু হাওৰা-মুম্বাইৰ সৈতে সংযোগ অধিক সহজ কৰি তোলাৰ লগতে জনজাতীয় লোকসকলকো উপকৃত কৰিব। আজি ছিণ্ডৱাৰা-নৈনপুৰলৈও শুভাৰম্ভ কৰা নতুন ৰে’লসমূহৰ কথাও উল্লেখ কৰি তেওঁ কয় যে বহু চহৰ আৰু গাঁও ছিউনীৰ নিজৰ জিলা সদৰৰ সৈতে পোনপটীয়াকৈ সংযোগ স্থাপন হ’ব আৰু নাগপুৰ আৰু জবালপুৰলৈ যোৱাটোও বহুত সহজ হৈ পৰিব। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে অঞ্চলটোৰ চহকী বন্যপ্ৰাণীৰ কথা উল্লেখ কৰি কয় যে যোগাযোগ ব্যৱস্থাৰ উন্নয়নতে পৰ্যটনৰো উত্থান ঘটাব আৰু নতুন কৰ্মসংস্থাপনৰ সুযোগো সৃষ্টি কৰিব। “এয়াই দ্বৈত ইঞ্জিন চৰকাৰৰ শক্তি”, প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয়।
ভাষণৰ সামৰণিত প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে অহা দেওবাৰে ১০০টা খণ্ড সম্পূৰ্ণ কৰিবলগীয়া ‘মন কী বাত’ কাৰ্যসূচীৰ প্ৰতি দেখুওৱা মৰম আৰু সমৰ্থনৰ বাবে সকলোকে ধন্যবাদ জনায়। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে মন কী বাতত মধ্যপ্ৰদেশৰ জনসাধাৰণৰ বিভিন্ন কৃতিত্বৰ ওপৰত আলোকপাত কৰি শততম খণ্ড সকলোকে টিউন কৰিবলৈ আহ্বান জনায়।
এই উপলক্ষে অনুষ্ঠানত মধ্য প্ৰদেশৰ ৰাজ্যপাল শ্ৰী মংগুভাই পেটেল, মধ্যপ্ৰদেশৰ মুখ্যমন্ত্ৰী শ্ৰী শিৱৰাজ সিং চৌহান, কেন্দ্ৰীয় গ্ৰামোন্নয়ন আৰু পঞ্চায়তীৰাজ মন্ত্ৰী শ্ৰী গিৰিৰাজ সিং, কেন্দ্ৰীয় ৰাজ্যিক মন্ত্ৰী শ্ৰী ফগ্গন কুলাস্তে, সাধ্বী নিৰঞ্জন জ্যোতি, শ্ৰী কপিল মৰেশ্বৰ পাটিল, কেইবাগৰীয়া সাংসদ আৰু মধ্যপ্ৰদেশ চৰকাৰৰ মন্ত্ৰীসকল উপস্থিত থাকে।
পটভূমিঃ
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ৰাষ্ট্ৰীয় পঞ্চায়তীৰাজ দিৱস উদযাপনত অংশগ্ৰহণ কৰাৰ লগতে সমগ্ৰ দেশৰ সকলো গাঁওসভা আৰু পঞ্চায়তীৰাজ প্ৰতিষ্ঠানক সম্বোধন কৰে৷
অনুষ্ঠানৰ সময়ত প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে পঞ্চায়ত পৰ্যায়ত ৰাজহুৱা সামগ্ৰী ক্ৰয়ৰ বাবে এক সংহত ইগ্ৰামস্বৰাজ আৰু জিইএম পৰ্টেল মুকলি কৰে৷ ইগ্ৰামস্বৰাজ– চৰকাৰী ই-মাৰ্কেটপ্লেচ একত্ৰীকৰণৰ উদ্দেশ্য হৈছে পঞ্চায়তসমূহে ইগ্ৰামস্বৰাজ মঞ্চৰ সহায় লৈ জিইএমৰ জৰিয়তে তেওঁলোকৰ সামগ্ৰী আৰু সেৱাসমূহ ক্ৰয় কৰিবলৈ সক্ষম কৰা।
চৰকাৰৰ আঁচনিসমূহৰ পৰিপূৰকতা নিশ্চিত কৰাৰ দিশত জনসাধাৰণৰ অংশগ্ৰহণক আগুৱাই নিয়াৰ লক্ষ্যৰে প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে “বিকাশ কী ঔৰ সাজে কদম” শীৰ্ষক এক অভিযানৰ শুভাৰম্ভ কৰে৷ এই অভিযানৰ বিষয়বস্তু হৈছে—সৰ্বাংগীন উন্নয়ন, অন্তিম মাইলত উপনীত হোৱাৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰা।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে হিতাধিকাৰীক ৩৫লাখ স্বামীত্ব সম্পত্তি কাৰ্ড বিতৰণ কৰে৷ এই অনুষ্ঠানৰ পাছত এই ৩৫লাখ কাৰ্ডকে ধৰি সমগ্ৰ দেশত স্বামীত্ব আঁচনিৰ অধীনত ১.২৫ কোটি সম্পত্তি কাৰ্ড বিতৰণ কৰে৷
‘সকলোৰে বাবে আৱাস’ লাভৰ সপোন পূৰণৰ দিশত এখোজ আগুৱাই প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে প্ৰধানমন্ত্ৰী আৱাস যোজনা–গ্ৰামীণৰ অধীনত ৪লক্ষাধিক হিতাধিকাৰীৰ ‘গৃহপ্ৰৱেশ’ কাৰ্যসূচীত অংশগ্ৰহণ কৰে৷
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ২৩০০ কোটি টকাৰ বিভিন্ন ৰে’ল প্ৰকল্পৰ আধাৰশিলা স্থাপন কৰাৰ লগতে ৰাষ্ট্ৰৰ নামত উচৰ্গা কৰে৷ উচৰ্গা কৰিবলগীয়া প্ৰকল্পসমূহৰ ভিতৰত মধ্যপ্ৰদেশত ১০০শতাংশ ৰে’ল বৈদ্যুতীকৰণৰ লগতে বিভিন্ন দ্বৈত ৰে’লপথ, গজ পৰিৱৰ্তন আৰু বৈদ্যুতীকৰণ প্ৰকল্পও আছে। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে গোৱালিয়ৰ ষ্টেচনৰ পুনৰ উন্নয়নৰ কামৰো আধাৰশিলা স্থাপন কৰে৷।
লগতে প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে জল জীৱন অভিযানৰ অধীনত প্ৰায় ৭,০০০ কোটি টকাৰ প্ৰকল্পৰ আধাৰশিলা স্থাপন কৰে৷

Prime Minister's Office
PM addresses National Panchayati Raj Day Celebrations in Rewa, Madhya Pradesh
Lays foundation stone and dedicates to nation projects worth around Rs. 17,000 crores
Inaugurates integrated eGramSwaraj and GeM portal for public procurement at Panchayat level
Hands over around 35 lakh SVAMITVA Property Cards
Participates in ‘Griha Pravesh’ of more than 4 lakh beneficiaries under PMAY–G
Lays foundation stone and dedicates to nation various railway projects worth around Rs 2300 crores
Lays foundation stone of projects worth about Rs 7,000 crore under the Jal Jeevan Mission
“Panchayati Raj institutions fulfill the development aspirations of our citizens while promoting the spirit of democracy”
“In Amrit Kaal, we have dreamed of a developed India and are working day and night to accomplish it”
“Since 2014, the country has taken up the cause of empowerment of its panchayats and the results are visible today”
“In this era of digital revolution, Panchayats are also being made smart”
“Every panchayat, every institution, every representative, every citizen of the country will have to unite for a developed India”
“Our panchayats should conduct public awareness campaign regarding natural farming”
24 APR 2023 2:16PM by PIB Delhi
The Prime Minister, Shri Narendra Modi addressed the National Panchayati Raj Day in Rewa, Madhya Pradesh today. He also laid the foundation stone and dedicated to the nation, projects worth around Rs. 17,000 crores.
Addressing the gathering, the Prime Minister started his speech by bowing to Maa Vidhyawasini and to the land of bravery. He recalled his visits earlier and the affection of the people here. The Prime Minister noted the virtual presence of more than 30 lakh Panchayat representatives from all over the country and said that it presents a bold picture of Indian democracy. He pointed out that the scope of work for each one present here might be different but everyone works for the common goal of serving the citizens through serving the country. The Prime Minister expressed happiness that the Panchayats are implementing the government’s schemes for Gaaon aur Gareeb - villages and the poor, with full dedication.
Referring to eGramSwaraj and GeM portal for public procurement at the Panchayat level, the Prime Minister said that it will ease the working of the Panchayats. He also mentioned the distribution of 35 lakh SVAMITVA Property Cards and projects worth 17000 crores regarding railways, housing, water and employment for the development of Madhya Pradesh.
In the Amrit Kaal of Independence, the Prime Minister said, every citizen is working towards fulfilling the dream of a developed India with utmost dedication. He highlighted the importance of developing the social system, economy and Panchayati Raj system in the villages of India in order to create a developed nation and pointed out that the present government is working tirelessly to create a robust system in place and expanding its scope, unlike the previous governments that discriminated with the Panchayats. Throwing light on the lack of efforts made by the previous governments before 2014, the Prime Minister informed that the finance commission granted less than 70,000 crores which was a paltry amount when one considers the scale of the country, but after 2014, this grant was increased to more than 2 lakh crores. He also mentioned that merely 6,000 Panchayat Bhawans were constructed a decade before 2014, whereas the present government constructed more than 30,000 Panchayat Bhawans in the last 8 years. He also informed that less than 70 Gram Panchayats were connected with optical fiber compared to more than 2 lakh Gram Panchayats that got optical fiber connectivity after the present government came to power. He also noted the lack of faith shown in the existing Panchayati Raj system by the previous governments after India’s independence. Recalling the words of Mahatma Gandhi that ‘India lives in its villages’, the Prime Minister pointed out that the previous regime barely paid any heed to his ideology which resulted in the Panchayati Raj remaining neglected for decades. The Prime Minister said that today, Panchayats are coming up as the life force of India’s development. “Gram Panchayat Vikas Yojana is helping Panchayats to work effectively”, Shri Modi added.
The Prime Minister said that the government is working ceaselessly to bridge the gap between villages and cities. Panchayats are being made smart in this age of the digital revolution. Technology is being harnessed in the projects being undertaken by the Panchayats. The Prime Minister gave the example of Amrit Sarovar where issues like the selection of sites and completion of the project are being done with the help of technology. He said the GeM portal for public procurement at the Panchayat level will make procurement by the Panchayats easy and transparent. Local cottage industry will find a strong avenue for their sales, the Prime Minister said.
The Prime Minister talked about the benefit of technology in the PM Svamitva scheme. He informed that the scheme is changing the scene of property rights in villages and reducing disputes and litigation. The use of drone technology is ensuring property documents for the people without any discrimination. He informed that work of Property Card is completed in 75 thousand villages of the country. He praised the Madhya Pradesh Government for good work in this direction.
Referring to the indifference to the development of Chhindwara, the Prime Minister blamed the thinking of certain political parties. He said that the ruling parties broke the trust of the rural poor by ignoring the basic needs of the rural areas after Independence.
The Prime Minister emphasized that by discriminating against villages where half of the population of the country resides, the country can not progress. He said after 2014, the rural economy, facilities in villages and the interest of the villages were given the highest priority. He said schemes like Ujjwala, and PM Awas have left a deep impact in villages. He said out of 4.5 crore houses, 3 crore houses of PMAY are in rural areas and that too mostly, in the name of the women.
Highlighting that the cost of every house constructed under PM Awas Yojna is more than 1 lakh, the Prime Minister said that the government has transformed the lives of crores of women from the country by making them ‘Lakhpati Didi’ (millionaires). He informed that more than 4 lakh families have performed Grih Pravesh in pucca houses today and congratulated the sisters who have now become homeowners.
The Prime Minister also touched upon the PM Saubhagya Yojna and informed that out of the 2.5 crore houses that received electricity, most of the houses belonged to the rural areas and the Har Ghar Jal Yojna that resulted in tapped water connections to more than 9 crore rural households. He pointed out that approximately 60 lakh houses in Madhya Pradesh now have tapped water connections compared to 13 lakhs previously.
Stressing the need for access to banks and bank accounts, the Prime Minister pointed out that most of the rural population neither had bank accounts nor availed of any services from banks. As a result, the Prime Minister continued, the monetary aid that was sent out to the beneficiaries got looted before it reached them. Throwing light on the Jan Dhan Yojna, the Prime Minister informed that bank accounts were opened for more than 40 crore residents from villages, and the reach of banks was widened through India Post Payments Bank via India Post Office. He also gave the example of Bank Mitras and trained Bank Sakhis that are helping the people of the villages in everything, be it farming or business.
Shedding light on the great injustice caused to the villages of India by previous governments, the Prime Minister noted that money spending on villages was avoided as villages were not considered to be vote banks. The Prime Minister highlighted that the present government opened the doors of development of the villages by spending more than 3.5 lakh crores on Har Ghar Jal Yojana, lakhs of crores of rupees are spent on PM Awas Yojana, 1 lakh crore rupees is being spent to complete the irrigation projects lying incomplete for decades, and thousands of crores of rupees are being spent on PM Gramin Sadak Abhiyan. Even under PM Kisan Samman Nidhi, the Prime Minister continued, the government has transferred about Rs 2.5 lakh crores directly to the bank accounts of the farmers where about 90 lakh farmers of Madhya Pradesh have received 18,500 crore rupees as part of this scheme. “The farmers of Rewa have also received about Rs 500 crore from this fund”, he added. The Prime Minister noted that thousands of crores of rupees have reached the villages in addition to the increase in MSP, while in the Corona period, the government has been giving free rations to the poor for the last three years at a cost of more than Rs 3 lakh crores.
Referring to the Mudra Yojna, the Prime Minister informed that the central government is creating employment and self-employment opportunities in the villages by providing assistance of Rs 24 lakh crore in the past years alone. Due to this, the Prime Minister said, crores of people have started their employment in the villages where women make for a huge number of beneficiaries. Shri Modi informed that in the last 9 years, 9 crore women have joined self-help groups including more than 50 lakh women from Madhya Pradesh, and the government is offering a loan of up to Rs 20 lakh without bank guarantee to every self-help group. “Women are now handling the command of many small-scale industries”, the Prime Minister remarked, referring to the ‘Didi Cafe’ set up by the state government in every district. Shri Modi congratulated the women power of Madhya Pradesh and informed that about 17,000 women associated with self-help groups have been elected as panchayat representatives in the last panchayat elections.
Referring to the ‘Samaveshi Abhiyan launched today, the Prime Minister said that this will be a strong initiative for achieving Viksit Bharat through Sabka Vikas. “Every panchayat, every institution, every representative, every citizen of the country will have to unite for a developed India. This is possible only when every basic facility reaches 100% beneficiaries quickly and without any discrimination”, he said.
The Prime Minister emphasized that Panchayats will have to spread awareness about new systems of agriculture. He especially stressed the need to propagate natural farming. He said Panchayats have a big role to play in the initiative for small farmers, fishermen, and animal husbandry. “When you get involved in every development-related activity, the collective efforts of the nation will get strengthened. This will become the energy for building a developed India in Amrit Kaal.”
Highlighting the projects of today, the Prime Minister mentioned the electrification of the Chhindwara-Nainpur-Mandla Fort rail line which will further ease the connectivity of the people of this region to Delhi-Chennai and Howrah-Mumbai while also benefiting the tribal population. He also mentioned the new trains that have also been flagged off today for Chhindwara-Nainpur and said that many towns and villages will be directly connected to their district headquarters in Chhindwara, Seoni, and going to Nagpur and Jabalpur will also become much easier. The Prime Minister noted the rich wildlife in the region and said that increasing connectivity will also boost tourism and create new employment opportunities. “This is the power of the double-engine government”, the Prime Minister said.
Concluding the address, the Prime Minister thanked everyone for the love and support shown towards ‘Mann Ki Baat’ programme which is completing 100 episodes this Sunday. The Prime Minister highlighted the mentioning of various achievements of the people of Madhya Pradesh in Mann Ki Baat and urged everyone to tune in for the 100th episode.
Governor of Madhya Pradesh, Shri Mangubhai Patel, Chief Minister of Madhya Pradesh, Shri Shivraj Singh Chauhan, Union Minister for Rural Development and Panchayati Raj, Shri Giriraj Singh, Union Ministers of State, Shri Faggan Kulaste, Sadhvi Niranjan Jyoti, Shri Kapil Moreshwar Patil, Members of Parliament and Ministers from Government of Madhya Pradesh were present on the occasion among others.
Background
The Prime Minister participated in the celebration of National Panchayati Raj Day and addressed all the Gram Sabhas and Panchayati Raj Institutions across the country. During the event, the Prime Minister inaugurated an integrated eGramSwaraj and GeM portal for public procurement at Panchayat level. The objective of eGramSwaraj – Government eMarketplace integration is to enable the Panchayats to procure their goods and services through GeM, leveraging the eGramSwaraj platform.
With the aim of taking forward people's participation towards ensuring saturation of schemes of the government, Prime Minister unveiled a campaign named “विकास की ओर साझे क़दम”. The theme of the campaign will be inclusive development, with a focus on reaching the last mile.
The -Prime Minister also handed over around 35 lakh SVAMITVA Property Cards to beneficiaries. Post this programme, around 1.25 crore property cards were distributed under SVAMITVA Scheme in the country, including those distributed here. Taking a step towards fulfilling the vision of achieving 'Housing for All', the Prime Minister participated in a programme marking the ‘Griha Pravesh’ of more than 4 lakh beneficiaries under Pradhan Mantri Awaas Yojana–Gramin.
The Prime Minister laid the foundation stone and dedicated to the nation various railway projects worth around Rs. 2,300 crores. The projects include 100 percent rail electrification in Madhya Pradesh, along with various doubling, gauge conversion and electrification projects. He also laid the foundation stone for the redevelopment of Gwalior station.
The Prime Minister also laid the foundation stone of projects worth about Rs.7,000 crore under the Jal Jeevan Mission.