Ministry of Health and Family Welfare
National COVID-19 Vaccination Programme of the Union Health Ministry receives Prime Minister’s Award for Excellence in Public Administration 2022 for Innovation
21 APR 2023 4:44PM by PIB Delhi
The National COVID-19 Vaccination Programme of the Union Health Ministry received the Prime Minister’s Award for Excellence in Public Administration 2022 under the innovation category. Shri Rajesh Bhushan, Secretary, Ministry of Health and Family Welfare Ministry received the award from the Hon’ble Prime Minister Shri Narendra Modi today at a function organized on the occasion of 16th Civil Services Day at Vigyan Bhawan.
Union Minister for Health and Family Welfare, Dr Mansukh Mandaviya congratulated the nation on this achievement and thanked all healthcare workers, caregivers and community members for relentlessly working towards making India’s COVID-19 vaccination programme a success. “Congratulations to the entire team who worked tirelessly with mantra of ‘एक ही प्रण हो सबका टीकाकरण’”, he stated.
Please embed this tweet:
The planning of the Vaccination programme started well in advance on four pillars: structured governance mechanism, ramping up of production, logistics and supply management and implementation strategies for effective & decentralized vaccine administration involving both public & private health facilities.
A robust monitoring system based on consultative approach was established through the State Steering Committee, State Task Force, District Task Force, Block/Urban Task Force with a two-way feedback mechanism to ensure swift mid-course corrective measures. Operational Guidelines detailing about the technicalities of COVID vaccination and Communication Strategy addressing vaccine hesitancy and eagerness on COVID-19 Vaccination were prepared and shared with all states and UTs.
Following scientific prioritization, the programme initially began with vaccinating 1.04 crore Health Care Workers, followed by Front Line Workers and the vulnerable population aged 60 years and above, increasing the cohort to nearly 30 crores. It was further expanded in a phased manner to cover the population cohort of 106. 02 crore comprising of those aged 12 years and above, comparable to the population size of several countries together. Since the programme was initiated on 16th January 2021, it has completed 825 days till date.
Capacity building played a crucial role in ensuring safe delivery of vaccines. Cascaded training of all stakeholders was conducted on a humungous scale and in record time even during COVID surges through a combination of virtual (for the first time till the district level) as well as classroom trainings (sub-district level) and the quality of trainings was monitored using certain pre-fixed key indicators. Nearly 75,000 Programme Officers/Medical Officers, 7,30,000 Health Workers and 1,60,000 additional Frontline Workers were oriented on various aspects of vaccination programme including those in private sector and health services under other organizations. Approximately 2.64 lakh vaccinators and 4.76 lakh other vaccination team members were trained on the key components of COVID vaccination. More than 1,00,000 users trained on using Co-WIN platform in 700+ districts.
Development of Co-WIN (Winning over COVID) platform for facilitating a smooth vaccination roll-out was critical in the success of the programme. The IT platform was based on the 5 core principles: inclusivity, accessibility, equity, transparency and scalability. It enabled real time monitoring of status of vaccination drive, vaccine availability and utilization. It facilitated the beneficiaries in self-registration, advance booking of vaccination appointments and availability of QR based individual digital certificates. The innovative digital platform has been modified and customized with the evolving guidelines from time to time. It was ensured that the process of registration and vaccination remains simple, transparent and hassle-free.
The Co-WIN platform was a key factor in enabling India to achieve multiple milestones in vaccination which includes:
• More than 100 crore beneficiary registration on Co-WIN portal through online and on-site mode.
• 221 crore (2.21 billion) vaccine doses administered across India and tracked digitally. This is 17% of the total covid vaccine doses administered across the world i.e., 13.34 billion.
• 97% of eligible population (aged ≥12 years) of India covered with at least the first dose and 90% with both the doses.
• Nearly 3 crore vaccination sessions held across the country
• Doses administered at CVCs as per locale (Data since 1st April 2021)
• Urban – 28% (57,49,02,883)
• Rural – 72% (1,46,48,49,355)
• CVCs not tagged as Rural or Urban - 0.26% (52,69,625)
• Gender wise doses administered:
• Male - 51% (1,12,15,23,613)
• Female-49% (1,07,92,86,309)
• Others- 0.02% (5,31,125)
• CVC wise Coverage:
• Public CVCs -97.5% (1,98,79,70,097)
• Private CVC -2.5% (5,03,85,412)
• 74 crore doses administered through special sessions including pregnant women, transgender, destitute, vagabonds, mental health institutions, prison inmates etc.
• More than 1 crore doses administered on multiple days on 10 days
S.No.
Date
Doses administered
No. of Vaccinators
No. of active CVCs
1
27/8/2021
1.09 crore
56,035
57,399
2
31/8/2021
1.42 crore
68,273
70,017
3
6/9/2021
1.21 crore
65,589
67,183
4
17/9/2021
2.51 crore
98,184
1,01,164
5
20/9/2021
1.01 crore
63,763
65,590
6
27/9/2021
1.08 crore
69,876
71,519
7
4/12/2021
1.12 crore
83,017
85,058
8
3/1/2022
1.07 crore
92,546
95,128
9
4/1/2022
1.03 crore
87,956
90,335
10
6/1/2022
1.01 crore
89,338
91,330
• 2.51 crore doses administered on a single day through more than 1 lakh CVCs
• First 100 crore doses (1 billion doses) administered in 9 months and the next 100 crore doses (2 billion doses landmark) administered in the next 9 months.
Inspired from Mission Indradhanush, two rounds of ‘Har Ghar Dastak’ Teekakaran Abhiyaan were conducted to cover the missed-out and dropped-out beneficiaries in a campaign mode. ‘COVID Vaccination Amrit Mahotsav’ was another campaign that sustained the momentum and helped prevent any further surge in new cases by organized camps at various locations such as routes of public and private offices, religious yatra’s, industrial establishments etc.

হকশেল অমসুং য়াইফ-য়ুম্বাল মন্ত্রালয়
কেন্দ্রগী হকশেল মন্ত্রালয়গী নেস্নেল কোবিদ-১৯ ভেক্সিনেসন প্রোগ্রামনা ইন্নোবেসনগী ওইনা প্রাইম মিনিস্তর্স এৱার্দ ফোর এক্সিলেন্স ইন পব্লিক এদমিনিস্ত্রেসন ২০২২ ফংখ্রে
21 APR 2023 4:44PM by PIB Imphal
কেন্দ্রগী হকশেল মন্ত্রালয়গী নেস্নেল কোবিদ-১৯ ভেক্সিনেসন প্রোগ্রামনা ইন্নোবেসন কেতগোরীগী মখাদা প্রাইম মিনিস্তর্স এৱার্দ ফোর এক্সিলেন্স ইন পব্লিক এদমিনিস্ত্রেসন ২০২২ ফংখ্রে। বিজ্ঞান ভবন্দা পাঙথোকখিবা ১৬শুবা সিবিল সর্ভিসেস নুমিৎকী থৌরমগী পাঙথোকপা থৌরম অমদা ঙসি প্রধান মন্ত্রী, শ্রী নরেন্দ্র মোদীদগী এৱার্দ অসি হকশেল অমসুং য়াইফ-য়ুম্বাল মন্ত্রালয়গী সেক্রেতরী, শ্রী রাজেশ ভুশন্না লৌখি।
হকশেল অমসুং য়াইফ-য়ুম্বালগী কেন্দ্র মন্ত্রী, দা. মনসুখ মন্দাবিয়ানা মাইপাকপা অসি ফংবদা মীয়ামদা নুংঙাইবা ফোঙদোকখ্রে অমসুং ভারতকী কোবিদ-১৯ ভেক্সিনেসন প্রোগ্রামবু মাইপাকপা অমা ওইহনখিবগীদমক মাইকৈদা হেল্থকিয়র ৱার্করশিং, কিয়রগিভরশিং অমসুং কম্ম্যুনিতী মেম্বরশিংবু থাগৎখ্রে। মহাক্না হায়খি, “‘এক হী প্রন হো সবকা তীকাকরন’গী মন্ত্রগা লোননা চোকথবা লৈতনা থবক তৌখিবা অপুনবা তীমবু নুংঙাইবা ফোঙদোকচরি”।
ভেক্সিনেসন প্রোগ্রামগী থৌরাং অসি য়ুম্বী মরিদা মাংজৌননা য়াৎপা হৌখি: স্ত্রকচর গভর্নান্স মেকানিজম, প্রদক্সন হেনগৎহনবা, লোজিস্তিক্স অমসুং সপ্লাই মেনেজমেন্ত অমসুং পব্লিক অমদি প্রাইবেৎ হেল্থ ফেসিলিতী অনিমক য়াওদুনা নীংথিনা অমসুং দিসেন্ত্রেলাইজ তৌরবা ভেক্সিন এদমিনিস্ত্রেসন তৌনবা লালোংশিং ইমপ্লিমেন্ত তৌবা।
থুনা মিদ-কোর্স করেক্তিব মীজর পাইখৎপা য়াহন্নবা তু-ৱে ফীদবেক মেকানিজমগা লোননা স্তেৎ স্তীরিং কম্মিতি, স্তেৎ তাস্ক ফোর্স, দিস্ত্রিক্ত তাস্ক ফোর্স, ব্লোক/অর্বান তাস্ক ফোর্সকী খুত্থাংদা কনসল্তেতি এপ্রোচ অমদা য়ুম্ফম ওইবা মপাঙ্গল কনবা মোনিতরিং সিস্তেম অমা শেমখি। রাজ্য অমসুং য়ু.তি. পুম্নমক্তা ভেক্সিন হেসিতেন্সী কোকহন্নবা অমসুং কোবিদ-১৯গী মরমদা খঙনীংবা কোকহন্নবা কোবিদ ভেক্সিনেস অমসুং কম্ম্যুনিকেসন স্ত্রেতেজীগী তেক্নিকেলিতীশিংগী মতাংদা পুম্নমক শুনা য়াওবা ওপরেস্নেল গাইদলাইনশিং শিয়র তৌখি।
সাইন্তিফিক প্রাইওরিতাইজেসন ঙাক্তুনা প্রোগ্রাম অসি অহানবদা হেল্থ কিয়র ৱার্কর করোর ১.০৪ ভেক্সিনেসন তৌদুনা হৌখি, মতুংদা ফ্রন্ত লাইন ৱার্করশিং অমসুং চহি ৬০গী মথক্কী খুদোংথীনিংঙাই ওইবা মীওইশিং কাপখি, কাংলুপকী মতুং ইন্না করোর ৩০গী ময়া য়ৌহনখি। তাঙ্কক নাইবা মওং অমদ কাংলুপকী মতুং ইন্না ১০৬ য়ৌখি। চহি ১২গী মথক্কী য়াওনা করোর ০২ ওইখি। জনুৱারী ১৬, ২০২১দা প্রোগ্রাম অসি হেক হৌখিবদগী হৌজিক ফাওবদা নুমিৎ ৮২৫ শুখ্রে।
স্তেকহোল্দর পুম্নমক ত্রেনিং পীদুনা অচৌবা স্কেলদা ভর্চুএল লোয়ননা ক্লাসরুম ত্রেনিংশিংগী খুত্থাংদা কোইদ হেনগৎলকপা মতমদা অতেনবা মতমগী মনুংদা পাঙথোকপা ঙমখি অমসুং ত্রেনিংগী ক্বালিতী অসি মাংজৌননা লেপথোক্লবা মরু ওইবা ইন্দিকেতরশিংগী শীজিন্নদুনা মোনিতর তৌখি। প্রাইবেৎ সেক্তর অমসুং অতোপ্পা ওর্গনাইজেসনশিংগী মখাদা লৈবা হেল্থ সর্ভিসেস য়াওনা ভেক্সিনেসন প্রোগ্রামগী তোঙান-তোঙানবা হীরমশিংগী মতাংদা প্রোগ্রাম ওফিসর/মেদিকেল ওফিসর ৭৫,০০০, হেল্থ ৱার্কর ৭,৩০,০০০ অমসুং অহেনবা ফ্রন্তলাইন ৱার্কর ১,৬০,০০০ ওরিয়েন্ত তৌখি। চাউরাক্না ভেক্সিনেতর লাখ ২.৬৪ অমসুং অতোপ্পা ভেক্সিনেসন তীম মেম্বর লাখ ৪.৭৬পু কোবিদ ভেক্সিনেসনগী মরু ওইবা কম্পোনেন্তশিংগী মতাংদা ত্রেন তৌখি। জিলা ৭০০+তা কো-ৱিন প্লেৎফোর্ম শিজিন্নবগী মতাংদা য়ুজর ১,০০,০০০ হেন্না ত্রেন তৌখি। ভেক্সিনশিং শাফনা য়ৌহন্নবদা কেপাসিতী বিল্দিং তৌবনা মরু ওইবা থৌদাং অমা লৌখি।
ভেক্সিনেসন অপনবা লৈতনা তৌনবগীদমক কো-ৱিন প্লেৎফোর্ম রোল-আউৎ তৌবা অসি প্রোগাম মাইপাক্নবা মরু ওইখি। আই.তি. প্লেৎফোর্ম অসি কোর প্রিন্সিপল ৫দা য়ুম্ফম ওইখি: ইনক্লুসিবিতী, এক্সেসিবিলিতী, ইক্বিতী, ত্রান্সপরেন্সী অমসুং স্কেলেবিলিতী। মসিনা ভেক্সিনেসন দ্রাউইব, ভেক্সিন লৈবা লৈতবা অমসুং শীজিন্নবগী ফীভম রিএল তাইম ওইনা য়েংশিনবা ঙমহল্লি। মসিনা বেনিফিসরীশিংবু মশানা রেজিস্ত্রেসন তৌবা, ভেক্সিনেসনগী এপোইনমেন্ত মাংজৌননা লৌবা অমসুং ক্যু.আর. বেজ ইন্দিবিজুএল দিজিতেল সর্তিফিকেৎশিং ফংহনবদা খুদোংচাবা ফংহনখি। ইন্নোবেতিব দিজিতেল প্লেৎফোর্ম অসি মতম মতমগী মতুং ইন্না অনৌবা গাইদলাইনশিংগা লোয়ননা শেমদোকখি অমসুং কস্তমাইজ তৌখি। রেজিস্ত্রেসন অমসুং ভেক্সিনেসনগী থৌওংশিংবু চম্বা, মনুং-মপান উবা ফংবা অমসুং অপনবা লৈতবা ওইহনবা ঙমখি।
কো-ৱিন প্লেৎফোর্মনা ভারতনা ভেক্সিনেসন তৌবদা মাইপাকপা কয়া মরুম ফংবা ঙমহল্লিবা মরু ওইবা ফেক্তর অমা ওইখি, মসিদা য়াওরিবা অদুদি:
• ওনলাইন অমসুং ওন-সাইৎ মোদকী খুত্থাংদা কো-ৱিন পোর্তেলদা বিনিফিসরী করোর ১০০ হেনবনা রেজিস্ত্রেসন তৌখি।
• ভারত শিনবা থুংবদা ভেক্সিন দোজ করোর ২২১ (বিলিয়ন ২.২১) কাপখি অমসুং দিজিতেল ওইনা ত্রেক তৌখি। মসি মালেম শিনবা থুংবদা কাপখিবা অপুনবা কোবিদ ভেক্সিন দোজকী ১৭%নি হায়বদি বিলিয়ন ১৩.৩৪।
• য়ামদ্রবদা অহানবা দোজ অমসুং দোক অনিমক কাপ্পা ৯০%গা লোয়ননা ভারতকী ইলিজিবল ওইবা মীশিং (চহি কাংলুপ ১২) কোনশিনখি।
• লৈবাক শিনবা থুংবদা লৈবা ভেক্সিনেসন সেসন করোর ৩গী ময়াদা পাঙথোকখ্রে।
• লোকেলগী মতুং ইন্না সি.ভি.সি.শিংদা কাপখিবা দোজশিং (এপ্রিল ১, ২০২১দগী ফংবা দেতা)
• অর্বান – ২৮% (৫৭,৪৯,০২,৮৮৩)
• রুরেল – ৭২% (১,৪৬,৪৮,৪৯,৩৫৫)
• রুরেল নত্ত্রগা অর্বান ওইনা তেগ তৌখিবা সি.ভি.সি.শিং - ০.২৬% (৫২,৬৯,৬২৫)
• জেন্দরগী মতুং ইন্না কাপখিবা:
• নুপা - ৫১% (১,১২,১৫,২৩,৬১৩)
• নুপী -৪৯% (১,০৭,৯২,৮৬,৩০৯)
• অতোপ্পশিং- ০.০২% (৫,৩১,১২৫)
• সি.ভি.সি.গী মতুং ইন্না:
• পব্লিক সি.ভি.সি.শিং -৯৭.৫% (১,৯৮,৭৯,৭০,০৯৭)
• প্রাইবেৎ সি.ভি.সি.শিং -২.৫% (৫,০৩,৮৫,৪১২)
• মীরোনবী নুপীশিং, ত্রান্সজেন্দর, কনা লৈজদ্রবা, কোইচৎ চৎপা মীওইশিং, মেন্তেল হেল্থ ইনস্তিত্যুসনশিং, কৈশুমশঙদা লৈবনচিংবা য়াওনা অখন্নবা সেসনশিংগী খুত্থাংদা দোজ করোর ৭৪ কাপখি।
• নুমিৎ ১০নিদা তোঙান-তোঙানবা নুমিৎশিংদা দোজ করোর ১ হেন্না কাপখি।
সিরিএল মশিং
তাং
কাপখিবা দোজ
ভেক্সিনেসতরশিংগী মশিং
এক্তিব ওইবা সি.ভি.সি.শিংগী মশিং
২৭/৮/২০২১
করোর ১.০৯
৫৬,০৩৫
৫৭,৩৯৯
৩১/৮/২০২১
করোর ১.৪২
৬৮,২৭৩
৭০,০১৭
৬/৯/২০২১
করোর ১.২১
৬৫,৫৮৯
৬৭,১৮৩
১৭/৯/২০২১
করোর ২.৫১
৯৮,১৮৪
১,০১,১৬৪
২০/৯/২০২১
করোর ১.০১
৬৩,৭৬৩
৬৫,৫৯০
২৭/৯/২০২১
করোর ১.০৮
৬৯,৮৭৬
৭১,৫১৯
৪/১২/২০২১
করোর ১.১২
৮৩,০১৭
৮৫,০৫৮
৩/১/২০২২
করোর ১.০৭
৯২,৫৪৬
৯৫,১২৮
৪/১/২০২২
করোর ১.০৩
৮৭,৯৫৬
৯০,৩৩৫
১০
৬/১/২০২২
করোর ১.০১
৮৯,৩৩৮
৯১,৩৩০
• সি.ভি.সি. লাখ ১ হেনবগী খুত্থাংদা নোংমা খক্তদা দোজ করোর ২.৫১ কাপখি
• থা ৯দা অহানবা দোজ করোর ১০০ (দোজ বিলিয়ন ১) অমসুং মথংগী থা ৯দা মথংগী দোজ করোর ১০০ (দোজ বিলিয়ন ২গী পন্দুপ) কাপ্পা ঙমখি।
মিসন ইন্দ্রধনুশনা ইথিল পীদুনা ‘হর ঘর দস্তক’ তীকাকারন অভিয়ানগী রাউন্দ অনি পাঙথোক্তুনা কেম্পেন মোদ অমদা চিত্থহৌবা অমসুং ৱাৎহৌবা বেনিফিসরীশিং কোনশিন্নবা হোৎনখি। ‘কোবিদ ভেক্সিনেসন অমৃত মহোৎসব’ অসি খোঙজেল লেপহনদবা অতোপ্পা কেম্পেন অমনি অমসুং পব্লিক অমসুং প্রাইবেৎ ওফিসশিংগী লম্বেলদা, ধর্মগী লাইফমশিং, ইন্দস্ত্রিএল এস্তাব্লিশমেন্তশিংগুম্বা তোঙান-তোঙানবা মফমশিংদা কেম্পশিং পাঙথোক্তুনা অনৌবা কেস হেনগৎলক্লিবা ঙাকথোকপদা মতেং পাংখি।