ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ତାମିଲ ନୂଆ ବର୍ଷ ଉତ୍ସବରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଉଦବୋଧନ
13 APR 2023 10:55PM by PIB Bhubaneswar
ବଣକମ୍‍!
ଆପଣ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ତାମିଲ ପୁଥାଂଡୁ ଅବସରରେ ବହୁତ ବହୁତ ଶୁଭକାମନା । ଏହା ତୁମର ସମସ୍ତଙ୍କର ପ୍ରେମ, ମୋର ତାମିଲ ଭାଇ ଓ ଭଉଣୀମାନଙ୍କ ସ୍ନେହ ଯେ ଆଜି ମୁଁ ତୁମମାନଙ୍କ ସହିତ ତାମିଲ ପୁଥାଂଡୁ ପାଳନ କରିବାର ସୁଯୋଗ ପାଇଛି । ପୁଥାଂଡୁ ପ୍ରାଚୀନ କାଳରେ ଏକ ଅଭିନୟର ପର୍ବ! ଏହିପରି ଏକ ପ୍ରାଚୀନ ତାମିଲ ସଂସ୍କୃତି ଏବଂ ପୁଥାଂଡୁ ପ୍ରତିବର୍ଷ ନୂତନ ଶକ୍ତି ସହିତ ଆଗକୁ ବଢିବାର ଏହି ପରମ୍ପରା ପ୍ରକୃତରେ ଆଶ୍ଚର୍ଯ୍ୟଜନକ! ଏହା ହିଁ ତାମିଲନାଡୁ ଏବଂ ତାମିଲ ଲୋକଙ୍କୁ ଏତେ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର କରିଥାଏ । ତେଣୁ, ଏହି ପରମ୍ପରା ପାଇଁ ମୋର ସର୍ବଦା ଏକ ଆକର୍ଷଣ ଥିଲା, ଏବଂ ଏହା ପ୍ରତି ଏକ ଭାବପ୍ରବଣତା । ଯେତେବେଳେ ମୁଁ ଗୁଜୁରାଟରେ ଥିଲି, ମଣିନଗର ବିଧାନସଭା ଆସନରୁ ମୁଁ ବିଧାୟକ ଥିଲି, ସେଠାରେ ବହୁ ସଂଖ୍ୟକ ତାମିଲ ଲୋକ ବସବାସ କରୁଥିଲେ, ସେମାନେ ମୋର ଭୋଟର ଥିଲେ, ସେମାନେ ମୋତେ ବିଧାୟକ ତଥା ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ମଧ୍ୟ କରୁଥିଲେ । ଏବଂ ମୁଁ ସବୁବେଳେ ତାଙ୍କ ସହିତ ବିତାଇଥିବା ମୁହୂର୍ତ୍ତଗୁଡ଼ିକୁ ମନେ ରଖିଥାଏ । ଏହା ମୋର ସୌଭାଗ୍ୟ ଯେ ମୁଁ ତାମିଲନାଡୁକୁ ଯେତେ ସ୍ନେହ ଦେଖାଇଛି, ତାମିଲ ଲୋକମାନେ ଏହାକୁ ସର୍ବଦା ମୋ ପାଖକୁ ଫେରାଇ ଦେଇଛନ୍ତି ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ସ୍ୱାଧୀନତାର ୭୫ ବର୍ଷ ସମାପ୍ତ ହେବା ପରେ, ଏଥର ଲାଲ କିଲ୍ଲାରୁ ମୁଁ ଆମର ଐତିହ୍ୟ ପାଇଁ କରୁଥିବା ଗର୍ବ ବିଷୟରେ କହିଲି । ଏହା ଯେତେ ପ୍ରାଚୀନ, ସେତେ ଅଧିକ ସମୟ ପରୀକ୍ଷା କରାଯାଏ । ସେଥିପାଇଁ ଉଭୟ ତାମିଲ ସଂସ୍କୃତି ଏବଂ ତାମିଲ ଲୋକ ସ୍ୱଭାବରେ ପରସ୍ପର ସହିତ ଜଡିତ ଅଟନ୍ତି ଏବଂ ବିଶ୍ୱବ୍ୟାପୀ ଅଟନ୍ତି । ଚେନ୍ନାଇରୁ କାଲିଫର୍ଣ୍ଣିଆ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ । ମଦୁରାଇ ଠାରୁ ମେଲବୋର୍ଣ୍ଣ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ । କୋଏମ୍ବାଟୁରରୁ କେପଟାଉନ୍ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ । ସାଲେମରୁ ସିଙ୍ଗାପୁର ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ, ଆପଣ ତାମିଲ ଲୋକଙ୍କୁ ପାଇବେ, ଯେଉଁମାନେ ସେମାନଙ୍କ ସହିତ ସେମାନଙ୍କର ସଂସ୍କୃତି ଏବଂ ପରମ୍ପରା ବହନ କରିଛନ୍ତି । ପୋଙ୍ଗଲ ହେଉ କିମ୍ବା ପୁଥାଂଡୁ ହେଉ ସେମାନେ ସମଗ୍ର ବିଶ୍ୱରେ ଚିହ୍ନିତ । ତାମିଲ ହେଉଛି ବିଶ୍ୱର ସର୍ବ ପୁରାତନ ଭାଷା । ପ୍ରତ୍ୟେକ ଭାରତୀୟ ଏଥିପାଇଁ ଗର୍ବିତ । ତାମିଲ ସାହିତ୍ୟକୁ ମଧ୍ୟ ବହୁ ସମ୍ମାନିତ କରାଯାଏ । ତାମିଲ ଚଳଚ୍ଚିତ୍ର ଶିଳ୍ପ ଆମକୁ କିଛି ଆଇକନିକ୍‍ କାର୍ଯ୍ୟ ଦେଇଛି ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ସ୍ୱାଧୀନତା ସଂଗ୍ରାମରେ ତାମିଲ ଲୋକଙ୍କ ଅବଦାନ ମଧ୍ୟ ଅତ୍ୟନ୍ତ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ । ସ୍ୱାଧୀନତା ପରେ ତାମିଲନାଡୁର ଲୋକଙ୍କ ପ୍ରତିଭା ଦେଶର ପୁନଃ ର୍ନିମାଣରେ ମଧ୍ୟ ଦେଶକୁ ନୂତନ ଉଚ୍ଚତା ଦେଇଛି । ସି ରାଜଗୋପାଳଚାରୀ ଏବଂ ତାଙ୍କ ଦର୍ଶନ ବିନା ଆଧୁନିକ ଭାରତର ଆଲୋଚନା ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ହୋଇପାରିବ କି? ଆଜି ବି ଆମେ କେ କାମରାଜ ଏବଂ ସାମାଜିକ କଲ୍ୟାଣ ସହିତ ଜଡିତ କାର୍ଯ୍ୟକୁ ମନେ ରଖିଛୁ । ଏଭଳି କେଉଁ ଯୁବକ ଅଛନ୍ତି ଯିଏ ଡକ୍ଟର କଲାମଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ଅନୁପ୍ରାଣିତ ହୋଇ ନାହାନ୍ତି? ଚିକିତ୍ସା, ଆଇନ ଏବଂ ଶିକ୍ଷା କ୍ଷେତ୍ରରେ ତାମିଲ ଲୋକଙ୍କ ଅବଦାନ ତୁଳନାତ୍ମକ ନୁହେଁ । ମୁଁ ଅନେକ ସମୟରେ ତାମିଲନାଡୁର ଲୋକଙ୍କ ଅବଦାନ ବିଷୟରେ ‘ମନ୍ କି ବାତ' ରେ ଆଲୋଚନା କରିଛି ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଭାରତ ହେଉଛି ବିଶ୍ୱର ସର୍ବ ପୁରାତନ ଗଣତନ୍ତ୍ର - ମଦର ଅଫ୍ ଡେମୋକ୍ରାସି । ଏହା ପଛରେ ଅନେକ ଏତିହାସିକ ଉଦାହରଣ ଅଛି, ଅନେକ ଅବିସ୍ମରଣୀୟ ପ୍ରମାଣ ଅଛି । ଏଥି ମଧ୍ୟରେ ବଡ ଉଦାହରଣ ତାମିଲନାଡୁର ମଧ୍ୟ ରହିଛି । ତାମିଲନାଡୁର ଉଥିରାମେରୁର ନାମକ ସ୍ଥାନଟି ଅତ୍ୟନ୍ତ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର । ଏଠାରେ, ୧୧୦୦ ରୁ ୧୨୦୦ ବର୍ଷ ପୂର୍ବେ ଏକ ଶିଳାଲେଖରେ, ଭାରତର ଗଣତାନ୍ତ୍ରିକ ମୂଲ୍ୟବୋଧ ବିଷୟରେ ଅନେକ ଜିନିଷ ଲେଖାଯାଇଛି ଏବଂ ଆଜି ମଧ୍ୟ ପଢାଯାଇପାରିବ । ଏଠାରେ ଯେଉଁ ଶିଳାଲେଖ ମିଳିଛି ଏହା ସେହି ସମୟରେ ଗ୍ରାମ ସଭା ପାଇଁ ଏକ ସ୍ଥାନୀୟ ସମ୍ବିଧାନ ପରି । ଏଥିରେ ଦର୍ଶାଯାଇଛି ଯେ ବିଧାନସଭା କିପରି ଚାଲିବ, ସଦସ୍ୟମାନଙ୍କର ଯୋଗ୍ୟତା କ'ଣ ହେବ, ସଦସ୍ୟ ଚୟନ କରିବାର ପ୍ରକ୍ରିୟା କ'ଣ ହେବା ଉଚିତ, କେବଳ ସେତିକି ନୁହେଁ, ସେହି ଯୁଗରେ ଅଯୋଗ୍ୟ ଘୋଷଣା କିପରି ହେବ ତାହା ମଧ୍ୟ ସ୍ଥିର କରାଯାଇଛି । ଶହ ଶହ ବର୍ଷ ପୂର୍ବେ ସେହି ବ୍ୟବସ୍ଥାରେ ଗଣତନ୍ତ୍ରକୁ ବିସ୍ତୃତ ଭାବରେ ବର୍ଣ୍ଣନା କରାଯାଇଛି ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ତାମିଲ ସଂସ୍କୃତିରେ ବହୁତ କିଛି ଅଛି ଯାହା ଭାରତକୁ ଏକ ରାଷ୍ଟ୍ର ଭାବରେ ପରିଣତ କରିଛି । ଚେନ୍ନାଇଠାରୁ ୭୦ କିଲୋମିଟର ଦୂରରେ ଥିବା କାଞ୍ଚିପୁରାମ ନିକଟ ତିରୁ-ମୁକୁଡଲରେ ଆମର ଭେଙ୍କଟେଶ ପେରୁମାଲ ମନ୍ଦିର ଅଛି । ଚୋଳ ସାମ୍ରାଜ୍ୟ ସମୟରେ ର୍ନିମିତ ଏହି ମନ୍ଦିର ମଧ୍ୟ ପ୍ରାୟ ୧୧୦୦ ବର୍ଷର ପୁରୁଣା । ଏହି ମନ୍ଦିରର ଗ୍ରାନାଇଟ୍ ପଥର ଉପରେ ଲେଖା ହୋଇଛି ଯେ ସେହି ସମୟରେ ସେଠାରେ ୧୫ ଶଯ୍ୟା ବିଶିଷ୍ଟ ଡାକ୍ତରଖାନା କିପରି ଥିଲା । ୧୧୦୦ ବର୍ଷ ପୁରୁଣା ପଥର ଉପରେ ଯେଉଁ ଲେଖା ରହିଛି, ସେଥିରେ ଏହାର ଚିକିତ୍ସା ପ୍ରଣାଳୀ ବିଷୟରେ ଲେଖାଯାଇଛି, ଡାକ୍ତରଙ୍କ ଦରମା ବିଷୟରେ ଲେଖା ହୋଇଛି, ୧୧୦୦ ବର୍ଷ ପୁରୁଣା ଜଡିବୁଟି ଔଷଧ ବିଷୟରେ ଲେଖା ଯାଇଛି । ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟସେବା ସମ୍ବନ୍ଧୀୟ ଏହି ଲେଖାଗୁଡ଼ିକ ତାମିଲନାଡୁ, ଭାରତର ଏକ ମହାନ ଐତିହ୍ୟ ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ମୋର ମନେ ଅଛି, କିଛି ସମୟ ପୂର୍ବରୁ ଯେତେବେଳେ ମୁଁ ଚେସ ଅଲିମ୍ପିଆଡ଼ର ଉଦଘାଟନ ପାଇଁ ତାମିଲନାଡୁ ଯାଇଥିଲି । ସେଠାରେ ମୁଁ ତିରୁବାରୁର ଜିଲ୍ଲାର ପ୍ରାଚୀନ ଶିବ ମନ୍ଦିର ବିଷୟରେ କହିଥିଲି । ଏହା ଅତି ପ୍ରାଚୀନ ଚତୁରଙ୍ଗ ବଲଭନାଥର୍ ମନ୍ଦିର ଚେସ୍ ଖେଳ ସହିତ ଜଡିତ । ସେହିଭଳି, ଚୋଳ ସାମ୍ରାଜ୍ୟ ସମୟରେ ତାମିଲନାଡୁରୁ ଅନ୍ୟ ଦେଶକୁ ବାଣିଜ୍ୟ ବିଷୟରେ ଅନେକ ଉଲ୍ଲେଖ ଅଛି ।
ଭାଇ ଓ ଭଉଣୀମାନେ,
ଗୋଟିଏ ଦେଶ ଭାବରେ ଏହି ପୀଢିକୁ ଆଗକୁ ନେବା, ଗର୍ବର ସହିତ ଏହାକୁ ବିଶ୍ୱ ଆଗରେ ଉପସ୍ଥାପନ କରିବା ଆମର ଦାୟିତ୍ୱ । କିନ୍ତୁ ତୁମେ ଜାଣିଛ ପ୍ରଥମେ କ'ଣ ହେଲା । ବର୍ତ୍ତମାନ ଆପଣ ସମସ୍ତେ ମୋତେ ଏହି ସେବା କରିବା ପାଇଁ ସୌଭାଗ୍ୟ ଦେଇଛନ୍ତି । ମୋର ମନେ ଅଛି ଯେତେବେଳେ ମୁଁ ତାମିଲ ଭାଷାରେ ମିଳିତ ଜାତିସଂଘରେ ତାମିଲରୁ ଉଦ୍ଧୃତ କଲି । ତା'ପରେ ଦେଶ ଏବଂ ଦୁନିଅ।ର ଅନେକ ଲୋକ ମୋତେ ମେସେଜ୍ କରି ଖୁସି ବ୍ୟକ୍ତ କରିଥିଲେ । ଶ୍ରୀଲଙ୍କାର ଜାଫନା ପରିଦର୍ଶନ କରିବାର ସୁଯୋଗ ମୋତେ ମିଳିଥିଲା । ମୁଁ ଜାଫନା ପରିଦର୍ଶନ କରିଥିବା ଭାରତର ପ୍ରଥମ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଥିଲି । ଶ୍ରୀଲଙ୍କାରେ ତାମିଲ ସମ୍ପ୍ରଦାୟର କଲ୍ୟାଣ ପାଇଁ ସେଠାରେ ଥିବା ଲୋକମାନେ ଦୀର୍ଘ ସମୟ ଧରି ସାହାଯ୍ୟକୁ ଅପେକ୍ଷା କରିଥିଲେ । ତାମିଲ ଲୋକଙ୍କ ପାଇଁ ଘର ର୍ନିମାଣ କରି ଆମ ସରକାର ମଧ୍ୟ ସେମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଅନେକ କାର୍ଯ୍ୟ କରିଥିଲେ । ସେଠାରେ ଗୃହ ପ୍ରବେଶ ସମାରୋହ ଅନୁଷ୍ଠିତ ହେଉଥିବାବେଳେ ଏକ ମଜାଦାର ଘଟଣା ମଧ୍ୟ ଘଟିଥିଲା । ତାମିଲ ପରମ୍ପରା ଅନୁଯାୟୀ, ଗୃହ ପ୍ରବେଶ ପୂର୍ବରୁ ଘର ବାହାରେ କାଠ ଉପରେ କ୍ଷୀର ଉତୁରାଇବା କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ରହିଛି । ମୁଁ ମଧ୍ୟ ଏଥିରେ ଭାଗ ନେଇଥିଲି ଏବଂ ମୋର ମନେ ଅଛି ଯେତେବେଳେ ସେହି ଭିଡିଓ ତାମିଲନାଡୁରେ ଦେଖାଗଲା, ସେତେବେଳେ ମୋ ଉପରେ ବହୁତ ସ୍ନେହ ଦେଖାଗଲା । ପ୍ରତ୍ୟେକ ପଦକ୍ଷେପରେ ତୁମେ ଅନୁଭବ କରିବ ଯେ ମୋର ମନ ତାମିଲନାଡୁ, ତାମିଲ ଲୋକଙ୍କ ସହିତ କେତେ ଜଡିତ । ତାମିଲ ଲୋକଙ୍କ ସେବା ଜାରି ରଖିବାର ଏହି ଅନୁଭବ ମୋତେ ନୂତନ ଶକ୍ତି ଦେଇଥାଏ ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଆପଣ ସମସ୍ତେ ଜାଣିଛନ୍ତି ଯେ ନିକଟରେ ଶେଷ ହୋଇଥିବା ‘କାଶୀ ତାମିଲ ସାଙ୍ଗମମ' କେତେ ସଫଳ ହୋଇଥିଲା । ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ, ଆମେ ପ୍ରାଚୀନତା, ନବସୃଜନ ଏବଂ ବିବିଧତାକୁ ଏକାଠି ପାଳନ କରିଛୁ । ଏହି ଘଟଣାଗୁଡ଼ିକରେ ତାମିଲ ସାହିତ୍ୟର ଶକ୍ତି ମଧ୍ୟ ଦେଖିବାକୁ ମିଳିଛି । କାଶୀରେ ତାମିଲ ସାଙ୍ଗମମ ସମୟରେ, ଅଳ୍ପ ସମୟ ମଧ୍ୟରେ ହଜାର ହଜାର ଟଙ୍କା ମୂଲ୍ୟର ତାମିଲ ଭାଷା ପୁସ୍ତକ ବିକ୍ରି ହେଲା । ତାମିଲ ଶିକ୍ଷା ଦେଉଥିବା ବହିଗୁଡ଼ିକ ପାଇଁ ମଧ୍ୟ ଏକ ଜବରଦସ୍ତ କ୍ରେଜ ଥିଲା । ବନ୍ଧୁଗଣ, ହିନ୍ଦୀ ଭାଷାଭାଷୀ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଏବଂ ଆଜିର ଡିଜିଟାଲ ଯୁଗ ଅନଲାଇନ୍‍ ଦୁନିଆରେ, କାଶୀରେ ହିନ୍ଦୀ ଭାଷାଭାଷୀ ଲୋକ, ଏହିପରି ତାମିଲ ପୁସ୍ତକକୁ ପସନ୍ଦ କରନ୍ତି, ହଜାର ହଜାର ଟଙ୍କା ମୂଲ୍ୟର ତାମିଲ ବହି କିଣିବା ଆମ ଦେଶର ସାଂସ୍କୃତିକ ସଂଯୋଗର ସବୁଠାରୁ ବଡ ଶକ୍ତି ଅଟେ ବନ୍ଧୁ ।
ମୁଁ ମାନୁଛି ଯେ, ତାମିଲ ଲୋକଙ୍କ ବିନା କାଶୀଲୋକଙ୍କ ଜୀବନ ଅସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ଏବଂ ମୁଁ କାଶୀବାସୀ ହୋଇଗଲି ଏବଂ କାଶୀ ବିନା ତାମିଲ ଲୋକଙ୍କ ଜୀବନ ମଧ୍ୟ ଅସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ଅଟେ । ତାମିଲନାଡୁରୁ କାଶୀକୁ ଆସିବା ପରେ ଏହି ସମ୍ପର୍କ ସହଜରେ ଦୃଶ୍ୟମାନ ହୁଏ । କାଶୀ ସାଂସଦ ହୋଇଥିବାରୁ ଏହା ମୋ ପାଇଁ ଆହୁରି ଗର୍ବର ବିଷୟ । ମୁଁ ଦେଖିଛି ଯେ କାଶୀରେ ଯେଉଁ ଡଙ୍ଗା ଚାଳକ ଅଛନ୍ତି, କୌଣସି ଡଙ୍ଗା ଚାଳକ ନାହାଁନ୍ତି ଯିଏ ତାମିଲରେ ୫୦-୧୦୦ ବାକ୍ୟ କହି ଜାଣନ୍ତି ନାହିଁ । ସେଠାରେ ବହୁତ ପାରସ୍ପରିକ କ୍ରିୟା ଅଛି । ଏହା ମଧ୍ୟ ଆମ ସମସ୍ତଙ୍କ ପାଇଁ ଏକ ସୌଭାଗ୍ୟ ଯେ ବନାରସ ହିନ୍ଦୁ ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟରେ ସୁବ୍ରମଣ୍ୟମ ଭାରତୀଙ୍କ ନାମରେ ଏକ ଚେୟାର ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରାଯାଇଛି । ସୁବ୍ରମଣ୍ୟମ ଭାରତୀ ଜୀ କାଶୀରେ ବହୁତ ସମୟ ଅତିବାହିତ କରିଥିଲେ, ସେଠାରୁ ବହୁତ କିଛି ଶିଖିଥିଲେ । ଏହା ମଧ୍ୟ ପ୍ରଥମ ଥର ଯେ କାଶୀ ବିଶ୍ୱନାଥ ମନ୍ଦିର ଟ୍ରଷ୍ଟର ଟ୍ରଷ୍ଟିମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ କାଶୀ ବିଶ୍ୱନାଥ ମନ୍ଦିର ଟ୍ରଷ୍ଟ ବହୁତ ପୁରୁଣା । ପ୍ରଥମ ଥର ପାଇଁ ତାମିଲନାଡୁର ଜଣେ ଭଦ୍ରଲୋକଙ୍କୁ କାଶୀ ବିଶ୍ୱନାଥ ଟ୍ରଷ୍ଟର ଟ୍ରଷ୍ଟି କରାଯାଇଛି, ଏହା ମଧ୍ୟ ପ୍ରେମ ଅଟେ । ଏହି ସମସ୍ତ ପ୍ରୟାସ ଏକ ଭାରତ ଶ୍ରେଷ୍ଠ ଭାରତର ଆବେଗକୁ ମଜବୁତ କରିବାକୁ ଯାଉଛି ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ତାମିଲ ସାହିତ୍ୟ ଆମକୁ ଅତୀତ ବିଷୟରେ ଜ୍ଞାନ ଦେବା ସହିତ ଭବିଷ୍ୟତ ପାଇଁ ପ୍ରେରଣା ଯୋଗାଏ । ତାମିଲନାଡୁର ଏପରି ସାହିତ୍ୟ ଅଛି, ଯାହା ମଧ୍ୟରୁ ଅନେକ ୨୦୦୦ ବର୍ଷରୁ ଅଧିକ ପୁରୁଣା । ଉଦାହରଣ ସ୍ୱରୂପ, ସଙ୍ଗମ ସାହିତ୍ୟ ପ୍ରକାଶ କରିଛି ଯେ ପ୍ରାଚୀନ ତାମିଲନାଡୁରେ ଅନେକ ପ୍ରକାରର ମିଲେଟ ବ୍ୟବହାର କରାଯାଇଥିଲା । ପ୍ରାଚୀନ ତାମିଲ ସାହିତ୍ୟ ‘ଅଗାନାନୁରୁ'ରେ ମିଲେଟସ୍ କ୍ଷେତ୍ର ଉଲ୍ଲେଖ କରାଯାଇଛି । ମହାନ ତାମିଲ କବି ଅବେୟାର ଏକ ସୁନ୍ଦର କବିତା, ସୁସ୍ୱାଦୁ ‘ବରଗୁ ଅରିସି ଚୋର'ରେ ଏହା ଲେଖିଛନ୍ତି । ଆଜି ବି ଯଦି କେହି ପଚାରନ୍ତି ପ୍ରଭୁ ମୁରୁଗାନ୍ କେଉଁ ଖାଦ୍ୟକୁ ନୈବେଦ୍ୟ ଭାବେ ପସନ୍ଦ କରନ୍ତି, ଏହାର ଉତ୍ତର ହେଉଛି ‘ତେନୁମ ତିନେ ମାବୁମ’ । ଆଜି ଭାରତର ଉଦ୍ୟମରେ ସମଗ୍ର ବିଶ୍ୱ ଆମର ସହସ୍ର ବର୍ଷର ମିଲେଟର ପରମ୍ପରା ସହିତ ଯୋଡି ହେଉଛି । ମୁଁ ଚାହେଁ ଆଜି ଆମର ନୂତନ ବର୍ଷର ଏକ ସଂକଳ୍ପ ମଧ୍ୟ ମିଲେଟ ସହିତ ଜଡିତ । ଏହା ଆମର ସଂକଳ୍ପ ହେବା ଉଚିତ ଯେ ଆମେ ଆମର ଖାଦ୍ୟରେ ମିଲେଟକୁ ଏକ ସ୍ଥାନ ଦେବୁ ଏବଂ ଅନ୍ୟମାନଙ୍କୁ ମଧ୍ୟ ତାହା କରିବାକୁ ପ୍ରେରଣା ଦେବୁ ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ବର୍ତ୍ତମାନ କିଛି ସମୟ ମଧ୍ୟରେ ତାମିଲ କଳାକାରମାନଙ୍କ ପ୍ରଦର୍ଶନ ମଧ୍ୟ ଏଠାରେ ହେବାକୁ ଯାଉଛି । ଏହା ମଧ୍ୟ ଆମର କଳା ଏବଂ ସଂସ୍କୃତିର ସମୃଦ୍ଧ ଐତିହ୍ୟର ପ୍ରତୀକ । ଏହାକୁ ସମଗ୍ର ବିଶ୍ୱକୁ ନେବା, ଏହାକୁ ପ୍ରଦର୍ଶନ କରିବା ଆମର କର୍ତ୍ତବ୍ୟ ଅଟେ । ଆହୁରି ମଧ୍ୟ, ସମୟ ସହିତ ଏହି କଳା କିପରି ବିସ୍ତାରିତ ହେବ ସେଥିପ୍ରତି ଧ୍ୟାନ ଦେବା ଉଚିତ । ଆଜିର ଯୁବ ପୀଢ଼ି ମଧ୍ୟରେ ସେମାନେ ଯେତେ ଲୋକପ୍ରିୟ, ସେମାନେ ଏହାକୁ ପରବର୍ତ୍ତୀ ପୀଢିକୁ ଦେବେ । ତେଣୁ ଯୁବକମାନଙ୍କୁ ଏହି କଳା ବିଷୟରେ କହିବା, ସେମାନଙ୍କୁ ଶିକ୍ଷା ଦେବା ଆମର ସାମୂହିକ ଦାୟିତ୍ୱ । ଏବଂ ମୁଁ ଖୁସି ଯେ ଆଜିର ଏହି ଆୟୋଜନ ମଧ୍ୟ ଏହାର ଏକ ଉତ୍ତମ ଉଦାହରଣ ପାଲଟିଛି ।
ଭାଇ ଓ ଭଉଣୀମାନେ,
ସ୍ୱାଧୀନତାର ପ୍ରାରମ୍ଭରେ, ଆମର ତାମିଲ ଐତିହ୍ୟ ବିଷୟରେ ଜାଣିବା ଏବଂ ଗର୍ବର ସହିତ ଏହାକୁ ଦେଶ ତଥା ବିଶ୍ୱ ସହିତ ସେୟାର କରିବା ଆମର ଦାୟିତ୍ୱ । ଏହି ଐତିହ୍ୟ ଆମର ଏକତାର ପ୍ରତୀକ ଏବଂ ‘ଦେଶ ପ୍ରଥମ' ର ଆବେଗ ସହିତ ଆମକୁ ତାମିଲ ସଂସ୍କୃତି, ସାହିତ୍ୟ, ଭାଷା ଏବଂ ତାମିଲ ପରମ୍ପରାକୁ କ୍ରମାଗତ ଭାବରେ ଆଗକୁ ନେବାକୁ ପଡିବ । ଏହି ଅନୁଭବ ସହିତ, ମୁଁ ମୋର ଅଭିଭାଷଣ ଶେଷ କରୁଛି । ପୁଣି ଥରେ, ଆପଣ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ପୁଥାଂଡୁର ଅନେକ ଅନେକ ଅନେକ ଅଭିନନ୍ଦନ ଏବଂ ମୁଁ ମଧ୍ୟ ଏହି ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଉତ୍ସବରେ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରିବାର ସୁଯୋଗ ଦେଇଥିବାରୁ ମୁରୁଗାନ୍ ଜୀଙ୍କୁ ଧନ୍ୟବାଦ ଜଣାଉଛି । ଆପଣ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ଅନେକ ଅନେକ ଶୁଭେଚ୍ଛା ।
ଧନ୍ୟବାଦ ।

Prime Minister's Office
English rendering of PM’s address at Tamil New Year celebrations
13 APR 2023 10:55PM by PIB Delhi
Vanakkam!
Wish you all a very Happy Tamil Puthandu! It is the love and affection of my Tamil brothers and sisters that today I have got an opportunity to celebrate Tamil Puthandu with you. Puthandu is a festival of novelty in antiquity! Such an ancient Tamil culture, and this tradition of moving forward with new energy from Puthandu every year, is really amazing! This is what makes Tamil Nadu and the Tamil people so special. Therefore, I have always had a fascination for this tradition as well as emotional attachment with it. When I was in Gujarat, a large number of people of Tamil origin lived in the Maninagar assembly constituency which I represented as an MLA. They were my voters and they would make me MLA as well as Chief Minister. And I always cherish the moments I spent with them. It is my good fortune that the people of Tamil Nadu have reciprocated my love for Tamil Nadu in greater measure.
Friends,
I had spoken about taking pride in our heritage during my address from the ramparts of Red Fort on the completion of 75 years of independence of the country. The more ancient it is, the more time tested it is. Therefore, both Tamil culture and Tamil people are eternal in nature as well as global. From Chennai to California, from Madurai to Melbourne, from Coimbatore to Cape Town, from Salem to Singapore, you will find Tamil people, who have carried with them their culture and traditions. Be it Pongal or Puthandu, they are marked all over the world. Tamil is the world's oldest language. Every Indian is proud of this. Tamil literature is also widely respected. The Tamil film industry has given some of the most iconic works to us.
Friends,
The contribution of people of Tamil Nadu has also been very important in the freedom struggle. After independence, the talent of the people of Tamil Nadu has given new heights to the country even in the reconstruction of the country. Can the talk of modern India be complete without C. Rajagopalachari and his philosophy? We still remember Kamaraj and his efforts related to social welfare. Which youth would not be inspired by Dr. Kalam? The contribution of Tamil people in the fields of medicine, law and academics is incomparable. I have often discussed the contributions of the people of Tamil Nadu in 'Mann Ki Baat' episodes.
Friends,
India is the oldest democracy in the world. It is the Mother of Democracy. There are many historical references and many irrefutable evidences to this fact. One of these important references is also of Tamil Nadu. The place named Uttaramerur in Tamil Nadu is very special. Here, many things about India's democratic values have been written on an inscription from 1100 to 1200 years ago which can be read even today. The inscription found here is like a local constitution for the Gram Sabha at that time. It mentions how the assembly should be run, what should be the qualifications of the members and what should be the process of electing the members. Moreover, it also talks about disqualification of members even in that era. Democracy is described in great detail in that system which existed hundreds of years ago.
Friends,
There is so much in Tamil culture that has shaped India as a nation. For example, we have Venkatesa Perumal Temple at Thiru Mukkoodal near Kanchipuram, 70 kms away from Chennai. This temple built during the Chola Empire is also about 1100 years old. It is written on granite stones of this temple that a 15-bed hospital existed at that time. The inscriptions on the 1100 years old stones mention medical procedures, doctors’ salaries, herbal drugs etc. These inscriptions related to healthcare are a great heritage of Tamil Nadu and India.
Friends,
I remember mentioning the ancient Shiva temple in Tiruvarur district when I went to Tamil Nadu for the inauguration of the Chess Olympiad. This very ancient Chathuranga Vallabhanathar temple is associated with the game of chess. Similarly, there are numerous references to trade from Tamil Nadu to other countries during the Chola Empire.
Brothers and sisters,
It was our responsibility as a nation to take this legacy forward and proudly present it to the world. But you know what happened in the past. Now, you have given me the good fortune to do this service. I remember many people from the country and the world messaged me and expressed their happiness when I quoted from a Tamil text in the Tamil language in the United Nations. I had the opportunity to visit Jaffna in Sri Lanka. I was the first Prime Minister of India to visit Jaffna. The people there were waiting for help for a long time for the welfare of the Tamil community in Sri Lanka. Our government did many things for them, including building houses for the Tamil people. A very interesting event also took place when the housewarming ceremony was taking place there. According to the Tamil tradition, milk is boiled on wood outside the house before the ‘Griha Pravesh’ ceremony. I took part in that ceremony too and I remember the people showered me with so much love when the video of that ceremony was seen by people in Tamil Nadu. On every step, you will find how much I am connected with Tamil Nadu and with the Tamil people. This spirit of continuing to serve the Tamil people gives me new energy.
Friends,
You are all aware of the success of the recently concluded 'Kashi Tamil Sangamam'. We celebrated antiquity, novelty and diversity together in this program. The richness of Tamil literature was also brought to the fore in these events. During the Tamil Sangamam in Kashi, Tamil language books worth thousands of rupees were sold within a short period of time. There was also a tremendous craze for books teaching Tamil language. Friends, Hindi speaking people in Kashi appreciating Tamil books and buying them worth thousands of rupees is the biggest strength of cultural connect of our country.
I believe the life of the people of Kashi is incomplete without Tamil people and I have become a resident of Kashi. And the life of Tamil people is also incomplete without Kashi. This affinity is easily visible when one comes to Kashi from Tamil Nadu. Being the MP of Kashi, it is a matter of even greater pride for me. There is hardly any boatman in Kashi who does not know 50-100 sentences in Tamil. There is so much interaction there. It is also a good fortune for all of us that a Chair has been established in the name of Subramania Bharati ji in Banaras Hindu University. Subramania Bharati ji had spent a lot of time in Kashi and learned a lot from there. This is also the first time that a gentleman from Tamil Nadu has been made the trustee of the Kashi Vishwanath Trust. The Kashi Vishwanath Temple Trust is very old. This shows the love of Kashi towards Tamil people. All these efforts are going to strengthen the spirit of ‘Ek Bharat Shreshtha Bharat’.
Friends,
Tamil literature gives us knowledge of the past as well as inspiration for the future. Tamil Nadu’s literature is more than 2000 years old. For example, the Sangam literature revealed that many types of millets, ‘Shree Anna’, were used in ancient Tamil Nadu. Millet fields are mentioned in the ancient Tamil literature 'Agananuru'. The great Tamil poetess Avvaiyar writes about the delicious 'Varagu Arisi Choru' in a beautiful poem. Even today, if someone asks which food Lord Murugan likes as offering, the answer is ‘Thenum Thinai Maavum’. Today, the entire world is connecting with our thousand years old tradition of millets on the initiative of India. I would like that today one of our New Year resolutions should also be related to millets. It should be our resolution that we will restore millets in our diet and also inspire others to do the same.
Friends,
Performances of Tamil artistes will take place here in some time from now. It is also a symbol of the rich heritage of our art and culture. It is our duty to showcase it to the whole world. We should also focus on expansion of these art forms with time. The more popular they are among today's young generation, the more they will pass it on to the next generation. Therefore, it is our collective responsibility to tell the youth about this art and teach them. And I am happy that today's event is also becoming a great example of this.
Brothers and sisters,
During the ‘Amrit Kaal’ of independence, it is our responsibility to learn about our Tamil heritage and proudly share it with the country and the world. This heritage is a symbol of our unity and the spirit of 'Nation First'. We have to take Tamil culture, literature, language and tradition forward continuously. With this spirit, I end my speech. Once again, many congratulations to all of you on Puthandu. I also thank Murugan ji for giving me the opportunity to participate in this important occasion. Many best wishes to all of you!
Thanks!
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.