প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে তামিল নৱবৰ্ষ উদযাপনত অংশগ্ৰহণ কৰে
"পুথাণ্ডু হৈছে প্ৰাচীন পৰম্পৰাত আধুনিকতাৰ উৎসৱ"
"তামিল সংস্কৃতি আৰু জনসাধাৰণ চিৰন্তন আৰু বিশ্বব্যাপী"
"তামিল হৈছে পৃথিৱীৰ আটাইতকৈ পুৰণি ভাষা। প্ৰতিজন ভাৰতীয়ই ইয়াৰ বাবে গৌৰৱান্বিত"
"তামিল চলচ্চিত্ৰ উদ্যোগে আমাক কিছুমান আটাইতকৈ প্ৰতিষ্ঠিত কাম দিছে"
"তামিল সংস্কৃতিত বহুতো আছে যিয়ে ভাৰতক এখন ৰাষ্ট্ৰ হিচাপে গঢ় দিছে"
"তামিল লোকসকলক নিৰন্তৰ সেৱা কৰাৰ অনুভূতিয়ে মোক নতুন শক্তিৰে ভৰাই তোলে"
"কাশী তামিল সংগমত আমি একেলগে প্ৰাচীনতা, উদ্ভাৱন আৰু বৈচিত্ৰ্য উদযাপন কৰিছিলো"
"মই বিশ্বাস কৰোঁ, তামিল লোকৰ অবিহনে কাশীবাসীৰ জীৱন অসম্পূৰ্ণ, মই কাশীবাসী হৈ পৰিছো, আৰু কাশী অবিহনে তামিল লোকসকলৰ জীৱন অসম্পূৰ্ণ"
"আমাৰ তামিল ঐতিহ্যৰ বিষয়ে জনা, দেশ আৰু বিশ্বক জনোৱাটো আমাৰ দায়িত্ব। এই ঐতিহ্য আমাৰ ঐক্য আৰু 'নেশ্যন ফাৰ্ষ্ট'ৰ আত্মাৰ প্ৰতীক"
13 APR 2023 9:55PM by PIB Guwahati
প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে আজি তেওঁৰ মন্ত্ৰী সহকৰ্মী থিৰু এল মুৰুগানৰ বাসগৃহত তামিল নৱবৰ্ষ উদযাপনত অংশগ্ৰহণ কৰে।
অনুষ্ঠানত ভাষণ প্ৰদান কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে পুথাণ্ডু উদযাপন কৰিবলৈ তেওঁৰ তামিল ভাতৃ আৰু ভগ্নীৰ মাজত উপস্থিত থাকি আনন্দ প্ৰকাশ কৰে। "পুথাণ্ডু প্ৰাচীন পৰম্পৰাত আধুনিকতাৰ উৎসৱ। এনে প্ৰাচীন তামিল সংস্কৃতি আৰু তথাপিও, প্ৰতি বছৰে নতুন শক্তিৰে আগবাঢ়িছে। এয়া সঁচাকৈয়ে লক্ষণীয়", প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয়। তামিল লোক আৰু সংস্কৃতিৰ স্বকীয়তাৰ ওপৰত জোৰ দি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে তামিল সংস্কৃতিৰ প্ৰতি তেওঁৰ আকৰ্ষণ আৰু আৱেগিক আসক্তিৰ কথা স্বীকাৰ কৰে। গুজৰাটত তেওঁৰ পূৰ্বৰ বিধানসভা সমষ্টিত তামিল জনগোষ্ঠীৰ শক্তিশালী উপস্থিতি আৰু মহান প্ৰেমৰ কথা স্মৰণ কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে তেওঁৰ প্ৰতি তামিল জনসাধাৰণৰ প্ৰেমৰ প্ৰতি কৃতজ্ঞতা জ্ঞাপন কৰে।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে লালকিল্লাৰ প্ৰাচীৰৰ পৰা কোৱা পঞ্চ পণৰ কথা স্মৰণ কৰি শ্ৰী মোদীয়ে কয় যে সংস্কৃতি যিমানে পুৰণি হয়, তেনে লোক আৰু সংস্কৃতিৰ সময়-পৰীক্ষা কৰা হয়। "তামিল সংস্কৃতি আৰু জনসাধাৰণ চিৰন্তন আৰু বিশ্বব্যাপী। চেন্নাইৰ পৰা কেলিফৰ্ণিয়ালৈ, মাদুৰাইৰ পৰা মেলবৰ্ণলৈ, কইম্বাটুৰৰ পৰা কেপ টাউনলৈ, চালেমৰ পৰা ছিংগাপুৰলৈ; আপোনালোকে দেখিব যে তামিল লোকসকলে তেওঁলোকৰ সংস্কৃতি আৰু পৰম্পৰা কঢ়িয়াই লৈ গৈছে," তেওঁ কয়। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে "পোংগল হওঁক বা পুথাণ্ডু হওঁক, তেওঁলোকক সমগ্ৰ বিশ্বতে চিহ্নিত কৰা হৈছে। তামিল হৈছে পৃথিৱীৰ আটাইতকৈ পুৰণি ভাষা। প্ৰতিজন ভাৰতীয়ই ইয়াৰ বাবে গৌৰৱান্বিত। তামিল সাহিত্যকো ব্যাপকভাৱে সন্মান কৰা হয়। তামিল চলচ্চিত্ৰ উদ্যোগে আমাক কিছুমান আটাইতকৈ প্ৰতিষ্ঠিত কাম দিছে।"
স্বাধীনতা সংগ্ৰামত তামিল জনসাধাৰণৰ অত্যাধিক অৱদানৰ কথা স্মৰণ কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে স্বাধীনতাৰ পিছত দেশৰ বিকাশত তামিল জনসাধাৰণৰ অৱদানৰ কথাও উল্লেখ কৰে। তেওঁ চি. ৰাজাগোপালাচাৰী, কে কামৰাজ আৰু ড০ কালামৰ দৰে টাইটানসকলক স্মৰণ কৰি কয় যে ঔষধ, আইন আৰু শিক্ষাবিদৰ ক্ষেত্ৰত তামিলসকলৰ অৱদান তুলনাৰ বাহিৰত।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ভাৰত বিশ্বৰ আটাইতকৈ পুৰণি গণতন্ত্ৰ বুলি দোহাৰে আৰু কয় যে তামিলনাডুৰ কিছুমান গুৰুত্বপূৰ্ণ প্ৰমাণকে ধৰি ইয়াৰ বাবে অকাট্য প্ৰমাণ আছে। তেওঁ উথিৰামেৰুৰত এটা ১১-১২ শ বছৰ পুৰণি শিলৰ আদেশৰ বিষয়ে উল্লেখ কৰে যিয়ে প্ৰাচীন কালৰ গণতান্ত্ৰিক নীতি আৰু প্ৰক্ৰিয়াবোৰ বৰ্ণনা কৰে। "তামিল সংস্কৃতিত বহুতো আছে যিয়ে ভাৰতক এখন ৰাষ্ট্ৰ হিচাপে গঢ় দিছে", প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয়। তেওঁ কাঞ্চিপুৰমৰ ভেংকটেশা পেৰুমাল মন্দিৰ আৰু চতুৰংগ ভালভানথাৰ মন্দিৰৰ আশ্চৰ্যজনক আধুনিক প্ৰাসংগিকতা আৰু তেওঁলোকৰ সমৃদ্ধ প্ৰাচীন পৰম্পৰাৰ কথা উল্লেখ কৰে।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে সমৃদ্ধ তামিল সংস্কৃতিৰ সেৱা কৰাৰ সুযোগক গৌৰৱেৰে স্মৰণ কৰে। তেওঁ ৰাষ্ট্ৰসংঘত তামিল ভাষাত উদ্ধৃতি দিয়া আৰু জাফনাত গৃহ প্ৰৱেশ অনুষ্ঠানত উপস্থিত থকাৰ কথা সোঁৱৰণ কৰে। শ্ৰী মোদী হৈছে জাফনা ভ্ৰমণ কৰা প্ৰথম ভাৰতীয় প্ৰধানমন্ত্ৰী আৰু তেওঁৰ ভ্ৰমণৰ সময়ত আৰু পিছত তামিলসকলৰ বাবে বহুতো কল্যাণমূলক প্ৰকল্প হাতত লোৱা হৈছিল। "তামিল জনসাধাৰণক নিৰন্তৰ সেৱা আগবঢ়োৱাৰ এই অনুভূতিয়ে মোক নতুন শক্তিৰে ভৰাই তুলিছে", প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয়।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে শেহতীয়াকাশী তামিল সংগমৰ সফলতাত গভীৰ সন্তুষ্টি ব্যক্ত কৰে। "এই কাৰ্যসূচীত আমি একেলগে প্ৰাচীনতা, উদ্ভাৱন আৰু বৈচিত্ৰ্য উদযাপন কৰিছো", প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয়। সংগমত তামিল শিক্ষাৰ কিতাপসমূহৰ প্ৰতি থকা উন্মাদনাৰ কথা উল্লেখ কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয়, "হিন্দী ভাষী অঞ্চলত, এই ডিজিটেল যুগত, তামিল কিতাপবোৰ সকলোৱে ভাল পায়, ই আমাৰ সাংস্কৃতিক সংযোগৰ প্ৰদৰ্শন কৰে। মই বিশ্বাস কৰোঁ, তামিল লোকৰ অবিহনে কাশীনবাসীৰ জীৱন অসম্পূৰ্ণ, মই কাশীবাসী হৈ পৰিছো, আৰু কাশী অবিহনে তামিল লোকসকলৰ জীৱন অসম্পূৰ্ণ।" শ্ৰী মোদীয়ে সুব্ৰমনিয়া ভাৰতীৰ নামত নতুন আসন আৰু কাশী বিশ্বনাথৰ মন্দিৰ ন্যাসত এজন তামিল ব্যক্তিৰ বাবে স্থান ৰখাৰ কথাও উল্লেখ কৰে।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে তামিল সাহিত্যৰ শক্তিৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰে কিয়নো ই অতীতৰ জ্ঞানৰ লগতে ভৱিষ্যতৰ জ্ঞানৰ উৎস। প্ৰাচীন সংগম সাহিত্যত শ্ৰী অন্ন-বাজৰাৰ কথা উল্লেখ কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয়, "আজি ভাৰতৰ উদ্যোগত সমগ্ৰ বিশ্বই আমাৰ হাজাৰ বছৰ পুৰণি বাজৰাৰ পৰম্পৰাৰ সৈতে সংযোগ স্থাপন কৰিছে।" তেওঁ সমবেত লোকসকলক আকৌ এবাৰ খাদ্য প্লেটত বাজৰাৰ স্থান দিবলৈ আৰু আনকো অনুপ্ৰাণিত কৰিবলৈ এটা সংকল্প ল'বলৈ কয়।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে যুৱসকলৰ মাজত তামিল কলাৰ প্ৰকাৰৰ প্ৰচাৰ আৰু বিশ্বব্যাপী প্ৰদৰ্শনৰ প্ৰয়োজনীয়তাৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰে। "সেইসমূহ আজিৰ যুৱ প্ৰজন্মৰ মাজত যিমানে জনপ্ৰিয়, সিমানেই তেওঁলোকে পৰৱৰ্তী প্ৰজন্মলৈ প্ৰেৰণ কৰিব। সেয়েহে, যুৱসকলক এই কলাৰ বিষয়ে শিক্ষিত কৰাটো আমাৰ সামূহিক দায়িত্ব", তেওঁ কয়। "স্বাধীনতাৰ অমৃত কালত আমাৰ তামিল ঐতিহ্যৰ বিষয়ে জনা, দেশ আৰু বিশ্বক জনোৱাটো আমাৰ দায়িত্ব। এই ঐতিহ্য আমাৰ ঐক্য আৰু 'নেশ্যন ফাৰ্ষ্ট'ৰ আত্মাৰ প্ৰতীক। আমি তামিল সংস্কৃতি, সাহিত্য, ভাষা আৰু তামিল পৰম্পৰাক নিৰন্তৰে আগবঢ়াই নিব লাগিব", প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে এইদৰে ভাষণৰ সামৰণি মাৰে।

Prime Minister's Office
PM participates in Tamil New Year celebrations
“Puthandu is a festival of modernity in ancient tradition”
“Tamil culture and people are eternal as well as global”
“Tamil is the world’s oldest language. Every Indian is proud of this”
“Tamil Film Industry has given some of the most iconic works to us”
“There is a lot in the Tamil culture that has shaped India as a nation”
“Feeling of continuously serving the Tamil people fills me with new energy”
“In Kashi Tamil Sangamam we celebrated antiquity, innovation and diversity simultaneously”
“I believe, the lives of Kashi residents are incomplete without Tamil people, I have become a Kashi Vaasi, and without Kashi, the lives of Tamil people are incomplete”
“It is our responsibility to know about our Tamil heritage, tell it to the country and the world. This heritage is a symbol of our unity and the spirit of 'Nation First'”
13 APR 2023 9:55PM by PIB Delhi
The Prime Minister Shri Narendra Modi today took part in the Tamil New Year celebrations at the residence of his ministerial colleague Thiru L. Murugan.
Speaking on the occasion, the Prime Minister expressed happiness to be present among his Tamil brother and sister to celebrate Puthandu. “Puthandu is a festival of modernity in ancient tradition. Such ancient Tamil culture and yet, every year moving forward with new energy. This indeed is remarkable”, the Prime Minister said. Stressing the uniqueness of Tamil people and culture the Prime Minister professed his attraction and emotional attachment towards the Tamil culture. Recalling strong presence and great love of Tamil population in his erstwhile assembly constituency in Gujarat, the Prime Minister expressed his gratitude for the love of Tamil people for him.
Recalling one of the Panch Pran that the Prime Minister spoke about from the ramparts of Red Fort - Pride in one’s heritage, Shri Modi said that older the culture, the more such people and culture are time-tested. “Tamil culture and people are eternal as well as global. From Chennai to California, from Madurai to Melbourne, from Coimbatore to Cape Town, from Salem to Singapore; you will find Tamil people have carried with them their culture and traditions,” he said. The Prime Minister continued that “be it Pongal or Puthandu, they are marked all over the world. Tamil is the world’s oldest language. Every Indian is proud of this. Tamil literature is also widely respected. The Tamil Film Industry has given some of the most iconic works to us.”
Recalling the sterling contribution of the Tamil people in the freedom struggle, the Prime Minister also underlined the contribution of Tamil people in the growth of the country after independence. He remembered the titans like C. Rajagopalachari, K Kamaraj and Dr Kalam and said that in the fields of medicine, law and academics, the contribution of Tamilians is beyond comparison.
The Prime Minister reiterated that India is the oldest democracy of the world and said that there are incontrovertible proofs for that including some important ones from Tamil Nadu. He talked about an 11-12 hundred year old rock edict at Uthiramerur that describes the democratic ethos and procedures from ancient times. “There is a lot in the Tamil culture that has shaped India as a nation”, the Prime MInister said. He also mentioned Venkatesa Perumal temple in Kanchipuram and Chathuranga Vallabhanathar Temple for their astonishing modern relevance and their rich ancient tradition.
The Prime Minister recalled with pride the opportunity to serve the rich Tamil Culture. He remembered quoting in Tamil at the United Nations and attending the Grih Pravesh Ceremony at Jaffna. Shri Modi is the first Indian Prime Minister to visit Jaffna and many welfare projects were undertaken for Tamils there during and after his visit. “This feeling of continuously serving the Tamil people fills me with new energy”, the Prime Minister said.
The Prime Minister expressed deep satisfaction of the success of the recent Kashi Tamil Sangamam. “In this program, we have celebrated antiquity, innovation and diversity simultaneously”, said the Prime Minister. Referring to the craze for the books of Tamil learning at the sangamam the Prime MInister said “In the Hindi speaking region, in this digital age, Tamil books are loved like this, it shows our cultural connect. I believe, the lives of Kashi residents are incomplete without Tamil people, I have become a Kashi Vaasi, and without Kashi, the lives of Tamil people are incomplete.” Shri Modi also mentioned the new Chair in the name of Subramania Bharati and place for a Tamil person in the temple trust of Kashi Vishwanath.
The Prime Minister underlined the strength of Tamil Literature as it is a source of future knowledge along with the past wisdom. Referring to the mention of Shree Anna- millets in ancient Sangam Literature, the Prime Minister said “today, on the initiative of India, the whole world is connecting with our thousand years old tradition of millets.” He asked the gathering to take a resolution to give place to millets in the food plate once again and inspire others too.
The Prime Minister stressed the need to promote Tamil art forms among the youth and showcase them globally. “The more popular they are among today's young generation, the more they will pass them on to the next generation. Therefore, it is our collective responsibility to educate the youth about this art”, he said. “In the Amrit Kaal of independence, it is our responsibility to know about our Tamil heritage, tell it to the country and the world. This heritage is a symbol of our unity and the spirit of 'Nation First'. We have to continuously advance Tamil Culture, Literature, Language and Tamil Tradition”, the Prime Minister concluded.