প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
প্রধান মন্ত্রী তামিলগী অনৌবা চহি হৌবগী থৌরম শরুক য়াখ্রে
“পুথান্দু মমাঙঙৈগী চৎনবীদা পাংথোকপা হৌজিক মতমগী কুহ্মৈ অমনি”
“তামিলগী নাৎ অমসুং মীয়াম মপান নাইদে অমসুং মালেম শীনবা থুংই”
“তামিল মালেমদা খ্বাইদগী লীরবা লোন্নি। মসিগীদমক ভারতমচা খুদিংমক্না চাউথোকচৈ”।
“তামিল ফিল্ম ইন্দস্ত্রিনা ঐখোয়দা খ্বাইদগী ফজবা ফিল্মশিং য়েংহল্লে”
“ভারত অসি জাতি অমা ওইনা শেমগৎখিবা তামিলগী নাৎ অমসুং চৎনবী কয়া লৈরি”
“তামিল মীয়াম লেপ্তনা সেবা তৌনবগী ৱাখল্লোন অসিনা ঐহাক অনৌবা থৌনানা থনহল্লে”
“কাসি তামিল শঙ্গমমদা ঐখোয়না অরিবা মতম, অনৌবা অমসুং খেন্নবশিং মতম অমতদা হরাও-তয়াম্বা ফোঙদোক্লি”
“তামিল মীয়াম য়াওদনা কাসিগী মীয়ামগী পুন্সি মপুংফাদে হায়না ঐনা থাজৈ, ঐ কাসিগী মীওই অমা ওইরে, অমসুং কাসি য়াওদনা তামিল মীয়ামগী পুন্সি মপুংফাদে”
“ঐখোয়গী তামিলগী নাৎ অমসুং চৎনবী খঙবা হায়বসি ঐখোয়গী থৌদাংনি, মসি লৈবাক অসিদা অমসুং মালেমদা হায়গদবনি। মসিগী নাৎ অমসুং চৎনবীগী পুক্কৈ অসি ঐখোয়গী অপুনবা শক্তম অমসুং ‘লৈবাক্কী থবক্না হান্না’ হায়রিবা ৱাখল্লোন অসিগী খুদম অমনি”
13 APR 2023 9:55PM by PIB Imphal
ঙসি প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা মহাক্কী মন্ত্রীমন্দলদা য়াওরিবা মিনিস্তর এল.মুরুগানগী য়ুমদা পাংথোকপা তামিলগী অনৌবা চহি হৌবগী থৌরম শরুক য়াখ্রে।
পুথান্দু শরুক য়ানবা তিনখিবা তামিল ইচিন-ইনাওশিং অমসুং ইচল-ইচেশিংদা হরাওবা ফোঙদোক্লদুনা প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা হায়খি পুথান্দু মমাঙঙৈগী চৎনবীদা পাংথোকপা হৌজিক মতমগী কুহ্মৈ অমনি। অসিগুম্বা অরিবা তামিল কলচর অসি চহি খুদিংগী অনৌবা থৌনাগা লোয়ন্না পাংথোক্লি। মসি তশেংনা শিংথানিঙাইনি। তামিলগী চৎনবীদা মহাক্কী নুংশিজবা অমসুং পামজবা লৈরি। মতম অমদা গুজরাত্তা মহাক্কী এশেমব্লি কেন্দ্রদা মশিং য়াম্লবা তামিল মীয়াম লৈবা অদু নিংশিংলি। মহাক নুংশিবীবগীদমক মহাক্না তামিল মীয়াম তৌবীমল খঙবা উৎচরি।
প্রধান মন্ত্রীনা লাল কিলাদগী ৱা ঙাংবদা ফোঙদোকখিবা পঞ্চ প্রানগী মনুংদা অমা ওইরিবা কনাগুম্বা অমগী হেরিতেচগীদমক চাউথোকপা হায়বা ৱাফম অদু নৌহৌন্না পল্লদুনা, শ্রী মোদীনা হায়খি নাৎ অদুনা হেন্না লীরিবমখৈ, মীয়াম অমসুং নাৎ অদু হেন্না মতিক চারবনি। তামিলগী নাৎ অমসুং মীয়াম মপান নাইদে অমসুং মালেম শীনবা থুংই। চেন্নাইদগী হৌরগা কালিফোর্নিয়া ফাওবা, মদুরাইদগী মেলবোর্ন ফাওবা, কোয়েম্বতুরদগী কেপ তাউন ফাওবা, সালেমদগী শিঙ্গাপুর ফাওবা, অদোম্না মখোয়গী নাৎ অমসুং চৎনবীশিংগা লোয়ন্না তামিল মীয়াম উবা ফংগনি। পোঙ্গাল নত্ত্রগা পুথান্দু ওইগেরা, মখোয় মালেম শীনবা থুংনা পাংথোক্লি। তামিল মালেমদা খ্বাইদগী লীরবা লোন্নি। মসিগীদমক ভারতমচা খুদিংমক্না চাউথোকচৈ।তামিল খোরিলোন অসিসু পাক-শান্না ইকায়খুম্নৈ। তামিল ফিল্ম ইন্দস্ত্রিনা ঐখোয়দা খ্বাইদগী ফজবা ফিল্মশিং য়েংহল্লে।
নিংতম ইহৌদা তামিল মীয়াম্না লৌখিবা থৌদাং নিংশিংলদুনা প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি নিংতম্বা ফংলবা মতুংদা লৈবাক অসি চাউখৎনবা তামিল মীয়াম্না অচৌবা থৌদাং লৌখি। রাজ্য অসিদা সি. রাজাগোপালাচারি, কে কমারাজ অমসুং দোক্তর কলামগুম্বা শক্নাইরবা কয়া লৈখি অমসুং মেদিসিন, লো অমসুং লাইরিক-লাইশুগী লমদা তামিল মীয়াম্না লৌখিবা থৌদাং লাম্বা তৌনবা ঙম্লোই।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি ভারত মালেমদা খ্বাইদগী লীরবা গনতন্ত্র চৎপা লৈবাক্নি অমসুং তামিল নাদুগী মরুওইবা মীওই খরগী থবকশিং অদু লেংবা য়াদ্রবা খুদমশিং ওইরি। উথিরামেয়ুরদা লৈবা চহি লিশিং অমা হেল্লবা অরিবা নুঙদা হকপা ৱারোলশিংদা অরিবা মতমগী গনতন্ত্রগী কাংলোনশিং অমসুং চৎনবীশিং ফোঙদোক্লি। ভারত অসি জাতি অমা ওইনা শেমগৎখিবা তামিলগী নাৎ অমসুং চৎনবী কয়া লৈরি।
য়ুনাইতেদ নেসন্সতা তামিল লোন্দা ৱা ঙাংখিবা অমসুং জাফনাদা গৃহ প্রভেস থৌরম শরুক য়াখিবা অদু প্রধান মন্ত্রীনা নিংশিংখি। শ্রী মোদী জাফনাদা চৎখিবা ভারতকী অহানবা প্রধান মন্ত্রীনি অমসুং মহাক্কী খোঙচৎ মনুংদা তামিলশিংগী য়াইফ-থৌরাংগী প্রোজেক কয়া পায়খৎলমখি। “তামিল মীয়াম লেপ্তনা সেবা তৌনবগী ৱাখল্লোন অসিনা ঐহাক অনৌবা থৌনানা থনহল্লে”, হায়না প্রধান মন্ত্রীনা ফোঙদোকখি।
হন্দক কাসি তামিল শঙ্গমম মাইপাক্না পাংথোকখিবা অদুদা অপেনবা ফোঙদোক্লদুনা প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি, থৌরম অদুদা ঐখোয়না অরিবা মতম, অনৌবা অমসুং খেন্নবশিং মতম অমতদা হরাও-তয়াম্বা ফোঙদোক্লি। হিন্দী ঙাংবা মফম অমদা, দিজিতেলগী যুগ অসিদা, তামিল লাইরিকশিং পাম্নরি, মসিনা ঐখোয়গী নাৎকী ওইনা লৈনবা মরীশিং উৎথোক্লি। তামিল মীয়াম য়াওদনা কাসিগী মীয়ামগী পুন্সি মপুংফাদে হায়না ঐনা থাজৈ, ঐ কাসিগী মীওই অমা ওইরে, অমসুং কাসি য়াওদনা তামিল মীয়ামগী পুন্সি মপুংফাদে। সুব্রামনিয়া ভারতকী মিংদা অনৌবা চিয়ার অমা লিংখৎলে অমসুং কাসি বিশ্বনাথ তেম্পল ত্রস্ততা তামিল মীওই অমগী মফম খাক্লে।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি তামিল খোরিলোনগী কান্নবা অসি তুংলমচৎকী লৌশিংগী হৌরকফম অমনি। অরিবা শঙ্গম খোরিলোন্দা শ্রী অন্ন-মিল্লেতশিংগী মতাংদা পনবা অদুগী মতাংদা প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি, ঙসিদি, ভারতকী থৌশিলদগী, ঐখোয়গী চহি লিশিং কয়া শুরবা মিল্লেতশিংগী চৎনবী অসিগা মালেম পুম্বগা শম্নহল্লে। পুখমদা মিল্লেতশিংকী মফম অমা পীনবা অমসুং অতোপ্পশিংশু চানবা পুক্নিং থৌগৎবা ৱারেপ অমা লৌনবা মহাক্না থৌরম অদুদা তিনখিবা মীয়ামদা তকশিনখি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি নহারোলশিংগী মরক্তা তামিল আর্ত ফোর্মশিং য়োকখৎপা দরকার ওই অমসুং মখোয় মালেম শীনবা থুংনা উৎকদবনি। ঙসিগী মীরোলশিংদা মখোয় হেন্না পাম্নহল্লবদি, মখোয় তুংগী মীরোলশিংদা হেন্না খঙহনগনি। মরম অদুনা, মসিগী কলা অসি নহারোলশিংদা হৈহনবা হায়বসি ঐখোয়গী অপুনবা থৌদাংনি। নিংতম্বগী অমৃত কালদা, ঐখোয়গী তামিল নাৎ অমসুং চৎনবীশিং খঙবা অমসুং মসিগী মরমদা লৈবাক অসিদা অমসুং মালেমদা খঙহনবা হায়বসি ঐখোয়গী থৌদাংনি। মসিগী নাৎ অমসুং চৎনবীগী পুক্কৈ অসি ঐখোয়গী অপুনবা শক্তম অমসুং ‘লৈবাক্কী থবক্না হান্না’ হায়রিবা ৱাখল্লোন অসিগী খুদম অমনি। ঐখোয়না লেপ্তনা তামিল কলচর, খোরিলোন, লোন অমসুং তামিল চৎনবী মখা তানা চাউখৎহনগদবনি।

Prime Minister's Office
PM participates in Tamil New Year celebrations
“Puthandu is a festival of modernity in ancient tradition”
“Tamil culture and people are eternal as well as global”
“Tamil is the world’s oldest language. Every Indian is proud of this”
“Tamil Film Industry has given some of the most iconic works to us”
“There is a lot in the Tamil culture that has shaped India as a nation”
“Feeling of continuously serving the Tamil people fills me with new energy”
“In Kashi Tamil Sangamam we celebrated antiquity, innovation and diversity simultaneously”
“I believe, the lives of Kashi residents are incomplete without Tamil people, I have become a Kashi Vaasi, and without Kashi, the lives of Tamil people are incomplete”
“It is our responsibility to know about our Tamil heritage, tell it to the country and the world. This heritage is a symbol of our unity and the spirit of 'Nation First'”
13 APR 2023 9:55PM by PIB Delhi
The Prime Minister Shri Narendra Modi today took part in the Tamil New Year celebrations at the residence of his ministerial colleague Thiru L. Murugan.
Speaking on the occasion, the Prime Minister expressed happiness to be present among his Tamil brother and sister to celebrate Puthandu. “Puthandu is a festival of modernity in ancient tradition. Such ancient Tamil culture and yet, every year moving forward with new energy. This indeed is remarkable”, the Prime Minister said. Stressing the uniqueness of Tamil people and culture the Prime Minister professed his attraction and emotional attachment towards the Tamil culture. Recalling strong presence and great love of Tamil population in his erstwhile assembly constituency in Gujarat, the Prime Minister expressed his gratitude for the love of Tamil people for him.
Recalling one of the Panch Pran that the Prime Minister spoke about from the ramparts of Red Fort - Pride in one’s heritage, Shri Modi said that older the culture, the more such people and culture are time-tested. “Tamil culture and people are eternal as well as global. From Chennai to California, from Madurai to Melbourne, from Coimbatore to Cape Town, from Salem to Singapore; you will find Tamil people have carried with them their culture and traditions,” he said. The Prime Minister continued that “be it Pongal or Puthandu, they are marked all over the world. Tamil is the world’s oldest language. Every Indian is proud of this. Tamil literature is also widely respected. The Tamil Film Industry has given some of the most iconic works to us.”
Recalling the sterling contribution of the Tamil people in the freedom struggle, the Prime Minister also underlined the contribution of Tamil people in the growth of the country after independence. He remembered the titans like C. Rajagopalachari, K Kamaraj and Dr Kalam and said that in the fields of medicine, law and academics, the contribution of Tamilians is beyond comparison.
The Prime Minister reiterated that India is the oldest democracy of the world and said that there are incontrovertible proofs for that including some important ones from Tamil Nadu. He talked about an 11-12 hundred year old rock edict at Uthiramerur that describes the democratic ethos and procedures from ancient times. “There is a lot in the Tamil culture that has shaped India as a nation”, the Prime MInister said. He also mentioned Venkatesa Perumal temple in Kanchipuram and Chathuranga Vallabhanathar Temple for their astonishing modern relevance and their rich ancient tradition.
The Prime Minister recalled with pride the opportunity to serve the rich Tamil Culture. He remembered quoting in Tamil at the United Nations and attending the Grih Pravesh Ceremony at Jaffna. Shri Modi is the first Indian Prime Minister to visit Jaffna and many welfare projects were undertaken for Tamils there during and after his visit. “This feeling of continuously serving the Tamil people fills me with new energy”, the Prime Minister said.
The Prime Minister expressed deep satisfaction of the success of the recent Kashi Tamil Sangamam. “In this program, we have celebrated antiquity, innovation and diversity simultaneously”, said the Prime Minister. Referring to the craze for the books of Tamil learning at the sangamam the Prime MInister said “In the Hindi speaking region, in this digital age, Tamil books are loved like this, it shows our cultural connect. I believe, the lives of Kashi residents are incomplete without Tamil people, I have become a Kashi Vaasi, and without Kashi, the lives of Tamil people are incomplete.” Shri Modi also mentioned the new Chair in the name of Subramania Bharati and place for a Tamil person in the temple trust of Kashi Vishwanath.
The Prime Minister underlined the strength of Tamil Literature as it is a source of future knowledge along with the past wisdom. Referring to the mention of Shree Anna- millets in ancient Sangam Literature, the Prime Minister said “today, on the initiative of India, the whole world is connecting with our thousand years old tradition of millets.” He asked the gathering to take a resolution to give place to millets in the food plate once again and inspire others too.
The Prime Minister stressed the need to promote Tamil art forms among the youth and showcase them globally. “The more popular they are among today's young generation, the more they will pass them on to the next generation. Therefore, it is our collective responsibility to educate the youth about this art”, he said. “In the Amrit Kaal of independence, it is our responsibility to know about our Tamil heritage, tell it to the country and the world. This heritage is a symbol of our unity and the spirit of 'Nation First'. We have to continuously advance Tamil Culture, Literature, Language and Tamil Tradition”, the Prime Minister concluded.