ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ତାମିଲ ନୂତନ ବର୍ଷ ଉତ୍ସବରେ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରିଛନ୍ତି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
“ପୁଥାଂଡୁ ହେଉଛି ପ୍ରାଚୀନ ପରମ୍ପରାରେ ଆଧୁନିକତାର ଏକ ପର୍ବ”
“ତାମିଲ ସଂସ୍କୃତି ଏବଂ ଲୋକମାନେ ଶାଶ୍ୱତ ହେବା ସହିତ ବିଶ୍ୱବ୍ୟାପୀ”
“ତାମିଲ ହେଉଛି ବିଶ୍ୱର ସର୍ବ ପୁରାତନ ଭାଷା । ପ୍ରତ୍ୟେକ ଭାରତୀୟ ଏଥିପାଇଁ ଗର୍ବିତ”
“ତାମିଲ ଫିଲ୍ମ ଉଦ୍ୟୋଗ ଆମକୁ କିଛି ପ୍ରତିଷ୍ଠିତ କାର୍ଯ୍ୟ ଦେଇଛି”
“ତାମିଲ ସଂସ୍କୃତିରେ ବହୁତ କିଛି ଅଛି ଯାହା ଭାରତକୁ ଏକ ରାଷ୍ଟ୍ର ଭାବରେ ପରିଣତ କରିଛି”
“ତାମିଲ ଲୋକଙ୍କ କ୍ରମାଗତ ଭାବରେ ସେବା କରିବାର ଅନୁଭବ ମୋତେ ନୂତନ ଶକ୍ତି ପ୍ରଦାନ କରିଛି”
“କାଶୀ ତାମିଲ ସଙ୍ଗମମରେ ଆମେ ପ୍ରାଚୀନତା, ନବସୃଜନ ଏବଂ ବିବିଧତାକୁ ଏକାସାଙ୍ଗରେ ପାଳନ କରିଥିଲୁ”
“ମୁଁ ବିଶ୍ୱାସ କରେ ତାମିଲ ଲୋକଙ୍କ ବିନା କାଶୀ ବାସିନ୍ଦାଙ୍କ ଜୀବନ ଅସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ, ମୁଁ କାଶୀ ବାସୀରେ ପରିଣତ ହୋଇଛି ଏବଂ କାଶୀ ବିନା ତାମିଲ ଲୋକଙ୍କ ଜୀବନ ଅସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ଅଟେ”
“ଆମର ତାମିଲ ଐତିହ୍ୟ ବିଷୟରେ ଜାଣିବା, ଏହାକୁ ଦେଶ ତଥା ବିଶ୍ୱକୁ କହିବା ଆମର ଦାୟିତ୍ୱ ଅଟେ । ଏହି ଐତିହ୍ୟ ଆମର ଏକତାର ପ୍ରତୀକ ଏବଂ ‘ଦେଶ ପ୍ରଥମ' ର ଆବେଗ”
13 APR 2023 9:55PM by PIB Bhubaneswar
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ଆଜି ତାଙ୍କ ସହକର୍ମୀ ମନ୍ତ୍ରୀ ଥିରୁ ଏଲ ମୁରୁଗାନଙ୍କ ବାସଭବନରେ ତାମିଲ ନୂତନ ବର୍ଷ ଉତ୍ସବରେ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରିଥିଲେ ।
ଏହି ଅବସରରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ପୁଥାଂଡୁ ପାଳନ କରିବା ପାଇଁ ତାମିଲ ଭାଇ ଓ ଭଉଣୀଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ଉପସ୍ଥିତ ରହି ଖୁସି ବ୍ୟକ୍ତ କରିଥିଲେ । ପୁଥାଂଡୁ ପ୍ରାଚୀନ ପରମ୍ପରାରେ ଆଧୁନିକତାର ପର୍ବ । ଏହିପରି ପ୍ରାଚୀନ ତାମିଲ ସଂସ୍କୃତି ପ୍ରତିବର୍ଷ ନୂତନ ଶକ୍ତି ସହିତ ଆଗକୁ ବଢୁଛି । ଏହା ବାସ୍ତବରେ ଉଲ୍ଲେଖନୀୟ ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି । ତାମିଲ ଲୋକ ଏବଂ ସଂସ୍କୃତିର ସ୍ୱତନ୍ତ୍ରତା ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦେଇ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ତାମିଲ ସଂସ୍କୃତି ପ୍ରତି ତାଙ୍କର ଆକର୍ଷଣ ଏବଂ ଭାବପ୍ରବଣତା ବୋଲି କହିଥିଲେ । ଗୁଜରାଟରେ ତାଙ୍କର ବିଧାନସଭା ର୍ନିବାଚନମଣ୍ଡଳୀରେ ତାମିଲ ଜନସଂଖ୍ୟାର ବଡ ଉପସ୍ଥିତି ଏବଂ ମହାନ ଭଲପାଇବାକୁ ମନେ ପକାଇ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ତାମିଲ ଲୋକଙ୍କ ପ୍ରତି ଥିବା ପ୍ରେମ ପାଇଁ କୃତଜ୍ଞତାକୁ ପ୍ରକାଶ କରିଛନ୍ତି ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଲାଲ କିଲ୍ଲାର ପ୍ରାଚୀରରୁ କହିଥିବା ପଞ୍ଚ ପ୍ରାଣକୁ ମନେ ପକାଇଥିଲେ - ନିଜର ଐତିହ୍ୟକୁ ନେଇ ଗର୍ବ କର, ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ସଂସ୍କୃତି ଯେତେ ପୁରୁଣା, ସେତେ ଲୋକ ଏବଂ ସଂସ୍କୃତି ସମୟ ପରୀକ୍ଷିତ ହୁଏ । ତାମିଲ ସଂସ୍କୃତି ଏବଂ ଲୋକମାନେ ଶାଶ୍ୱତ ଏବଂ ବିଶ୍ୱବ୍ୟାପୀ । ଚେନ୍ନାଇରୁ କାଲିଫର୍ଣ୍ଣିଆ, ମଦୁରାଇରୁ ମେଲବୋର୍ଣ୍ଣ, କୋଏମ୍ବାଟୁରରୁ କେପଟାଉନ୍‌, ସାଲେମରୁ ସିଙ୍ଗାପୁର ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ; ତୁମେ ପାଇବ ତାମିଲ ଲୋକମାନେ ନିଜ ସହିତ ସେମାନଙ୍କ ସଂସ୍କୃତି ଏବଂ ପରମ୍ପରାକୁ ନେଇଛନ୍ତି ବୋଲି ସେ କହିଛନ୍ତି । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ବକ୍ତବ୍ୟ ଜାରି ରଖି କହିଛନ୍ତି ଯେ ପୋଙ୍ଗଲ ହେଉ କିମ୍ବା ପୁଥାଂଡୁ ହେଉ, ସେମାନେ ସମଗ୍ର ବିଶ୍ୱରେ ପରିଚିତ କରିଛନ୍ତି । ତାମିଲ ହେଉଛି ବିଶ୍ୱର ସର୍ବ ପୁରାତନ ଭାଷା । ପ୍ରତ୍ୟେକ ଭାରତୀୟ ଏଥିପାଇଁ ଗର୍ବିତ । ତାମିଲ ସାହିତ୍ୟକୁ ମଧ୍ୟ ବହୁ ସମ୍ମାନିତ କରାଯାଏ । ତାମିଲ ଫିଲ୍ମ ଉଦ୍ୟୋଗ ଆମକୁ ଅନେକ ପ୍ରତିଷ୍ଠିତ କାର୍ଯ୍ୟ ଦେଇଛି ।
ସ୍ୱାଧୀନତା ସଂଗ୍ରାମରେ ତାମିଲ ଲୋକଙ୍କ ଅବଦାନକୁ ସ୍ମରଣ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସ୍ୱାଧୀନତା ପରେ ଦେଶର ଅଭିବୃଦ୍ଧିରେ ତାମିଲ ଲୋକଙ୍କ ଅବଦାନ ଉପରେ ମଧ୍ୟ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ । ସେ ସି ରାଜଗୋପାଳଚାରୀ, କେ କାମରାଜ ଏବଂ ଡକ୍ଟର କଲାମଙ୍କ ପରି ପ୍ରତିଷ୍ଠିତ ବ୍ୟକ୍ତିମାନଙ୍କୁ ମନେ ପକାଇ କହିଥିଲେ ଯେ ଚିକିତ୍ସା, ଆଇନ ଏବଂ ଶିକ୍ଷା କ୍ଷେତ୍ରରେ ତାମିଲୀୟମାନଙ୍କ ଅବଦାନ ତୁଳନାତ୍ମକ ନୁହେଁ ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଦୋହରାଇଛନ୍ତି ଯେ ଭାରତ ହେଉଛି ବିଶ୍ୱର ସର୍ବ ପୁରାତନ ଗଣତନ୍ତ୍ର ଏବଂ ତାମିଲନାଡୁର କିଛି ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ସ୍ଥାନରେ ଏହାର ଅବିସ୍ମରଣୀୟ ପ୍ରମାଣ ଅଛି । ସେ ଉଥିରାମେରୁରରେ ଏକ ୧୧ ରୁ ୧୨ ଶହ ବର୍ଷ ପୁରୁଣା ଶିଳାଲେଖ ବିଷୟରେ କହିଥିଲେ ଯାହା ପ୍ରାଚୀନ କାଳରୁ ଗଣତାନ୍ତ୍ରିକ ନୈତିକତା ଏବଂ ବ୍ୟବସ୍ଥାକୁ ବର୍ଣ୍ଣନା କରିଥିଲା । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ, ତାମିଲ ସଂସ୍କୃତିରେ ଅନେକ କିଛି ଅଛି ଯାହା ଭାରତକୁ ଏକ ରାଷ୍ଟ୍ର ଭାବରେ ପରିଣତ କରିଛି । ସେମାନଙ୍କ ଚମତ୍କାର ଆଧୁନିକ ପ୍ରାସଙ୍ଗିକତା ଏବଂ ସେମାନଙ୍କର ସମୃଦ୍ଧ ପ୍ରାଚୀନ ପରମ୍ପରା ପାଇଁ ସେ କାଞ୍ଚିପୁରମରେ ଥିବା ଭେଙ୍କଟେସା ପେରୁମାଲ ମନ୍ଦିର ଏବଂ ଚତୁରଙ୍ଗ ଭାଲାଭାନାଥାର ମନ୍ଦିର ବିଷୟରେ ମଧ୍ୟ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଛନ୍ତି ।
ସମୃଦ୍ଧ ତାମିଲ ସଂସ୍କୃତିର ସେବା କରିବାର ସୁଯୋଗକୁ ଗର୍ବର ସହିତ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମନେ ପକାଇଥିଲେ । ମିଳିତ ଜାତିସଂଘରେ ତାମିଲ ଭାଷାକୁ ଉଦ୍ଧୃତ କରିବା ଏବଂ ଜାଫନାରେ ଗୃହ ପ୍ରବେଶ ସମାରୋହରେ ଯୋଗଦେବା ତାଙ୍କର ମନେ ପଡିଥିଲା । ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ହେଉଛନ୍ତି ପ୍ରଥମ ଭାରତୀୟ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଯିଏକି ଜାଫନା ପରିଦର୍ଶନ କରିଛନ୍ତି ଏବଂ ତାଙ୍କ ଗସ୍ତ ସମୟରେ ଏବଂ ପରେ ସେଠାରେ ଅନେକ କଲ୍ୟାଣମୂଳକ ପ୍ରକଳ୍ପ କରାଯାଇଥିଲା । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି, ତାମିଲବାସୀଙ୍କୁ ନିରନ୍ତର ସେବା କରିବାର ଏହି ଅନୁଭବ ମୋତେ ନୂତନ ଶକ୍ତିରେ ପରିପୂର୍ଣ୍ଣ କରିଥାଏ ।
ନିକଟରେ ଅନୁଷ୍ଠିତ କାଶୀ ତାମିଲ ସଙ୍ଗମମର ସଫଳତା ପାଇଁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଗଭୀର ସନ୍ତୋଷ ବ୍ୟକ୍ତ କରିଛନ୍ତି । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ଆମେ ପ୍ରାଚୀନତା, ନବସୃଜନ ଏବଂ ବିବିଧତାକୁ ଏକାସାଙ୍ଗରେ ପାଳନ କରିଛୁ । ସାଙ୍ଗମମରେ ତାମିଲ ଶିକ୍ଷାର ପୁସ୍ତକଗୁଡ଼ିକ ପାଇଁ ଥିବା ଆଗ୍ରହ ବିଷୟରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ହିନ୍ଦୀ ଭାଷାଭାଷୀ ଅଞ୍ଚଳରେ, ଏହି ଡିଜିଟାଲ ଯୁଗରେ ତାମିଲ ପୁସ୍ତକଗୁଡ଼ିକ ଏହିପରି ଭଲ ପାଇବା, ଏହା ଆମର ସାଂସ୍କୃତିକ ସଂଯୋଗକୁ ଦର୍ଶାଏ । ମୋର ବିଶ୍ୱାସ, ତାମିଲ ଲୋକଙ୍କ ବିନା କାଶୀ ବାସିନ୍ଦାଙ୍କ ଜୀବନ ଅସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ, ମୁଁ କାଶୀ ବାସୀ ହୋଇଗଲି ଏବଂ କାଶୀ ବିନା ତାମିଲ ଲୋକଙ୍କ ଜୀବନ ଅସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ଅଟେ । ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ସୁବ୍ରମଣ୍ୟମ ଭାରତୀଙ୍କ ନାମରେ ନୂତନ ଚେୟାର ଏବଂ କାଶୀ ବିଶ୍ୱନାଥଙ୍କ ମନ୍ଦିର ଟ୍ରଷ୍ଟରେ ଜଣେ ତାମିଲ ବ୍ୟକ୍ତି ସ୍ଥାନ ପାଇବା ବିଷୟରେ ମଧ୍ୟ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଛନ୍ତି ।
ଅତୀତର ଜ୍ଞାନ ସହିତ ଭବିଷ୍ୟତ ଜ୍ଞାନର ଉତ୍ସ ହୋଇଥିବାରୁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ତାମିଲ ସାହିତ୍ୟର ଶକ୍ତି ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରିଛନ୍ତି । ପ୍ରାଚୀନ ସଙ୍ଗମ ସାହିତ୍ୟରେ ଶ୍ରୀ ଅନ୍ନ-ମିଲେଟ ବିଷୟରେ ଉଲ୍ଲେଖ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଆଜି ଭାରତର ଉଦ୍ୟମରେ ସମଗ୍ର ବିଶ୍ୱ ଆମର ସହସ୍ର ବର୍ଷର ମିଲେଟ ପରମ୍ପରା ସହିତ ଯୋଡି ହୋଇ ଯାଇଛି । ଖାଦ୍ୟ ଥାଳିରେ ମିଲେଟକୁ ସ୍ଥାନ ଦେବା ଏବଂ ଅନ୍ୟମାନଙ୍କୁ ମଧ୍ୟ ପ୍ରେରଣା ଦେବା ପାଇଁ ସଙ୍କଳ୍ପ ନେବାକୁ ସେ ଏହି ସମାବେଶକୁ କହିଥିଲେ ।
ଯୁବପୀଢିଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ତାମିଲ କଳାର ଧାରାକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ଏବଂ ସର୍ବଭାରତୀୟ ସ୍ତରରେ ପ୍ରଦର୍ଶନ କରିବା ଉପରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଛନ୍ତି । ଆଜିର ଯୁବ ପୀଢି ମଧ୍ୟରେ ସେମାନେ ଯେତେ ଲୋକପ୍ରିୟ, ସେମାନେ ପରବର୍ତ୍ତୀ ପୀଢିକୁ ସେତେ ଅଧିକ ଦେବେ । ତେଣୁ ଯୁବକମାନଙ୍କୁ ଏହି କଳା ବିଷୟରେ ଶିକ୍ଷା ଦେବା ଆମର ସାମୂହିକ ଦାୟିତ୍ୱ ବୋଲି ସେ କହିଛନ୍ତି । ସ୍ୱାଧୀନତାର ଅମୃତ କାଳରେ ଆମର ତାମିଲ ଐତିହ୍ୟ ବିଷୟରେ ଜାଣିବା, ଏହାକୁ ଦେଶ ତଥା ବିଶ୍ୱକୁ ଜଣାଇବା ଆମର ଦାୟିତ୍ୱ ଅଟେ । ଏହି ଐତିହ୍ୟ ଆମର ଏକତାର ପ୍ରତୀକ ଏବଂ “ଦେଶ ପ୍ରଥମ” ର ଆବେଗ । ଆମକୁ ନିରନ୍ତର ତାମିଲ ସଂସ୍କୃତି, ସାହିତ୍ୟ, ଭାଷା ଏବଂ ତାମିଲ ପରମ୍ପରାକୁ ଆଗକୁ ବଢାଇବାକୁ ପଡିବ ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିବା ସହିତ ତାଙ୍କର ବକ୍ତବ୍ୟ ଶେଷ କରିଛନ୍ତି ।

Prime Minister's Office
PM participates in Tamil New Year celebrations
“Puthandu is a festival of modernity in ancient tradition”
“Tamil culture and people are eternal as well as global”
“Tamil is the world’s oldest language. Every Indian is proud of this”
“Tamil Film Industry has given some of the most iconic works to us”
“There is a lot in the Tamil culture that has shaped India as a nation”
“Feeling of continuously serving the Tamil people fills me with new energy”
“In Kashi Tamil Sangamam we celebrated antiquity, innovation and diversity simultaneously”
“I believe, the lives of Kashi residents are incomplete without Tamil people, I have become a Kashi Vaasi, and without Kashi, the lives of Tamil people are incomplete”
“It is our responsibility to know about our Tamil heritage, tell it to the country and the world. This heritage is a symbol of our unity and the spirit of 'Nation First'”
13 APR 2023 9:55PM by PIB Delhi
The Prime Minister Shri Narendra Modi today took part in the Tamil New Year celebrations at the residence of his ministerial colleague Thiru L. Murugan.
Speaking on the occasion, the Prime Minister expressed happiness to be present among his Tamil brother and sister to celebrate Puthandu. “Puthandu is a festival of modernity in ancient tradition. Such ancient Tamil culture and yet, every year moving forward with new energy. This indeed is remarkable”, the Prime Minister said. Stressing the uniqueness of Tamil people and culture the Prime Minister professed his attraction and emotional attachment towards the Tamil culture. Recalling strong presence and great love of Tamil population in his erstwhile assembly constituency in Gujarat, the Prime Minister expressed his gratitude for the love of Tamil people for him.
Recalling one of the Panch Pran that the Prime Minister spoke about from the ramparts of Red Fort - Pride in one’s heritage, Shri Modi said that older the culture, the more such people and culture are time-tested. “Tamil culture and people are eternal as well as global. From Chennai to California, from Madurai to Melbourne, from Coimbatore to Cape Town, from Salem to Singapore; you will find Tamil people have carried with them their culture and traditions,” he said. The Prime Minister continued that “be it Pongal or Puthandu, they are marked all over the world. Tamil is the world’s oldest language. Every Indian is proud of this. Tamil literature is also widely respected. The Tamil Film Industry has given some of the most iconic works to us.”
Recalling the sterling contribution of the Tamil people in the freedom struggle, the Prime Minister also underlined the contribution of Tamil people in the growth of the country after independence. He remembered the titans like C. Rajagopalachari, K Kamaraj and Dr Kalam and said that in the fields of medicine, law and academics, the contribution of Tamilians is beyond comparison.
The Prime Minister reiterated that India is the oldest democracy of the world and said that there are incontrovertible proofs for that including some important ones from Tamil Nadu. He talked about an 11-12 hundred year old rock edict at Uthiramerur that describes the democratic ethos and procedures from ancient times. “There is a lot in the Tamil culture that has shaped India as a nation”, the Prime MInister said. He also mentioned Venkatesa Perumal temple in Kanchipuram and Chathuranga Vallabhanathar Temple for their astonishing modern relevance and their rich ancient tradition.
The Prime Minister recalled with pride the opportunity to serve the rich Tamil Culture. He remembered quoting in Tamil at the United Nations and attending the Grih Pravesh Ceremony at Jaffna. Shri Modi is the first Indian Prime Minister to visit Jaffna and many welfare projects were undertaken for Tamils there during and after his visit. “This feeling of continuously serving the Tamil people fills me with new energy”, the Prime Minister said.
The Prime Minister expressed deep satisfaction of the success of the recent Kashi Tamil Sangamam. “In this program, we have celebrated antiquity, innovation and diversity simultaneously”, said the Prime Minister. Referring to the craze for the books of Tamil learning at the sangamam the Prime MInister said “In the Hindi speaking region, in this digital age, Tamil books are loved like this, it shows our cultural connect. I believe, the lives of Kashi residents are incomplete without Tamil people, I have become a Kashi Vaasi, and without Kashi, the lives of Tamil people are incomplete.” Shri Modi also mentioned the new Chair in the name of Subramania Bharati and place for a Tamil person in the temple trust of Kashi Vishwanath.
The Prime Minister underlined the strength of Tamil Literature as it is a source of future knowledge along with the past wisdom. Referring to the mention of Shree Anna- millets in ancient Sangam Literature, the Prime Minister said “today, on the initiative of India, the whole world is connecting with our thousand years old tradition of millets.” He asked the gathering to take a resolution to give place to millets in the food plate once again and inspire others too.
The Prime Minister stressed the need to promote Tamil art forms among the youth and showcase them globally. “The more popular they are among today's young generation, the more they will pass them on to the next generation. Therefore, it is our collective responsibility to educate the youth about this art”, he said. “In the Amrit Kaal of independence, it is our responsibility to know about our Tamil heritage, tell it to the country and the world. This heritage is a symbol of our unity and the spirit of 'Nation First'. We have to continuously advance Tamil Culture, Literature, Language and Tamil Tradition”, the Prime Minister concluded.