রাস্ত্রপতিগী লোইশঙ
ভারতকী রাস্ত্রপতিনা গজ উৎসব-২০২৩ হৌদোকখ্রে
07 APR 2023 2:19PM by PIB Imphal
ঙসি ভারতকী রাস্ত্রপতি, শ্রীমতি দ্রৌপতি র্মুমুনা কাজিরঙ্গা নেসনেল পার্কতা গজ উৎসব-২০২৩ হৌদোকখ্রে।
থৌরম অদুদা ৱা ঙাংবদা রাস্ত্রপতিনা হায়খি মহৌশা অমসুং মীওইবগী মরক্তা শেংলবা মরী অমা লৈনরি। মহৌশা ইকায়খুম্নবগী চৎনবী অসি ঐখোয়গী লৈবাক্কী শক্তম্নি। ভারত্তা, মহৌশা অমসুং নাৎ অমগা অমগা শম্নৈ অমসুং অমনা অমদগী খুদোংচাবা ফংনরি। ঐখোয়গী চৎনবীদা শামুশিং য়াম্না ইকায়খুম্নৈ। মসি নুংঙাই-য়াইফবগী খুদম অমা ওইনা লৌনৈ। শামু অসি ভারতকী নেসনেল হেরিতেচ এনিমেলনি। মরম অদুনা ঐখোয়গী জাতিগী হেরিতেচ ঙাক্নবা শামুশিং ঙাক-শেনবা হায়বসি ঐখোয়গী লৈবাক্কী থৌদাংগী মরুওইবা শরুক অমনি।
রাস্ত্রপতিনা হায়খি মহৌশা অমসুং শা-উচেকশিং য়াইফনবা থবকশিং অসি মীওইবা খুন্নাই অমসুং মালেম ইমাগী য়াইফনবা থবকশিংনি। শামুশিংগী লৈফম ওইরিবা উমংশিং অমসুং পাম্বীশিং হৌবা মফমশিং অসি কার্বোন চুপশিনবদা য়াম্না কান্নৈ। মরম অদুনা শামু ঙাক-শেনবা হায়বসি ঐখোয় খুদিংমক্কী কান্নবনি অমসুং মসিনা নোংচু-নুংশাগী খল কাইরকপা থেংনবদা মতেং পাংগনি। অসিগুম্বা থবকশিং অসিদা সরকারগা লোয়ন্না মীয়াম শরুক য়াবা দরকার ওই।
রাস্ত্রপতিনা হায়খি শামুশিং অসি য়াম্না হৈ-শিংবা শানি হায়না খন্নৈ। মখোয় মীওইবগুম্না সোসিএল এনিমেলশিংনি। ঐখোয়না মীওইবদা মীনুংশিং অমসুং ইকায়খুম্নবা উৎলিবা অদুগুম্না শামুশিং অমসুং অতোপ্পা শা-উচেকশিংদশু উৎকদবনি। ঐখোয়না শা-উচেকশিংদগী মশাগী ওইজবা থিদবগী ৱাখল্লোন অদু তমগদবনি।
রাস্ত্রপতিনা হায়খি ‘মীওইবা-শামু মুক্নবা’ অসি চহিচা কয়াদগী ৱাথোক অমা ওইদুনা লাক্লি। মসিগী মুক্নবা অসি ঐখোয়না নৈনবা মতমদা, শামুশিংগী লৈফম নত্ত্রগা চৎফমশিংদা অপনবা পীবদগী মুক্নবা অসি ওইহল্লকপনি। মরম অদুনা মুক্নবা অসিগী দাইত্বদি মীওইবা খুন্নাইনি। শামুশিং ঙাক-শেনবা, মখোয়গী মহৌশাদগী লৈরক্লবা লৈফমশিং কনবা অমসুং শামুনা লম্বীশিং অপনবা পীদবা হায়বসি প্রোজেক ইলিফেন্তগী মরুওইবা পান্দমশিংনি। মীওইবা-শামু মুক্নবগী ৱাথোকশিং লোইশিনবা হায়বসিশু প্রোজেক অসিগী পান্দম্নি। হায়রিবা পান্দমশিং অসি অমগা অমগা মরী লৈনৈ।
রাস্ত্রপতিনা হায়খি অসামগী কাজিরঙ্গা অমসুং মনাস নেসনেল পার্কশিং অসি ভারতকী মমল নাইদ্রবা লন ওইবা খক নত্তনা মালেম পুম্বগী লন্নি। মরম অদুনা হায়রিবা পার্কশিং অসি য়ুনেস্কোনা ‘ৱার্ল্দ হেরিতেচ সাইত’ ওইনা শকখঙলে। লৈবাক অসিদা অনিশুবা ওইনা লম্লক্কী শামু খ্বাইদগী য়াম্না লৈবা রাজ্য অসামনা ওইরি। মরম অদুনা গজ উৎসব পাংথোক্নবা কাজিরঙ্গা অসি খ্বাইদগী চুনরবা মফম্নি। প্রোজেক ইলিফেন্ত অমসুং গজ উৎসব মাইপাক্নবা মরীলৈনবা খুদিংমক পুন্না থবক তৌমিন্নগদবনি।

President's Secretariat
PRESIDENT OF INDIA INAUGURATES GAJ UTSAV-2023
07 APR 2023 2:19PM by PIB Delhi
The President of India, Smt Droupadi Murmu inaugurated the Gaj Utsav-2023 at the Kaziranga National Park today (April 7, 2023).
Speaking on the occasion, the President said that there is a very sacred relationship between nature and humanity. The culture of respecting nature has been the identity of our country. In India, nature and culture have been linked to each other and have been receiving nourishment from each other. Elephants have been most respected in our tradition. It has been considered a symbol of prosperity. It is the National Heritage Animal of India. Therefore, protecting elephants is an important part of our national responsibility to preserve our national heritage.
The President said that the actions which are in the interest of nature, animals and birds, are also in the interest of humanity and Mother Earth. The forests and green areas of Elephant Reserves are very effective carbon sinks. Therefore, it can be said that all of us will be benefited by the conservation of elephants and it will also help in facing the challenges of climate change. Participation of society along with the government is necessary in such efforts.
The President said that elephants are considered as very intelligent and sensitive animals. They are also social animals like humans. She said that we should have the same sense of sympathy and respect for elephants and other living beings as we have for humans. She added that we can learn the feeling of selfless love from animals and birds.
The President said that the 'Human-Elephant Conflict' has been an issue for centuries. And when we analyze this conflict, it is found that a barrier created in the natural habitat or movement of elephants is the root cause. Therefore, the responsibility of this conflict lies with the human society. She noted that protecting elephants, conserving their natural habitats and keeping elephant corridors free from obstruction are the main objectives of Project Elephant. Solving the problems related to Human-Elephant Conflict is also the aim of this project. She said that all these objectives are related to each other.
The President said that Kaziranga and Manas National Parks of Assam are invaluable heritage not only of India but of the whole world. That is why these have been given the status of 'World Heritage Site' by UNESCO. She noted that Assam has the second largest population of wild elephants in the country. Therefore Kaziranga is a very apt place for organizing the Gaj-Utsav. She emphasized that for the success of Project Elephant and Gaj-Utsav, all the stakeholders would have to move forward together.
Please click here to see the President's Speech -