President's Secretariat
PRESIDENT OF INDIA INAUGURATES GAJ UTSAV-2023
07 APR 2023 2:19PM by PIB Delhi
The President of India, Smt Droupadi Murmu inaugurated the Gaj Utsav-2023 at the Kaziranga National Park today (April 7, 2023).
Speaking on the occasion, the President said that there is a very sacred relationship between nature and humanity. The culture of respecting nature has been the identity of our country. In India, nature and culture have been linked to each other and have been receiving nourishment from each other. Elephants have been most respected in our tradition. It has been considered a symbol of prosperity. It is the National Heritage Animal of India. Therefore, protecting elephants is an important part of our national responsibility to preserve our national heritage.
The President said that the actions which are in the interest of nature, animals and birds, are also in the interest of humanity and Mother Earth. The forests and green areas of Elephant Reserves are very effective carbon sinks. Therefore, it can be said that all of us will be benefited by the conservation of elephants and it will also help in facing the challenges of climate change. Participation of society along with the government is necessary in such efforts.
The President said that elephants are considered as very intelligent and sensitive animals. They are also social animals like humans. She said that we should have the same sense of sympathy and respect for elephants and other living beings as we have for humans. She added that we can learn the feeling of selfless love from animals and birds.
The President said that the 'Human-Elephant Conflict' has been an issue for centuries. And when we analyze this conflict, it is found that a barrier created in the natural habitat or movement of elephants is the root cause. Therefore, the responsibility of this conflict lies with the human society. She noted that protecting elephants, conserving their natural habitats and keeping elephant corridors free from obstruction are the main objectives of Project Elephant. Solving the problems related to Human-Elephant Conflict is also the aim of this project. She said that all these objectives are related to each other.
The President said that Kaziranga and Manas National Parks of Assam are invaluable heritage not only of India but of the whole world. That is why these have been given the status of 'World Heritage Site' by UNESCO. She noted that Assam has the second largest population of wild elephants in the country. Therefore Kaziranga is a very apt place for organizing the Gaj-Utsav. She emphasized that for the success of Project Elephant and Gaj-Utsav, all the stakeholders would have to move forward together.
Please click here to see the President's Speech -

ରାଷ୍ଟ୍ରପତିଙ୍କ ସଚିବାଳୟ
ଗଜ ଉତ୍ସବ – ୨୦୨୩ର ଉଦ୍‌ଘାଟନ କରିଛନ୍ତି ରାଷ୍ଟ୍ରପତି
07 APR 2023 2:19PM by PIB Bhubaneswar
କାଜିରଙ୍ଗା ଜାତୀୟ ଉଦ୍ୟାନ ଠାରେ ଆଜି (ଏପ୍ରିଲ ୭, ୨୦୨୩) ରାଷ୍ଟ୍ରପତି ଶ୍ରୀମତୀ ଦ୍ରୌପଦୀ ମୁର୍ମୁ ଗଜ ଉତ୍ସବ - ୨୦୨୩ ର ଉଦ୍‌ଘାଟନ କରିଛନ୍ତି ।
ଏହି ଅବସରରେ ରାଷ୍ଟ୍ରପତି କହିଛନ୍ତି ଯେ, ପ୍ରକୃତି ଏବଂ ମାନବତା ମଧ୍ୟରେ ବହୁତ ପବିତ୍ର ସମ୍ପର୍କ ରହିଛି । ପ୍ରକୃତିକୁ ସମ୍ମାନ କରିବାର ସଂସ୍କୃତି ଆମ ଦେଶର ପରିଚୟ ହୋଇ ରହି ଆସିଛି । ଭାରତରେ ପ୍ରକୃତି ଏବଂ ସଂସ୍କୃତି ପରସ୍ପର ସହ ସଂଯୁକ୍ତ ହୋଇ ରହିଛନ୍ତି ଏବଂ ପରସ୍ପରଠାରୁ ପୋଷଣ ଗ୍ରହଣ କରୁଛନ୍ତି । ଆମ ପରମ୍ପରାରେ ହାତୀ ମାନଙ୍କୁ ସବୁଠାରୁ ଅଧିକ ସମ୍ମାନ ଦିଆଯାଇଛି । ଏହି ପ୍ରାଣୀକୁ ସମୃଦ୍ଧିର ପ୍ରତୀକ ଭାବରେ ବିବେଚନା କରା ଯାଇଥାଏ । ଏହା ହେଉଛି ଭାରତର ଜାତୀୟ ଐତିହ୍ୟ ପ୍ରାଣୀ । ତେଣୁ ଆମର ଜାତୀୟ ଐତିହ୍ୟକୁ ବଞ୍ଚାଇ ରଖିବା ଆମର ଜାତୀୟ ଦାୟିତ୍ୱର ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଅଙ୍ଗ ଅଟେ ।
ରାଷ୍ଟ୍ରପତି କହିଛନ୍ତି ଯେଉଁ କାର୍ଯ୍ୟ ପ୍ରକୃତି, ପଶୁ ଏବଂ ପକ୍ଷୀମାନଙ୍କ ସ୍ୱାର୍ଥ ପାଇଁ ଉଦ୍ଦିଷ୍ଟ, ତାହା ମଧ୍ୟ ମାନବତା ଏବଂ ଧରିତ୍ରୀ ମାତାଙ୍କର ସ୍ୱାର୍ଥ ସହିତ ନିହିତ ଅଛି । ହାତୀ ଅଭୟାରଣ୍ୟର ଜଙ୍ଗଲ ଏବଂ ସବୁଜ ଅଞ୍ଚଳ ଅତ୍ୟନ୍ତ ପ୍ରଭାବଶାଳୀ ଅଙ୍ଗାରକ କୁଣ୍ଡ (କାର୍ବନ ସିଙ୍କ୍‌) ଅଟେ । ତେଣୁ ଏହା କୁହା ଯାଇପାରେ ଯେ ହାତୀ ସଂରକ୍ଷଣ ଦ୍ୱାରା ଆମ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ଲାଭ ପ୍ରାପ୍ତ ହେବ ଏବଂ ଏହା ଜଳବାୟୁ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଆହ୍ୱାନର ମୁକାବିଲା କରିବାରେ ମଧ୍ୟ ସହାୟକ ହେବ । ଏଭଳି ପ୍ରୟାସରେ ସରକାରଙ୍କ ସହ ସମାଜର ଭାଗୀଦାରୀତା ମଧ୍ୟ ଆବଶ୍ୟକ ଅଟେ ।
ରାଷ୍ଟ୍ରପତି କହିଛନ୍ତି ଯେ, ହାତୀ ମାନଙ୍କୁ ଅତି ବୁଦ୍ଧିମାନ ଏବଂ ସମ୍ବେଦନଶୀଳ ପଶୁ ଭାବରେ ବିବେଚନା କରାଯାଏ । ସେମାନେ ମଧ୍ୟ ମଣିଷ ପରି ସାମାଜିକ ପ୍ରାଣୀ । ସେ ଏହା ମଧ୍ୟ କହିଛନ୍ତି ଯେ, ଆମର ହାତୀ ମାନଙ୍କ ପ୍ରତି ଏବଂ ଅନ୍ୟ ଜୀବଜନ୍ତୁ ମାନଙ୍କ ପ୍ରତି ସମାନ ସହାନୁଭୂତି ଏବଂ ସମ୍ମାନର ଭାବନା ରହିବା ଉଚିତ୍‌, ଯେପରି ମନୁଷ୍ୟ ମାନଙ୍କ ପ୍ରତି ରହିଥାଏ । ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଆମେ ପଶୁ ଏବଂ ପକ୍ଷୀ ମାନଙ୍କ ଠାରୁ ନିଃସ୍ୱାର୍ଥ ପ୍ରେମର ଭାବନା ସମ୍ପର୍କରେ ଶିକ୍ଷାଲାଭ କରି ପାରିବା ।
ରାଷ୍ଟ୍ରପତି କହିଛନ୍ତି ଯେ, ଶହ ଶହ ବର୍ଷ ଧରି 'ମାନବ - ହାତୀ ସଂଘର୍ଷ' ଏକ ପ୍ରସଙ୍ଗ ହୋଇ ରହି ଆସିଛି । ଏବଂ ଯେତେବେଳେ ଆମେ ଏହି ସଂଘର୍ଷ ପ୍ରସଙ୍ଗକୁ ବିଶ୍ଳେଷଣ କରୁ, ଏହା ଦେଖାଯାଏ ଯେ ପ୍ରାକୃତିକ ବାସସ୍ଥାନ କିମ୍ବା ହାତୀର ଗତିବିଧିରେ ସୃଷ୍ଟି ହୋଇଥିବା ଏକ ପ୍ରତିବନ୍ଧକ ହେଉଛି ଏହାର ମୂଳ କାରଣ । ତେଣୁ ଏହାକୁ ନିୟନ୍ତ୍ରଣ କରିବାର ଦାୟିତ୍ୱ ମାନବ ସମାଜ ଉପରେ ରହିଛି । ସେ ଦର୍ଶାଇଛନ୍ତି ଯେ ହାତୀ ମାନଙ୍କୁ ସୁରକ୍ଷା ପ୍ରଦାନ କରିବା, ସେମାନଙ୍କର ପ୍ରାକୃତିକ ବାସସ୍ଥାନକୁ ସଂରକ୍ଷଣ କରିବା ଏବଂ ହାତୀ କରିଡରକୁ ବାଧା ମୁକ୍ତ ରଖିବା ଇତ୍ୟାଦି ପ୍ରକଳ୍ପ ଗଜର ମୂଳ ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ ଅଟେ । ମାନବ- ହାତୀ ସଂଘର୍ଷ ସହିତ ଜଡିତ ସମସ୍ୟାର ସମାଧାନ ମଧ୍ୟ ଏହି ପ୍ରକଳ୍ପର ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ । ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ, ଏହି ସମସ୍ତ ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ ପରସ୍ପର ସହ ଯୋଡି ହୋଇ ରହିଛି ।
ରାଷ୍ଟ୍ରପତି ଏହା ମଧ୍ୟ କହିଛନ୍ତି ଯେ, ଆସାମର କାଜିରଙ୍ଗା ଏବଂ ମାନସ ଜାତୀୟ ଉଦ୍ୟାନ କେବଳ ଭାରତ ବର୍ଷରେ ନୁହେଁ, ସମଗ୍ର ବିଶ୍ୱର ଅମୂଲ୍ୟ ଐତିହ୍ୟ ଅଟେ । ସେଥିପାଇଁ ୟୁନେସ୍କୋ ଦ୍ୱାରା ସେଗୁଡିକୁ 'ବିଶ୍ୱ ଐତିହ୍ୟ ସ୍ଥଳୀ' ର ମାନ୍ୟତା ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇଛି । ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ, ଭାରତରେ ଆସାମ ରାଜ୍ୟରେ ବନ୍ୟ ହାତୀର ଦ୍ୱିତୀୟ ବୃହତ୍ତମ ଜନସଂଖ୍ୟା ରହିଛି । ତେଣୁ ଗଜ- ଉତ୍ସବର ଆୟୋଜନ ପାଇଁ କାଜିରଙ୍ଗା ଏକ ଅତ୍ୟନ୍ତ ଉପଯୁକ୍ତ ସ୍ଥାନ । ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ପ୍ରକଳ୍ପ ଗଜ ଏବଂ ଗଜ - ଉତ୍ସବର ସଫଳତା ପାଇଁ ସମସ୍ତ ହିତାଧିକାରୀ ମାନଙ୍କୁ ଏକାଠି ଆଗକୁ ବଢ଼ିବାକୁ ପଡିବ ।
ରାଷ୍ଟ୍ରପତିଙ୍କ ଭାଷଣ ଦେଖିବାକୁ ଦୟାକରି ଏଠାରେ କ୍ଲିକ୍ କରନ୍ତୁ -