ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ଗଣତନ୍ତ୍ର ପାଇଁ ଦ୍ୱିତୀୟ ସମ୍ମିଳନୀର ନେତୃତ୍ୱ-ସ୍ତରୀୟ ସାଧାରଣ ସଭାରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀଙ୍କ ମନ୍ତବ୍ୟ
29 MAR 2023 4:40PM by PIB Bhubaneswar
ନମସ୍କାର!
ମୁଁ ଆପଣଙ୍କୁ ଭାରତର ୧.୪ ବିଲିୟନ ଲୋକଙ୍କ ତରଫରୁ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଉଛି ।
ର୍ନିବାଚିତ ନେତାଙ୍କ ଧାରଣା ଅବଶିଷ୍ଟ ବିଶ୍ୱର ବହୁ ପୂର୍ବରୁ ପ୍ରାଚୀନ ଭାରତରେ ଏକ ସାଧାରଣ ବୈଶିଷ୍ଟ୍ୟ ଥିଲା । ଆମର ପ୍ରାଚୀନ ମହାକାବ୍ୟ ମହାଭାରତରେ ନାଗରିକମାନଙ୍କର ପ୍ରଥମ କର୍ତ୍ତବ୍ୟ ସେମାନଙ୍କର ନେତା ବାଛିବା ବୋଲି ବର୍ଣ୍ଣନା କରାଯାଇଛି ।
ଆମର ପବିତ୍ର ବେଦରେ, ପରାମର୍ଶଦାତା ସଂସ୍ଥା ଦ୍ୱାରା ପରିଚାଳିତ ରାଜନୈତିକ ଶକ୍ତି ବିଷୟରେ ବ୍ୟାପକ ଭାବରେ କୁହାଯାଇଛି । ପ୍ରାଚୀନ ଭାରତରେ ଗଣତନ୍ତ୍ର ରାଜ୍ୟଗୁଡିକ ବିଷୟରେ ମଧ୍ୟ ଅନେକ ଐତିହାସିକ ସନ୍ଦର୍ଭ ଅଛି, ଯେଉଁଠାରେ ଶାସକମାନେ ବଂଶାନୁକ୍ରମିକ ନଥିଲେ । ଭାରତ ପ୍ରକୃତରେ ଗଣତନ୍ତ୍ରର ମାତା ଅଟେ ।
ମାନ୍ୟଗଣ୍ୟ,
ଗଣତନ୍ତ୍ର କେବଳ ଏକ ସ୍ଥାପତ୍ୟ ନୁହେଁ; ଏହା ମଧ୍ୟ ଏକ ଆବେଗ । ଏହା ବିଶ୍ୱାସ ଉପରେ ଆଧାରିତ ଯେ ପ୍ରତ୍ୟେକ ମନୁଷ୍ୟର ଆବଶ୍ୟକତା ଏବଂ ଆକାଂକ୍ଷା ସମାନ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ । ସେଥିପାଇଁ, ଭାରତରେ ଆମର ମାର୍ଗଦର୍ଶକ ଦର୍ଶନ ହେଉଛି ସବକା ସାଥ, ସବକା ବିକାଶ, ଯାହାର ଅର୍ଥ ହେଉଛି ‘ଅନ୍ତର୍ଭୂକ୍ତ ଅଭିବୃଦ୍ଧି ପାଇଁ ଏକତ୍ର ପ୍ରୟାସ' ।
ଜୀବନ ଶୈଳୀରେ ପରିବର୍ତ୍ତନ ମାଧ୍ୟମରେ ଜଳବାୟୁ ପରିବର୍ତ୍ତନକୁ ମୁକାବିଲା କରିବା, ଠିକଣା ବିତରଣ ମାଧ୍ୟମରେ ଜଳ ସଂରକ୍ଷଣ କରିବା କିମ୍ବା ସମସ୍ତଙ୍କୁ ସ୍ୱଚ୍ଛ ରନ୍ଧନ ଗ୍ୟାସ ଯୋଗାଇବା ଆମର ପ୍ରୟାସ, ପ୍ରତ୍ୟେକ ପଦକ୍ଷେପ ଭାରତର ନାଗରିକଙ୍କ ସାମୂହିକ ପ୍ରୟାସ ଦ୍ୱାରା ପରିଚାଳିତ ।
କୋଭିଡ୍ -୧୯ ସମୟରେ ଭାରତର ପଦକ୍ଷେପ ଲୋକମାନଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ପରିଚାଳିତ ହୋଇଥିଲା । ସେମାନେ ହିଁ ୨ ବିଲିୟନରୁ ଅଧିକ ମେଡ୍ ଇନ୍ ଇଣ୍ଡିଆ ଟିକା ଦେବା ସମ୍ଭବ କରିଥିଲେ । ଆମର “ଟିକା ମୈତ୍ରୀ” ପଦକ୍ଷେପ ବିଶ୍ୱରେ ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ ଟିକା ବାଣ୍ଟିଛି ।
ଏହା ମଧ୍ୟ “ବସୁଧୈବ କୁଟୁମ୍ବକମ୍‌” ର ଗଣତାନ୍ତ୍ରିକ ଆବେଗ ଦ୍ୱାରା ପରିଚାଳିତ ହୋଇଥିଲା - ଗୋଟିଏ ବିଶ୍ୱ, ଗୋଟିଏ ପରିବାର, ଗୋଟିଏ ଭବିଷ୍ୟତ ।
ମାନ୍ୟଗଣ୍ୟ,
ଗଣତନ୍ତ୍ରର ଗୁଣ ବିଷୟରେ ଅନେକ କିଛି କହିବାକୁ ଅଛି, କିନ୍ତୁ ମୋତେ ଏତିକି କହିବାକୁ ଦିଅ: ଭାରତ, ଅନେକ ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ ଆହ୍ୱାନ ସତ୍ତ୍ୱେ ଆଜି ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ବୃଦ୍ଧି ପାଉଥିବା ପ୍ରମୁଖ ଅର୍ଥନୀତି । ଗଣତନ୍ତ୍ର ପାଇଁ ଏହା ହେଉଛି ସର୍ବୋତ୍ତମ ବିଜ୍ଞାପନ । ଏହା ନିଜେ କହିଛି ଯେ ଗଣତନ୍ତ୍ର ବିତରଣ ହୋଇପାରିବ ।
ଏହି ଅଧିବେଶନର ଅଧ୍ୟକ୍ଷତା ପାଇଁ ରାଷ୍ଟ୍ରପତି ୟୁନ୍‌ଙ୍କୁ ଧନ୍ୟବାଦ
ଏବଂ ଆପଣଙ୍କ ଉପସ୍ଥିତି ପାଇଁ ସମସ୍ତ ମାନ୍ୟଗଣ୍ୟ ନେତୃମଣ୍ଡଳୀଙ୍କୁ ଧନ୍ୟବାଦ
ଅନେକ ଅନେକ ଧନ୍ୟବାଦ

Prime Minister's Office
Remarks by Prime Minister Shri Narendra Modi at the Leader-level plenary of the second Summit for Democracy
29 MAR 2023 4:40PM by PIB Delhi
Namaskar!
I bring you the greetings of 1.4 billion people of India.
The idea of elected leaders was a common feature in ancient India, long before the rest of the world. In our ancient epic, Mahabharata, the first duty of citizens is described as choosing their own leader.
Our sacred Vedas, speak of political power being exercised by broad-based consultative bodies. There are also many historical references to Republic states in ancient India, where the rulers were not hereditary. India is, indeed, the mother of democracy.
Excellencies,
Democracy is not just a structure; it is also a spirit. It is based on the belief that the needs and aspirations of every human being are equally important. That is why, in India, our guiding philosophy is "Sabka Sath, Sabka Vikas", meaning ''striving together for inclusive growth''.
Whether it is our effort to fight climate change through life-style changes, to conserve water through distributed storage, or provide clean cooking fuel to everyone, every initiative is powered by the collective efforts of the citizens of India.
During Covid-19, India's response was people-driven. It is they who made it possible to administer over 2 billion doses of Made in India vaccines. Our ''Vaccine Maitri'' initiative shared millions of vaccines with the world.
This was also guided by the democratic spirit of ''Vasudhaiva Kutumbakam'' - One Earth, One Family, One Future.
Excellencies,
There is much to say about the virtues of democracy, but let me say just this: India, despite the many global challenges, is the fastest growing major economy today. This itself is the best advertisement for democracy in the world. This itself says that Democracy Can Deliver.
Thank you, President Yoon, for chairing this session.
And thank you, to all the distinguished leaders for your presence.
Thank you very much.