Prime Minister's Office
Remarks by Prime Minister Shri Narendra Modi at the Leader-level plenary of the second Summit for Democracy
29 MAR 2023 4:40PM by PIB Delhi
Namaskar!
I bring you the greetings of 1.4 billion people of India.
The idea of elected leaders was a common feature in ancient India, long before the rest of the world. In our ancient epic, Mahabharata, the first duty of citizens is described as choosing their own leader.
Our sacred Vedas, speak of political power being exercised by broad-based consultative bodies. There are also many historical references to Republic states in ancient India, where the rulers were not hereditary. India is, indeed, the mother of democracy.
Excellencies,
Democracy is not just a structure; it is also a spirit. It is based on the belief that the needs and aspirations of every human being are equally important. That is why, in India, our guiding philosophy is "Sabka Sath, Sabka Vikas", meaning ''striving together for inclusive growth''.
Whether it is our effort to fight climate change through life-style changes, to conserve water through distributed storage, or provide clean cooking fuel to everyone, every initiative is powered by the collective efforts of the citizens of India.
During Covid-19, India's response was people-driven. It is they who made it possible to administer over 2 billion doses of Made in India vaccines. Our ''Vaccine Maitri'' initiative shared millions of vaccines with the world.
This was also guided by the democratic spirit of ''Vasudhaiva Kutumbakam'' - One Earth, One Family, One Future.
Excellencies,
There is much to say about the virtues of democracy, but let me say just this: India, despite the many global challenges, is the fastest growing major economy today. This itself is the best advertisement for democracy in the world. This itself says that Democracy Can Deliver.
Thank you, President Yoon, for chairing this session.
And thank you, to all the distinguished leaders for your presence.
Thank you very much.

প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
অনিসুবা সম্মিত ফোর দিমোক্রেসীগী লীদর-লেবেল প্লেনরীদা প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা পীখিবা ৱারোল
29 MAR 2023 4:40PM by PIB Imphal
খুরুমজরি!
ঐনা ময়ামগী মফমদা ভারতকী মীওই বিলিয়ন ১.৪গী য়াইফ-পাউজেল পুজরক্লি‍।
মীয়াম্না মীখল তৌদুনা লুচিংবা হাপ্পবগী ৱাখল্লোন অসি মালেমগী ওইনা চৎনদ্রিঙৈ মতম কয়াগী মমাঙদগী অরিবা ভারতকী মশক অমা ওইরম্মী‍। ঐখোয়নী অরিবা এপিক মহাভারত্তা, পীরিবা মীয়ামগী অহানবা থৌদাংদি মখোয়গী লুচিংবা খনবনি হায়রি‍।
ঐখোয়গী শেংলবা বেদশিংনা রাজনিতীগী পাঙ্গল অসি পাক চাউবা কন্সলতেতিব বোদীশিংনা পাঙথোরকপগী মরমদা হায়রি‍। নিংথৌ অসি চারোন শুরোন্না মথং মথং ওইরমদবা অরিবা মতমগী ভারতকী রিপব্লিক লৈবাকশিংগী পুৱারীগী ওইবা মচাক কয়া অমসু লৈরি‍। ভারত অসি তশেংনমক দিমোক্রেসীগী মমানি‍।
এক্সেলেন্সীশিং,
দিমোক্রেসী অসি শুপ্নতগী স্ত্রকচর অমা নত্তে, মসি স্পিরিৎ অমসুনি‍। মসি মীওইবা খুদিংমক্কী অপাম্বা অমদি মথৌ তাবশিং চপ মান্নৈ হায়না ৱাখল্লোন্দা য়ুম্ফম ওইবনি‍। মরম অসিননি, ভারত্তা ঐখোয়বু লমজিংলিবা ৱাখল্লোন অসি “সবকা সাখ, সবকা বিকাস”, হায়বদি “পুন্না চাউখৎমিন্ননবগীদমক পুন্না হোৎনমিন্নবা” হায়বসিনা ওইরিবা‍।
পুন্সি মহিং হোংদোক্তুনা অইং-অশাগী খল কায়থরকপা থেংনবা, দিস্ত্রিব্যুতেদ স্তোরেজকী খুত্থাঙদা ঈশিং য়োকশিনবা, নৎত্রগা মীপুম খুদিংমক্তা তরু তরুবা চাকথোং শিং ফংহনববু ওইরবসু হায়খৎলিবা থৌরাং পুম্নমক ভারতকী মীওইশিংগী পুন্না হোৎনমিন্নবগী পাঙ্গলনা মথৌ হাপ্লিবনি‍।
কোবিদ-১৯ মনুংদা, ভারতকী রেসপোন্স মীয়াম্না থৌদুনা চৎপা ওইখি‍। ভারত্তা পুথোকচবা ভেক্সিন দোজ বিলিয়ন ২ হেন্না কাপ্পা ঙমহনখ্রিবসি মখোয়ননি‍। ঐখোয়গী “ভেক্সিন মাইত্রি” থৌরাংনা মালেমগী মফমদা ভেক্সিন মিলিয়ন কয়া ফংহনখি‍।
মসিসু “বসুদেব কুতুম্বকম” – মালেম অমা, ইমুং অমা, তুংলমচৎ অমা হায়রিবা দিমোক্রেসীগী স্পিরিৎ অসিনা লমজিংখিবনি‍।
এক্সেলেন্সীশিং,
দিমোক্রেসীগী মতিক ময়াইগী মরমদা শিংথানিংঙাই য়াম্না লৈ, অদুবু ঐনা হায়গদবা ৱাফমদি: ভারতনা, মালেমগী শিংনবা কয়া লৈদুনসু, ঙসি খ্বায়দগী খোঙজেল য়াঙনা চেনখৎলক্লিবা শেন্মিৎলোন ওইরি‍। মসিমক মালেমসিদা দিমোক্রেসীগী খ্বায়দগী ফবা এদভর্তাইজমেন্তনি‍। মসিমক্না দিমোক্রেসীনা পীবা ঙম্বা মতিং অদু তাক্লি‍।
সেসন অসিগী চেয়র লৌবিবগীদমক প্রেসিদেন্ত য়ুনবু থাগৎচরি‍।
অমদি মশক নাইরবা লুচিংবা পুম্নমকপুসু থৌরমসিদা শরুক য়াবিবগীদমক থাগৎচরি‍।
ময়ামবু ঙমখৈ লৈতনা থাগৎচরি‍।