Ministry of Housing & Urban Affairs
Rally for Garbage Free Cities on International Day of Zero Waste
28 MAR 2023 12:58PM by PIB Delhi
In line with the theme for International Day of Zero Waste 2023 -Achieving sustainable and environmentally sound practices of minimizing and managing waste’, The Ministry of Housing and Urban affairs is organizing Swachhotsav- International Day of Zero Waste: Rally for Garbage Free Cities in New Delhi. In the presence of Shri Hardeep Singh Puri, Hon’ble Union Minister for Housing and Urban Affairs and Mr. Shombi Sharp, UN Resident Co-ordinator, over 350 delegates i.e., Mayors, Commissioners, Mission Directors, Business & Tech experts, women & youth leading sanitation, technical institutions, development partners, etc. are expected to attend this event.
The Swachh Mashaal March will set the tone for the ‘Women-led Swachhotsav’, where citizens will rally for Garbage-Free Cities on 29, 30, 31st March, 2023. This will be followed by cleanliness drives at public places, open plots, water bodies, railway tracks, public toilets in every ward of a participating Urban Local Bodies (ULB). Over 2000 cities have already joined hands for the Mashaal march.
Swachhotsav - International Day of Zero Waste: Rally for Garbage Free Cities will see discussions and best practices presentations on Circularity in Garbage Free Cities, Women and Youth for GFC, Business and Tech for GFC and Fireside chat with Mayors. The event will be organized by MoHUA in collaboration with GIZ, Federal Ministry for the Environment, Nature Conservation, Nuclear Safety and Consumer Protection, UNEP.
To focus on sanitation coverage and initiatives, the Prime Minister launched the Swachh Bharat Mission on 2nd October, 2014 as the world’s largest behavioural change programme in sanitation. The movement was bolstered with the vision of ‘Garbage Free Cities’ aiming at scientific solid waste management by the SBM- Urban 2.0 launched by the Hon’ble Prime Minister on 1 October, 2021. The concept of ‘Lifestyle for the Environment (LiFE) was introduced by PM at COP26 in Glasgow on 1st November, 2021, in line with UNEP’s Sustainable Development Goals. He called upon the global community of individuals and institutions to drive LiFE as an international mass movement towards “mindful and deliberate utilisation, instead of mindless and destructive consumption” to protect and preserve the environment.
Shri Hardeep S. Puri launched Swachhotsav, 3-week women-led Swachhata campaign from March 08, 2023. The campaign aimed to recognize and celebrate the transition from women in sanitation to women-led sanitation. A series of events and activities were organized across cities to celebrate women from all walks of life, who provide leadership in making the mission of GFC a success. The 3-week campaign will culminate in a Swachhotsav event on 29th March, 2023, as a run up to the International Day of Zero Waste on 30th March, 2023.
Under the campaign, the first edition of Women Icons leading Swachhata (WINS) Awards 2023 was announced to recognize high-impact women entrepreneurs or women-led enterprises working for urban swachhata. A unique peer learning initiative, Swachhata Yatra has been rolled out wherein SHG members engaged as waste entrepreneurs are getting the exciting opportunity of inter- state travel. Acting as Swachhata Doots, many of these women are first time travelers and this enriching experience is offering them a platform to see, interact and learn.

হাউছিং আৰু নগৰ পৰিক্ৰমা মন্ত্ৰালয়
শূন্য আৱৰ্জনাৰ আন্তৰ্জাতিক দিৱসত আৱৰ্জনা মুক্ত চহৰৰ বাবে সমদলৰ আয়োজন
28 MAR 2023 12:58PM by PIB Guwahati
আন্তৰ্জাতিক শূন্য আৱৰ্জনা দিৱস ২০২৩- 'আৱৰ্জনা হ্ৰাস আৰু পৰিচালনাৰ বহনক্ষম আৰু পাৰিপাৰ্শ্বিক ভাৱে উপযুক্ত পদ্ধতি লাভ কৰা'ৰ বিষয়বস্তুৰ সৈতে সংগতি ৰাখি গৃহ আৰু নগৰ পৰিক্ৰমা মন্ত্ৰালয়ে স্বচ্ছোৎসৱ- আন্তৰ্জাতিক শূন্য আৱৰ্জনা দিৱস: নতুন দিল্লীত আৱৰ্জনা মুক্ত চহৰৰ বাবে এক সমদলৰ আয়োজন কৰিছে। মাননীয় কেন্দ্ৰীয় গৃহ আৰু নগৰ পৰিক্ৰমা মন্ত্ৰী শ্ৰী হৰদ্বীপ সিং পুৰী আৰু ৰাষ্ট্ৰসংঘৰ আৱাসিক সমন্বয়ক শ্ৰী শ্বম্বি শ্বাৰ্পৰ অংশগ্ৰহণৰ সৈতে ৩৫০ ৰো অধিক প্ৰতিনিধি অৰ্থাৎ মেয়ৰ, আয়ুক্ত, মিছন সঞ্চালক, ব্যৱসায় আৰু প্ৰযুক্তি বিশেষজ্ঞ, অনাময়, কাৰিকৰী প্ৰতিষ্ঠান, উন্নয়ন অংশীদাৰ আদিৰ মহিলা আৰু যুৱ নেতৃত্ব এই অনুষ্ঠানত উপস্থিত থাকিব বুলি আশা কৰা হৈছে।
স্বচ্ছ মাশাল মাৰ্চে 'মহিলা নেতৃত্বাধীন স্বচ্ছোৎসৱ'ৰ পদক্ষেপ নিৰ্ধাৰণ কৰিব ৷ এই পদক্ষেপ অনুসৰি নাগৰিকসকলে ২৯, ৩০, ৩১ মাৰ্চ, ২০২৩ তাৰিখে আৱৰ্জনা-মুক্ত চহৰৰ বাবে সমদল কৰিব। ইয়াৰ পিছত প্ৰতিটো ৱাৰ্ডৰ ৰাজহুৱা স্থান, মুকলি স্থান, জলাশয়, ৰে'লপথ, ৰাজহুৱা শৌচালয় আদিত পৰিষ্কাৰ পৰিচ্ছন্নতা অভিযান চলোৱা হ’ব ৷ ২০০০ত কৈও অধিক চহৰে ইতিমধ্যে মাশাল পদযাত্ৰাত অংশগ্ৰহণৰ বাবে সন্মতি প্ৰদান কৰিছে।
স্বচ্ছোৎসৱ - আন্তৰ্জাতিক শূন্য আৱৰ্জনা দিৱস: আৱৰ্জনা মুক্ত চহৰৰ বাবে সমদলত আৱৰ্জনা মুক্ত চহৰসমূহত পৌনঃপুনিকতা, জিএফচিৰ বাবে মহিলা আৰু যুৱ, জিএফচিৰ বাবে ব্যৱসায় আৰু প্ৰযুক্তি আৰু মেয়ৰৰ সৈতে ফায়াৰচাইড চাটৰ ওপৰত আলোচনা আৰু সৰ্বশ্ৰেষ্ঠ পদ্ধতিৰ উপস্থাপন প্ৰদৰ্শিত হ’ব। পৰিৱেশ, প্ৰকৃতি সংৰক্ষণ, পাৰমাণৱিক সুৰক্ষা আৰু উপভোক্তা সুৰক্ষা, ইউএনইপিৰ বাবে ফেডাৰেল মন্ত্ৰালয় জিআইজেডৰ সহযোগত গৃহ আৰু নগৰ পৰিক্ৰমা মন্ত্ৰালয়ে এই অনুষ্ঠানটোৰ আয়োজন কৰিব।
অনাময় ব্যৱস্থা আৰু পদক্ষেপসমূহৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ২ অক্টোবৰ, ২০১৪ তাৰিখে অনাময় ব্যৱস্থাৰ ক্ষেত্ৰত বিশ্বৰ সৰ্ববৃহৎ আচৰণ পৰিৱৰ্তন কাৰ্যসূচী হিচাপে স্বচ্ছ ভাৰত অভিযানৰ সূচনা কৰে। ১ অক্টোবৰ ২০২১ তাৰিখে মাননীয় প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে আৰম্ভ কৰা এছবিএম-নগৰ ২.০-ৰ দ্বাৰা বিজ্ঞানসন্মত কঠিন আৱৰ্জনা ব্যৱস্থাপনাৰ লক্ষ্যৰে 'আৱৰ্জনা মুক্ত চহৰ'ৰ দৃষ্টিভংগীৰে এই আন্দোলনক শক্তিশালী কৰা হৈছিল। ইউএনইপিৰ বহনক্ষম উন্নয়ন লক্ষ্যৰ সৈতে সংগতি ৰাখি ১ নৱেম্বৰ ২০২১ তাৰিখে গ্লাছগোৰ চিঅ’পি ২৬-ত প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে 'লাইফষ্টাইল ফৰ দি এনভায়ৰনমেণ্ট (লাইফ)ৰ ধাৰণাটো প্ৰৱৰ্তন কৰিছিল। তেওঁ ব্যক্তি আৰু প্ৰতিষ্ঠানসমূহৰ বিশ্ব সম্প্ৰদায়ক পৰিৱেশ সুৰক্ষিত আৰু সংৰক্ষণৰ বাবে "অবিবেচক আৰু ধ্বংসাত্মক ব্যৱহাৰৰ পৰিৱৰ্তে মনোযোগী আৰু ইচ্ছাকৃত ব্যৱহাৰ"ৰ দিশত এক আন্তৰ্জাতিক গণ আন্দোলন হিচাপে লাইফ-ক পৰিচালিত কৰিবলৈ আহ্বান জনায়।
শ্ৰী হৰদ্বীপ এছ. পুৰীয়ে ০৮ মাৰ্চ ২০২৩ তাৰিখৰ পৰা ৩ সপ্তাহৰ মহিলা নেতৃত্বাধীন স্বচ্ছতা অভিযান- স্বচ্ছোৎসৱ আৰম্ভ কৰে । এই অভিযানৰ উদ্দেশ্য আছিল অনাময় ব্যৱস্থাত মহিলাসকলৰ নেতৃত্বত অনাময় ব্যৱস্থাৰ পৰিৱৰ্তনক স্বীকৃতি দিয়া আৰু উদযাপন কৰা। ৩ সপ্তাহৰ এই অভিযানটো ৩০ মাৰ্চ ২০২৩ তাৰিখে আন্তৰ্জাতিক শূন্য আৱৰ্জনা দিৱসৰ সৈতে সংগতি ৰাখি ২৯ মাৰ্চ ২০২৩ তাৰিখে এক স্বচ্ছোৎসৱ অনুষ্ঠানৰ জৰিয়তে সমাপ্ত হ'ব।
এই অভিযানৰ অধীনত, নগৰীয়া স্বচ্ছতাৰ বাবে কাম কৰা উচ্চ প্ৰভাৱসম্পন্ন মহিলা উদ্যোগী বা মহিলা নেতৃত্বাধীন উদ্যোগসমূহক স্বীকৃতি দিয়াৰ বাবে ৱ’মেন আইকনছ লিডিং স্বচ্ছতা (ডব্লিউআইএনএছ) বঁটা ২০২৩-ৰ প্ৰথম সংস্কৰণৰ ঘোষণা কৰা হয়। আৱৰ্জনা উদ্যোগী হিচাপে নিয়োজিত আত্মসহায়ক গোটৰ সদস্যসকলে আন্তঃৰাজ্যিক ভ্ৰমণৰ আকৰ্ষণীয় সুযোগ লাভৰ জৰিয়তে এক অনন্য সহকৰ্মী শিক্ষণ প্ৰচেষ্টা, স্বচ্ছতা যাত্ৰা আৰম্ভ কৰা হৈছে । স্বচ্ছতা দুত হিচাপে কাম কৰি এই মহিলাসকলৰ বহুতে প্ৰথমবাৰৰ বাবে ভ্ৰমণকাৰীৰ সুবিধা লাভ কৰিছে আৰু এই সমৃদ্ধ অভিজ্ঞতাই তেওঁলোকক দূৰদৃষ্টি প্ৰদান, বাৰ্তালাপ তথা শিকিবলৈ এক মঞ্চ প্ৰদান কৰিছে।