ইনফোর্মেসন অমসুং ব্রোদকাস্তিং মন্ত্রালয়
কেন্দ্র মন্ত্রী শ্রী অনুরাগ থাকুর, শ্রী জ্যোতিরঅদিত্য সিন্দিয়া অমদি কেন্দ্রগী রাজ্য মন্ত্রী জেনেরেল ভি.কে. সিংহনা অহানবা দিল্লী-ধরমসালা-দিল্লী ইন্দিগো ফ্লাইত লমথাখ্রে
ইন্দিগো ফ্লাইতনা স্তেত অসিগী মীশিংগী তঙ্খায় অমদা কান্নহনগনি, শ্রী অনুরাগ থাকুরনা হায়, ভারত পুম্বদগী দাইরেক্ত কন্নেক্তিবিতী লৈহন্নবা ৱাফম থমখি
থম্লিবা পান্দমদি মথংগী চহি ৩দগী ৪ ফাওবদা এয়রপোর্ত, ৱাতরদ্রোম অমদি হেলিপোর্ত ২০০ য়ৌহনবনি: শ্রী জ্যোতিরঅদিত্য সিন্দিয়া
ধরমসালা এয়রপোর্ত পাকথোক চাউথোকপগী ২-ফেজ প্লান পায়খৎলি, এয়রবস এ.৩২০ তাবা য়ানবা পান্দম্নি: শ্রী সিন্দিয়া
26 MAR 2023 11:20AM by PIB Imphal
ইনফোর্মেসন এন্দ ব্রোদকাস্তিংগী কেন্দ্র মন্ত্রী শ্রী অনুরাগ থাকুর, সিভিল এভিএসনগী কেন্দ্র মন্ত্রী শ্রী জ্যোতিরঅদিত্য সিন্দিয়া অমদি সিভিল এভিএসনগী কেন্দ্রগী রাজ্য মন্ত্রী জেনেরেল ভি.কে. সিংহনা ঙসি ইন্দিগো এয়রলাইনগী অহানবা দিল্লী-ধরমসালা-দিল্লী ফ্লাইত লমথাখ্রে‍।
থৌরমদুদা ৱা ঙাঙলদুনা, ইনফোর্মেসন অমদি ব্রোদকাস্তিংগী কেন্দ্র মন্ত্রী শ্রী অনুরাগ থাকুরনা সিভিও এভিএসন মন্ত্রালয়বু হিমাচল প্রদেশতা ইন্দিগো কন্নেক্তিবিতী য়ৌহনবগীদমক থাগৎপা ফোঙদোকখি অমদি ইন্দিগো অসি চীংগী স্তেত অসিদা য়ৌদনা লৈবাকসিগী ওইবা এয়রলাইন অমা তশেংনা ওইবা য়ারোই হায়খি‍। শ্রী থাকুরনা হেন্না চাউবা এয়রপোর্ত অমগী ৱাফম পুথোকখি অমদি হৌজিক হৌজিক্কী ওইনা ভারত পুম্বদগী হিমাচল প্রদেশতা লাকপা পেসেঞ্জরশিংনা দিল্লী ফাওদুনা লাক্লি অমদি স্তেত অসিদা য়ৌরক্নবগীদমক দিল্লীদগী কন্নেক্তিং ফ্লাইত তোংলি হায়খি‍। হেন্না চাউবা এয়রপোর্ত অমনা অপনবা লৈতবা কন্নেক্তিবিতী পেসেঞ্জরশিংদা পীগনি হায়বা ৱাফমসু থমখি‍।
শ্রী থাকুরনা লৈবাকসিদা এয়রপোর্ত ইনফ্রাস্ত্রকচর খোঙলৈ থুনা পাকথোক চাউথোকপগী ক্রেদিৎ প্রধান মন্ত্রী নরেন্দ্র মোদীদা পীখি অমদি তেনখ্রবা মতমসিদা এয়রপোর্ত মশিং ৭৪দগী ১৪০দা হেনগৎলে হায়খি‍। হৱাই চপ্পল তোংবা মীওইশিংনা হৱাই জহাজ তোংদুনা চৎপা ঙম্লিবসি উরান স্কীম্না ঙমহনবনি হায়না মহাক্না মখা তাখি‍।
এয়রপোর্ত অসিনা পীরিবা সর্ভিসকী পাক চাউবগী মতাঙদা পল্লদুনা, শ্রী থাকুরনা ধরমসালা এয়রপোর্তনা দিস্ত্রিক্ত মঙাবু ইজ ওফ কন্নেক্তিবিতীনা শম্নহল্লি অমদি স্তেত অসিগী মীশিং তঙ্খায় অমদা কান্নবা পীরি হায়খি‍। ইন্দিগো ফ্লাইত অমখকসিনা স্তেত অসিগী তঙ্খায় অমা অমদি পঞ্জাবকী মফম খরবু লৈবাক্কী অতৈ মফমশিংগা শম্নহনবদা চাউনা থৌদাং লৌরি হায়খি‍।
কেন্দ্রগী রাজ্য মন্ত্রী জেনেরেল ভি.কে. সিংহনা মহাক্কী ৱারোলদা ধরমসালা এয়রপোর্ততা মাগী অহানবা ফ্লাইত ১৯৯০দা তাখি, মতুং তারকপদা মাগী ওপরেসন পাকথোক চাউথোরক্তুনা হৌজিক্তি মসিদা মিতর ১৩৭৬ শাংবা রনৱে লৈরে হায়খি‍। করিমগুম্বা মফম লৈরগদি রনৱে অসি মখা তানা শাংদোকপা য়াগনি হায়না মন্ত্রীনা হায়খি‍। এয়রপোর্ত অসিদা, দলাই লমা লৈবা মরম্না, ত্রাফিক য়াম্না লৈ, অমদি অৱাং-নোংচুপ থংবা হিমাচল প্রদেশ পুম্বদা এয়র কন্নেক্তিবিতী ফংহল্লি হায়না মহাক্না হায়খি‍। ইন্দিগো ফ্লাইত অসিনা হিমাচল প্রদেশতা তুরিস্ত মশিং হেন্না পুরক্কনি অমদি মসিনা স্তেত অসিগী মীয়ামদা কান্নহনগনি হায়না মহাক্না হায়খি‍।
সিভিল এভিএসনগী কেন্দ্র মন্ত্রী শ্রী জ্যোতিরঅদিত্য সিন্দিয়ানা, তিল্লিবা মীয়ামগী মফমদা ৱা ঙাঙলদুনা, সিভিল এভিএসনগী লমদা মমাঙগী চহি ৬৫দা ফংবা ঙমখিদবশিং হৌখিবা চহি ৯সিদা এয়রপোর্ত, ৱাতরদ্রোম অমদি হেলিপোর্ত ১৪৮ শেমগত্তুনা ফংবা ঙম্লে হায়খি‍। মন্ত্রালয় অসিনা মশিং অসি লাক্কদৌরিবা চহি অহুমদগী মরি ফাওবসিদা ২০০গী মথক্তা হেনগৎহন্নবা থবক পায়খৎলি হায়না মহাক্না মখা তাখি‍। হোৎনরিবা অসিনা অচৌবা মেত্রো এয়রপোর্তশিং লোয়ননা মনুং হঞ্জিনবা এয়রপোর্তশিংদা লাস্ত মাইল কন্নেক্তিবিতী পীবদা মান্নবা মীৎয়েঙ য়েঙলি হায়নসু মহাক্না মখা তাখি‍।
শ্রী সিন্দিয়ানা স্তেত অসিদা শান্ন-খোৎনবগী ইনফ্রাস্ত্রকচর শেমগৎপদা শ্রী অনুরাগ থাকুরনা লৌরিবা থৌদাংবু থাগৎখি অমদি মহাক্না কন্না হোৎনবনা মরম ওইরগা ঙসিদি ধরমসালা অসি রীজনেল নৎত্রগা লৈবাক্কীদা নত্তনা মালেমগী ক্রিকেৎকী মফম অমা ওইবা ঙম্লিবনি হায়খি‍। মহাক্না ধরমসালাগী চীং-লেম্লবা স্তেদিয়মবু মালেমগী খ্বায়দগী ফবা স্তেদিয়মগা মান্নবা ৱাফম কয়া পুথোকখি‍। ক্রিকেৎনা স্তেত অসিগী শেন্মিৎলোনগী থবক থৌওংদা ইনোৎ অমা হাপ্লি হায়না মহাক্না হায়খি, অমদি মসিগী ক্রেদিৎ শ্রী অনুরাগ থাকুরগীনি হায়বা ৱাফমসু থমখি‍।
শ্রী অনুরাগ থাকুরনা ধরমসালা এয়রপোর্ত পাকথোক চাউথোকহন্নবগী থম্লকখিবা ৱাফমবু মন্ত্রীনা লৌশিনখি অমদি মন্ত্রালয়না মসিগীদমক ফেজ ২গী থৌরাং অমা মাঙজৌননা পায়খত্তুনা লৈরে হায়খি‍। অহানবা তাঙ্কক্তা লোদ পেনালতী য়াওবা তর্বোপ্রোপ এয়রক্রাফ্ত লেন্দিং অসিগুম্বা পেনালতীশিং লৈহন্দনা তাবা য়াহন্নবগীদমক হৌজিক লৈরিবা রনৱে অসি মিতর ১৯০০দা শাংদোকহনবগী থবক য়াওরি‍। ২শুবা তাঙ্কক্তা এয়রপোর্ত অসিদা বোইং ৭৩৭ অমদি এয়রবস এ.৩২০ তাবা য়াহন্নবগী মঙলান মঙফাওনহন্নবগীদমক রনৱে অসিবু মিতর ৩১১০দা শাংদোকহন্নবগী থবক য়াওরি হায়না মহাক্না পাউদমখি‍।
স্তেত অসিদা মহাক্কী মন্ত্রালয়না ফংবা ঙমখ্রবা অতোপ্পা ৱাফমশিংগী মতাঙদা ঙাঙলদুনা, শ্রী সিন্দিয়ানা সিম্লা এয়রপোর্তকী রনৱে রেস্তোরেসনগী থবক লোইশিল্লে অমদি মন্দীদা গ্রীনফীল্দ এয়রপোর্ত অমা শেমগৎনবগী মফমগী ক্লিয়রেন্স পীরক্লে হায়খি‍। মন্ত্রালয় অসিনা স্তেত অসিদা সিভিল এভিএসন ইনফ্রাস্ত্রকচর শেমগৎনবগীদমক খোঙফম চেৎনা লেপ্লি হায়না মন্ত্রীনা মখা তাখি‍।
“সিভিল এভিএসন সেক্তরদা মপুং ফানা দিমোক্রেতাইজেসন তৌবা উবা ফংলে, অমদি এয়রক্রাফ্ত পাইবখক উরম্বা মীওইশিংসু ঙসিদি মসিদা তোংদুনা পাইরি”, হায়না মন্ত্রীনা হায়খি অমদি উরান স্কীমগী মওংদা পায়খৎলিবা প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীগী মঙলান অসিদা অসিগুম্বা মীওই করোর ১ লাখ ১৫ ভারতকী এয়র পেসেঞ্জরগী মশিংদা হাপচিল্লে হায়না মখা তাখি‍।
হিমাচল প্রদেশ স্তেতনা উরানগী মখাদা রুৎ ৪৪ পীরি, মসিগী মনুংদা ২২দি মথৌ তৌদুনা লৈরবনি‍। স্তেত অসিদা মন্ত্রালয় অসিনা ফংবা ঙমখ্রবশিং পল্লদুনা, মন্ত্রীনা কন্নেক্তিবিতী অসি ২০১৩-১৪দা এয়রক্রাফ্ত ৪০ লৈরম্বদগী চহি ৯ অসিদা এয়রক্রাফ্ত মশিং ১১০দা হেনগৎলক্তুনা ১৭৫% হেনগৎলকপা ঊরি হায়না হায়খি‍। অখন্ননা ধরমসালাদা লৈরিবা এয়র ত্রাফিক্কী পাইথোক পাইশিনগী থবক হৌখিবা চহি ৯সিদা ১১০% হেনগৎলক্তুনা ২০১৩-১৪দা চয়োলদা ২৮ ওইরম্বদগী ঙসিদি ৫০ য়ৌরে হায়না মহাক্না ফোঙদোকখি‍।
হিমাচল প্রদেশগী কঙ্গ্রাদগী মেম্বর ওফ পার্লিয়ামেন্ত শ্রী কিসন কাপুরনা এয়রক্রাফ্ত অসি স্তেত অসিগী মীয়ামগী এয়র কন্নেক্তিবিতীদা চাউনা হাপচিল্লকপা অমনি হায়খি‍। স্তেত অসিনা কোবিদ ১৯ লাইচৎ মনুংদা তুরিস্ত এক্তিবিতীঈ শাথিনা হন্থবা থেংনখ্রে অমদি হৌজিক অমুক হিঙ্গৎলকপা উরি‍। শ্রী কাপুরনা সিভিল এভিএসন মন্ত্রালয়গী মফমদা ধরমসালাদা তাবা এয়রক্রাফ্ত মশিং মখা তানা হেনগৎহন্নবা ৱাফম খন্নবিনবা হায়খি‍।
ইন্দিগো এয়রলাইন্না ধরমসালাদগী দিল্লী ফাওবগী নুমিৎ খুদিংগী ফ্লাইত চলাইগনি‍। হায়রিবা অনৌবা ফ্লাইত সেক্তর অসিনা ইন্দিগোগী নুমিৎ খুদিংগী ফ্লাইত মশিং ১৭৯৫তা হেনগৎহল্লে অমদি মসিবু দিপার্চরগী লমদা মালেমগী তরেৎশুবা খ্বায়দগী চাউবা এয়রক্রাফ্ত ওইহল্লে হায়খি‍।

Ministry of Information & Broadcasting
Union Ministers Shri Anurag Thakur, Shri Jyotiraditya Scindia and Union Minister of State Gen V.K. Singh flag off first Delhi-Dharamshala-Delhi Indigo Flight
Indigo flight will benefit half of the State population, says Shri Anurag Thakur, requests for direct connectivity from all India
Target to reach 200 airports, waterdromes and heliports in next 3 to 4 years: Shri Jyotiraditya Scindia
2-phase plan for expansion of Dharamshala airport underway, aim to eventually land Airbus a320: Shri Scindia
26 MAR 2023 11:20AM by PIB Delhi
Union Minister for Information and Broadcasting Shri Anurag Thakur, Union Minister for Civil Aviation Shri Jyotiraditya Scindia and Union Minister of State for Civil Aviation General V.K.Singh today flagged off the first Indigo Airline Delhi-Dharamshala-Delhi flight.
Speaking on the occasion Union Minister for Information and Broadcasting Shri Anurag Thakur expressed his gratitude towards the Ministry of Civil Aviation for facilitating Indigo connectivity to Himachal Pradesh and said that Indigo could not have become a truly national airline without flying to the hill state. Shri Thakur made a case for a larger airport and said that currently passengers coming to Himachal from all over India have to go to Delhi and then board connecting flights to the State. A larger airport will provide direct seamless connectivity to passengers.
Shri Thakur credited Prime Minister Narendra Modi for the rapid expansion of airport infrastructure in the country and said the number has gone from 74 to over 140 in a short span of time. He further said that it is due to the UDAN scheme that the people in Hawai Chappal can travel in Hawai Jahaz.
Speaking about the magnitude of service provided by the airport, Shri Thakur said that Dharamshala airport connects five districts with ease of connectivity and directly benefits half of the population of the state. This single Indigo flight goes a long way in connecting half of the state and a few places in Punjab to the rest of the country.
Union Minister of State General V. K. SIngh in his remarks stated that the Dharamshala airport had seen its first flight in 1990, subsequently saw its operations expanding and now has a runway of 1376 mts. The Minister said the runway can be further lengthened if space permits.The airport witnesses a lot of traffic due to the presence of Dalai Lama, he stated, and provides air connectivity to all of north-western HImachal Pradesh The Indigo flight will bring in more tourists to Himachal and this will benefit the people of the state.
Union Minister for Civil Aviation Shri Jyotiraditya Scindia, addressing the gathering, said that what was not achieved in the past 65 years in the field of civil aviation has been achieved in the last 9 years with the creation of 148 airports, waterdrome and heliports. He further added that the Ministry is working towards a target of taking this number to beyond 200 within the next three to four years. This effort will give equal importance to large metro airports as well as remote airports providing last mile connectivity.
Shri Scindia lauded Shri Anurag Thakur’s efforts towards creation of sports infrastructure in the State and said that it is because of his strenuous efforts, Dharamshala is today a hub of not just regional or national cricket but of international cricket. He drew parallels between the magnificent stadium in Dharamshala to the best in the world. Cricket, he further added, has brought the State a surge in economic activity, and the credit for this too goes to Shri Anurag Thakur.
The Minister acknowledged the request of expansion of Dharamshala airport by Shri Anurag Thakur and said that his Ministry is already working on a 2-phase plan for the same. The first phase involves lengthening of the current runway to 1900 mts to enable turboprop aircrafts landing with load penalty to ply without such penalties. The 2nd phase would involve further lengthening of the runway to 3110 mts to realize the vision of landing Boeing 737 and Airbus a320 at the airport.
Speaking about the other achievements in the State for his Ministry, Shri Scindia said that runway restoration at the Shimla airport has been completed and site clearance has been provided for a Greenfield airport at Mandi. The Minister reiterated that his Ministry is committed towards the development of civil aviation infrastructure in the State.
“Civil aviation sector has seen a complete democratization, and those who could only watch aircrafts fly are today flying in it”, remarked the Minister and further stated that the vision of Prime Minister Shri Narendra Modi in the form UDAN Scheme has seen 1 crore 15 lakh such people added to number India’s air passengers.
The State of Himachal has been provided 44 routes under UDAN, of which 22 are already operational. Highlighting the Ministry's achievements in the State, the Minister said that the connectivity has increased from 40 aircrafts per week in 2013-14 to 110 aircrafts, an increase of 175% over 9 years. In Dharamshala specifically, he said, the number of air traffic movements have gone up by 110% in the past 9 years from 28 per week in 2013-14 to 50 movements today.
Shri Kishan Kapoor, Member of Parliament from Kangra, Himachal Pradesh, said that the aircraft is a major contribution to air connectivity for the people of the State. The State had seen a tremendous decline in tourist activity during COVID19 pandemic and is now witnessing a revival. Shri Kapoor requested the Ministry of Civil Aviation to consider further expanding the number of aircrafts flying to Dharamshala.
Indigo airline will operate daily flights to Dharamshala from Delhi. This new flight sector takes the number of daily flights of Indigo to 1795 and makes it the seventh largest airline in the world in terms of departures.