প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
কৰ্ণাটকৰ হুবলি-ধৰৱাড়ত এলানি উন্নয়ণমূলক প্ৰকল্পৰ কাম-কাজৰ শুভাৰম্ভণি কৰি দিয়া প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ ভাষণৰ পাঠ
12 MAR 2023 8:07PM by PIB Guwahati
ভাৰত মাতা কী জয়
ভাৰত মাতা কী জয়
জগতগুৰু বাসৱেশ্বৰ অৱৰিগে নন্না নমস্কাৰগলু।
কলে, সাহিত্য মত্তু সংস্কৃতিয়া ই নাডিগে,
কৰ্ণাটক দা এল্লা সহোদৰা সহোদৰীয়াৰিগে নন্না নমস্কাৰগলু।
বন্ধুসকল,
এই বছৰৰ আৰম্ভণিতো হুবলিলৈ অহাৰ সৌভাগ্য হৈছিল। হুবলিৰ মৰমৰ ভাই-ভনীসকলে যিদৰে ৰাজপথত থিয় হৈ মোক আশীৰ্বাদ দিছিল মই সেই মুহূৰ্তৰ কথা কেতিয়াও পাহৰিব নোৱাৰো, ইমান মৰম, ইমান আশীৰ্বাদ। অতীতত মই কৰ্ণাটকৰ বহুতো অঞ্চল ভ্ৰমণ কৰাৰ সুযোগ পাইছিলো। বাংগালুৰুৰ পৰা বেলাগাভিলৈকে, কালবুৰ্গীৰ পৰা শিমোগালৈ, মহীশূৰৰ পৰা তুমকুৰুলৈ, কান্নদিগাসকলে মোক যি ধৰণৰ মৰম দিছে, সেয়া যেন ইজনতকৈ সিজন চাৰ; আপোনালোকৰ এই মৰম, আপোনালোকৰ এই আশীৰ্বাদে মোক অভিভূত কৰিছে। এই মৰম মোৰ বাবে এক বৃহৎ ঋণ, আৰু মই কৰ্ণাটকৰ জনসাধাৰণলৈ নিৰন্তৰ সেৱা আগবঢ়াই এই ঋণ পৰিশোধ কৰিম। আমি এই দিশত একেলগে কাম কৰি আছো যাতে, কৰ্ণাটকৰ প্ৰতিগৰাকী ব্যক্তিয়ে সুখৰে জীৱন যাপন কৰিব পাৰে, ইয়াৰ যুৱক-যুৱতীসকলে নিযুক্তিৰ বাবে নতুন সুযোগ পাব লাগে, ইয়াৰ ভগ্নী আৰু কন্যাসকল অধিক সবল হ'ব লাগে। বিজেপিৰ দ্বৈত ইঞ্জিন চৰকাৰে কৰ্ণাটকৰ প্ৰতিখন জিলা, প্ৰতিখন গাঁও, প্ৰতিখন চহৰৰ সৰ্বাংগীন উন্নয়নৰ বাবে আন্তৰিক প্ৰচেষ্টা চলাই আছে। আজি ধাৰৱাড়ৰ এই ভূমিত উন্নয়নৰ এক নতুন ধাৰাৰ সূচনা হৈছে। উন্নয়নৰ এই ধাৰাটোৱে হুবলি, ধাৰৱাড়ৰ লগতে সমগ্ৰ কৰ্ণাটকৰ ভৱিষ্যতক সঞ্চাৰিত কৰাৰ বাবে কাম কৰিব, ইয়াক প্ৰস্ফূটিত আৰু পল্লৱিত কৰিব।
বন্ধুসকল,
বহু শতাব্দী ধৰি মলেনাডু আৰু বায়ালু সীমান্তৰ মাজত আমাৰ ধাৰৱাড় ‘গে’টৱে’ টাউন’, অৰ্থাৎ প্ৰৱেশদ্বাৰ চহৰ হিচাপে পৰিচিত হৈ আহিছিল। এই চহৰখন বিভিন্ন অঞ্চলৰ ভ্ৰমণকাৰীসকলৰ বাবে এটা লক্ষ্যস্থান আছিল। ই সকলোকে দুবাহু মেলি আদৰণি জনাইছিল, আৰু লগতে সকলোৰে পৰা শিকি-বুজি নিজকে সমৃদ্ধ কৰিছিল। সেয়েহে ধাৰৱাড় কেৱল এখন প্ৰৱেশদ্বাৰেই নাছিল, বৰঞ্চ ই কৰ্ণাটক আৰু ভাৰতৰ জীৱন্ততাৰো প্ৰতিফলন হৈ উঠিছিল। ইয়াক কৰ্ণাটকৰ সাংস্কৃতিক ৰাজধানী বুলি জনা যায়। ধাৰৱাড়ৰ পৰিচিতি সাহিত্যৰ জৰিয়তেও সম্ভৱ হৈছে, যিয়ে ড. ডি. আৰ. বেন্দ্ৰেৰ দৰে লেখকক উপহাৰ দিছে। ধাৰৱাড় ইয়াৰ সমৃদ্ধ সংগীতৰ বাবেও জনাজাত; যিয়ে পণ্ডিত ভীমসেন যোশী, গঙ্গুভাই হাংগল আৰু বাসৱৰাজ ৰাজগুৰুৰ দৰে সংগীতজ্ঞক উপহাৰ দিছে। ধাৰৱাড়ৰ ভূমিয়ে পণ্ডিত কুমাৰ গন্ধৰ্ৱ, পণ্ডিত মল্লিকাৰ্জুন মনচুৰ আদিৰ দৰে মহান ৰত্ন প্ৰদান কৰিছে। আৰু ধাৰৱাড়ৰ পৰিচয় ইয়াৰ সোৱাদৰেও কৰা হৈছে। কোনোবাই এবাৰ যদি 'ধাৰৱাড় পেড়া'ৰ সোৱাদ লয়, তেওঁ ইয়াক পুনৰ খাবলৈ নিবিচৰাৰ কথাই নাই? কিন্তু আমাৰ সংগী প্ৰহ্লাদ যোশীয়ে মোৰ স্বাস্থ্যৰ খুবেই যত্ন লয়, সেয়েহে তেওঁ আজি মোক মোক পেড়াতো উপহাৰ দিছে, কিন্তু এটা বন্ধ বাকচতহে দিছে।
বন্ধুসকল,
আজি ধাৰৱাড়ক ‘আইআইটি’ৰ এই নতুন চৌহদটোৱে দুগুণে সুখী কৰিছে। ইয়াত হিন্দী বুজি পাই, এই ফালে। এই চৌহদটোৱে ধাৰৱাড়ৰ পৰিচয় অধিক সুদৃঢ় কৰাৰ কাম কৰিব।
বন্ধুসকল,
ইয়ালৈ অহাৰ আগতে মই মণ্ড্যাত আছিলো। মণ্ড্যাত মই কৰ্ণাটক আৰু দেশৰ জনসাধাৰণৰ প্ৰতি ‘বেংগালুৰু-মহীশূৰ এক্সপ্ৰেছৱে’’ উৎসৰ্গা কৰাৰ সৌভাগ্য লাভ কৰিছিলো। এই ‘এক্সপ্ৰেছৱে’ই কৰ্ণাটকক বিশ্বৰ ‘ছফ্টৱে’ৰ আৰু প্ৰযুক্তিকেন্দ্ৰ’ হিচাপে আগুৱাই যোৱাৰ পথ প্ৰশস্ত কৰিব। মাত্ৰ কেইদিনমান আগতে, বেলাগাভিত এলানি উন্নয়নমূলক প্ৰকল্প উদ্বোধন কৰাৰ লগতে বহুকেইটা প্ৰকল্পৰ আধাৰশিলা স্থাপন কৰা হৈছিল। শিমোগাত কুভেম্পু বিমানবন্দৰৰ উদ্বোধনো কৰা হৈছিল। আৰু, এতিয়া ধাৰৱাড়ৰ ‘আইআইটি’ৰ এই নতুন চৌহদটোৱে কৰ্ণাটকৰ উন্নয়নী যাত্ৰাৰ এক নতুন অধ্যায় লিপিবদ্ধ কৰিছে। ইয়াত থকা ‘হাই-টেক’ সুবিধাবোৰে ‘আইআইটি-ধাৰৱাড়’ক এক প্ৰতিষ্ঠান হিচাপে, বিশ্বৰ সৰ্বশ্ৰেষ্ঠ প্ৰতিষ্ঠানসমূহৰ সমতুল্য হ'বলৈ অনুপ্ৰাণিত কৰিব।
বন্ধুসকল,
এই প্ৰতিষ্ঠানসমূহো বিজেপি চৰকাৰৰ সংকল্পৰ পৰা সিদ্ধিৰে এক উদাহৰণ। চাৰিবছৰ আগতে ২০১৯ চনৰ ফেব্ৰুৱাৰী মাহত মই এই আধুনিক প্ৰতিষ্ঠানটোৰ আধাৰশিলা স্থাপন কৰিছিলো। মাজত এটা কৰোনা কালো আছিল, কাম কৰাত বহুতো অসুবিধা হৈছিল। কিন্তু তথাপিও, মই সুখী যে ৪টা বছৰৰ ভিতৰতে ‘আইআইটি-ধাৰৱাড়’ আজি এক ভৱিষ্যতদৰ্শী প্ৰতিষ্ঠান হিচাপে সাজু হৈ উঠিছে। আধাৰশিলা স্থাপনৰ পৰা উৎসৰ্গালৈকে ‘দ্বৈত ইঞ্জিন’ চৰকাৰে একে গতিতে কাম কৰিছে, আৰু মোৰ এটা সংকল্পই হৈছে যে যিটো প্ৰকল্পৰ আধাৰশিলা আমি স্থাপন কৰিম সেইটো প্ৰকল্পৰ উদ্বোধনো আমিয়েই কৰিম। হয়, এটা সময় আছিল, আধাৰশিলা স্থাপন কৰা আৰু পাহৰি যোৱা, এৰা, এনেকুৱাই হৈছিল, কিন্তু, সেই সময় এতিয়া পাৰ হৈ গ’ল।
বন্ধুসকল,
স্বাধীনতাৰ পিছত বহু দশক ধৰি, আমাৰ চিন্তা আছিল যে যদি ভাল শিক্ষানুষ্ঠানবিলাক সম্প্ৰসাৰিত হয়, তেন্তে তেওঁলোকৰ ব্ৰেণ্ড প্ৰভাৱিত হ'ব। এই চিন্তাই দেশৰ যুৱপ্ৰজন্মৰ যথেষ্ট ক্ষতি কৰিছে। কিন্তু এতিয়া নতুন ভাৰত, যুৱ ভাৰতে এই পুৰণি চিন্তাধাৰাক এৰি আগবাঢ়িলৈ লৈছে। ভাল শিক্ষা সকলো ঠাইতে উপলব্ধ হ'ব লাগে, সকলোৱে এনে শিক্ষা আহৰণৰ সুযোগ লাভ কৰিব লাগে। যিমানেই ভাল প্ৰতিষ্ঠান থাকিব, সিমানেই মানুহে ভাল শিক্ষা লাভ কৰিব। এইকাৰণেই যোৱা ৯টা বছৰত ভাৰতত ভাল শিক্ষা প্ৰতিষ্ঠানৰ সংখ্যা নিৰন্তৰ বৃদ্ধি হ’বলৈ ধৰিছে। আমি ‘এইমছ’ৰ সংখ্যা তিনিগুণ বৃদ্ধি কৰিছো। স্বাধীনতাৰ পিছৰ ৭টা দশকত দেশত মাত্ৰ ৩৮০ খন চিকিৎসা মহাবিদ্যালয় আছিল, যোৱা ৯টা বছৰত আৰু ২৫০ খন চিকিৎসা মহাবিদ্যালয় খোলা হৈছে। এই ৯টা বছৰত দেশত বহুতো নতুন ‘আইআইএম’ আৰু ‘আইআইটি’ মুকলি কৰা হৈছে। আজিৰ কাৰ্যসূচীটোও হৈছে বিজেপি চৰকাৰৰ এই প্ৰতিশ্ৰুতিৰে প্ৰতীক।
বন্ধুসকল,
একবিংশ শতিকাৰ ভাৰতে ইয়াৰ চহৰসমূহৰ আধুনিকীকৰণৰে আগবাঢ়িব খুজিছে। বিজেপি চৰকাৰে হুবলি-ধাৰৱাড়ক স্মাৰ্ট চিটী আঁচনিত অন্তৰ্ভুক্ত কৰিছিল। আজি ইয়াত বহুতো স্মাৰ্ট প্ৰকল্প আৰম্ভ কৰা হৈছে। ইয়াৰ উপৰিও, এটা ক্ৰীড়া চৌহদৰ আধাৰশিলা স্থাপন কৰা হৈছে। প্ৰযুক্তি, আন্তঃগাঁথনি আৰু স্মাৰ্ট প্ৰশাসনৰ ফলত অনাগত দিনত হুবলি ধাৰৱাড়ৰ এই ক্ষেত্ৰখনে উন্নয়নৰ নতুন শিখৰত উপনীত হ'বগৈ।
বন্ধুসকল,
‘শ্ৰী জয়দেৱ হস্পিটেল অব কাৰ্ডিঅ’ভাস্কুলাৰ ছায়েন্সেছ এণ্ড ৰিছাৰ্চ ইনষ্টিটিউট’কো সমগ্ৰ কৰ্ণাটকত যথেষ্ট আস্থাত লোৱা হয়। ইয়াৰ সেৱাসমূহ বেংগালুৰু, মহীশূৰ আৰু কালাবুৰ্গীতো উপলব্ধ হয়। আজি ইয়াৰ নতুন শাখাটোৰ আধাৰশিলা হুবলিত স্থাপন কৰা হৈছে। ইয়াৰ নিৰ্মাণৰ পিছত এই অঞ্চলৰ লোকসকলে যথেষ্ট সুবিধা লাভ কৰিব। এই অঞ্চলটো ইতিমধ্যেই এটা স্বাস্থ্য সেৱা কেন্দ্ৰ হিচাপে পৰিগণিত হৈ আহিছে। এতিয়া নতুন চিকিৎসালয়ৰ দ্বাৰা ইয়াত অধিক লোক উপকৃত হ'ব পাৰিব।
বন্ধুসকল,
কেন্দ্ৰ আৰু ৰাজ্য চৰকাৰেও ধাৰৱাড় আৰু ইয়াৰ চৌপাশৰ অঞ্চলসমূহত বিশুদ্ধ খোৱা পানী যোগান ধৰাৰ বাবে একেলগে কাম কৰি আছে। ‘জল জীৱন মিছন’ৰ অধীনত ইয়াত এক হাজাৰ কোটি টকাৰ প্ৰকল্পৰ আধাৰশিলা স্থাপন কৰা হৈছে। ইয়াৰ জৰিয়তে ১.২৫ লাখতকৈও অধিক পৰিয়ালক নলৰ জৰিয়তে ‘ৰেণুকা সাগৰ জলাধাৰ’ আৰু ‘মালাপ্ৰভা নদী’ৰ পানীৰ যোগান ধৰা হ'ব। যেতিয়া ধাৰৱাড়ত নতুন পানী শোধন প্ৰকল্প সাজু হৈ উঠিব, ই সমগ্ৰ জিলাখনৰে লোকসকলক উপকৃত কৰিব। আজি ‘তুপ্ৰীহাল্লা বান-ক্ষতি নিয়ন্ত্ৰণ প্ৰকল্প’ৰ আধাৰশিলাও স্থাপন কৰা হৈছে। এই প্ৰকল্পৰ জৰিয়তে বানপানীৰ ফলত হোৱা ক্ষতি হ্ৰাস কৰিব পৰা যাব।
বন্ধুসকল,
আজি মই আৰু এটা কথাৰ বাবে খুবেই সুখী। সংযোগৰ ক্ষেত্ৰত কৰ্ণাটকে আজি আন এটা মাইলৰ খুঁটি স্পৰ্শ কৰিছে। আৰু হুবলিয়ে কৰ্ণাটকক এই গৌৰৱ দিয়াৰ সৌভাগ্য লাভ কৰিছে। এতিয়া ‘সিদ্ধৰুদ্ধা স্বামীজী ষ্টেশ্যন’ত পৃথিৱীৰ আটাইতকৈ ডাঙৰ প্লেটফৰ্ম নিৰ্মিত হৈছে। পিচে, এয়া কেৱল এক অভিলেখেই নহয়, ই কেৱল এখন প্লেটফৰ্মৰ সম্প্ৰসাৰণেই নহয়, এয়া চিন্তাধাৰাৰ এক সম্প্ৰসাৰণ য'ত আমি আন্তঃগাঁথনিক প্ৰাথমিকতা প্ৰাদন কৰিছো। ‘হোচপেট-হুবলি-টিনাইঘাট শাখা’ৰ বৈদ্যুতিকীকৰণ আৰু ‘হোচপেট ষ্টেশ্যন’ৰ উন্নীতকৰণে আমাৰ দৃষ্টিভংগীক শক্তি প্ৰদান কৰিছে। এই পথটোৰে বৃহৎ সংখ্যক উদ্যোগলৈ কয়লা পৰিবহন কৰে। এই লাইনৰ বৈদ্যুতিকীকৰণৰ পিছত, ডিজেলৰ ওপৰত নিৰ্ভৰশীলতা হ্ৰাস কৰা হ'ব আৰু পৰিৱেশ সুৰক্ষিত কৰা হ'ব। এই সকলোবোৰ প্ৰচেষ্টাই অঞ্চলটোৰ অৰ্থনৈতিক বিকাশ ত্বৰান্বিত কৰিব আৰু পৰ্যটন সম্ভাৱনা বৃদ্ধি কৰিব।
ভাই-ভনীসকল,
ভাল আন্তঃগাঁথনি, আধুনিক আন্তঃগাঁথনি কেৱল চকুৰে ভাল দেখিবলৈকে নহয়, ই জীৱন সহজসাধ্যও কৰি তুলিব। ই সপোনবোৰ সঁচা হোৱাৰ পথ প্ৰশস্ত কৰিব। যেতিয়া আমাৰ ভাল ৰাস্তা নাছিল, ভাল চিকিৎসালয় নাছিল, প্ৰতিটো শ্ৰেণীৰ লোকেই, প্ৰতিটো বয়সৰ লোকেই কিমানযে কষ্ট ভুগিবলগীয়া হৈছিল। কিন্তু আজি যেতিয়া নতুন ভাৰতত আধুনিক আন্তঃগাঁথনি নিৰ্মাণ কৰা হৈছে, সকলোৱে ইয়াৰে লাভান্বিত হৈছে। ভাল ৰাস্তাৰ সুবাদত বিদ্যালয় আৰু মহাবিদ্যালয়লৈ যোৱা যুৱক-যুৱতীসকলৰ যাত্ৰা সহজ কৰি তোলে। আধুনিক ঘাইপথবোৰে কৃষক, শ্ৰমিক, ব্যৱসায়ী, কাৰ্যালয়লৈ যোৱা লোক, মধ্যবিত্ত, সকলোকে লাভান্বিত কৰে। সেয়েহে সকলোৱে ভাল-আধুনিক আন্তঃগাঁথনি বিচাৰে। আৰু মই সুখী যে যোৱা ৯টা বছৰে দেশখনে ইয়াৰ আন্তঃগাঁথনিৰ আধুনিকীকৰণৰ বাবে নিৰন্তৰ কাম কৰি আছে। যোৱা ৯টা বছৰত, পিএম পথ যোজনাৰ জৰিয়তে দেশৰ গাঁওবোৰত পথৰ নেটৱৰ্ক দুগুণতকৈয়ো অধিক হৈছে। ৰাষ্ট্ৰীয় ঘাইপথ নেটৱৰ্ক ৫৫% তকৈয়ো অধিক হাৰত বৃদ্ধি পাইছে।
বন্ধুসকল,
২০১৪ চনৰ আগতে ভাৰতৰ ডিজিটেল শক্তি, দেশত ইণ্টাৰনেটৰ বিষয়ে খুব কম আলোচনাহে কৰা হৈছিল। কিন্তু আজি ভাৰত হৈছে বিশ্বৰ অন্যতম শক্তিশালী ডিজিটেল অৰ্থনীতি। এয়া সম্ভৱ হৈছে কাৰণ আমি সুলভ ইণ্টাৰনেট উপলব্ধ কৰাইছো, গাঁৱৰ পৰা গাঁৱলৈ ইণ্টাৰনেট প্ৰদান কৰিছিলো। যোৱা ৯টা বছৰত, প্ৰতিদিনে গড়ে ২.৫ লাখ ব্ৰডবেণ্ড সংযোগ দিয়া হৈছে, প্ৰতিদিনে ২,৫ লাখ সংযোগ।
এই গতি আন্তঃগাঁথনিৰ বিকাশৰে সম্ভৱ হৈছে, কাৰণ আজি দেশ আৰু দেশবাসীৰ প্ৰয়োজনীয়তা অনুসৰি আন্তঃগাঁথনি নিৰ্মাণ কৰা হৈছে। ইয়াৰ আগতে, ৰাজনৈতিক লাভ আৰু লোকচান দেখাৰ পিছতহে ৰে'ল আৰু পথৰ দৰে প্ৰকল্পসমূহ ঘোষণা কৰা হৈছিল। আমি প্ৰধানমন্ত্ৰী গতিশক্তি ৰাষ্ট্ৰীয় মাষ্টাৰ প্লেন সমগ্ৰ দেশৰ বাবে আনিছো, যাতে দেশত য'তেই প্ৰয়োজন হয়, আন্তঃগাঁথনি দ্ৰুত গতিত নিৰ্মাণ কৰিব পৰা যায়।
বন্ধুসকল,
আজি দেশৰ সামাজিক আন্তঃগাঁথনি নিৰ্মাণৰ ক্ষেত্ৰতো অভূতপূৰ্ব কাম কৰা হৈছে। ২০১৪ চনলৈকে দেশৰ এক বৃহৎ জনসংখ্যাৰ এটা পকী ঘৰ নাছিল। শৌচালয়ৰ অভাৱৰ বাবে আমাৰ ভগ্নীসকলে কিমান যে কষ্ট ভোগ কৰিব লগা হৈছিল। ভগ্নীসকলে তেওঁলোকৰ সকলো সময় খৰি আৰু পানীৰ ব্যৱস্থা কৰাতে অতিবাহিত কৰিছিল। দৰিদ্ৰ সকলৰ বাবে চিকিৎসালয়ৰ অভাৱ আছিল। চিকিৎসালয়ত চিকিৎসা ব্যয়বহুল আছিল। আমি এই সমস্যাবোৰ এটা এটাকৈ সমাধান কৰিছো। দৰিদ্ৰসকলে তেওঁলোকৰ পকী ঘৰ, বিদ্যুৎ আৰু গেছ সংযোগ, শৌচালয় পাইছে। এতিয়া প্ৰতিটো ঘৰে নলৰ জৰিয়তে পানীৰ সুবিধা লাভ কৰিছে। ঘৰ আৰু গাঁৱৰ ওচৰত ভাল চিকিৎসালয় নিৰ্মাণ কৰা হৈছে, ভাল মহাবিদ্যালয় আৰু বিশ্ববিদ্যালয় নিৰ্মাণ কৰা হৈছে। অৰ্থাৎ আজি আমি আমাৰ যুৱক-যুৱতীসকলক এনে সকলো উপায় প্ৰদান কৰিছো যিয়ে তেওঁলোকক অহা ২৫ বছৰৰ সংকল্প পূৰণ কৰাত সহায় কৰিব।
বন্ধুসকল,
আজি যেতিয়া মই ভগৱান বাসৱেশ্বৰৰ দেশলৈ আহিছোঁ, মই নিজকে অধিক ধন্য অনুভৱ কৰিছো। ভগৱান বাসৱেশ্বৰৰ বহুতো অৱদানৰ ভিতৰত আটাইতকৈ গুৰুত্বপূৰ্ণ হৈছে অনুভৱ মণ্ডপম স্থাপন। এই গণতান্ত্ৰিক ব্যৱস্থাটোৰ বিষয়ে সমগ্ৰ বিশ্বতে অধ্যয়ন কৰা হয়। আৰু এনে বহুতো কথা আছে যাৰ বাবে আমি দাবী কৰোঁ যে ভাৰত কেৱল সৰ্ববৃহৎ গণতন্ত্ৰই নহয়, ভাৰত গণতন্ত্ৰৰ মাতৃও। এয়া মোৰ সৌভাগ্য আছিল যে মই কেইবছৰমান আগতে লণ্ডনত ভগৱান বাসৱেশ্বৰৰ প্ৰতিমূৰ্তি উদ্বোধন কৰাৰ সুযোগ পাইছিলো। লণ্ডনত ভগৱান বাসৱেশ্বৰ, গণতন্ত্ৰৰ শক্তিশালী ভেটিৰ প্ৰতীক অনুভৱ মণ্ডপমৰ অভিজ্ঞতা। লণ্ডনৰ ভূমিত ভগৱান বাসৱেশ্বৰৰ প্ৰতিমূৰ্তি, কিন্তু এয়া দুৰ্ভাগ্যজনক যে ভাৰতৰ গণতন্ত্ৰৰ প্ৰতি প্ৰশ্ন উথ্থাপনৰ কাম লণ্ডনতে কৰা হৈছিল। ভাৰতৰ গণতন্ত্ৰৰ মূল আমাৰ শতিকাজোৰা ইতিহাসৰ পৰা পোৱা যায়। পৃথিৱীৰ কোনো শক্তিয়ে ভাৰতৰ গণতান্ত্ৰিক পৰম্পৰাৰ ক্ষতি সাধন কৰিব নোৱাৰে। তত্ স্বত্ত্বেও, কিছুমান লোকে নিৰন্তৰ ভাৱে ভাৰতৰ গণতন্ত্ৰক কাঠগড়াত থিয় কৰাই আহিছে। এইসকল লোকে ভগৱান বাসৱেশ্বৰক অপমান কৰিছে। এইসকল লোকে ভাৰতৰ মহান পৰম্পৰা, কৰ্ণাটকৰ জনসাধাৰণক অপমান কৰিছে, অপমান কৰিছে ভাৰতৰ ১৩০ কোটি সচেতন নাগৰিকক। কৰ্ণাটকৰ মানুহেও এনে লোকৰ প্ৰতি সতৰ্ক হ'ব লাগিব।
বন্ধুসকল,
কৰ্ণাটকে বিগত বছৰবোৰত ভাৰতক যিদৰে এক প্ৰযুক্তি-ভৱিষ্যতৰ ৰূপত পৰিচিতি প্ৰদান কৰিছে, আজি তাক আগুৱাই নিয়াৰ সময় সমাগত হৈছে। কৰ্ণাটক হৈছে ‘হাইটেক ইণ্ডিয়া’ৰ ‘ইঞ্জিন’। এই ইঞ্জিনৰ বাবে ‘ডাবল ইঞ্জিন’ৰ চৰকাৰে শক্তি আহৰণ কৰাটো অতিকে গুৰুত্বপূৰ্ণ।
বন্ধুসকল,
আকৌ এবাৰ, উন্নয়নমূলক প্ৰকল্পসমূহৰ বাবে হুবলি-ধাৰৱাড়ৰ জনসাধাৰণক বহুত অভিনন্দন জনাইছো। মোৰ সৈতে একেলগে কওঁক –ভাৰত মাতা কী জয়। দুয়োখন হাত দাঙি সম্পূৰ্ণ শক্তিৰে কওঁক – ভাৰত মাতা কী জয়, ভাৰত মাতা কী জয়, ভাৰত মাতা কী জয়।
বহুত ধন্যবাদ।

Prime Minister's Office
English rendering of PM’s address at the launch of development works in Hubballi-Dharwad, Karnataka
12 MAR 2023 8:07PM by PIB Delhi
Bharat Mata Ki Jai!
Bharat Mata Ki Jai!
जगद्गुरु बसवेश्वर अवरिगे नन्ना नमस्कारगळु।
कले, साहित्य मत्तू संस्कृतिया इ नाडिगे,
कर्नाटक दा एल्ला सहोदरा सहोदरीयारिगे नन्ना नमस्कारगळु।
Friends,
I had the opportunity of visiting Hubballi earlier this year as well. I will never forget the way my dear brothers and sisters of Hubballi stood on the roadside and showered so much love and blessings on me. In the past, I have had the opportunity to visit several different parts of Karnataka. From Bangalore to Belagavi, from Kalaburagi to Shimoga, from Mysuru to Tumakuru, the kind of love, affection and blessings that Kannadigas have given me ceaselessly is indeed overwhelming. I am indebted to your affection and I will repay this debt by continuously serving the people of Karnataka. We are working together in the direction of ensuring that every person in Karnataka has a contented life; the youth here is moving forward and getting new employment opportunities regularly, and the sisters and daughters are better empowered. The double engine government of BJP is making sincere efforts for the holistic development of every district, every village and every town in Karnataka. Today a new stream of development is emerging on this land of Dharwad. This stream of development will brighten and blossom the future of Hubballi, Dharwad as well as entire Karnataka.
Friends,
For centuries, our Dharwad has been known as the gateway town between Malenadu and Bayalu. This city used to be a halt for travellers from different regions. It welcomed everyone with open arms, and enriched itself by learning from everyone. That is why Dharwad is not just a gateway, but has become a reflection of the vibrancy of Karnataka and India. It is known as the cultural capital of Karnataka. Dharwad has been identified with literature, which has produced writers like Dr. D.R. Bendre. Dharwad has been recognized for its rich music, which has produced musicians like Pandit Bhimsen Joshi, Gangubai Hangal and Basavaraj Rajguru. The land of Dharwad has produced great gems like Pandit Kumar Gandharva, Pandit Mallikarjun Mansur. And Dharwad is also identified by its cuisine. Who wouldn't want to savour the 'Dharwad Peda' again and again once tasted. But my friend Prahlad Joshi takes great care of my health. So today he offered me peda but in a packed box!
Friends,
Today there is a two-fold joy of inaugurating this new campus of IIT in Dharwad. Hindi is understood in this region. This campus will work to further strengthen the identity of Dharwad.
Friends,
I was in Mandya before coming here. In Mandya, I had the privilege of dedicating the 'Bengaluru-Mysuru Expressway' to the people of Karnataka and the country. This expressway will pave the way for Karnataka to be further positioned as a ‘software and technology’ hub of the world. Just a few days ago, several development projects were inaugurated and the foundation stones were laid in Belagavi. Kuvempu Airport was also inaugurated in Shimoga. And, now this new campus of IIT in Dharwad is writing a new chapter in the development journey of Karnataka. As an institute, the high-tech facilities here will inspire IIT-Dharwad to be at par with the best institutes of the world.
Friends,
This institute is also an example of BJP government's 'Sankalp Se Siddhi' motto. Four years ago in February 2019, I had laid the foundation stone of this modern institute. Then the Corona pandemic had struck. There were several obstacles in the completion of the work. But despite that, I am glad that within 4 years, IIT-Dharwad has become a futuristic institute today. From the foundation stone laying to the inauguration, the double engine government works at this very speed and I have a resolve that we will inaugurate every project the foundation stone of which is being laid. The period of 'laying the foundation stone and forgetting about it' is gone.
Friends,
For several decades after independence, we had this idea that if eminent educational institutions expand, their brand will be affected. This mindset has harmed the youth of the country. But now the new India, the young India, is moving forward leaving behind this old thinking. Good quality education should reach everywhere and everyone should get access to it. The greater number of best quality institutes we have, the greater number of people will have access to good quality education. This is the reason why the number of good educational institutes in India is continuously increasing in the last 9 years. We tripled the number of AIIMS. In the 7 decades after independence, there were only 380 medical colleges in the country, whereas 250 medical colleges have been opened in the last 9 years. In these 9 years, many new IIMs and IITs have been opened up in the country. Today's event is also a symbol of this commitment of the BJP government.
Friends,
India of the 21st century is moving forward by modernizing its cities. Hubballi-Dharwad was included in the smart city plan by the BJP government. Today, many smart projects have been inaugurated here under this. Besides this, the foundation stone of a sports complex has been laid. As a result of technology, infrastructure and smart governance, this area of Hubballi Dharwad will reach new heights of development in the coming days.
Friends,
The Sri Jayadeva Institute of Cardiovascular Sciences and Research is also highly trusted throughout Karnataka. Its services are available in Bengaluru, Mysuru and Kalaburagi. Today the foundation stone of its new branch has been laid in Hubballi. After it is ready, the people of this area will get a lot of benefits. This region is already a health care hub. Now more people will benefit from the new hospital.
Friends,
The central and state governments are also working together to provide clean drinking water to Dharwad and its surrounding areas. Under the Jal Jeevan Mission, the foundation stone of a scheme worth more than Rs 1000 crore has been laid here. Through this, the water of Renuka Sagar reservoir and Malaprabha river will be supplied to more than 1.25 lakh houses through taps. When the new water treatment plant will be ready in Dharwad, it will benefit the people of the entire district. Today the foundation stone of Tuparihalla Flood Damage Control Project has also been laid. With the help of this project, the damage caused by floods can be reduced.
Friends,
Today I am very happy about one more thing. Karnataka has touched another milestone today in terms of connectivity. And Hubballi is fortunate to bring this glory to Karnataka. Now Siddharoodha Swamiji station has the longest platform in the world. But it's not just a record; it's not just an extension of a platform. This is an extension of the thinking with which we give priority to infrastructure. Electrification of Hospet-Hubli-Tinaighat section and upgradation of Hospet station boosts this vision. Coal is transported for industries on a large scale via this route. After the electrification of this line, the dependence on diesel will reduce and the environment will be protected. All these efforts will speed up the economic development of the region and promote tourism.
Brothers & Sisters,
Good and modern infrastructure is not just pleasing to the eyes, but is also supposed to make life easier. It paves the way for dreams to come true. When we didn't have good roads, or good hospitals, people of every section of the society and every age group had to face tremendous trouble. But today when modern infrastructure is being built in New India, everyone is getting its benefits. Good roads make it easier for the youth going to school and college. Modern highways benefit farmers, labourers, businessmen, office goers, middle class, everyone. So, everyone wants good-modern infrastructure. And I am glad that for the last 9 years the country has been continuously working to modernize its infrastructure. In the last 9 years, the network of roads has more than doubled in the villages of the country through the PM Sadak Yojana. The National Highway network has expanded by more than 55%. Not only the roads, but today the airport and railways are also expanding unprecedentedly in the country. The number of airports in the country has more than doubled in the last 9 years.
Friends,
Before the year 2014, there was very little discussion about the internet and India's digital power in the country. But today India is one of the most powerful digital economies in the world. This happened because we made cheap internet available and took internet to every village. In the last 9 years, on an average, 2.5 lakh broadband connections have been provided every day; 2.5 lakh connections per day!
The development of infrastructure is gaining this kind of momentum because today infrastructure is being built according to the needs of the country and the countrymen. Earlier such projects of rail and road were announced based on political gains. We have come up with the PM Gatishakti National Master Plan for the entire country, so that infrastructure can be built at a faster pace wherever needed in the country.
Friends,
Today, unprecedented work is being done on social infrastructure in the country. Till the year 2014, a large population of the country did not have a pucca house. Our sisters had to suffer a lot due to lack of toilets. The sisters used to spend all their time in arranging wood and water. There was a lack of hospitals for the poor. Treatment in hospitals was expensive. We solved these problems one by one. The poor got their own pucca houses, electricity-gas connections and toilets. Now every house is getting tap water facility. Good hospitals, colleges and universities are being set up near their homes and villages. That is, today we are providing every means to our youth, which will help them to fulfil their resolutions for the coming 25 years.
Friends,
Today as I have come to the land of Lord Basaveshwara, I feel all the more blessed. Among the many contributions of Lord Basaveshwara, the most prominent is the establishment of Anubhava Mantapa. This democratic system is studied all over the world. And due to things like these, we confidently say that India is not only the largest democracy, but also the mother of democracy. I was fortunate that I got the opportunity to inaugurate the statue of Lord Basaveshwara in London a few years back. Lord Basaveshwara and Anubhava Mantapa symbolize the strong foundation of democracy in London. There is a statue of Lord Basaveshwara in London, but it is unfortunate that questions were raised against India's democracy in London itself. India's democracy is rooted in our centuries-old history. No power in the world can harm India's democratic traditions. Despite this, some people are constantly questioning India's democracy. Such people are insulting Lord Basaveshwara. Such people are insulting the people of Karnataka, the great tradition of India and the 130 crore well-informed citizens of India. The people of Karnataka also need to be wary of such people.
Friends,
The way Karnataka has given recognition to India as a tech-future in the past years, it is time to take it further. Karnataka is the engine of Hi-tech India. It is very important for this engine to get the power of the double engine government.
Friends,
Once again my heartiest congratulations and best wishes to the people of Hubballi-Dharwad for the development projects. Say aloud with me – Bharat Mata ki Jai. Raise both hands and say loudly – Bharat Mata ki Jai, Bharat Mata ki Jai, Bharat Mata ki Jai.
Thank you very much.
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.