প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
পি.এম.না কর্নাতকাগী মান্দ্যাদা মরু ওইবা চাউখৎ-থৌরাংগী প্রোজেক্তশিং উরেপ-উয়ুং তমখ্রে অমসুং কত্থোকখ্রে
বেঙ্গলুরু-মৈসুরু এক্সপ্রেসৱে জাতিদা কত্থোকখ্রে
মৈসুরু-কুশলনগরগী লেন-৪গী হায়ৱেগী উরেপ-উয়ুং তমখ্রে
“ঙসি কর্নাতকাদা হৌদোকখিবা স্তেৎ-ওফ-দি-আর্ত রোদ ইনফ্রাস্ত্রকচর প্রোজেক্তশিংনা রাজ্য শিনবা থুংনা কন্নেক্তিবিতী শাহৌ পীরগনি অমসুং ইকনোমিক গ্রোথ মপাঙ্গল কনখৎহল্লগনি”
“‘ভারতমালা’ অমসুং ‘সগরমালা’ অসিগুম্বা থৌশিলশিংনা ভারতকী লেন্দস্কেপতা অওনবা পুরক্লি”
“চহি অসিগী বজেৎতা লৈবাক্কী ইনফ্রাস্ত্রকচর শেমগৎনবা লুপা করোর লাখ ১০ হেন্না এল্লোকেৎ তৌখি”
“অফবা ইনফ্রাস্ত্রকচরনা ‘ইজ ওফ লিবিং’ হেনগৎহল্লি। মসিনা চাউখৎপগী অনৌবা খুদোংচাবশিং ফংহল্লি”
“মান্দ্যা রিজনগী লৌমী লাখ ২.৭৫ হেনবদা পি.এম. কিসান সম্মান নিধিগী মখাদা কেন্দ্র সরকারনা করোর ৬০০ পীথখি”
“লৈবাক অসিদা দিকেদ কয়া পন্দুনা লৈরুরবা ইরিগেসন প্রোজেক্তশিং খোঙজেল য়াংনা লোইশিল্লি”
“ইথানোলদা মীৎয়েং চংবনা চু থারিবা লৌমীশিংদা মতেং পাংলগনি”
12 MAR 2023 2:26PM by PIB Imphal
প্রধান মন্ত্রী, শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা ঙসি কর্নাতকাগী মান্দ্যাদা মরু ওইবা চাউখৎ-থৌরাংগী প্রোজেক্তশিং কত্থোকখ্রে অমসুং উরেপ-উয়ুং তমখ্রে। প্রোজেক্তশিং অসিদা বেঙ্গলুরু-মৈসুরু এক্সপ্রেসৱে জাতিদা কত্থোকপা অমসুং মৈসুরু-কুশলনগর ৪-লেন হায়ৱেগী উরেপ উয়ুং তম্বা য়াওরি।
থৌরম অসিদা প্রধান মন্ত্রীনা লাইরেম্বী ভুনেশবারি অমসুং অদিচুনচানাগিরি অমসুং মেলুকোতেগী গুরুশিংদা ইকাই খুম্নবা উৎতুনা ৱা ঙাংবা হৌখি। প্রধান মন্ত্রীনা রাজ্য অসিগী তোঙান তোঙানবা শরুকশিংদা লৈরিবা কর্নাতকাগী মীয়ামগী মরক্তা য়াওবা ফংজবা অসিদা নুংঙাইবা ফোঙদোকখি অমসুং মঙোন্দা মীয়াম্না থৌজালশিং পীবীবগীদমক থাগৎপা ফোঙদোকখি। প্রধান মন্ত্রীনা মান্দ্যাদা মীয়াম্না মহাকপু ওকপীরম্বা অদু অখন্ননা পনখি অমসুং মখোয়গী থৌজালশিং অদু নুংশিবনা থল্লি হায়খি। রাজ্য অসিগী মীয়াম্না উৎলিবা মীনুংশি অমসুং থৌজালশিংগী মতাংদা প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি দবল-ইঞ্জিন সরকারনা খোঙজেল য়াংনা চাউখৎপা পুরকপগা লোয়ননা প্রজা খুদিংমক্কী দিমান্দশিং থুংহন্নবা হোৎনরি। মহাক্না হায়খি ঙসিগী লুপা করোর লিশিং কয়াগী ইনফ্রাস্ত্রকচর প্রোজেক্তশিং অসি কর্নাতকা মীয়ামগীদমক দবল-ইঞ্জিন সরকারনা পাইখৎপা অদুগুম্বা খোঙথাংশিংগী শরুক অমনি।
বেঙ্গলুরু-মৈসুরি এক্সপ্রেসৱেগী মরমদা লৈবাক্না ঙাংনরিবা অসিগী মতাংদা প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি লৈবাক্কী নহারোলশিংনা অসিগুম্বা মোদর্ন অমসুং য়াম্না ক্বালিতী লৈবা এক্সপ্রেসৱেশিংগীদমক চাউথোকচবা পোক্লি। এক্সপ্রেসৱে অসিনা মৈসুরু অমসুং বেঙ্গলুরুগী মরক্তা চৎথোক-চৎশিন তৌবদা চংলম্বা মতম শরুক তঙ্খাই হন্থহল্লগনি। মহাক্না মৈসুরু-কুশলনগর ৪-লেন হায়ৱেগী উরেপ-উয়ুং তমখি হায়নসু ফোঙদোকখি অমসুং প্রোজেক্তশিং অসিনা ‘সবকা বিকাস’কী ৱাখল্লোন হেন্না হেনগৎহল্লগনি অমসুং চাউখৎপগী থোং হাংলগনি। প্রধান মন্ত্রীনা কর্নাতকাগী মীয়ামবু প্রোজেক্তশিং অসিগীদমক নুংঙাইবা ফোঙদোকখি।
প্রধান মন্ত্রীনা ভারতকী ইনফ্রাস্ত্রকচর শেমগৎপগী মতাংদা মশক নাইবা অথোইবা মীশক অনি নীংশিংখি। প্রধান মন্ত্রীনা হায়, “কৃষ্ণরাজা ৱাদিয়র অমসুং সর এম বিস্বেস্বরয়্যা, কর্নাতকাগী অথোইবা মচানুপাশিংনা লৈবাক অসিদা অনৌবা বিজন অমসুং শক্তি পীখি। মশক নাইবা মীওইশিং অসিনা খুদোংথিববু খুদোংচাবদা ওন্থোকখি অমসুং ইনফ্রাস্ত্রকচরগী মরু ওইবা অদু খঙখি অমসুং হৌজিক্কী মীরোলনা মখোয়গী খোঙথাংশিংগী কান্নবশিং ফংলিবা অসি লাইবক ফবনি”। প্রধান মন্ত্রীনা লৈবাক অসিনা মখোয়গী খুদুং ইন্দুনা এদভান্স ইনফ্রাস্ত্রকচর প্রোজেক্তশিং শেমগৎলি হায়না ফোঙদোকখি। প্রধান মন্ত্রীনা হায়, “ভারতমালা অমসুং সাগরমালা য়োজনানা ঙসি ভারত অমসুং কর্নাতকাগী লেন্দস্কেপতা অওনবা পুরক্লি”। মহাক্না হায়খি মদুদি মালেম পুম্বনা কোরোনা লাইচৎকী চৈথেং নংজরবসু লৈবাক্কী ইনফ্রাস্ত্রকচর বজেৎ অসি শরুক কয়া হেনগৎহনখি। মহাক্না হায়খি চহি অসিগী বজেৎতা লৈবাক্কী ইনফ্রাস্ত্রকচর শেমগৎনবা লুপা করোর লাখ ১০ হেন্না এল্লোকেৎ তৌখি। প্রধান মন্ত্রীনা মখা তারদুনা হায়, নুংঙাইহনবগী মথক্তা ইনফ্রাস্ত্রকচরনা থবকশিং, ইনভেস্তমেন্ত অমসুং শেল তান্নবা খুদোংচাবশিং পুদুনা লাক্লি। মহাক্না হায়খি কর্নাতকা খক্তদা সরকারনা হন্দক চহি খরা অসিদা হায়ৱেগা মরী লৈনবা প্রোজেক্তশিংদা লুপা করোর লাখ ১ হেন্না ইনভেস্ত তৌখি।
বেঙ্গলুরু অমসুং মৈসুরু অসি কর্নাতকাগী মরু ওইবা সহরশিংনা হায়রদুনা প্রধান মন্ত্রীনা তেক্নোলোজী অমসুং ত্রেদিসনগী হব অনিগী মরক্তা কন্নেক্তিবিতী ফগৎহনবা হায়বা অসি মাইকৈ কয়াদগী মরু ওই। মহাক্না হায়খি মীয়াম্না সহর অনিগী মরক্তা চৎথোক-চৎশিন তৌবদা ত্রাফিক য়াম্না চিনবগী তোইনা ৱাকৎতুনা লাকখি অমসুং এক্সপ্রেসৱে অসিনা সহর অনিগী মরক্তা চৎথোক চৎশিন তৌবগী মতম অসি পুং অমা মখাই হন্থহল্লগনি অমসুং রিজন অসিগী শেন্মীৎলোনগী থবক থৌরমদা ইনোৎ অমা হাপ্লগনি।
বেঙ্গলুরু-মৈসুরু এক্সপ্রেসৱে অসিনা রামনগর অমসুং মান্দ্যাগী হেরিতেজ তাউন ফাওদুনা চৎলি হায়রদুনা প্রধান মন্ত্রীনা তুরিজমগী পোতেন্সিএলদা শাহৌ পীবা খক নত্তনা মা কাবেরিগী পোক্নফম ওইরিবা অসিদা লাকপদা খুদোংচাহল্লগনি হায়না ফোঙদোকখি। প্রধান মন্ত্রীনা নোংজু থা মনুংদা লৈবাক নীংখাইবনা মতম চুপ্পদা শোকহন্দুনা লাকখিবা বেঙ্গলুরু-মেঙ্গলুরু হায়ৱে অসিনা রিজন অসিগী পোর্ত কন্নেক্তিবিতীদা অকাইবা পীদুনা লাকখিবা অদু বেঙ্গলুরু-মেঙ্গলুরু হায়ৱে পাকথোক-চাউথোরকপনা কোকহনবা ঙম্লগনি। হাক্না হায়খি মদুদি রিজন অসিগী ইন্দস্ত্রীশিংনা কন্নেক্তিবিতী হেনগৎলকপগা লোয়ননা খুমাং চাউশিনবা ঙম্লগনি।
প্রধান মন্ত্রীনা মমাংগী সরকারশিংগী মীনুংশি লৈতবা থৌশিলশিংবু চৈখি অমসুং লায়রবশিংগী চাউখৎ থৌরাংগীদমক কাইথখিবা শেল কয়া লান্না শীজিন্নখি হায়না ফোঙদোকখি। মহাক্না হায়, ২০১৪দা লায়রবা কাংলুপশিংগী অৱাবা খঙবা লায়রবশিংগী সেন্সিতিব গভর্নমেন্ত অমা লাকখি। সরকারনা লায়রবগী শেবা তৌনবা লেপ্তনা হোৎনখি অমসুং য়ুম, তোতি ঈশিং, উজ্জ্বলা গ্যাস কন্নেক্সন, ইলেক্ত্রিসিতী, লম্বী-থোং, হোস্পিতালশিং অমসুং লায়রবগীদমক অনা লায়েংদা ৱাখল ৱারম্বা অদু হন্থহনবদা মীৎয়েং চংখি। মহাক্না হায় হৌখিবা চহি ৯ অসিদা সরকারনা লায়রবশিং য়ুমথোংশিংদা চৎতুনা মখোয়গীদমক ইজ ওফ লিবিং ফংহনখি অমসুং মিসন মোদতা সেচুরেসন ফংবা ঙমখি।
মতম শাংনা থেংনদুনা লাকখিবা সমস্যাশিংগী মতম চুপ্পগী ৱারোইশিন অমা পীনবা সরকারগী থৌশিলগী মতাংদা প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি হৌখিবা চহি ৯দা য়ুম করোর ৩ শাখি মসিগী মনুংদা য়ুম লাখ কয়া কর্নাতকাদা শাখি অমসুং অনৌবা য়ুম লাখ ৪০া জল জীবন মিসনগী মখাদা তোতি ঈশিং ফংহনখি। প্রধান মন্ত্রীনা হায় চহি অসিগী বজেৎতা অপ্পর ভাদ্রা প্রোজেক্তকীদমক লুপা করোর ৫,৩০০ এল্লোকেৎ তৌখি অমরোমদা দিকেদ কয়া পন্দুনা লাকখিবা ইরিগেসন প্রোজেক্তশিং খোঙজেল য়াংনা লোইশিনবা ঙমখি। মহাক্না হায়খি রিজন আসিগী মীয়াম্না মায়োক্নরিবা ইরিগেসনগী সমস্যাশিং অসি মসিগা লোয়ননা কোকহনবা ঙম্লগনি। কর্নাতকাগী লৌমীশিংনা মায়োক্নরিবা অপীকপা সমস্যাশিংগী সোল্যুসনশিং পীবগী মথক্তা সরকার অসিনা পি.এম. কিসান সম্মান নিধি য়োজনাগী খুত্থাংদা কর্নাতকাগী লৌমীশিংগী বেঙ্ক একাউন্তশিংদা লুপা করোর ১২,০০০ হকথেংননা ত্রান্সফর তৌখি হায়রিবা অসিদা কেন্দ্র সরকারনা মান্দ্যা রিজনদগী লৌমী লাখ ২.৭৫দা লুপা করোর ৬০০ পীখি হায়না প্রধান মন্ত্রীনা ফোঙদোকখি। প্রধান মন্ত্রীনা কর্নাতকা সরকারপু পি.এম. কিসান সম্মান নিতিগী লুপা ৬০০০কী ইন্সতোলমেন্তদা লুপা ৪০০০ হাপখিবগীদমক থাগৎপা ফোঙদোকখি। মহাক্না হায়, “দবল-ইঞ্জিন সরকার অসিদা লৌমীশিংনা কান্নবা শরুক অনি হেন্না ফংলি”।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি সুগর মিলশিংগী চু থারিবা লৌমীশিংগী মতম শাংনা পীথোক্তনা লাকখিবা শেনফম অসিনা মহৈ-মরোংগী মতমদা তম্বা ঙমদবা অমা পোকহল্লি। প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি ইথানোল পুথোরকপা অসিনা মসিগী সমস্যা অসি চাউনা কোকহনবা ঙমগনি। বম্পর ক্রোপকী মতাংদা অহেনবা চুনা ইথানোল পুথোক্লগনি, মসিনা লৌমীশিংদা লেপ্তনা শেন্থোক লৈহনবা ঙম্লগনি। মহাক্না হায়খি মমাং চহিদা লৈবাক্কী সুগর মিলশিংনা লুপা করোর লিশিং ২০রোমগী ইথানোল ওইল কম্পনীশিংদা য়োনখি মসিনা চু থারিবা লৌমীশিংদা মতম চানা শেল পীথোকপা ঙমহনখি। মহাক্না মখা তারদুনা হায়খি ২০১৩-১৪দগী হৌনা লুপা করোর লিশিং ৭০রোমগী ইথানোল সুগর মিলশিংদগী লৈখি অমসুং শেনফম অদু লৌমীশিংদা য়ৌহনখি। চহি অসিগী বজেৎতসু চু থারিবা লৌমীশিংগীদমক প্রোবিজন কয়া শেমখি, মসিদা সুগর কোওপরেতিবশিংগীদমক লুপা করোর লিশিং ১০গী তেংবাং য়াওখি অমসুং তেক্সকী রিবেৎনা লৌমিশিংদা কান্নবা পীরগনি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি ভারত অসি খুদোংচাবনা থনবা লমদম অমনি অমসুং মালেম শিনবা থুংবদগী মীয়াম্না লৈবাক আসিদা মীৎয়েং চংনরি। মহাক্না আয় ভারতনা ২০২২দা রেকোর্দ ওইনা ফোরেন ইনভেস্তমেন্তশিং ফংখি অমসুং কর্নাতকানা লুপা করোর লাখ ৪ হেনবগী ইনভেস্তমেন্ত ফংদুনা খ্বাইদগী চাউবা বেনিফিসরী ওইখি। প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি, “মসিগী রেকোর্দ ইনভেস্তমেন্ত অসিনা দবল-ইঞ্জিন সরকারগী খোঙথাংশিং অদু উৎলি”। আই.তি.গী মথক্তা বাইওতেক্নোলোজী, দিফেন্স মেন্যুফেকচরিং অমসুং ই.ভি. মেন্যুফেকচরিং অসিগুম্বা ইন্দস্ত্রীশিং অসি খোঙজেল য়াংনা পাকথোক চাউথোরক্লি অমরোমদা এরোস্পেস অমসুং স্পেস গুম্বা ইন্দস্ত্রীশিংনসু অমুক্তা উখিদ্রিবা মওংদা ইনভেস্তমেন্ত লাকপা উবা ফংলি।
দবল ইঞ্জিন সরকারগী খোঙথাংশিংগা লোয়ননা অমুক্তা ওইখিদ্রিবা চাউখৎ-থৌরাং পুরকপগা লোয়ননা প্রধান মন্ত্রীনা রাজনিতী দল খরনা মোদীগী মোংফম তৌবগী মঙলানশিং শাগৎপদা থবক চিল্লি অমরোমদনা মোদীনা বেঙ্গলুরু-মৈসুরু এক্সপ্রেসৱেগী চাউখৎ-থৌরাংগী থবক তৌদুনা অমসুং লায়রবশিংগী পুন্সি নুংঙাইনবা হোৎনবদা থবক চিল্লি। মহাক্না মহাক্কী দিত্রেক্তরশিংদা মহাক্কী ঙাকলৌ ওইনা ইমা, ইচে-ইচলশিং অমসুং ইচানুপীশিং অমদুং ভারত মীয়ামগী থৌজালশিং লৈরি হায়না চেকশিনৱা থমখি। ৱারোল পীবা লোইশিনবদা প্রধান মন্ত্রীনা ঙসিগী প্রোজেক্তশিং অসিগীদমক কর্নাতকাগী মীয়ামদা নুংঙাইবা ফোঙদোকখি অমসুং হায়খি, “দবল-ইঞ্জিন সরকারনা কর্নাতকাদা খোঙজেল য়াংনা চাউখৎ-থৌরাং পুরকপা হায়বা অসি মরু ওইনা লৌরি”।
থৌরম অদুদি কর্নাতকাগী মুখ্য মন্ত্রী শ্রী বসবরা বোম্মৈ, রোদ ত্রান্সপোর্ত অমসুং হায়ৱেজকী কেন্দ্র মন্ত্রী, শ্রী নিতিন গদকরী অমসুং পার্লিয়ামেন্তরী এফিয়র্সকী কেন্দ্র মন্ত্রী, শ্রী প্রলহাদ জোশী, মান্দ্যাগী মেম্বর ওফ পার্লিয়ামেন্ত, শ্রীমতি সুমালতা অম্বারীজ অমসুং কর্নাতকা সরকারগী মন্ত্রীনা শরুক য়াখি।
বেকগ্রাউন্দ
ইনফ্রাস্ত্রকচর প্রোজেক্তশিং শেমগৎপা খুমাং চাউশিল্লকপা অসি লৈবাক অসিদা মালেম থাক্কী লম্বী-থোং শেমগৎনবা প্রধান মন্ত্রীগী মঙলান থবক ওইনা পাঙথোরকপগী খুদম অমনি। মাইকৈ অসিদা খুমাং চাউশিনবা ওইনা, প্রধান মন্ত্রীনা লৈবাক মীয়ামদা বেঙ্গলুরু-মৈসুরু এক্সপ্রেসৱে কৎথোকখি। প্রোজেক্ত অসিদা এন.ঐচ-২৭৫গী বেঙ্গালুরু-নিদাঘাত্তা-মৈসুরু সেক্সন লেন ৬ ওনখৎপা য়াওরি। কিলোমিতর ১১৮ শাংবা প্রোজেক অসি চাউরাক্না লুপা করোর ৮৪৮০ চঙনা পায়খৎপনি। মসিনা বেঙ্গালুরু অমসুং মাইসুর অনিগী মরক্তা চৎথোক-চৎশিন তৌবদা চঙবা মতম চাউরাক্না পুং ৩দগী মিনিত ৭৫দা হন্থহনগনি। মসিনা লমদম অসিদা খুন্নাই অমসুং শেন-থুম চাউখৎহনবদা মতেং পাংগনি।
প্রধান মন্ত্রীনা মৈসুরু-কুসালনাগর ৪-লেন হায়ৱেগী উরেপ-উয়ুং তমগনি। কিলোমিতর ৯২ শাংবা প্রোজেক অসি চাউরাক্না লুপা করোর ৪১৩০ চঙনা পায়খৎকদবনি। প্রোজেক অসিনা বেঙ্গালুরু অমসুং কুশলনগর অনিগী মরক্তা চৎথোক-চৎশিন তৌবদা চঙবা মতম চাউরাক্না পুং ৫দগী পুং ২.৫ দা হন্থহনগনি।

Prime Minister's Office
PM lays foundation stone and dedicates key development projects in Mandya, Karnataka
Dedicates Bengaluru-Mysuru Expressway to the nation
Lays foundations stone for Mysuru-Kushalnagar 4-lane highway
“The state-of-the-art road infrastructure projects being launched today in Karnataka will boost connectivity across the state and strengthen economic growth”
“Initiatives like 'Bharatmala' and 'SagarMala' are transforming India's landscape”
“More than 10 lakh crores have been allocated for infrastructure development in the country in this year’s budget”
“Good infrastructure enhances 'Ease of Living'. It creates new opportunities for progress”
“More than 2.75 lakh farmers belonging to the Mandya region have been provided 600 crores by the central government in PM Kisan Samman Nidhi”
“Irrigation projects which were pending for decades in the country are being completed at a fast pace”
“Focus on ethanol will help sugarcane farmers”
12 MAR 2023 2:26PM by PIB Delhi
The Prime Minister, Shri Narendra Modi dedicated and laid the foundation stone of key development projects in Mandya, Karnataka today. The projects include the dedication of the Bengaluru-Mysuru Expressway to the nation and laying the foundation stone for the Mysuru-Kushalnagar 4-lane highway.
Addressing the gathering, the Prime Minister began by paying obeisance to goddess Bhuvneshvari and the Gurus of Adichunchanagiri and Melukote. The Prime Minister expressed happiness in getting the opportunity to be present among the people of Karnataka in various parts of the state and thanked everyone for showering their blessings upon him. The Prime Minister especially remarked on the reception by the people of Mandya and said that their blessings are soaked in sweetness. Highlighting the love and affection of the people of the state, the Prime Minister emphasized that the double-engine government strives to fulfill the demands of every citizen with fast-paced development. He highlighted that today’s infrastructure projects worth thousands of crores are a part of such efforts by the double-engine government towards the people of Karnataka.
Noting the national buzz around the Bengaluru-Mysuru expressway, the Prime Minister said that the youth of the country are feeling proud of such modern and high-quality expressways. He informed that this expressway has reduced the travel time between Mysuru and Bengaluru by half. He also highlighted laying the foundation stone for the Mysuru-Kushalnagar 4-lane highway and said that these projects will further the spirit of ‘Sabka Vikas’ and open the gates of prosperity. The Prime Minister congratulated the people of Karnataka for these projects.
The Prime Minister remembered two great personalities in the context of infrastructure development in India. “Krishnaraja Wadiyar and Sir M Visvesvaraya, the great sons of Karnataka, gave a new vision and strength to the country. These dignitaries turned calamity into opportunity and understood the importance of infrastructure and the current generation is fortunate to reap the benefits of their efforts”, the Prime Minister said. The Prime Minister underlined that the development of advanced infrastructure projects in the country is taking place while following in their footsteps. “Bharatmala and Sagarmala Yojna is transforming the landscape of India and Karnataka today”, the Prime Minister said. He underlined that the infrastructure budget in the country was increased manifold even when the entire world was struggling with the Corona pandemic. He informed that more than 10 lakh crores have been allocated for infrastructure development in the country in this year’s budget. Apart from ease, the Prime Minister continued, infrastructure brings along jobs, investment and earning opportunities. He informed that in Karnataka alone, the government has invested more than 1 lakh crore in highway-related projects in recent years.
Underlining the importance of Bengaluru and Mysuru as the key cities of Karnataka, the Prime Minister said connectivity between these two hubs of technology and tradition is important from many angles. He said that people often complained about heavy traffic while traveling between the two cities and informed that the Expressway will reduce the time between the two cities to one and a half hours and will give a fillip to the economic activity in the region.
Noting that the Bengaluru-Mysuru Expressway crosses through the heritage towns of Ramnagar and Mandya, the Prime Minister remarked that the potential for tourism will not only get a boost but accessibility to the birthplace of Maa Kaveri will also be made possible. The Prime Minister pointed out that the Bengaluru-Mangaluru highway which had always been affected by landslides during the monsoons impacting the port connectivity in the region will be addressed by the widening of the Bengaluru-Mangaluru highway. He said that the industries in the region will also start to flourish with the increased connectivity.
The Prime Minister criticized the callous approach of the previous governments and said that much of the money allocated for the development of the poor got pilfered. In 2014, he said, a sensitive government of the poor which understood the pain of the poor sections came into power. The Government worked continuously to serve the poor and ensured priority to housing, piped water, Ujjwala gas connection, electricity, roads, hospitals and reduction in medical treatment worries for the poor. He said that in the last 9 years, the Government ensured ease of living for the poor by going to their doorsteps and saturation is being achieved in a mission mode.
Dwelling on the Government's approach of providing permanent solutions to the long-standing problems, the Prime Minister informed that more than 3 crore houses have been constructed in the last 9 years out of which lakhs of the houses were built in Karnataka and 40 Lakh new households got piped water under Jal Jeevan Mission. The Prime Minister underlined that 5,300 crores rupees have been allocated for the Upper Bhadra Project in this year’s Budget while the irrigation projects that were stuck for decades are also being completed at a fast pace. He highlighted that the irrigational issues faced by the people of this region will be solved with this. Apart from providing solutions to the small issues faced by the farmers of Karnataka, the Prime Minister informed that the government has directly transferred 12,000 crore rupees into the bank accounts of the farmers of Karnataka via PM Kisan Samman Nidhi Yojna where more than 2.75 lakh farmers belonging to the Mandya region have been provided 600 crores by the central government alone. The Prime Minister praised the Karnataka Government for adding 4000 rupees to the 6000 rupees installment of the PM Kisan Samman Nidhi. “In the double-engine government, Kisan is getting double benefits”, he said.
The Prime Minister said that uncertainties of crops led to long pending arrears of sugarcane farmers with the sugar mills. The Prime Minister said that introduction of ethanol will address the problem to a great extent. In the case of a bumper crop, excess sugarcane will produce ethanol which will ensure a steady income for the farmers. He informed that last year, the country’s sugar mills have sold ethanol worth 20 thousand crores to oil companies which have helped in timely payment to the sugarcane farmers. He added that since 2013-14 ethanol worth 70 thousand crores has been purchased from the sugar mills and that money has reached the farmers. In this year’s Budget too, he said, many provisions have been provided for the sugarcane farmers such as a 10 thousand crore rupees assistance for sugar cooperatives and a rebate in tax will benefit these farmers.
The Prime Minister remarked that India is a land of opportunities and people from across the world are showing their interest in the nation. He informed that India received record foreign investments in 2022 and Karnataka being the biggest beneficiary received investments of more than 4 lakh crores. “This record investment highlights the efforts of the double-engine government”, the Prime Minister remarked. Apart from IT, the Prime Minister said that industries such as biotechnology, defence manufacturing and EV manufacturing are expanding at a great pace while industries like aerospace and space are witnessing unprecedented investments.
While unprecedented developments are taking place with the efforts of the double-engine government, the Prime Minister pointed out the actions of some political parties who are busy dreaming of digging Modi’s grave while Modi is occupied by development works of the Bengaluru-Mysuru Expressway and making the lives of poor easier. He warned his detractors that the crores of mothers, sisters and daughters and the blessings of the people of India act as his protective shield. Concluding the address, the Prime Minister congratulated the people of Karnataka for today’s projects and said, “The double-engine government is imperative for the fast-paced development of Karnataka.”
Chief Minister of Karnataka, Shri Basvara Bommai, Union Minister for Road, Transport and Highways, Shri Nitin Gadkari and Union Minister for Parliamentary Affairs, Shri Pralhad Joshi, Member of Parliament from Mandya, Smt Sumalatha Ambareesh and a Minister from Government of Karnataka were present on the occasion.
Background
The rapid pace of development of infrastructure projects has been a testament to the vision of the Prime Minister to ensure world-class connectivity across the country. In this endeavor, the Prime Minister dedicated the Bengaluru-Mysuru Expressway to the nation. The project involves 6-laning of the Bengaluru-Nidaghatta-Mysuru section of NH-275. The 118 Km long project has been developed at a total cost of around Rs 8480 crores. It will reduce the travel time between Bengaluru and Mysuru from around 3 hours to about 75 minutes. It will act as a catalyst for socioeconomic development in the region.
The Prime Minister also laid the foundation stone for Mysuru-Kushalnagar 4-lane highway. Spread over 92 Km, the project will be developed at the cost of around Rs 4130 crores and will play a key role in boosting the connectivity of Kushalnagar with Bengaluru. Travel time will be reduced from about 5 hours to only 2.5 hours.