Prime Minister's Office
Principal Secretary to the Prime Minister addresses Valedictory programme of the 3rd Session of the National Platform for Disaster Risk Reduction
Disaster risk reduction & management is turning into Jan Andolan as envisaged by the Prime Minister: P. K. Mishra
“Prime Minister’s 10-Point Agenda emphasizes the need for building local capacities and initiatives, and especially women’s leadership in disaster risk management”
“Professionalizing the disaster risk management setup and developing programmes and interventions which are responsive to the needs of the people are the way forward”
“If we are not able to support the most vulnerable and protect their lives and livelihoods, the entire purpose of our work is defeated”
11 MAR 2023 6:18PM by PIB Delhi
Principal Secretary to the Prime Minister, Shri PK Mishra today addressed the Valedictory programme of the 3rd Session of the National Platform for Disaster Risk Reduction, here today. Shri Mishra who has attended all three sessions of NPDRR since 2013, expressed happiness about the enlarged scope of conversation and The breadth and depth of the discussions. In its Pan India presence, The event is turning disaster risk reduction into a ‘jan andolan’ as envisaged by the Prime Minister Shri Narendra Modi.
The Principal Secretary underlined the importance of the theme of the session “Building Local Resilience in a Changing Climate” as It responds to the need for localising disaster risk management at a time when disaster risks are not only increasing but new patterns of risks are emerging. Shri Mishra referred to the Prime Minister’s 10-Point Agenda that emphasizes the need for building local capacities and initiatives, and especially women’s leadership in disaster risk management. Learning from the proceedings of the sessions will go into implementation of the Prime Minister’s ten-point agenda and the Sendai Framework, he said.
Shri Mishra suggested two overarching themes for the stakeholders to pursue. First, relates to professionalizing the disaster risk management setup at the State and district levels, and, second, developing programmes and interventions which are responsive to the needs of the people.
With regard to the first theme, the Principal Secretary to Prime Minister said that “all aspects of disaster management functions at all levels – national,state, and district -- need to be supported by professionally trained staff, a fit-for-purpose structure, administrative infrastructure, modern workspace, and necessary facilities such as Emergency Operations Centers.” This professionalization needs to cover SDMSs, DDMAs both. He said disaster preparedness and disaster mitigation needs to be professionalized on the lines of professionalization of disaster response that happened with the arrival of NDRF and SDRF. States, Shri Mishra said. The states have adequate resources and they will be supported by NDMA, NIDM, and NDRF in a coordinated manner, he added.
With regard to the second theme of programme development, Shri Mishra said that Policies and programmes go hand in hand. “In the development of programmes we must work across sectors. This will require combined efforts of disaster management, environment, water resources, education, urban development, agriculture and public health sectors”, he said
The Principal Secretary asked NDMA to consider developing inter-sectoral programmes as the appropriate context for advancing the application of disaster management as mainstreaming of disaster risk management in development is not possible until we know how to apply our regular programmes for risk reduction. He also highlighted the need of prioritizing the needs of the most vulnerable.
He expressed satisfaction with the availability of resources for both the tasks of professionalization and programme development. New technologies, he continued, can make disaster management tools and practices more effective in events like cyclones, disaster resilient infrastructure. He said that the next three years are very critical, and we must pursue this with single minded focus.
The Principal Secretary concluded by alerting the stakeholders of slow progress on Sendai Framework, whose eighth anniversary falls in one week. “More than half of this 15-year Framework’s time has passed and the world is way off track from achieving the Sendai targets. We must rededicate ourselves to creating a more effective, more responsive system of disaster risk management to work towards a safer country and safer world with more resilient communities”, he added.

প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
প্রধান মন্ত্রীগী প্রিন্সিপল সেক্রেতরীনা নেস্নেল প্লেৎফোর্ম ফোর দিজাস্তর রিস্ক রিদক্সনগী ৩শুবা সেসন লোইশিনবগী থৌরমদা ৱা ঙাংখ্রে
দিজাস্তর রিস্ক রিদক্সন অমসুং মেনেজমেন্ত অসি প্রধান মন্ত্রীগী অপাম্বা মতুং ইন্না জন অন্দোলন ওইরক্লি: পি.কে. মিশ্রা
“প্রধান মন্ত্রীগী পোইন্ত-১০গী এজেন্দানা লোকেল কেপাসিতীশিং অমসুং ইনিসিএতিবশিং শেমগৎপা অমসুং মরু ওইনা দিজাস্তর রিস্ক মেনেজমেন্তদা নুপীশিংনা লুচিংবগী মথৌ তাবদা মীৎয়েং চংখি”
“দিজাস্তর রিস্ক মেনেজমেন্ত সেৎঅপ প্রোফেস্নেলাইজ তৌবা অমসুং মীয়ামগী মথৌ তাবগা মরী লৈনবা প্রোগ্রামশিং অমসুং খোঙথাংশিং দিবেলপ তৌবনা মাংদা চংশিনবা ঙমহনগনি”
“করিগুম্বা ঐখোয়না খ্বাইদগী খুদোংথীনীংঙাই ওইবশিং মতেং পাংবা অমসুং মখোয়গী পুন্সি অমদি হিংনবগী পাম্বৈশিং ঙাকশেনবা ঙমদ্রবদি ঐখোয়গী থবক্কী অপুনবা পান্দম অসি মাইথিবগা পাঙ্খক ওই”
11 MAR 2023 6:18PM by PIB Imphal
প্রধান মন্ত্রীগী প্রিন্সিপল সেক্রেতরী, শ্রী পি.কে. মিশ্রানা ঙসি নেস্নেল প্লেৎফোর্ম ফোর দিজাস্তর রিস্ক রিদক্সনগী ৩শুবা সেসনগী লোইশিনবগী থৌরমদা ৱা ঙাংখ্রে। ২০১৩দগী হৌনা এন.পি.দি.আর.আর.গী সেসন অহুমমক্তা শরুক য়াদুনা লাকখিবা শ্রী মিশ্রানা কনভর্জেসনগী স্কোপ পাকথোক চাউথোরকপা অমসুং খন্ন-নৈনবগী হীরম চাউথোরকপদা নুংঙাইবা ফোঙদোকখি। পেন ইন্দিয়া প্রেজেন্স পীবগা লোয়ননা থৌরম অসি প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীগী অপাম্বগী মতুং ইন্না দিজাস্তর রিস্ক রিদক্সন অসি ‘জন অন্দোলন’ অমদা ওল্লক্লি।
প্রিন্সিপল সেক্রেতরীনা “বিল্দিং লোকেল রেজিলিএন্স ইন এ চেঞ্জিং ক্লাইমেৎ’ হায়বা থিম অসি মরু ওই মরমদি মসিনা দিজাস্তর রিস্কশিং হেনগৎলকপা খক্তা নত্তনা রিস্কশিংগী অনৌবা পেত্তর্ন থোরক্লিবা তানফম অসিদা দিজাস্তর রিস্ক মেনেজমেন্ত লোকেলাইজ তৌবা তঙাই ফদ্রিবা অসিগী পাউখুম পীরি। শ্রী মিশ্রানা হায়খি প্রধান মন্ত্রীগী পোইন্ত-১০গী এজেন্দা অসিনা লোকেল কেপাসিতীশিং অমসুং ইনিসিএতিবশিং শেমগৎপা অমসুং মরু ওইনা দিজাস্তর রিস্ক মেনেজমেন্তদা নুপীশিংনা লুচিংবগী মথৌ তাবদা মীৎয়েং চংখি। সেসনশিংগী প্রোসীদিংশিংদগী ফংলিবা লৌশিং অসি প্রধান মন্ত্রীগী পোইন্ত-তরাগী এজেন্দা অমসুং সেন্দাই ফ্রেমৱার্ক ইমপ্লিমেন্ত তৌবদা কান্নরগনি হায়না মহাক্না ফোঙদোকখি।
শ্রী মিশ্রানা স্তেকহোল্দরশিংগীদমক ওভরআর্কিং থিম অনি তুং ইন্নবা অপাম্বা ফোঙদোকখি। অহানবা অসি রাজ্য অমসুং জিলাগী থাকশিংদা দিজাস্তর রিস্ক মেনেজমেন্ত সেৎঅপ প্রোফেস্নেলাইজ তৌবা অমসুং অনিশুবনা মীয়ামগী মথৌ তাবশিংগা মরী লৈনবা প্রোগ্রামশিং অমসুং খোঙথাংশিং দিবেলপ তৌবা।
অহানবা থিমগা মরী লৈননা প্রধান মন্ত্রীগী প্রিন্সিপল সেক্রেতরীনা হায়খি, “থাক পুম্নমক্তা – নেস্নেল, স্তেৎ অমসুং দিস্ত্রিক্ত – দিজাস্তর মেনেজমেন্ত ফঙ্কসনশিংগী এস্পেক্ত পুম্নমক প্রোফেস্নেল ওইনা ত্রেন তৌরবা স্তাফ, ফিৎ-ফোর-পর্পস স্ত্রকচর, এদমিনিস্ত্রেতিব ইনফ্রাস্ত্রকচর, মোদর্ন ৱার্কস্পেস অমসুং ইমর্জেন্সী ওপরেসন্স সেন্তরশিংগুম্বা তঙাই ফদবা ফেসিলিতীশিংনা সপ্পোর্ত তৌবা মথৌ তাই”। প্রোফেস্নেলাইজেসন অসিনা এস.দি.এম.শিং, দি.দি.এম.এ.শিং অনিমক কবর তৌবা তঙাই ফদে। মহাক্না হায়খি এন.দি.আর.এফ অমসুং এস.দি.আর.এফ.না থুংলবগা লোয়ননা দিজাস্তর রেস্পোন্সকী প্রোফেস্নেলাইজেসনগী মখাদা দিজাস্তর প্রিপিয়র্দনেস অমসুং দিজাস্তর মিতিগেসন প্রোফেস্নেলাইজ তৌবা মথৌ তাই। রাজ্যশিংদা রিসোর্সশিং মরাং কাইনা লৈ অমসুং মখোয়বু কোওর্দিনেতেদ ওইবা মওং অমদা এন.দো.জেম.এ., এন.আই.দি.এম. অমসুং এন.দি.আর.এফ.কী মতেং ফংগনি হায়না মহাক্না মখা তাখি।
প্রোগ্রামগী অনিশূবা থিমগী মতাংদা শ্রী মিশ্রানা হায়খি পোলিসীশিং অমসুং প্রোগ্রামশিং পুন্না চৎকদবনি। মহাক্না হায়খি, “প্রোগ্রামশিং দিবেলপ তৌবদা ঐখোয়না সেক্তর শিনবা থুংনা থবক তৌবা তাই। মসিদা দিজাস্তর মেনেজমেন্ত, এনভাইর্নমেন্ত, ৱাতর রিসোর্সেস, এজুকেসন, অর্বান দিবেলপমেন্ত এগ্রিকলচর অমসুং পব্লিক হেল্থ সেক্তরশিংগী অপুনবা খোঙথাংশিং মথৌ তাগনি”।
প্রিন্সিপল সেক্রেতরীনা ঐখোয়না রিস্ক রিদক্সনগী ঐখোয়গী চাং নাইনা পাইখৎলিবা প্রোগ্রামশিং করম্না এপ্লাই তৌগনি হায়বা খঙদ্রিবা ফাওবা চাউখৎ-থৌরাংদা দিজাস্তর রিস্ক মেনেজেন্ত মেনস্ত্রীম তৌদুনা দিজাস্তর মেনেজমেন্তগী এপ্লিকেসন এদভান্স তৌনবগীদমক চুনবা হীরম ওইনা ইন্তর-সেক্তোরেল প্রোগ্রামশিং দিবেল তৌনবা এন.দি.এম.এ.না খন্থনবা হায়খি। মহাক্না খ্বাইদগী খুদোংথীনীংঙাই ওইবশিংগী মথৌ তাবশিং প্রাইওরিতাইজ তৌবা মথৌ তাই।
প্রোফেস্নেলাইজেসন অমসুং প্রোগ্রাম দিবেলপমেন্ত অনিমক্কীদমক রিসোর্সশিং লৈরিবা অসিদা মহাক্না অপেনবা ফোঙদোকখি। মহাক্না মখা তারদুনা হায়খি সাইক্লোনশিং, দিজাস্তর রেজিলিএন্ত ইনফ্রাস্ত্রকচরগুম্বা থৌদোকশিংদা হেন্না ইফেক্তিব ওইহন্নবা অনৌবা তেক্নোলোজীশিং অসি দিজাস্তর মেনেজমেন্ত তুলশিং অমসুং প্রেক্তিস শেম্বা য়াই। মহাক্না হায়খি মদুদি মথংগী চহি অহুম অসি য়াম্না মরু ওই অমসুং ঐখোয়না মীৎয়েং হোংদনা থমদুনা থবক অসি পাইখৎপা তাই।
প্রিন্সিপল সেক্রেতরীনা লোইশিনবদা মথংগী চয়োলদা নিপান শুবা কুমওন তারিবা সেন্দাই ফ্রেমৱার্কতা খোঙজেল তমথরক্লিবা অসিগী মতাংদা স্তেকহোল্দরশিংদা চেকশিনৱা থমখি। মহাক্না মখা তারদুনা হায়, “ফ্রেমৱার্ক্কী মতমগী চহি ১৫ অসিগী তঙ্খাই হেনবদি হৌখ্রে অমসুং মালেমনা সেন্দাই তার্গেৎশিং ফংনবা চংশিল্লিবা লম্বী অসি থৈদোরক্লি। ঐখোয়না ইশাবু অমুক হন্না কত্থোকপগা লোয়ননা শাফবা লৈবাক অমসুং শাফবা মালেম অমা রেজিলিএন্ত কম্ম্যুনিতীশীংগা লোয়ননা শেমগৎনবা মাইকৈদা দিজাস্তর রিস্ক মেনেজমেন্তগী সিস্তে অসি হেন্না ইফেক্তিব, হেন্না রেস্পোন্সিব ওইবা সিস্তেম অমা শেম্বা তাই”।