বিত্ত মন্ত্ৰালয়
২০১৯ চনত আৰম্ভ হোৱাৰে পৰা ‘স্বামী-এইচ পুঁজি’য়ে সম্পূৰ্ণ কৰিলে ২০,৫৫৭টা ঘৰৰ নিৰ্মাণ কাৰ্য
পৰৱৰ্তী ৩টা বছৰত এই পুঁজিয়ে দেশৰ ‘প্ৰথম’ আৰু ‘তৃতীয় পৰ্যায়’ৰ ৩০খন মহানগৰীত ৮১,০০০টা ঘৰ নিৰ্মাণৰ লক্ষ্য সম্পূৰ্ণ কৰিব
এই পুঁজিয়ে ২৬টা প্ৰকল্পৰ নিৰ্মাণ সম্পূৰ্ণ কৰাৰ লগতে ৩৫,০০০টকাৰো অধিক পৰিমাণৰ নগদ ধনৰ প্ৰবাহ সম্ভৱ কৰে
04 MAR 2023 1:32PM by PIB Guwahati
‘দি স্পেচিয়েল উইণ্ড ফৰ এফৰ্ডেবল এণ্ড মিড-ইনকম হাউছিং’ বা ‘সুলভ আৰু মধ্যমীয়া-আয়ৰ গৃহ নিৰ্মাণৰ বাবে বিশেষ উইণ্ড’ (স্বামী-এইচ) বিনিয়োগ পুঁজি-১’ হৈছে বিশেষভাবে চাপযুক্ত আৰু স্তব্ধপ্ৰায় আৱাসিক প্ৰকল্পবোৰ সম্পূৰ্ণ কৰাৰ বাবে গঠন কৰা ভাৰতৰ সৰ্ববৃহৎ সামাজিক প্ৰভাৱমূলক পুঁজি।
এই পুঁজিৰ পৃষ্ঠপোষকতা কৰিছে ভাৰত চৰকাৰৰ বিত্ত মন্ত্ৰালয়ে, আৰু ইয়াক ‘ষ্টেট বেঙ্ক গোষ্ঠী’ৰ ‘এছবিআইচিএপি ভেঞ্চাৰ্ছ লিমিটেড প্ৰতিষ্ঠান’য়ে পৰিচালনা কৰে। ভাৰতত বা বিশ্ববজাৰত এই পুঁজিৰ দৰে দৃষ্টান্ত বা তুলনামূলক সমকক্ষ পুঁজি নাই।
ই এতিয়ালৈকে ১৫,৫৩০ কোটি টকা সংগ্ৰহ কৰিছে। ইয়াৰ উদ্দেশ্য হৈছে চাপযুক্ত, ‘ব্ৰাউনফিল্ড’ আৰু ‘ৰিয়েল ইষ্টেট ৰেগুলেটৰী অথ’ৰিটী’ (আৰইআৰএ)ৰ পঞ্জীয়ণভুক্ত সুলভ, মধ্যমীয়া-আয় শ্ৰেণীৰ আৱাসিক প্ৰকল্পসমূহৰ নিৰ্মাণ কাৰ্য সম্পূৰ্ণ কৰাৰ বাবে প্ৰাথমিকতা ভিত্তিক ঋণৰ জৰিয়তে বিত্তীয় পুঁজিৰ যোগান ধৰা।
‘স্বামী-এইচ’-য়ে এতিয়ালৈকে ১২,০০০ কোটি টকাৰো অধিক পৰিমাণৰ পুঁজিৰ আৱণ্টনৰে প্ৰায় ১৩০টা প্ৰকল্পৰ ক্ষেত্ৰত চূড়ান্ত অনুমোদন প্ৰদান কৰিছে। ২০১৯ চনত আৰম্ভ হোৱাৰে পৰা তিনি বছৰত এই পুঁজিয়ে ইতিমধ্যে ২০,৫৫৭টা ঘৰ সম্পূৰ্ণ কৰিছে আৰু পৰৱৰ্তী তিনি বছৰত ৩০খন ‘প্ৰথম’ আৰু ‘দ্বিতীয় পৰ্যায়’ৰ মহানগৰত ৮১,০০০ৰো অধিক ঘৰ সম্পূৰ্ণ কৰাৰ লক্ষ্য নিৰ্দ্ধাৰণ কৰিছে।
যিহেতু এই পুঁজিয়ে প্ৰথমবাৰৰ বাবে বিকাশক, সমস্যাগ্ৰস্ত প্ৰকল্পসমূহৰ প্ৰতিষ্ঠিত বিকাশক, স্তব্ধপ্ৰায় প্ৰকল্প, গ্ৰাহকৰ অভিযোগ আৰু ‘এনপিএ একাউণ্ট’ৰ দুৰ্বল ‘ট্ৰেক ৰেকৰ্ড’ থকা বিকাশকসকলৰ, আনকি মোকৰ্দমাৰ সমস্যা থকা প্ৰকল্পবোৰকো ঋণৰ বাবে বিবেচনা কৰিব খুজিছে, সেয়ে ইয়াক ‘দুৰ্দশাগ্ৰস্ত প্ৰকল্পসমূহক সকাহ দিব পৰা অন্তিম ঋণদাতা’ হিচাপে গণ্য কৰা হয়।
প্ৰকল্পব্যয়ৰ ক্ষেত্ৰত শক্তিশালী তত্বাৱধান আৰু নিয়ন্ত্ৰণ হৈছে ‘স্বামী-এইচ’ বিনিয়োগ প্ৰক্ৰিয়াৰ মুখ্য আধাৰ, যাৰ ফলত প্ৰকল্পসমূহৰ নিৰ্মাণ কাৰ্য দ্ৰুত গতিৰে সম্পূৰ্ণ হয়। এই পুঁজিৰ উপস্থিতিয়ে প্ৰায়ে বহু বছৰ ধৰি বিলম্ব হোৱা প্ৰকল্পবোৰৰ বাবে উন্নত সংগ্ৰহ আৰু বিক্ৰীৰ ক্ষেত্ৰত অনুঘটক হিচাপে কাম কৰে।
প্ৰকল্প আৰু বিকাশকসকলৰ ‘ট্ৰেক ৰেকৰ্ড’ স্বত্বেও শক্তিশালী নিয়ন্ত্ৰণৰ পৰিপ্ৰেক্ষিতত এই পুঁজিয়ে ২৬টা প্ৰকল্পৰ নিৰ্মাণ কাৰ্য সম্পূৰ্ণ কৰি ইয়াৰ বিনিয়োগকাৰীসকলৰ বাবে লাভৰ পৰিৱেশ সৃষ্টি কৰিবলৈ সক্ষম হৈছে।
এই পুঁজিয়ে ‘ৰিয়েল ইষ্টেট আৰু আন্তঃগাঁথনি নিৰ্মাণ খণ্ড’ৰ বহুতো আনুষঙ্গিক উদ্যোগৰ বিকাশত এক গুৰুত্বপূৰ্ণ ভূমিকা পালন কৰাৰ লগতে সফলতাৰে ৩৫,০০০ কোটি টকাৰো অধিক নগদ ধনৰ প্ৰবাহ সম্ভৱ কৰিছে।

Ministry of Finance
SWAMIH Fund completes 20,557 homes since inception in 2019
Fund targets to complete over 81,000 homes in next 3 years across 30 Tier 1 and 2 cities
Fund completes construction in 26 projects while unlocking liquidity of more than Rs. 35,000 crore
04 MAR 2023 1:32PM by PIB Delhi
The Special Window for Affordable and Mid-Income Housing (SWAMIH) Investment Fund I is India’s largest social impact fund specifically formed for completing stressed and stalled residential projects.
The Fund is sponsored by the Ministry of Finance, Government of India, and is managed by SBICAP Ventures Ltd., a State Bank Group company. The Fund has no precedent or comparable peer fund in India or in the global markets.
It has raised Rs. 15,530 crore so far with an aim to provide priority debt financing for the completion of stressed, brownfield and Real Estate Regulatory Authority (RERA) registered residential projects that fall in the affordable, mid-income housing category.
SWAMIH has so far provided final approval to about 130 projects with sanctions worth over Rs 12,000 crore. In three years since inception in 2019, the Fund has already completed 20,557 homes and aims to complete over 81,000 homes in the next three years across 30 tier 1 and 2 cities.
Since the Fund considers first time developers, established developers with troubled projects, developers with a poor track record of stalled projects, customer complaints and NPA accounts, even projects where there are litigation issues, it is considered as the lender of last resort for distressed projects.
Robust supervision and control over project expenditures are the mainstay of SWAMIH’s investment process, enabling faster project completions. The Fund’s presence in a project often acts as a catalyst for better collections and sales even in projects that were delayed for years.
Given the robust controls and despite the track record of the projects and promoters, the Fund has been able to complete construction in 26 projects and generate returns for its investors.
The Fund has also played a critical role in the growth of many ancillary industries in real estate and infrastructure sector having successfully unlocked liquidity of more than Rs. 35,000 crore.