ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ଜୀବନଯାପନରେ ସୁଗମତା ପାଇଁ ପ୍ରଯୁକ୍ତି ଶୀର୍ଷକ ବଜେଟ ପରବର୍ତ୍ତୀ ୱେବିନାରରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଦେଇଥିବା ଅଭିଭାଷଣର ମୂଳ ପାଠ
28 FEB 2023 12:37PM by PIB Bhubaneshwar
ନମସ୍କାର!
ଜାତୀୟ ବିଜ୍ଞାନ ଦିବସରେ ଆଜିର ବଜେଟ ୱେବିନାରର ବିଷୟ ଅତ୍ୟନ୍ତ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଅଟେ । ଏକବିଂଶ ଶତାବ୍ଦୀର ପରିବର୍ତ୍ତନଶୀଳ ଭାରତ ନିଜ ନାଗରିକମାନଙ୍କୁ ଟେକ୍ନୋଲୋଜିର ଶକ୍ତି ସହିତ କ୍ରମାଗତ ଭାବରେ ସଶକ୍ତ କରୁଛି । ବିଗତ କିଛିବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଆମର ସରକାରଙ୍କ ପ୍ରତ୍ୟକ ବଜେଟରେ ଟେକ୍ନୋଲୋଜି ସାହାଯ୍ୟରେ ଦେଶବାସୀଙ୍କ ଜୀବନଧାରଣରେ ଉନ୍ନତି ଆଣିବା ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦିଆଯାଇଛି । ଏହି ବର୍ଷର ବଜେଟରେ ମଧ୍ୟ ଆମେ ମାନବ ସ୍ପର୍ଶ ସହିତ ଟେକ୍ନୋଲୋଜିକୁ ପ୍ରାଥମିକତା ଦେବାକୁ ଚେଷ୍ଟା କରିଛୁ ।
ସାଥୀମାନେ,
ଏକ ସମୟ ଥିଲା, ଯେତେବେଳେ ଆମ ଦେଶରେ ସରକାରଙ୍କ ପ୍ରାଥମିକତା ମଧ୍ୟରେ ଅନେକ ପ୍ରତିଭା ସମାଜର ଏକ ବିଭାଗ ଥିଲା, ଯାହାକି ସେମାନଙ୍କ ଜୀବନରେ ପ୍ରତ୍ୟକ ପଦକ୍ଷେପରେ କୌଣସି ପ୍ରକାରର ସରକାରୀ ହସ୍ତକ୍ଷେପ ଏବଂ ପ୍ରଭାବ ଚାହୁଁଥିଲା । ଅନ୍ୟ ଅର୍ଥରେ, କହିବାକୁ ଗଲେ ସରକାର ସେମାନଙ୍କ ପାଇଁ କିଛି କରିବା ଉଚିତ । କିନ୍ତୁ ପୂର୍ବ ସରକାରଙ୍କ ସମୟରେ ଏହି ଶ୍ରେଣୀ ସର୍ବଦା ଏହି ଅଭାବକୁ ସବୁବେଳେ ଅନୁଭବ କରୁଥିଲା । ଏପରି ଅଭାବ ଭିତରେ ସେମାନଙ୍କ ଜୀବନ ସଂଘର୍ଷରେ ଅତିବାହିତ ହେଉଥିଲା । ସମାଜରେ ଲୋକମାନଙ୍କର ଗୋଟିଏ ଶ୍ରେଣୀ ଥିଲା ଏବଂ ଏହା ସହିତ ଅନ୍ୟପକ୍ଷରେ ଆଉ ଏକ ଶ୍ରେଣୀର ଲୋକ ମଧ୍ୟ ଥିଲେ, ଯେଉଁମାନେ ନିଜ କ୍ଷମତା ବଳରେ ଆଗକୁ ବଢ଼ିବାକୁ ଚାହୁଁଥିଲେ, କିନ୍ତୁ ସେମାନଙ୍କୁ ପ୍ରତ୍ୟକ ପଦକ୍ଷେପରେ ସରକାରୀ ହସ୍ତକ୍ଷେପର ବିଭିନ୍ନ ବାଧାବିଘ୍ନର ସମ୍ମୁଖୀନ ହେବାକୁ ପଡୁଥିଲା । ଗତ କିଛିବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଆମ ସରକାରଙ୍କ ଉଦ୍ୟମ ଯୋଗୁ ବର୍ତ୍ତମାନ ଏହି ପରିସ୍ଥିତି ବଦଳିବା ଆରମ୍ଭ କରିଛି । ଆଜି ସରକାରଙ୍କ ନୀତି ଏବଂ ନିଷ୍ପତ୍ତିଗୁଡ଼ିକର ସକାରାତ୍ମକ ପ୍ରଭାବ ସବୁଠାରେ ଦୃଶ୍ୟମାନ ହେଉଛି, ଯେଉଁଠାରେ ଏହାର ସବୁଠାରୁ ଅଧିକ ଆବଶ୍ୟକତା ରହିଛି ।
ଆମର ପ୍ରୟାସ ପ୍ରତ୍ୟକ ଗରୀବ ଏବଂ ବଂଚିତ ଲୋକଙ୍କର ଜୀବନକୁ ସହଜ କରିଥାଏ ଏବଂ ସେମାନଙ୍କର ଜୀବନଯାପନକୁ ସୁଗମ କରୁଛି । ଲୋକଙ୍କ ଜୀବନରେ ସରକାରଙ୍କ ହସ୍ତକ୍ଷେପ ଏବଂ ଚାପ ମଧ୍ୟ ହ୍ରାସ ପାଇଛି । ଆଜି ଲୋକମାନେ ସରକାରଙ୍କୁ ଏକ ପ୍ରତିବନ୍ଧକ ବୋଲି ଭାବନ୍ତି ନାହିଁ । ବରଂ, ଲୋକମାନେ ଆମ ସରକାରକୁ ନୂତନ ସୁଯୋଗ ପାଇଁ ଏକ ଅନୁକ୍ରମଣିକା ଭାବରେ ଦେଖନ୍ତି । ଏବଂ ନିଶ୍ଚିତ ଭାବରେ, ଟେକ୍ନୋଲୋଜି ଏହି କ୍ଷେତ୍ରରେ ଏକ ପ୍ରମୁଖ ଭୂମିକା ଗ୍ରହଣ କରିଛି ।
ଆପଣ ଦେଖିଥିବେ, ଟେକ୍ନୋଲୋଜି-୧ ନେସନ-୧ ରାସନ କାର୍ଡର ଆଧାର ହୋଇଗଲା ଏବଂ ଏହାର ପରିଣାମସ୍ୱରୂପ କୋଟି କୋଟି ଗରୀବ ଲୋକଙ୍କୁ ଏକ ସ୍ୱଚ୍ଛ ଉପାୟରେ ମାଗଣା ରାସନ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରାଯାଇପାରିଛି । ପ୍ରବାସୀ ଶ୍ରମିକମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଏହା ଏକ ବଡ଼ ଆଶୀର୍ବାଦ ପାଲଟିଛି । ଟେକ୍ନୋଲୋଜି ସହିତ ଜନଧନ ଖାତା, ଆଧାର ଏବଂ ମୋବାଇଲ କୋଟି କୋଟି ଗରୀବଙ୍କ ବ୍ୟାଙ୍କ ଖାତାରେ ସିଧାସଳଖ ଟଙ୍କା ପଠାଇବା ସମ୍ଭବ କରିପାରିଛି ।
ସେହିଭଳି, ଆରୋଗ୍ୟ ସେତୁ ଏବଂ କୋ-ୱିନ ଆପ ପାଇଁ ମଧ୍ୟ ଟେକ୍ନୋଲୋଜି ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଉପକରଣ ହୋଇଛି । ଏବଂ ଏହା ଦ୍ୱାରା କରୋନା ସମୟରେ ଅନୁସନ୍ଧାନ ଏବଂ ଟିକାକରଣରେ ବହୁତ ସାହାଯ୍ୟ ମିଳିପାରିଛି । ଆଜି ଆମେ ଦେଖୁଛୁ ଯେ ଟେକ୍ନୋଲୋଜି ରେଳ ସଂରକ୍ଷଣକୁ ଆହୁରି ଅଧିକ ଆଧୁନିକ କରିପାରିଛି ଏବଂ ସାଧାରଣ ଲୋକ ମୁଣ୍ଡବିନ୍ଧାରୁ ମୁକ୍ତି ପାଇଛନ୍ତି । ସାଧାରଣ ସେବା କେନ୍ଦ୍ରର ନେଟୱର୍କ ମଧ୍ୟ ଟେକ୍ନୋଲୋଜି ସାହାଯ୍ୟରେ ଗରୀବ ଶ୍ରେଣୀର ଲୋକଙ୍କୁ ସରକାରୀ ସେବା ସହିତ ସଂଯୋଗ କରୁଛି । ଆମ ସରକାର ଏଭଳି ଅନେକ ନିଷ୍ପତ୍ତି ନେଇ ଦେଶବାସୀଙ୍କ ଜୀବନକୁ ସହଜ କରୁଛନ୍ତି ।
ସାଥୀମାନେ,
ଆଜି ଭାରତର ପ୍ରତ୍ୟକ ନାଗରିକ ଏହି ପରିବର୍ତ୍ତନ ଅନୁଭବ କରୁଛନ୍ତି ଯେ ସରକାରଙ୍କ ସହ ଯୋଗାଯୋଗ କରିବା ଅତି ସହଜ ହୋଇଯାଇଛି । ଅର୍ଥାତ, ଦେଶବାସୀ ସହଜରେ ସରକାରଙ୍କୁ ସେମାନଙ୍କ ବାର୍ତ୍ତା ପହଂଚାଇବାରେ ସକ୍ଷମ ହୋଇପାରୁଛନ୍ତି ଏବଂ ସେମାନଙ୍କର ସମାଧାନ ମଧ୍ୟ ସେମାନଙ୍କୁ ତୁରନ୍ତ ମିଳିପାରୁଛି, ଉଦାହରଣସ୍ୱରୂପ ଟିକସ ସମ୍ବନ୍ଧୀୟ ଅଭିଯୋଗଗୁଡ଼ିକ ପୂର୍ବରୁ ବହୁତ ଅଧିକ ଥିଲା ଏବଂ ଟିକସ ଦାତାମାନେ ଅନେକ ଉପାୟରେ ଅସୁବିଧାର ସମ୍ମୁଖୀନ ହେଉଥିଲେ । ତେଣୁ ଆମେ ଟେକ୍ନୋଲୋଜି ସାହାଯ୍ୟରେ ସମସ୍ତ ଟିକସ ପ୍ରକ୍ରିୟାକୁ ମୁଖବିହୀନ କରିଦେଇଛୁ। ବର୍ତ୍ତମାନ ଆପଣଙ୍କର ଅଭିଯୋଗ ଏବଂ ନିସ୍ତାରଣ ମଧ୍ୟରେ କୌଣସି ବ୍ୟକ୍ତି ନୁହେଁ, ବରଂ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା ଅଟେ । ମୁଁ ଆପଣଙ୍କୁ ଏକ ଉଦାହରଣ ଦେଇଛି; କିନ୍ତୁ ଟେକ୍ନୋଲୋଜି ସାହାଯ୍ୟରେ ଆମେ ଅନ୍ୟ ବିଭାଗରେ ମଧ୍ୟ ଏକ ଉତ୍ତମ ଉପାୟରେ ସମସ୍ୟାର ସମାଧାନ କରିପାରିବା । ବିଭିନ୍ନ ବିଭାଗ ସେମାନଙ୍କର ସେବାକୁ ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ ମାନ୍ୟତା ଦେବା ପାଇଁ ଟେକ୍ନୋଲୋଜିର ବ୍ୟବହାର କରିପାରିବେ । ଏହି ପଦକ୍ଷେପକୁ ଆଗକୁ ନେଇ ଆମେ ସେହି କ୍ଷେତ୍ରଗୁଡ଼ିକୁ ମଧ୍ୟ ଚିହ୍ନଟ କରିପାରିବା ଯେଉଁଠାରେ ସରକାରଙ୍କ ସହ ଯୋଗାଯୋଗକୁ ଆହୁରି ସରଳ କରାଯାଇପାରିବ ।
ସାଥୀମାନେ,
ଆପଣମାନେ ନିଶ୍ଚିତ ଭାବେ ଜାଣିଥିବେ ଯେ ଆମେ ମିଶନ କର୍ମଯୋଗୀ ମାଧ୍ୟମରେ ସରକାରୀ କର୍ମଚାରୀମାନଙ୍କୁ ତାଲିମ ଦେଉଛୁ । ଏହି ତାଲିମ ପଛରେ ଆମର ଲକ୍ଷ୍ୟ ହେଉଛି କର୍ମଚାରୀମାନଙ୍କୁ ନାଗରିକ-କୈନ୍ଦ୍ରିକ କରିବା । ଏହି ତାଲିମ ପାଠ୍ୟକ୍ରମକୁ ନିୟମିତ ଭାବରେ ଅପଡେଟ୍ କରିବାର ଆବଶ୍ୟକତା ଅଛି । କିନ୍ତୁ ଏହାର ଭଲ ପରିଣାମ ଆସିଥାଏ ଯେତେବେଳେ ଲୋକଙ୍କ ମତାମତ ଆଧାରରେ ପରିବର୍ତ୍ତନ କରାଯାଏ । ଆମେ ଏକ ଏମିତି ପ୍ରଣାଳୀ ସୃଷ୍ଟି କରିପାରିବା, ଯାହା ତାଲିମ ପାଠ୍ୟକ୍ରମକୁ ଉନ୍ନତ କରିବା ପାଇଁ ଲୋକଙ୍କ ପରାମର୍ଶ ପାଇବା ଜାରି ରହିଥିବ ।
ସାଥୀ,
ଟେକ୍ନୋଲୋଜି ସଠିକ ଏବଂ ସଠିକ ସୂଚନା ପ୍ରଦାନ କରି ସମସ୍ତଙ୍କୁ ଆଗକୁ ବଢ଼ିବାକୁ ସମାନ ସୁଯୋଗ ଦେଉଛି । ଟେକ୍ନୋଲୋଜିକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ପାଇଁ ଆମ ସରକାର ବ୍ୟାପକ ପରିମାଣରେ ବିନିଯୋଗ କରୁଛନ୍ତି । ଆମେ ଭାରତରେ ଆଧୁନିକ ଡିଜିଟାଲ ଭିତ୍ତିଭୂମି ପ୍ରସ୍ତୁତ କରୁଛୁ । ଏହାସହିତ, ଆମେ ମଧ୍ୟ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରୁଛୁ ଯେ ଡିଜିଟାଲ ବିପ୍ଲବର ଲାଭ ସମାଜର ପ୍ରତ୍ୟକ ବିଭାଗ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ପହଂଚୁ । ଆଜି ଜିଇଏମ ପୋର୍ଟାଲ ଏହି ଦୂରଦୂରାନ୍ତରୁ ଛୋଟ ଛୋଟ ଦୋକାନୀ କିମ୍ବା ରାସ୍ତା ଘାଟ ବିକ୍ରେତାଙ୍କୁ ମଧ୍ୟ ସେମାନଙ୍କ ଉତ୍ପାଦକୁ ସିଧାସଳଖ ସରକାରଙ୍କୁ ବିକ୍ରୟ କରିବାକୁ ସୁଯୋଗ ଦେଇଛୁ । ଇ-ନାମ କୃଷକମାନଙ୍କୁ ବିଭିନ୍ନ ସ୍ଥାନରୁ କ୍ରେତାମାନଙ୍କ ସହିତ ସଂଯୋଗ କରିବାର ସୁଯୋଗ ଦେଇଛି । ବର୍ତ୍ତମାନ କୃଷକମାନେ ସେମାନଙ୍କ ସ୍ଥାନରେ ରହି ସେମାନଙ୍କ ଉତ୍ପାଦ ପାଇଁ ସର୍ବୋତ୍ତମ ମୂଲ୍ୟ ପାଇପାରିବେ ।
ସାଥୀ,
୫ଜି ଏବଂ ଏଆଇ ଦୀର୍ଘ ସମୟ ଧରି ଆଲୋଚନା ହୋଇ ଆସୁଛି । ଏହା ମଧ୍ୟ କୁହାଯାଉଛି ଯେ ଶିଳ୍ପ, ଚିକିତ୍ସା, ଶିକ୍ଷା, କୃଷି ଏବଂ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ କ୍ଷେତ୍ରରେ ପ୍ରମୁଖ ପରିବର୍ତ୍ତନ ହେବ । କିନ୍ତୁ ବର୍ତ୍ତମାନ ଆମକୁ ନିଜ ପାଇଁ କିଛି ନିର୍ଦ୍ଦିଷ୍ଟ ଲକ୍ଷ୍ୟ ସ୍ଥିର କରିବାକୁ ପଡ଼ିବ । ସାଧାରଣ ଲୋକଙ୍କ ଉନ୍ନତି ପାଇଁ ଏହି ଟେକ୍ନୋଲୋଜିର କେଉଁ ଉପାୟରେ ବ୍ୟବହାର କରାଯାଇପାରିବ? ଏମିତି କେଉଁ କ୍ଷେତ୍ର ଅଛି, ଯାହା ଉପରେ ଆମେ ଅଧିକ ଧ୍ୟାନ ଦେବା ଆବଶ୍ୟକ? କ’ଣ ଆମେ ସମାଜର ୧୦ଟି ସମସ୍ୟା ଚିହ୍ନଟ କରିପାରିବା, ଯାହା ଏଆଇ ମାଧ୍ୟମରେ ସମାଧାନ ହୋଇପାରିବ? ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ ଯୁବକ ହାକାଥନରେ ଯୋଗ ଦିଅନ୍ତି ଏବଂ ବହୁତ ଭଲ ସମାଧାନ ପ୍ରଦାନ କରନ୍ତି ।
ସାଥୀମାନେ,
ଆମେ ଟେକ୍ନୋଲୋଜି ସାହାଯ୍ୟରେ ପ୍ରତ୍ୟକ ବ୍ୟକ୍ତିଙ୍କ ପାଇଁ ଡିଜି ଲକରର ସୁବିଧା ଆରମ୍ଭ କରିଛୁ ଏବଂ ବର୍ତ୍ତମାନ ସଂସ୍ଥାଗୁଡ଼ିକ ପାଇଁ ଡିଜି ଲକରର ସୁବିଧା ମଧ୍ୟ ଅଛି । ଏଠାରେ କମ୍ପାନୀ ଏବଂ ଏମଏସଏମଇଗୁଡ଼ିକ ସେମାନଙ୍କର ଫାଇଲଗୁଡ଼ିକୁ ଗଚ୍ଛିତ କରିପାରିବେ ଏବଂ ବିଭିନ୍ନ ନିୟାମକ ଏବଂ ସରକାରୀ ବିଭାଗ ସହିତ ସମାନ ଅଂଶୀଦାର କରିପାରିବେ । ଡିଜି ଲକରର ଅବଧାରଣାକୁ ଆହୁରି ବିସ୍ତାର କରିବାର ଆବଶ୍ୟକତା ଅଛି । ଆମକୁ ଏହା ଦେଖିବାକୁ ହେବ ଯେ ଅନ୍ୟ ଉପାୟରେ ଲୋକମାନେ ଏଥିରୁ ଉପକୃତ ହୋଇପାରିବେ ।
ସାଥୀମାନେ,
ଆମେ ଗତ କିଛିବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଏମଏସଏମଇଗୁଡ଼ିକୁ ସମର୍ଥନ କରିବା ପାଇଁ ଅନେକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ପଦକ୍ଷେପ ନେଇଛୁ । ଭାରତର କ୍ଷୁଦ୍ର ଶିଳ୍ପଗୁଡ଼ିକ ବଡ଼ କମ୍ପାନୀ ହେବାରେ ସମ୍ମୁଖୀନ ହେଉଥିବା ସମସ୍ୟାଗୁଡ଼ିକୁ ଖୋଜିବାର ଆବଶ୍ୟକତା ରହିଛି । ଆମେ ଛୋଟ ବ୍ୟବସାୟ ଏବଂ କ୍ଷୁଦ୍ର ଶିଳ୍ପ ପାଇଁ ଅନୁପାଳନ ମୂଲ୍ୟ ହ୍ରାସ କରିବାକୁ ଚାହୁଁଛୁ । ବ୍ୟବସାୟରେ କୁହାଯାଏ ଯେ ସମୟ ହେଉଛି ଧନ । ତେଣୁ ଅନୁପାଳନରେ ଖର୍ଚ୍ଚ ହୋଇଥିବା ସମୟ ସଞ୍ଚୟ କରିବା ଅର୍ଥ ଅନୁପାତ ମୂଲ୍ୟ ସଞ୍ଚୟ କରିବା । ଯଦି ଆପଣ ଅନାବଶ୍ୟକ ଅନୁପାଳନର ଏକ ତାଲିକା ପ୍ରସ୍ତୁତ କରିବାକୁ ଚାହାନ୍ତି, ତେବେ ଏହା ହେଉଛି ଉପଯୁକ୍ତ ସମୟ, କାରଣ ଆମେ ପୂର୍ବରୁ ୪୦,୦୦୦ ନିୟମକୁ ସମାପ୍ତ କରିସାରିଛୁ ।
ସାଥୀମାନେ,
ସରକାର ଏବଂ ଲୋକଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ବିଶ୍ୱାସର ଅଭାବ ହେଉଛି ଦାସତ୍ୱ ମାନସିକତାର ଫଳାଫଳ । କିନ୍ତୁ ଆଜି ସରକାର ଛୋଟ ଛୋଟ ଭୁଲଗୁଡ଼ିକୁ ଅପରାଧିକରଣ କରି ଏମଏସଏମଇ ଋଣର ଗ୍ୟାରେଣ୍ଟି ଭାବରେ ଲୋକଙ୍କ ବିଶ୍ୱାସ ହାସଲ କରିଛନ୍ତି । କିନ୍ତୁ ଆମକୁ ସେଠାରେ ଅଟକିଯିବାକୁ ପଡ଼ିବ ନାହିଁ । ଆମକୁ ଏହା ମଧ୍ୟ ଦେଖିବାକୁ ପଡ଼ିବ ଯେ ବିଶ୍ୱର ଅନ୍ୟ ଦେଶମାନଙ୍କରେ ସମାଜ ସହ ବିଶ୍ୱାସକୁ ମଜବୁତ କରିବା ପାଇଁ କ’ଣ କରାଯାଇଛି । ସେମାନଙ୍କ ଠାରୁ ଶିକ୍ଷା କରି ଆମେ ଆମ ଦେଶରେ ସମାନ ପ୍ରୟାସ କରିପାରିବା ।
ସାଥୀମାନେ,
ବଜେଟ କିମ୍ବା କୌଣସି ସରକାରୀ ନୀତିର ସଫଳତା କିଛି ପରିମାଣରେ ନିର୍ଭର କରିଥାଏ ଯେ, ଏହା କେତେ ଭଲ ଭାବରେ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରାଯାଇଛି । କିନ୍ତୁ ଏହା ଠାରୁ ଅଧିକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଏହା ହେଉଛି, ଏହାକୁ କିପରି କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରାଯିବ । ଏବଂ ଏହି କ୍ଷେତ୍ରରେ ଲୋକଙ୍କ ସହଯୋଗ ଅତ୍ୟନ୍ତ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ । ମୁଁ ନିଶ୍ଚିତ ଯେ ସମସ୍ତ ହିତାଧିକାରୀଙ୍କ ଇନପୁଟ ସହିତ ସହଜ ଜୀବନଯାପନକୁ ଅଗ୍ରାଧିକାର ମିଳିବ । ଏବଂ ମୁଁ ନିଶ୍ଚିତ ଭାବରେ କହିବାକୁ ଚାହେଁ ଯେ ଆମେ ପ୍ରାୟତଃ କହିଥାଉ ଯେ ଆମକୁ ଏକ ଉତ୍ପାଦନ ହବ ସୃଷ୍ଟି କରିବାକୁ ପଡ଼ିବ । ‘ଜିରୋ ଡିଫେକ୍ଟ, ଜିରୋ ଇଫେକ୍ଟ’ ଆମର ପ୍ରାଥମିକତା ହେବା ଉଚିତ । ଆମର ଗୁଣବତ୍ତାରେ କୌଣସି ଆପୋସ ବୁଝାମଣା ହେବା ଉଚିତ ନୁହେଁ ଏବଂ ଟେକ୍ନୋଲୋଜି ଏହି କ୍ଷେତ୍ରରେ ବହୁତ ସାହାଯ୍ୟ କରିପାରିବ । ଆମେ ଟେକ୍ନୋଲୋଜି ସାହାଯ୍ୟରେ ଏହାର ଉତ୍ପାଦନ ସମୟରେ ସୂକ୍ଷ୍ମ ବିବରଣୀ ଉପରେ ନଜର ରଖି ଉତ୍ପାଦକୁ ବହୁତ ଭଲ ଉପାୟରେ ଆଣିପାରିବା । ଏବଂ କେବଳ ସେତେବେଳେ ଆମେ ବିଶ୍ୱ ବଜାରକୁ କାବୁ କରିପାରିବା ।
ଆମକୁ ସ୍ୱୀକାର କରିବାକୁ ହେବ ଯେ ଏକବିଂଶ ଶତାବ୍ଦୀ ଟେକ୍ନୋଲୋଜି ଦ୍ୱାରା ପରିଚାଳିତ । ଜୀବନରେ ଟେକ୍ନୋଲୋଜିର ପ୍ରଭାବ ବହୁତ ବଢ଼ିବାକୁ ଯାଉଛି । ଆମେ କେବଳ ନିଜକୁ ଇଣ୍ଟରନେଟ ଏବଂ ଡିଜିଟାଲ ଟେକ୍ନୋଲୋଜିରେ ସୀମିତ ରଖିବା ଉଚିତ ନୁହେଁ, ସେହିଭଳି ଆଜି ଅପ୍ଟିକାଲ ଫାଇବର ନେଟୱର୍କ ପ୍ରତ୍ୟକ ଗାଁରେ ପହଂଚୁଛି । ଏହା ପଞ୍ଚାୟତ, ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ କେନ୍ଦ୍ରରେ ପହଂଚିବ ଏବଂ ଟେଲି ମେଡିସିନକୁ ମଧ୍ୟ କଭର କରିବ । ଏପରିକି ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ କ୍ଷେତ୍ର ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ଟେକ୍ନୋଲୋଜି ଦ୍ୱାରା ପରିଚାଳିତ ହେବାକୁ ଯାଉଛି । ଆଜି ଦେଶ ପ୍ରତିରକ୍ଷା ଏବଂ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଅନେକ ଜିନିଷ ଆମଦାନୀ କରୁଛି । ଅପ୍ଟିକାଲ ଫାଇବର ବର୍ତ୍ତମାନ ପ୍ରତ୍ୟକ ଗ୍ରାମରେ ପହଂଚୁଥିବାରୁ ଟେକ୍ନୋଲୋଜିର ନବୀକରଣ କରି ମୋ ଦେଶର ଶିଳ୍ପପତିମାନେ ସେହି ଦିଗକୁ ଯାଇପାରିବେ ନାହିଁ କି?
ଆମେ ଏକ ମଡେଲ ବିକଶିତ କରିପାରିବା ଯେ କେମିତି ସାଧାରଣ ନାଗରିକମାନେ ଅପ୍ଟିକାଲ ଫାଇବରର ଲାଭ ଉଠାଇ ପାରିବେ । ଏବଂ ଆମେ ସବୁକିଛିରେ ଜନସାଧାରଣଙ୍କ ଅଂଶଗ୍ରହଣ ଚାହୁଁଛୁ । ଏହା କେବଳ ଆମର ଚିନ୍ତାଧାରା ନୁହେଁ କିମ୍ବା ଆମର ଦାବି ନୁହେଁ ଯେ ସରକାରଙ୍କର ସମସ୍ତ ଜ୍ଞାନ ଅଛି । ଏବଂ ସେଥିପାଇଁ, ମୁଁ ସମସ୍ତ ହିତାଧିକାରୀଙ୍କୁ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା ଦ୍ୱାରା ପରିଚାଳିତ ଶତାବ୍ଦୀର ସର୍ବାଧିକ ବ୍ୟବହାର କରିବାକୁ, ଏହାକୁ ସରଳ କରିବାକୁ ଏବଂ ସାଧାରଣ ଲୋକଙ୍କୁ ସଶକ୍ତ କରିବାକୁ ଅନୁରୋଧ କରୁଛି । ଏହାଦ୍ୱାରା ଦେଶକୁ ତଥା ଲୋକଙ୍କୁ ମଧ୍ୟ ସାହାଯ୍ୟ ମିଳିବ । କାରଣ ୨୦୪୭ରେ ଏକ ବିକଶିତ ଭାରତର ଲକ୍ଷ୍ୟ ହାସଲ କରିବାରେ ଟେକ୍ନୋଲୋଜି ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଭୂମିକା ଗ୍ରହଣ କରିବ । ଏବଂ ଆମେ ଭାଗ୍ୟବାନ ଯେ ଭାରତ ନିକଟରେ ଏକ ପ୍ରାକୃତିକ ଉପହାର ଅଛି ।
ଆମ ନିକଟରେ ଦକ୍ଷ ଯୁବକ ଏବଂ କୁଶଳୀ ମାନବ ଶକ୍ତି ଅଛି । ଏବଂ ଭାରତର ଗ୍ରାମରେ ରହୁଥିବା ଲୋକଙ୍କ ନିକଟରେ ମଧ୍ୟ ଟେକ୍ନୋଲୋଜିକୁ ଗ୍ରହଣ କରିବାର ବହୁତ ବଡ଼ କ୍ଷମତା ଅଛି । ଆମେ ଏହାର ଲାଭ କିପରି ଉଠାଇ ପାରିବା? ମୁଁ ଚାହେଁ ଆପଣ ଏହାକୁ ବିସ୍ତୃତ ଭାବରେ ଆଲୋଚନା କରନ୍ତୁ ଏବଂ ବଜେଟରୁ କିପରି ସର୍ବୋତ୍ତମ ଲାଭ ପାଇବା ଏବଂ ଏହାର ସର୍ବୋତ୍ତମ ଲାଭ କିପରି ଲୋକଙ୍କ ନିକଟରେ ପହଂଚିବା ଉଚିତ । ଏହି ପ୍ରସଙ୍ଗରେ ଆପଣ ଯେତେ ଆଲୋଚନା କରିବେ, ଏହି ବଜେଟ ସେତିକି ଅଧିକ ଅର୍ଥପୂର୍ଣ୍ଣ ହେବ ।
ଆପଣଙ୍କୁ ବହୁତ ବହୁତ ଶୁଭକାମନା ।
ଆପଣଙ୍କୁ ବହୁତ ବହୁତ ଧନ୍ୟବାଦ!

Prime Minister's Office
English rendering of PM's address at post budget webinar on 'Ease of Living using Technology'
28 FEB 2023 12:37PM by PIB Delhi
Namaskar!
The topic of today's budget webinar on National Science Day is very important. The changing India of the 21st century is constantly empowering its citizens with the power of technology. In every budget of our government in the last few years, emphasis has been laid on improving the ease of living of the countrymen with the help of technology. In this year’s budget also, we have endeavoured to give priority to technology with human touch at the same time.
Friends, there was a time when there was a lot of contradiction in the priorities of the government in our country. There was a section of the society, which wanted some kind of government intervention and influence at every step in their lives. In other words, the government should do something for them. But during the previous governments, this class always felt this absence. In such an absence, their lives used to be spent in struggle. There was this class of people in society, and at the same time there was another class of people who wanted to move forward with their own potential, but faced various obstacles of government interference at every step. Now this situation has started changing due to the efforts of our government in the last few years. Today the positive effect of the policies and decisions of the government is visible everywhere where it is most needed.
Our efforts are making life easier for every poor and deprived and improving their ease of living. The interference and pressure of the government in the lives of the people has also reduced. Today people do not consider the government as an obstacle. Rather, people see our government as a catalyst for new opportunities. And certainly, technology has played a major role in this regard.
You see, technology became the basis of One Nation-One Ration Card and as a result free ration to crores of poor people in a transparent manner could be ensured. It has become a huge blessing for migrant workers. Along with technology, Jan Dhan accounts, Aadhaar and mobile have made it possible to send money directly to the bank accounts of crores of poor.
Similarly, technology became an important tool for Aarogya Setu and CoWIN app and this helped a lot in tracing and vaccination during Corona. Today we find that technology has made railway reservation more modern and the common man has been relieved of the headache. The network of Common Service Centers is also connecting the poorest of the poor with government services with the help of technology. Our government has increased the ease of living of the countrymen with several such decisions.
Friends, today every citizen of India is feeling this change that it has become very easy to communicate with the government. That is, the countrymen are easily able to convey their message to the government, and they are also getting their solution immediately. For example, the tax-related complaints used to be very high earlier and tax payers were harassed in many ways. Therefore, we made the entire tax process faceless with the help of technology. Now there is no individual but technology between your complaints and disposal. I have given you an example. But we can solve problems in a better way in other departments also with the help of technology. Different departments can use technology to make their services of global standard. Taking this step further, we can also identify areas where communication with the government can be further simplified.
Friends, you must be aware that we are giving training to government employees through Mission Karmayogi. Our aim behind this training is to make the employees citizen-centric. There is a need to update this training course on a regular basis. But it will get better results only when the changes are made on the basis of people's feedback. We can create a system which can keep getting people's suggestions to improve the training course.
Friends, technology is giving everyone an equal opportunity to move forward by providing correct and accurate information. Our government is investing on a large scale to promote technology. We are creating modern digital infrastructure in India. Along with this, we are also ensuring that the benefits of digital revolution reach every section of the society. Today, the GeM portal has given this opportunity to even small shopkeepers or street vendors from far-flung places to sell their products directly to the government. e-NAM has given farmers an opportunity to connect with buyers from different places. Now farmers can get the best price for their produce while remaining at their place.
Friends, 5G and AI have been discussed for a long time. It is also being said that industry, medicine, education, agriculture and all other sectors will undergo major changes. But now we have to set some specific goals for ourselves. What are the ways in which this technology can be used for the betterment of the common man? What are the sectors on which we need to pay more attention? Can we identify 10 problems of society that can be solved through AI? Lakhs of youths join hackathons and provide very good solutions.
Friends, we have introduced the facility of DigiLocker for every individual with the help of technology and now there is a facility of DigiLocker for entities as well. Here companies and MSMEs can store their files, and share the same with various regulators and government departments. The concept of DigiLocker needs to be expanded further. We have to see in what other ways people can benefit from it.
Friends, we have taken many important steps to support MSMEs in the last few years. There is a need to find out the problems faced by small scale industries of India in becoming big companies. We want to reduce the compliance cost for small businesses and small industries. It is said in business that time is money. Therefore saving the time spent on compliance means saving the compliance cost. If you want to make a list of unnecessary compliances, then this is the right time, because we have already eliminated 40,000 compliances.
Friends, the lack of trust between government and people is the result of a slave mindset. But today the government has won the trust of the people by decriminalizing minor mistakes and as a guarantor of MSME loans. But we do not have to stop there. We also have to see what has been done in other countries of the world to strengthen the trust with the society. We can make similar efforts in our country by learning from them.
Friends, the success of the budget or any government policy depends to some extent on how well it is prepared. But more than this, it is very important how to implement it and people's cooperation is very important in this regard. I am sure that with the input of all the stakeholders, Ease of Living will get a big boost. And I would definitely like to say that we often say that we have to create a manufacturing hub. ‘Zero Defect, Zero Effect’ should be our priority. There should not be any compromise in our quality. And technology can help a lot in this regard. We can bring the product in a much better way by monitoring the minute details during its production with the help of technology. And only then can we capture the global market.
We have to accept that the 21st century is technology driven. The influence of technology in life is going to increase a lot. We should not limit ourselves only to internet and digital technology. Similarly, today the optical fiber network is reaching every village. It will reach Panchayats, wellness centers and cover telly medicine as well. Even the health sector is becoming completely technology driven. Today the country imports a lot of things in the defence and health sectors. Can't the industrialists of my country go in that direction by upgrading technology as optical fiber is reaching every village now?
We can develop a model on how common citizens can take advantage of the optical fiber. And we want public participation in everything. It is neither our thinking nor our claim that the government has all the knowledge. And therefore, I urge all the stakeholders to make maximum use of the technology-driven century, to make it simple and empower the common man. It will help the country and the people as well since technology will play an important role in achieving the goal of a developed India in 2047. And we are fortunate that India has a natural gift.
We have talented youth and skilled manpower. And the people living in India's villages also have a huge capacity to adopt technology. How can we take advantage of this? I want you to discuss it in detail and how to get the best out of the budget and how the best benefits of it should reach the people. The deeper your discussion on this point, the more meaningful this budget will be.
I wish you the very best. Thank you very much.
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.