প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
'প্ৰযুক্তি ব্যৱহাৰ কৰি জীৱন যাপনৰ সহজতা' শীৰ্ষক পোষ্ট বাজেট ৱেবিনাৰত প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ ভাষণ পাঠৰ অসমীয়া ৰূপান্তৰ
28 FEB 2023 12:37PM by PIB Guwahati
নমস্কাৰ।
ৰাষ্ট্ৰীয় বিজ্ঞান দিৱসত আজিৰ বাজেট ৱেবিনাৰৰ বিষয়বস্তু অতি গুৰুত্বপূৰ্ণ। একবিংশ শতিকাৰ পৰিৱৰ্তনশীল ভাৰতে ইয়াৰ নাগৰিকসকলক প্ৰযুক্তিৰ শক্তিৰে নিৰন্তৰ শক্তিশালী কৰি আহিছে। বিগত বছৰবোৰত আমাৰ চৰকাৰৰ প্ৰতিটো বাজেটত প্ৰযুক্তিৰ সহায়ত দেশবাসীৰ জীৱনধাৰণৰ সহজতা বৃদ্ধিৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰা হৈছে। এই বাজেটতো, প্ৰযুক্তিবিদ্যা কিন্তু একে সময়তে, মানৱ স্পৰ্শও আমাৰ প্ৰচেষ্টা হিচাপে বিবেচিত হৈছে।
বন্ধুসকল, এটা সময় আছিল যেতিয়া আমাৰ দেশত চৰকাৰৰ অগ্ৰাধিকাৰৰ ক্ষেত্ৰত যথেষ্ট বিৰোধ আছিল। সমাজৰ এটা অংশ আছিল যিয়ে বিচাৰিছিল যে চৰকাৰে তেওঁলোকৰ জীৱনৰ প্ৰতিটো পদক্ষেপত কিছু হস্তক্ষেপ কৰক, চৰকাৰৰ প্ৰভাৱ, অৰ্থাৎ চৰকাৰে তেওঁলোকৰ বাবে কিবা কৰা উচিত। কিন্তু আগৰ চৰকাৰবোৰৰ সময়ত, এই শ্ৰেণীটোৱে সদায় অভাৱ অনুভৱ কৰিছিল। ইয়াৰ অনুপস্থিতিত, জীৱনটো সংগ্ৰাম কৰি অতিবাহিত হৈছিল। সমাজত এনে ধৰণৰ লোকৰ এটা শ্ৰেণীও আছিল, ই আন এক প্ৰকাৰৰ আছিল। যিসকলে নিজৰ শক্তিৰে আগবাঢ়িব বিচাৰিছিল, কিন্তু পূৰ্বৰ চৰকাৰবোৰৰ সময়ত, এই শ্ৰেণীটোৱেও সদায় চাপ, চৰকাৰী হস্তক্ষেপ আৰু বাধা অনুভৱ কৰিছিল। যোৱা কেইবছৰমানত আমাৰ চৰকাৰৰ প্ৰচেষ্টাৰ সৈতে, এই পৰিস্থিতি সলনি হ'বলৈ আৰম্ভ কৰিছে। আজি, চৰকাৰৰ নীতি আৰু সিদ্ধান্তৰ ইতিবাচক প্ৰভাৱ সকলো ঠাইতে দৃশ্যমান হয় য'ত ইয়াৰ আটাইতকৈ প্ৰয়োজন।
আমাৰ প্ৰচেষ্টাই প্ৰতিজন দৰিদ্ৰ আৰু বঞ্চিতলোকৰ জীৱন সহজ কৰি তুলিছে, যাৰ ফলত তেওঁলোকৰ জীৱনধাৰণৰ সহজতা বৃদ্ধি পাইছে। জনসাধাৰণৰ জীৱনত চৰকাৰৰ হস্তক্ষেপ আৰু চাপো হ্ৰাস পাইছে। বৰ্তমান সময়ত, মানুহে চৰকাৰক পথত বাধা হিচাপে গণ্য নকৰে। ইয়াৰ পৰিৱৰ্তে, মানুহে আমাৰ চৰকাৰক নতুন সুযোগৰ অনুঘটক হিচাপে চায়। আৰু অৱশ্যে, প্ৰযুক্তিয়ে ইয়াত এক ডাঙৰ ভূমিকা পালন কৰিছে।
আপুনি দেখিছে, প্ৰযুক্তি এক ৰাষ্ট্ৰ-এক ৰেচন কাৰ্ডৰ আধাৰ হৈ পৰিছিল আৰু ই নিশ্চিত কৰিছিল যে কোটি কোটি দৰিদ্ৰ লোকে স্বচ্ছভাৱে ৰেচন লাভ কৰে। আৰু আন যিসকল প্ৰব্ৰজনকাৰী শ্ৰমিক। যিসকল প্ৰব্ৰজিত কৰ্মী, তেওঁলোকৰ বাবে ই এক ডাঙৰ আশীৰ্বাদ হৈ পৰিছে। প্ৰযুক্তি, জন ধন একাউণ্ট, আধাৰ আৰু মোবাইলে কোটি কোটি দৰিদ্ৰ লোকৰ বেংক একাউণ্টলৈ পোনপটীয়াকৈ ধন প্ৰেৰণ কৰাটো সম্ভৱ কৰি তুলিছে।
একেদৰে, প্ৰযুক্তি, আৰোগ্য সেতু আৰু কোউইন এপ এক গুৰুত্বপূৰ্ণ সঁজুলি হৈ পৰিছিল আৰু ক’ৰোনাৰ সময়ত অনুসৰণ আৰু টীকাকৰণত যথেষ্ট সহায় কৰিছিল। আমি দেখিছো যে আজি প্ৰযুক্তিয়ে ৰে'ল সংৰক্ষণৰ অধিক আধুনিকীকৰণ কৰিছে আৰু ইয়াত সাধাৰণ মানুহৰ কিমান সমস্যা আঁতৰ কৰা হৈছে। কমন চাৰ্ভিচ চেণ্টাৰৰ নেটৱৰ্কে দৰিদ্ৰতম লোকসকলক প্ৰযুক্তিৰ জৰিয়তে অতি সহজে চৰকাৰী সেৱাৰ সৈতে সংযোগ কৰি আছে। এনে ধৰণৰ বহু সিদ্ধান্ত গ্ৰহণ কৰি আমাৰ চৰকাৰে দেশবাসীৰ জীৱন ধাৰণৰ সহজতা বৃদ্ধি কৰিছে।
বন্ধুসকল, আজি ভাৰতৰ প্ৰতিজন নাগৰিকে স্পষ্টভাৱে এই পৰিৱৰ্তন অনুভৱ কৰিছে যে এতিয়া চৰকাৰৰ সৈতে যোগাযোগ কৰাটো কিমান সহজ হৈ পৰিছে। অৰ্থাৎ দেশবাসীয়ে সহজে চৰকাৰক তেওঁলোকৰ কথা জনাব পাৰিছে, আৰু তেওঁলোকেও তৎক্ষণাৎ সমাধান লাভ কৰিছে। সেয়েহে, কৰ সম্পৰ্কীয় অভিযোগবোৰ আগতে বহুত বেছি আছিল, আৰু তাৰ বাবে কৰদাতাসকলক ইয়াৰ জৰিয়তে বিভিন্ন ধৰণে হাৰাশাস্তি কৰা হৈছিল। গতিকে আমি প্ৰযুক্তিৰ সহায়ত কৰৰ সমগ্ৰ প্ৰক্ৰিয়াটো মুখহীন কৰি তুলিছিলো। এতিয়া আপোনাৰ অভিযোগ আৰু সেইবোৰৰ নিষ্পত্তিৰ মাজত কোনো ব্যক্তি নাই, কেৱল প্ৰযুক্তি। মই আপোনাক এটা উদাহৰণ দিছো। কিন্তু আন বিভাগবোৰতো প্ৰযুক্তিৰ সহায়ত, আমি সমস্যাবোৰ অধিক ভালদৰে সমাধান কৰিব পাৰোঁ। বিভিন্ন বিভাগে তেওঁলোকৰ সেৱাসমূহক গোলকীয় মানদণ্ড তৈয়াৰ কৰিবলৈ একেলগে প্ৰযুক্তি ব্যৱহাৰ কৰিব পাৰে। এখোজ আগুৱাই গৈ, আমি এনে ক্ষেত্ৰবোৰো চিনাক্ত কৰিব পাৰোঁ য'ত চৰকাৰৰ সৈতে আলোচনা সহজ কৰিব পাৰি।
বন্ধুসকল, আপুনি জানে যে আমি মিছন কৰ্মযোগীৰ জৰিয়তে চৰকাৰী কৰ্মচাৰীসকলক প্ৰশিক্ষণ দি আছো। এই প্ৰশিক্ষণৰ আঁৰত আমাৰ উদ্দেশ্য হৈছে কৰ্মচাৰীসকলক নাগৰিককেন্দ্ৰিক কৰি তোলা। এই প্ৰশিক্ষণ পাঠ্যক্ৰমটো আপডেট কৰা প্ৰয়োজন। কিন্তু ই কেৱল তেতিয়াহে ভাল ফলাফল পাব যেতিয়া ই মানুহৰ মতামতৰ আধাৰত সলনি হয়। আমি এনে এটা প্ৰণালী সৃষ্টি কৰিব পাৰোঁ যিয়ে প্ৰশিক্ষণ পাঠ্যক্ৰম উন্নত কৰিবলৈ মানুহৰ পৰামৰ্শ গ্ৰহণ কৰে।
বন্ধুসকল, প্ৰযুক্তিয়ে সকলোকে সঠিক তথ্য প্ৰদান কৰি সকলোকে আগবাঢ়ি যাবলৈ সমান সুযোগ প্ৰদান কৰিছে। আমাৰ চৰকাৰে প্ৰযুক্তিৰ প্ৰচাৰৰ বাবে এটা ডাঙৰ উপায়েৰে বিনিয়োগ কৰি আছে। আমি ভাৰতত আধুনিক ডিজিটেল আন্তঃগাঁথনি সৃষ্টি কৰি আছো। একে সময়তে, তেওঁলোকে ডিজিটেল বিপ্লৱৰ লাভালাভ সমাজৰ প্ৰতিটো শ্ৰেণীত উপনীত হোৱাটো নিশ্চিত কৰি আছে। আজি, জিইএম পৰ্টেলটোৱে দূৰ-দূৰণিৰ সৰু দোকানী বা পথৰ বিক্ৰেতাসকলক তেওঁলোকৰ সামগ্ৰী পোনপটীয়াকৈ চৰকাৰক বিক্ৰী কৰাৰ সুযোগ প্ৰদান কৰিছে। ই-এনএএমে কৃষকসকলক বিভিন্ন স্থানৰ ক্ৰেতাৰ সৈতে সংযোগ স্থাপন কৰাৰ সুযোগ প্ৰদান কৰিছে। এতিয়া কৃষকসকলে এটা স্থানত থাকিয়েই তেওঁলোকৰ উৎপাদিত সামগ্ৰীৰ সৰ্বশ্ৰেষ্ঠ মূল্য পাব পাৰে।
বন্ধুসকল, আজিকালি ৫জি আৰু এআই ৰ বিষয়ে দীৰ্ঘদিন ধৰি আলোচনা হৈ আহিছে। লগতে কোৱা হৈছে যে উদ্যোগ, ঔষধ, শিক্ষা, কৃষি আৰু সকলো ক্ষেত্ৰতে ডাঙৰ পৰিৱৰ্তন আহিব। কিন্তু এতিয়া আমি নিজৰ বাবে কিছুমান বিশেষ লক্ষ্য নিৰ্ধাৰণ কৰিব লাগিব। সাধাৰণ মানুহৰ উন্নতিৰ বাবে এই প্ৰযুক্তিটো কেনেধৰণে ব্যৱহাৰ কৰিব পাৰি? আমি কি কি খণ্ডত অধিক গুৰুত্ব দিব লাগিব? আমি সমাজৰ এনে ১০ টা সমস্যা চিনাক্ত কৰিব পাৰোঁ নেকি, যাক এআইৰ জৰিয়তে সমাধান কৰিব পাৰি? যেতিয়া আমি হেক অন কৰোঁ, আমি দেশৰ যুৱসকলৰ সন্মুখত প্ৰযুক্তিৰ জৰিয়তে সমাধানৰ কথা কওঁ আৰু লাখ লাখ যুৱক-যুৱতীয়ে যোগদান কৰে আৰু অতি ভাল সমাধান দিয়ে।
বন্ধুসকল, প্ৰযুক্তিৰ সহায়ত, আমি প্ৰতিজন ব্যক্তিৰ বাবে প্ৰতিষ্ঠানসমূহৰ বাবে ডিজিলকাৰৰ সুবিধা লৈ আহিছো, এতিয়া আমাৰ ওচৰত প্ৰতিষ্ঠানবোৰৰ বাবে ডিজিলকাৰৰ সুবিধা আছে। ইয়াত কোম্পানী, এমএছএমই-য়ে তেওঁলোকৰ ফাইলবোৰ সংৰক্ষণ কৰিব পাৰে, আৰু সেইবোৰ বিভিন্ন নিয়ন্ত্ৰক আৰু চৰকাৰী বিভাগৰ সৈতে ভাগ বতৰা কৰিব পাৰে। ডিজিলকাৰৰ ধাৰণাটো আৰু অধিক সম্প্ৰসাৰিত কৰিব লাগিব, আমি চাব লাগিব কেনেকৈ আৰু কেনেদৰে ই মানুহৰ বাবে উপকৃত হ'ব পাৰে।
বন্ধুসকল, যোৱা কেইবছৰমানত, আমি এমএছএমইবোৰক সমৰ্থন কৰিবলৈ বহুতো গুৰুত্বপূৰ্ণ পদক্ষেপ গ্ৰহণ কৰিছো। এটা ডাঙৰ কোম্পানী হোৱাৰ ক্ষেত্ৰত ভাৰতৰ ক্ষুদ্ৰ উদ্যোগবোৰে কি কি বাধাৰ সন্মুখীন হৈছে তাৰ ওপৰত চিন্তা-চৰ্চা কৰাৰ প্ৰয়োজন আছে? আমি ক্ষুদ্ৰ ব্যৱসায় আৰু ক্ষুদ্ৰ উদ্যোগৰ বাবে অনুপালন ব্যয় হ্ৰাস কৰিব বিচাৰো। আপুনি জানে যে ব্যৱসায়ত কোৱা হয় যে সময় হৈছে টকা। সেয়েহে, অনুপালনত সময় সঞ্চয় কৰাৰ অৰ্থ হৈছে অনুপালন ব্যয় সঞ্চয় কৰা। যদি আপুনি অপ্ৰয়োজনীয় অনুপালনৰ এখন তালিকা প্ৰস্তুত কৰিব বিচাৰে, তেনেহ'লে এইটো সঠিক সময়, কিয়নো আমি ইতিমধ্যে ৪০ হাজাৰ অনুপালন নাইকিয়া কৰিছো।
বন্ধুবৰ্গ, চৰকাৰ আৰু মানুহৰ মাজত বিশ্বাসৰ অভাৱ হৈছে দাসত্বৰ মানসিকতাৰ ফল। কিন্তু আজি, সৰু সৰু ভুলবোৰক অপৰাধমুক্ত কৰি, আৰু এমএছএমই ঋণৰ গেৰাণ্টৰ হিচাপে, চৰকাৰে জনসাধাৰণৰ বিশ্বাস জিকিছে। কিন্তু আমি বন্ধ কৰিব নালাগে, আমি বিশ্বৰ আন দেশৰ সমাজৰ সৈতে বিশ্বাস শক্তিশালী কৰিবলৈ কি কৰা হৈছে সেয়াও চাব লাগিব। আমি তেওঁলোকৰ পৰা শিকিব পাৰোঁ আৰু আমাৰ দেশতো একে প্ৰচেষ্টা কৰিব পাৰোঁ।
বন্ধুসকল, বাজেট বা চৰকাৰী নীতিৰ সফলতা কিছু পৰিমাণে নিৰ্ভৰ কৰে ই কিমান ভালদৰে প্ৰস্তুত কৰা হয় তাৰ ওপৰত। কিন্তু তাতকৈও অধিক, ইয়াক কাৰ্যকৰী কৰাৰ পদ্ধতি গুৰুত্বপূৰ্ণ, ইয়াত জনসাধাৰণৰ সহযোগিতা অতি গুৰুত্বপূৰ্ণ। মই নিশ্চিত যে আপোনাৰ সকলো অংশীদাৰৰ ইনপুটৰ সৈতে, ইজ অফ লিভিঙে অধিক উৎসাহ লাভ কৰিব। আৰু মই ক'ব লাগিব যে আমি কওঁ যে আমি এটা উৎপাদন কেন্দ্ৰ সৃষ্টি কৰিব লাগিব। শূন্য ত্ৰুটি, শূন্য প্ৰভাৱ আমাৰ বাবে প্ৰাথমিকতা হ'ব লাগে। আমাৰ গুণগত মানদণ্ডত কোনো আপোচ কৰা উচিত নহয়। আৰু প্ৰযুক্তিয়ে ইয়াত যথেষ্ট সহায় কৰিব পাৰে। প্ৰযুক্তিৰ সহায়ত, আমি উৎপাদনৰ ক্ষেত্ৰত অতি নিৰ্দিষ্ট উপায়েৰে সামগ্ৰীবোৰ অতি সমাপ্তিৰ উপায়েৰে আনিব পাৰোঁ। আৰু তেতিয়াহে আমি গোলকীয় বজাৰ দখল কৰিব পাৰোঁ।
আমি স্বীকাৰ কৰিব লাগিব যে একবিংশ শতিকা হৈছে এক প্ৰযুক্তি চালিত। জীৱনত প্ৰযুক্তিৰ প্ৰভাৱ বহুত বাঢ়িব। আমি নিজকে কেৱল ইণ্টাৰনেট আৰু ডিজিটেল প্ৰযুক্তিত সীমাবদ্ধ কৰা উচিত নহয়। একেদৰে আজিও, অপ্টিকেল ফাইবাৰ নেটৱৰ্ক গাওঁবোৰত উপনীত হৈছে। ই পঞ্চায়তত উপস্থিত হ'ব, কল্যাণ কেন্দ্ৰত উপনীত হ'ব, টেলি ঔষধ চলিব, আনকি স্বাস্থ্য খণ্ডটোও সম্পূৰ্ণৰূপে প্ৰযুক্তিচালিত হৈ আছে। আজি, দেশখনে প্ৰতিৰক্ষাৰ দৰে বৃহৎ পৰিমাণত যথেষ্ট পৰিমাণে আমদানি কৰে। আমি স্বাস্থ্যৰ ক্ষেত্ৰতো যথেষ্ট আমদানি কৰোঁ। মোৰ দেশৰ উদ্যোগৰ মানুহে প্ৰযুক্তিবিদ্যাৰ উন্নীতকৰণৰ দ্বাৰা সেই দিশত যাব নোৱাৰে নেকি? আৰু সেয়েহে এতিয়া অপ্টিকেল ফাইবাৰ গাওঁবোৰত উপস্থিত হৈছে।
যেতিয়ালৈকে ব্যক্তিগত পক্ষবোৰে সেৱা লাভ কৰিবলৈ নাহে, তেওঁলোকে নতুন ছফ্টৱেৰ লৈ নাহে, সাধাৰণ নাগৰিকে সেই অপ্টিকেল ফাইবাৰটোৰ পৰা কি সেৱা ল'ব পাৰে, তেওঁ কি সুবিধা ল'ব পাৰে? আমি এই আৰ্হি বিকশিত কৰিব পাৰোঁ। আৰু আমি সকলোতে জনসাধাৰণৰ অংশগ্ৰহণ বিচাৰো। চৰকাৰৰ সকলো জ্ঞান আছে, এয়া আমাৰ চিন্তা ধাৰণ বা আমাৰ দাবী নহয়। আৰু সেয়েহে, মই সকলো অংশীদাৰক অনুৰোধ জনাইছো যে আমি একবিংশ শতিকা যিমানে বিস্তাৰ কৰিম, যি হৈছে প্ৰযুক্তি-চালিত শতিকা, আমি ইয়াক যিমানে সহজ কৰিম, জনসাধাৰণক সিমানেই শক্তিশালী কৰিম, দেশ আৰু জনসাধাৰণ যিমানে লাভান্বিত হ'ব আৰু প্ৰযুক্তিয়ে আমাক ২০৪৭ চনত এক উন্নত ভাৰতৰ লক্ষ্য প্ৰাপ্ত কৰাত যথেষ্ট শক্তি প্ৰদান কৰিব। হয়। আৰু আমি সৌভাগ্যৱান যে ভাৰতৰ এটা প্ৰাকৃতিক উপহাৰ আছে।
আমাৰ প্ৰতিভাশালী যুৱ, দক্ষতা শক্তি আছে। আৰু ভাৰতৰ গাঁৱৰ লোকসকলৰ প্ৰযুক্তি গ্ৰহণ কৰাৰ সামৰ্থ্যও বহুত ডাঙৰ। আমি ইয়াৰ সুবিধা কেনেদৰে লওঁ, মই বিচাৰো যে আপুনি ইয়াক বিতংভাৱে আলোচনা কৰক, ইয়াক বিতংভাৱে আলোচনা কৰক আৰু অহা বাজেটৰ পৰা সৰ্বশ্ৰেষ্ঠ কেনেদৰে হ্ৰাস কৰিব পাৰি, ইয়াৰ পৰা কেনেদৰে সৰ্বশ্ৰেষ্ঠ লাভ কৰিব পাৰি, কেনেদৰে সৰ্বশ্ৰেষ্ঠ লোকৰ ওচৰলৈ যাব পাৰি। এই সন্দৰ্ভত আপোনাৰ আলোচনা যিমানে তীব্ৰ হ'ব, এই বাজেট সিমানেই অৰ্থপূৰ্ণ হ'ব।
মই আপোনালোকক শুভকামনা জনাইছো। অশেষ ধন্যবাদ।

Prime Minister's Office
English rendering of PM's address at post budget webinar on 'Ease of Living using Technology'
28 FEB 2023 12:37PM by PIB Delhi
Namaskar!
The topic of today's budget webinar on National Science Day is very important. The changing India of the 21st century is constantly empowering its citizens with the power of technology. In every budget of our government in the last few years, emphasis has been laid on improving the ease of living of the countrymen with the help of technology. In this year’s budget also, we have endeavoured to give priority to technology with human touch at the same time.
Friends, there was a time when there was a lot of contradiction in the priorities of the government in our country. There was a section of the society, which wanted some kind of government intervention and influence at every step in their lives. In other words, the government should do something for them. But during the previous governments, this class always felt this absence. In such an absence, their lives used to be spent in struggle. There was this class of people in society, and at the same time there was another class of people who wanted to move forward with their own potential, but faced various obstacles of government interference at every step. Now this situation has started changing due to the efforts of our government in the last few years. Today the positive effect of the policies and decisions of the government is visible everywhere where it is most needed.
Our efforts are making life easier for every poor and deprived and improving their ease of living. The interference and pressure of the government in the lives of the people has also reduced. Today people do not consider the government as an obstacle. Rather, people see our government as a catalyst for new opportunities. And certainly, technology has played a major role in this regard.
You see, technology became the basis of One Nation-One Ration Card and as a result free ration to crores of poor people in a transparent manner could be ensured. It has become a huge blessing for migrant workers. Along with technology, Jan Dhan accounts, Aadhaar and mobile have made it possible to send money directly to the bank accounts of crores of poor.
Similarly, technology became an important tool for Aarogya Setu and CoWIN app and this helped a lot in tracing and vaccination during Corona. Today we find that technology has made railway reservation more modern and the common man has been relieved of the headache. The network of Common Service Centers is also connecting the poorest of the poor with government services with the help of technology. Our government has increased the ease of living of the countrymen with several such decisions.
Friends, today every citizen of India is feeling this change that it has become very easy to communicate with the government. That is, the countrymen are easily able to convey their message to the government, and they are also getting their solution immediately. For example, the tax-related complaints used to be very high earlier and tax payers were harassed in many ways. Therefore, we made the entire tax process faceless with the help of technology. Now there is no individual but technology between your complaints and disposal. I have given you an example. But we can solve problems in a better way in other departments also with the help of technology. Different departments can use technology to make their services of global standard. Taking this step further, we can also identify areas where communication with the government can be further simplified.
Friends, you must be aware that we are giving training to government employees through Mission Karmayogi. Our aim behind this training is to make the employees citizen-centric. There is a need to update this training course on a regular basis. But it will get better results only when the changes are made on the basis of people's feedback. We can create a system which can keep getting people's suggestions to improve the training course.
Friends, technology is giving everyone an equal opportunity to move forward by providing correct and accurate information. Our government is investing on a large scale to promote technology. We are creating modern digital infrastructure in India. Along with this, we are also ensuring that the benefits of digital revolution reach every section of the society. Today, the GeM portal has given this opportunity to even small shopkeepers or street vendors from far-flung places to sell their products directly to the government. e-NAM has given farmers an opportunity to connect with buyers from different places. Now farmers can get the best price for their produce while remaining at their place.
Friends, 5G and AI have been discussed for a long time. It is also being said that industry, medicine, education, agriculture and all other sectors will undergo major changes. But now we have to set some specific goals for ourselves. What are the ways in which this technology can be used for the betterment of the common man? What are the sectors on which we need to pay more attention? Can we identify 10 problems of society that can be solved through AI? Lakhs of youths join hackathons and provide very good solutions.
Friends, we have introduced the facility of DigiLocker for every individual with the help of technology and now there is a facility of DigiLocker for entities as well. Here companies and MSMEs can store their files, and share the same with various regulators and government departments. The concept of DigiLocker needs to be expanded further. We have to see in what other ways people can benefit from it.
Friends, we have taken many important steps to support MSMEs in the last few years. There is a need to find out the problems faced by small scale industries of India in becoming big companies. We want to reduce the compliance cost for small businesses and small industries. It is said in business that time is money. Therefore saving the time spent on compliance means saving the compliance cost. If you want to make a list of unnecessary compliances, then this is the right time, because we have already eliminated 40,000 compliances.
Friends, the lack of trust between government and people is the result of a slave mindset. But today the government has won the trust of the people by decriminalizing minor mistakes and as a guarantor of MSME loans. But we do not have to stop there. We also have to see what has been done in other countries of the world to strengthen the trust with the society. We can make similar efforts in our country by learning from them.
Friends, the success of the budget or any government policy depends to some extent on how well it is prepared. But more than this, it is very important how to implement it and people's cooperation is very important in this regard. I am sure that with the input of all the stakeholders, Ease of Living will get a big boost. And I would definitely like to say that we often say that we have to create a manufacturing hub. ‘Zero Defect, Zero Effect’ should be our priority. There should not be any compromise in our quality. And technology can help a lot in this regard. We can bring the product in a much better way by monitoring the minute details during its production with the help of technology. And only then can we capture the global market.
We have to accept that the 21st century is technology driven. The influence of technology in life is going to increase a lot. We should not limit ourselves only to internet and digital technology. Similarly, today the optical fiber network is reaching every village. It will reach Panchayats, wellness centers and cover telly medicine as well. Even the health sector is becoming completely technology driven. Today the country imports a lot of things in the defence and health sectors. Can't the industrialists of my country go in that direction by upgrading technology as optical fiber is reaching every village now?
We can develop a model on how common citizens can take advantage of the optical fiber. And we want public participation in everything. It is neither our thinking nor our claim that the government has all the knowledge. And therefore, I urge all the stakeholders to make maximum use of the technology-driven century, to make it simple and empower the common man. It will help the country and the people as well since technology will play an important role in achieving the goal of a developed India in 2047. And we are fortunate that India has a natural gift.
We have talented youth and skilled manpower. And the people living in India's villages also have a huge capacity to adopt technology. How can we take advantage of this? I want you to discuss it in detail and how to get the best out of the budget and how the best benefits of it should reach the people. The deeper your discussion on this point, the more meaningful this budget will be.
I wish you the very best. Thank you very much.
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.