Prime Minister's Office
English rendering of PM's address at post budget webinar on 'Ease of Living using Technology'
28 FEB 2023 12:37PM by PIB Delhi
Namaskar!
The topic of today's budget webinar on National Science Day is very important. The changing India of the 21st century is constantly empowering its citizens with the power of technology. In every budget of our government in the last few years, emphasis has been laid on improving the ease of living of the countrymen with the help of technology. In this year’s budget also, we have endeavoured to give priority to technology with human touch at the same time.
Friends, there was a time when there was a lot of contradiction in the priorities of the government in our country. There was a section of the society, which wanted some kind of government intervention and influence at every step in their lives. In other words, the government should do something for them. But during the previous governments, this class always felt this absence. In such an absence, their lives used to be spent in struggle. There was this class of people in society, and at the same time there was another class of people who wanted to move forward with their own potential, but faced various obstacles of government interference at every step. Now this situation has started changing due to the efforts of our government in the last few years. Today the positive effect of the policies and decisions of the government is visible everywhere where it is most needed.
Our efforts are making life easier for every poor and deprived and improving their ease of living. The interference and pressure of the government in the lives of the people has also reduced. Today people do not consider the government as an obstacle. Rather, people see our government as a catalyst for new opportunities. And certainly, technology has played a major role in this regard.
You see, technology became the basis of One Nation-One Ration Card and as a result free ration to crores of poor people in a transparent manner could be ensured. It has become a huge blessing for migrant workers. Along with technology, Jan Dhan accounts, Aadhaar and mobile have made it possible to send money directly to the bank accounts of crores of poor.
Similarly, technology became an important tool for Aarogya Setu and CoWIN app and this helped a lot in tracing and vaccination during Corona. Today we find that technology has made railway reservation more modern and the common man has been relieved of the headache. The network of Common Service Centers is also connecting the poorest of the poor with government services with the help of technology. Our government has increased the ease of living of the countrymen with several such decisions.
Friends, today every citizen of India is feeling this change that it has become very easy to communicate with the government. That is, the countrymen are easily able to convey their message to the government, and they are also getting their solution immediately. For example, the tax-related complaints used to be very high earlier and tax payers were harassed in many ways. Therefore, we made the entire tax process faceless with the help of technology. Now there is no individual but technology between your complaints and disposal. I have given you an example. But we can solve problems in a better way in other departments also with the help of technology. Different departments can use technology to make their services of global standard. Taking this step further, we can also identify areas where communication with the government can be further simplified.
Friends, you must be aware that we are giving training to government employees through Mission Karmayogi. Our aim behind this training is to make the employees citizen-centric. There is a need to update this training course on a regular basis. But it will get better results only when the changes are made on the basis of people's feedback. We can create a system which can keep getting people's suggestions to improve the training course.
Friends, technology is giving everyone an equal opportunity to move forward by providing correct and accurate information. Our government is investing on a large scale to promote technology. We are creating modern digital infrastructure in India. Along with this, we are also ensuring that the benefits of digital revolution reach every section of the society. Today, the GeM portal has given this opportunity to even small shopkeepers or street vendors from far-flung places to sell their products directly to the government. e-NAM has given farmers an opportunity to connect with buyers from different places. Now farmers can get the best price for their produce while remaining at their place.
Friends, 5G and AI have been discussed for a long time. It is also being said that industry, medicine, education, agriculture and all other sectors will undergo major changes. But now we have to set some specific goals for ourselves. What are the ways in which this technology can be used for the betterment of the common man? What are the sectors on which we need to pay more attention? Can we identify 10 problems of society that can be solved through AI? Lakhs of youths join hackathons and provide very good solutions.
Friends, we have introduced the facility of DigiLocker for every individual with the help of technology and now there is a facility of DigiLocker for entities as well. Here companies and MSMEs can store their files, and share the same with various regulators and government departments. The concept of DigiLocker needs to be expanded further. We have to see in what other ways people can benefit from it.
Friends, we have taken many important steps to support MSMEs in the last few years. There is a need to find out the problems faced by small scale industries of India in becoming big companies. We want to reduce the compliance cost for small businesses and small industries. It is said in business that time is money. Therefore saving the time spent on compliance means saving the compliance cost. If you want to make a list of unnecessary compliances, then this is the right time, because we have already eliminated 40,000 compliances.
Friends, the lack of trust between government and people is the result of a slave mindset. But today the government has won the trust of the people by decriminalizing minor mistakes and as a guarantor of MSME loans. But we do not have to stop there. We also have to see what has been done in other countries of the world to strengthen the trust with the society. We can make similar efforts in our country by learning from them.
Friends, the success of the budget or any government policy depends to some extent on how well it is prepared. But more than this, it is very important how to implement it and people's cooperation is very important in this regard. I am sure that with the input of all the stakeholders, Ease of Living will get a big boost. And I would definitely like to say that we often say that we have to create a manufacturing hub. ‘Zero Defect, Zero Effect’ should be our priority. There should not be any compromise in our quality. And technology can help a lot in this regard. We can bring the product in a much better way by monitoring the minute details during its production with the help of technology. And only then can we capture the global market.
We have to accept that the 21st century is technology driven. The influence of technology in life is going to increase a lot. We should not limit ourselves only to internet and digital technology. Similarly, today the optical fiber network is reaching every village. It will reach Panchayats, wellness centers and cover telly medicine as well. Even the health sector is becoming completely technology driven. Today the country imports a lot of things in the defence and health sectors. Can't the industrialists of my country go in that direction by upgrading technology as optical fiber is reaching every village now?
We can develop a model on how common citizens can take advantage of the optical fiber. And we want public participation in everything. It is neither our thinking nor our claim that the government has all the knowledge. And therefore, I urge all the stakeholders to make maximum use of the technology-driven century, to make it simple and empower the common man. It will help the country and the people as well since technology will play an important role in achieving the goal of a developed India in 2047. And we are fortunate that India has a natural gift.
We have talented youth and skilled manpower. And the people living in India's villages also have a huge capacity to adopt technology. How can we take advantage of this? I want you to discuss it in detail and how to get the best out of the budget and how the best benefits of it should reach the people. The deeper your discussion on this point, the more meaningful this budget will be.
I wish you the very best. Thank you very much.
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.

প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
‘ইজ ওফ লিবিং য়ুজিং তেক্নোলোজী’ হায়বা হীরমদা পাঙথোকপা বজেৎ মতুংগী ৱেবিনার অমদা থমখিবা পি.এম.গী ৱারোল
28 FEB 2023 12:37PM by PIB Imphal
খুরুমজরি
নেস্নেল সাইন্স দেদা পাঙথোকপা ঙসিগী বজেৎকী ৱেবিনারগী তোপিক অসি য়াম্না মরু ওই। ২১শুবা চহিচাগী ভারতনা মাগী প্রজাশিংবু তেক্নোলোজী শীজিন্নদুনা শক্তি পীনবা লেপ্পা লৈতনা হোৎনরি। হৌখিবা চহি খরা অসিদা বজেৎ খুদিংমক্না তেক্নোলোজীগী মতেংগা লোয়ননা মীয়ামগীদমক ইজ ওফ লিবিংদা মীৎয়েং থমদুনা লাকখি। চহি অসিগী বজেৎতা তেক্নোলোজী অমসুং হ্যুমেন তচতা মরু ওইবা মীৎয়েং চংখি।
মরুপশিং, ঐখোয়গী লৈবাক্তা মমাং সরকারশিংগী মরু ওইবা মীৎয়েং থম্লিবশিংগা খেন্নবা জয়া লৈ। সরকারগী মীৎয়েংগীদমক মীয়ামগী অখন্নবা শরুক অমনা করম্না ঙাইদুনা লাকখি অমসুং মীয়ামগী য়াইফনবা তৌরক্কনি হায়না থাজবা থমখি। অদুবু মমাংগী সরকারগ মতমদা মসিগী কাংলুপ অসিনা পুন্সি চুপ্পা খুদোংচাবশিং অসি ফংদনা লাকখি। মীয়ামগী অতোপ্পা শরুক অমনা মাংদা চংশিনবা পামখি অদুবু সরকারগী খোঙথাংশিংনা পীখিবা প্রেসর অমদি অপনবশিংনা মখোয়বু চীংথখি। হৌখিবা চহি খরা অসিদা ঐখোয়গী সরকারগী খোঙথাংশিংনা মরম ওইদুনা ফীভমশিং অসিদা অহোংবা পুরকপা ঙমখি। খ্বাইদগী মথৌ তাবা মফমশিংদা ওইরিবা ফীভমশিংদা পোলিসী অমসুং মখোয়গী অফবা ফলশিং অদু উবা ফংখি।
ঐখোয়গী খোঙথাংশিংনা লায়রবা অমসুং শোত্থরবা খুদিংমক্কী পুন্সি লায়থোকহল্লি, মখোয়গী ইজ ওফ লিবিং হেনগৎহল্লি। মীয়ামগী পুন্সিদা সরকারনা অপনবা পীবা হন্থহনখি অমসুং প্রজাশিংনা সরকার অসি অপনবা অমা ওইনা উখিদ্রে। মসিগী মহুৎ প্রজাশিংনা সরকার অসি কেতলিস্ত অমা ওইনা উরি হায়রিবা অসিদা তেক্নোলোজীনা অচৌবা থৌদাং লৌখি।
হৌজিক য়েংবীয়ু ৱান নেসন – ৱান রাসন কার্দকী য়ুম্ফম তেক্নোলোজীনা ওইরি অমসুং মসিনা মরম ওইদুনা লায়রবা মীওই করোর কয়ানা রাসন ত্রান্সপরেন্ত ওইনা ফংলি অমসুং মাইগ্রেন্ত লেবরশিংগীদমক্তা মসি থৌজাল অমনি। তেক্নোলোজী, জন ধন একাউন্ত, আধার অমসুং মোবাইল অহুম অসিনা লায়রবা মীওই করোর কয়াগী বেঙ্ক একাউন্তশিংদা শেল হকথেংননা থাবা ঙমহনখি।
চপ মান্নবা মওংদা আরোগ্য সেতু অমসুং কোৱিন এপ অসিনা মরু ওইবা খুৎলাই ওইরি অমসুং মসিনা কোরোনা মনুংদা ত্রেসিং অমসুং ভেক্সিনেসন্দা চাউনা মতেং পাংখি। ঐখোয়না ঙসি উবা ফংলে মদুদি তেক্নোলোজীনা রেলৱে রিজর্বেসন অসি মোদর্ন ওইহল্লি অমসুং মীচম প্রজাগী অৱাবা কোকহনখি। কম্মন সর্ভিস সেন্তরগী নেৎৱার্কনা লায়রবশিংগী খ্বাইদগী লায়রবগা সরকারগী সর্ভিসশিংগা তেক্নোলোজীনা লায়না শম্নহল্লি। অসিগুম্বা ৱারেপশিং লৌদুনা ঐখোয়গী ইরৈবাকচাশিংগী ইজ ওফ লিবিং হেনগৎহনখি।
মরুপশিং ঙসি ভারতকী প্রজা খুদিংমক্না মসিগী অহোংবা অসি ময়েক শেংনা উবা ফংলি, সরকারগা লাইনা পাও ফাওনবা ঙম্লি। হায়বদি মীচমনা সরকারদা মখোয়গী অপাম্বা ফোঙদোকপা ঙম্লে অমসুং মখোয়গী সোল্যুসনশিং খুদক্তা ফংবা ঙম্লে। খুদম ওইনা মমাংদা তেক্সকা মরী লৈনবা কমপ্লেন্তশিং অসি য়াম্না ৱাংলমখি অমসুং মসিনা মরম ওইরদুনা তেক্স থীরিবশিংদা চৈথেং পীখি। মরম অসিনা তেক্নোলোজীগী মতেংগা লোয়ননা ঐখোয়না অপুনবা তেক্স প্রোসেস অসি ফেসলেস ওইহনখি। মসিদা ঐনা খুদম অমা পীজগে। অতোপ্পা বিভাগশিংনসু তেক্নোলোজীগী মতেংনা অফবা মওংদা সমস্যাশিং কোকহনবা ঙমগনি। খোঙথাং অসি মাংদা পুখৎতুনা ঐখোয়না সরকারগা লায়না পাও ফাওনবা ঙম্নবা লমশিং খঙদোক্কদবনি।
মরুপশিং মিসন কর্ময়োগীগী খুত্থাংদা সরকারগী কর্মচারীশিং অসি হেন্না সিতিজেন সেন্ত্রিক ওইহন্নবা ৱাখল্লোনগা লোয়ননা ত্রেন তৌরি। ত্রেনিং তৌবগী থৌওং লেপ্তনা অপদেৎ তৌবগী মথৌ তাই অমসুং প্রজাশিংদগী লাকপা ফীদবেক্তা য়ুম্ফম ওইরগা শেমদোক শেমজিন তৌবনা শীংথানীংঙাই ওইনা ফগৎলকপা উবা ফংগনি। ত্রেনিং ফগৎহন্নবগী ফীদবেক লাইনা পীবা য়াবা সিস্তেম অমা ঐখোয়না শেম্বা য়াগনি।
মরুপশিং, তেক্নোলোজীনা মীপুম খুদিংমক্তা অচুম্বা অমসুং মরি চুম্বা ইপাউ ফংহন্দুনা মাংদা চংশিন্নবা চপ মান্নবা খুদোংচাবা ফংহল্লি। ঐখোয়গী সরকারনা তেক্নোলোজী প্রমোৎ তৌনবা চাউনা ইনভেস্তমেন্ত তৌরি। ঐখোয়না ভারত্তা মোদর্ন দিজিতেল ইনফ্রাস্ত্রকচর শেমগৎলি। মসিগা লোয়ননা ঐখোয়না খুন্নাইগ সেক্সন খুদিংমক্তা দিজিতেল রিভোল্যুসনগী কান্নবশিং পীরি। ঙসি জি.ই.এম. পোর্তেলনা অপীকপা বিজিনেসমেনশিং অমসুং স্ত্রীৎ ভেন্দরশিং ফাওবা সরকারগী প্রোক্যুর্মেন্তদা শরুক য়াহল্লি। মতৌ অসুম্না ই-নামনা লৌমীশিংবু তোঙান-তোঙানবা মফমশিংদা বায়রশিংগা লিঙ্ক তৌহনখি।
মরুপশিং হৌজিক মতমদা ৫জি অমসুং এ.আই.গী মতাংদা খন্নরি। মখোয়না ইন্দস্ত্রী, মেদিসিন, এজুকেসন অমসুং এগ্রিকলচরদা অচৌবা অহোংবা পুরক্কনি হায়নরি। অদুবু ঐখোয়গী ইশাগী ওইবা পান্দম খরা থম্বা মথৌ তাই। মীচম প্রজাশিংগী য়াইফনবা তেক্নোলোজী দিপ্লোই তৌবা য়াবা লম্বীশিং অমসুং মীৎয়েং চংগদবা সেক্তরশিং করিনো খঙদোকসি। ঐখোয়না এ.আই.না কোকহনবা য়াবা খুন্নাগী অদুগুম্বা সমস্যা ১০ খঙদোকপা য়ারোইদ্রা। ঐখোয়না হেকাথোনশিং পাঙথোকপা মতমদা ঐখোয়না লৈবাক্কী নহারোলশিংগী মাংদা তেক্নোলোজীনা পীবা সোল্যুসনশিংগী মতাংদা ৱারী শাবা য়াগনি অমসুং অফবা সোল্যুসনশিং পুরকপা ঙমগনি।
মরুপশিং, তেক্নোলোজীগী মতেংনা ঐখোয়না মীপুম খুদিংমক্কীদমক দিজিলোকরগী খুদোংচাবা ফংহনখি। হৌজিক এন্তিতীশিং অসিগীদমক দিজিলোকরগী ফেসিলিতী লৈরে। মসিদা কম্পনীশিং অমসুং ওর্গনাইজেসনশিংনা মখোয়গী চে-চাংশিং স্তোর তৌবা য়াহল্লি অমসুং সরকারগী এজেন্সীশিংদা মখোয়বু শিয়র তৌবা য়াহল্লি। দিজিলোকরগী ৱাখল্লোন অসি পাকথোক চাউথোকহনবা মথৌ তাই অমসুং মখোয়দগী মীওই কয়ানা কান্নবা ফংনবা সর্ভিসশিং অসি হেন্না পাকথোক চাউথোক্নবগী লম্বীশিং পুথোক্নবা লম্বী য়েংসি।
মরুপশিং হৌখিবা চহি খরা অসিদা এম.এস.এম.ই.শিং মতেং পাংনবা অচৌবা খোঙথাং কয়ামরুম পাইখৎখি। অমসুং এম.এস.এম.ই.শিংনা মায়োক্নবা শীংনবশিং খঙদোক্নবা ব্রেনস্তোর্ম তৌবগী মতৌ তাই। বিজিনেসকী ওইনদি মতম হায়বা অসি শেলনি, মতম ককথদুনা অপীকপা এন্তর্প্রাইসশিংগীদমক কমপ্লায়েন্স কোস্ত হন্থহন্নবা সরকারনা খোঙথাংশিং লৌখৎখি। মসি কান্নদ্রবা কমপ্লায়েন্সশিংগী লিস্ত শেমদোকপগী চপ চারবা মতমনি মরমদি সরকারনা মমাংদা কমপ্লায়েন্স লিশিং নিফু হেন্না মুৎথৎখ্রে।
সরকার অমসুং মীয়ামগী মরক্তা থাজবা ৱাৎলিবা অসি মীখা পোনবগী ৱাখল্লোন্না মরম ওইরগনি। অদুবু ঙসি সরকারনা অপীকপা মরালশিং দিক্রিমিনেলাইজ তৌদুনা অমসুং এম.এস.এম.ই.শিংগীদমক লোন গরেন্তর অমা ওইদুনা প্রজাশিংগী থাজবা অমুক হন্না ফংখি। অদুবু ঐখোয়না মসিদা লেপ্পদি য়ারোই। ঐখোয়না সরকার অমসুং প্রজাগী মরক্তা থাজবা লৈহন্নবা অতোপ্পা লৈবাকশিংদা পাইখৎলিবা থবক্কী মরমদা মালেমগী খ্বাইদগী ফবা প্রেক্তিসশিংদগী এক্সপরিয়েন্স লৌনবা হায়জরি।
মরুপশিং, বজেৎকী মাইপাকপা নত্ত্রগা সরকারগী পোলিসী অসি মখোয়না কয়াম নীংথিনা শেম শাবগে হায়বগী মখা পোল্লি। অদুবু মসিদগী হেন্না মরু ওইরিবদি মসি ইমপ্লিমেন্ত তৌবগী মওং, মীয়ামগী কোওপরেসন অসিনি। ঐহাক্না শাজৈ স্তেকহোল্দর পুম্নমক্কী ইনপুৎশিংনা ইজ ওফ লিবিংদা চাউনা শাহৌ পীগনি। অমসুং ঐখোয়না মেন্যুফেকচরিং হব অমা শাবা শোইনা ঙমগনি। জিরো দিফেক্ত, জিরো ইফেক্ত অসি ঐখোয়গী মরু ওইবা মীৎয়েং ওইগদবনি। ঐখোয়গী ক্বালিতীদা কম্প্রোমাইজ তৌরোইদবনি। অমসুং মসিদা তেক্নোলোজীনা চাউনা মতেং পাংবা য়াগনি। তেক্নোলেজীগী মতেংগা লোয়ননা গ্লোবেল মার্কেৎ খুদুম চনবদা মতেং পাংবা য়াবা ফিনিশ প্রদক্তশিং শেম্বা য়াগনি।
ঐখোয়না ২১শুবা চহিচা অসি তেক্নোলোজীদা য়ুম্ফম ওইহনবা তাই। তেক্নোলোজীনা পুন্সিদা চাউনা ইথিল পীরি। অদুবু কনাগুম্বা অমত্তনা ইন্তর্নেৎ অমসুং দিজিতেল তেক্নোলোজীদা খক্তা লোইশিল্লোইদবনি। চপ মান্নবা মওংদা খুঙ্গং খুদিংমক্তা ওপতিকেল ফাইবর নেৎৱার্ক তিংলি। পঞ্চায়ৎতা য়ৌহনগনি, ৱেলনেস সেন্তরদা য়ৌগনি পুম্নমক তেক্নোলোজী দ্রিবন ওইরগনি। ঙসি লৈবাক অসিনা দিফেন্সকী পোৎলম কয়া চাউনা ইম্পোর্ত তৌরি। ঐখোয়না হেল্থকীসু ইম্পোর্ত তৌরি। ঐগী লৈবাক্কী ইন্দস্ত্রিএলিস্তনা তেক্নোলোজী অপগ্রেদ তৌদুনা মাইকৈ অসিদা খুমাং চাউশিনবা য়ারোইদ্রা? অমসুং হৌজিক খুঙ্গং খুদিংমক্তা ওপ্তিকেল ফাইবর তিংলি।
প্রাইবেৎ পার্তীশিংনা সর্ভিসশিং অসি লৌদ্রিবা ফাওবা, অনৌবা সোফৱেয়র শীজিন্নদ্রিবা ফাওবা করি কান্নবা ফংগনি। ঐখোয়না মাগী মোদেল অমা শেম্বা তাই অমসুং মসিদা সবকা প্রয়াস চংই। মরম অসিনা ঐখোয়না স্তেকহোল্দর পুম্নমক্তা ২১শুবা চহিচা অসিদা তেক্নোলোজী দ্রিবন ওইবা লৈবাক ওইহন্নবা হোৎনরসি হায়জনীংই। থুনা মীচমপু শক্তি পীরবদি লৈবাক অমদি মীয়াম হেন্না য়াইফবা ওইগনি। তেক্নোলোজীনা ২০৪৭কী চাউখৎপা ভারতকী পান্দম থুংহনবদা অচৌবা শক্তি ওইগনি। অমসুং লাইবক ফরিবদি ভারত্তা মহৌশাগী খুদোল লৈজৈ।
ভারতকী তেলেন্ত লৈরবা নহারোলশিং, স্কিল লৈবা মেনপাৱর লৈজৈ অমসুং খুঙ্গংশিংদা তেক্নোলোজী শীজিন্নবা ঙম্বগী অচৌবা মতিক ময়াই লৈ। মসিদগী কান্নবা লৌহৌনবা লম্বীশিং পুথোক্নবা খন্নবা তাই, মসি কুপ্না খন্নদুনা বজেৎ অসিদগী চাউনা কান্নবা লৌহৌনবা নখোয়না খন্নবা তাই। নখোয়না খন্নরিবা মখৈ বজেৎ অসি হেন্না কান্নবা ওইরক্কনি।
ঐহাক্না ময়ামদা য়াইফ মঙ্গোল পীজরি। হন্না-হন্না থাগৎচরি।