Ministry of Finance
₹1,49,577 crore gross GST revenue collected in February 2023; 12% higher than GST revenues in same month last year
Monthly GST revenues more than Rs 1.4 lakh crore for 12 straight months in a row
Y-o-Y revenues from import of goods 6% higher and domestic transaction (including import of services) 15% higher
01 MAR 2023 2:36PM by PIB Delhi
The gross GST revenue collected in the month of February 2023 is ₹1,49,577 crore of which CGST is ₹27,662 crore, SGST is ₹34,915 crore, IGST is ₹75,069 crore (including ₹35,689 crore collected on import of goods) and Cess is ₹11,931 crore (including ₹792 crore collected on import of goods)
The government has settled ₹34,770 crore to CGST and ₹29,054 crore to SGST from IGST as regular settlement. The total revenue of Centre and the States after regular settlements in the month of February 2023 is ₹62,432 crore for CGST and ₹63,969 crore for the SGST. In addition, Centre had also released balance GST compensation of ₹16,982 crore for the month of June 2022 and ₹16,524 crore to States/UTs which have sent AG certified figures for previous period.
The revenues for the month of February 2023 are 12% higher than the GST revenues in the same month last year, which was Rs. 1,33,026 crore. During the month, revenues from import of goods was 6% higher and the revenues from domestic transaction (including import of services) are 15% higher than the revenues from these sources during the same month last year. This month witnessed the highest cess collection of ₹11,931 crore since implementation of GST. Normally, February being a 28 day month, witnesses a relatively lower collection of revenue.
The chart below shows trends in monthly gross GST revenues during the current year. The table shows the state-wise figures of GST collected in each State during the month of February 2023 as compared to February 2022.
State-wise growth of GST Revenues during February 2023[1]
State
Feb-22
Feb-23
Growth
Jammu and Kashmir
326
434
33%
Himachal Pradesh
657
691
5%
Punjab
1,480
1,651
12%
Chandigarh
178
188
5%
Uttarakhand
1,176
1,405
20%
Haryana
5,928
7,310
23%
Delhi
3,922
4,769
22%
Rajasthan
3,469
3,941
14%
Uttar Pradesh
6,519
7,431
14%
Bihar
1,206
1,499
24%
Sikkim
222
265
19%
Arunachal Pradesh
56
78
39%
Nagaland
33
54
64%
Manipur
39
64
64%
Mizoram
24
58
138%
Tripura
66
79
20%
Meghalaya
201
189
-6%
Assam
1,008
1,111
10%
West Bengal
4,414
4,955
12%
Jharkhand
2,536
2,962
17%
Odisha
4,101
4,519
10%
Chhattisgarh
2,783
3,009
8%
Madhya Pradesh
2,853
3,235
13%
Gujarat
8,873
9,574
8%
Dadra and Nagar Haveli
260
283
9%
Maharashtra
19,423
22,349
15%
Karnataka
9,176
10,809
18%
Goa
364
493
35%
Lakshadweep
1
3
274%
Kerala
2,074
2,326
12%
Tamil Nadu
7,393
8,774
19%
Puducherry
178
188
5%
Andaman and Nicobar Islands
22
31
40%
Telangana
4,113
4,424
8%
Andhra Pradesh
3,157
3,557
13%
Ladakh
16
24
56%
Other Territory
136
211
55%
Centre Jurisdiction
167
154
-8%
Total
98,550
1,13,096
15%

বিত্ত মন্ত্ৰালয়
২০২৩ৰ ফেব্ৰুৱাৰীত মুঠ ১,৪৯,৫৭৭ কোটি টকা জিএছটি ৰাজহ সংগ্ৰহ কৰা হৈছে; যোৱা বছৰৰ একেটা মাহৰ ৰাজহৰ তুলনাত ১২% অধিক
একেৰাহে ১২ মাহ ধৰি মাহিলী জিএছটি ৰাজহ সংগ্ৰহৰ পৰিমাণ ১.৪ লাখ কোটিতকৈ অধিক হৈছে
সামগ্ৰী আমদানিৰ পৰা লাভ কৰা বাৰ্ষিক ৰাজহ ৬% আৰু ঘৰুৱা লেনদেন (সেৱা আমদানিকে ধৰি) ১৫% অধিক হৈছে
01 MAR 2023 2:36PM by PIB Guwahati
২০২৩ চনৰ ফেব্ৰুৱাৰী মাহত মুঠ ১,৪৯,৫৭৭ কোটি টকা জিএছটি ৰাজহ সংগ্ৰহ কৰা হৈছে৷ ইয়াৰে ভিতৰত চিজিএছটি ২৭,৬৬২ কোটি, এছজিএছটি ৩৪,৯১৫ কোটি, আইজিএছটি ৭৫,০৬৯ কোটি টকা (সামগ্ৰী আমদানিৰ ওপৰত সংগ্ৰহ কৰা ৩৫,৬৮৯ কোটি টকাকে ধৰি) আৰু উপকৰ ১১,৯৩১ কোটি টকা (সামগ্ৰী আমদানিৰ সময়ত সংগ্ৰহ কৰা ৭৯২ কোটিকে ধৰি)৷
চৰকাৰে চিজিএছটিত ৩৪,৭৭০ কোটি আৰু এছজিএছটিত ২৯,০৫৪ কোটি টকা নিয়মীয়াকৈ নিষ্পত্তি কৰিছে। ২০২৩ চনৰ ফেব্ৰুৱাৰী মাহত নিয়মীয়া নিষ্পত্তিৰ পিছত কেন্দ্ৰ আৰু ৰাজ্যসমূহৰ মুঠ ৰাজহ হৈছে চিজিএছটিৰ বাবে ৬২,৪৩২ কোটি আৰু এছজিএছটিৰ বাবে ৬৩,৯৬৯ কোটি টকা। ইয়াৰ উপৰিও কেন্দ্ৰই ২০২২ চনৰ জুন মাহৰ বাবে ১৬,৯৮২ কোটি টকাৰ বেলেঞ্চ জিএছটি ক্ষতিপূৰণ আৰু পূৰ্বৰ সময়ছোৱাৰ এজি প্ৰমাণিত পৰিসংখ্যা প্ৰেৰণ কৰা ৰাজ্য/কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চলসমূহলৈ ১৬,৫২৪ কোটি টকাও মুকলি কৰিছে।
২০২৩ চনৰ ফেব্ৰুৱাৰী মাহৰ ৰাজহ যোৱা বছৰৰ একে মাহত সংগৃহীত জিএছটিৰ ৰাজহতকৈ ১২% অধিক, যিটো প্ৰায় ১,৩৩,০২৬ কোটি টকা আছিল। চলিত মাহত সামগ্ৰী আমদানিৰ পৰা লাভ কৰা ৰাজহ ৬% অধিক আৰু ঘৰুৱা লেনদেনৰ পৰা (সেৱা আমদানিকে ধৰি) ৰাজহ যোৱা বছৰৰ একে মাহৰ ভিতৰত এই উৎসসমূহৰ পৰা পোৱা ৰাজহতকৈ ১৫% অধিক। চলিত মাহত জিএছটি কাৰ্যকৰী হোৱাৰ পিছত সৰ্বাধিক ১১,৯৩১ কোটি টকাৰ উপকৰ সংগ্ৰহ কৰা হৈছে৷ সাধাৰণতে ফেব্ৰুৱাৰী মাহটো ২৮ দিনীয়া মাহ হোৱাৰ বাবে তুলনামূলকভাৱে কম ৰাজহ সংগ্ৰহ কৰা পৰিলক্ষিত হয়।
তলৰ চাৰ্টত চলিত বৰ্ষৰ মাহিলী মুঠ জিএছটি ৰাজহ সংগ্ৰহৰ ধাৰা দেখুওৱা হৈছে। এই তালিকাত ২০২২ চনৰ ফেব্ৰুৱাৰী মাহৰ তুলনাত ২০২৩ চনৰ ফেব্ৰুৱাৰী মাহত প্ৰতিখন ৰাজ্যত সংগ্ৰহ কৰা জিএছটিৰ ৰাজ্যভিত্তিক পৰিসংখ্যা দেখুওৱা হৈছে।
ৰাজ্য
ফেব্ৰুৱাৰী, ২২
ফেব্ৰুৱাৰী, ২৩
বৃদ্ধি
জম্মু আৰু কাশ্মীৰ
৩২৬
৪৩৪
৩৩%
হিমাচল প্ৰদেশ
৬৫৭
৬৯১
৫%
পাঞ্জাৱ
১,৪৮০
১,৬৫১
১২%
চণ্ডীগড়
১৭৮
১৮৮
৫%
উত্তৰাখণ্ড
১,১৭৬
১,৪০৫
২০%
হাৰিয়ানা
৫,৯২৮
৭,৩১০
২৩%
দিল্লী
৩,৯২২
৪,৭৬৯
২২%
ৰাজস্থান
৩,৪৬৯
৩,৯৪১
১৪%
উত্তৰপ্ৰদেশ
৬,৫১৯
৭,৪৩১
১৪%
বিহাৰ
১,২০৬
১,৪৯৯
২৪%
ছিকিম
২২২
২৬৫
১৯%
অৰুণাচল প্ৰদেশ
৫৬
৭৮
৩৯%
নাগালেণ্ড
৩৩
৫৪
৬৪%
মনিপুৰ
৩৯
৬৪
৬৪%
মিজোৰাম
২৪
৫৮
১৩৮%
ত্ৰিপুৰা
৬৬
৭৯
২০%
মেঘালয়
২০১
১৮৯
-৬%
অসম
১,০০৮
১,১১১
১০%
পশ্চিমবংগ
৪,৪১৪
৪,৯৫৫
১২%
ঝাৰখণ্ড
২,৫৩৬
২,৯৬২
১৭%
ওড়িশা
৪,১০১
৪,৫১৯
১০%
চত্তীশগড়
২,৭৮৩
৩,০০৯
৮%
মধ্যপ্ৰদেশ
২,৮৫৩
৩,২৩৫
১৩%
গুজৰাট
৮,৮৭৩
৯,৫৭৪
৮%
দাদৰা আৰু নগৰ হাভেলি
২৬০
২৮৩
৯%
মহাৰাষ্ট্ৰ
১৯,৪২৩
২২,৩৪৯
১৫%
কৰ্ণাটক
৯,১৭৬
১০,৮০৯
১৮%
গোৱা
৩৬৪
৪৯৩
৩৫%
লাক্ষাদ্বীপ
২৭৪%
কেৰালা
২,০৭৪
২,৩২৬
১২%
তামিলনাডু
৭,৩৯৩
৮,৭৭৪
১৯%
পুডুচেৰী
১৭৮
১৮৮
৫%
আন্দামান আৰু নিকোবৰ দ্বীপপুঞ্জ
২২
৩১
৪০%
তেলেংগানা
৪,১১৩
৪,৪২৪
৮%
অন্ধ্ৰপ্ৰদেশ
৩,১৫৭
৩,৫৫৭
১৩%
লাডাখ
১৬
২৪
৫৬%
অন্যান্য কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চল
১৩৬
২১১
৫৫%
কেন্দ্ৰীয় এলেকাধীন
১৬৭
১৫৪
-৮%
মুঠ
৯৮,৫৫০
১,১৩,০৯৬
১৫%