প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
‘রীচিং দি লাস্ত মাইল’ হায়বা বজেৎ মতুংগী ৱেবিনারদা থমখিবা পি.এম.গী ৱারোল
27 FEB 2023 11:08AM by PIB Imphal
বজেৎ মতুংদা পার্লিয়ামেন্তদা বজেৎকী মতাংদা দিবেৎ তৌনবা হায়বা অসি মহৌশানা চৎনবী অমা ওইদুনা লাকখি। অমসুং মসি মরু ওইবগা লোয়ননা কান্নৈ। অদুবু সরকার অসিনা বজেৎকী খন্ন-নৈনবা অসি খোঙকাপ অমা মাং চখৎনা থাংখি অমসুং হৌখিবা চহি খরা অসিদা বজেৎ মতুং স্তেকহোল্দরশিংগা লোয়ননা ব্রেনস্তোর্মিং তৌবগী অনৌবা চৎনবী অমা হৌখি। মসি ইমপ্লিমেন্ত তৌবা অমসুং মতম চানা দেলিভরী তৌনবগীদমক মরু ওই। তেক্সপেয়রশিংগী শেলগী লুপা অমা ফাওবা নীংথিনা শীজিন্নবা ঙমহনহল্লি। হৌখিবা নুমিৎ খরনি অসিদা ঐহাক্না তোঙান-তোঙানবা লমশিংগী এক্সপর্তশিংগা লোয়ননা ৱারী শাখি। ঙসি রীচিং দি লাস্ত মাইল, মহাত্মা গান্তনা হায়বীরমখি নখোয়গী পোলিসীশিং, নখোয়গী থৌরাংশিংনা লাস্ত এন্দদা লৈরিবা মীওইদা কয়া য়াম্না থুনা য়ৌবগে হায়বা অসি য়াম্না মরু ওই। অমসুং মসিনা মরম ওইদুনা ঙসি বজেৎ অসিদা মীয়ামগী য়াইফনবা থবক কয়া য়ৌরি, মসি মপুং ফানা ত্রান্সপরেন্সী লৈহনবগা লোয়ননা করম্না বেনিফিসরীশিংদা য়ৌহনগনি হায়বা অসিগী মতাংদা হীরম অসিদা স্তেকহোল্দরশিংগা লোয়ননা পাকশন্না খন্ন-নৈনবা পাঙথোক্লি।
মরুপশিং,
ঐখোয়গী লৈবাক অসিদা অরিবা ৱাখল্লোন অমা লৈরম্মি মদুদি মীয়ামগী য়াইফবা পুরকপা অমসুং লৈবাক্কী চাউখৎ-থৌরাং অসি শেল খক্তনা ওইথোকহল্লি। মসি অচুম্বা নত্তে। লৈবাক অমদি ইরৈবাকচাশিংগীদমক শেল মথৌ তাই অদুবু শেলগা লোয়ননা ৱাখলসু মথৌ তাই। সরকারগী থবক অমসুং সরকারগী স্কিম মাইপাক্নবগী তঙাই ফদবা মচাক অসি গুদ গভর্নান্স, সেন্সিতিব গভর্নান্স, মীচমগীদমক কত্থোকপ সরকার অসিনি। সরকারগী থবকশিং অসি চাং ওনবা য়ারবা, লেপ্পা লৈতনা য়েংশিল্লবা মতমদা অকক্নবা মতমগী মনুংদা থমখিবা পান্দমশিং ফংবা অমসুং অপাম্বা ফল ফংবা হায়বা অসি মহৌশানি। মরম অসিনা ঐখোয়না গুদ গভর্নান্সতা হেন্না মীৎয়েং চংলিবা মখৈ লাস্ত মাইল য়ৌনবা ঐখোয়গী পান্দম অসি হেন্না লাইনা ফংবা ঙমগনি। নীংশিংলমগনি মমাংদা ঐখোয়গী লৈবাক্তা মনুং হঞ্জিনবা মফমশিংদা ভেক্সিন য়ৌহনবদা দিকেদ কয়া চংলমখি। লৈবাক অসি ভেক্সিন কবরেজতা য়াম্না শোত্থনা লৈরমখি। লৈবাক্কী অঙাং করোর কয়া মরু ওইনা খুঙ্গং অমসুং ত্রাইবেল বেল্তশিংদা ভেক্সিনগীদমক চহি কয়া ঙাইরমখি। করিগুম্বা ঐখোয়না অরিবা এপ্রোচকা লোয়ননা থবক তৌরবদি ভারত্তা ১০০% ভেক্সিনেসন কবরেজ ফংনবা হোৎনবদা দিকেদ কয়া চংলমগনি। ঐখোয়না অনৌবা এপ্রোচকা লোয়ননা মিসন ইন্দ্রধনুশ হৌদোকখি অমসুং লৈবাক শিনবা থুংবদা ভেক্সিনেসন সিস্তেম ফগৎহনখি। কোরোনা লাইচৎ লাকপা মতমদা ঐখোয়না অরাপ্পা মফম অমদি পাকশন্না ভেক্সিন য়ৌহনবদা অনৌবা সিস্তেম অসিগী কান্নবা ফংখি। অমসুং ঐহাক্না থাজৈ মদুদি মসিদা গুদ গভর্নান্সনা মসিদা অচৌবা থৌদাং লৌগনি, মসিগী শক্তি অসিনা লাস্ত মাইল দেলিভরী ওইথোকপা ঙমহনখি।
মরুপশিং,
লাস্ত মাইল য়ৌহন্নবা এপ্রোচ অমসুং সেচুরেসন পোলিসী অসি অমনা অমদা মতেং পাংলি। মমাংদা তঙাই ফদবা খুদোংচাবশিংগীদমক লায়রশিংনা সরকারগী মনিংদা কোইতান তান্নরমখি মরম অসিদনা শেঞ্জা থুমজদসু হেনগৎলকখি অমসুং মীয়ামগী হকশিং খোঙ্গোইনখি। হৌজিক্তি সরকারনা লায়রশিংগী থোংজিলদা ওইনা লেপ্লরে। লম খুদিংমক্তা লৈরিবা প্রজা খুদিংমক্তা তঙাই ফদবা খুদোংচাবা খুদিংমক পীনবা ঐখোয়না ৱারেপ লৌবা নুমিৎতা ঐখোয়না লোকেল থাক্তা ৱার্ক কলচরদা অচৌবা অহোংবা অমা লাকপগে উবা ফংগনি। মসি সেচুরেসনগী পোলিসীগী নুংদা লৈরিবা ৱাখল্লোন অদুনি। ঐখোয়গী পান্দম অসি মীপুম খুদিংমক য়ৌশিন্নবা ওইরবা মতমদা খেন্নবা অমদি শেঞ্জা থুমজাগী মফম লৈরোই। মতম অদুদা খক্তা ঐখোয়না লাস্ত মাইল য়ৌনবগী পান্দম অদু মপুং ফাহনবা ঙমগনি। য়েংবীয়ু ঙসি লৈবাক অসিদা অহানবা ওইনা পি.এম. স্বানিধি য়োজনাগী খুত্থাংদা স্ত্রীৎ ভেন্দরশিংবু ফোর্মেল বেঙ্কিংগা লিঙ্ক তৌখি। অহানবা ওইনা লৈবাক অসিদা দি-নোতিফাইদ, নোমেদিক অমসুং সেমি-নোমেদিক কম্ম্যুনিতীশিংগীদমক দিবেলপমেন্ত এন্দ ৱেল্ফিয়র বোর্দ থমখি। খুঙ্গংশিংদা কম্মন সর্ভিস সেন্তর লাখ ৫ হাংখিবা অসিনা সরকারগী সর্ভিসশিং খুঙ্গংশিংদা য়ৌহনখি। এহাক্না ঙরাং মন কী বাত্তা ময়েক শেংনা হায়খ্রে মদুদি লৈবাক অসিদা তেলি-মেদিসিনগী কেস করোর ১০ হেনবগী পন্দুপ য়ৌবা ঙমখি। মসিনা হকশেলগী লমদা লাস্ত মাইল য়ৌবগী ৱাখল্লোন অদু উৎলি।
মরুপশিং,
ভারতকী ত্রাইবেলগী মফমশিং অমসুং খুঙ্গংগী মফমশিংদা লাস্ত মাইল য়ৌহন্নবা মন্ত্র অসি য়ৌহনবা মথৌ তাই। চহি অসিগী বজেৎনা মসিদা অখন্নবা মীৎয়েং চংখি। লাস্ত মাইল য়ৌহন্নবগী পান্দম অদু থুংহন্নবা জল জীবন মিসনগীদমক বজেৎ অসিদা লুপা করোর লিশিং কয়াগী প্রোবিজন অমা শেমখি। ২০১৯ ফাওবা লৈবাক্কী খুঙ্গংগী মফম খক্তদা য়ুম করোর অহুম খক্তদা তোতি ঈশিং ফংলমখি। হৌজিক মসিগী মশিং অসি করোর ১১দা হেনগৎখি অমসুং হায়রিবা অসি অতেনবা মতমগী মনুংদা ফংবা ঙমখি। চহি অমগী মনুংদাঅমৃত সরোবর লিশিং ৬০ হেনবগী থবক পাইখৎপা হৌখি মসিগী মনুংদা সরোবর লিশিং ৩০ শাবা লোইশিনখ্রে। কেম্পেনশিং অসিনা মফম পুম্নমক্তা লৈরিবা ভারত মচাশিংগী পুন্সি মহিং ফগৎহল্লি, মখোয়না দিকেদ কয়া অসিগুম্বা ফেসিলিতীশিং অসি ঙাইদুনা লাকখি।
অদুবু মরুপশিং,
ঐখোয়না মফম অসিদা লোইশিনগদবা নত্তে। ঐখোয়না অনৌবা ৱাতর কন্নেক্সন অমসুং ৱাতর কঞ্জুম্পসনগী পেত্তর্নগী মেকানিজম অমা শেম্বা তাই। ঐখোয়না ৱাতর কম্মিতি মপাঙ্গল কনখৎহন্নবগীদমক করি তৌবা য়াবগে য়েংশিনবা তাই। কালেন থা য়ৌরক্লে। ঐখোয়না ঈশিং য়োকশিন্নবা হৌজিক্তগী হৌনা ৱাতর কম্মিতি করম্না শীজিন্নগনি খন্নবা তাই। নোং লাক্ত্রিঙৈদা নোংগী ঈশিং য়োকশিন্নবা পব্লিক এজুকেসনগী খোথাং লৌখৎপা তাই, মীয়াম্না য়ৌশিন্দুনা অথুবদা থবক হৌগদবনি।
মরুপশিং,
চহি অসিগী বজেৎতা লায়রবশিংগী য়ুম শানবা লুপা করোর লিশিং ৮০ খাক্তুনা থমখি। হাউসিং ফোর ওলগী কেম্পেন অসি ঐখোয়না খোঙজেল য়াংশিনহনগদবনি। হাউসিংগী তেক্নোলোজীগা করম্না কন্নেক্ত তৌগনি, চাদিং হন্থনা তৌরগা কুইনা চৎকদবা অমসুং মপাঙ্গল কনবা য়ুম করম্না শাগনি? সোলর পাৱরগুম্বা গ্রীন ইনর্জীগী কান্নবা করম্না লৌগনি? গ্রুপ হাইসিংগী অনৌবা মোদেল করিনা ওইবা য়াই? মসিগী মতাংদা কুপ্না খন্নবা মথৌ তাই।
মরুপশিং,
অহানবা ওইনা ত্রাইবেল কাংলুপশিংগী অচৌবা পোতেন্সিএল অসি তেপ তৌনবা পাকচাউনা থবক পাইখৎলি। বজেৎ অসিদা ত্রাইবেলগী চাউখৎ থৌরাংদা মরু ওইবা মীৎয়েং চংখি। একলাব্য মোদেল রেসিদেন্সিএল স্কুলশিংদা ওজাশিং অমসুং স্তাফ লৌনবগী অচৌবা প্রোবিজন অমা শেমখি। একলাব্য মোদেল স্কুলশিংদা মীয়ামদা স্কুলশিং অসিদগী ওজাশিং অমসুং মহৈরোয়শিংনা পীরকপা ফীদবেকশিং অমসুং স্কুলশিং অসিগী মহৈরোয়শিং অসিনা অচৌবা সহরশিংদা করম্না এক্সপোজর ফংবগে য়েংবীয়ু। স্কুলশিং অসিদা অতল তিঙ্করিং লেব কয়া হাংদোক্নবা লম্বীশিং অমসুং স্তার্তঅপশিংগা মরী লৈনবা হীরমশিংদা ৱার্কশোপ পাঙথোক্নবগী লম্বীশিংদা খন্ন-নৈনৌ।
মরুপশিং,
অহানবা ওইনা ত্রাইবেল কাংলুপশিংগী মরক্তা খ্বাইদগী শোত্থরবশিংগীদমক অখন্নবা মিসন অমা হৌদোকখি। ঐখোয়না লৈবাক্কী জিলা ২০০ হেনবদা লৈরিবা খুঙ্গং লিশিং ২২ হেনবগী ঐখোয়গী ত্রাইবেল মরুপশিংদা খুদোংচাবা খোঙজেল য়াংনা ফংহনবা তাই”। প্রধান মন্ত্রীনা হীরম অসিদা পস্মান্দা মুস্লিমশিংগী মতাংদসু পনখি। সিকল সেল মপুং ফানা মুৎথৎনবা বজেৎ অসিদা তার্গেৎ অমসু থমখি। মসিগীদমক হোল ওফ দি নেসনগী এপ্রোচ মথৌ তাই। মরম অসিনা হকশেলগা মরী লৈনবা স্তেকহোল্দর খুদিংমক্না খোঙজেল য়াংনা থবক তৌগদবনি।
মরুপশিং,
লাস্ত মাইল য়ৌহনবদা এস্পিরেস্নেল দিস্ত্রিক্ত প্রোগ্রামনা মাইপাক্লবা মোদেল অমা ওইখি। এপ্রোচ অসি খুমাং চাউশিলহল্লদুনা লৈবাক্কী ব্লোক ৫০০দা এস্পিরেস্নেল ব্লোক প্রোগ্রাম অসি হৌজিক পাইখৎলি। এস্পিরেস্নেল ব্লোক প্রোগ্রামগীদমক ঐখোয়না এস্পিরেস্নেল দিস্ত্রিক্তশিংগীদমক থবক তৌখিবা মতৌগুম্না কম্পেরেতিব পেরামিতরশিংগী মরমদা খঙনা থবক তৌগদবনি। ঐখোয়না ব্লোক লেবেলদসু অমগা অমগা লোয়ননা কম্পিতিসনগী এনভাইর্নমেন্ত অমা শেমগৎপা তাই। ৱেবিনার অসিদগী লাস্ত মাইল দেলিভরীগী অনৌবা ৱাখল্লোন, অনৌবা পাউতাকশিং ফংগনি হায়না থাজৈ, মসিনা মনুং হঞ্জিনবা মফমশিংদা লৈরিবা ইচিল ইনাওশিংগী পুন্সিদা অহোংবা পুরকপা ঙমগনি। নখোয়গী সজেসনশিং অদু কান্নগনি। ঐখোয়না ইমপ্লিমেন্তেসন্দা মীৎয়েং চংনবা ৱাখল খনবা তাই ঐখোয়না তেক্নোলোজী শীজিন্নবদা ত্রান্সপরেন্সী লৈহনবা তাই। মসিগীদমক ঐখোয়গী স্তেকহোল্দরশিংগা লোয়ননা পুন্না চৎপা তাই। ঐখোয়না অনৌবা থাজবগা লোয়ননা লায়রবা মুৎথৎনবা হোৎনবা তাই। লায়রবগী শক্তি হেনগৎহনবা তাই, লায়রবা খুদিংমক্না ফিরেপ অমা লৌবা তাই। সরকারনা মখোয়গী মহুৎ পাইদুনা চৎকনি। নখোয়গুম্বা স্তেকহোল্দরশিংনা থৱায় য়াওনা শরুক য়ানবা এনভাইর্নমেন্ত অমা ঐখোয়না শেমগনি। ঐহাক্না থাজৈ ৱেবিনার অসিনা সর্বাজন হিতায়া সর্বাজন সুখায়াগী অচৌবা ফিরেপ থুংহনাব ঙমগনি। ঐহাক্না পুম্নমকপু য়াইফ মঙ্গোল পীজরি। হন্না-হন্না থাগৎচরি!

Prime Minister's Office
English rendering of PM’s address at post budget webinar on ‘Reaching the last mile’
27 FEB 2023 11:08AM by PIB Delhi
It has generally been a convention that there is a discussion in the parliament on the budget after its presentation. And it is necessary as well as useful. But our government has taken the discussion on the budget a step further. For the last few years, our government has started a new tradition of intensive brainstorming with all the stakeholders before and after the budget presentation. This is very important from the point of view of implementation and time-bound delivery. This also ensures proper utilization of every penny of taxpayers’ money. I have spoken to experts from different fields in the last few days. Today ‘Reaching the Last Mile’, which Mahatma Gandhi used to say that how quickly your policies and plans reach the person at the last end, is very important. And that's why today a wide discussion is being held with all the stakeholders on this issue so that we can effectively implement the public welfare schemes of the budget and reach out to the beneficiaries with complete transparency.
Friends,
There has been a perception in our country that the welfare of the people and the development of the country is possible only through money. It's not like that. Money is necessary for the development of the country and the countrymen, but along with money, good spirit is also needed. The most essential condition for the success of government schemes is good governance, sensitive governance and governance dedicated to the common man. When the works of the government are measurable and there is continuous monitoring, then it is natural that you can achieve the goals within the time limit and get the desired result. Therefore, the more emphasis we put on good governance, the more easily our goal of ‘Reaching the Last Mile’ will be accomplished. You recall earlier it used to take several decades for the vaccines to reach far-flung areas of our country. The country was far behind in terms of vaccination coverage. Crores of children of the country, especially those living in villages and tribal belts, had to wait for years for the vaccines. Had we followed the old approach, it would have taken several more decades to achieve 100% vaccination coverage in India. We started with a new approach, launched ‘Mission Indradhanush’ and improved the vaccination system across the country. We got the benefit of this new system during the Corona global pandemic in delivering the vaccines far and wide. And I believe that good governance has a major role in making last mile delivery of vaccines possible.
Friends,
Reaching The Last Mile's approach and saturation policy complement each other. There was a time when the poor used to visit government offices several times for basic facilities, or used to look for some middleman, due to which there was rampant corruption and people's rights were violated. Now the government is giving facilities to the poor at their doorstep. The day we decide that every basic facility has to be provided to every citizen without any discrimination, a major change will reflect in the work culture at the local level. This is the spirit behind the policy of saturation. When our aim is to reach out to each and every stakeholder, then there will be no scope for discrimination, corruption and nepotism. And only then you will be able to attain the goal of Reaching the Last Mile. You see, today the street vendors have been linked to the formal banking system through the PM SVANidhi Yojana for the first time in the country. Today, for the first time in the country, a Welfare Board has been formed for the nomadic, semi-nomadic people. More than 5 lakh common service centers set up in the villages have taken the services of the government to the villages. During my ‘Mann Ki Baat’ yesterday, I explained in detail regarding the 10 crore cases of telemedicine in the country. This is also a reflection of the spirit of ‘Reaching the Last Mile’ with regard to health.
Friends,
There is a need to take the mantra of ‘Reaching the Last Mile’ in the tribal and rural areas in India. This has also been given special attention in this year's budget. A provision of thousands of crores of rupees has been made in the budget for the Jal Jeevan Mission to achieve the target of ‘Reaching the Last Mile’. Until 2019, only 3 crore houses in the rural areas of our country had access to tap water. Now their number has increased to more than 11 crores, and that too in such a short span of time. Within just one year, work has started on about 60,000 Amrit Sarovars in the country and I have been told till now more than 30,000 Amrit Sarovars have been built. These campaigns are improving the standard of living of the far off Indians who used to wait for such arrangements for decades.
But friends,
We can’t afford to pause. We have to create a mechanism so that we can monitor the pattern of water consumption in new water connections. We also have to review what can be done to further strengthen the ‘Pani Samiti’ (water committees). The summer season has already arrived. We also have to think about how we can use the water committees from now on for water conservation. Public awareness should be created for the ‘Catch the Rain’ movement before the rains so that work can be started as soon as the rain arrives.
Friends,
We have made a provision of about 80,000 crore rupees for the houses of the poor in this year’s budget. We have to speed up the campaign of ‘Housing for All’. Wider discussion is needed on how to connect housing with technology, how to make a more durable and strong house with less expenditure, how to take advantage of green energy, such as solar power and what can be the new model of group housing, acceptable in villages and cities as well. The essence of your experience should emerge from these discussions.
Friends,
Work is being done on such a large scale in the country to tap the huge potential of the tribal society for the first time. Tribal development has been given prominence in this year’s budget as well. A huge provision has been made for the recruitment of teachers and staff in Eklavya Model Residential Schools. We also have to see what is the feedback of the students and teachers in Eklavya Model Schools? We will have to think in this direction as to how the children studying in these schools get exposure in the big cities of the country and how to set up a maximum number of Atal Tinkering Labs. You can imagine that if we start workshops for start-ups and digital marketing in these schools from now itself, then how much our tribal society will benefit from it. When these children pass out from Eklavya Model Schools, they will already have the knowledge how to promote the tribal products of their area and how to do their branding online.
Friends,
For the first time, we are starting a special mission for the most deprived among the tribal communities. We have to provide facilities to our tribal friends in more than 22,000 villages in about 200 districts of the country at a rapid pace. Similarly, how can the benefits reach our minority society, especially our Muslim society, which continues to be far behind even after so many years of independence? A target has also been set in this year’s budget to completely get rid of sickle cell. A ‘whole of the nation’ approach is needed in this regard. Therefore, every stakeholder in the health sector will have to work fast.
Friends,
The Aspirational District Program has emerged as a successful model in terms of ‘Reaching the Last Mile’. Now, an aspirational block program is being started in 500 blocks of the country. For the Aspirational Block programme, we have to work keeping in mind the comparative parameters in the same way as we have done for the Aspirational Districts. We have to create an environment of competition in every block. I am sure new ideas and suggestions related to the Last Mile delivery will emerge from this brainstorming session which will bring positive changes in the lives of our brothers and sisters in remote areas. We have to think ahead, we have to lay emphasis on implementation and we have to ensure transparency by making maximum use of technology. There should be a bona fide beneficiary, the benefits should be useful to him and should be available to him within a timeframe so that he will be capable enough to fight his poverty with a new confidence. Our army of the poor should be strong enough to defeat poverty. We have to increase the potential of the poor so that he can defeat poverty by himself. Every poor should resolve that he and his family won’t remain poor and he would make progress with the efforts of the government. We have to create this environment and I expect the active cooperation of all the stakeholders in this regard. I am sure that today's webinar will pave the way for a resolution of ‘Sarvajana Hitaya Sarvajana Sukhaya’ (for the happiness and welfare of all). I wish you all the very best! Thank you!
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.