প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
ভাৰতৰ সভাপতিত্বত ‘জি-২০’-ৰ বিত্ত মন্ত্ৰী আৰু ‘কেন্দ্ৰীয় বেংক’সমূহৰ গৱৰ্ণৰসকলৰ প্ৰথমখন বৈঠকত প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে প্ৰদান কৰা ভিডিঅ’ বাৰ্তাৰ পাঠ
24 FEB 2023 9:41AM by PIB Guwahati
মহামহিম,
‘জি-২০’ দেশৰ বিত্ত মন্ত্ৰী আৰু ‘কেন্দ্ৰীয় বেংক’সমূহৰ গৱৰ্ণৰসকলক মই ভাৰতলৈ উষ্ম আদৰণি জনাইছো। আপোনালোকৰ বৈঠকৰে ভাৰতৰ সভাপতিত্বত ‘জি-২০’ দেশসমূহৰ প্ৰথমখন মন্ত্ৰী পৰ্যায়ৰ আলোচনা অনুষ্ঠিত হ'ব। মই আপোনালোকক এক ফলপ্ৰসূ সভাৰ বাবে শুভেচ্ছা জনাইছো যদিও আপোনালোকে সন্মুখীন হোৱা প্ৰত্যাহ্বানসমূহৰ বিষয়ে মই অৱগত। আপোনালোকে এনে এক সময়ত গোলকীয় বিত্ত আৰু অৰ্থনীতিৰ নেতৃত্বক প্ৰতিনিধিত্ব কৰিছে যি সময়ত পৃথিৱীখনে এক গুৰুতৰ অৰ্থনৈতিক সংকটৰ সন্মুখীন হ’বলগীয়া হৈছে। শতিকা-বিৰল ক’ভিড মহামাৰীয়ে বিশ্ব অৰ্থনীতিক বাৰুকৈয়ে আঘাত হানিছে। বহুতো দেশে, বিশেষকৈ উন্নয়নশীল অৰ্থনীতিয়ে এতিয়াও ইয়াৰ পৰৱৰ্তী প্ৰভাৱৰ সৈতে মোকাবিলা কৰি থাকিবলগীয়া হৈছে। আমি বিশ্বৰ বিভিন্ন প্ৰান্তত বৰ্ধিত ভূ-ৰাজনৈতিক উত্তেজনাও দেখিবলৈ পাইছো। গোলকীয় যোগান শৃংখলাত ব্যাঘাত ঘটিছে। বৰ্ধিত মূল্যৰ বাবে বহুতো সমাজে দুৰ্ভোগ ভুগিবলগীয়া হৈছে। ইফালে, খাদ্য আৰু শক্তি সুৰক্ষাৰ প্ৰসংগ সমগ্ৰ বিশ্বৰ বাবেই মুখ্য উদ্বেগৰ কাৰণ হৈ উঠিছে। আনকি বহুতো দেশৰ বিত্তীয় সাৰ্থকতা অ-বহনযোগ্য ঋণৰ স্তৰৰ দ্বাৰা বিপদাপন্ন হৈছে। আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় বিত্তীয় প্ৰতিষ্ঠানসমূহৰ ওপৰত বিশ্বাস হ্ৰাস পাবলৈ ধৰিছে। সংস্কাৰ সাধনৰ ক্ষেত্ৰত তেওঁলোক লেহেমীয়া গতিৰে আগবাঢ়াটোও হৈছে এনে হোৱাৰ আংশিক কাৰণ। বিশ্ব অৰ্থনীতিলৈ স্থিৰতা, আত্মবিশ্বাস আৰু বিকাশৰ ধাৰা ঘূৰাই অনাটো এতিয়া আপোনালোক- বিশ্বৰ আগশাৰীৰ অৰ্থনীতি তথা মুদ্ৰা প্ৰণালীৰ ৰক্ষকসকলৰ ওপৰত নিৰ্ভৰ কৰিব। এইটো কেতিয়াও এটা সহজ কাম নহয়।
অৱশ্যে, মই আশা কৰিম যে আপোনালোকে উজ্জীৱিত ভাৰতীয় অৰ্থনীতিৰ পৰা অনুপ্ৰেৰণা লাভ কৰিব পাৰিব। ভাৰতীয় উপভোক্তা আৰু উৎপাদকসকল ভৱিষ্যতক লৈ আশাবাদী আৰু আত্মবিশ্বাসী। আপোনালোকেও বিশ্ব অৰ্থনীতিত একেই ইতিবাচক মনোভাৱৰ সূচনা কৰিবলৈ সক্ষম হ'ব বুলি আমি আশা কৰিম। আপোনালোকৰ আলোচনাসমূহত বিশ্বৰ আটাইতকৈ দুৰ্বল শ্ৰেণীৰ নাগৰিকসকলৰ প্ৰসংগক গুৰুত্ব প্ৰদানৰ বাবে মই আহ্বান জনাম। এক সামগ্ৰিক কাৰ্যসূচী সৃষ্টি জৰিয়তেহে গোলকীয় অৰ্থনৈতিক নেতৃত্বই বিশ্বৰ আত্মবিশ্বাস ঘূৰাই আনিব পাৰিব। আমাৰ সভাপতিত্বত ‘জি-২০’ সন্মিলনৰ বাবে গ্ৰহণ কৰা বিষয়বস্তু- 'এক পৃথিৱী, এক পৰিয়াল, এক ভৱিষ্যত'য়েও এই সামগ্ৰিক দৃষ্টিভংগীকে সঞ্চাৰিত কৰে।
মহামহিম,
বিশ্বৰ জনসংখ্যাই ৮ বিলিয়নৰ ঘৰ অতিক্ৰম কৰাৰ পিছতো কিন্তু বহনক্ষম উন্নয়ন লক্ষ্যৰ প্ৰগতি হ্ৰাস পোৱাটো পৰিলক্ষিত হৈছে। জলবায়ু পৰিৱৰ্তন আৰু উচ্চ ঋণ স্তৰৰ দৰে গোলকীয় প্ৰত্যাহ্বানসমূহৰে মোকাবিলা কৰাৰ বাবে আমি বহুপাক্ষিক বিকাশ বেংকসমূহক শক্তিশালী কৰাৰ বাবে সামূহীয়াভাৱে কাম কৰিব লাগিব।
মহামহিম,
বিত্তৰ পৃথিৱীখনত প্ৰযুক্তি ক্ৰমাত্ প্ৰভাৱশালী হৈ উঠিছে। মহামাৰীৰ সময়ত ডিজিটেল পৰিশোধে যোগাযোগবিহীন আৰু মসৃণ লেনদেন সম্ভৱ কৰি তুলিছিল। অৱশ্যে, ডিজিটেল বিত্তৰ কিছুমান শেহতীয়া উদ্ভাৱনে স্থিৰতাহীনতা আৰু দুৰ্ব্যৱহাৰৰ আশংকাও সৃষ্টি কৰিছে। মই আশা কৰিম যে আপোনালোকে প্ৰযুক্তিৰ শক্তি ভালৰ বাবে কেনেকৈ ব্যৱহাৰ কৰিব পাৰি সেই বিষয়সমূহৰ অন্বেষণ কৰিব, আনহাতে ইয়াৰ সাম্ভাব্য বিপদৰ আশংকাবোৰক নিয়ন্ত্ৰণ কৰিবলৈ মানক বিকশিত কৰিব। ভাৰতে আহৰণ কৰা অভিজ্ঞতা নিশ্চয় এক আৰ্হি হ'ব পাৰে। যোৱা কেইটামান বছৰত আমি এক অতি সুৰক্ষিত, অত্যন্ত বিশ্বাসী আৰু অত্যন্ত দক্ষ ৰাজহুৱা ডিজিটেল আন্তঃগাঁথনি গঢ়ি তুলিছো। আমাৰ ডিজিটেল পৰিশোধ-প্ৰণালীক এক বিনামূলীয়া ৰাজহুৱা কল্যাণৰ পন্থা হিচাপে বিকশিত কৰা হৈছে। ইয়াৰ ফলত ভাৰতত শাসন, বিত্তীয় অন্তৰ্ভুক্তি আৰু স্বাচ্ছন্দ্যৰে জীৱন নিৰ্বাহৰ ক্ষেত্ৰত স্থিতিৰ আমূল পৰিৱৰ্তন সাধন সম্ভৱ হৈছে। আপোনালোক ভাৰতৰ প্ৰযুক্তিক্ষেত্ৰৰ ৰাজধানী বেংগালুৰুত মিলিত হোৱাৰ সময়ত ভাৰতীয় উপভোক্তাসকলে কেনেদৰে ডিজিটেল পৰিশোধ গ্ৰহণ কৰিছে সেই সন্দৰ্ভত আপোনালোকে প্ৰত্যক্ষ অভিজ্ঞতা লাভ কৰিব পাৰিব।
দৰাচলতে, ‘জি-২০’ত আমাৰ সভাপতিত্বৰ সময়ছোৱাত আমি এক নতুন ব্যৱস্থা গঢ়ি তুলিছো। ইয়ে আমাৰ ‘জি-২০’ৰ অতিথিসকলক ভাৰতৰ পথ-প্ৰদৰ্শনকাৰী ‘ডিজিটেল পেমেণ্ট প্লেটফৰ্ম’- ‘ইউপিআই’ ব্যৱহাৰ কৰাৰ অনুমতি প্ৰদান কৰিব। আপোনালোকে যেতিয়া ইয়াৰ ব্যৱহাৰ কৰিব আৰু ইয়াৰ ব্যৱহাৰৰ স্বাচ্ছন্দ্য অনুভৱ কৰিব তেতিয়া ভাৰতীয় গ্ৰাহকসকলেনো কিয় ইমান স্বেচ্ছাই ইয়াক গ্ৰহণ কৰিছে সেই কথা আপোনালোকেও বুজি উঠিব। ‘ইউপিআই’ৰ দৰে নিদৰ্শন আন বহু দেশৰ বাবেও ‘টেমপ্লেট’ হ'ব পাৰে।
আমাৰ অভিজ্ঞতা বিশ্বৰ সৈতে ভাগ বাটোৱাৰা কৰিবলৈ পালে আমি নিশ্চয় সুখী হ’ম। আৰু, এই ক্ষেত্ৰত ‘জি-২০’ বাহক হৈ উঠিব পাৰে।
মহামহিম,
এই গুৰুত্বপূৰ্ণ বৈঠকখনত আপোনালোকৰ অংশগ্ৰহণৰ বাবে মই আপোনালোক সকলোকে আকৌ এবাৰ ধন্যবাদ জনাইছো, আৰু অতি ফলপ্ৰসূ আৰু সফল আলোচনাৰ বাবে আপোনালোকক শুভকামনা জনাইছো।

Prime Minister's Office
Text of PM’s Video Message during the First meeting of Finance Ministers and Central Bank Governors under India's G20 Presidency
24 FEB 2023 9:41AM by PIB Delhi
Excellencies,
I warmly welcome the G20 Finance Ministers and Central Bank Governors to India. Your meeting marks the first Minister-level dialogue under India's G20 Presidency. Even as I convey my best wishes to you for a productive meeting, I am aware of the challenges you face. You represent the leadership of global finance and economy at a time when the world is facing serious economic difficulties. The COVID pandemic has delivered a once-in-a-Century blow to the global economy. Many countries, especially developing economies, are still coping with its after-effects. We are also witnessing rising geo-political tensions in different parts of the world. There are disruptions in global supply chains. Many societies are suffering due to rising prices. And, food and energy security have become major concerns across the world. Even the financial viability of many countries is threatened by unsustainable debt levels. Trust in international financial institutions has eroded. This is partly because they have been slow to reform themselves. It is now up to you - the custodians of the leading economies and monetary systems of the world to bring back stability, confidence and growth to the global economy. It is not an easy task.
However, I hope that you will draw inspiration from the vibrancy of the Indian economy. Indian consumers and producers are optimistic and confident about the future. We hope that you will be able to transmit the same positive spirit to the global economy. I would urge that your discussions should focus on the most vulnerable citizens of the world. Only by creating an inclusive agenda will the global economic leadership win back the confidence of the world. The theme of our G20 Presidency also promotes this inclusive vision 'One Earth, One Family, One Future'.
Excellencies,
Even as the world population has crossed 8 billion, progress on Sustainable Development Goals seems to be slowing down. We need to collectively work to strengthen Multilateral Development Banks for meeting global challenges like climate change and high debt levels.
Excellencies,
In the world of finance, technology is increasingly dominant. During the pandemic, digital payments enabled contactless and seamless transactions. However, some recent innovations in digital finance also pose risks of destabilization and misuse. I hope that you will explore how the power of technology can be used for good, while developing standards to regulate its possible risks. India's own experience can be a model. Over the past few years, we have created a highly secure, highly trusted, and highly efficient public digital infrastructure. Our digital payments eco-system has been developed as a free public good. This has radically transformed governance, financial inclusion, and ease-of-living in India. As you are meeting in Bengaluru, the technology capital of India, you will have first-hand experience of how Indian consumers have embraced digital payments. In fact, during our G20 Presidency, we have created a new system. This allows our G20 guests to use India's path-breaking digital payments platform, UPI. As you make use of it and experience its ease of use, you will understand why Indian consumers have adopted it so willingly. Examples like UPI can be templates for many other countries too. We would be happy
to share our experience with the world. And, the G20 can be a vehicle for this.
Excellencies,
I once again thank you all for your participation in this important meeting, and wish you all the best for very productive and successful discussions.