ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ଭାରତର ଜି -20 ଅଧ୍ୟକ୍ଷତା ଅନ୍ତର୍ଗତ ଅର୍ଥ ମନ୍ତ୍ରୀ ଓ ସେଣ୍ଟ୍ରାଲ୍ ବ୍ୟାଙ୍କର ଗଭର୍ଣ୍ଣରଙ୍କ ପ୍ରଥମ ବୈଠକରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଭିଡିଓ ବାର୍ତ୍ତାର ପାଠ
24 FEB 2023 9:41AM by PIB Bhubaneswar
ମହାମହିମ,
ମୁଁ ଜି -20 ଅର୍ଥମନ୍ତ୍ରୀ ଏବଂ ସେଣ୍ଟ୍ରାଲ୍‌ ବ୍ୟାଙ୍କ ଗଭର୍ନରମାନଙ୍କୁ ଭାରତକୁ ସ୍ୱାଗତ କରୁଛି। ଆପଣଙ୍କର ବୈଠକ ଭାରତର G20 ଅଧ୍ୟକ୍ଷତାରେ ପ୍ରଥମ ମନ୍ତ୍ରୀ ସ୍ତରୀୟ ଆଲୋଚନାକୁ ଚିହ୍ନିତ କରେ । ଏକ ସକାରାତ୍ମକ ବୈଠକ ପାଇଁ ମୁଁ ଆପଣଙ୍କୁ ମୋର ଶୁଭେଚ୍ଛା ଜଣାଇବା ସହିତ, ଆପଣ ସମ୍ମୁଖୀନ ହେଉଥିବା ଆହ୍ବାନ ଗୁଡ଼ିକ ବିଷୟରେ ମୁଁ ଅବଗତ ଅଛି । ଆପଣ ବିଶ୍ବର ଆର୍ଥିକ ଏବଂ ଅର୍ଥନୀତିର ନେତୃତ୍ୱକୁ ପ୍ରତିନିଧିତ୍ୱ କରନ୍ତି ଯେଉଁ ସମୟରେ ବିଶ୍ୱ ଗୁରୁତର ଆର୍ଥିକ ଅସୁବିଧାର ସମ୍ମୁଖୀନ ହୋଇଥାଏ। କୋଭିଡ୍‌ ମହାମାରୀ ବିଶ୍ବ ଅର୍ଥନୀତିକୁ ବହୁ ମାତ୍ରାରେ ପ୍ରଭାବିତ କରିଛି। ଅନେକ ଦେଶ, ବିଶେଷକରି ବିକାଶଶୀଳ ଅର୍ଥନୀତି, ଏହାର ପରବର୍ତ୍ତୀ ପ୍ରଭାବକୁ ସମ୍ମୁଖୀନ ହୋଇଛନ୍ତି। ଆମେ ମଧ୍ୟ ବିଶ୍ବର ବିଭିନ୍ନ ସ୍ଥାନରେ ଜିଓ-ରାଜନୈତିକ ଆହ୍ବାନର ସମ୍ମୁଖୀନ ହେଉଛୁ। ବିଶ୍ୱ ଯୋଗାଣ ଶୃଙ୍ଖଳାରେ ବାଧା ଉପୁଜିଛି | ମୂଲ୍ୟ ବୃଦ୍ଧି ହେତୁ ଅନେକ ସମାଜ ସମସ୍ୟା ଭୋଗୁଛନ୍ତି ଏବଂ, ଖାଦ୍ୟ ଏବଂ ଶକ୍ତି ନିରାପତ୍ତା ସମଗ୍ର ବିଶ୍ୱରେ ମୁଖ୍ୟ ଚିନ୍ତାର ବିଷୟ ହୋଇଛି। ଅନେକ ଦେଶର ଆର୍ଥିକ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ଷମତା ମଧ୍ୟ ସ୍ଥାୟୀ ଋଣ ସ୍ତର ଦ୍ୱାରା ବିପଦପୂର୍ଣ୍ଣ ଅବସ୍ଥାରେ ରହଛି। ଆନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ଆର୍ଥିକ ପ୍ରତିଷ୍ଠାନଗୁଡ଼ିକ ଉପରେ ବିଶ୍ୱାସ ହ୍ରାସ ପାଇଛି | ଏହା ଆଂଶିକ କାରଣ ହେଉଛି ସେମାନେ ନିଜକୁ ସଂସ୍କାର କରିବାକୁ ମନ୍ଥର ହୋଇଯାଇଛନ୍ତି । ବିଶ୍ବ ଅର୍ଥନୀତିରେ ସ୍ଥିରତା, ଆତ୍ମବିଶ୍ୱାସ ଏବଂ ଅଭିବୃଦ୍ଧି ଫେରାଇ ଆଣିବା ପାଇଁ ଏହା ବର୍ତ୍ତମାନ ଆପଣଙ୍କ ଉପରେ ନିର୍ଭର କରେ। ଏହା ଏକ ସହଜ କାର୍ଯ୍ୟ ନୁହେଁ ।
ତଥାପି, ମୁଁ ଆଶା କରୁଛି ଯେ ଆପଣ ଭାରତୀୟ ଅର୍ଥନୀତିର ସ୍ପନ୍ଦନରୁ ପ୍ରେରଣା ପାଇବେ | ଭାରତୀୟ ଗ୍ରାହକ ଏବଂ ଉତ୍ପାଦକମାନେ ଭବିଷ୍ୟତ ବିଷୟରେ ଆଶାବାଦୀ ଏବଂ ଆତ୍ମବିଶ୍ୱାସୀ ରହିଛନ୍ତି। ଆମେ ଆଶା କରୁଛୁ ଆପଣମାନେ ସମାନ ସକରାତ୍ମକ ମନୋଭାବ ସହିତ ବିଶ୍ୱ ଅର୍ଥବ୍ୟବସ୍ଥାକୁ ଆଗେଇ ନେବାରେ ସକ୍ଷମ ହେବେ। ମୁଁ ଅନୁରୋଧ କରିବି ଯେ ଆପଣ ସବୁଠାରୁ ଅସୁରକ୍ଷିତ ନାଗରିକଙ୍କ ଉପରେ ଅଧିକ ଧ୍ୟାନ ଦେବା ଉଚିତ୍। କେବଳ ଏକ ସମନ୍ବିତ ଏଜେଣ୍ଡା ସୃଷ୍ଟି କରି ବିଶ୍ବର ଆର୍ଥିକ ନେତୃତ୍ୱ ବିଶ୍ବର ଆତ୍ମବିଶ୍ୱାସକୁ ଫେରାଇ ଆଣିବ। ଆମର G20 ଅଧ୍ୟକ୍ଷତାର ବିଷୟବସ୍ତୁ ହେଉଛି ସମନ୍ବିତ ଦୃଷ୍ଟି 'ଗୋଟିଏ ପୃଥିବୀ, ଗୋଟିଏ ପରିବାର, ଗୋଟିଏ ଭବିଷ୍ୟତ' କୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରେ।
ମହାମହିମ,
ବିଶ୍ବର ଜନସଂଖ୍ୟା 8 ବିଲିୟନ ଅତିକ୍ରମ କରିସାରିଥିବାରୁ ନିରନ୍ତର ବିକାଶ ଲକ୍ଷ୍ୟରେ ଅଗ୍ରଗତି ମନ୍ଥର ହୋଇଥିବାର ଦେଖାଯାଉଛି। ଜଳବାୟୁ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଏବଂ ଉଚ୍ଚ ଋଣ ସ୍ତର ଭଳି ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ ଆହ୍ୱାନଗୁଡିକୁ ଦୂର କରିବା ପାଇଁ ଆମକୁ ସାମୂହିକ ଭାବେ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବା ଆବଶ୍ୟକ |
ମହାମହିମ,
ଆର୍ଥିକ ଦୁନିଆରେ ଟେକ୍ନୋଲୋଜି ଅଧିକ ପ୍ରାଧାନ୍ୟ ବିସ୍ତାର କରୁଛି। ମହାମାରୀ ସମୟରେ, ଡିଜିଟାଲ୍ ଦେୟ ଯୋଗାଯୋଗହୀନ ଏବଂ ସହଜ କାରବାରକୁ ସକ୍ଷମ କରିଥିଲା। ତଥାପି, ଡିଜିଟାଲ୍ ଫାଇନାନ୍ସରେ କିଛି ନୂତନ ଉଦ୍ଭାବନ ମଧ୍ୟ ଅସ୍ଥିରତା ଏବଂ ଅପବ୍ୟବହାରର ବିପଦ ସୃଷ୍ଟି କରେ। ମୁଁ ଆଶା କରୁଛି ଯେ ଏହାର ସମ୍ଭାବ୍ୟ ବିପଦକୁ ନିୟନ୍ତ୍ରଣ କରିବା ପାଇଁ ମାନକ ବିକାଶ କରୁଥିବାବେଳେ ଟେକ୍ନୋଲୋଜିର ଶକ୍ତି କିପରି ଭଲ ପାଇଁ ବ୍ୟବହାର କରାଯାଇପାରିବ ଆପଣ ଅନୁସନ୍ଧାନ କରିବେ | ଭାରତର ନିଜସ୍ୱ ଅଭିଜ୍ଞତା ଏକ ମଡେଲ ହୋଇପାରେ | ବିଗତ କିଛି ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ, ଆମେ ଏକ ଅତ୍ୟନ୍ତ ନିରାପଦ, ଅତ୍ୟଧିକ ବିଶ୍ୱସ୍ତ ଏବଂ ଅତ୍ୟଧିକ ଦକ୍ଷ ଜନସାଧାରଣ ଡିଜିଟାଲ୍ ଭିତ୍ତିଭୂମି ସୃଷ୍ଟି କରିଛୁ। ଆମର ଡିଜିଟାଲ୍ ପେମେଣ୍ଟ ଇକୋ-ସିଷ୍ଟମ୍ ସାଧାରଣ ଜନସାଧାରଣଙ୍କ ପାଇଁ ବିକଶିତ ହୋଇଛି | ଏହା ଭାରତରେ ଶାସନ, ଆର୍ଥିକ ଅନ୍ତର୍ଭୂକ୍ତିକୁ ଏବଂ ସହଜରେ ଜୀବନଯାପନକୁ ରୂପାନ୍ତରିତ କରିଛି | ଯେହେତୁ ଆପଣ ଭାରତର ଟେକ୍ନୋଲୋଜି ରାଜଧାନୀ ବେଙ୍ଗାଲୁରୁରେ ଭେଟୁଛନ୍ତି, ଭାରତୀୟ ଗ୍ରାହକମାନେ କିପରି ଡିଜିଟାଲ୍ ପେମେଣ୍ଟ ଗ୍ରହଣ କରିଛନ୍ତି ତାହାର ପ୍ରଥମ ଅନୁଭୂତି ପାଇପାରିବେ। ବାସ୍ତବରେ, ଆମର G20 ରାଷ୍ଟ୍ରପତିଙ୍କ ସମୟରେ, ଆମେ ଏକ ନୂତନ ବ୍ୟବସ୍ଥା ସୃଷ୍ଟି କରିଛୁ | ଏହା ଆମର G20 ଅତିଥିମାନଙ୍କୁ ଭାରତର ଡିଜିଟାଲ୍ ପେମେଣ୍ଟ ପ୍ଲାଟଫର୍ମ, ୟୁପିଆଇ ବ୍ୟବହାର କରିବାକୁ ଅନୁମତି ଦିଏ | ଯେହେତୁ ଆପଣ ଏହାର ବ୍ୟବହାର କରୁଛନ୍ତି ଏବଂ ଏହାର ବ୍ୟବହାରର ସହଜତା ଅନୁଭବ କରୁଛନ୍ତି, ଆପଣ ବୁଝିବେ ଯେ ଭାରତୀୟ ଗ୍ରାହକମାନେ ଏହାକୁ କାହିଁକି ସ୍ୱଇଚ୍ଛାରେ ଗ୍ରହଣ କରିଛନ୍ତି। ୟୁପିଆଇ ପରି ଉଦାହରଣଗୁଡିକ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ଦେଶ ପାଇଁ ମଧ୍ୟ ଟେମ୍ପଲେଟ୍ ହୋଇପାରେ | ବିଶ୍ବ ସହିତ ଆମର ଅଭିଜ୍ଞତା ବାଣ୍ଟି ପାରିଲେ ଆମେ ଖୁସି ହେବୁ ଏବଂ G20 ଏଥିପାଇଁ ଏକ ମାଧ୍ୟମ ହୋଇପାରିବ।
ମହାମହିମ,
ଏହି ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ସଭାରେ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରିଥିବାରୁ ମୁଁ ପୁଣି ଥରେ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ଧନ୍ୟବାଦ ଜଣାଉଛି, ଏବଂ ବହୁତ ଫଳପ୍ରଦ ଏବଂ ସଫଳ ଆଲୋଚନା ପାଇଁ ଆପଣଙ୍କୁ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ଶୁଭେଚ୍ଛା ଜଣାଉଛି |

Prime Minister's Office
Text of PM’s Video Message during the First meeting of Finance Ministers and Central Bank Governors under India's G20 Presidency
24 FEB 2023 9:41AM by PIB Delhi
Excellencies,
I warmly welcome the G20 Finance Ministers and Central Bank Governors to India. Your meeting marks the first Minister-level dialogue under India's G20 Presidency. Even as I convey my best wishes to you for a productive meeting, I am aware of the challenges you face. You represent the leadership of global finance and economy at a time when the world is facing serious economic difficulties. The COVID pandemic has delivered a once-in-a-Century blow to the global economy. Many countries, especially developing economies, are still coping with its after-effects. We are also witnessing rising geo-political tensions in different parts of the world. There are disruptions in global supply chains. Many societies are suffering due to rising prices. And, food and energy security have become major concerns across the world. Even the financial viability of many countries is threatened by unsustainable debt levels. Trust in international financial institutions has eroded. This is partly because they have been slow to reform themselves. It is now up to you - the custodians of the leading economies and monetary systems of the world to bring back stability, confidence and growth to the global economy. It is not an easy task.
However, I hope that you will draw inspiration from the vibrancy of the Indian economy. Indian consumers and producers are optimistic and confident about the future. We hope that you will be able to transmit the same positive spirit to the global economy. I would urge that your discussions should focus on the most vulnerable citizens of the world. Only by creating an inclusive agenda will the global economic leadership win back the confidence of the world. The theme of our G20 Presidency also promotes this inclusive vision 'One Earth, One Family, One Future'.
Excellencies,
Even as the world population has crossed 8 billion, progress on Sustainable Development Goals seems to be slowing down. We need to collectively work to strengthen Multilateral Development Banks for meeting global challenges like climate change and high debt levels.
Excellencies,
In the world of finance, technology is increasingly dominant. During the pandemic, digital payments enabled contactless and seamless transactions. However, some recent innovations in digital finance also pose risks of destabilization and misuse. I hope that you will explore how the power of technology can be used for good, while developing standards to regulate its possible risks. India's own experience can be a model. Over the past few years, we have created a highly secure, highly trusted, and highly efficient public digital infrastructure. Our digital payments eco-system has been developed as a free public good. This has radically transformed governance, financial inclusion, and ease-of-living in India. As you are meeting in Bengaluru, the technology capital of India, you will have first-hand experience of how Indian consumers have embraced digital payments. In fact, during our G20 Presidency, we have created a new system. This allows our G20 guests to use India's path-breaking digital payments platform, UPI. As you make use of it and experience its ease of use, you will understand why Indian consumers have adopted it so willingly. Examples like UPI can be templates for many other countries too. We would be happy
to share our experience with the world. And, the G20 can be a vehicle for this.
Excellencies,
I once again thank you all for your participation in this important meeting, and wish you all the best for very productive and successful discussions.