Prime Minister's Office
Text of PM’s Video Message during the First meeting of Finance Ministers and Central Bank Governors under India's G20 Presidency
24 FEB 2023 9:41AM by PIB Delhi
Excellencies,
I warmly welcome the G20 Finance Ministers and Central Bank Governors to India. Your meeting marks the first Minister-level dialogue under India's G20 Presidency. Even as I convey my best wishes to you for a productive meeting, I am aware of the challenges you face. You represent the leadership of global finance and economy at a time when the world is facing serious economic difficulties. The COVID pandemic has delivered a once-in-a-Century blow to the global economy. Many countries, especially developing economies, are still coping with its after-effects. We are also witnessing rising geo-political tensions in different parts of the world. There are disruptions in global supply chains. Many societies are suffering due to rising prices. And, food and energy security have become major concerns across the world. Even the financial viability of many countries is threatened by unsustainable debt levels. Trust in international financial institutions has eroded. This is partly because they have been slow to reform themselves. It is now up to you - the custodians of the leading economies and monetary systems of the world to bring back stability, confidence and growth to the global economy. It is not an easy task.
However, I hope that you will draw inspiration from the vibrancy of the Indian economy. Indian consumers and producers are optimistic and confident about the future. We hope that you will be able to transmit the same positive spirit to the global economy. I would urge that your discussions should focus on the most vulnerable citizens of the world. Only by creating an inclusive agenda will the global economic leadership win back the confidence of the world. The theme of our G20 Presidency also promotes this inclusive vision 'One Earth, One Family, One Future'.
Excellencies,
Even as the world population has crossed 8 billion, progress on Sustainable Development Goals seems to be slowing down. We need to collectively work to strengthen Multilateral Development Banks for meeting global challenges like climate change and high debt levels.
Excellencies,
In the world of finance, technology is increasingly dominant. During the pandemic, digital payments enabled contactless and seamless transactions. However, some recent innovations in digital finance also pose risks of destabilization and misuse. I hope that you will explore how the power of technology can be used for good, while developing standards to regulate its possible risks. India's own experience can be a model. Over the past few years, we have created a highly secure, highly trusted, and highly efficient public digital infrastructure. Our digital payments eco-system has been developed as a free public good. This has radically transformed governance, financial inclusion, and ease-of-living in India. As you are meeting in Bengaluru, the technology capital of India, you will have first-hand experience of how Indian consumers have embraced digital payments. In fact, during our G20 Presidency, we have created a new system. This allows our G20 guests to use India's path-breaking digital payments platform, UPI. As you make use of it and experience its ease of use, you will understand why Indian consumers have adopted it so willingly. Examples like UPI can be templates for many other countries too. We would be happy
to share our experience with the world. And, the G20 can be a vehicle for this.
Excellencies,
I once again thank you all for your participation in this important meeting, and wish you all the best for very productive and successful discussions.

প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
ভারতনা জি-২০গী প্রসিদেন্দ ওইদুনা পাংথোকপা ফাইনান্স মিনিস্তরশিং অমসুং সেন্ত্রেল বেঙ্ক গভর্নরশিংগী অহানবা মীফমদা পীখিবা প্রধান মন্ত্রীগী ভিদিও মেসেজগী মপুংফাবা ৱারোল
24 FEB 2023 9:41AM by PIB Imphal
ইকায়খুম্নরবশিং,
জি-২০ ফাইনান্স মিনিস্তরশিং অমসুং সেন্ত্রেল বেঙ্ক গভর্নরশিং ঐনা ভারত্তা তরাম্না ওকচরি। অদোম্না শরুক য়ারিবা মীফম অসি ভারতনা জি-২০গী প্রসিদেন্দ ওইবগী অহানবা মিনিস্তর থাক্কী মীফম্নি। কান্নবা মীফম অমা ওইনবগীদমক ঐনা ময়ামগী মফমদা ঐগী য়াইফ-পাউজেল পীজরি। অদোম্না মায়োক্নরিবা খুদোংচাদবশিং ঐনা খঙই। মালেম্না শাথিরবা শেন-থুমগী অৱাবশিং মায়োক্নরিঙৈ মতম অমদা অদোম্না মালেমগী ফাইনান্স অমসুং ইকোনোমিগী লুচিংবা ওইখি। কোবিদ লাইচৎনা চহিচা অমগী মনুংদা অমুক্তং থেংনবা ওইনা মালেমগী শেন্মিৎলোন্দা অচৌবা শাফু অমা পীখি। লৈবাক কয়া, মরুওইনা চাউখৎলক্লিবা লৈবাকশিং, হৌজিক ফাওবা লাইচৎ অসিনা পীখিবা শাফুশিং মায়োক্নরি। মালেমগী তোঙান-তোঙানবা মফমশিংদা রাজনিতিগী ওইবা উংখৎনবা হেনগৎলকপা ঐখোয়না উরে। মালেমগী সপ্লাই চেনশিংদা অকায়বা থোকহল্লে। পোৎকী মমল হেনগৎলকপদগী খুন্নাই কয়া অৱাবা মায়োক্নরে। চীঞ্জাক অমসুং ইনর্জি ৱাৎহন্দনবা হোৎনবা হায়বসি মালেম শীনবা থুংনা অরুবা থবক অমা ওইরে। শেন-থুমগী ফিবম ফবা লৈবাক কয়া ফাওবা শেন তোনবগী চাং হেনগৎলক্লে। মালেমগী শেন-থুমগী ইন্সতিতুৎশিংদা থাজবগী চাং হন্থরক্লে। মসি মখোয় মশামক অহোংবা পুরকপদা তপ্পনা মরম ওইদুনা থোকহনবনি। মালেমগী শেন্মিৎলোন্দা থাজবা, তুংদু-লৈতাবা অমসুং চাউখৎপা অমুক হন্না পুরকপা হায়বসি মালেমগী শেন-থুমগী থবকশিংগী মপু ওইরিবা অমসুং মাংজিল থাবা ইকোনোমিশিং ওইরিবা অদোমগী খুৎতা লৈরে। মসি অরাইবা থবক অমদি নত্তে।
অদুম ওইনমক, ফিবম ফগৎলক্লিবা ভারতকী ইকোনোমিদা অদোম পুক্নিং চিংশিনগনি হায়না ঐনা থাজবা থম্লি। ভারতকী কঞ্জুমরশিং অমসুং প্রদুসরশিংগী অফবা মীৎয়েং লৈ অমসুং তুংগী ফিবমশিংদা থাজবা থম্লি। মসিগা চপ মান্নবা ৱাখল্লোন অসি মালেমগী ইকোনোমিদা অদোম্না য়ৌহনবা ঙমগনি হায়না ঐখোয়না থাজৈ। অদোম্না খন্নরিবশিং অসি মালেমগী খ্বাইদগী তোল্লবশিংদা মীৎয়েং চঙনবা ঐনা তকশিল্লি। অপুনবগী এজেন্দা অমা খক্তনা মালেমগী শেন-থুমগী লুচিংবা ওইবদা মালেমগী থাজবা অমুক হল্লকপা ঙমগনি। ঐখোয়না জি-২০গী প্রসিদেন্দ ওইবা অসিগী পান্দমশু ‘মালেম অমা, ইমুং অমা, তুংলমচৎ অমা’ হায়বসিনা ওইরি।
ইকায়খুম্নরবশিং,
মালেমগী অপুনবা মীশিং বিল্লিয়ন ৮ হেল্লবা ফাওবদা, স্তেনেবল দিবলপমেন্ত গোলশিং ফংবা তপথরকপা উরে। মালেমগী ওইনা মায়োক্নরিবা অৱাবশিং হায়বদি অইং-অশাগী খল হোংলকপা অমসুং শেন তোনবগী চাং ৱাংখৎলকপা অসি থেংন্নবা মালেমগী ওইনা লৈরিবা বেঙ্কশিং মপাঙ্গল কনখৎহন্নবা ঐখোয় অপুনবগী ওইনা হোৎনমিন্নবা মথৌ তাই।
ইকায়খুম্নরবশিং,
ফাইনান্সকী থবকশিংদা তেক্নোলোজিনা মাংজিল থাবা হেনগৎলক্লি। লাইচৎ মনুংদা, দিজিতেল পেমেন্তশিংনা শম্নদনা শেন পীথোক-পীশিন য়াহনখি। অদুবু, হন্দক দিজিতেল ফাইনান্সকী মতাংদা অনৌবা থবক খর ফিবম চাদবা অমসুং লান্না শীজিন্নবগী খুদোংথিবা খর থেংনরে। মসিগী খুদোংথিবশিং অসি চুমথোক্নবা চৎন-কাংলোন শেম্নবা অদোম্না তেক্নোলোজিগী পাম্বৈ পুথোক্কনি হায়বগী থাজবা ঐনা থম্লি। ভারতনা মশাগী ওইনা পায়খৎলিবা থবকশিং অসি নমুনা অমা ওইবা য়াগনি। হৌখিবা চহি খর অসিদা ঐখোয়না য়াম্না চেকশিনবা, য়াম্না থাজবা অমসুং য়াম্না মতিক চাবা মীয়ামগী দিজিতেল ইনফ্রাস্ত্রকচর অমা ঐখোয়না শেমগৎলে। মীয়াম্না লেম্নবা ফংহন্নবা ঐখোয়গী দিজিতেল পেমেন্ত সিস্তেমশিং অসি শেমগৎলে।
মসিনা ভারত্তা লৈবাক ঙাকপা, শেন-থুমগী থবকশিং মীওই খুদিংমক কোনশিনবা অমসুং হিংবদা লাইহনবদা অওনবা পুরকপা ঙম্লে। ভারতকী তেক্নোলোজিগী কোনুং বেঙ্গালুরুদা, অদোম্না মীফম পাংথোকপা মতমদা, কমদৌনা ভারতকী কঞ্জুমরশিংনা দিজিতেল পেমেন্তশিং শীজিন্নবগে হায়বা অদোম্না উবা ফংগনি। ঐখোয়না জি-২০গী প্রসিদেন্দ ওইরিঙৈ মনুংদা, ঐখোয়না অনৌবা সিস্তেম অমা শেম্লে। মসিনা ঐখোয়গী জি-২০গী গেস্তশিং ভারতকী দিজিতেল পেমেন্ত প্লেতফোর্ম য়ু.পি.আই শীজিন্নবা য়াহনগনি। অদোম্না মসি শীজিন্নবা মতমদা মসি লাইনা শীজিন্নবগী নুংঙাইবা অমা অদোম্না থেংনগনি অমসুং করিগীদমক মসি ভারতকী মীয়াম্না পাম্না শীজিন্নরিবনো হায়বা অদোম খঙগনি। য়ু.পি.আইগুম্বা থবকশিং অসি লৈবাক কয়ানা মতৌ তম্বা য়াগনি। ঐখোয়গী থবকশিং মালেমদা খঙহনবদা ঐখোয় হরাওগনি। মসিগীদমক জি-২০ অসি গারি অমা ওইবা য়াগনি।
ইকায়খুম্নরবশিং,
মসিগী মরুওইবা মীফম অসি অদোম্না শরুক য়াবগীদমক ঐনা অমুক হন্না ময়াম পুম্নমক থাগৎচরি অমসুং য়াম্না কান্নবা অমসুং মাইপাকপা মীফম ওইনবা য়াইফ-পাউজেল পীজরি।