প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
নতুন দিল্লীৰ মেজৰ ধ্যানচাঁদ ৰাষ্ট্ৰীয় ষ্টেডিয়ামত "আদি মহোৎসৱ" উদ্বোধনত প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ ভাষণৰ অসমীয়া ৰূপান্তৰ
16 FEB 2023 3:00PM by PIB Guwahati
মোৰ কেবিনেট সহকৰ্মী শ্ৰী অৰ্জুন মুণ্ডাজী, শ্ৰী ফাগ্গন সিং কুলাষ্টেজী, শ্ৰীমতী ৰেণুকা সিং জী, ড০ ভাৰতী পাৱাৰজী, শ্ৰী বিশেশ্বৰ টুডুজী, অন্যান্য বিশিষ্ট ব্যক্তি সকল আৰু দেশৰ বিভিন্ন ৰাজ্যৰ মোৰ সকলো জনজাতীয় ভাই-ভনীসকল! আদি মহোৎসৱলৈ আপোনালোক সকলোলৈ মোৰ আন্তৰিক শুভেচ্ছা থাকিল।
আদি মহোৎসৱ হৈছে 'আজাদী কা অমৃত মহোৎসৱ'ৰ সময়ত দেশৰ প্ৰাচীন ঐতিহ্যৰ প্ৰতিফলন। মই এতিয়া ভাৰতৰ জনজাতীয় পৰম্পৰাৰ এই সুন্দৰ আভাসবোৰ চাবলৈ সুযোগ পাইছো - অজস্ৰ সুগন্ধি, বিভিন্ন ৰং; ইমান ধুনীয়া কাপোৰ, এনে গৌৰৱময় পৰম্পৰা; অজস্ৰ কলা আৰু শিল্পকলা; পৃথক সোৱাদ, বিভিন্ন প্ৰকাৰৰ সংগীত! এনে লাগিছে যেন ভাৰতৰ বৈচিত্ৰ্যৰ লগতে ইয়াৰ মহিমা, কান্ধত কান্ধ মিলাই থিয় হৈ আছে।
ভাৰতৰ অসীম আকাশৰ দৰে, য'ত ইয়াৰ বৈচিত্ৰ্য ৰামধেনুৰ ৰঙৰ দৰে উদ্ভৱ হয়। আৰু ৰামধেনুৰ আন এটা বৈশিষ্ট্য আছে। যেতিয়া এই বিভিন্ন ৰংবোৰ একেলগে আহে, পোহৰৰ ৰশ্মি এটা সৃষ্টি হয় যি পৃথিৱীক দৃষ্টিৰ লগতে দিশ প্ৰদান কৰে। যেতিয়া এই অসীম বৈচিত্ৰ্যবোৰ 'এক ভাৰত, শ্ৰেষ্ঠ ভাৰত'ৰ সূতাত বোৱা হয়, ভাৰতৰ বিশাল ৰূপ বিশ্বৰ আগত উদ্ভৱ হয়। তেতিয়াই ভাৰতে বিশ্বক ইয়াৰ সাংস্কৃতিক উজ্জ্বলতাৰে পথ প্ৰদৰ্শন কৰে।
এই আদি মহোৎসৱে আমাৰ 'বৈচিত্ৰ্যৰ মাজত একতা'ক এক নতুন উচ্চতা প্ৰদান কৰিছে। 'উন্নয়ন আৰু ঐতিহ্য'ৰ ধাৰণাটো অধিক জীৱন্ত কৰি তুলিছে। এই অনুষ্ঠানৰ বাবে মই মোৰ জনজাতীয় ভাই-ভনী আৰু জনজাতীয় স্বাৰ্থৰ বাবে কাম কৰা সংগঠনসমূহক অভিনন্দন জনাইছো।
বন্ধুসকল,
একবিংশ শতিকাৰ ভাৰতে 'সবকা সাথ, সবকা বিকাশ' মন্ত্ৰ লৈ আগবাঢ়ি আছে। সমাজৰ যি অংশক দূৰ আৰু দূৰৱৰ্তী বুলি গণ্য কৰা হৈছিল, এতিয়া তাত কেন্দ্ৰীয় চৰকাৰে পোনপটীয়াকৈ উপনীত হৈছে। সমাজৰ যি অংশক নিজকে বিচ্ছিন্ন বুলি গণ্য কৰা হৈছিল, এতিয়া চৰকাৰে মূলসুঁতিত অন্তৰ্ভুক্ত কৰিছে। যোৱা ৮-৯ বছৰত, আদি মহোৎসৱৰ দৰে কাৰ্যসূচী জনজাতীয় সমাজৰ সৈতে সম্পৰ্কিত এক অভিযান হৈ পৰিছে। মই নিজেই এনে বহুতো কাৰ্যসূচীৰ অংশ হৈ পৰিছো। ইয়াৰ কাৰণ হৈছে জনজাতীয় সমাজৰ আগ্ৰহ মোৰ বাবে ব্যক্তিগত সম্পৰ্ক আৰু অনুভূতিৰ বিষয়। যেতিয়া মই ৰাজনীতিত নাছিলো, এজন সমাজকৰ্মী হিচাপে কাম কৰিছিলো, মই তাত বহুতো ৰাজ্যৰ লগতে জনজাতীয় গোটবোৰ ভ্ৰমণ কৰাৰ সুযোগ পাইছিলো।
মই বহুসপ্তাহ জনজাতীয় পৰিয়ালৰ সৈতে, দেশৰ প্ৰতিটো কোণত জনজাতীয় সমাজৰ সৈতে অতিবাহিত কৰিছো। মই আপোনালোকৰ পৰম্পৰাবোৰ নিবিড়ভাৱে লক্ষ্য কৰিছো, সেইবোৰ জীয়াই আছো আৰু তেওঁলোকৰ পৰা বহুতো শিকিছো। আনকি গুজৰাটতো, মই মোৰ জীৱনৰ আটাইতকৈ গুৰুত্বপূৰ্ণ বছৰবোৰ উমৰগামৰ পৰা অম্বাজীলৈকে গুজৰাটৰ সমগ্ৰ পূব বেল্টত মোৰ জনজাতীয় ভাই-ভনীসকলৰ সেৱাত অতিবাহিত কৰাৰ বাবে যথেষ্ট সৌভাগ্যৱান আছিলো। জনজাতীয় লোকসকলৰ জীৱনশৈলীয়ে মোক দেশৰ বিষয়ে, আমাৰ পৰম্পৰা আৰু ঐতিহ্যৰ বিষয়ে বহুত শিকাইছে। সেয়েহে, যেতিয়া মই আপোনালোকৰ মাজত থাকো, মই এক বেলেগ ধৰণৰ মৰম অনুভৱ কৰো। আপোনালোকৰ প্ৰিয়জনৰ সৈতে এই বিশেষ বন্ধনৰ অনুভৱ আছে।
বন্ধুসকল,
জনজাতীয় সমাজৰ সৈতে দেশখন যি গৌৰৱেৰে আগবাঢ়িছে সেয়া অভূতপূৰ্ব। যেতিয়া মই বিদেশী ৰাষ্ট্ৰপ্ৰধানসকলক লগ পাওঁ, আৰু তেওঁলোকক উপহাৰ প্ৰদান কৰো, মই নিশ্চিত কৰিবলৈ চেষ্টা কৰো উপহাৰটো যাতে মোৰ জনজাতীয় ভাই-ভনীসকলে প্ৰস্তুত কৰে।
আজি, যেতিয়া ভাৰত সমগ্ৰ বিশ্বৰ মুখ্য মঞ্চলৈ যায়, ই জনজাতীয় পৰম্পৰাক ইয়াৰ ঐতিহ্য আৰু গৌৰৱ হিচাপে উপস্থাপন কৰে। আজি ভাৰতে বিশ্বক কয় যে জলবায়ু পৰিৱৰ্তন, গোলকীয় উষ্ণতাৰ দৰে গোলকীয় প্ৰত্যাহ্বানৰ সমাধান মোৰ জনজাতীয় পৰম্পৰাৰ জীৱনশৈলীত নিহিত আছে। তেওঁলোকৰ জীৱনশৈলী লক্ষ্য কৰিলে আমাক এটা পথ বিচাৰি উলিওৱাত সহায় কৰিব। আজি যেতিয়া বহনক্ষম উন্নয়নৰ কথা আহে, আমি গৌৰৱেৰে ক'ব পাৰোঁ যে বিশ্বই আমাৰ জনজাতীয় সমাজৰ পৰা বহুতো শিকিব পাৰে। আমাৰ জনজাতীয় ভাই-ভনীসকলে আমাৰ বৰ্তমান প্ৰজন্মই গছ, অৰণ্য, নদী আৰু পৰ্বতৰ মাজত কেনেদৰে সম্পৰ্ক স্থাপন কৰিব পাৰো সেই বিষয়ে আমাক অনুপ্ৰাণিত কৰি আহিছে; প্ৰকৃতিৰ পৰা সম্পদ ব্যৱহাৰ কৰা স্বত্বেও আমি কেনেকৈ সম্পদ সংৰক্ষণ আৰু সমৃদ্ধ কৰিব পাৰোঁ? আৰু, আজি ভাৰতে সমগ্ৰ বিশ্বক একেই কথা কৈ আছে।
বন্ধুসকল,
আজি ভাৰতৰ পৰম্পৰাগত সামগ্ৰী আৰু বিশেষকৈ জনজাতীয় সমাজে তৈয়াৰ কৰা সামগ্ৰীৰ চাহিদা নিৰন্তৰ বৃদ্ধি পাই আহিছে। আজি উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চলৰ সামগ্ৰীবোৰ বিদেশলৈ ৰপ্তানি কৰা হৈছে। আজি বাঁহৰ সামগ্ৰীৰ জনপ্ৰিয়তা দ্ৰুতগতিত বৃদ্ধি পাইছে। আপোনালোকৰ মনত থাকিব পাৰে যে পূৰ্বৱৰ্তী চৰকাৰৰ শাসনকালত, বাঁহ কটা আৰু ব্যৱহাৰ কৰাৰ ওপৰত আইনী প্ৰতিবন্ধকতা আছিল। আমি বাঁহক ঘাঁহৰ শ্ৰেণীলৈ আনিছিলো আৰু ইয়াৰ ওপৰত আৰোপ কৰা সকলো নিষেধাজ্ঞা আঁতৰাই দিছিলো। ইয়াৰ ফলত, বাঁহৰ সামগ্ৰীবোৰ এতিয়া এক বৃহৎ উদ্যোগৰ অংশ হৈ পৰিছে। জনজাতীয় সামগ্ৰীবোৰ সৰ্বাধিক সংখ্যক বজাৰত উপনীত হোৱা, তেওঁলোকৰ স্বীকৃতি আৰু চাহিদা বৃদ্ধি নিশ্চিত কৰাৰ বাবে চৰকাৰে এই দিশত নিৰন্তৰ কাম কৰি আছে।
আমাৰ সন্মুখত বন ধন মিছনৰ উদাহৰণ আছে। দেশৰ বিভিন্ন ৰাজ্যত ৩০০০ তকৈও অধিক বন ধন বিকাশ কেন্দ্ৰ স্থাপন কৰা হৈছে। ২০১৪ চনৰ আগতে, এমএছপি-ৰ আওতালৈ অহা খুব কম সৰু বনজাত সামগ্ৰী আছিল। এতিয়া এই সংখ্যা গুণ বৃদ্ধি পাইছে। এতিয়া প্ৰায় ৯০ টা সৰু বন উৎপাদন সামগ্ৰী আছে যাৰ ওপৰত চৰকাৰে নিম্নতম সমৰ্থন মূল্য বা এমএছপি প্ৰদান কৰি আছে। ৫০,০০০ তকৈও অধিক বন ধন আত্মসহায়ক গোটৰ জৰিয়তে লাখ লাখ জনজাতীয় লোক উপকৃত হৈছে। দেশত গঠন হৈ থকা আত্মসহায়ক গোটৰ বৃহৎ নেটৱৰ্কৰ পৰাও জনজাতীয় সমাজ উপকৃত হৈছে। বৰ্তমান বিভিন্ন ৰাজ্যত ৮০ লাখতকৈও অধিক আত্মসহায়ক গোট চলি আছে। এই গোটবোৰত ১.২৫ কোটিতকৈও অধিক জনজাতীয় সদস্য আছে। আমাৰ মাতৃ আৰু ভগ্নীসকলও এই গোটবোৰত উপস্থিত আছে। সেয়েহে, জনজাতীয় মহিলাসকলেও এক বৃহৎ সুবিধা লাভ কৰিছে।
ভাতৃ আৰু ভগ্নীসকল,
আজি চৰকাৰৰ গুৰুত্ব জনজাতীয় কলাৰ প্ৰচাৰ আৰু জনজাতীয় যুৱক-যুৱতীসকলৰ দক্ষতা বৃদ্ধিৰ ওপৰতো আছে। এই বাজেটত পৰম্পৰাগত শিল্পীসকলৰ বাবে প্ৰধানমন্ত্ৰী-বিশ্বকৰ্মা আঁচনি ঘোষণা কৰা হৈছে। প্ৰধানমন্ত্ৰী-বিশ্বকৰ্মাৰ অধীনত আপোনাক আপোনাৰ সামগ্ৰীৰ বিপণনৰ বাবে বিত্তীয় সহায়, দক্ষতা প্ৰশিক্ষণ আৰু সমৰ্থন প্ৰদান কৰা হ'ব। এইটোৱে আমাৰ যুৱ প্ৰজন্মক যথেষ্ট উপকৃত কৰিব। আৰু বন্ধুসকল, এই প্ৰচেষ্টাবোৰ কেৱল কেইটামান ক্ষেত্ৰতে সীমাৱদ্ধ নহয়। আমাৰ দেশত জনজাতীয় সম্প্ৰদায় আছে। তেওঁলোকৰ বিভিন্ন পৰম্পৰা আৰু দক্ষতা আছে যিয়ে সীমাহীন সম্ভাৱনা কঢ়িয়াই আনিছে। সেয়েহে, দেশত নতুন জনজাতীয় গৱেষণা প্ৰতিষ্ঠানো মুকলি কৰা হৈছে। এই প্ৰচেষ্টাৰ দ্বাৰা জনজাতীয় যুৱক-যুৱতীসকলৰ বাবে তেওঁলোকৰ নিজৰ এলেকাত নতুন সুযোগ সৃষ্টি কৰা হৈছে।
বন্ধুসকল,
যেতিয়া মই ২০ বছৰ আগতে গুজৰাটৰ মুখ্যমন্ত্ৰী হৈছিলোঁ, মই তাত এটা কথা উল্লেখ কৰিছিলো। ইমান বিশাল জনজাতীয় সম্প্ৰদায় আছে, কিন্তু পূৰ্বৰ চৰকাৰবোৰে জনজাতীয় অঞ্চলৰ বিদ্যালয়সমূহৰ বাবে বিজ্ঞান শাখাক অগ্ৰাধিকাৰ দিয়া নাছিল। এতিয়া কেৱল কল্পনা কৰক! যদি এজন জনজাতীয় শিশুৱে বিজ্ঞানৰ অধ্যয়ন নকৰে, তেন্তে তেওঁ কেনেকৈ চিকিৎসক বা অভিযন্তা হ'ব পাৰে? আমি সেই সমগ্ৰ বেল্টৰ জনজাতীয় অঞ্চলৰ বিদ্যালয়সমূহত বিজ্ঞান শিক্ষাৰ ব্যৱস্থা কৰি এই প্ৰত্যাহ্বানৰ মোকাবিলা কৰিছিলো। দেশৰ প্ৰতিটো কোণত জনজাতীয় শিশুসকলৰ শিক্ষা আৰু ভৱিষ্যতেই হ’ল মোৰ প্ৰাথমিকতা।
আজি দেশত একলব্য আদৰ্শ আৱাসিক বিদ্যালয়ৰ সংখ্যা পাঁচগুণ বৃদ্ধি পাইছে। ২০০৪ আৰু ২০১৪ চনৰ ভিতৰত ১০ বছৰত, মাত্ৰ ৯০ খন একলব্য আৱাসিক বিদ্যালয় খোলা হৈছিল। কিন্তু, ২০১৪ চনৰ পৰা ২০২২ চনলৈ যোৱা বছৰত, ৫০০ ৰো অধিক একলব্য বিদ্যালয় অনুমোদিত হৈছে। বৰ্তমান, ইয়াৰে ৪০০ ৰো অধিক বিদ্যালয় কাৰ্যকৰী কৰা হৈছে। এই নতুন বিদ্যালয়সমূহত লাখতকৈও অধিক জনজাতীয় শিক্ষাৰ্থীয়ে অধ্যয়ন আৰম্ভ কৰিছে। এই বছৰৰ বাজেটত, এনে বিদ্যালয়সমূহত ৪০,০০০ ৰো অধিক শিক্ষক আৰু কৰ্মচাৰীৰ নিযুক্তিৰ কথাও ঘোষণা কৰা হৈছে। অনুসূচীত জনজাতিৰ যুৱক-যুৱতীসকলক দিয়া বৃত্তিও দুগুণতকৈও অধিক বৃদ্ধি কৰা হৈছে। ত্ৰিশ লাখ শিক্ষাৰ্থীয়ে ইয়াৰ সুবিধা লাভ কৰিছে।
বন্ধুসকল,
ভাষাৰ বাধাৰ বাবে জনজাতীয় যুৱক-যুৱতীসকলে যথেষ্ট অসুবিধাৰ সন্মুখীন হ'বলগীয়া হৈছিল। কিন্তু নতুন ৰাষ্ট্ৰীয় শিক্ষা নীতিত, মাতৃভাষাত অধ্যয়ন কৰাৰ বিকল্পবোৰো মুকলি কৰা হৈছে। এতিয়া আমাৰ জনজাতীয় শিশু, জনজাতীয় যুৱক-যুৱতীসকলে নিজৰ ভাষাত অধ্যয়ন কৰি আগবাঢ়িব পাৰিব।
বন্ধুসকল,
যেতিয়া দেশখনে সমাজৰ নিম্নতম স্তৰত থকা ব্যক্তিজনক ইয়াৰ অগ্ৰাধিকাৰ দিয়ে, তেতিয়া প্ৰগতিৰ পথ স্বয়ংক্ৰিয়ভাৱে মুকলি হয়। আমাৰ চৰকাৰে 'দুখীয়াসকলক অগ্ৰাধিকাৰ দিয়া'ৰ মন্ত্ৰেৰে দেশৰ উন্নয়নৰ বাবে নতুন মাত্ৰা স্পৰ্শ কৰি আছে। চৰকাৰে উচ্চাকাংক্ষী জিলা আৰু উচ্চাকাংক্ষী খণ্ডৰ বিকাশৰ বাবে প্ৰচাৰ চলাই আছে, যাৰ বেছিভাগেই হ’ল জনজাতীয় অধ্যুষিত অঞ্চল।
এই বছৰৰ বাজেটত, অনুসূচীত জনজাতিৰ বাবে আৱণ্টন কৰা বাজেটো ২০১৪ চনৰ তুলনাত গুণ বৃদ্ধি কৰা হৈছে। জনজাতীয় অঞ্চলত উন্নত আৰু আধুনিক আন্তঃগাঁথনি নিৰ্মাণ কৰা হৈছে। আধুনিক সংযোগৰ সৈতে, পৰ্যটন আৰু উপাৰ্জনৰ সুযোগো বৃদ্ধি হ'ব। এসময়ত বাওঁপন্থী উগ্ৰবাদৰ দ্বাৰা প্ৰভাৱিত হোৱা দেশৰ হাজাৰ হাজাৰ গাওঁ এতিয়া ৪জিৰ সৈতে সংযুক্ত হৈ আছে। অৰ্থাৎ, যিসকল যুৱক-যুৱতীয়ে বিচ্ছিন্নতাৰ বাবে বিচ্ছিন্নতাবাদৰ টোপত আৱদ্ধ হৈ পৰিছিল তেওঁলোকে এতিয়া ইণ্টাৰনেট আৰু ইনফ্ৰাৰ জৰিয়তে মূলসুঁতিৰ সৈতে সংযোগ স্থাপন কৰিছে। এই 'সবকা সাথ, সবকা বিকাশ, সবকা বিশ্বাস আৰু সবকা প্ৰয়াস' হৈছে ইয়াৰ মুখ্য ধাৰা যি দেশৰ দূৰৱৰ্তী কোণতো প্ৰতিজন নাগৰিকৰ ওচৰলৈ গৈ আছে। এয়া হৈছে প্ৰাচীনতা আৰু আধুনিকতাৰ সংগম, যাৰ ওপৰত নতুন ভাৰতৰ উচ্চ অট্টালিকা থিয় হ'ব।
বন্ধুসকল,
যোৱা ৮-৯ বছৰত জনজাতীয় সমাজৰ যাত্ৰাই দেশখনে কেনেদৰে সমতা আৰু সম্প্ৰীতিক অগ্ৰাধিকাৰ দিছে তাৰ পৰিৱৰ্তনৰ সাক্ষী হৈ আহিছে। স্বাধীনতাৰ পিছত ৭৫ বছৰৰ ভিতৰত প্ৰথমবাৰৰ বাবে দেশৰ নেতৃত্ব এজন জনজাতীয় লোকৰ হাতত আছে। প্ৰথমবাৰৰ বাবে এগৰাকী জনজাতীয় মহিলাই ভাৰতৰ ৰাষ্ট্ৰপতিৰ ৰূপত সৰ্বোচ্চ পদত অধিষ্ঠিত হৈ ভাৰতক গৌৰৱান্বিত কৰিছে। আজি প্ৰথমবাৰৰ বাবে, জনজাতীয় ইতিহাসই দেশত ইমান স্বীকৃতি লাভ কৰিছে।
দেশৰ স্বাধীনতা সংগ্ৰামত আমাৰ জনজাতীয় সমাজে আগবঢ়োৱা বৃহৎ অৱদানৰ বিষয়ে আমি সকলোৱে অৱগত। তেওঁলোকে ইমান গুৰুত্বপূৰ্ণ ভূমিকা পালন কৰিছিল! কিন্তু, কেইবা দশক ধৰি ইতিহাসৰ সেই সোণালী অধ্যায়বোৰ, নায়ক আৰু নায়িকাসকলৰ সেই ত্যাগবোৰ ঢাকি ৰাখিবলৈ চেষ্টা কৰা হৈছিল। এতিয়া, অমৃত মহোৎসৱৰ সময়ত, দেশখনে দেশৰ সন্মুখত ইতিহাসৰ সেই পাহৰি যোৱা অধ্যায়বোৰ পুনৰুজ্জীৱিত কৰাৰ বাবে উদ্যোগ লৈছে।
প্ৰথমবাৰৰ বাবে, দেশখনে ভগৱান বিৰচা মুণ্ডাৰ জন্ম জয়ন্তীত জনজাতীয় গৌৰৱ দিৱস উদযাপন কৰা আৰম্ভ কৰিছে। প্ৰথমবাৰৰ বাবে, বিভিন্ন ৰাজ্যত জনজাতীয় স্বাধীনতা সংগ্ৰামী সংগ্ৰহালয় মুকলি কৰা হৈছে। যোৱা বছৰেই, মই ঝাৰখণ্ডৰ ৰাঁচীত ভগৱান বিৰচা মুণ্ডাক উৎসৰ্গিত সংগ্ৰহালয়টো উদ্বোধন কৰাৰ সুযোগ পাইছিলো। এইটো দেশত প্ৰথমবাৰৰ বাবে হৈ আছে, কিন্তু ইয়াৰ ধাৰণা আহিবলগীয়া বহু প্ৰজন্মজুৰি দৃশ্যমান হ'ব। এই অনুপ্ৰেৰণাই কেইবাটাও শতিকাৰ বাবে দেশক দিশ প্ৰদান কৰিব।
বন্ধুসকল,
আমি আমাৰ অতীত সংৰক্ষণ কৰিব লাগিব, বৰ্তমানৰ শীৰ্ষলৈ কৰ্তব্যৰ মনোভাৱ কঢ়িয়াব লাগিব, আৰু ভৱিষ্যতৰ সপোনবোৰ পূৰণ কৰিবলৈ চেষ্টা কৰিব লাগিব। আদি মহোৎসৱৰ দৰে ঘটনাবোৰ এই সংকল্পটো আগুৱাই নিয়াৰ বাবে এক শক্তিশালী মাধ্যম। আমি ইয়াক এটা অভিযান হিচাপে আগুৱাই নিব লাগিব আৰু ইয়াক এটা গণ আন্দোলন তৈয়াৰ কৰিব লাগিব। বিভিন্ন ৰাজ্যত এনে ধৰণৰ অধিক অনুষ্ঠান অনুষ্ঠিত হ'ব লাগে।
বন্ধুসকল,
এই বছৰ সমগ্ৰ বিশ্বই ভাৰতৰ উদ্যোগত আন্তৰ্জাতিক বাজৰা বৰ্ষ উদযাপন কৰিছে। বাজৰা, যাক সাধাৰণতে 'মোটা শস্য' বুলি কোৱা হয়, বহু শতাব্দী ধৰি আমাৰ স্বাস্থ্যৰ মূল বিষয় আছিল। আৰু এইটো আমাৰ জনজাতীয় ভাই-ভনীসকলৰ আহাৰৰ এটা মুখ্য অংশ হৈ আহিছে। এতিয়া ভাৰতে এই মোটা শস্য প্ৰদান কৰিছে, যি হৈছে এক প্ৰকাৰৰ চুপাৰফুড, 'শ্ৰী অন্ন'ৰ পৰিচয়। উদাহৰণ স্বৰূপে, শ্ৰী অন্ন বাজৰা, শ্ৰী অন্ন জোৱাৰ, শ্ৰী অন্ন ৰাগী ইত্যাদি ইত্যাদি। আমি ইয়াত উৎসৱৰ খাদ্যৰ দোকানবোৰত শ্ৰী অন্নৰ সোৱাদ আৰু সুগন্ধিও পাইছো। আমি যিমান সম্ভৱ জনজাতীয় অঞ্চলৰ খাদ্যৰ প্ৰচাৰ কৰিব লাগিব।
ইয়াৰ সৈতে, মানুহে কেৱল স্বাস্থ্যৰ সুবিধাই লাভ নকৰে, বৰঞ্চ জনজাতীয় কৃষকসকলৰ উপাৰ্জনো বৃদ্ধি পায়। মই নিশ্চিত যে এই সমন্বিত প্ৰচেষ্টাৰ দ্বাৰা আমি উন্নত ভাৰতৰ সপোন বাস্তৱায়িত হ’ব। আৰু আজি মন্ত্ৰালয়ে দিল্লীত এনে এক গুৰুত্বপূৰ্ণ অনুষ্ঠানৰ আয়োজন কৰিছে য'ত সমগ্ৰ দেশৰ আমাৰ জনজাতীয় ভাই-ভনীসকলে ভিৰ কৰিছে যিসকলে বিভিন্ন বস্তু তৈয়াৰ কৰিছে আৰু তেওঁলোকক ইয়ালৈ লৈ আহিছে, বিশেষকৈ খেতিপথাৰৰ সতেজ সামগ্ৰী। মই দিল্লী আৰু ওচৰৰ ঠাই যেনে হাৰিয়ানাৰ গুৰগাওঁ, আৰু উত্তৰ প্ৰদেশৰ নয়ডা আৰু গাজিয়াবাদৰ লোকসকলক বৃহৎ সংখ্যাত মেলাখন পৰিদৰ্শন কৰিবলৈ ৰাজহুৱা অনুৰোধ জনাইছো। এই মেলাখন অহা কেইদিনমানৰ বাবে তলি থাকিব। এই দেশৰ দূৰৱৰ্তী অৰণ্যৰ এই বিভিন্ন ধৰণৰ শক্তিশালী সামগ্ৰীবোৰে কেনেকৈ দেশৰ ভৱিষ্যত গঢ়ি তুলিছে চাওক।
যিসকল লোক স্বাস্থ্য সচেতন, যিসকলে ডাইনিং টেবুলৰ সকলো বিষয়ে অতি সতৰ্ক, বিশেষকৈ মাতৃ আৰু ভগ্নীসকল, মই আপোনাক আহি আমাৰ অৰণ্যৰ উৎপাদিত সামগ্ৰী স্বাস্থ্য আৰু পুষ্টিৰ বাবে কিমান সমৃদ্ধ চাবলৈ অনুৰোধ জনাইছো। মই নিশ্চিত যে আপোনালোক প্ৰভাৱিত হ'ব আৰু আপোনালোকে ভৱিষ্যতেও তাৰ পৰা অৰ্ডাৰ দিব। উদাহৰণ স্বৰূপে, আমাৰ ওচৰত উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চলৰ পৰা হালধি আছে, বিশেষকৈ মেঘালয়ৰ পৰা। এই হালধিৰ ভিতৰত থকা পুষ্টিগত মূল্যবোৰ সম্ভৱতঃ পৃথিৱীৰ আন ঠাইত পোৱা নাযায়। এতিয়া যেতিয়া আমি ইয়াক ব্যৱহাৰ কৰো, আমি ইয়াক উপলব্ধি কৰিম আৰু আমাৰ পাকঘৰত এই হালধি ব্যৱহাৰ কৰিব বিচাৰিম। আৰু সেয়েহে মই এই ঠাইখনৰ ওচৰত থকা দিল্লী, হাৰিয়ানা আৰু উত্তৰ প্ৰদেশৰ লোকসকলক ইয়ালৈ আহিবলৈ বিশেষভাৱে অনুৰোধ জনাইছো। আৰু নিশ্চিত কৰিব যে মোৰ জনজাতীয় ভাই-ভনীসকলে ইয়ালৈ অনা প্ৰতিটো সামগ্ৰী বিক্ৰী কৰা হয়। তেওঁলোকে তেওঁলোকৰ সামগ্ৰীবোৰ ঘূৰাই নিব নালাগে। সকলোবোৰ ইয়াত বিক্ৰী হ’ব লাগে। এইটোৱে তেওঁলোকৰ মাজত এক নতুন উৎসাহ প্ৰদান কৰিব আৰু আমি এক সন্তুষ্টি লাভ কৰিম।
আহক, আমি একেলগে এই আদি মহোৎসৱক স্মৰণীয় আৰু অত্যন্ত সফল কৰি তোলো। আপোনালোক সকলোলৈ মোৰ শুভেচ্ছা থাকিল!
অশেষ ধন্যবাদ!

Prime Minister's Office
English rendering of PM’s speech at inauguration of "Aadi Mahotsav" at Major Dhyan Chand National Stadium in New Delhi
16 FEB 2023 3:00PM by PIB Delhi
My Cabinet colleagues Shri Arjun Munda ji, Shri Faggan Singh Kulaste ji, Smt. Renuka Singh ji, Dr. Bharti Pawar ji, Shri Bisheswar Tudu ji, other dignitaries, and all my tribal brothers and sisters from different states of the country! My heartiest wishes to all of you on Aadi Mahotsav.
Aadi Mahotsav is a reflection of the country's ancient heritage during the 'Azadi Ka Amrit Mahotsav'. I got the opportunity now to view these gorgeous glimpses of India's tribal tradition - myriad flavours, various colors; such beautiful clothes, such glorious traditions; myriad arts and artifacts; distinct tastes, different types of music! It looks like the diversity of India as well as its magnificence, are standing shoulder to shoulder.
It is like the infinite sky of India, in which its diversity emerges like the colours of a rainbow. And there is another feature of the rainbow. When these different colours come together, a beam of light is formed which gives vision as well as direction to the world. When these infinite diversities are woven into the thread of 'Ek Bharat, Shreshtha Bharat', the grand form of India emerges before the world. That is when India guides the world with its cultural radiance.
This Aadi Mahotsav is giving a new height to our 'Unity in Diversity'. It is making the idea of 'Development and Heritage' more lively. I congratulate my tribal brothers and sisters and the organizations working for tribal interests for this event.
Friends,
India of the 21st century is walking with the mantra of 'Sabka Saath, Sabka Vikas'. The segment of the society which was considered as far and distant, is now reached directly by the Central Government. The segment of the society which considered itself cut-off, is now being absorbed into the mainstream by the government. In the last 8-9 years, programmes like Aadi Mahotsav related to the tribal society have become a campaign for the country. I myself have become a part of many such programmes. This is because the interest of tribal society is also a matter of personal relationships and feelings for me. When I was not into politics, working as a social worker, I used to get the opportunity to visit many states as well as tribal groups there.
I have spent several weeks with tribal families, with tribal societies in every corner of the country. I have observed your traditions closely, lived them and learned a lot from them. Even in Gujarat, I was fortunate enough to spend the most important years of my life in the service of my tribal brothers and sisters in the entire eastern belt of Gujarat from Umargam to Ambaji. The lifestyle of tribals has taught me a lot about the country, about our traditions and heritage. Therefore, when I am amidst you, I feel a different kind of affection. There is a feeling of this special bond with your loved ones.
Friends,
The pride with which the country is moving ahead with the tribal society is unprecedented. When I meet foreign heads of state, and present gifts to them, I try to make sure that the gift is made by my tribal brothers and sisters.
Today, when India goes to major forums all over the world, it presents tribal tradition as its heritage and pride. Today, India tells the world that the solution to global challenges like climate change, global warming lies in the lifestyle of my tribal traditions. Observing their lifestyle will help us find a way. Today, when it comes to sustainable development, we can proudly say that the world needs to learn a lot from our tribal society. Our tribal brothers and sisters continue to inspire us on how we can establish a relationship between our present generations and trees, forests, rivers and mountains; how can we conserve and enrich resources despite using the resources from nature? And, today India is telling the same thing to the whole world.
Friends,
Today, the demand for India's traditional products, and especially the products made by tribal society, is constantly rising. Today the products of the North East are being exported to foreign countries. Today the popularity of bamboo products is increasing rapidly. You might remember that during the regime of the previous government, there were legal restrictions on cutting and using bamboo. We brought bamboo under the grass category and removed all the restrictions imposed on it. Due to this, bamboo products are now becoming a part of a huge industry. The government is continuously working in this direction to ensure that tribal products reach the maximum number of markets, their recognition as well as demand increase.
We have the example of the Van Dhan Mission in front of us. More than 3000 Van Dhan Vikas Kendras have been established in different states of the country. Before 2014, there used to be very few minor forest produce that came under the purview of MSP. Now this number has increased by 7 times. Now there are about 90 minor forest produce items on which the government is providing Minimum Support Price or MSP. Lakhs of tribal people are getting benefitted through more than 50,000 Van Dhan Self-Help Groups. The tribal society has also benefitted from the large network of Self-Help Groups that is being formed in the country. More than 80 lakh Self-Help Groups are currently operating in different states. There are more than 1.25 crore tribal members in these groups. Our mothers and sisters are also present in these groups. So, Tribal women are also getting a huge advantage.
Brothers & Sisters,
Today the emphasis of the government is also upon promoting tribal arts and enhancing the skills of tribal youth. In this budget, the PM-Vishwakarma scheme has been announced for traditional artisans. Under PM-Vishwakarma you will be given financial assistance, skill training, and support for marketing your product. It is going to greatly benefit our young generation. And friends, these efforts are not limited to just a few areas. There are hundreds of tribal communities in our country. They have different traditions and skills which hold limitless possibilities. Therefore, new Tribal Research Institutes are also being opened in the country. With these efforts, new opportunities are being created for the tribal youth in their own areas.
Friends,
When I became the Chief Minister of Gujarat 20 years ago, I had noted one thing there. There was such a huge tribal community, but the previous governments did not give priority to science streams for the schools in tribal areas. Now just imagine! If a tribal child does not study science at all, how can he become a doctor or an engineer? We addressed this challenge by making arrangements for science education in schools in tribal areas in that entire belt. The education and future of the tribal children in every corner of the country is my priority.
Today, the number of Eklavya Model Residential Schools in the country has increased by five times. During the 10 years between 2004 and 2014, only 90 Eklavya residential schools were opened. But, in the last 8 years from 2014 to 2022, more than 500 Eklavya schools have been approved. At present, more than 400 of these schools have been operationalized. More than 1 lakh tribal students have started studying in these new schools. In this year's budget, the recruitment of more than 40,000 teachers and employees in such schools has also been announced. The scholarship given to Scheduled Tribe youth has also been increased more than two times. Thirty lakh students are getting its benefit.
Friends,
The tribal youth had to face a lot of difficulties due to the language barrier. But in the new National Education Policy, the options of studying in mother tongue have also been opened. Now our tribal children, tribal youth will be able to study in their own language and move forward.
Friends,
When the country gives its priority to the person at the lowest stratum of the society, then the path of progress automatically opens up. Our government is touching new dimensions for the development of the country with the mantra of 'giving priority to the underprivileged'. The government is campaigning to develop the aspirational districts and aspirational blocks, most of which are tribal dominated areas.
In this year's budget, the budget allocated for Scheduled Tribes has also been increased by 5 times as compared to 2014. Better and modern infrastructure is being built in tribal areas. With modern connectivity, both tourism and income opportunities are also going to increase. Thousands of villages in the country, which were once affected by left wing extremism, are now being connected with 4G. That is, the youth who used to get trapped in the bait of separatism due to isolation are now connecting with the mainstream through internet and infra. This 'Sabka Saath, Sabka Vikas, Sabka Vishwas and Sabka Prayas' is its main stream which is reaching every citizen even in the remotest corner of the country. This is the confluence of antiquity and modernity, on which the lofty edifice of New India will stand.
Friends,
The journey of tribal society in the last 8-9 years has been witness to the change in how the country is giving priority to equality and harmony. For the first time in 75 years since independence, the leadership of the country is in the hands of a tribal. For the first time, a tribal woman is making India proud by assuming the highest office in the form of President of India. For the first time today, tribal history is getting so much recognition in the country.
We all are aware of the huge contribution that our tribal society has made in the country's freedom struggle. They played such a crucial role! But, for decades, efforts were being made to cover up those golden chapters of history, those sacrifices of the heroes and heroines. Now, during Amrit Mahotsav, the country has taken the initiative to revive those forgotten chapters of the history in front of the country.
For the first time, the country has started celebrating Tribal Pride Day on the birth anniversary of Bhagwan Birsa Munda. For the first time, tribal freedom fighter museums are being opened in different states. Last year itself, I had the opportunity to inaugurate the museum dedicated to Bhagwan Birsa Munda in Ranchi, Jharkhand. This is happening for the first time in the country, but it's impression will be visible in many generations to come. This inspiration will give direction to the country for several centuries.
Friends,
We must preserve our past, take the spirit of duty to the peak in the present, and strive to fulfil the dreams of the future. Events like Aadi Mahotsav are a strong medium to take this resolution forward. We have to take it forward as a campaign and make it a mass movement. More and more such events should be held in different states.
Friends,
This year, the whole world is also celebrating the International Year of Millets on the initiative of India. Millets, which are commonly known as 'coarse grains' , were at the core of our health for centuries. And it has been a major part of the diet of our tribal brothers and sisters. Now India has given this coarse grain, which is a kind of superfood, the identity of 'Shri Anna'. For example, Shri Anna Bajra, Shri Anna Jowar, Shri Anna Ragi, and so on and so forth. We are also getting to know the taste and aroma of Shri Anna at the food stalls of the festival here. We also need to promote the food of tribal areas as much as possible.
With this, not only will people get health benefits, the income of tribal farmers will also increase. I am sure, with these concerted efforts we will make the dream of a developed India come true. And today the ministry has organized such a major event in Delhi which has been thronged by our tribal brothers and sisters from all over the country who have made diverse things and brought them here, especially the farm fresh products. I would like to make a public request to the people of Delhi, and nearby places like Gurgaon in Haryana, and Noida and Ghaziabad in Uttar Pradesh to come and visit the fair in large numbers. This fair is going to continue for the next few days. Just see how these different kinds of powerful products from the remote forests of this country are building the future of the country.
People who are health conscious, who are very cautious about everything on the dining table, especially mothers and sisters, I request you to come and see how rich the produce of our forests is for health and nutrition. I am sure you will be impressed and you will keep on ordering from there in the future too. For example, we have turmeric from the North-East, especially from Meghalaya. The nutritional values that are inside this turmeric probably cannot be found elsewhere in the world. Now when we use it, we would realise it and would want to use this turmeric in our kitchens. And that's why I specially request the people from Delhi, Haryana and Uttar Pradesh who are close to this place to come here. And make sure that every single product that my tribal brothers and sisters have brought here is sold. They shouldn't be taking their products back. Everything should be sold here. This will infuse a new enthusiasm in them and we will get a sense of satisfaction.
Come, let us together make this Aadi Mahotsav memorable and extremely successful. My best wishes to all of you!
Thank you very much!
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.