Prime Minister's Office
English rendering of PM’s speech at inauguration of "Aadi Mahotsav" at Major Dhyan Chand National Stadium in New Delhi
16 FEB 2023 3:00PM by PIB Delhi
My Cabinet colleagues Shri Arjun Munda ji, Shri Faggan Singh Kulaste ji, Smt. Renuka Singh ji, Dr. Bharti Pawar ji, Shri Bisheswar Tudu ji, other dignitaries, and all my tribal brothers and sisters from different states of the country! My heartiest wishes to all of you on Aadi Mahotsav.
Aadi Mahotsav is a reflection of the country's ancient heritage during the 'Azadi Ka Amrit Mahotsav'. I got the opportunity now to view these gorgeous glimpses of India's tribal tradition - myriad flavours, various colors; such beautiful clothes, such glorious traditions; myriad arts and artifacts; distinct tastes, different types of music! It looks like the diversity of India as well as its magnificence, are standing shoulder to shoulder.
It is like the infinite sky of India, in which its diversity emerges like the colours of a rainbow. And there is another feature of the rainbow. When these different colours come together, a beam of light is formed which gives vision as well as direction to the world. When these infinite diversities are woven into the thread of 'Ek Bharat, Shreshtha Bharat', the grand form of India emerges before the world. That is when India guides the world with its cultural radiance.
This Aadi Mahotsav is giving a new height to our 'Unity in Diversity'. It is making the idea of 'Development and Heritage' more lively. I congratulate my tribal brothers and sisters and the organizations working for tribal interests for this event.
Friends,
India of the 21st century is walking with the mantra of 'Sabka Saath, Sabka Vikas'. The segment of the society which was considered as far and distant, is now reached directly by the Central Government. The segment of the society which considered itself cut-off, is now being absorbed into the mainstream by the government. In the last 8-9 years, programmes like Aadi Mahotsav related to the tribal society have become a campaign for the country. I myself have become a part of many such programmes. This is because the interest of tribal society is also a matter of personal relationships and feelings for me. When I was not into politics, working as a social worker, I used to get the opportunity to visit many states as well as tribal groups there.
I have spent several weeks with tribal families, with tribal societies in every corner of the country. I have observed your traditions closely, lived them and learned a lot from them. Even in Gujarat, I was fortunate enough to spend the most important years of my life in the service of my tribal brothers and sisters in the entire eastern belt of Gujarat from Umargam to Ambaji. The lifestyle of tribals has taught me a lot about the country, about our traditions and heritage. Therefore, when I am amidst you, I feel a different kind of affection. There is a feeling of this special bond with your loved ones.
Friends,
The pride with which the country is moving ahead with the tribal society is unprecedented. When I meet foreign heads of state, and present gifts to them, I try to make sure that the gift is made by my tribal brothers and sisters.
Today, when India goes to major forums all over the world, it presents tribal tradition as its heritage and pride. Today, India tells the world that the solution to global challenges like climate change, global warming lies in the lifestyle of my tribal traditions. Observing their lifestyle will help us find a way. Today, when it comes to sustainable development, we can proudly say that the world needs to learn a lot from our tribal society. Our tribal brothers and sisters continue to inspire us on how we can establish a relationship between our present generations and trees, forests, rivers and mountains; how can we conserve and enrich resources despite using the resources from nature? And, today India is telling the same thing to the whole world.
Friends,
Today, the demand for India's traditional products, and especially the products made by tribal society, is constantly rising. Today the products of the North East are being exported to foreign countries. Today the popularity of bamboo products is increasing rapidly. You might remember that during the regime of the previous government, there were legal restrictions on cutting and using bamboo. We brought bamboo under the grass category and removed all the restrictions imposed on it. Due to this, bamboo products are now becoming a part of a huge industry. The government is continuously working in this direction to ensure that tribal products reach the maximum number of markets, their recognition as well as demand increase.
We have the example of the Van Dhan Mission in front of us. More than 3000 Van Dhan Vikas Kendras have been established in different states of the country. Before 2014, there used to be very few minor forest produce that came under the purview of MSP. Now this number has increased by 7 times. Now there are about 90 minor forest produce items on which the government is providing Minimum Support Price or MSP. Lakhs of tribal people are getting benefitted through more than 50,000 Van Dhan Self-Help Groups. The tribal society has also benefitted from the large network of Self-Help Groups that is being formed in the country. More than 80 lakh Self-Help Groups are currently operating in different states. There are more than 1.25 crore tribal members in these groups. Our mothers and sisters are also present in these groups. So, Tribal women are also getting a huge advantage.
Brothers & Sisters,
Today the emphasis of the government is also upon promoting tribal arts and enhancing the skills of tribal youth. In this budget, the PM-Vishwakarma scheme has been announced for traditional artisans. Under PM-Vishwakarma you will be given financial assistance, skill training, and support for marketing your product. It is going to greatly benefit our young generation. And friends, these efforts are not limited to just a few areas. There are hundreds of tribal communities in our country. They have different traditions and skills which hold limitless possibilities. Therefore, new Tribal Research Institutes are also being opened in the country. With these efforts, new opportunities are being created for the tribal youth in their own areas.
Friends,
When I became the Chief Minister of Gujarat 20 years ago, I had noted one thing there. There was such a huge tribal community, but the previous governments did not give priority to science streams for the schools in tribal areas. Now just imagine! If a tribal child does not study science at all, how can he become a doctor or an engineer? We addressed this challenge by making arrangements for science education in schools in tribal areas in that entire belt. The education and future of the tribal children in every corner of the country is my priority.
Today, the number of Eklavya Model Residential Schools in the country has increased by five times. During the 10 years between 2004 and 2014, only 90 Eklavya residential schools were opened. But, in the last 8 years from 2014 to 2022, more than 500 Eklavya schools have been approved. At present, more than 400 of these schools have been operationalized. More than 1 lakh tribal students have started studying in these new schools. In this year's budget, the recruitment of more than 40,000 teachers and employees in such schools has also been announced. The scholarship given to Scheduled Tribe youth has also been increased more than two times. Thirty lakh students are getting its benefit.
Friends,
The tribal youth had to face a lot of difficulties due to the language barrier. But in the new National Education Policy, the options of studying in mother tongue have also been opened. Now our tribal children, tribal youth will be able to study in their own language and move forward.
Friends,
When the country gives its priority to the person at the lowest stratum of the society, then the path of progress automatically opens up. Our government is touching new dimensions for the development of the country with the mantra of 'giving priority to the underprivileged'. The government is campaigning to develop the aspirational districts and aspirational blocks, most of which are tribal dominated areas.
In this year's budget, the budget allocated for Scheduled Tribes has also been increased by 5 times as compared to 2014. Better and modern infrastructure is being built in tribal areas. With modern connectivity, both tourism and income opportunities are also going to increase. Thousands of villages in the country, which were once affected by left wing extremism, are now being connected with 4G. That is, the youth who used to get trapped in the bait of separatism due to isolation are now connecting with the mainstream through internet and infra. This 'Sabka Saath, Sabka Vikas, Sabka Vishwas and Sabka Prayas' is its main stream which is reaching every citizen even in the remotest corner of the country. This is the confluence of antiquity and modernity, on which the lofty edifice of New India will stand.
Friends,
The journey of tribal society in the last 8-9 years has been witness to the change in how the country is giving priority to equality and harmony. For the first time in 75 years since independence, the leadership of the country is in the hands of a tribal. For the first time, a tribal woman is making India proud by assuming the highest office in the form of President of India. For the first time today, tribal history is getting so much recognition in the country.
We all are aware of the huge contribution that our tribal society has made in the country's freedom struggle. They played such a crucial role! But, for decades, efforts were being made to cover up those golden chapters of history, those sacrifices of the heroes and heroines. Now, during Amrit Mahotsav, the country has taken the initiative to revive those forgotten chapters of the history in front of the country.
For the first time, the country has started celebrating Tribal Pride Day on the birth anniversary of Bhagwan Birsa Munda. For the first time, tribal freedom fighter museums are being opened in different states. Last year itself, I had the opportunity to inaugurate the museum dedicated to Bhagwan Birsa Munda in Ranchi, Jharkhand. This is happening for the first time in the country, but it's impression will be visible in many generations to come. This inspiration will give direction to the country for several centuries.
Friends,
We must preserve our past, take the spirit of duty to the peak in the present, and strive to fulfil the dreams of the future. Events like Aadi Mahotsav are a strong medium to take this resolution forward. We have to take it forward as a campaign and make it a mass movement. More and more such events should be held in different states.
Friends,
This year, the whole world is also celebrating the International Year of Millets on the initiative of India. Millets, which are commonly known as 'coarse grains' , were at the core of our health for centuries. And it has been a major part of the diet of our tribal brothers and sisters. Now India has given this coarse grain, which is a kind of superfood, the identity of 'Shri Anna'. For example, Shri Anna Bajra, Shri Anna Jowar, Shri Anna Ragi, and so on and so forth. We are also getting to know the taste and aroma of Shri Anna at the food stalls of the festival here. We also need to promote the food of tribal areas as much as possible.
With this, not only will people get health benefits, the income of tribal farmers will also increase. I am sure, with these concerted efforts we will make the dream of a developed India come true. And today the ministry has organized such a major event in Delhi which has been thronged by our tribal brothers and sisters from all over the country who have made diverse things and brought them here, especially the farm fresh products. I would like to make a public request to the people of Delhi, and nearby places like Gurgaon in Haryana, and Noida and Ghaziabad in Uttar Pradesh to come and visit the fair in large numbers. This fair is going to continue for the next few days. Just see how these different kinds of powerful products from the remote forests of this country are building the future of the country.
People who are health conscious, who are very cautious about everything on the dining table, especially mothers and sisters, I request you to come and see how rich the produce of our forests is for health and nutrition. I am sure you will be impressed and you will keep on ordering from there in the future too. For example, we have turmeric from the North-East, especially from Meghalaya. The nutritional values that are inside this turmeric probably cannot be found elsewhere in the world. Now when we use it, we would realise it and would want to use this turmeric in our kitchens. And that's why I specially request the people from Delhi, Haryana and Uttar Pradesh who are close to this place to come here. And make sure that every single product that my tribal brothers and sisters have brought here is sold. They shouldn't be taking their products back. Everything should be sold here. This will infuse a new enthusiasm in them and we will get a sense of satisfaction.
Come, let us together make this Aadi Mahotsav memorable and extremely successful. My best wishes to all of you!
Thank you very much!
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.

প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
নই দিল্লীদা মেজর ধ্যান চন্দ নেস্নেল স্তেদিয়মদা পাঙথোকপা ‘আদি মহোৎসব’ হৌদোকপদা থমখিবা পি.এম.গী ৱারোল
16 FEB 2023 3:00PM by PIB Imphal
কেন্দ্রগী মন্ত্রী-মন্দলদা ঐগী মরুপ ওইরিবা অর্জুন মুন্দাজী, ফগ্গন সিংহ কুলস্তেজী, শ্রীমতি রেনুকা সিংহজী, দোক্তর ভারতী পৱারজী, বিশেশ্বর তুদুজী, অতোপ্পা দিগনিতরীশিং, অমসুং লৈবাক্কী তোঙান-তোঙানবা রাজ্যশিংদগী লাকপা ত্রাইবেল ইচিল-ইনাও পুম্নমক! ময়াম পুম্নমকপু আদি মহোৎসবতা তরাম্না ওকচরি।
আদী মহোৎসবনা আজাদী কা অমৃত মহোৎসব মনুংদা ভারতকী ত্রাইবেলগী হেরিতেজকী ফজরবা মমি অমা উৎলি। ভারতকী ত্রাইবেল সোসাইতীশিংগী ফজরবা তেব্লোক্স অমসুং তোঙান-তোঙানবা মহাও, মচু, অকে-অমৌ, চৎনবী, কলা অমসুং আর্ত ফোর্মশিং, মথেল-লুকোই অমসুং ঈশৈ-নোংমাইশিং উবা ফংবগী খুদোংচাবা ফংবদা নুঙাইবা পোকই। আদি মহোৎসবনা অমত্তা ওইনা লেপ্পিবা ভারতকী দাইভর্সিতী অমসুং মতিক ময়াই লৈরবা মমি অমা উৎলি।
আদি মহোৎসব অসি চুমথাংগী মচুশিং ওইনা ভারতকী মখল মথেল অসি তাক্লিবা লোইনাইদ্রবা অতিয়া অমগুম্বনি। চুমথাংগী অতোপ্পা মগুন অমগসু লৈ। চুমথাংগী মচুশিং পুনশিন্নবা মতমদা মালেমদা বিজন অমা পীরিবা মঙালগী বীম অমা শেম্মি মসিনা মাইকৈসু তাকই। মসিগী লোইনাইদ্রবা দাইভর্সিতীশিংনা ‘এক ভারত শ্রেস্থ ভারত’কী লংলা অমা ওইনা পুনশিল্লবা মতমদা জাতিগী মতিক ময়াই অসি উবা ফংই অমসুং মতম অদুদা ভারতনা মালেম পুম্ববু মাগী কলচরেল লাইৎনা লমজিংবা ঙম্মি।
আদি মহোৎসবকী ‘য়ুনিতী ইন দাইভর্সিতীদা’না ঐখোয়গী তৌবা ঙম্বদা অনৌবা ইনোৎ অমা হাপ্পি। মসিনা ‘চাউখৎ-থৌরাং অমসুং হেরিতেজ’কী ৱাখল্লোনবু হেন্না থৱায় হাপ্পি। ঐহাক্না থৌরম অসি পাঙথোকপগীদমক ঐগী ত্রাইবেল ইচিল-ইনাওশিংদা থাগৎপা ফোঙদোকচরি।
মরুপশিং,
২১শুবা ভারতনা ‘সবকা সাথ, সবকা বিকাস’কী মন্ত্রগা লোয়ননা মাংদা চংশিল্লি। মতম অমদা মনুং হঞ্জিনবনি হায়না লৌনরম্বা অদু হৌজিক্তি সরকারনা দিল্লীদগী মফম অদুদা চৎলি অমসুং মনুং হঞ্জিনবা অমসুং নাথৈদুনা থমলমখিবশিং অদু মেনস্ত্রীমদা পুশিনখি। হৌখিবা চহি ৮-৯ অসিদা আদি মহোৎসবকুম্বা থৌরমশিং অসিনা লৈবাক্কী ইহৌ অমা ওইরকখি অমসুং ঐহাক ইশানা অসিগুম্বা কয়াদা শরুক য়ারি। মসিগী মরমদি ত্রাইবেল খুন্নাইগী য়াইফনবা তৌবা অসি ঐহাক্কী ওইনা লনাইগী মরী অমসুং ইমোসনগী ৱাফম অমসু ওইরি। ঐহাক্না রাজনিতীদা চংলকপা মতমদা সোসিএল ৱার্কর ওইরিঙৈ মতমদা ঐহাক্না রাজ্য কয়াদা চৎপগী অমসুং ত্রাইবেল ফুরুপশিংগা লোয়নবগী খুদোংচাবা ফংজখি।
ঐহাক্না ত্রাইবেলগী ইমুংশিংগা লোয়ননা, লৈবাক্কী কাচিন-কোয়াদা লৈরিবা ত্রাইবেলগী খুন্নাইশিংগা লোয়ননা চয়োল কয়া লৈমিন্নখি। ঐহাক্না নখোয়গী চৎনবী হকথেংননা উবা ফংখ্রে, মখোয়গা লোয়ননা হিংমিন্নখি অমসুং মখোয়দগী কয়া অমা তমশিনখি। গুজরাত্তসু ঐহাক্কী পুন্সিগী মরু ওইবা চহি অয়াম্বা গুজরাতকী অপুনবা নোংপোক থংবা বেল্তকী উমরগমদগী ত্রাইবেল বেল্তকী অম্বাজি ফাওবদা লৈরিবা ত্রাইবেল ইচিল-ইনাওশিংগী শেবা তৌদুনা লেনখি। মসিনা ঐঙোন্দা লৈবাক্কী অমদি মাগী চৎনবীশিংগী মতাংদা কয়া অমা তাকপী-তম্বীখি। মরম অসিনা ঐহাক্না নখোয়গী নরক্তা লাকপদা অনকপা মরী অমা ফাওই। নখোয়গা মরী অমা লৈনবগুম্না ফাওই।
মরুপশিং,
লৈবাক অসিনা মাগী ত্রাইবেলগী মতিক-ময়াইগী মতাংদা অমুক্তা ওইখিদ্রিবা মওংদা চাউথোকচবগা লোয়ননা মাংদা চংশিল্লি। ঐহাক্না মপালগী লৈবাক্কী মকোকশিংগা উনবা মতমদা মখোয়দা খুদোলশিং পীবদা ঐহাক্না ত্রাইবেল ইচিল-ইনাওশিংগী প্রদক্তশিং খুদোলশিং তম্নবা হোৎনৈ।
ঙসি ভারতনা ত্রাইবেলগী চৎনবী অসি মালেমগী ফম্পাকশিংদা ভারতকী মীংচৎ অমসুং হেরিতেজকী মরু ওইবা শরুক অমা ওইনা উৎলি। ঙসি ভারতনা ত্রাইবেলগী পুন্সিগী মহিংগী মওংদা গ্লোবেল ৱার্মিং অমসুং ক্লাইমেৎ চেঞ্জকুম্বা সমস্যাশিংগী সোল্যুসনশিং পীরি হায়না মালেমদা খঙহল্লি। ঙসি সস্তেনেবল দিবেলপমেন্তগী মতাংদা লাকপা মতমদা ঐখোয়না মালেমদা চাউথোক্না হায়বা য়াই মদুদি ভারতকী ত্রাইবেলগী ফুরুপতগী তমশিনবা য়াবা কয়া লৈরি। ঐখোয়গী ত্রাইবেল ইচিল-ইনাওশিংনা ঐখোয়না উশিং, উমুং, তুরেল, চীংশিংগা লোয়ননা ঐখোয়গী মীরোলশিংগী মরক্তা করম্না মরী অমা থমগনি, মহৌশাদগী রিসোর্স লৌদুনা মাগী রিসোর্স করম্না কনগনি অমসুং হেনগৎহনগনি হায়বগী মতাংদা লেপ্পা লৈতনা ইথিল পীরি।
মরুপশিং,
ঙসি ভারতকী নাৎকী ওইনা পুথোকচবা প্রদক্তশিং অমসুং মরু ওইনা ত্রাইবেল খুন্নাইগী প্রদক্তশিংগী দিমান্দ লেপ্পা লৈতনা হেনগৎলক্লি। ঙসি অৱাং নোংপোক্কী প্রদক্তশিং মীরমদা এক্সপোর্ত তৌরি। ঙসি ৱাগী প্রদক্তশিং পাম্নবা হেনগৎলক্লি। নখোয়না নীংশিংলমগনি মমাংগী সরকারনা ৱা য়ানবা অমসুং শীজিন্নবদা অথিংবা থমলমখি অদুবু হৌজিক পাল্লিবা সরকারনা ৱাবু নাপীগী কাংলুপ্তা চলহনখি অমসুং অথিংবা অসি মুত্থৎখি। মসিনা মরম ওইদুনা ৱাগী প্রদক্তশিং অসি হৌজিক অচৌবা ইন্দস্ত্রীগী শরুক অমা ওইরি। ত্রাইবেল প্রদক্তশিং অসি মার্কেৎ অয়াম্বদা য়ৌহনগদবনি, মখোয়বু শকখঙবা হেনগৎহনগদবনি, মখোয়গী দিমান্দ হেনগৎহনগদবনি, মাইকৈ অসিদা সরকারনা থবক লেপ্পা লৈতনা পাইখৎলি।
ঐখোয়গী মাংদা বন ধন মিসন অসি খুদম ওইনা লৈরি। লৈবাক অসিগী তোঙান-তোঙানবা রাজ্যশিংদা বন ধন কেন্দ্র ৩০০০ হেন্না লিংখৎখ্রে। ২০১৪গী মমাংদা এম.এস.পি.গী মখাদা মাইনর ফোরেস্ত প্রদ্যুস খরা খক্তমক লৈরমখি। হৌজিক এম.এস.পি.গী মখাদা মাইনর ফোরেস্ত প্রদক্ত ৯০রোম পুশিনখি, ২০১৪দা মসিগী মশিং শরুক ৭ হেনগৎহনখি। বন ধন সেল্ফ-হেল্প গ্রুপ লিশিং ৫০ হেনবগী খুত্থাংদা ত্রাইবেল মীওই লাখ কয়ানা কান্নবা ফংলি। লৈবাক অসিদা শেম্লিবা অচৌবা মতৌ সেল্ফ-হেল্প গ্রুপশিংগী হেনগৎলক্লিবা নেৎৱার্কনা ত্রাইবেল খুন্নাইদা কান্নবা পীখি। লৈবাক অসিদা মথৌ তৌরিবা সেল্ফ-হেল্প গ্রুপ লাখ ৮০ হেনবদা ত্রাইবেল মেম্বর করোর ১.২৫ লৈরি।
ইচিল-ইনাওশিং,
ঙসি ত্রাইবেল আর্তশিং অমসুং ত্রাইবেলগী নহারোলগী স্কিল দিবেলপমেন্ত প্রমোৎ তৌনবা সরকারনা খোঙথাংশিংদা মীৎয়েং চংখি। চহি অসিগী বজেৎতা পি.এম. বিশ্বাকর্মা য়োজনা অসি ত্রেদিস্নেল ক্রাফমেনশিংগীদমক হৌদোকখি মসিদা স্কিল দিবেলপমেন্ত ফংহনবা অমসুং মখোয়গী পোত্থোকশিং মার্কেতিং তৌবদা তেংবাং পীবগী মথক্তা ইকনোমিকেল এসিস্তেন্স পীগনি। মসিনা ঐখোয়গী হৌরক্লিবা মীরোলদা চাউনা কান্নবা পীরগনি। অমসুং মরুপশিং, খোঙথাংশিং অসি অকক্নবা মফম খক্তগী নত্তে। লৈবাক অসিদা ত্রাইবেল ফুরুপ কয়া লৈ। মখোয়গী চৎনবী অমসুং স্কিল কয়ামরুম লৈ, লোইনাইদ্রবা ওইথোকপা য়াবশিং লোৎতুনা লৈরি। মরম অসিনা লৈবাক অসিদা ত্রাইবেল রিসর্চ ইন্সতিত্যুতশিং লিংখৎখি। খোঙথাংশিং অসিগা লোয়ননা ত্রাইবেলগী নহারোলশিংগীদমক মখোয়গী মশাগী লমশিংদা অনৌবা খুদোংচাবশিং পীরি।
মরুপশিং,
চহি ২০গী মমাংদা ঐহাক্না গুজরাতকী মুখ্য মন্ত্রী ওইরিঙৈ মতমদা ঐহাক্না ৱাফম অমা খঙবা ঙমখি। ত্রাইবেল বেল্ততা স্কুমশিং লৈবা মফমদা অচৌবা ত্রাইবেল ফুরুপ অমা লৈ, অদুবু মমাংগী সরকারমা ত্রাইবেলগী মফমশিংদা সাইন্স স্ত্রীমগী স্কুলশং শাবদা মীৎয়েং চংলমখিদে। ত্রাইবেলগী অঙাং অমনা সাইন্স স্কুলদা তমদ্রবদি মহাক্না করম্না দোক্তর-ইঞ্জিনীয়র ওইগনি? ঐখোয়না অপুনবা বেল্ত অসিদা লৈবা ত্রাইবেলগী মফমশিংদা লৈবা স্কুলশিংদা সাইন্স এজুকেসন লৈহন্নবা খোঙথাংশিং লৌখৎখি। লৈবাক্কী কাচিন-কোয়াদা লৈরিবা ত্রাইবেল অঙাংশিংগী এজুকেসন অমসুং মখোয়গী তুংলমচৎ অসিদা ঐহাক্না মরু ওইবা মীৎয়েং চংলি।
একলাব্য মোদেল রেসিদেন্সিএল স্কুলশিংগী মশিং অসি ২০০৪-২০১৪গী মনুংদা স্কুল ৯০ লৈরম্বদগী শরুক ৫ হেনগৎলক্তুনা ২০১৪দগী ২০২২দা স্কুল ৫০০ য়ৌখি। স্কুল ৪০০ হেনবনা হৌজিক মথৌ তৌরি, অঙাং লাখ ১দা তাকপী-তম্বীরি। চহি অসিগী বজেৎনা স্কুলশিং অসিগীদমক ওজা অমসুং স্তাফ লিশিং ৩৮ লাউথোকখি। ত্রাইবেল মহৈরোয়শিংগীদমক স্কোলরশিপশিং অসি শরুক অনি ওইহনখি। মহৈরোয় লাখ ৩০না মসিগী কান্নবা ফংলি।
মরুপশিং,
লোলগী অপনবনা মরম ওইদুনা ত্রাইবেলগী নহারোলনা অৱাবা কয়া মায়োক্নরি। অদুবু ন্যু এজুকেসন পোলিসীগী মখাদা নহারোলশিংনা মখোয়গী মমা লোলশিংদা মহৈ তম্বা য়াহল্লি। ঐখোয়গী ত্রাইবেলগী অঙাংশিং অমসুং নহারোলশিংনা মখোয়গী মশাগী লোলদা মহৈ তম্লি অমসুং খুমাং চাউশিনবা হায়বা অসি হৌজিক্তি ওইথোক্লে।
মরুপশিং,
লৈবাক অসিনা অরোইবদা লেপ্পিবা মীওই অদুদা মীৎয়েং চংলবা মতমদা চাউখৎপগী লম্বেল অসি মশা মথন্তা হাংদোকচরকই। সরকার অসিনা শোত্থরবশিংগী চাউখৎ-থৌরাংদা মীৎয়েং চংবনা অনৌবা পনখৈশিং য়ৌরি। ত্রাইবেলনা নম্না খুন্দাবা মফমশিং ওইরিবা এস্পিরেস্নেল দিস্ত্রিক্তশিং অমসুং ব্লোকশিং শেমগৎনবা সরকারনা কেম্পেন তৌরি।
চহি অসিগী বজেৎতা ২০১৪গা চাংদম্নবদা সেদ্যুল্দ ত্রাইবশিংগী পীখিবা বজেৎ অসি শরুক ৫ হেনগৎহনখি। ত্রাইবেলগী মফমশিংদা অফবা মোদর্ন ইনফ্রাস্ত্রকচর শেমগৎলি। মোদর্ন কন্নেক্তিবিতী হেনগৎলকপা লোয়ননা তুরিজম অমসুং ইনকমগী খুদোংচাবশিংসু হেনগৎলক্লি। লৈবাক অসিদা লৈরিবা খুঙ্গং লিশিং কয়াদি লেফ ৱিং এক্সত্রিমিজমনা শোকহনখি, হায়রিবা মফমশিং অসি হৌজিক ৪জি কন্নেক্তিবিতীনা কন্নেক্ত তৌরি। হায়বদি তোখাই তাবা অমসুং নাথৈদুনা থম্বনা মরম ওইদুনা সেপরেতিজমগী লাংদা থুরমখিবা নহারোলশিং হৌজিক ইন্তর্নেৎ অমসুং ইনফ্রাগী খুত্থাংদা মেনস্ত্রীমগা লোয়ননা শম্নহল্লি। মসি লৈবাককী মনুং হঞ্জিনবা মফমশিংদা লৈবা প্রজা খুদিংমক য়ৌশিল্লিবা ‘সবকা সাথ, সবকা বিকাস, সবকা বিশ্বাস অমসুং সবকা প্রয়াস’কী ইচেলনি। মসি অনৌবা ভারতনা ৱাংনা লেপ্লিবা আদি অমসুং আধুনিক্তা (মোদর্নিতী)গী অপুনবা মখোল অদুনি।
মরুপশিং,
হৌখিবা চহি ৮-৯দা ত্রাইবেল খুন্নাইগী খোঙচৎনা লৈবাক অসিনা থোং মান্নবা অমসুং ইংচিকপদা মরু ওইবা মীৎয়েং চংলিবা অসিগী অওনবা উবা ফংখি। ভারতকী নীংতম্বগী চহি ৭৫দা অহানবা ওইনা লৈবাক্কী লুচিংবগী থৌদাং অসি ত্রাইবেল নুপীগী মখুৎতা পীরি , মহাক্না রাস্ত্রপতিগী থৌদাং লৌদুনা খ্বাইদগী ৱাংবা ওফিস পাইদুনা ভারতপু চাউথোকচবা পোকহল্লি। ত্রাইবেলগী পুৱারীনা অহানবা ওইনা লৈবাক অসিনা ফংফম থোকপা ইকাই খুম্নবা অদু ফংলি।
ভারতকী নীংতম্বগী ইহৌদা ত্রাইবেল খুন্নাইনা শরুক তমখিবা, মখোয়না লৌখিবা থৌদাংগী মতাংদা ঐখোয় পুম্নমক্না খঙই। অদুবু পুৱারীগী লমাইশিংদা অথৌবা অথৌবীশিংনা কত্থোকপা অমসুং থৌনা ফবগী মতিক-ময়াইগী পন্দুপশিং অদু দিকেদ কয়া কুপশিনদুনা থমখি। হৌজিক অমৃত মহোৎসব অসিদা লৈবাক অসিনা হৌখ্রবা মতমগী কাউথোকলুরবা পন্দুপশিং জাতিগী মাংদা পুরক্নবা খোঙথাং লৌখৎলি।
অহানবা ওইনা লৈবাক অসিনা ভগৱান বির্সা মুন্দাগী মপোক নুমিৎ অসি জনজাতিয়া গৌরব দিবস হায়না পালন তৌবা হৌখি। অহানবা ওইনা তোঙান-তোঙানবা রাজ্যশিংদা ত্রাইবেলগী নীংতম লান্মীশিংগা মরী লৈনবা ম্যুজিয়মশিং শেমগৎলি। মমাং চহিদা ঝারখন্দগী রাঞ্চিদা ভগৱান বির্সা মুন্দাদা কত্থোকখিবা ম্যুজিম অদু শঙ্গাবগী খুদোংচাবা ফংজখি। মসি অহানবা ওইনা পাঙথোকপা ওইরবসু মসিগী মমি অসি তুংদা লাক্কদবা মীরোল কয়াদা ময়েক শেংনা উবা ফংগনি অমসুং চহিচা কয়া লৈবাক অসিদা ইথিল অমদি মাইকৈ তাক্কনি।
মরুপশিং,
ঐখোয়না ঐখোয়গী হৌখ্রবা মতম, হৌজিক পাঙথোক্কদবা ঐখোয়গী থৌদাং য়াবগী ৱাখল্লোন অদু ঙাকশেনবা তাই। আদি মহোৎসবগুম্বা থৌরমশিং অসি ফিরেপ অসিবু মাংদা পুখৎনবা শক্তি লৈরবা মিদিয়ম অমনি। কেম্পেন অসি মাস মুফমেন্ত ওইহনগদবনি অমসুং তোঙান-তোঙানবা রাজ্যশিংদা অসিগুম্বা থৌরমশিং পাঙথোক্নবা হায়জরি।
মরুপশিং,
চহি অসিবু মালেম পুম্বনা ভারতকী থৌশিলদগী ইন্তর্নেস্নেল ইয়র ওফ মিল্লেৎস হায়না পালন তৌরি। কোর্স গ্রেন অসি চহিচা কয়াদগী ত্রাইবেলগী দাইৎকী শরুক অমা ওইদুনা লাকখি। হৌজিক ভারতনা মিল্লেৎশিং, সুপর ফুদ অসিবু শ্রী অন্নগী মীথোল পীখি। শ্রী অন্ন বাজরা, শ্রী অন্ন জৱার, শ্রী অন্না রাগীগুম্না মমিং কয়া লৈ। ফেস্তিবেল মফম অসিদা হাংলিবা ফুদ স্তোলশিংদা শ্রী অন্নগী মহাও তংবা ফংজখি। ঐখোয়না ত্রাইবেলগী মফমশিংগী চিঞ্জাক প্রমোৎ তৌনবা য়ারিবা মখৈ হোৎনগদবনি।
মসিনা মীয়ামগী হকশেলদা কান্নবা পীবা খক্তা নত্তনা ত্রাইবেল লৌমীশিংগী ইনকম হেনগৎহনগনি। চাউখৎপা ভারত অমগী মঙলান অসি মীপুম খুদিংমক্না পুন্না হোৎনরবা মতমদা মঙফাওনবা ঙমগনি হায়না থাজৈ। অমসুং ঙসি দিল্লীদা মন্ত্রালয়না অসিগুম্বা অচৌবা থৌরম অমা পাঙথোকখি। লৈবাক্কী মফম খুদিংমক্তগী ঐখোয়গী ত্রাইবেল ইচিল-ইনাওশিংনা মখল কয়াগী পোৎলমশিং পুথোকখি অমসুং মফম অসিদা পুরকখি। মরু ওইনা লৌবুকশিংদা পুথোকপা খ্বাইদগী ফবা অদু মফম অসিদা পুরক্লি। ঙসি ঐহাক্না দিল্লীগী মীয়ামদা, গুরগাওগী মীয়ামদা অমসুং হরিয়ানাগী মনাক্তা লৈবা অতোপ্পা মফমশিংগী মীয়ামদা, উত্তর প্রদেশকী নোইদা-ঘজিয়াবাদকী মীয়ামদা মফম অসিদা লাক্নবা হায়জরি। নুমিৎ খরনি অসি মেলা অসি পাঙথোকখিগনি।নখোয়না অরাপ্পা উমংদা লৈবাক অসিগী করম্বা মখলগী শক্তিনা লৈবাক অসিগী তুংলমচৎ শেমগৎলি য়েংবীয়ু।
হকচাংগী মরমদা খঞ্জবা, দাইনিং তেবলদা পুথোরকপা পোৎলম খুদিংমক্কী মরমদা য়াম্না চেকশিঞ্জবা, মরু ওইবা ইমা অমদি ইচে-ইচলশিংদা ঐহাক্না মচি ওইবা ঐখোয়গী উমংগী পোত্থপক অসি লাক্তুনা য়েংবীনবা হায়জরি। নখোয়না লাক্লগা খঙগনি অমসুং তুংদা অদুমক ওর্দর তৌগনি। হৌজিক নখোয়না অৱাং নোংপোক্কী মরু ওইনা মেঘালয়গী য়াইঙং ফংগনি। মসিদা য়াওরিবা ন্যুত্রিস্নেল ভেল্যুশিং অসি মালেমগী মফম অমত্তদা ফংলোই। মরম অসিনা দিল্লী, হরিয়ানা অমসুং উত্তর প্রদেশকী মনাক্তা লৈরিবা মীওইশিংনা মসিদা লাকপীনা হায়জরি অমসুং ঐহাক্না দিল্লীনা ঐখোয়গী ত্রাইবেল ইচিল-ইনাওগী পোৎশক অমা খক্তংদা শক্তি কয়াম লৈবগে উৎচনীংই।
লাকপীয়ু, ঐখোয়না আদি মহোৎসব অসি কাউঙমদ্রবা অমা ওইহনসু, মসিবু য়াম্না মাইপাকহনসি। ঐহাক্না ময়ামদা য়াইফ-মঙ্গোল পীজরি।
হন্না-হন্না থাগৎচরি!